Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Rétesek, omlós tészták

Rétes Tészták

Tiroli Rétes.

Hozzávalók, és elkészítés: 1adag vajastészta (vagy 28dkg liszt, 22dkg margarin, 2dl tejföl egy csipet só, egy fél citrom leve, illetve egy evőkanál ecet) 60dkg alma, 20dkg cukor, 1dl tej, 15dkg darált dió, baracklekvár, 2 evőkanál zsemlemorzsa. Ebből a mennyiségből két rúd rétes lesz, tehát a kész vajastésztát (vagy a hozzávalókból kézzel kidolgozott tésztát) két téglalap alakú vékony lappá nyújtjuk. Egy csíkban töltjük meg: legalul baracklekvárral megkenjük, erre tesszük rá a meggyalult 12dkg cukorral szárazra párolt almát, a tetejére zsemlemorzsa és 8dkg cukorral 1dl tejben megfőzött dió kerül, és a tésztát rátekerjük. Tetejüket tojássárgájával megkenjük, és a rétest a sütőben szép pirosra sütjük.

 

1.1 A hajtogatott vagy leveles tészták elkészítése!

A leveles vajastészta nem tartozik az egyszerű készítmények közé. Nagy figyelmet, gondot és főleg gyakorlatot kíván. De nem drága sütemény, azért jó, ha kipróbáljuk néhányszor a készítést, amíg megtanuljuk. A készítés lényege, hogy a többszöri hajtogatással a tészta réteges, leves lesz. Alapanyaga a liszt és a vaj. Vaj helyett használhatunk bátran a minőségi margarint, mert ugyanolyan leves tésztát kapunk bele, mint ha vajjal készült volna. A liszt minősége nagyon fontos. Legjobb a magyar sima liszt. A vaj friss és savómentes legyen, ha nedves, sűrű szálú ruhába csavarva préseljük ki a savóját. A tészta készítésének legfőbb feltétele a kellő hőfokú hűtés. mind a vaj, mind a liszt és a hozzá felhasznált víz jó hideg legyen. Azért nyáron ha nincs megfelelő hideg helyiségünk és jeget sem tudunk szerezni, nem tanácsos ezt a tésztát készíteni.
Hozzávalók: 1/2kg vaj vagy margarin, 2,5dl hideg víz, 1dkg só ecet, vagy citrom.
Az előírt lisztmennyiségen kívül még 10dkg lisztet veszünk külön a hintésre. A tészta összeállítása több részből áll:
1. A kimért lisztmennyiségből 5dkg-ra valót elveszünk és a vajhoz adjuk, de előbb a vajból is elveszünk 5dkg-ot és félretesszük. A vajat a liszttel gyorsan összegyúrjuk, lapos négyszöget  formálunk belőle hidegre tesszük. Ha nagyon lágy a vaj, jégre tegyük, pergamenpapírra helyezzük.
2. A lisztet a félretett 5dkg vajjal elmorzsoljuk, közepébe öntjük a víz egy részét, a sót és egy kis kanál ecetet vagy fél citrom levét. Most a többi szükséges mennyiségű hideg vízzel középkeménységű rétestésztát gyúrunk és addig dolgozzuk, amíg a kéztől és a deszkától elválik és belül lukacsos lesz. Ezután a tészta tetejét bevagdaljuk és 20-30 percig pihentetjük.
3. Most következik a lisztes vaj és a rétestészta összedolgozása, illetve a vaj beburkolása. A rétestésztát lisztezett deszkán nyújtófával négyszög alakúra kinyújtjuk kb. 1/2cm vastagságúra. A vajat közepére helyezzük, és a tésztát minden oldalról ráhajtogatva, a vajat jól beleburkoljuk.
4. Hajtogatás. A beburkolt tésztát a nyújtófával megnyomkodjuk és téglalap alakúra kinyújtjuk. A tésztát háromszorosan egymásra hajtjuk. Mindjárt utána kinyújtjuk, de úgy, hogy a hajtogatás iránya szembe legyen velünk, vagyis a végek befelé kerüljenek.  A téglalapra kinyújtott tésztát most háromszorosan hajtjuk össze: jobbról középre, balról középre és az egészet könyv alakban egymásra. Ezután következik a tészta pihentetése hideg helyen.(pincében , fagyasztóban vagy hűtőben) A pihentetés 20 percig tart. Ezután ismét kinyújtjuk, háromszorosan egymásra hajtjuk és újra 20 percig pihentetjük. Most következik a negyedik hajtogatás, amikor négyszeresre hajtjuk a tésztát, és feldolgozásig újra pihentetjük. Tehát összesen négyszer nyújtjuk ki. Ha a tésztát este készítjük el másnapra, akkor este kell kinyújtani kétszer, és másnap reggel újra kinyújtani. Az éjszakai hosszabb pihenésre a tésztát  celofánpapírba jól betakarjuk, mert különben a teteje megszárad, a tészta nehéz lesz tőle, nem emelkedik jól fel. Ezt a hajtogatott leveles vajastésztát többféleképpen felhasználhatjuk. Ebből készül a krémes lepény, a franciakrémes, a habtekercs, a búrkifli, a habos lepény, a tiroli rétes, vajas pogácsa, és a sajtos rúd is.

 

 

1.2 Hajtogatott vagy leveles vajastészták

Krémes lepény.

Hozzávalók, 24db-hoz: 25dkg liszt, 20dkg vajból készült vajastészta.
Krém: 6db tojás, 24dkg cukor, 12dkg liszt, 1 rúd vanília vagy 1,5 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés: A kész vajastésztát 2-3mm vékonyra kinyújtjuk és 2 akkora lapra vágjuk, mint a sütőlemez, valamivel nagyobb is lehet, az összehúzódásra számítva. Forró sütőbe tesszük, majd egyenletesebb tűznél rózsaszínűre  sütjük. A krémet még melegen ráöntjük, tetejét vizes késsel elsimítjuk. A másik kisült lapot egyforma kiskockákra vágjuk és a krém tetejére tesszük. A kockák mentén vizes késsel felszeleteljük. Lapos tálra helyezzük és cukorral megszórjuk.

Búrkifli

Hozzávalók, és elkészítés: 25dkg lisztből, 20dkg vajból készült vajastészta.
A vajastésztát 3-4mm vékonyra kinyújtjuk és 10cm széles csíkokra vágjuk. Közepébe tölcsérből hosszában rányomjuk a diókrémet. A tésztát henger alakúra felcsavarjuk és 12cm hosszú darabokra vágjuk. Patkószerűen meghajlítjuk, sütőlemezre tesszük, tetejét tojással megkenjük és durvára vágott dióval meghintjük.
Töltelék: 2db tojásfehérjét 15dkg cukorral kemény habbá verünk, hozzákeverünk 15dkg darált diót, és 2 kanál édes morzsát, citrom  héjat.

 Habos Lepény.

Hozzávalók: 25dkg vaj és 20dkg lisztből készült vajastészta.
Töltelék: 6db tojásfehérje, 42dkg cukor, ízesítő anyagok.
Elkészítés: A vajastésztából két lapot készítünk, mint a krémes lepények. A tojásfehérjéből és cukorból az előbbi leírás szerint formázott habot készítünk, amelyet kakaóval, málnával, eperrel, sárgabarackkal ízesítünk. Kakaóval ízesítve 3-4dkg kakaót és egy vaníliás cukrot  lekvár formájában adjuk hozzá a habhoz. A habot a sült lapra rákenjük és úgy helyezzük rá a fedőlapot, mint a krémes lapját. A felvágásnál is ugyanúgy árunk el. Tetejét cukorral  meghintjük és nyomózsákból habrózsát  nyomunk,  mindegyik kocka tetejére egy szem málnával vagy eperrel díszítve. Ezt a süteményt főleg akkor készítjük, ha kimaradt tojásfehérjénk van.

 

Élesztős Omlós Tészták

Diós és mákos patkó.

Hozzávalók, a tésztához: 1/2kg liszt, 25dkg vaj vagy margarin, 2db egész tojás, 5dkg cukor, 2dkg élesztő, 2dl tej, egy pici só.
Elkészítés: Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet gyorsan összedolgozzuk és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 2 nagyobb vagy 4 kisebb cipót formálunk belőle. Ha hosszúkás formát akarunk készíteni, téglalap alakúra, ha patkó alakot akarunk, akkor oválisra nyújtjuk 1/2cm vastagságúra. Rákenjük a tölteléket, a szélein egy cm szélességben üresen hagyva, összecsavarjuk  úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütőlemezre helyezzük, egész tojással a tetejét megkenjük és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és ½ órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük ettől lesz a színe márványos. Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengén megszurkáljuk, hogy ne repedjen fel a forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyissuk ki.
Diótöltelék: 30dkg dióbél, 15dkg porcukor, 10dkg finom édes morzsa, ciromhéj, 10dkg mazsola vagy apró kockára vágott birsalmasajt.
3dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.
Máktöltelék: 30dkg darált mák, 20dkg cukor, 3dl tej, vaníliapor vagy citromhéj, 5dkg dara vagy liszt.
A tejet felforraljuk hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adunk mazsolát vagy birsalmasajtot.
Ha vegyesen készítjük dió-és máktöltelékkel, a töltelékek fele mértékét vesszük. Mindkét tölteléket hidegen kenjük a tésztára.
Mikor reped meg a patkó tésztája? Ha a tésztát puhára készítettük, több tej hozzáadásával, ha a töltelékben sok a cukor, ha túl sok a töltelék, ha meleg helyen túlkelt a tészta, vagy a sütő nem volt eléggé forró.

Kígyórétes.

Hozzávalók, a tésztához: 1/2kg liszt, 25dkg vaj vagy margarin, vagy 20dkg zsír, 1db egész tojás és 1db tojássárgája, 2 kanál cukor, 2dkg élesztő, kevés langyos tej.
Elkészítés: Az élesztőt egy dl langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk, a vajat mély tálban jó habosra keverjük, hozzákeverjük a cukrot, tojást, az élesztőt, csipetnyi sót és végül a lisztet. Deszkára kitéve könnyedén összegyúrjuk, 4 cipóra osztjuk. A cipót henger alakúra sodorjuk és kb. 50cm hosszú és 25cm széles lapot nyújtunk belőle. A lap hosszabbik oldalát 8cm szélességben bevagdaljuk. A simán maradt közepét hosszában darával vagy finom morzsával megszórjuk és ráhelyezzük a tölteléket. Most a bevagdalt széleket keresztbe egymásra hajtogatjuk, tojással megkenjük és jó meleg sütőben gyorsan megsütjük. Mint a rétest, ferdén szeletekre vágjuk, megcukrozzuk, frissen tálaljuk. Két lapot töltünk almával, két lapot túróval.
Almatöltelék: mint az almás rétesnél.
Túrótöltelék: 1/2kg túró szitán áttörve, 2db tojássárgája, 3dkg vaj, 3 kanál cukor, 1 kanál dara, ha a túró nem elég száraz. Mindezeket összekeverjük és végül hozzá adjuk a 2 egész tojás keményre vert habját. A kígyórétest tölthetjük dió-és máktöltelékkel vagy kemény szilvalekvárral, cseresznyével vagy meggyel.

 

0.374 mp