Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Rakottas Ételek

Rakottas Receptek Járay Maritól

Provence-i rakott burgonya

Főzzünk meg héjában 60-70dkg burgonyát tegyük félre, hogy kihűljön. Főzzünk meg 2 tojást, ezt akár a burgonyával együtt is főzhetjük, csak a végén emeljük ki, és tegyük hideg vízbe, hogy könnyebben meghámozhassuk.

Közben habverővel keverjünk habosra 2dl tejfölt, 1 tojást, 1dl tejet. Sózzuk, borsozzuk és 10dkg nyers apróra vágott pararjt keverjünk el benne.

Hámozzuk meg a burgonyát és karikázzuk fel 3mm vastag szeletekre. Vajazzunk ki bőven egy tűzálló tálat és rakjuk le az aljára egy sor burgonyát, majd 5-6 karika főtt tojást, és öntsük rá a tojásos-parajos massza egyharmadát.

Ekkor vágjunk fel karikára 20dkg krinolint vagy szafaládét, s ebből is sorakoztassunk a tojások mellé vagy 6 karikát. Újból burgonyasor következzen, majd tojás, szafaládé egy rész parajos massza és így ismétlődjön, amíg csak tart a hozzávalókból. 1-1 mokkáskanál vajat is dobhatunk a sorok közé.

Fűszerezzük meg 1 kiskanál provence-i fűszerkeverékkel. A tetejére burgonya kerüljön utolsóként ezt szórjuk meg 5dkg reszelt parmezán sajttal, és így toljuk forró sütőbe 25 percre.

Rakott Cianfotta

Ez egy olasz vegetáriánus egytálétel. 70dkg padlizsánt tisztítsunk meg távolítsuk el a kocsányos részüket, majd vágjuk fel 2,5cm kockákra, és tegyük egy tálba, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni  30 percig, hogy az ízek összeérjenek. Ezután tésztaszűrőben leöblítjük, tiszta konyharuhával jó alaposan szárazra töröljük. Amíg a padlizsán érlelődik, addig kétféle piros- és zöldpaprikát felkockázunk.

Ezután kb. 2mm vastagra felkarikázunk 1kg burgonyát és 50dkg érett paradicsomot. Meghámozunk megmosunk, és felaprítunk 2 fej vöröshagymát, 4 gerezd fokhagymát. Felforrósítunk 5 evőkanál olajat egy serpenyőben, és a burgonyákat 3 perc alatt arany barnára sütjük. Egy másik serpenyőben megpirítjuk a padlizsánt, a hagymát és a paprikákat. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a fokhagymát és a paradicsomot. Fűszerezzük 1 kiskanál oregánóval. Vajazzunk ki egy tűzálló tálat, amelyben a burgonya felét elterítjük és erre simítjuk rá a padlizsános keveréket. Befedjük a burgonya másik felével, szórjunk rá 2 evőkanál reszelt sajtot, 1 kiskanál őrölt oregánót. Előmelegített sütőben 30 percig a burgonya és a sajt megpirulásáig sütjük. Tálaláskor fél csokor vágott petrezselyemmel megszórjuk.

Hamis rakott csirke

Kézzel lefejtjük 8-10 csirkecomb bőrét és egyúttal ki is csontozzuk, alaposan megmossuk, és szárazra töröljük, sózzuk, feleannyi borssal megszórjuk. Megtisztítunk 1 fej vöröshagymát, 20dkg csiperkegombát, és mindkettőt kis kockákra vágjuk. Először a hagymát, majd a gombát pirítjuk meg 4 evőkanál olajon, megszórjuk fél csokor vágott petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk és lehúzzuk a tűzről, félretesszük.

vízben megáztatunk enyhén kinyomkodjuk, és Ezután 5 zsemlét 4dl sós hozzáadunk 2 lereszelt kemény tojást. Belekeverünk 10dkg mélyhűtött, de felengedett zöldborsót, 4 evőkanál zsemlemorzsát, majd a gombás ragut. Sózzuk, ha kell és borsozzuk is. Egy közepes tepsit 2 evőkanál olajjal kikenünk, belesimítjuk a zsemlés, gombás massza felét, és ráfektetjük a kicsontozott csirkecombok felét. Ráhalmozzuk a maradék zsemlés ragut, és a csirkecombokat a ragura tesszük. A tetejére 4dkg szalonnát helyezünk rá. Alufóliával letakarjuk és közepesen meleg sütőben reszelt sajtot szórunk,5 lángon ropogósra sütjük.  és 4-szelet45 percig sütjük. Ekkor levesszük róla az alufóliát és még 5-7 percig, kis

Cukkínivel rakott szűzérmék

10dkg érmékreHártyázunk le és vágjunk fel egyenkéntkinyomkodjuk, ne verjük ki, sózzuk, borsozzuk, 2dl tejszínnel, 2 tojással és 5dkg szeletet kapunk. füstölt sajttal 60dkg sertés szűzpecsenyét. Így kb. 6 .Tenyérrel kissé reszelt

, majd fűszerezzük 1 Enyhén megsózzukHosszában felszeletelünk mokkáskanál szárított bazsalikommal, 2 gerezd zúzott fokhagymával és 1 csipetnyi őrölt fekete borssal. Közben a szűzérmék mindkét oldalát 4 evőkanál olajon 1-1 perc alatt elősütjük. 60dkg cukkínit kb. 3mm vastagságúra, devágjuk  előbb négyszögletes le mindkét végét. Lehetőleg fektessük le a felszeletelt cukkínit. tűzálló tálat vajazzunk ki és az aljára tejföllel, majd hosszában 3-3 szűzérmétMeglocsoljuk a fűszeres  fektetünk rá. Mindegyik szeletre reszelt sajtot szórunk, nem baj ha nagy lángon 15 percig sütjük.szeletek közé is jut a sajtból. Előmelegített sütőben

Rakott tojás lyoni módra

Ehhez az ételhez csak az öreg burgonyaburgonyát meghámozunk, jó. Nagyjából 1kg     és felszeletelünk, majd forrásban lévő 1l sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezett tejben megfőzünk félpuhára. A tejet főzés közben magába szívja a burgonya.

Közben 2 fej hagymát megtisztítunk és felaprítunk, 1 evőkanál vajon megpároljuk, majd ebbe kemény tojást, jól karikázzuk bele a 3  ezt is tegyük félre. Főzzünk és 4dkg reszelt fel 2dl tejszínnel, 2 tojássárgájával parmezán sajttal egy mártás sűrűségű masszát.összekeverjük , és ezt is tegyük félre.Főzzünk fel 2dl tejszinnel és 2 tojássárgájával 4dkg parmezán sajttal egy mártás sűrűségű masszát

Először egy kivajazott tűzálló edény aljára terítsünk el egy réteg leszűrt burgonyát, kanalazzuk rá a sajtos-tejszínes mártást. Erre simítsuk el a hagymás kemény tojást, majd újból tejszínes mártás és a tetejére burgonya kerüljön, és végül a sajtos tejszínes mártás. Szórjunk rá egy mokkáskanál őrölt fehér borsot, és tegyük forró sütőbe 20 percre.

Reform rakott káposzta

Tisztítsunk meg 1 fej vöröshagymát, vágjuk fel apróra, és 2 evőkanál olajon pároljuk meg üvegesre. Forgassunk bele25dkg árpagyöngyöt, majd fűszerezzük meg sülés közben 1-1mokkáskanál sóval, őrölt fekete borssal, pirospaprikával, és 3 gerezd zúzott fokhagymával. Öntsünk alá 3dl vizet, 1 kiskanál ételízesítő port, és fedővel fedjük le.

Közben mossunk meg és távolítsuk el a homokos talpát 25dkg gombának, vágjuk fel apróra és keverjük össze 6 ugyancsak apróra vágott kemény tojással.

Ezután 1kg savanyú káposztát a saját levéhez egy kevés vizet öntve és egy mokkáskanál csomborral ízesítve főzzünk meg puhára, majd szűrjük le. Kenjünk ki olajjal egy tűzálló edényt és terítsük el benne a káposzta egyharmadát. Erre jön az árpagyöngy és a tojásos gombakeverék fele. Ezután ismét káposzta árpagyöngy, gombás tojás következik, amit végül a maradék káposztával fedünk be. A káposzta tetejét, ha szükséges rétegezés közben  meglocsolhatjuk tejföllel. Előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

Kertészlepény

Elkészítés:

Tisztítsunk meg 25dkg zöldbabot, 1 szál közepes sárgarépát, 1 kisebb cukkínit. A zöldbabot vágjuk 2cm darabokra, a répát és a cukkínit kockázzuk fel, és egy lábasban enyhén sós vízben főzzük meg a babot és a répát, 15 percig. Húzzuk le a tűzről, tegyük bele a cukkínit, 1-2 percre tegyük vissza a tűzre, majd zárjuk el a tüzet, és fedjük le, hogy kihűljön a zöldség. Amikor kihűlt, szűrjük le, és valamennyit keverjük össze 4dkg olvasztott vajjal, vagy margarinnal.

Kenjünk ki 1 evőkanál vajjal vagy margarinnal egy tűzálló edényt, és töltsük bele a zöldséges massza felét. Terítsünk el a zöldséges keveréken 25dkg füstölt, főtt csíkokra vágott tarját, vagy combot, majd locsoljuk meg 2dl tejföl és 4dkg reszelt sajt keverékével, majd borítsuk be a zöldséges massza másik felével. A tetejét díszíthetjük  petrezselyemmel. Előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Cikkekre vágott zöldségekkel tálaljuk.

Rakott Sajtos Padlizsán

Elkészítés:

Mossunk meg 2 zsenge ovális alakú padlizsánt, és szárítsuk meg. Vágjuk le a levélkocsányukat, és hosszában szeleteljük fel 8-10 szeletre. Vágjuk ki a szárcsonkját 1kg kemény húsú paradicsomnak, mártsuk egy pillanatra forró vízbe, és húzzuk le a héját, majd vágjuk ketté, a magját kaparjuk ki. A paradicsomot passzírozzuk át, de használhatunk turmixgépet is. A pépet keverjük össze 1 csokor friss és felaprított bazsalikommal, 2 gerezd zúzott fokhagymával, egy kicsit sózzuk és borsozzuk meg. Töltsük egy lábasba, és egy negyedórát kislángon pároljuk puhára.

Ezalatt a padlizsánszeleteket 3-4 evőkanál felforrósított olajban kissé megsütjük és egy szűrőbe tesszük, hogy lecsöpögjön.

Főzzünk meg keményre 3 tojást, majd hűtsük le hideg vízzel, hámozzuk meg és 30dkg mozzarella sajttal együtt szeleteljük fel, és terítsük el egy kiolajozott tűzálló edényben a padlizsánszeletekkel. Közben locsoljuk meg a fűszeres paradicsompürével.

A rakottas tetejét 7-8dkg reszelt parmezán sajttal szórjuk meg. Előmelegített sütőben nagy lángon 25 percig sütjük.

Nápolyi Rakott Padlizsán

Elkészítés:

Közepes nagyságú padlizsánokból kettőt mossunk meg, és metsszük ki levélcsonkját, majd 2 nagyobb paradicsomnak is, és mindkét zöldséget héjastól szeleteljük fel. Egy nagy tűzálló edényt olajozzunk ki, terítsük el benne a padlizsánszeleteket és a paradicsom karikákat. Sózzuk, borsozzuk, és 2 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk.

Ezután 1 nagyobb fej megtisztított, és felaprított hagymát futassunk meg 2 evőkanál forró olajon, majd adjuk hozzá a 2-3 gerezd zúzott fokhagymát és 10-12 szem kimagozott, és elnegyedelt olívabogyót. Fűszerezzük meg 1-1 mokkáskanál oregánóval, őrölt korianderrel, cayenne-i borssal és fedő alatt 4-5 percig pároljuk.

Húzzuk le a tűzről, és keverjünk el benne 2 egész felvert tojást, óvatosan nehogy megsüljön, csak épp  megkocsonyásodjon. Szórjunk bele 5dkg reszelt parmezánt, és az egészet töltsük rá a lerakott padlizsánra, és paradicsomra. A tetejét megszórjuk 1 csokor snidlinggel. Előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

0.021 mp