Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Pogácsák

Pogácsák

Egyszerű Pogácsa.

Hozzávalók: 3dkg élesztő, 1kg liszt, 1,5dl olaj, 5dkg cukor, csipetnyi só.
Elkészítés: 3dkg élesztőt egy kis cukros, langyos vízben megkelesztünk(felfuttatunk) 1kg lisztet, 1,5dl olajjal elmorzsolunk, kis sót is teszünk bele, a megkelt(felfuttatott) élesztőt is beledolgozzuk, az egész anyagot kemény tésztává gyúrjuk.  Egy jó óra hosszat kelni hagyjuk, azután kinyújtjuk, közepes pogácsákat szaggatunk ki belőle. Tepsibe tesszük és tetejét tojás helyett gyenge cukros vízzel megkenjük. Pirosra sütjük. Olaj helyett zsírral is készíthetjük.

Édes vajas pogácsa.

Hozzávalók: 40dkg liszt, 1/4kg vaj, 5db tojás, 2dl tejföl, ½-1dl tej, 3dkg élesztő, 3 szem kockacukor, 1 késhegynyi só.
Elkészítés: 40dkg lisztet, 1/4kg vajjal, elmorzsolunk, azután 3dkg élesztőt kevés tejben áztatunk(felfuttatunk) 4 egész tojást kis sót, cukrot, 4 evőkanál tejföllel összegyúrjuk, hogy könnyű tésztát kapjunk.  Lisztezett deszkán pihenni hagyjuk, háromszor nyújtjuk, félórás időközökben negyedszeri nyújtásnál másfél-ujjnyi vastagra hajtjuk, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét felvert tojással megkenjük és forró sütőben lassan megsütjük.

Vajas burgonyás pogácsa.

Hozzávalók: (25db-hoz) 20dkg liszt, 20dkg vaj vagy héjában sült áttört burgonya, 2,5dkg só, 1db tojás.
Elkészítés: A héjában sült, majd áttört burgonyából lemérünk 20dkg-ot és a liszttel,  vajjal, sóval összegyúrjuk. Az így elkészült tésztát kifagyasztjuk,(legalább egy órát hideg hűtőben vagy fagyasztóban) majd kétszer duplán hajtogatjuk (lásd a vajastésztánál) A hajtogatott tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk recés nyújtóval vagy késsel  tetejét recézzük utána ismét betesszük a fagyasztóba, illetve a hűtőbe legalább egy órát pihentetjük. A kifagyott tésztát pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, és sütőlemezre rakjuk, tetejét tojással megkenjük (fehérjét-és a sárgáját összekeverve) forró sütőben megsütjük. A kiszaggatásnál visszamaradt tésztát újra összegyúrjuk, egyszer duplán behajtjuk és az előző módon kiszaggatjuk, és megsütjük.

Sós Pogácsa.

Hozzávalók: 40dkg szikkadt túró, 40dkg liszt, 15dkg margarin, 1 tojássárgája, só, köménymag, a kenéshez egy egész tojás. 
Elkészítés: A túrót összegyúrjuk a liszttel, a margarinnal, a sóval meg a tojássárgájával, alaposan kidolgozzuk, és másnapig állni hagyjuk. Sütés előtt ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szaggatunk ki belőle, és tetejüket tojással megkenve, köménymaggal megszórjuk. A sütőben szép aranysárgára megsütjük.

Tejfölös Pogácsa.

Hozzávalók: 20dkg liszt, 20dkg margarin, 2dl tejföl, só, a tetejére 1 tojás és hámozott mandulaszemek.
Elkészítés: A lisztet a margarinnal, a tejföllel meg a sóval kézzel összedolgozzuk, és a hűtőszekrényben egy éjszakán  keresztül pihentetjük. Másnap háromszor hajtogatjuk, és ujjnyi vastagra nyújtva, kis pogácsákat szaggatunk ki belőle. Tetejüket egész tojással kenjük meg és mindegyiket 1-1 hámozott mandulaszemmel díszítjük. Forró sütőben aranysárgára megsütjük. Melegen és hidegen is fogyasztható.

Töpörtyűs Pogácsa.

Hozzávalók: 50dkg liszt, 25dkg töpörtyű, 2dkg élesztő, egy kevés tej, 2db tojás 2dl tejföl, 5dkg zsír, só, törött bors.
Elkészítés: A lisztet összegyúrjuk a darált töpörtyűvel, a tejben felfuttatott élesztővel, a tojások sárgájával, a tejföllel, a zsírral, sóval meg a törött borssal. Másfél óra hosszat kelesztjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsákat szaggatunk ki belőle. Késsel kockásra bevagdaljuk tetejüket, a tojásfehérjékkel megkenjük, és a pogácsákat a sütőben szép barnára megsütjük.

 

0.026 mp