Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Pizza Receptek

Pizza Receptek

 

 

Paradicsomos pizza tészta és szósz

 

Hozzávalók 3 főre

Pizza tésztához:

320 ml tej (melegen)

1 teáskanál  só

1 tasak instant élesztő

1 evőkanál k cukor

500 g liszt

2 evőkanál  olívaolaj (tésztához)

6 evőkanál  olívaolaj (tepsi kikenéséhez)

Pizza szószhoz:

2,25 dl passzírozott paradicsom

1 teáskanál oregánó

1 teáskanál majoranna

1 teáskanál bazsalikom

1 kávéskanál só

2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

1. A szószhoz keverjük össze a hozzávalókat, és hagyjuk összeérni, amíg a tészta elkészül.

2. Nagyobb tálban összekeverjük a sót, a cukrot és a porélesztőt, majd hozzáöntjük a meleg tejet. Alaposan összekeverjük, és hagyjuk 2-3 perc alatt felfutni.

3. Belekeverjük a 2 evőkanál  olajat és a lisztet, pár perc alatt átdolgozzuk a tésztát, majd a tepsi méretére nyújtjuk.

4. A tepsit vagy pizzaformát kiolajozzuk (6 evőkanál ), és belehelyezzük a tésztát. A tészta széleit egy ecset segítségével vékonyan bekenjük olajjal. Ha van olajspray, akkor azt is használhatjuk helyette.

5.Lefedve 1-1,5 órát kelesztjük, vagy 50 fokos sütőbe tesszük 20-30 percre.

6. Megkenjük a szósszal, és kedvünkre való feltéttel 200 fokon megsütjük 10-15 perc alatt.

 

 

Pizza tészta alaprecept

 

Hozzávalók 6 főre

1 kg liszt

2 tojás

1 evőkanál  só

1 evőkanál  cukor

1 élesztő

6 dl langyos víz

4 evőkanál  olaj

Elkészítés:

1.Egy nagy tálban összekeverjük a liszt kivételével az összes hozzávalót egy habverő segítségével.

2.Amikor ezzel megvagyunk, beleöntjük a lisztet, és jó alaposan kidagasztjuk (én kézzel jobb szeretem a tésztát gyúrni, de lehet dagasztógéppel is).

3.Félretesszük kb. 30 percre kelni.

4.Ha megkelt, akkor kicsit átgyúrjuk, gombócokra osztjuk (nekem 4-5 gombóc lett, de ez függ attól, hogy mennyire vastag tésztát szeretnénk, illetve hogy mekkora a sütőforma), kinyújtjuk, és a kicsit kiolajozott formába igazítjuk.

5.Kedvünk szerinti feltétet teszünk rá, és vele együtt megsütjük.

 

 

Olasz vékony pizza tészta

 

Hozzávalók 5 főre

80 dkg pizza liszt (olasz a legjobb)

1/4 friss élesztő vagy 5 g szárított

3,5 dl langyos víz

1 evőkanál  cukor

1 púpozott evőkanál  só

1 dl extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

1.Ha van tálas mixerünk, azzal dolgozzunk, de kézzel is tökéletes, csak ennek a pizza tésztának keményebb állaga van, mint a megszokottnak, így nehezebb vele dolgozni.

2.Csináljunk egy mélyedést a liszt közepébe, morzsoljuk bele az élesztőt, öntsük rá a vizet, adjuk hozzá a cukrot, sót és az olajat. Dagasszuk szép fényesre legalább 30 percig.

3.Ezután gyúrjuk át egy picit kézzel. Egy késsel vágjunk a tetejére egy keresztet.

4.Tegyük egy tálba,nedves konyharuhával takarjuk le, és kb. 2 és fél óráig kelesztjük.

5.Miután szépen megkelt, vágjuk 5 egyenlő részre, és formáljunk belőle gombócokat. Ha az összesre szükségünk van, akkor nyújtás után az igény szerinti feltéttel már süthetjük is. Ha nem használjuk fel mindet, akkor kenjünk olajat egy tálcára, és folpack-kal letakarva, tegyük hűtőbe.

6.A sütésnél a legmagasabb fokozatot használjuk. (Nekem van egy speciális olasz pizza sütő gépem, amin 350 fokon tudok sütni.)

 

 

Gluténmentes pizza vagy lepény

 

Hozzávalók 4 főre

250 g gluténmentes liszt (pl. Schar, Beiker, Coelipan stb.)

150 g főtt krumpli (vagy maradék krumplipüré)

1 tojás

25 g napraforgó olaj

5 g szárított élesztő (amennyiben a lisztkeverék tartalmaz élesztőt v. szódabikarbónát kevesebb is elég!)

2 dl tej

kevés cukor

Elkészítés:

1.Megfőzzük, és áttörjük a krumplit. Amennyiben maradék krumplipürével dolgozunk, ez a lépés kimarad. :)

2.A szárított élesztőt a cukros, langyos tejben felfuttatjuk.

3.Kimérjük a többi hozzávalót, és összeállítjuk a tésztát. Használhatjuk a robotgép dagasztóspirálját is, de elég egy fakanál és erős kéz is a tészta egyneművé dolgozásához. Kissé folyékony, ragadós masszát kapunk!

4.Kiolajozott tepsibe öntjük, simítjuk a tésztát, és jó 20-30 percre meleg/napos helyen magára hagyjuk kelni. Konyharuhával takarjuk le a tepsit.

5.A megkelt tésztát tetszés szerinti feltéttel ízesítjük: magokkal megszórjuk, tejfölt-sajtot teszünk rá vagy pizza krémmel, sajttal, sonkával pakoljuk meg. Ez a lépés ahogy tetszik alapon működik. :)

6.200 fokra előmelegített sütőben sütjük, kb. 30-40 percig. Amikor pirulni kezd a teteje, a hőfokot mérsékeljük 170 fokra. Ha nagyon pirulna a teteje, fedjük be alufóliával!

 

 

Sonkás Pizzák

 

 

Házi sonkás-háromhagymás pizza

 

Hozzávalók 4 főre

Tésztához:

50 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

3 dl tej

1 teáskanál  cukor

2 kávéskanál  só

5 dkg Rama

Szószhoz:

2 dl tejföl

3 gerezd fokhagyma

1 csipet őrölt szerecsendió (elhagyható)

Feltéthez:

15 dkg házi füstölt sonka

2 kisebb fej lilahagyma

Továbbá:

1 szál újhagyma vagy pár szál metélőhagyma

2-3 szelet piros kaliforniai paprika

A forma kenéséhez:

2 dkg Rama

1 teáskanál  liszt

Elkészítés:

1.Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.

2.A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a szobahőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztjuk.

3.Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

4.A tejfölt egy tálkába öntjük. Belezúzzuk a megtisztított fokhagymákat, beleszórjuk a szerecsendiót.

5.A sonkát nagyon apróra kockázzuk, és egy tálkában kis lángon 2-3 perc alatt kicsit megpirítjuk.

6.A hagymákat is alaposan megtisztítjuk, a lilahagymát karikára, a paprikát és az újhagymát, vagy a metélőhagymát pedig apróra vágjuk.

7.Egy formát kikenünk margarinnal és megszórjuk liszttel. A megkelt tésztát beleborítjuk, és a kezünkkel szépen belenyomkodjuk, hogy legyen egy kis pereme.

8.Megkenjük a fokhagymás szósszal. Rárakjuk a lilahagyma karikákat. Megszórjuk a sonkakockákkal.

9.Előmelegített sütőben 180 fokon, 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

10.A sütőből kivéve megszórjuk az apróra vágott paprikával, és újhagymával vagy metélőhagymával.

 

 

Vékony tésztás pizza tönkölylisztből

 

Hozzávalók 2 főre

30 dkg fehér tönkölybúza liszt

5 dkg zabpehelyliszt (vagy bármilyen teljes kiőrlésű liszt)

2 dl langyos víz

1/2 dl olívaolaj

2 dkg friss élesztő

1 teáskanál   só

1 teáskanál  cukor

Tetejére:

10 dkg felcsíkozott sonka vagy néhány szelet száraz szalámi

30 dkg reszelt sajt

2 dl cukormentes ketchup 1/2 dl paradicsomlével elkeverve

hajszálvékonyra karikázott cukkini/ kukorica/ gomba megpirítva/ olívabogyó/ kapribogyó

Elkészítés:

1.A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

2.A vízbe tegyük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és lefedve hagyjuk felfutni. (Meleg helyen 5 perc.)

3.A liszteket keverjük el a sóval.

4.Ha kenyér sütőgéppel dagasztatjuk be, akkor az élesztős vizet öntsük a keverőedénybe, erre szórjuk rá a lisztet, majd indítsuk el a dagasztóprogramot, ha lejárt, hagyjuk a gépben kelni a tésztát 30 percig.

5.Ha kézzel dagasztjuk, akkor a liszt közepébe készítsünk mélyedést, öntsük ide az élesztős vizet, és dagasszuk egyneművé a tésztát, fedjük le, és meleg helyen hagyjuk kelni 30 percig.

6.A megkelt tésztát óvatosan borítsuk egy nyújtódeszkára, vágjuk ketté, és nyújtsuk kb. 3 mm vékonyra. Helyezzük sütőpapírra, és 3-4 perc alatt - amíg a teteje meg nem keményedik kicsit -, süssük elő a tésztakorongokat.

7.Az elősütött pizza tetejét vékonyan kenjük meg paradicsomszósszal (aki szereti oregánóval is megszórhatja), osszuk el rajtuk a tetszés szerint összeválogatott feltéteket, majd szórjuk meg sajttal. További 10-12 percre toljuk vissza a sütőbe a pizzát.

 

 

Sonkás-gombás pizza

Hozzávalók 4 főre

 

1 élesztő (~25 g)

2 kávéskanál  cukor

50 dkg liszt

1 tojás

1 kávéskanál  só, 1 kávéskanál  oregano, bazsalikom

1 evőkanál  olaj

20 dkg sonka

20 dkg sajt

10 dkg gomba

1 bögre paradicsomszósz

1 kisebb csípős paprika (zöld)

Elkészítés:

1.1 dl langyos vízben összekeverjük az élesztőt a cukorral, és várunk amíg felfut.

2.Egy nagyobb méretű edényben a tojást összekeverjük a sóval, az olajjal, a felfuttatott élesztővel és hozzátesszük a liszt 3/4-ét.

3.A masszát összekavarjuk és gyúrni kezdjük, adagolva hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz, de vigyázzunk, hogy a végén a tészta ne ragadjon, és ne legyen se túl száraz.

4.A tésztát tegyük félre a melegbe, és hagyjuk nőni legalább 1,5 órát.

5.Eközben felvághatjuk a sonkát (kívánság szerint kisebb, vagy nagyobb kockákra), és előkészíthetjük a sajtot.

6.A paradicsomszószhoz hozzáadjuk a fűszereket és alaposan összekeverjük. (Ha van lehetőség arra, hogy házi darabos paradicsomszószt üzleti koncentrálttal vegyítsük össze, akkor egy sokkal eredetibb ízet adhatunk készítményünknek. Mértékben egy-egy fél bögrével tegyünk hozzá.)

7.Miután a tészta megnőtt nyújtsuk ki jó vékonyra, és helyezzük kiolajozott tepsibe. (Ha elég vékonyra nyújtjuk, akkor kb. két tepsire is kijutja.)

8.A lapokat kenjük meg paradicsomszósszal és tegyük rá a sonkát, a gombát, a csípős paprikát, majd reszeljünk rá sajtot. (A sajtból vághatunk vékony szeleteket is.)

9.Helyezzük előmelegített sütőbe, és süssük meg időnként megvizsgálva az alját, hogy épp barnás legyen, és ne égjen oda.

 

 

Magyaros Pizzák

 

 

Fokhagymás-tejfölös pizza

 

Hozzávalók 4 főre

Tésztához:

2,5 dl víz

50 dkg finomliszt

5 dkg élesztő

1 teáskanál  só

1 teáskanál  cukor

2 evőkanál  olívaolaj

Feltéthez:

3dl tejföl

5 gerezd fokhagyma

2 nagy fej vöröshagyma

1 konzerv kukorica

10 dkg kockára vágott bacon

10 dkg kockára vágott füstölt tarja

20 dkg sajt

Elkészítés:

1.A langyos vízben feloldjuk az élesztőt.

2.Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, 30 percig meleg helyen kelesztjük.

3.Enyhén olajozott tepsibe rakjuk az ujjnyi vastagra kinyújtott tésztát.

4.Megkenjük a tejfölbe kevert zúzott fokhagymával, rárakjuk a többi feltétet.

5.Előmelegített sütőben készre sütjük.

 

 

Csípős magyaros pizza

 

Hozzávalók 6 főre

Tésztához:

1,5 dkg élesztő

1 kávéskanál  cukor

35 dkg sima liszt

1 kávéskanál  só

2 evőkanál  olívaolaj

2 dl meleg víz

Feltéthez:

füstölt-főtt császárszalonna

•paprikás szalámi

csiperkegomba

paradicsom

erős paprika

hagyma

fokhagyma

sajt

sűrített paradicsom

bazsalikom

kakukkfű

oregánó

Elkészítés:

1.A meleg vízben elkeverjük a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.

2.A lisztet, a sót tálba tesszük, beleöntjük az élesztőt és az olajat, és annyi vizet még, hogy feszes, rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen megkelesztjük.

3.A feltéthez valókat összedaraboljuk.

.4A megkelt tésztát kinyújtjuk vékonyra. Beletsszük a tepsibe, megkenjük sűrített paradicsommal, és rárakosgatjuk a feltétet. Megszórjuk a fűszerekkel, és reszelt sajttal. Pirosra sütjük.

 

 

Kolbászos pizza

 

Hozzávalók 6 főre

A tésztához:

40 dkg liszt

1 dl tej

1 kávéskanál  cukor

fél kocka élesztő

1 kávéskanál  só

4 evőkanál  napraforgó olaj

1-1,5 dl langyos víz

A feltéthez:

fél tubus pizza krém

4 gerezd fokhagyma

fél szál kolbász

1 nagyobb fej lilahagyma

fél hegyes erős paprika (elhagyható)

reszelt trappista sajt

oregánó ízlés szerint

Elkészítés:

1.A lisztet kelesztő tálba szitáljuk. A tejet éppen csak meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen kb. 10-15 perc alatt felfuttatjuk.

2.Az élesztős tejet ráöntjük a lisztre, hozzáadjuk a sót, az olajat és a langyos vizet. Jól összegyúrjuk, és 20 percig a duplájára kelesztjük.

3.A tésztát lisztezett deszkán a kívánt formára nyújtjuk, és a hideg pizza sütőbe tesszük, amit nem kell semmilyen zsiradékkal kikenni. Elkészíthetjük egyszerű tepsiben is, de ekkor a tepsit ki kell kenni zsírral, és úgy kell a tésztát beletenni.

4.Egy kis tálba nyomjunk bele fél tubus pizza krémet, törjük bele a fokhagymákat és jól keverjük össze. Ezzel kenjük meg a tésztánkat.

5. A kolbászt vágjuk vékony karikákra, és mikróhullámú sütőben kb. 1-2 percig melegítsük meg, ki fog sülni a zsírja, és így nem fog elázni a zsírtól a pizzánk. Tegyük rá pizza tésztára a kolbászkarikákat, a vékonyra szelt lilahagymát és zöldpaprikát. Végül szórjuk meg bőségesen reszelt sajttal és oregánóval.

6.Kapcsoljuk be a pizza sütőt, és 2. fokozaton süssük.

 

 

Zöldséges Pizzák

 

 

Baconös-zöldséges pizza

 

Hozzávalók 4 főre

Tésztához (32 cm-es)

A tésztánál leírtak fele szükséges.

Feltéthez:

5 szelet vékonyra vágott bacon szalonna

1 fej lilahagyma

1 -2 szál újhagyma

1 nagyobb paradicsom

1 marék fekete olívabogyó

100 dkg mozzarella

1 evőkanál  olívaolaj

Elkészítés:

1.A tésztát megkelesztjük, olajos kézzel kihúzogatjuk, hogy lefedje a pizza sütő korongot, felszínét megkenjük olívaolajjal.

2.Minden alapanyagot felszeletelünk, és tetszés szerint a tésztára teszünk. Zöldfűszerekkel is díszíthetjük.

3.220 fokos sütőben  15 perc alatt megsütjük.

 

 

Zöldséges pizza

 

Hozzávalók 2 főre

2,5 dkg élesztő

1,5 dl tej

5 dkg porcukor

2 db tojássárgája

15 dkg liszt

0,5 dl olaj

0,5 dkg só

0,2 dkg oregano

0,2 dkg bazsalikom

0,2 dkg kakukkfű

0,2 dkg rozmaring

A feltéthez:

1 dl tejföl

0,5 dkg só

0,2 dkg bors

0,2 dkg pirospaprika

5 dkg kukorica

5 dkg brokkoli

5 dkg lilahagyma

10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

1.A lisztet kissé megmelegítjük, a tejet egy lábasban felmelegítjük, épp csak annyira, hogy kellemes meleg legyen az ujjunknak. Az élesztőt egy tálban elmorzsoljuk 1 ek porcukorral, s ráöntjük a tej felét, kissé elkeverjük.

 A liszt közepében mélyedést képzünk, ide öntjük a kovászt, kevés liszttel elkeverjük, majd a tetejére is szórunk egy keveset. Konyharuhával lefedve, meleg helyen érleljük.

2.Közben a maradék tejhez adjuk az olajat, a maradék porcukrot, a tojássárgáját, a sót és a fűszereket.

3.Ha a kovász megérett (megrepedezik a liszt a tetején, nő a térfogata), ráöntjük a tojásos részt, és begyúrjuk.

 Ezt addig csináljuk, amíg el nem válik az edény falától. Kevés lisztet szórunk alá a tálba, a tetejét lekenjük olajjal, és egy konyharuhával lefedve pihentetjük.

4.20 perc után átgyúrjuk, és még egyszer ennyi időre pihentetjük.

5.Lisztezett gyúródeszkán kör alakúra nyújtjuk. Vajjal kikent, liszttel megszórt pizzaformába tesszük, és 15 percet állni hagyjuk, addig elkészítjük a szószt.

6.A tejfölt kikeverjük, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük. A kukoricát lecsöpögtetjük, a brokkolit rózsáira szedjük, a lilahagymát felkarikázzuk, és a sajtot lereszeljük.

7.Megkenjük a pizza tésztát a szósszal, és megszórjuk a feltétekkel.

8.200 C-os sütőben arany barnára sütjük.

 

 

Húsos Pizzák

 

 

Gyros húsos pizza házilag

 

Hozzávalók 4 főre

Tészta:

40 dkg finomliszt

2 dl víz

2 dkg élesztő

1 evőkanál  olaj

3 kisebb burgonya

pici cukor

Feltét:

35 dkg csirkemell

fél csomag  gyros fűszersó

kevés olaj

2 dl tejföl

1 dl majonéz

1 evőkanál  mustár

1 evőkanál  ketchup

csipet bors

fehér paprika

paradicsom

hagyma

trappista sajt

Elkészítés:

1.Elkészítjük elsőként a tésztát: a lisztet egy műanyag tálba öntjük, egy csipet sót adunk hozzá. Hozzáadjuk a megfőtt, jól áttört, már hidegre hűtött burgonyát. Jól összekavarjuk a lisztel. A vizet langyosra melegítjük, beletesszük a cukrot, majd az élesztőt, és hagyjuk néhány percig.

2.Ha az élesztő feljött, akkor a liszt közepébe öntjük az élesztős vizet, és alaposan "kidagasztjuk", mikor a tészta kissé hólyagos, akkor hozzágyúrjuk még az evőkanálnyi olajat.

3.A tálat letakarva kb. 40 percig hagyjuk megkelni. Ebből az adagból 2 pizza süthető (30 cm-es sütőformában).

4.Míg a tészta kel, elkészítjük a húst.

5.A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk, és kevés olajon fehéredésig sütjük. Majd hozzáöntjük a gyros  fűszersót, pici vizet is önthetünk alá (elhagyható). Készre sütjük a húst.

6.A zöldségeket apró kockákra vagy vékony szeletekre vágjuk, ízlés szerinti mennyiséget.

7.A tejfölt, majonézt, mustárt, ketchupot és csipetnyi borsot összekeverjük. Felhasználásig hűtőben tároljuk!

8.Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk. A pizza formát picit megolajozzuk, és beletesszük az első kinyújtott tésztát.

9.Előmelegített sütőben kb. 7 percig elősütjük.

10.Majd kivesszük, és megkenjük a tartármártás felével, eloszlatjuk rajta a hús felét illetve a zöldségeket. Tetejére reszelt sajtot szórunk.

11.Addig sütjük, amíg a széle kissé aranybarna nem lesz.

12.Ha kész, a másik tésztával is így járunk el.

 

 

Fokhagymás- spenótos-csirkés pizza salátával

 

Hozzávalók 4 főre

A pizza tésztához:

150 g rétesliszt

350 g finomliszt

7 g szárított élesztő

3 dl langyos víz

2 teáskanál  olasz fűszerkeverék

1 teáskanál  barna cukor

1 teáskanál  tengeri só

1 evőkanál  olívaolaj + 2 evőkanál  olívaolaj a tepsi kikenéshez

A fokhagymás besamel pizzaszószhoz:

100 g  vaj

100 g finomliszt

4 gerezd fokhagyma

0,5 l tej

1 teáskanál  tengeri só

A pizza feltéthez:

0,5 kg csirkemell

300 g friss bébi spenót

1 csomag grill fűszerkeverék

00 g reszelt mozarella

200 g reszelt cheddar sajt

100 g morzsolt rokfort sajt

1 evőkanál  olívaolaj

Friss vegyes saláta körethez:

500 g darabolt mix salátakeverék (tetszés szerint)

16 db koktél paradicsom

16 db koktél paradicsom

1 nagy fej lilahagyma

fél kígyóuborka 

1 ü zöld pesto

ketchup

barnaszósz

hot pepper szósz

Elkészítés:

1.A langyos vízben feloldjuk a cukrot, majd beleszórjuk az élesztőt, félretesszük. A lisztet kimérjük, és átszitáljuk, majd a sót, az olasz fűszerkeveréket hozzáadjuk, és összekeverjük. A kenyér sütőgép aljára öntjük az élesztős vizet, a tetejére szórjuk a lisztet, majd a lisztre az olívaolajat. A kenyér sütőgépet dagasztás üzemmódra állítjuk, ami az én gépemmel ez 1,5 órát vesz igénybe.

2.Amíg a tésztánk készül, felteszünk forralni vizet egy edényben, ez arra kell majd, hogy leforrázzuk vele a spenótot. Ha nem kaptunk bébi spenótot, akkor az "öreg" spenót szárát érdemes eltávolítani, és eldobni, de a bébi spenótét nem kell, csak alaposan átmosni, és kisebb darabokra vágni.

3.Tegyük bele egy hőálló tálba, és amikor felforrt a víz, egyszerűen öntsük rá a spenótra, teljesen lepje el a víz, és így hagyjuk pár percet állni.

4.Addig a csirkemellet csíkozzuk fel vékony darabokra, majd az olívaolajjal keverjük össze a fűszerkeveréket, amivel végül dörzsöljük be a húst, pár percet ezt is hagyjuk állni. Addig a spenótot szűrjük le, tegyük félre.

5.Forrósítsunk fel egy grillserpenyőt, és picit ropogósra pirítsuk (kb. 20 perc) a csirkecsíkokat, majd tegyük félre.

6.Egy lábasban kis lángon olvasszuk fel a vajat, a fokhagymát futtassuk meg rajta, majd a lisztet adjuk hozzá, és keverjük el a vajjal, de vigyázzunk, nehogy leégjen. Mikor összekevertük, húzzuk le a tűzről, és folytonos kevergetés közben a hideg tejet lassan, kis adagokban adjuk hozzá. (Én erre egy habverőt használok, mivel azzal egyszerűbb csomómentesre keverni a szószt.) Ha nagyon sűrű lett, akkor több tejet adjunk hozzá, egy picit tegyük vissza a tűzre, és kis lángon, kevergetve egy tejföl sűrűségű szósszá sűrítjük. A végén hozzáadjuk a sót is.

7.Amikor a kelesztő program befejeződött, a sütőt 220 fokra és  állítjuk. A megkelt tésztát egy lisztezett gyúródeszkán kb. 1cm vastagra és téglalap formára nyújtjuk, majd a kiolajozott tepsibe helyezzük, és a kezünkkel a széleit picit kihúzogatjuk a tepsi szegélyre.

8.Vékonyan megkenjük a fokhagymás szósszal, majd  egyenletesen eloszlatjuk rajta a spenótot, utána a csirkecsíkokat, majd a tetejére tesszük a reszelt sajtkeveréket, és rámorzsoljuk a tetejére a rokfort sajtot.

9.A sütőt levesszük 200 fokra, és kb. 20-25 percig sütjük a pizzát, amíg a sajt szépen rápirul. Az asztalra kerüljön ketchup, barnaszósz és hot pepper szósz, amivel - ízléstől függően - a pizzánk tetejét meglocsolhatjuk. Én speciel a hot pepper szószt választanám. :)

10.Az előre összedarabolt saláta alaphoz adjunk még hozzá darabolt lilahagymát, kígyóuborkát és félbevágott koktél paradicsomokat. Tálaláskor tetszés szerinti pesto szószt tegyünk rá.

 

 

 

Szalámis Pizzák

 

 

Szalámis - mozzarellás pizza

Hozzávalók 4 főre

35 dkg liszt

1 dl tej

1 dl víz

3 evőkanál  olívaolaj

1,5 dkg élesztő

250 g mozzarella

10 dkg paprikás szalámi

15 dkg ementáli sajt

1 teáskanál  só

bors

oregánó

pizza krém

nagy paradicsom

1 marék bazsalikomlevél

Elkészítés:

1.A tejben kevés cukorral megfuttatjuk az élesztőt.

2.Az élesztős tejet a langyos vízzel, az olajjal és a sóval rugalmas tésztává gyúrjuk, megkelesztjük jó fél óra alatt.

3.Két pizza sütő lapot megkenünk olajjal.

4.A megkelt tésztát olajos kézzel kettéosztjuk és óvatos mozdulatokkal kihúzzuk kerek formára, hogy betakarják a sütőlapokat

5.A tésztát megkenjük pizza krémmel, teszünk rá tetszőlegesen a szalámit, mozzarellát, paradicsomot szeletelve (ízlés szerint bármi lehet a feltét).

6.Rátépkedjük a zöld leveleket.

7.Megszórjuk gazdagon sajttal.

8.Megsütjük sütőben.

 

 

 

Vegyes házi pizza

 

Hozzávalók 6 főre

½ kg liszt

4 evőkanál  olívaolaj

3 dl víz

2,5 dkg élesztő

1 kávéskanál  cukor

1 kávéskanál  só

500 g paradicsompüré

2 kávéskanál  oregano

2 kávéskanál  bazsalikom

1 kávéskanál  borsikafű

1 kávéskanál  zsálya

só, bors

30 dkg mozzarella

15 dkg trappista

20 dkg sonka

15 dkg szalámi (nem zsíros)

20 dkg kukorica

20 dkg ananász (szeletelt, konzerv)

 

Elkészítés:

1.Egy nagy keverőedénybe szórjuk a lisztet. A közepébe kis mélyedést képzünk, felöntjük vízzel, beletördeljük az élesztőt, sózzuk, cukrozzuk, és egy fél órára állni hagyjuk.

2.Először a tálban, majd gyúródeszkán dolgozzuk össze a tésztát, melyet két részre osztunk, és külön-külön kinyújtunk.

3.Kilisztezett tepsibe fektetjük az egyik, majd ha elkészült, a másik darabot.

4.A tészta egészét megkenjük a fűszerezett paradicsompürével, a tetejét pedig ízlés szerint díszítjük.

5.Egyik negyedére sonkát és ananászt tehetünk, másikra szalámit, harmadikra kukoricát, negyediket hagyhatjuk szabadon. Ekkor jöhetnek a mozzarella szeletek és a trappista reszelék, mert sajtból, ugye sosem elég!

6.Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük a finomságot.

 

 

 

Különleges Pizzák

 

 

Fokhagymás tenger gyümölcsei pizza

Hozzávalók 2 főre

300 g tenger gyümölcsei mix (királyrák, polip, tintahal, kagyló, surimi rák ízű halrudak)

30 szem magozott fekete olívabogyó

2 db 20-25 cm átmérőjű kész pizzalap

200 g mozzarella vagy trappista sajt

A pizza szósz:

50 g vaj

3-4 gerezd fokhagyma

1 evőkanál  liszt

2 dl tej

Elkészítés:

1.A vajat felolvasztjuk, a zúzott fokhagymát beletesszük, kicsit megfonnyasztjuk.

2.Majd a lisztet beleszórjuk, egy-kettőt keverünk rajta, levesszük a tűzről, és lassan adagolva hozzáöntjük a hideg tejet, miközben csomómentesre elkeverjük. Visszatesszük a tűzre, és addig kevergetjük, amíg sűrű szószt kapunk. Hozzáadjuk a sót.

3.A sütőt előmelegítjük 220 fokra.

4.A fokhagymás szósszal bőségesen bekenjük a pizzalapokat.

5.A tenger gyümölcseit és a fekete olívabogyót rádobáljuk a szószra, sózzuk.

6.A mozzarellát reszelve vagy karikázva rátesszük a tetejére.

7.20-25 percig sütjük 200-220 fokon a sütőben.

 

 

Chilis fehérbabos -ricottás kelt pizza

 

Hozzávalók 6 főre

Tésztához:

1 kg liszt

2 teáskanál  tengeri só

3 teáskanál  cukor

3 egész tojás (házi)

2 dl langyos tej 2,8%-os

5 dkg friss élesztő

1 teáskanál  cukor

20 dkg puha teavaj

langyos tej a gyúráshoz, szükség szerinti mennyiség

liszt a gyúráshoz, szükség szerinti mennyiség

 

Feltéthez:

1 evőkanál  olaj

1 fej vöröshagyma, felkockázva

 4 gerezd fokhagyma, áttörve

1 1/2 kávéskanál  tengeri só

3-4 teáskanál  őrölt házi pirospaprika

6 szelet aszalt paradicsom , felcsíkozva

2-3 teáskanál  oregánó (szárított)

1 kávéskanál  tengeri só

1 kávéskanál  őrölt tarka bors

1 kávéskanál  chilipehely (ízlés szerint több vagy kevesebb )

3 teáskanál  bazsalikom (szárított)

1 db 400 g konzerv hámozott paradicsom, nagyjából elvágva (olasz hámozott v. házilag eltett

2 x 400 g fehérbab konzerv (olasz,  jobb minőségű)

400 g ricotta

Elkészítés:

1.A  lábasba tesszük az olajat, a felkockázott vöröshagymát, az áttört fokhagymát, és a kicsi sót, kis lángon, fedő alatt puhára pároljuk.

2.Tűzről levéve beletesszük az őrölt pirospaprikát, elkeverjük, beletesszük a felszeletelt aszalt paradicsomot, a hámozott konzerv paradicsomot, a paradicsomokat fakanállal kicsit kisebbekre nyomkodjuk szét, fűszerezzük, kb. 20 percig főzzük, kis lángon, kb. 150-160 fokon, a legvégén kóstolunk, szükség szerint fűszerezzük még, beletesszük a lecsurgatott fehérbab konzerveket, pár perc alatt összeforraljuk, és készen van a szósz.

3.Egy tálba öntjük az átszitált lisztet, a tojásokat, sót, a cukrot és a sót.

4.Kis bögrében meglangyosítjuk a 2 dl tejet, ebbe tesszük a kanál cukrot és a friss élesztőt belemorzsoljuk, elkeverjük, hagyjuk felfutni.

5.A felfutott élesztőt a lisztes tálba öntjük, és elkezdjük kézzel jó alaposan összegyúrni, összedolgozni, szükség szerint kell tej bele és liszt, és ilyenkor még lehet kóstolni a sóssága miatt. Amikor már jó hólyagosra kidolgoztuk a tésztát, liszttel szórjuk meg, konyharuhával takarjuk le, és duplájára kelesztjük.

6.A tepsiket vékonyan kiolajozzuk, és sütőpapírral kibéleljük.

7.A sütőt előmelegítjük.

8.A tésztát ha megkelt, kivesszük, átgyúrjuk, és kétharmad, egyharmad arányba vesszük, kicsit kinyújtjuk, és széleit vastagabbra hagyva, a nagyobb tésztát a nagyobb tepsibe, a kisebb tésztát a kisebb tepsibe emeljük át, eligazgatjuk, hogy a tepsi aljába egyenletesen feküdjön a tészta, a szélei lehetnek vastagabbak, peremet fog alkotni.

9.Ekkor a tésztára merjük a sűrű szószos fűszeres babos tölteléket, elsimítjuk, hogy egyenletes legyen, mindkét tésztán.

10.Megszórjuk a tetejüket ricottával.

11.Betesszük az előmelegített sütőbe, és arany barnára sütjük, kivesszük, kicsit várunk, és szeletelhetjük, kockázhatjuk, ki hogy szereti.

 

Leveles pizzette

 

Hozzávalók 4 főre

Vajastésztához :(vagy 1 csomag leveles tészta):

20 dkg vaj

22 dkg liszt

1 evőkanál  citromlé

csipet só

A tésztára:

10 dkg prágai sonka

10 dkg sajt

2 szál újhagyma

1 evőkanál  tejföl

15 paradicsomkarika

csipet só

frissen őrölt bors

oregánó

Elkészítés:

Vajastészta készítése:

1.A lisztet a vajjal elmorzsoljuk.

2.Hozzáadjuk a sót és annyi citromlét, hogy nyújtható tésztát kapjunk.

3.Jól összegyúrjuk, vékonyra nyújtjuk.

4.Balról, jobbról, felülről, alulról behajtjuk, 20 percig hűtőben pihentetjük.

5.Vékonyra nyújtjuk, ugyanúgy hajtogatjuk, megint pihentetjük.

6.Nyújtás, pihentetés, újra nyújtás, ez a végső.

7.3 mm vastagra nyújtjuk, nagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk.

8.Sütőlapra sorakoztatjuk.

 

Összeállítás:

1.Amíg a tészta pihen, a sonkát szálkásra vágjuk, sajtot a reszelő nagyobbik fokán lereszeljük.

2.A hagymát karikára vágjuk.

3.A sonkát, sajtot, hagymát összekeverjük és a tejföllel masszát képezünk belőle.

4.A sonkás –sajtos - hagymás-tejfölös masszából a tésztakorongnál valamivel kisebb golyót formálunk és a tésztára helyezzük.

5.A paradicsomszeleteket a golyókra tesszük és egy kicsit lenyomjuk vele a golyókat.

6.Sózzuk, borsot darálunk és oregánóval szórjuk

7.Forró sütőben megsütjük.

8.Melegen a legjobb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.058 mp