Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Piték Lepények

 

 

Piték Lepények

 

 

Ribizlis-túrós lepény

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

15 dkg túró (a krémesebb fajta)

6 evőkanál tej

6 evőkanál napraforgó Vénusz olaj

7,5 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

csipet só

A töltelékhez:

75 dkg piros ribizli

75 dkg túró (a krémesebb fajta)

20 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

3 db tojás

2 db tojássárgája

5 dkg olvasztott vaj

5 dkg étkezési keményítő

A habhoz:

2 db tojásfehérje

10 dkg cukor

2 dkg mandulapehely

Elkészítés:

A tésztához a lisztet a sütőporral elvegyítjük, keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a túrót, a tejet, az olajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipetnyi sót. Az egészet a keverőgép legmagasabb fokozatán 1 perc alatt eldolgozzuk, utána lisztezett gyúródeszkán fél cm vastagságúra kinyújtjuk, és beletesszük a kikent tepsibe (tepsi mérete: 35x28 cm).

 A ribizlit megmossuk, lecsepegtetjük és leszemezzük.

 A túrót a cukorral, a vaníliás cukorral, a 3 tojással, a 2 tojássárgájával, az olvasztott vajjal és a keményítővel összekeverjük. A ribizli szemeket óvatosan belekeverjük a túrós masszába, amit aztán szépen eloszlatunk a tészta tetején.

 Előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük (felső/alsó sütésnél: 170 fok; gázsütőnél: 2-3-as fokozat).

 A 2 tojásfehérjéből nagyon kemény habot verünk, és apránként belekeverjük a cukrot. A habot a túrós masszára kenjük, és szeletelt mandulával megszórjuk.

 Visszatoljuk a sütőbe, és kb. 5-10 perc alatt készre sütjük (felső/alsó sütésnél: 200-220 fok; gázsütőnél: 4-5-ös fokozat). 20 szeletet kapunk.

 

 

Kapros-túrós lepény

Hozzávalók:

egy 20×30 cm-es tepsihez:

A tésztához:

22 dkg rétesliszt

15 dkg finomliszt

3,5 dkg cukor

3,5 dkg vaj

2 dkg élesztő

pici só

1 db tojás

1,4 dl tej

A töltelékhez:

50 dkg túró

4 dkg kristálycukor

1 jó csokor aprított kapor

2 db tojás

4 dkg búzadara

pici só

2 dl tejföl

A lepény lekenéséhez:

1 db tojás

1/2 dl tejföl

pici só

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt egy csipet cukorral elkevert tejben felfuttatjuk. A liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és a megkelt élesztőt is. Jól kidolgozzuk a tésztánkat.

 Kinyújtjuk 2-3 mm vastagságúra úgy, hogy a tepsi oldalát is fedje. 20 percet a tepsiben hagyjuk kelni.

 A töltelék hozzávalóit összekeverjük, a kibélelt tepsibe töltjük, egyenletesen elsimítjuk. A tojást és a tejfölt egy pici sóval jól elkeverjük, és a töltelékre csepegtetjük vagy elkenjük.

 190 fokra melegített sütőben kb. 40 perc alatt kisült.

 

 

Bácskai almás lepény

Hozzávalók:

2 dkg élesztő

4 tojás

30 dkg liszt

50 dkg alma

cukor

tej

baracklekvár

Elkészítés:

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. 30 dkg liszthez hozzáadunk 4 tojás sárgáját, majd az élesztőt. Kevés tejjel lágy tésztát készítünk. Jól kidolgozzuk.

 Vékonyan kivajazott tepsibe nyújtjuk a tésztát, vékonyan megkenjük barackízzel. Meleg helyre tesszük keleszteni.

 Ha megkelt, rátesszük a vékonyra szeletelt almát. Meghintjük fahéjjal, megszórjuk mazsolával.

 A 4 tojásfehérjéből és 12 dkg cukorból kemény habot verünk. Ezzel a habbal megkenjük az almát. Előmelegített forró sütőben hirtelen pirosra sütjük.

 

 

Orosz túrós lepénykék

Hozzávalók:

15 darabhoz:

50 dkg félzsíros tehéntúró

5 evőkanál liszt

2 db tojás

1 csomag vaníliás cukor

2 evőkanál cukor

kevés Vénusz olaj a sütéshez

A tálaláshoz:

görög joghurt (vagy tejföl ízesítve egy kis cukorral)

szeder

Elkészítés:

1. A túrót elektromos habverővel simára keverem (kb. 3-4 perc). Akkor kész, ha a massza egyállagú lesz, és nem lesznek különálló szemcsék. Ha nem lehet simára keverni a túrót, akkor valószínileg nagyon száraz a túró. Ezt úgy lehet orvosolni, hogy 1-1,5 evőkanál tejfölt adunk hozzá.

 2. Hozzáadom a többi alapanyagokat, alaposan elkeverem.

 3. Vizes kézzel golyókat formázom, lelapítom egy kicsit, és forró olajban, közepes lángon kisütöm. Addig kell sütni a lepényeket, míg a szélük rózsaszín nem lesz, akkor lehet megfordítani (ez kb. 1-1,5 perc).

 4. Kiveszem egy papírtörlőre, joghurttal, szederrel díszítem. Lekvárral, málnahabbal, tejszínnel is tálalható.

 

 

Sárgabarackos lepény

Hozzávalók:

12 kanál liszt

9 kanál kristálycukor

2 egész tojás

1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

1 dl tej

1 dl Vénusz olaj

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot.

 Kikent, lisztezett tepsibe öntjük a tésztát, és  a tetejét  kirakjuk felezett sárgabarackkal, és előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.

 

 

 

Mandulás-mézes lepény

Hozzávalók:

50 dkg liszt

50 dkg méz

20 dkg dióbél

10 dkg mandulabél

4 tojás

1 tojássárgája

1 evőkanál rum

1 teáskanál őrölt fahéj

fél teáskanál őrölt szegfűszeg

1 teáskanál szalalkáli

Elkészítés:

A mézet felmelegítjük, majd a tűzhelyről levéve belekeverjük a lisztet. 3 órát pihentetjük. A tésztát összedolgozzuk a darált dióval, a tojással, rummal, fűszerekkel és a szalalkálival. Sütőpapírral kibélelt tepsire simítjuk. Tetejét kirakjuk a meghámozott, egész mandulaszemekkel és megkenjük a tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 200 fokon 20-25 percig sütjük. A kihűlt süteményt kockára vágva kínáljuk.

 

 

 

Körtelepény

Hozzávalók:

A tésztához:

 25 dkg finomliszt

13 dkg \"Vénusz        sütőmargarin

1 tojás

1 dl sűrű tejföl

1 evőkanál porcukor

1 teáskanál sütőpor

1 mokkáskanál só

a töltelékhez:

4 nagy körte

2 dl tejföl

2 tojás

1 teáskanál őrölt fahéj

ízlés szerint 2-3 evőkanál porcukor

a tetejére:

1 tojás

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit mély tálba rakjuk  (a margarint megreszelem vagy szitán átnyomkodjuk), majd gyorsan összegyúrjuk  és cipóba formáljuk. (A tészta kissé ragad, ezért a kezüket és a gyúrótáblát is lisztezzük  meg!) Egy nagyobb és egy kisebb részre vágjuk, a nagyobbat tepsi nagyságúra nyújtjuk, és a kenetlen tepsit úgy béleljük  ki vele, hogy pereme is legyen. Félretesszük . A körtét meghámozzuk, kicsumázzuk szeletekre vágjuk. A tojásokat habosra verjük és , összekeverjük  a tejföllel, fahéjjal, kevés cukorral.

 A gyümölcsöt egyenletesen elhelyezzük  a nyers tésztán. Az öntettel lelocsoljuk , majd a másik kinyújtott tésztadarabot rányomkodjuk  és felvert tojással bekenjük. Villával rovátkákat húzok rá, és megszurkáljuk. A tepsit előmelegített, forró sütőbe tesszük. A lángot 5 perc múlva takarékra mérsékeljük , és kis lángon kb. 25 percig lassan sütjük . A tepsiben hagyjuk kihűlni.

 

 

 

Cseresznyés lepény

Hozzávalók / 4 adag

Töltelékhez:

1 kg cseresznye (kimagozott)

3 evőkanál  cukor

fahéj ízlés szerint

A tésztához:

70 dkg liszt (kb.)

10 dkg cukor

1 csipet só

2 evőkanál  disznózsír

1 késhegynyi szódabikarbóna

1 db tojás

175 g tejföl

100 ml tej (kevés az összegyúráshoz (ha szükséges))

1 púpozott ek búzadara (kevés)

Elkészítés:

1.A lisztet, cukrot, szódabikarbónát és a sót tálba tesszük. Összemorzsoljuk a zsírral.

2.Beletesszük a tojást, a tejfölt és rugalmas tésztát készítünk. Ha nem áll össze kevés tejet adunk hozzá.

3.Kizsírozzuk a gáz tepsit.

4.A tésztát kétfelé vesszük, és az egyik felét 1 cm vastagra nyújtjuk, majd beletesszük tepsibe.

5.Ráterítjük a kimagozott és lecsepegtetett cseresznyét.               

6.Megszórjuk kevés búzadarával, meghintjük fahéjjal. Ízlés szerint megcukrozzuk.

7.Kinyújtjuk a tészta másik felét, és betakarjuk vele a gyümölcsöt.

8.Villával megszurkáljuk, hogy meg ne repedjen.

9.Begyújtjuk a sütőt és kb. 40 perc alatt megsütjük.

10.Forrón meghintjük porcukorral a tetejét és még melegen kockákra vágjuk, mert ha kihűl, törik a tészta.

 

 

 

Augsburgi szilváslepény

Hozzávalók

A tetejére :

kockacukor vagy barna cukor

1 csapott kiskanál őrölt fahéj

1,5 kg szilva vagy ringló

A tésztához :

egy csipetnyi só

50 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet)

2 db tojás

3 dkg instant élesztő

5 dkg kristálycukor

2,5 dl langyos tej

8 dkg Rama

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, a cukrot kevergetve föloldjuk benne, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Kb. 2 evőkanál lisztet belekeverünk, letakarjuk, és meleg helyen 15-20 perc alatt fölfuttatjuk. A többi lisztet tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, az élesztős tejet beleöntjük. A tojásokat beleütjük, csipetnyit megsózzuk, majd 7-8 perc alatt bedagasztjuk úgy, hogy a vége felé apránként az olvasztott Ramát is belecsurgatjuk. Akkor jó, ha szinte elválik az edény falától, se túl lágy, se túl kemény a tészta. Letakarva, meleg helyen kb. 30 percen át kelesztjük. Közben a szilvát megmossuk, és hosszában kétszer bevágjuk (mintha három részre akarnánk vágni a szemeket, de nem vágjuk végig), közben a magját kiemeljük. Egy nagy tepsit Ramával kikenünk, a kinyújtott tésztát belefektetjük, villával megszurkáljuk. A szilvát vágott felükkel felfelé rárakjuk, kicsit kihajtjuk, az sem baj, ha egy kicsit takarják egymást. A gyümölcsre tehetünk néhány kockacukrot is. További kb. 15 percen át kelesztjük, majd a fahéjjal meghintjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 25-30 percig sütjük.

 

 

 

Lőrinci túrós lepény

50 dkg liszt

25 dkg Rama

10 dkg cukor

2 db tojássárgája

0,5 csomag sütőpor

1 evők. tejföl

Töltelék :

1 kg túró

3 db tojássárgája

20 dkg porcukor

10 dkg mazsola

2 csomag vaníliás cukor

kevés reszelt citromhéj

1-2 evők. búzadara

5 db tojásfehérje

Elkészítés:

A töltelékhez valókat összekeverjük, majd a tojásfehérjét csipet sóval, kevés cukorral habbá verve hozzákeverjük. A tésztához való száraz anyagokat összekeverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a Ramát, és a tésztát jól összegyúrjuk. A jól összegyúrt tésztát kétfelé vesszük, az egyik felét a tepsi aljára terítjük. Meghintjük grízzel, vagy édes morzsával, (darált háztartási keksz). Elterítjük a tölteléket, majd a tészta másik felével betakarjuk, eligazítjuk, és villával megszurkáljuk. 200- 220 fokon közepesen pirosra sütjük. Ha kihűlt porcukorral meghintjük.

 

 

 

Töltött mákos lepény

Hozzávalók

Tésztához :

30 dkg liszt

20 dkg Rama

1 dkg porcukor

2 evőkanál tejföl

1 csipetnyi só

Mákos töltelék

25 dkg porcukor

15 dkg mák

8 tojás

3 dkg finom zsemlemorzsa

1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

Tészta: a lisztből, az elmorzsolt Ramából, tojássárgájából, tejfölből, porcukorból és sóból tésztát készítünk, majd két részre osztjuk. Az egyik felét lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, tepsibe tesszük, megkenjük a töltelékkel, és ráhelyezzük a tészta másik kinyújtott felét. Megkenjük tojássárgájával, villával megszurkáljuk, és jó meleg sütőben megsütjük. A megsült mákos lepényt felszeleteljük, és meghintjük porcukorral. Mákos töltelék: a tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, és jól összekeverjük. Végül beleszórjuk a darált mákot, a finom zsemlemorzsát, a reszelt citromhéját, és az egészet elkeverjük.

 

 

 

Diós-szilvás pite

Hozzávalók:

A pitetésztához:

23 dkg liszt

1-2 evőkanál porcukor

csipet só

11 dkg vaj

1 tojás

1 evőkanál víz

A töltelékhez:

10 dkg vaj

15 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

11 dkg darált dió

2,5 dkg liszt

1 egész tojás + 1 sárgája

reszelt narancshéj

fahéj

szilva

A szilvalekváros mázhoz:

2-3 evőkanál szilvalekvár

pici rum

2-3 evőkanál víz

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, majd robotgéppel elkezdjük keverni. Amint kezd összeállni, kézzel még egy kicsit összegyúrjuk, majd egy piteformába kézzel belelapogatjuk (lehet kinyújtani is, és úgy belehelyezni, de szerintem így egyszerűbb). 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.

 Ezután kivesszük, majd nehezékkel töltött sütőpapírt helyezünk bele. Előmelegített sütőben, közepes lángon 15 percig elősütjük. A sütőből kivéve a nehezéket eltávolítjuk, és hagyjuk kicsit hűlni. Közben el lehet készíteni a tölteléket.

 A töltelékhez a vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral elkezdjük kikeverni. Hozzákeverjük az egész tojást és 1 sárgáját, majd a darált diót és végül a lisztet is. Addig keverjük, hogy sima állagú legyen a töltelék.

 Az elősütött tésztára öntjük, a tetejét kirakjuk félbevágott szilvával úgy, hogy a szilva húsos fele legyen felfelé.

 Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük (én légkeverésnél, 150 fokon 20 percig sütöttem).

 A mázhoz a szilvalekvár, a vizet és az ízlés szerinti mennyiségű rumot állandó keverés mellett pár percig főzzük. Ezzel a forró mázzal lekenjük a sütőből kivett tészta tetejét. A piteformában hagyjuk hűlni, majd tálaláskor a tetejét porcukorral megszórjuk.

 

 

 

Habos meggyes-mákos pite

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt (fele rétesliszt)

18 dkg \"Vénusz sütőmargarin

6 dkg porcukor

1/2 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

4 tojás sárgája

1 közepes citrom reszelt héja

csipet só

A töltelékhez:

60 dkg meggy

1 teáskanál őrölt fahéj

1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

5 dkg porcukor

1/2 csomag vaníliás pudingpor

8 dkg darált mák

A tetejére:

4 tojásfehérje

15 dkg porcukor

1 evőkanál citromlé

5 dkg sárgabaracklekvár

1 evőkanál rum

Elkészítés:

A meggyet kimagozzuk, összeverjük a porcukorral.

 A tésztához, a sütőporral elkevert lisztben a margarint elmorzsoljuk, a többi hozzávalóval közepesen lágy tésztát gyúrunk, a hűtőben pihentetjük 1/2 órát, kikent közepes tepsibe nyújtjuk

 A meggybe belekeverjük a pudingport, a mákot, ízlés szerint a fűszereket, a tészta tetejére egyengetjük, 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

 A tojás fehérjét a hozzávalókkal kemény habbá verjük, a süti tetejére kenjük, kicsit megborzoljuk, visszatoljuk, és további kb. 10-15 percig sütjük.

 A tepsiben kihűtjük, vizes késsel szeleteljük és tálaljuk.

 

 

 

Egyszerű almás pite

Hozzávalók:

25 dkg \"Vénusz sütőmargarin

50 dkg liszt

12 dkg cukor

1 tojássárgája

1/2 citrom leve és reszelt héja

1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

1-2 evőkanál tejföl (én ezt tejjel helyettesítettem)

A töltelékhez:

2 kg megpucolt, lereszelt alma

ízlés szerint cukor

őrölt fahéj

A tetejére:

1 tojásfehérje

Elkészítés:

A tésztához a margarint a liszttel összemorzsoljuk , beletesszük  a többi hozzávalót (tejből vagy tejfölből annyit, hogy lágy, könnyen gyúrható, ruganyos tészta legyen), majd kettéosztjuk. Pihentetjük addig, mg a tölteléket elkészítem.

 Az almát megpucoljuk , lereszelem, cukorral és fahéjjal kicsit megpároljuk.

 Az egyik tésztacipót kinyújtjuk és  kikent, lisztezett tepsi aljára tesszük, majd  megszurkáljuk villával, elegyengetjük  rajta a kifacsart almatölteléket, majd befedjük  a másik kinyújtott tésztalappal. Azt is megszurkáljuk  villával, majd tojásfehérjével megkenem, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

 

 

 

Habos-szilvás pite

Hozzávalók:

27 dkg liszt

10 dkg vaj

8 dkg cukor

1 db tojás

1/2 citrom leve és héja

1/2 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

1 evőkanál tejföl

A töltelékhez:

1,2 kg szilva

10 dkg barna nádcukor

1 csomag vaníliás cukor

fahéj ízlés szerint

2 evőkanál búzadara

A tetejére:

5 db tojásfehérje

3 evőkanál porcukor

1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, összegyúrjuk, és legalább 1-2 órát a hűtőben pihentetjük. A szilvát megmosva kimagozzuk.

 A tésztát, miután eleget pihent, kinyújtjuk, és egy 20x30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, megszórjuk búzadarával. A magozott szilvát elosztjuk rajta, megszórjuk a barna nádcukorral, a vaníliával és fahéjjal.

 A tetejére a tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral és a citromlével. Az egészet rásimítjuk a tészta tetejére.

 Előmelegített sütőben, 190 fokon 25-30 percig sütjük, míg a teteje aranyszínű nem lesz. Miután megsült, vizes késsel szeleteljük.

 

 

 

Meggyes-kakaós pite

Hozzávalók:

A tésztához:

10 dkg vaj

25 dkg kristálycukor

3 tojás

reszelt citromhéj

1 csomag vaníliás cukor

20 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 evőkanál kakaópor

2 dl tej

A tészta tetejére:

lekvár

magozott meggy

mazsola

A mázhoz:

3 evőkanál tej

25 dkg porcukor

kevés rum

2 evőkanál kakaópor

10 dkg vaj

Elkészítés:

A tésztához a vajat a tojássárgájával  és a kristálycukorral habosra keverjük. Folytonos keverés mellett lassan hozzáadagoljuk a tejet, a sütőporos, kakaós, vaníliás lisztet, kevés reszelt citromhéjat, végül óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérje keményre felvert habját.

 Vajjal kikent, liszttel beszórt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük.

 Ha kihűlt, megkenjük lekvárral, majd magozott meggyet és mazsolát szórunk rá.

 A mázhoz a hozzávalókat gőz fölött felolvasztjuk, nem hagyjuk túl folyósra melegedni, majd evőkanállal rátesszük a tésztára.

 

 

 

Vegyes gyümölcsös pite

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt

12 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

25 dkg \"Vénusz sütőmargarin

2 tojás

1 dl tejföl

csipet só

A töltelékhez:

kivi, meggy, cseresznye

kristálycukor

őrölt fahéj

búzacsíra

A tetejére:

1 tojás

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a vaníliás cukorral, a porcukorral, csipet sóval. Majd hozzáadjuk a margarint, amellyel összemorzsoljuk. Végül hozzáadjuk a tojásokat és annyi tejfölt, amennyit a massza felvesz.

 2 lapot nyújtunk a tésztából. Az egyik lapot lisztezett tepsibe rakjuk, megkenjük lekvárral, megszórjuk búzacsírával. Rászórjuk az előkészített gyümölcsöket, meghintjük kristálycukorral és őrölt fahéjjal, majd befedjük a másik lappal, aminek az egyik oldalát szintén megkenjük lekvárral, így jobban tapad.

 A tetejét megkenjük a felvert tojással,

 megszurkáljuk villával, és a körülbelül 210 Celsius-fokra előmelegített sütőben, melynek hőfokát később mérsékeljük, készre sütjük.

 Tálaláskor megszórjuk porcukorral, és tejszínhabbal díszítjük.

 

 

 

Meggyes pite

Hozzávalók:

A tésztához:

6 egész tojás

6 púpozott kanál cukor

1 csomag vaníliás cukor

6 evőkanál Vénusz olaj

6 kanál liszt

1 csomag sütőpor

6 kanál búzadara

A töltelékhez:

1 kg magozott meggy

fahéjas porcukor - ízlés szerint

A tetejére:

1 tojás sárgája

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a búzadara kivételével alaposan összedolgozzuk, majd kikent, lisztezett tepsibe tesszük a felét, és 10 perc alatt elősütjük.

 Kivesszük, a tetejét megszórjuk búzadarával, és rárakjuk a kimagozott meggyet, ízlés szerint megszórjuk fahéjas porcukorral, majd a tészta másik felével befedjük. A tetejét tojássárgájával megkenjük, villával rácsozzuk, és visszatoljuk a sütőbe, megsütjük.

 Sülés után tetejét meghintjük fahéjjal összekevert porcukorral. A tepsiben szeleteljük.

 

 

 

Pehelykönnyű túrós pite

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt (50% fehér tönkölyliszt, 50% rétesliszt volt)

15 dkg puha vaj

4 tojás sárgája

3 dkg élesztő

1 dl langyos tej

A töltelékhez:

75 dkg krumplinyomón áttört félzsíros tehéntúró

25 dkg porcukor (nyírfacukorral kevertem)

1 csomag bourbon vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

10 dkg mazsola

4 tojásfehérje kis csipet sóval keményre vert habja

1 bő evőkanál liszt

Elkészítés:

A túrót kikeverjük a cukrokkal, a liszttel, ízesítjük  a többi hozzávalóval, a tojáshabot 2 részletben óvatosan belekeverjük, hogy a hab a legkevésbé törjön. (5-5 dkg mazsola-kandírozott narancshéjat is tettem bele).

 A tésztához az átszitált lisztbe morzsolom a vajat, hozzáadom a tojássárgáját ,  kevés cukorral tejben felfuttatott élesztőt. Összegyúrom, pihentetem kb. 10 percig, majd kétfelé osztom.

 Egyik felét közepes méretű kivajazott tepsibe nyújtjuk, elosztjuk  rajta a túrótölteléket, majd a tészta kinyújtott másik felével befedem.

 Langyos helyen 1 órát pihentetjük, előremelegített 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük (a sütőbe helyezés előtt villával a tetejét megszurkáljuk).

 Ha kihűlt, porcukorral megszitálom, a tepsiben hosszúkás szeletekre vagy kockára vágva tálaljuk.

 

 

 

Gesztenyés-áfonyás pite

Hozzávalók:

20 dkg vaj vagy \"Vénusz sütőmargarin

20 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

4 tojás

20 dkg liszt

csapott teáskanál sütőpor

áfonya lakvár

egy csomag gesztenyepüré

csoki darabkák

Elkészítés:

A tésztához a vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat. A tojásokat egyenként belekeverjük. A lisztet a sütőporral elvegyítjük, és beledolgozzuk a masszába. Én szoktam szórni bele fahéjat is, kellemes hátteret ad. A tészta felét akár elkeverhetjük instant kakaóporral, jól mutat és finom is! Keverjük bele a csoki darabkákat! Ne sajnáljátok belőle! Ezután a kakaóval elkevert részt sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, erre csepegtetjük rá a lekvárral elkevert gesztenyepürét! (Kis vizet is tehetünk a püréhez, hogy krémesebb állagú legyen! Aki nem szereti nagyon édesen, csepegtessen bele pár csepp citromlevet!) Végül rákanalazzuk a tészta másik felét, eloszlatjuk rajta. 160 fokon, ill. 3-as fokozaton kb. 30 percig sütjük. Várjuk meg míg kihűl, mert akkor a megolvadt csoki darabkák ismét megdermednek! Jó étvágyat!

 

 

 

Áfonyás habos pite

Hozzávalók / 12 adag

Tészta:

140 dkg vaj (hideg, felkockázva)

250 g liszt (plusz legyen a felület lisztezéshez)

100 g porcukor

2 db tojássárgája

1 narancsból nyert narancshéj (elhagyható)

2 evőkanál víz

Krém:

250 g áfonya (lehet fagyasztott is)

3 evőkanál kukoricaliszt

1 citromból nyert citromlé

2 narancsból nyert narancslé

100 g barna cukor

85 g vaj (felkockázva)

3 db tojássárgája

1 db tojás

2 evőkanál víz

Tojáshab:

4 db tojásfehérje

200 g barna cukor (finomított)

1 csapott evőkanál  kukoricaliszt

Díszítés:

1 db gránátalma

Elkészítés:

Tészta:

1.A vajat a liszttel robotgépben morzsásra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot is.

2.A tojássárgáját 2 evőkanál vízzel és a narancshéjjal homogénre keverjük, majd a robotgépbe töltjük. Addig keverjük az elegyet, míg össze nem áll.

3.Belisztezett munkalapon átgyúrjuk, kinyújtjuk akkorára, hogy a piteformába beleférjen. Miután formába tettük, még ne vagdossuk le a túllógó széleket. Böködjük meg villával, majd tegyük 30 percre hűtőbe.

4.Ezalatt előmelegíthetjük már a sütőt 200°C -ra (villanysütő, gáz 6-os fokozat), illetve el tudjuk készíteni a krémes részeket.

5.Ha letelt az idő, összegyűrt sütőpapírral kibéleljük, majd megtöltjük sütőbabbal. Vakon 15 percig sütjük. Ezután kivesszük a töltőanyagot, és 10 percig tovább sütjük. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, és levágjuk a széleket.

6.A sütőt letekerjük 180°C-ra (villany, gáz 4-es fokozat), hiszen még szükségünk lesz majd rá. A tésztát egy nappal korábban is meg lehet sütni akár.

Krém:

1.Serpenyőben főzzük pépesre az áfonyát 2 evőkanál vízzel. Nagyjából közepes lángon 15 perc alatt kész van. Ezután ízléstől és gyümölcstől függően vagy szitán átnyomjuk, vagy lusta asszony módra homogénre turmixolhatjuk.

2.Tiszta lábosban (érdemes rögtön abban készíteni) simára keverjük a kukoricalisztet a citrom és a narancsok levével.

3.Hozzáadjuk a gyümölcspürét és a cukrot, majd a gázra visszarakva melegítsük addig, míg bugyborékolni kezd és besűrűsödik.

4.Gázról levéve adjuk hozzá a vajat és a tojásokat, és keverjük homogénre. Közepes lángra visszatéve besűrítjük.

Tojáshab:

1.A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.

2.Fokozatosan hozzáadagoljuk a cukrot, majd a lisztet.

3.Fényes, kemény habbá verjük.

összeállítás:

1.Az elősütött tésztára ráöntjük a gyümölcsös masszát, majd rákanalazzuk a tojáshabot. Érdemes először a szélekre kanalazni, majd a közepére halmozni a többit úgy, hogy befedje az egész sütit.

2.18-20 percig sütjük a 180°C-ra mérsékelt sütőben. Akkor lesz kész, ha a tojáshab kemény lesz és egy kicsit megpirul.

3.Ha kivettük a sütőből, 30 percet még pihentessük a formában, ezután tehetjük csak át másik tálra. Érdemes ott is legalább még fél órát várni vele.

díszítés:

1.Félbevágott gránátalmát kimagozzuk, és csak rászórjuk a tetejére. A díszítés opcionális, elhagyató.

 

 

 

0.037 mp