Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Piskótatekercs

 

 

Piskótatekercs

  Bounty tekercs

  Hozzávalók / 8 adag

  A tésztához

   6 db tojás

   6 evőkanál  porcukor

   3 evőkanál víz

   0.5 csomag sütőpor

    6 evőkanál finomliszt

    2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

   1 csipet só

   A krémhez

   0.5 l tej

   100 g vaj

   150 g cukor

   120 g búzadara

   120 g kókuszreszelék

   1 csomag vaníliás cukor

   1 csipet só

  Csokimázhoz

  50 g 75%- os étcsokoládé (fél tábla)

  2 evőkanál  margarin

  2 evőkanál  víz

  1 evőkanál  porcukor

    Elkészítés:

   A tésztához

Először piskótát készítünk a szokásos módon, és 180 fokosra előmelegítjük a sütőt. A 6 tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd beletesszük a sütőporos lisztet, a kakaóport és a vizet.

 A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a csipet sót, és kemény habbá verjük, majd végül óvatosan beleforgatjuk (de jól eldolgozva) a tojássárgájás, lisztes krémhez.

 A nagy tepsibe sütőpapírt teszünk, erre öntjük rá a piskótánkat, és 180 fokon 10-15 perc alatt megsütjük. Az én sütőmben légkeveréssel 12 perc alatt lett kész (elég vékony, ezért figyeljünk, ne száradjon ki!!).

Amíg sül a piskóta, nekilátunk a krémnek.

Ha megsült a piskóta, a sütőpapírnál fogva kivesszük, és egy vizes konyharuhára 'borítjuk', és óvatosan lehúzzuk róla a papírt, majd a konyharuha segítségével szépen, szorosan feltekerjük a piskótát, és így hagyjuk kihűlni.

Ha már kihűlt a piskóta kitekerjük, és szépen, egyenletesen eloszlatjuk rajta a krémet, majd szorosan feltekerjük. Annyi idő elég is a csokimáznak, amíg megcsináljuk a tekercset (nem tűzforrón, de még melegen fedjük be vele a piskótát) egy lapos késsel vagy tortaformázóval egyenletesen oszlassuk el a csokit a piskótán, és ha akarjuk, szórjuk meg kókuszreszelékkel, rakjuk hűtőbe. A legjobb, ha este csináljuk, és másnapra tökéletes lesz, de ha nem bírjuk ki, akkor legalább 2-3 órát legyen a hűtőben, szeletelés előtt!

A krémhez

Egy lábasba öntjük a fél liter tejet, és elkezdjük melegíteni.

Hozzáadjuk a csipet sót, ha már langyos, akkor a vajat is, a cukrot és a búzadarát. Végül a kókuszreszeléket is hozzáadjuk.

Folyamatosan kevergetjük! Ha elkezd már bugyogni, készen is van, le lehet venni a tűzről, és félrerakjuk hűlni.

Csokimázhoz

Ha minden kihűlt, megcsináljuk a csokimázat is. Az egészet összekeverjük, és közepes lángnál folyamatosan kevergetjük, míg minden elolvad, és szép egynemű lesz. Majd félrerakjuk.

 

 

 

  Citromkrémes piskótatekercs

  Hozzávalók / 8 adag

   A piskótához

   6 db tojás

   6 evőkanál finomliszt

   6 evőkanál  cukor

   1 kávéskanál sütőpor

   A krémhez

   2 db tojás

   2 evőkanál finomliszt

   20 dkg porcukor

   1 dl tej

   2 citromból nyert reszelt citromhéj

   1 citromból nyert citromlé

   15 dkg margarin (vagy vaj)

     Elkészítés:

 A piskótát megsütjük, feltekerjük, és hagyjuk kihűlni.

 Addig a krémhez a tojásokat a liszttel, cukorral és a tejjel kikeverjük.

 A tojásos keveréket közepes lángon folyamatos kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük.

 Ha a krém kihűlt, belereszeljük a citrom héját, és hozzáadjuk a kifacsart levét.

 Végül a margarinnal habosra verjük a krémet.

 Megkenjük a piskótát, feltekerjük, és kívülről is bevonjuk a tekercset a krémmel, tetszőlegesen díszítjük.

Tálalásig hűtőben dermesszük.

 

 

 

  Csokoládés krémmel töltött banános tekercs

  Hozzávalók / 8 adag

  A krémhez

   800 ml habtejszín

   200 g csokoládé

   2 db banán

   4 evőkanál  citromlé

   4 csomag habfixáló

   A piskótához

  6 db tojás

  10 dkg cukor

  12 dkg finomliszt

  1 csomag vaníliás cukor

  1 csomag sütőpor

    Elkészítés:

  Feldarabolunk 150 g csokit, közben felmelegítünk 400 ml tejszínt, és beletesszük a csokidarabokat, és addig kevergetjük, amíg teljesen szét nem olvadnak. Hagyjuk kihűlni, majd becsomagoljuk folpackba , és egy éjszakára a hűtőben lehűtjük.

 Tojásokat különválasztjuk, a fehérjét a cukorral, vaníliás cukorral, kemény habbá fölverjük. Hozzáadjuk a sárgáját, amivel jól összekeverjük, majd a lisztet és a sütőport is hozzákeverjük. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, a tésztát  és megsütjük.

 Ha megsült, egy konyharuha segítségével a szokásos módon feltekerjük, mint egy tekercset, és hagyjuk kihűlni a tésztát.

 Ha kihűlt a piskóta, elkezdjük a csokoládés tejszínt 2 habfixáló hozzáadásával felverni, mint a tejszínhabot. Majd a piskótalapot visszacsomagoljuk, és megtöltjük a csokoládés krémmel, közben megpucoljuk a két banánt, a citromlével egy ecset segítségével beecseteljük, és a csokikrémre ráhelyezzük, és együtt feltekerjük. Tanácsos mindjárt a piskótalap szélére ráhelyezni a banánokat, mert úgy egyszerűbb feltekerni.

 A megmaradt 400 ml tejszínt, 2 evőkanál cukrot, 2 habfixálót keményre felverjük. Majd egy evőkanál segítségével a tekercset bevonjuk, nem kell simára simítani, csak úgy, ahogy a kanállal felkenjük, és egy kicsit eligazítjuk, hogy mindenhol egyenletesen legyen krém. Egy rövid időre hűtőbe tesszük, kb. 30 perc elég. A megmaradt csokoládét felolvasztjuk, és rácsorgatjuk a tekercsre. Majd, ha kihűlt hűtőbe tesszük.

 

 

 

  Epres-kókuszos piskótatekercs

  Hozzávalók / 6 adag

   A piskótához:

   7 tojás

   7 evőkanál  cukor

   7 evőkanál  liszt (vagy 4 evőkanál  liszt és 3 evőkanál  keményítő)

    Krémhez:

    3 dl tej

    4 dkg kókuszos puding (vagy vanília)

    3 evőkanál  cukor

   4 evőkanál  kókuszreszelék

   15 dkg vaj

   10 dkg porcukor

   1 citrom reszelt héja

   2 evőkanál  citrom leve

   20 dkg eper

     Elkészítés:

Először a pudingot főzzük  meg . Amikor kész, még forrón belekeverjük a kókuszreszeléket, és félretesszük hűlni.

Aztán elkészítjük a piskótatekercset, és azt is félretesszük hűlni.

A vajat a porcukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a kihűlt pudingot és a citrom héját és levét.

A krém 2/3-át rákenjük a kicsavart piskótára, megszórjuk a feldarabolt eperdarabokkal, és óvatosan feltekerjük.

A maradék krémmel kívül is bevonjuk, citromhéjjal, eperszemekkel és olvasztott csokival díszítjük.

 

 

 

  Elefántkönnycsepp

  Hozzávalók / 3 adag

  Tészta

   6 db tojás

   4 evőkanál finomliszt

   6 evőkanál  porcukor

  1 csapott evőkanál  cukrozatlan kakaópor

  1 csomag sütőpor

   Krém

  1 tasak vaníliás pudingpor

  2.5 dl tej

  12.5 dkg margarin

  12.5 dkg porcukor

   1 közepes db banán

   Máz

   15 dkg étcsokoládé

  1 evőkanál  napraforgó olaj

    Elkészítés:

    Tészta

 6 tojássárgáját, 6 evőkanál porcukorral kikeverjük. Lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval. Majd hozzákeverjük a tojáshoz.

6 tojásfehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan összekeverjük.

Sütőpapíros tepsibe öntjük, majd megsütjük. Tűpróbával figyeljük, hogy megsült-e.

Kiborítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, hagyjuk kihűlni.

    Krém

Amíg sül a piskóta, nyugodtan elkészíthetjük a krémet.

Vaníliás pudingot, a tejjel felfőzzük.

Porcukrot a margarinnal habosra verjük.

Ha kihűlt a puding, összekeverjük a porcukros margarinnal.

Piskótára simítjuk. 1 banánt félbevágunk, és a piskóta legaljára helyezünk, majd elkezdjük feltekerni.

   Máz

Étcsokoládét egy kis olajjal megolvasztunk vízgőz felett. Kellő állagot elérte, akkor a feltekert piskótára folyatjuk, teljesen befedjük vele. Pár órára hűtőben tároljuk, majd lehet szeletelni.

 

 

 

  Gesztenyekrémes rolád

  Hozzávalók / 8 adag

  A piskótához

   6 db tojás

   6 evőkanál  cukor

   3 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

   6 evőkanál rétesliszt

   3 evőkanál  rum

   0.5 kávéskanál  szódabikarbóna

   1 csipet só

   A krémhez

   1 db tojás

   2 csapott evőkanál  étkezési keményítő (vagy vaníliás, tejszínes pudingpor)

  3 dl habtejszín

   4 evőkanál k cukor

    1 evőkanál  vaníliás cukor

    25 dkg gesztenyemassza

   15 dkg vaj

   1 evőkanál  csokoládéforgács (a díszítéshez)

     Elkészítés:

A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a sóval, a rummal, a kakaóval és a szódabikarbónával, majd hozzátesszük a réteslisztet, és végül a fehérjékből vert kemény habot.

Sütőpapírt teszünk egy tepsibe, és elsimítjuk rajta a masszát. Előmelegített sütőben megsütjük. Amíg sül, addig egy konyharuhát nagyon vékonyan meghintünk liszttel, és a piskótát a sütőből kivéve erre fordítjuk rá. Húzzuk le róla a papírt, és a konyharuhával együtt csavarjuk fel. Hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tojást villával verjük fel egy kicsit, majd keverjük össze a keményítővel és a tejszínnel. Folyamatos keverés mellett főzzük addig, míg be nem sűrűsödik. A tűzről levéve még forrón keverjük bele a cukrot, majd hűtsük ki. Ha cukrozatlan gesztenyemasszát használunk, akkor tegyünk valamivel több cukrot a krémbe.

 A kihűlt tejszínes krémhez adjuk hozzá a gesztenyemasszát és robotgéppel, keverjük össze,  majd tegyük hozzá a vajat, és alaposan habosítsuk ki.

 A kihűlt piskótát csavarjuk ki, és töltsük meg krémmel. A külsejét is vonjuk be krémmel, villával csíkozzuk meg, és szórjunk rá csokiforgácsot.

 

 

 

  Gyümölcsös zebra tekercs

  Hozzávalók / 4 adag

  A piskótához

   8 db tojás

   2 evőkanál  édesítőszer

   1 tasak gluténmentes epres pudingpor

   1 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

   A krémhez

   1 csomag vaníliás pudingpor

   3 dl tej

   2 dl cukrozatlan habtejszín

   25 dkg mirelit erdei gyümölcs mix

   2 db tojás

    4 dkg mascarpone

    1.5 evőkanál  édesítőszer

      Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját habosra kikeverjük az édesítővel. Majd egymásba forgatjuk őket.

2 részre osztjuk, majd az egyik felébe a pudingot, a másikba a kakaóport tesszük, és eldolgozzuk őket. Mindegyiket két részre osztjuk.

Majd egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és keresztbe csíkokat teszünk felváltva a masszákból akár kanállal, akár habkinyomóval. 1-1 kakaós és pudingos masszát használunk fel.

Majd 180 fokon előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

Majd jöhet a massza másik fele ugyanígy.

   Krém:

A fagyasztott gyümölcsöt kiolvasztjuk.

 A pudingot megfőzzük a 3 dl tejben az édesítővel, majd az előzőleg felvert habot hozzáadjuk, ha már langyossá hűlt, majd a mascarponét, alaposan összekeverjük.

Majd a két tojást felverjük, és visszatesszük a krémet a gázra, beletesszük a tojásokat, és kb. öt percig főzzük, kevergetjük.

Majd hozzáadjuk a gyümölcsöt, és azzal is összekeverjük.

 Ha kihűltek a lapok, akkor az egyiket tálcára tesszük, megkenjük a krém harmadával, majd jön a következő lap ismét krém, és összetekerjük.

A maradék egyharmad krémet a tetejére kenjük, és betesszük a hűtőbe, hogy összeálljon és teljesen  megdermedjen!

 

 

 

  Málnás-grízes tekercs

  Hozzávalók / 8 adag

  Piskóta

   5 db tojás

   5 evőkanál  cukor

   5 evőkanál finomliszt

   Krém

    5 dl tej

    6 evőkanál búzadara

    6 dkg cukor

    20 dkg vaj (vagy margarin)

    20 dkg porcukor

    25 dkg málna (változtatható)

     Elkészítés:

 Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd  5 tojásból elkészítjük a hagyományos piskótát, és beleöntjük a tepsibe. Forró sütőben megsütjük.  Ha megsült, a sütőpapírral együtt feltekerjük.

A krémhez a darát a cukorral sűrűre főzzük a tejben. Kihűtjük.

A vajat habosra keverjük a porcukorral, és a kihűlt krémhez keverjük. Villával összenyomkodjuk a málnát, és a krémhez adjuk.

A piskótát kitekerjük, közben húzzuk le róla a papírt. Megtöltjük krémmel, és feltekerjük. Dermedésig rakjuk hűtőbe.

 

 

 

  Mákrolád narancskrémmel

  Hozzávalók / 12 adag

   Piskóta

   3 db tojásfehérje

   1 csipet só

   5 evőkanál  porcukor

   2 db tojás

   2 evőkanál szitált finomliszt

   3 evőkanál  darált mák

   0.5 csomag sütőpor

   Krém

   3 db tojássárgája

   0.5 narancsból nyert narancshéj

   0.6 dl szűrt narancslé

   8 dkg kristály cukor

   0.2 dkg étkezési keményítő

   20 dkg vaj (ebből 15 dkg majd a krém összeállításhoz)

   1 csapott evőkanál  porcukor (ízlés szerint)

   1 csomag vaníliás cukor

   1 tasak tejszínízű pudingpor

    3 dl tej

    Elkészítés:

      Piskóta

 Első lépésben a narancskrém alapot készítsük el.

 A tojások fehérjét a sóval keményre felverjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a 2 tojássárgáját, majd habverővel még 1-2 percig verjük. Fakanállal óvatosan beleforgatjuk a sütőporos, mákos lisztet.

A masszát egyenletesen egy 30 × 40 cm-es sütőpapírral ellátott tepsibe simítjuk, majd 180 C fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 15 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert feltekerésnél könnyebben törik.

A megsült piskótáról azonnal húzzuk le a sütőpapírt, és egy másik sütőpapír vagy konyharuha segítségével még melegen tekerjük fel. Ha teljesen kihűlt, megtöltjük a krém felével, újra feltekerjük, és a maradék krémmel bevonjuk a roládot.

Tetejét megszórhatjuk reszelt narancshéjjal vagy kandírozott narancshéjjal. 2-3 órán át hűtjük, majd szeleteljük.

     Krém

A tojások sárgáját , a narancsok héját és levét , a cukrot és a keményítőt egy  nagy lábasba tesszük.

Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve felforrósítjuk annyira, hogy besűrűsödjön, de ne forraljuk fel, mert a tojássárgájából rántotta lesz. A tűzről levéve beledolgozzuk a vajat, majd egy sűrű szövésű szűrőkanálon áttörjük, és jól behűtjük. Lehetőleg minél érettebb narancsot használjunk ehhez a krémhez.

Ha a narancs alapunk teljesen lehűlt, hozzáadjuk a kihűlt pudingot, a cukrokat, és habverővel alaposan összedolgozzuk.

A pudingot a tejjel sűrűre főzzük, és kihűtjük.

 

 

 

  Mascarponés-gyümölcsös tekercs

  Hozzávalók / 6 adag

  Piskótához

   6 db tojás

   18 dkg finomliszt

   18 dkg cukor

   1 csipet só

   2 evőkanál víz

   Töltelékhez

   25 dkg mascarpone

   1 dl hulala (habtejszín)

   2 csomag vaníliás cukor

   10 dkg porcukor

   10 dkg áfonya

   10 dkg málna

  10 dkg eper

    Elkészítés:

 A  piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját  a cukorral és a 2 evőkanál  vízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.

Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, és belesimítjuk a tésztát. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Tűpróba!

Forrón a sütőpapírral együtt feltekerjük, és így hűtjük ki.

A gyümölcsök magházát eltávolítjuk, megmossuk, a nagyobb darabokat feldaraboljuk, és pár szép szemet félreteszünk a díszítéshez.

 A krémhez a tejszínt felverjük a vaníliás cukrokkal. Ezután összekeverjük a mascarpone sajttal és a porcukorral.

Óvatosan kitekerjük a piskótatekercset, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Megkenjük a krém kétharmadával és megszórjuk a gyümölcsökkel. Feltekerjük a piskótát, és kívülről bevonjuk a maradék krémmel. Díszítjük a félretett gyümölcsökkel, és pár órára hűtőbe tesszük.

Szeletelve tálaljuk ezt a finom gyümölcsös piskótát.

 

 

 

  Zsiráf tekercs

  Hozzávalók / 8 adag

  A piskótához:

  10 tojás

  10 evőkanál  cukor

  10 evőkanál  liszt

  A töltelékhez:

  500 g natúr vajkrém

  2 dl habtejszín

  1 csomag  habfixáló

  4 csomag  vanillincukor

  100 g étcsokoládé

  2 db banán

      Elkészítés:

 A tojásból, a cukorból és a lisztből piskótatésztát készítünk.

A piskótatésztából kb. 5 evőkanállal egy mélyhűtőzacskóba rakunk, majd levágjuk a zacskó sarkát, és a zsiráf foltjait körülölelő fehér mintát rajzolunk a sütőpapírra.

Majd 190 fokra, 2 percre betesszük a sütőbe, hogy megszilárduljon.

 A maradék piskótatésztához hozzákeverjük a kívánt mennyiségű kakaót, és a már sütőből kivett tepsin egyenletesen eloszlatjuk.

170 fokon tűpróbáig sütjük.

Amikor a piskóta megsült kivesszük, majd még meleg állapotában -a sütőpapírtól megszabadítva- egy konyharuhával felcsavarjuk, és hagyjuk kihűlni.

Közben a tejszínhabot felverjük a vanillincukorral és a habfixálóval, majd a végén óvatosan hozzákeverjük az apró darabokra felvágott csokoládét.

A natúr vajkrémet átkeverjük szintén egy mixerrel, majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.

A kihűlt piskótát legöngyölítjük, majd megkenjük a krémmel, és a piskóta első 1/3-ának végére behelyezzük -nagyjából egy egyenes mentén- a két megpucolt banánt egészben.

Felgöngyölítjük, majd hűtőbe rakjuk, 1-2 órát állni hagyjuk.

 

 

 

  Ünnepi tekercs

  Hozzávalók / 6 adag

  A piskótához

  5 db tojás

  5 evőkanál  cukor

  4 evőkanál tönkölybúza liszt

  1 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

  1 csipet só

  0.5 kávéskanál  szódabikarbóna

  A krémhez

  2 dl hulala (habtejszín)

 10 dkg étcsokoládé

  A díszítéshez

  2 dl hulala(habtejszín)

 5 dkg cukor

   Elkészítés:

Szokásos módon piskótalapot készítünk. Még forrón feltekerjük. Hűlni hagyjuk, amíg elkészítjük a belevalót.

A krémhez a tejszínt keményre verjük, és hozzákeverjük a gőz felett megolvasztott csokit.

A piskótát kiterítjük, megtöltjük és feltekerjük.

A másik 2 dl tejszínt is felverjük, ezt a tetejére kenjük, megcifrázzuk.

 Amíg megtöltjük és feltekerjük a tésztát, addig kb. 5 dkg cukrot a tűzre teszünk karamellizálódni. Ha kész, ezzel díszítjük a tekercset.

 

 

0.022 mp