Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Piskótatekercs

 

Piskótatekercs

 

  Csokis-kávés piskótatekercs

  Hozzávalók / 6 adag

  A tésztához

6 db tojásfehérje

6 evőkanál  porcukor

6 evőkanál finomliszt

12 dkg vaj

2 csomag vaníliás cukor

1 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

1 evőkanál  rum

4 csepp citromlé

  A krémhez

10 dkg vaj

10 dkg cukor

1 db tojássárgája

1 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

1 teáskanál instant kávé

1 evőkanál  rum

0.5 dl habtejszín

1 csapott evőkanál  finomliszt.

   Elkészítés:

  A tészta készítése:

1.A tojásfehérjékből pár csepp citromlével és a porcukorral kemény habot verünk.

2.Hozzáadjuk kanalanként a lisztet, a vaníliás cukrot és a megolvasztott, lehűtött vajat.

3.Felét sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük.

4.Forró sütőbe tesszük és takarékon 5 percig sütjük.

5.Eközben a maradék tésztához hozzákeverjük a kakaóport és a rumot.

6.A tepsit kivesszük a sütőből és ráegyengetjük a kakaós tésztát.

7.Lassú tűzön megsütjük.

8.A sütőből kivéve a tepsiben feltekerjük a tésztát a sütőpapírral együtt.

9.Konyharuhába csavarva deszkára helyezzük, megvárjuk míg kihűl.

10.Hidegen kitekerjük, megkenjük a krémmel, és visszatekerjük.

11.Legalább két órán át pihentetjük a hűtőben mielőtt felszeljük.

   A krém készítése: 

1.A vajat a cukorral habosra keverjük.

2.A tojást a tejszínnel, a kakaóval, kávéval és liszttel gőz fölött sűrűre főzzük.

3.Kihűlés után összekeverjük a cukros vajjal.

4.Hozzáadjuk a rumot.

 

 

  Citromkrémes piskótatekercs

  Hozzávalók / 8 adag

  A piskótához

6 db tojás

6 evőkanál finomliszt

6 evőkanál  cukor

1 kávéskanál sütőpor

  A krémhez

2 db tojás

2 evőkanál finomliszt

20 dkg porcukor

1 dl tej

2 citromból nyert reszelt citromhéj

1 citromból nyert citromlé

15 dkg margarin (vagy vaj)

   Elkészítés:

1.A piskótát megsütjük, feltekerjük, és hagyjuk kihűlni.

2.Addig a krémhez a tojásokat a liszttel, cukorral és a tejjel kikeverjük.

3.A tojásos keveréket közepes lángon folyamatos kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük.

4.Ha a krém kihűlt, belereszeljük a citrom héját, és hozzáadjuk a kifacsart levét.

5.Végül a margarinnal habosra verjük a krémet.

6.Megkenjük a piskótát, feltekerjük, és kívülről is bevonjuk a tekercset a krémmel, tetszőlegesen díszítjük.

7.Tálalásig hűtőben dermesszük.

 

 

  Csoki krémes piskótatekercs

  Hozzávalók / 4 adag

  A piskótához

6 db tojás

6 evőkanál finomliszt

6 evőkanál  porcukor

1 csomag sütőpor

1 csipet só

1 evőkanál  vaj (a tepsi kikenéséhez)

1 evőkanál finomliszt (a tepsi kikenéséhez)

   A krémhez és a tetejére

10 dkg csokoládé (olvasztott)

3.5 dl tej

1 tasak csokoládés pudingpor

10 dkg vaj

4 evőkanál  cukor

2 evőkanál  kókuszreszelék

   Elkészítés:

1.A tojássárgáját  a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. A tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verjük.

2.Apránként laza mozdulatokkal összedolgozzuk. A masszát egy kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, és forró sütőben lassan megsütjük.

3.Ha a tészta kész, picit hagyjuk hűlni, de még melegen a tepsiből egy konyharuhára (a konyharuhát meghinthetjük porcukorral, hogy ne ragadjon a tészta a konyharuhára) vagy fóliára borítjuk.

4.Csokikrém elkészítése: 3,5 dl tejben és 4 evőkanál  cukorral megfőzzük a csokis pudingot, majd olvasztott csokit adunk hozzá, hagyjuk hűlni, majd vajjal krémesre keverjük.

5.A csoki krém 2/3-ával megkenjük a piskótalapot. A konyharuha segítségével szorosan feltekerjük a piskótalapot.

6.A külsejét is megkenjük krémmel, díszítjük.

 

 

  Diókrémes tekercs

  Hozzávalók / 6 adag

  Piskóta

6 db tojás

14 dkg cukor

14 dkg finomliszt

Krém

15 dkg vaj

10 dkg cukor

1.5 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

8 dkg dió

0.5 ml vanília aroma

    Elkészítés:

    Piskóta

1.A tojásokat egészben a cukorral sűrűre felverjük, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és papírral kibélelt tepsibe simítjuk.

2.Előmelegített sütőben megsütjük. Egy tiszta konyharuhára fordítjuk, lehúzzuk a papírt. A ruhával felcsavarjuk, visszatekerjük, és ruha nélkül újra feltekerjük.

  Krém

1.A cukrot és a vajat habosra keverjük. Hozzáadjuk a diót, kakaót, az esszenciát, és jól összekeverjük.

2.A kihűlt piskótát megkenjük vele, és szorosan felcsavarjuk.

3.Tetejét ízlés szerint díszítjük.

 

 

  Almás marcipános rolád karamellel borítva

  Hozzávalók / 8 adag

  A piskótához

5 db tojás

5 evőkanál  cukor

4 evőkanál finomliszt

  A töltelékhez

8 db alma

10 dkg marcipán (massza)

0.5 dl pálinka (alma)

5 dkg barna nádcukor

3 dkg vaj

1 kávéskanál őrölt fahéj

1 kávéskanál  őrölt gyömbér

  A karamellhez

5 evőkanál  cukor

4 dkg vaj

1 dl tej

   Elkészítés:

1.A sütőt előmelegítjük, egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, amit megkenünk vajjal, és kiszórunk liszttel.

2.A piskótához egy nagyobb tálban a tojásokat és a cukrot gépi habverő legnagyobb fokozatán, fehéredésig felverjük, majd apránként hozzákeverjük a lisztet.

3.A masszát beleöntjük a tepsibe, és készre sütjük.

4.Miután megsült, a sütőpapír segítségével feltekerjük, és így hagyjuk hűlni.

5.A töltelékhez az almákat megtisztítjuk, negyedeljük, majd vékony szeletekre vágjuk.

6.Egy magasabb falú serpenyőben vajat melegítünk, majd hozzáadjuk az almát, a cukrot és a reszelt citromhéjat és fedő alatt, kis lángon pároljuk. Mikor az alma megpuhult, hozzáadjuk a gyömbért, a fahéjat és a pálinkát.

7.Nagyobbra vesszük alatta a lángot, és összeforraljuk. Ne legyen a töltelék teljesen száraz, mert úgy finom, ha a piskótát átjárja a finom édes, fűszeres szaft. Míg a töltelék hűl, addig elkészítjük a karamellt a tetejére.

8.Egy mártásos edényben felhevítjük a cukrot, míg karamell nem lesz belőle, hozzáadjuk a vajat, majd a tejet és az egészet folyamatosan kevergetve simára forraljuk. Mikor kész, hagyjuk egy kicsit hűlni, de csak annyira, hogy ne dermedjen meg teljesen.

9.A piskótalapot kiterítjük, az alma tölteléket elsimítjuk a tetején, és a marcipánt apró darabokra vágva elosztjuk rajta, úgy, hogy mindenhová jusson. Majd az egészet óvatosan feltekerjük, és tálra téve beborítjuk a még folyós karamellel. Miután bevontuk, hűtőbe téve pihentetjük tálalásig, hogy jól összeérjenek az ízek.

 

 

 

  Eperlekváros-mascarponés rolád

  Hozzávalók / 8 adag

  Piskóta

5 db tojás (nálam 32,1 dkg)

15 dkg finomliszt

15 dkg cukor

1 csipet só

   Krém

50 dkg mascarpone

20 dkg  eperlekvár      (nálam idei házi lekvár)

1 teáskanál vanília aroma (nálam Bourbon vanília aroma 1 tasak)

1 csomag lapzselatin (10 gramm)

10 dkg porcukor (ízlés és a lekvár édessége függvényében)

15 dkg eper

  Elkészítés:

  Piskóta

1.A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét csipet sóval habbá verjük. A sárgákat a cukorral habosra keverjük.

2.A kikevert tojássárgájához hozzáadjuk a lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény tojásfehérjehabot.

3.Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belesimítjuk a tésztát.

4.Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 12-15 percig sütjük. Tűpróba!

5.A megsült piskótát a sütőpapírral együtt forrón feltekerjük. Tiszta konyharuhába tesszük, és így hűtjük ki.

  Krém

1.A krémhez a mascarponét, az eperlekvárt, a vanília aromát és az ízlés szerinti porcukrot kikeverjük.

2.Az epret megmossuk, kicsumázzuk, ha nagyok a szemek, akkor kettévágjuk.

3.A piskótát óvatosan kitekerjük, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.

4.Rákenjük a krémet, és a hosszabbik oldalát egy sor eperrel kirakjuk.

5.Óvatosan feltekerjük, és kívülről is bevonjuk a roládunkat a krémmel.

6.Hűtőbe tesszük egy éjszakára. Szeletekre vágva tálaljuk.

 

 

  Gyors almás tekercs

  Hozzávalók / 8 adag

  Tészta

4 db tojás

180 g cukor (kristály)

8 evőkanál finomliszt

  Töltelék

8 közepes db alma (reszelve)

2 csomag vaníliás cukor

1 kávéskanál fahéj

   Elkészítés:

  Töltelék

1.A reszelt almát a vaníliás cukorral és a fahéjjal összekeverjük.

2.Egy sütőpapírral kibélelt tepsiben szétsimítjuk.

   Tészta

1.Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük (fehéredésig).

2.Óvatosan belekeverjük a lisztet.

3.A kiterített alma töltelékre rásimítjuk. 160 C-ra előmelegített sütőbe tesszük sülni 20-25 percre.

4.Amikor megsült, nedves konyharuhára kiöntjük a tésztás felével, és feltekerjük. Hagyjuk kihűlni, és porcukorral megszórjuk a tetejét.

 

 

 

  Vizes piskóta alaprecept

  Hozzávalók / 6 adag

6 db tojás

6 evőkanál  cukor

6 evőkanál  víz

8 evőkanál finomliszt

   Elkészítés:

1.A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, kanalanként hozzáadjuk a vizet, és további, legalább 10-15 percen keresztül dolgoztatjuk a robotgépet.

2.A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan beledolgozzuk a cukros tojássárgás masszát, alulról felfelé irányuló félkörös mozdulatokkal, miközben a tálat is forgathatjuk.

3.Több részletben hozzászitáljuk a lisztet, és óvatosan elegyítjük a habos tésztában.

4.Tetszés szerinti (előkészített) formába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróba!

 

 

 

  Klasszikus piskótatekercs

  Hozzávalók

5 db tojás

90 g búzaliszt (BL55)

90 g kristálycukor

400 g baracklekvár

  Elkészítés:

1.A tojásokat szétválasztjuk.

2. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.

3. A fehérjét keményebb habbá verjük.

4. A cukros tojássárgáját, és a fehérjehabot összekeverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.

5. Majd apránként hozzákeverjük a lisztet is.

6. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk (25x33 cm).

7. 180 C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük a piskótát légkeverés nélkül.

8. A piskótát szilikonos sütőpapírba tekerjük, úgy hogy a piskóta bőrös fele legyen kifelé. Így felveszi majd a későbbi tekercs formáját. (vizes konyharuhába is betekerhetjük)

9. Ha kihűlt, csavarjuk ki a papírból.

10. Kenjük meg lekvárral, és csavarjuk fel.

11. Tegyük hűtőbe 2-3 órára.

12. Végül szeletelhetjük, és élvezhetjük munkánk gyümölcsét. :)

 

0.054 mp