Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Piskóták

 

Piskóták

 

Almás piskóta gyorsan és egyszerűen

Hozzávalók / 4 adag

55 dkg alma (reszelt)

4 db tojás

27 dkg cukor

27 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

1 teáskanál  fahéj

Ekészítés:

1.Az egész tojásokat a cukorral kikeverjük.

2.Hozzáadjuk felváltva a sütőporos-fahéjas lisztet és a reszelt almát.

3.Sütőpapíros tepsibe tesszük.

4.Előmelegített sütőben megsütjük.

 

 

 

Cseresznyés vajas piskóta

Hozzávalók / 6 adag

A tésztához:

5 db tojás

25 dkg vaj (vagy margarin)

18 dkg cukor (lehet több is, ha valaki édesebben szereti)

25 dkg finomliszt

1 csipet só

1 citromból nyert citromhéj (reszelve)

1 csomag vaníliás cukor

1 teáskanál  sütőpor (púpozott)

20 dkg cseresznye (magozott)

A tepsi előkészítéséhez:

1 evőkanál  vaj

1 evőkanál finomliszt

A tetejére:

1 evőkanál  porcukor

Elkészítés:

1.A tojássárgáját   habosra keverjük a cukorral, sóval, citromhéjjal, sütőporral és a puha (nem olvasztott!) vajjal.

2.A lisztet is beledolgozzuk a masszába.

3.A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a lisztes keverékbe forgatjuk, vigyázva, hogy ne nagyon törjön meg.

4.A tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, egyenletesen szétkenjük, és a tetejére cseresznyét rakunk.

5.Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.

6.Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.

 

 

 

Csokoládés-lekváros piskótatallér

Hozzávalók / 4 adag

A piskótatallérhoz:

4 db tojás

12 dkg cukor

6 dkg finomliszt (finom)

6 dkg rétesliszt

2 evőkanál  napraforgó olaj

A bevonáshoz:

20 dkg lekvár/ dzsem (házi citrom és szeder)

5 dkg étcsokoládé (vagy tej)

1 evőkanál  napraforgó olaj (a csokiba)

Elkészítés:

1.A tojásokat a cukorral gőz felett sűrűsödésig keverjük robotgéppel (nálam ez 15 perc), és a legvégén elkeverjük benne az olajat.

2.A masszát hűtsük ki, miközben néha megkeverjük; és időközben készítsünk elő 2 sütőpapíros tepsit.

3.Melegítsük elő a sütőt.

4.Ha kihűlt a massza, akkor hozzákeverjük a lisztet.

5.A tésztát osszuk kb. 30 db-ra kanál vagy nyomózsák (zacskó) segítségével. (Nem szükséges ellapítani, mert mire az elosztással végzünk, arra az első sütőpapíron már kellően méretűre lapulnak a piskótáink - ha mégis igazítanánk rajtuk, akkor vizes ujjal végezzük).

6.A piskótáinkat megsütjük a sütőben.

7.Ha kihűlt a piskóta, eltávolítjuk a sütőpapírról.

8.Ízlés szerint lekvárt adagolunk a piskótáink tetejére. Gőz felett megolvasztott csokival díszíthetjük.

 

 

 

Feketeerdő-alagút

Hozzávalók / 5 adag

A tésztához:

8 dkg vaj (puha)

8 db tojás

8 dkg finomliszt (finom)

8 dkg cukor

2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

A töltelékhez:

30 dkg meggybefőtt (magozott)

3.5 dl habtejszín (hideg)

A cukorsziruphoz:

1 dl víz

1 csomag vaníliás cukor

2 ml rum (esetleg aroma)

A tetejére:

8 dkg csokoládé (reszelve)

Elkészítés:

1.Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (légkeveréssel).

2.Szilikonos sütőpapírral kibélelünk egy őzgerinc formát.

3.A tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verjük.

4.A lágy vajat a tojássárgájával és a maradék cukorral kihabosítjuk.

5.A liszthez szitáljuk a kakaóport.

6.Óvatos mozdulatokkal a vajas tojáshoz keverjük a felvert tojásfehérjét, majd belekeverjük a kakaós lisztet is.

7.A masszát őzgerinc formába öntjük, és kb. 35 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

8.Langyosan kiemeljük a sütőpapír segítségével a formából, és hagyjuk kihűlni.

9.A cukorsziruphoz a vizet a vaníliás cukorral felforraljuk, ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a rumaromát.

10.A kihűlt tésztát éles késsel, vízszintesen három lapra vágjuk.

11.A meggyet jól lecsöpögtetjük.

12.A hideg tejszínből kemény habot verünk.

13.Rétegezéskor a tészta alsó lapját meglocsoljuk pár kanál sziruppal, megkenjük vékonyan tejszínhabbal, és két sorban meggyet rendezünk rá. Lefedjük a középső tésztalappal, megöntözzük pár kanál sziruppal, megkenjük tejszínhabbal, egy sor meggyet rendezünk a közepére, lefedjük a tészta tetejével, és óvatosan meglocsoljuk a maradék sziruppal.

14.A meggyes-tejszínhabos alagutat kívülről bekenegetjük a maradék tejszínhabbal, pár szem meggyel díszítjük, és megszórjuk csoki reszelékkel.

15.Legalább 3-4 órára hűtőbe tesszük.

 

 

 

Eperkrémes piskóta csoki bevonattal

Hozzávalók / 5 adag

Piskóta:

6 tojás

6 evőkanál  cukor

6 púpozott evőkanál  liszt

1 csomag  vaníliás cukor

1 csomag  sütőpor

pici só

pár csepp piros ételfesték

Krém:

0,5 l tej

5 evőkanál  cukor

3 evőkanál  liszt

pár csepp ételfesték

Teteje:

tortabevonó

eper (ízlés szerint)

Elkészítés:

1.Először a krémet készítsük el, legyen ideje kihűlni. A tejben a lisztet csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a cukrot, és folyamatos kavargatás mellett sűrűre főzzük.

2.Majd teljesen hagyjuk kihűlni!

3.A tésztához a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral egy nagy tálban keverjük habosra. A lisztet szitáljuk egy tálba, és alaposan keverjük össze a sütőporral.

4.A tojások fehérjéből kemény habot verünk. Fakanállal óvatosan dolgozzuk össze úgy, hogy a tojáshab ne törjön össze.

5.Öntsük a masszát sütőpapírral kibélelt sütőformába, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük aranysárgára.

6.Miután a piskótánk is kihűlt, rákenjük a krémet, ízlés szerint elhelyezzük rajta az epreket, és csoki öntetet csurgatunk rá.

 

 

 

Egyszerű meggyes piskóta csoki darabokkal

Hozzávalók / 5 adag

10 db tojás

10 csapott evőkanál  finomliszt

10 evőkanál  cukor

1 csomag sütőpor

40 dkg meggy

10 dkg tejcsokoládé

2 evőkanál  porcukor

fahéj ízlés szerint

Elkészítés:

1.A tészta hozzávalóiból piskótát készítünk.

2.A tojássárgáját  a cukorral habosra keverjük robotgéppel.

3.A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan beledolgozzuk a cukros tojássárgás masszát.

4.Több részletben hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, és óvatosan elegyítjük a habos tésztában.

5.Sütőpapírral bélelt tepsibe belesimítjuk.

6.Beledobáljuk kb. a fele meggyet, és a tetejére rászórjuk a maradékot.

7.Kis kockákra felvágjuk a csokit, és azt is a piskótatésztába belenyomkodjuk.

8.Előmelegített sütőbe tesszük! Tűpróba!

9.Mikor kihűlt, fahéjas porcukorral megszórjuk.

 

 

 

Barackos-kakaós piskóta

Hozzávalók / 4 adag

A piskótához:

6 db tojás

6 evőkanál finomliszt

6 evőkanál  cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

A krémhez:

420 g őszibarack konzerv

0.75 dl rostos gyümölcslé (őszibarack)

2 tasak vaníliás pudingpor

2 evőkanál cukor

A tetejére:

8 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

2 evőkanál víz (szükség szerint)

Elkészítés:

1.A tojássárgájákat a cukorral és vaníliás cukorral alaposan kikeverjük.

2.A tojásfehérjét felverjük kemény habbá.

3.A tojássárgájás masszához kanalazva hozzá adjuk a lisztet, majd a sütőport, és kikeverjük, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleöntjük, majd lassan azzal is elkeverjük, hogy ne törjön meg.

4.Előmelegített sütőben megsütjük (TŰPRÓBA).

5.Elkészítjük a krémet. A barack léhez hozzáadjuk a konzerv barack levet, ez kb. 1 liter lesz, ebben főzzük meg a vaníliás pudingot, ha valaki nem nagyon szereti a jó édeset, akkor a cukor elhagyható.

6.A kihűlt piskótát kettévágjuk. A barackot apró kockákra feldaraboljuk, és a felét a piskóta közepébe szórjuk, majd jön a puding 2/3-ad része rá. Majd rátesszük a tetejét, erre rászórjuk a maradék barackdarabokat, majd a maradék puding jön.

7.A kakaót némi vízzel kikeverjük, hogy egy sűrű masszánk legyen, és ha kissé meghűlt a puding a piskótán, akkor ráöntjük. Hűlés után tálalható.

 

 

 

Árvácska

Hozzávalók / 4 adag

A Barna tésztához:

5 db tojás

5 evőkanál  cukor

1.5 tasak csokoládés pudingpor

1 kávéskanál  sütőpor

A sárga tésztához:

3 db tojás

3 evőkanál  cukor

1 tasak vaníliás pudingpor

0.5 kávéskanál  sütőpor

A rózsaszín tésztához:

3 db tojás

3 evőkanál  cukor

1 tasak puncs pudingpor

1 kávéskanál  sütőpor

A krémhez:

30 dkg vaj

30 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 púpozott evőkanál  cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

 

Sárga és rózsaszín tészta készítése:

1.Őzgerinc formában egy sárga, és egy rózsaszín rudat sütünk. A formákat kivajazzuk, és zsemlemorzsával megszórjuk.

2.Lábasba vizet teszünk, és ha forr, a gőz felett felverjük a 3 tojás kettéválasztott fehérjét.

3.Ha a hab emelkedik, beletesszük a kristálycukrot és keményre verjük.

4.Levesszük a tálat a gőzről és belekeverjük a tojások sárgáját.

5.Folyamatosan keverjük a robotgéppel, és hozzáadjuk a pudingport, a sütőport.

6.Beleöntjük a  őzgericformába, és előmelegített sütőben 180 fokon, lassan tűpróbáig sütjük.

7.Ha megsült, kifordítjuk a formából, és rácsra tesszük kihűlni.

 

Barna tészta készítése:

1.Akkora tepsit kenünk ki és szórunk meg morzsával, hogy az őzgerincforma háromszor férjen el rajta.

2.Gőz felett, úgy mint a rudaknál, felverjük az 5 tojás fehérjét habnak.

3.Belekeverjük a cukrot. Ha jó kemény a hab, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a tojások sárgáját.

4.Beletesszük a csokipudingport, és a sütőport.

5.Tepsibe önjük a masszát, és mint a piskótalapot, úgy sütjük. Előmelegített sütőben nagyon gyorsan megsül. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki nagyon, mert akkor könnyen törik.

6.Ha megsült, konyharuhára fordítjuk.

 

Összeállítás:

1.Egymásnak szembefordítjuk a sárga és rózsaszín rudat.

2.Rátesszük egyben a barna lap szélétől két ujjnyira, és beletekerjük.

3.Mintha piskótatekercset tekernénk, csak itt  beletekerjük a rudakat.

4.Amíg a tésztáink hűlnek, kikeverjük a krémet.

5.A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, és a vaníliával.

6.Ha már kihűlt a tésztánk, óvatosan kigöngyöljük.

7.A barna lapot megkenjük fehér krémmel.

8.A színes rudakat kettévágjuk.

9.A maradék krémbe 1 nagy kanál kakaóport keverünk.

10.A rudakat egymással színben ellentétesen a kakaós krémmel összeragasztjuk.

11.Rózsaszín mellé a sárgát, és szemben ugyanígy, hogy egy hengert kapjunk.

12.Óvatosan tegyük rá a barna lapra, lehetőleg ne csússzon nagyon el, és csavarjuk bele.

13.A konyharuhával tekerjük fel és szorosan tekerjük bele.

14.Hagyjuk pihenni, kicsit a tészta hadd szívja magát a krémmel.

15.Tegyük kicsit hidegebb helyre, hogy a krém megkeményedjen.

16.Kis pihentetés után óvatosan göngyöljük ki a ruhából és tegyük tálcára.

17.Hintsük meg porcukorral.

18.Az asztalon tálaláskor szeleteljük, akkor amikor elfogyasztjuk.

 

 

 

Almás piskóta

Hozzávalók / 4 adag

3 db tojás

20 dkg porcukor

30 dkg finomliszt (finom)

50 dkg alma (reszelt)

10 dkg dió

1 csomag sütőpor

fahéj ízlés szerint

1 csipet só

Elkészítés:

1.A  tojásokat habosra keverjük a porcukorral, majd belekeverjük az összes hozzávalót, a dió kivételével.

2.A masszát terítsük szét egyenletesen egy tepsiben, majd szórjuk rá az apróra vágott diót.

3.Előmelegített sütőben készre sütjük.

 

 

 

Diós piskóta rumos szilvával

Hozzávalók / 2 adag

8 db tojás

8 evőkanál  édesítőszer

20 dkg dió (darált)

10 dkg aszalt szilva

1 teáskanál  fahéj

2 késhegynyi szódabikarbóna

1 csipet só

1 dl rum

Elkészítés:

1.Az aszalt szilvát meglocsoljuk a rummal, és félre tesszük.

2.A diót összekeverjük a fahéjjal és a szódabikarbónával.

3.Szétválasztjuk a tojások sárgáját a fehérjétől. A tojássárgáját  7 evőkanál édesítővel addig keverjük, míg krémes-habos nem lesz, majd a dióhoz adjuk.

4.A fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük verni, majd belekeverjük a maradék egy kanál édesítőt, és kemény habbá verjük. Ha kész, óvatosan, adagonként a diós masszába forgatjuk.

5.Keresünk egy kisebb méretű tortaformát vagy jénait, kibéleljük sütőpapírral, és beleöntjük a masszát.

6.Végül megszórjuk a tetejét a rumba áztatott, lecsepegtetett szilvával, és előmelegített sütőben készre sütjük.

 

 

 

Hólabda

Hozzávalók / 12 adag

Tészta:

6 db tojás

6 evőkanál  víz

12 evőkanál  cukor

12 evőkanál  liszt

csipet sütőpor

1 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

Krémhez:

4 evőkanál  liszt (sima búzaliszt)

4 dl tej

15 dkg cukor

1 csomag  vaníliás cukor

20 dkg vaj

Elkészítés:

1.6 db tojássárgáját  6 evőkanál vízzel és a 12 kanál cukorral habosra keverjük.

2.Majd hozzáadjuk a 12 kanál lisztet és a kakaóport.

3.Végül a 6 tojás fehérjét habosra verjük, és a kakaós masszával összekeverjük. Sütjük!

4.A krémhez a tejet a liszttel megfőzzük, hűlésig keverjük, hogy ne csomósodjon.

5.Ha kihűlt, a puha vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot belekeverjük.

6.Díszítjük kókuszreszelékkel vagy csokiforgáccsal vagy csokidarával. :-)

 

 

 

Karamellkrémes piskóta mandulabundában

Hozzávalók / 10 adag

Piskótához:

5 db tojás

8 dkg cukor

1 db vaníliás cukor

12 dkg liszt

1 mokkáskanál  sütőpor

Karamellkrémhez:

1 db karamell ízű pudingpor

2 dl tej

2 dl habtejszín

4 evőkanál  cukor

Csoki krémhez:

1 evőkanál  kristálycukor

5 dkg porcukor

250 ml habtejszín

10 dkg teavaj

2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

1 marék szeletelt mandula

Elkészítés:

1.A piskótához a lisztet átszitáljuk, a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 1 evőkanál  cukorral és egy csipet sóval, a sárgáját pedig a maradék cukorral és vaníliás cukorral habosra verjük.

2.A tojássárgás habhoz hozzáadjuk a fehérje felvert habját, majd óvatosan, apránként hozzákeverjük a lisztet és a sütőport. Lassan keverjük a masszát, hogy minél habszerűbb állaga maradjon.

3.Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, a széleinél felhúzzuk a tésztát a tepsi oldalára. Légkeveréses sütőben, 160 fokon 30 percig sütjük.

4.A karamell pudingport és a cukrot elkeverjük egy kis hideg tejben. A többi tejet és a habtejszínt összekeverve felforraljuk, ekkor sűrűn kevergetve hozzáadjuk a csomómentes cukros pudingport. Ha besűrűsödött, hagyjuk hűlni.

5.A csoki krémhez a lisztet a kristálycukorral és a tejjel simára keverjük, majd folyton kevergetve felforraljuk, amíg be nem sűrűsödik. Ezt is hagyjuk kihűlni.

6.A teavajat habosra keverjük a porcukorral, majd a kihűlt fehér krémet hozzáadjuk és a 4 ek kakaóporral együtt simára keverjük.

7.A kihűlt piskótalapot 3 egyenlő részre vágjuk, a karamellkrémmel vastagon megkenjük az alsó és a középső lapot, és egymás tetejére rakjuk.

8.Az egészet egyenletesen körbekenjük a csoki krémmel, és az oldalait bőven megszórjuk a mandulával. A tetejét is megszórhatjuk mandulával, de szerintem mutatósabb, ha virágokat formázunk belőle.

9.Ha kész, min. 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjenek a krémek :)

 

 

Habos piskóta

Hozzávalók / 8 adag

A piskótához:

8 db tojás

8 púpozott evőkanál  porcukor

8 evőkanál finomliszt

2 kávéskanál  sütőpor

0.5 citromból nyert citromhéj (reszelve)

A habhoz:

8 db tojásfehérje

35 dkg porcukor

1 evőkanál  citromlé

A tetejére:

20 dkg étcsokoládé

20 dkg vaj

Elkészítés:

Piskóta készítése:

1.Az egész tojásokat a porcukorral 20 percig géppel keverjük.

2.A citrom héját, a lisztet és a sütőport lazán belekeverjük.

3.A tepsit vastagon kikenjük vajjal és megszórjuk liszttel, ebbe öntjük a piskótamasszát.

4.Előmelegített forró sütőben 200°-on 10 percig, majd 175°-on sütjük, 20 perc múlva tűpróba, ha még ragad a tű, tovább sütjük.

Hab készítése:

1.Habüstben a tojásfehérjéket kemény habbá verjük és folytonos keverés közben hozzáadjuk a cukrot.

2.A habüstöt forró vízzel telt fazékra állítjuk és így tesszük a tűzhelyre, belekeverjük a citromlevet is.

3.Állandó keverés közben addig főzzük, míg olyan sűrű nem lesz, hogy a kanál megáll benne.

Befejezés:

1.A tűzről levéve a habot egyenletesen elkenjük a piskótán és a sütőbe visszatéve 5-10 percig szárítjuk.

2.Végül, ha kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal, amit úgy készítünk, hogy a gőz fölött megolvasztott csokoládét elkeverjük a vajjal.

3.Ha a csokoládé megdermedt, forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

 

 

 

Gyors mákos piskóta

Hozzávalók / 4 adag

20 dkg mák (darált)

20 dkg cukor

20 dkg finomliszt

1 db tojás

1 késhegynyi szódabikarbóna

3 dl tej

1 citromból nyert citromhéj (reszelt )

1 evőkanál  vaj (a tepsi kikenéséhez)

1 evőkanál finomliszt (a tepsi kikenéséhez)

Elkészítés:

1.A felsorolt hozzávalókat összekeverjük.

2.Egy tepsit kivajazunk-lisztezünk, beleöntjük a tésztát.

3.Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

4.Porcukorral tálaljuk.

 

 

 

Fűszeres mogyorós piskóta

Hozzávalók / 4 adag

A tésztához:

8 db tojás

20 dkg cukor

25 dkg török mogyoró (darált vagy dió, mandula)

4 dkg kekszmorzsa (mandulacsók szétmorzsolva)

5 dkg finomliszt

1 evőkanál  fahéj (őrölt)

1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)

1 kávéskanál  sütőpor

0.5 kávéskanál vanília kivonat

1 csipet só

1 evőkanál kukoricakeményítő

A tetejére :

10 dkg csokoládé (olvasztott)

2 evőkanál  napraforgó olaj

Elkészítés:

1.A mogyorót lábasban megpirítjuk, és egy konyharuhára borítjuk. A konyharuha végeit összefogva kezdjük ledörzsölni a mogyoróról a héjat.

2.A mogyorót daráljuk le, és tegyük félre. Melegítsük elő a sütőt. Vajazzunk vagy béleljünk ki sütőpapírral egy tortaformát.

3.Nagy tálban nagy sebességre kapcsolt elektromos habverővel keverjük ki a tojássárgáját a cukorral világos színűre és sűrűre.

4.Alacsony sebességre átkapcsolva keverjük bele a mogyorót, a mandulacsókot, a kukoricakeményítőt, a fahéjat, a szegfűszeget, a sütőport, meg a vaníliát a tojásos masszába.  Kanalazzuk az így kapott masszát egy tálba.

5.A fehérjét a sóval verjük fel kemény habbá. Keverjük bele fokozatosan a habot a tojásos masszába.

6.Az így kapott masszát öntsük az előkészítet tortaformába. 35-40 percig süssük, vagy addig, amíg a közepébe szúrt fogpiszkálót tisztán húzhatjuk ki.

7.A kisült tésztát borítsuk ki, és hagyjuk kihűlni.

 

 

 

Mangó krémes piskóta pisztáciával

Hozzávalók / 8 adag

A piskótához:

6 db tojás

6 evőkanál  cukor

2 csomag vaníliás cukor

6 púpozott evőkanál  rétesliszt

50 ml habtejszín

2 evőkanál  napraforgó olaj

1 csipet só

A krémhez:

2.5 dl habtejszín

2 dkg rétesliszt

6 evőkanál  cukor

2 db tojássárgája

20 dkg vaj (vagy margarin)

2 csomag vaníliás cukor

1 db mangó (érett)

A díszítéshez:

10 dkg pisztácia

100 g tortabevonó (ét)

Elkészítés:

1.A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját 3 evőkanál cukorral kifehéredésig kevergetjük. A vaníliás cukor és a tejszínt is belerakjuk, elkeverjük, majd hozzáöntjük a kimért liszthez. Homogén masszát keverünk belőle.

2.A tojásfehérjéből kemény habot verünk, közben belekeverjük fokozatosan a 3 evőkanál cukrot is. Ezt óvatosan beleforgatjuk az előzőleg előállított masszába. Majd sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, és kb. 180 fokon 30-40 percig készre sütjük.

3.A krémhez a tejet a liszttel, a tojássárgájával és a cukrok felével sűrűre főzzük pár perc alatt. Majd megvárjuk, amíg kihűl.

4.A margarint és a cukrok másik felét habosra keverjük, majd a kihűlt krémhez adjuk.

5.A mangót meghámozzuk, majd kis darabokra vágjuk, és ezt is a krémhez adjuk, majd megturmixoljuk az egészet, amíg homogén masszát nem kapunk.

6.Ha kihűlt a piskóta kettévágjuk, majd megtöltjük a krém felével. A tetejére jön a krém másik fele, majd erre a megpucolt pisztáciákat állítgatjuk egyesével.

7.Ezután a tortabevonót megmelegítjük, és kanállal a sütemény tetejére csepegtetjük egyenletesen.

 

 

 

Margit szelet

Hozzávalók / 8 adag

A tésztához:

4 db tojás

17 dkg cukor

18 dkg finomliszt

0.5 csomag sütőpor

8 evőkanál  víz

A krémhez:

150 g tejföl

2 evőkanál finomliszt

20 dkg porcukor

25 dkg margarin

A tetejére:

10 dkg tortabevonó (ét csoki)

40 ml napraforgó olaj

Elkészítés:

1.Kettéválasztjuk a tojásokat, a tojássárgáját  a cukorral habosra keverjük, majd hozzáöntjük a vizet is.

2.Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és jól elkeverjük.

3.A tojásfehérjéket habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tésztához.

4.Előmelegített sütőbe tesszük, és tűpróbáig sütjük.

5.Amíg sül, elkészítjük a krémet. A tejfölt összekeverjük a liszttel, majd hozzáadjuk a porcukrot és a margarint, és összefőzzük a krémet.

6.Miután elkészült a tészta, megvárjuk, míg kihűl, majd rákenjük a krémet.

7.Tetejét csoki mázzal díszíthetjük.

 

 

 

Túrós-gyümölcsös piskóta

Hozzávalók / 6 adag

A piskótához:

3 tojás

6 dkg liszt

6 dkg cukor

A túrós részhez:

50 dkg túró

1 dl tejföl

ízlés szerint porcukor

1 csomag  étkezési zselatin (25 g)

1 dl tej

A tetejére:

gyümölcs

1 csomag  színtelen tortazselé (12 g)

Elkészítés:

1.A tojásokat különválasztjuk, a sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, a fehérjéből kemény habot verünk, majd a kettőt és a lisztet óvatosan összekeverjük.

2.Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, tűpróbáig sütjük.

3.Ha megsült a piskóta, kivesszük a tepsiből, leszedjük róla a sütőpapírt, és a piskótát visszatesszük a tepsibe, teljesen hagyjuk kihűlni.

4.A túrót habosra keverjük a tejföllel és ízlésünknek megfelelő porcukor mennyiséggel.

5.Meleg tejben teljesen feloldjuk a zselatint, és hozzákeverjük a túróhoz.

6.A túrós masszát rásimítjuk a piskótára. Rákarikázzuk a gyümölcsöket, ha meggyet, mandarint teszünk bele, félig nyomkodjuk bele a túróba.

7.Elkészítjük a tortazselét a zacskón lévő leírás szerint. De ne hagyjuk állni 8-10 percig, ahogy a zacskón van, kevergetve hűtsük, ha már picit kezd összeállni, máris öntsük a tetejére. Nagyon gyorsan dermed, ha mégis összeállt, picit megmelegítve újra folyékonnyá varázsolhatjuk.:)

8.1-2 órára tegyük a hűtőbe.

 

9.A szokásosnál picit nagyobb kockákra vágva tálaljuk.

 

 

 

Tiramisus piskóta - Hamis tiramisu

Hozzávalók / 8 adag

A piskótához:

6 db tojás

6 púpozott evőkanál  porcukor

6 evőkanál finomliszt

1 kávéskanál  sütőpor

1 citromból nyert citromhéj (reszelve)

A krémhez:

4 db tojás

15 dkg finomliszt

2 evőkanál  cukor

5 dl tej

1 dl feketekávé

1 dl amarettó

20 dkg babapiskóta

2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor (a tetejére)

Elkészítés:

1.Előre megsütünk egy sima 6 tojásos piskótát, amit megfelezve, alja és a teteje lesz a sütinknek.

2.A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és felöntjük a tejjel, csomómenetesre keverjük és felrakjuk főzni.

3.Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg puding sűrűségű nem lesz.

4.A tojásfehérjét egy csipet sóval kézi mixerrel felverjük, félretesszük és készítünk 10-15 dkg cukorból és annyi vízből, hogy épp ne lepje el, cukorszirupot, úgy, hogy felfőzzük gyöngyözésig.

5.Majd fogjuk a már felvert tojásfehérjehabot, és újból a mixerrel folyamatos keverés közben, lassan hozzáfolyatjuk a cukorszirupot.

6.Mivel még forró a szirup, növekedni fog a térfogata. Aztán a cukros fehérjét óvatosan hozzákeverjük a sárgájás pudinghoz. Közben elkészítjük a kávét és beleöntjük az Amarettót. A babapiskótákat belemártogatjuk, félretesszük, és a maradék likőrös-kávét a krémhez keverjük.

7.Az előre megsütött piskóta egyik felét egy tepsibe fektetjük, meglocsoljuk egy kis Amarettóval (az íze kedvéért), rásimítjuk a krém egyharmadát és a beáztatott babapiskótával hosszában megrakjuk, hogy majd ha szeleteljük, szépen mutasson benne.

8.Ezt beborítjuk a krém második harmadával, majd befedjük a piskótánk másik felével, és a tetejére kenem a maradék krémet kenjük. Megszórjuk átszitált kakaóval, és szeletelésig hűtőbe rakjuk.

 

 

 

 

Piskóta alaprecept tortákhoz

Hozzávalók:

6 tojás

6 evőkanál  cukor

1 csomag vaníliás  cukor

6 púpozott evőkanál liszt

1 csomag sütőpor

1 csipet só

Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral keverd habosra. A lisztet keverd össze alaposan a sütőporral. Közben a sütőt 200 fokra melegítsd elő. A tojások fehérjét a sóval verd kemény habbá. A felvert tojások sárgájára óvatosan adagold hozzá a lisztet. Végül a felvert tojásfehérjéket add hozzá, és óvatosan keverd össze. Öntsd kivajazott és lisztezett tortaformába. Kb. 10-15 perc alatt megsül. Egy ideig hagyd a sütőben hűlni, a torta készítéshez várd meg, hogy teljesen kihűljön.

0.035 mp