Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Palacsinta Receptek

 

 

  Vajas palacsintatészta

  Hozzávalók / 8 adag

    1 l tej

    40 dkg finomliszt

    4 db tojás

    10 dkg olvasztott vaj

    40 g cukor

    1 csipet só

    1 citromból nyert citromhéj

    Elkészítés:

  A tojásokat egy csipet sóval jó habosra verjük.

  A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a cukorral, és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojásokat.

    Folyamatos keverés mellett szép lassan hozzáadagoljuk a tejet, és addig keverjük, amíg teljesen homogén nem lesz.

  Ezt követően jöhet bele az olvasztott vaj és a citromhéj.

  Hűtőbe tesszük két órát pihenni.

  Enyhén kivajazott serpenyőben megsütjük a palacsintákat.

 

 

 

  Holland palacsinta

  Hozzávalók / 2 adag

  Palacsinta

    2 db tojás

    1.5 dl tej

    0.3 bögre finomliszt (egyharmad bögre)

    4 evőkanál  vaj

     Tálalás

    1 evőkanál  porcukor

    1 fél citromból nyert citromlé

    1 evőkanál  lekvár/ dzsem (ízlés szerint)

     Elkészítés:

  A tojásokat elkeverjük a tejben.

  A keveréket összedolgozzuk a liszttel.

    Egy vasserpenyőben vagy lábasban felolvasztjuk a vajat, majd ráöntjük a keverékünket. Nem kell összekeverni!

  Az egészet betesszük serpenyőstől a sütőbe, és 15-20 perc alatt megsütjük. Ha kivesszük, össze fog esni, de ez nem baj.

  Meghintjük még forrón porcukorral, és rácsöpögtetjük a citrom levét.

  Lekvárral tálaljuk.

 

 

 

 

  Német palacsinta sült almával

  Hozzávalók / 4 adag

  A sült almához

    3 közepes db alma

    1 narancsból nyert narancslé

    1 narancsból nyert narancshéj

    1 db fahéjrúd

    5 db zöld kardamom

    1 evőkanál  nádcukor

    2 evőkanál  barna rum

    A palacsintához

    20 g vaj

    3 db tojás

    150 ml habtejszín

    180 ml teljes tej

    190 g finomliszt

    2 evőkanál  porcukor

     Elkészítés:

    A sült almához

  Az almákat megmossuk, felnegyedeljük, majd kicsumázzuk. Az így megtisztított almákat cikkekre vágjuk.

  A narancs héját az almákra reszeljük, a narancs levével és a rummal meglocsoljuk. Kardamommal és egy egész rúd fahéjjal fűszerezzük, megszórjuk a cukorral, majd az egészet alaposan összeforgatjuk.

  200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. (Időnként tanácsos meglocsolni a saját levével, illetve egyszer-kétszer átforgatni.)

    Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni.

     A palacsintához

  A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és a közepére teszünk egy gáztepsit.

 Amíg az alma sül, összeállítjuk a palacsintatésztát: a tojásokat robotgéppel habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tejet. Beleszitáljuk a lisztet, és az egészet teljesen simára keverjük.

 A vajat felolvasztjuk egy sütőbe is tehető serpenyőben, és addig melegítjük, amíg barnulni nem kezd.

  Ha a vaj már aranybarna, akkor fogjuk, és egyszerűen beleöntjük a serpenyő közepébe az előzőleg kikevert palacsintatésztát.

 A serpenyőt a gáztepsire tesszük, és nagyjából 20 perc alatt szépen megemelkedik a tészta és aranybarnára sül.

 

 

 

  Torockói rétes palacsinta

  Hozzávalók / 4 adag

  A tésztához

    4 evőkanál  napraforgó olaj

    1 db tojás

    1 dl tej

    1 csipet só

    1 kávéskanál  ecet

    1 késhegynyi szódabikarbóna

    1 bögre rétesliszt (3 dl-es )

     A nyújtáshoz és a sütéshez

    2 dkg finomliszt (finom)

    2 evőkanál  napraforgó olaj

     Elkészítés:

  Az olajat, a tojást és a tejet összekeverjük egy nagyobb tálban.

  A szódabikarbónát egy csészében a sóval és az ecettel elkeverjük, felhabosítjuk és az olajos tejhez adjuk.

  Annyi réteslisztet adunk hozzá, hogy egy jól gyúrható tésztát kapjunk.

  10 percet pihentetjük.

  6-10 gombócot formálunk belőle (serpenyő méretétől függően).

  Lisztezett deszkán rétestészta vékonyságúra nyújtjuk, majd összehajtogatjuk és 10 percet ismét pihentetjük.

  Újból kinyújtjuk.

  Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és a tészták mindkét oldalát pár perc alatt megsütjük. 2-3 darabonként érdemes egy kis olajjal megkenni a serpenyőt.

 

 

 

   Dorayaki - japán palacsinta

   Hozzávalók / 2 adag

    3 db tojás

    150 g cukor

    0.5 teáskanál  sütőpor

    3 evőkanál  víz

    150 g finomliszt

    20 dkg sárgabaracklekvár (vagy más töltelék)

    2 evőkanál  napraforgó olaj

     Elkészítés:

  Egy tálban jól keverjük össze először a tojásokat és a cukrot.

  A sütőport oldjuk fel a vízben, majd öntsük hozzá a tojásos keverékhez.

  Fokozatosan szitáljuk hozzá a lisztet.

  Finoman olajozott serpenyőben süsünk ki egy nagyjából tenyérnyi méretű palacsintát.

  Akkor kell megfordítani a palacsintát, ha a tészta tetején buborékok képződnek.

  Két palacsinta közé tegyünk a töltelékből.

 

 

 

  Túrós-fehérjés amerikai palacsinta

  Hozzávalók / 2 adag

    2 db tojásfehérje

    30 g fehérjepor

    30 g zabliszt

    50 g sovány túró

    0.5 dl víz

    0.25 csomag sütőpor

    1 teáskanál édesítőszer (ízlés szerint)

    3 evőkanál  margarin

    4 evőkanál  diabetikus lekvár

    Elkészítés:

  A tojások fehérjét kevés víz hozzáadásával elkeverjük a fehérjeporral.   Hozzáadjuk a 30 g zablisztet, kevés sütőport (kb. 1/4 csomag), ízlés szerint édesítőt és annyi vizet, hogy jó sűrű tésztát kapjunk. Csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a túrót is.    A palacsintasütőt egy kevés margarinnal  hevítsük fel, és rakjunk egy kevés tésztát a közepére. Ha kis buborékok lesznek a palacsinta felszínén fordítsuk meg, és süsük egy kicsit a másik oldalát is.

  Tálalhatjuk rétegesen lekvárral kenve, gyümölccsel vagy akár akár üresen is. Jó

 

 

 

  Sós Palacsinták

 

  Juhtúrós palacsinta

  Hozzávalók / 2 adag

   Palacsintatészta

   25 dkg finomliszt

    2 db tojás

    5 dl tej

    só ízlés szerint

    1 kávéskanál szódabikarbóna

    Töltelék

    20 dkg juhtúró

    2 dl tejföl

    1 csokor snidling

     Elkészítés:

  A két tojást a liszttel, csipetnyi sóval, szódabikarbónával összekeverjük, és a tej hozzáadásával palacsintatésztát készítünk.

  Kicsit vastagabb palacsintákat sütünk.

  Elkészítjük a tölteléket. A juhtúrót elkeverjük a tejföllel, az apróra vágott snidlinget is belekeverjük.

  Megtöltjük a palacsintákat, kivajazott jénaiba tálba rakjuk, meglocsoljuk olajjal, és a sütőben kicsit átsütjük.

 

 

 

  Sonkás-sajtos palacsinta

  Hozzávalók / 4 adag

  A palacsintához

    150 g finomliszt

    1 csipet só

    250 ml tej

    3 db tojás

    2 ek petrezselyem (apróra vágott)

    2 ek snidling (apróra vágott )

    2 teáskanál  vaj

    A töltelékhez

    1 ek vaj

    200 g főtt sonka

    80 g sajt

     Elkészítés:

  A palacsintatésztához a tojást elkeverjük a tejjel és sóval, apránként beledolgozzuk a lisztet, a végén pedig a vágott fűszereket, majd 30 percig pihentetjük.

  A sütőt 80 fokra elő melegítjük.

  Palacsintasütőben felhevítünk egy kis vajat, ráöntünk egy kis merőkanálnyi tésztát, és mindkét oldalon megsütjük. Hasonlóképpen még 7 palacsintát sütünk. A palacsintákat egy tűzalló tálra tesszük, és tálalásig a sütőbe toljuk.

  A sonkát vékony csíkokra vágjuk, és egy serpenyőben az 1 ek vajban felmelegítjük.

  A forró palacsintákat a sonkaszeletekkel és 1-1 szelet sajttal megtöltjük, majd hajtsuk össze zacskó szerűen.

 

 

 

  Mexikói zöldséges palacsinta besamellel

  Hozzávalók / 4 adag

  A palacsintatésztához

    7.5 dkg finomliszt

    7.5 dkg graham-liszt

    5 dkg rozsliszt (teljes kiőrlésű)

    1 db tojás

    2 dl tej

    2 dl szódavíz

    1 csipet só

    1 ek napraforgó olaj

    2 ek napraforgó olaj (a sütéshez, szükség szerint)

     A töltelékhez

    40 dkg mexikói keverék (mexikói zöldségkeverék)

    2 ek margarin

    ételízesítő ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    petrezselyem ízlés szerint

    oregánó ízlés szerint

    bazsalikom ízlés szerint

    majoranna ízlés szerint

    A besamel mártáshoz

    3.5 dl tej (meleg)

    5 dkg graham-liszt

    5 dkg vaj

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    szerecsendió ízlés szerint

    Elkészítés:

  A tészta hozzávalóit csomómentesen kikeverjük. 15 percig állni hagyjuk. Kisütjük forró, olajozott

  palacsintasütőben. Kb. 10-12 db palacsinta lesz ebből az adagból.

  A zöldségkeveréket a margarin és kevés víz segítségével puhára főzzük. Közben sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük. Legvégül a durvára vágott petrezselymet adjuk hozzá.

  A besamel mártáshoz a lisztből és a vajból világos rántást készítünk. Felöntjük a meleg tejjel, csomómentesre keverjük. Mikor besűrűsödött, készen van. Sózzuk-borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük.

  A kész palacsintákat megtöltjük evőkanálnyi zöldséggel és ugyanennyi mártással, majd feltekerjük.

 

 

 

  Újévi hortobágyi palacsinta

  Hozzávalók / 4 adag

  A mártáshoz és a töltelékhez

    1 közepes fej vöröshagyma

    10 dkg füstölt szalonna

    0.5 db paradicsom

    1.5 tk fűszerpaprika

    1 ek mangalica zsír

    0.5 l alaplé (ennek hiányában kockából)

    50 dkg sertéshús (maradék sülthús)

    1 dl főzőtejszín (30 %-os)

    2 kávéskanál  étkezési keményítő

    só ízlés szerint

    A palacsintatésztához

    4 db tojás

    35 dkg finomliszt

    4 dl tej

    2 dl szódavíz

    1 dkg só

    30 ml napraforgó olaj

    Elkészítés:

  A szalonnát kockázzuk fel apróra, és a zsíron pirítsuk le.

  Adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és pirítsuk aranysárgára. A tűzről levéve adjuk hozzá a fűszerpaprikát, majd tegyük vissza a láng fölé az edényt, és öntsük fel kevés vízzel.

  Pirítsuk újból zsírjára, majd öntsük fel kevés vízzel ismét. Néhányszor ismételjük meg, majd öntsük fel az alaplével. Adjuk hozzá a paradicsom cikkeket, és főzzük, kb. 2/3 mennyiségűre.

  A tűzről levéve egy botmixer segítségével turmix óljuk le a mártást. Ezt követően adjuk hozzá a tejszínt, majd miután újból összeforraltuk, tegyük bele a kevés vízzel elkevert keményítőt. Forraljuk addig, amíg a mártás besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről.

  Közben a húst késsel aprítsuk fel kb. 5x5mm-es kockákra. Ha ezzel nem akarunk vesződni le is darálhatjuk.

  A mártásból adjunk az aprított húshoz annyit, hogy jól kenhető állagú legyen, és tartsuk melegen.

  A palacsintatészta hozzávalókat keverjük össze egy tálban, majd kevés olajon süsük őket ki egy serpenyőben.

  Ha kész vagyunk a palacsintákkal, mindegyikbe tegyünk kb. két evőkanálnyiit a hústöltelékből, majd a töltött káposztához hasonlóan göngyöljük fel őket.

  Tálaljuk azonnal melegen a mártással.

0.022 mp