Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Őszi Finomságok



Őszi Finomságok

 

Hagymával sült édesburgonya

Hozzávalók 4 főre

2 db édesburgonya

1 db vastagabb póréhagyma

10 gerezd fokhagyma

4 evőkanál  olívaolaj

só, bors

Elkészítés:

1.A sütőt előmelegítjük 220 ºC-ra (légkeverésen). Az édesburgonyát meghámozzuk, és falatnyi kockákra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk. Egy tepsire szórjuk a burgonyát és a fokhagymagerezdeket, ráöntjük az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és kezünkkel jó alaposan átforgatjuk a zöldségeket.

2.Mehet is a sütőbe. Közben a póréhagymát vékony szeletekre vágjuk. A hagymakarikákat csak a végén (kb. 15 perc elteltével) adjuk az édesburgonyához, mert különben elégne. Amikor már a póréhagyma is a tepsiben van, körülbelül még 3 percre megy vissza a sütőbe, és kész is.

 

Lime-os borsos csirke zöldséges tésztával

Hozzávalók 5 főre

Körethez:

55 dkg sonkatök (fél tök)

2 közepes db cukkini

1 közepes db vöröshagyma

2 közepes db kápia paprika(vagy TV paprika)

4 szál kakukkfű

2 evőkanál  olívaolaj

50 dkg penne

Csirkéhez:

100 dkg csirkemell filé

1 közepes db lime

2 teáskanál  fekete bors (durvára tört, lehet színes bors is)

1 evőkanál  olívaolaj

só ízlés szerint

Elkészítés:

1.Köret elkészítése: A zöldségeket kockázzuk fel. Tegyük egy tepsibe, szórjuk meg kakukkfűvel, olajjal, és forgassuk össze. Az előmelegített sütőben süssük 40 percig, félidőben kicsit keverjük meg.

2.Miközben sül a finom zöldségünk, főzzük ki a tésztát.

3.Ha mindkettő kész, lazán forgassuk össze a zöldségeket a kifőtt tésztával.

4.Csirke elkészítése: A csirkemellet csíkokra vágjuk, megszórjuk a borssal, ráreszeljük a lime héját, levét is rácsavarjuk, rálöttyintjük az olajat, sózzuk és összeforgatjuk. Ha van idő, kicsit állni hagyjuk.

 

5.Serpenyőben 6-8 perc alatt megsütjük.

Tepsis lecsó

Hozzávalók 1 főre

1 kis db vöröshagyma

2 közepes db paradicsom

2 közepes db paprika

2 gerezd fokhagyma

1 db padlizsán (kicsi)

1 db chili (kicsi)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

1 teáskanál mustármag (őrölt)

1 teáskanál fűszerpaprika

Elkészítés:

1.A sütőt 190-200 fokra feltekerjük, előmelegítjük.

2.A hozzávalókat összedaraboljuk, és egy tepsibe bedobáljuk. Olajat loccsantunk rá, megszórjuk sóval, borssal, őrölt paprikával és az én 'titkos hozzávalómmal', egy fél tk mustárporral. Ha por alakban nincs a konyhánkban, akkor egy kiskanál sima mustárt használjunk.

3.Lazán átkeverjük a tepsiben, hogy mindent érjenek a fűszerek, majd betoljuk a sütőbe, s átengedjük a sorsának. Kb. 20 perc alatt lesz kész.

 

Karfiolpörkölt

Hozzávalók 4 főre

1 nagy db karfiol

1 nagy db vöröshagyma

1 evőkanál  fűszerpaprika

1 teáskanál bors (őrölt)

1 teáskanál köménymag (őrölt)

só ízlés szerint

1 evőkanál  disznózsír

Elkészítés:

1.Alágyújtunk a bográcsnak, és a felhevült zsíron megdinszteljük a hagymát.

2.Közben rózsáira szedjük a karfiolt, a hagymára szórjuk a fűszerpaprikát, jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a karfiolt, és jól átforgatjuk.

3.Kevés vízzel felöntjük, puhára főzzük. A vizet pótoljuk, arra ügyelve, hogy mindig kevés legyen alatta a lé.

 

Orientális padlizsán

Hozzávalók 4 főre

2 db padlizsán

0,5 bögre kuszkusz

1 közepes db fehér hagyma

2 gerezd fokhagyma

0,5 db pritaminpaprika

2 nagy db gomba

2 közepes db paradicsom

60 g feta sajt

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

2 teáskanál curry por

chili ízlés szerint

chili ízlés szerint

0,25 db kígyóuborka

Elkészítés:

1.A kuszkusz mennyiségének másfélszerese mennyiségű vizet forralunk, beleöntjük a kuszkuszt, majd a tűzről levéve, lefedve megvárjuk amíg magába szívja a folyadékot, és összeáll.

2.A padlizsánokat megmossuk, félbevágjuk. A húsát egy kanállal kikaparjuk, úgy hogy kb. 1 cm vastag szél maradjon. Bekenjük citromlével, hogy nehogy bebarnuljon.

3.A zöldségeket megmossuk és apró kockákra vágjuk.

4.Az apróra vágott hagymát és fokhagymát kevés olívaolajon dinszteljük, majd hozzáadjuk az apróra vágott uborkát és paprikát, kicsit később a gombát és a paradicsomot, fűszerezzük, és az egészet összeforraljuk.  (Fűszerezzük intenzívebben, mert a kuszkusszal összekeverve csökken majd a fűszeressége.)

5.A zöldségkeveréket hozzákeverjük a kuszkuszhoz.

6.A padlizsánokat a zöldséges kuszkusszal töltjük, tetejükre felkockázott feta sajtot teszünk.

7.Előmelegített 200 fokos sütőben sütjük összesen kb. 40 percig. Az első 15 percben alufóliával lefedve, majd a maradék 25 percben alufólia nélkül.

 

Csirkemell tejszínes szőlővel

Hozzávalók 4 főre

70 dkg csirkemell filé

4 evőkanál  napraforgó olaj

1 evőkanál  vaj (jó púpos)

1 kis fej vöröshagyma

125 ml fehérbor (száraz, félszáraz)

1 kávéskanál  étkezési keményítő

30 dkg szőlő (nagy szemű, célszerű a magmentes)

2 dl főzőtejszín

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

Elkészítés:

1.A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk.

2.A szőlőszemeket megmossuk, félbevágjuk, a magokat kiszedjük.

3.Takarékon 2 evőkanál olajon a csirkemell szeletek mindkét oldalát aranysárgára sütjük. A többi olajat apránként tegyük a hús alá, hogy ne égjen le. A kisült szeleteket tegyük félre, és tartsuk melegen.

4.Egy edényben felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk az apróra vágott hagymát, üvegesre dinszteljük.

5.A borban elkeverjük az étkezési keményítőt, ráöntjük a hagymára. 1-2 percig kevergetjük, míg egy kicsit besűrűsödik.

6.Hozzáadjuk a tejszínt és a szőlőszemeket. 1-2 percig kevergetve összefőzzük.

7.Beletesszük a mártásba a hússzeleteket (ha maradt alatta húslé, azzal együtt), és 1-2 perc alatt összemelegítjük. Megkóstoljuk, ha kell sózzuk, borsozzuk.

8.Tálaljuk.

 

Házi káposztás rétes

Hozzávalók 6 főre

A rétestésztához:

35 dkg liszt

15 dkg libazsír

1 db tojás

1 teáskanál só

1 dl víz (lehet kevesebb is, folyamatosan adagoljuk, figyeljük a tészta állagát, ne ragadjon)

1 teáskanál almaecet

A párolt káposztához:

75 dkg káposzta

3 evőkanál  libazsír

2 csapott evőkanál  cukor

só ízlés szerint

fekete bors ízlés szerint

1 teáskanál só

Elkészítés:

1.A 25 dkg lisztet, 3 dkg zsírt, sót és az ecetes vizet fokozatosan összegyúrjuk olyan állagúra, hogy ne ragadjon és simán elváljon az edény falától. A vizet részenként adagoljuk hozzá, mert előfordulhat, hogy kevesebb is elég lesz belőle.

2.A tésztát rajztábla nagyságúra nyújtjuk, majd megkenjük az időközben felolvasztott 12 dkg zsír és 10 dkg liszt keverékével. Állni hagyjuk legalább 25 percig, amíg a zsír megdermed, majd finom feltekerjük.

3.Ha vékonyabb réteseket szeretnénk, akkor öt részre, ha vastagabbakat, akkor 3 egyenlőre darabra vágjuk a tésztatekercset.

4.Amennyit felhasználnánk, annyi tésztát leheletvékonyra kinyújtunk - ameddig "engedi magát". Közben a már lereszelt káposztát a karamellel, sóval, borssal alacsony lángon készre pároljuk. Majd a kihűlt káposztát egyenlő arányban eloszlatjuk a tésztán és óvatosan feltekerjük.

5.180 fokos sütőben készre sütjük.

 

Gyors gesztenyetorta

Hozzávalók 8 főre

Csokis alap :

35 dkg keksz

10 dkg margarin

3 evőkanál  kókuszvíz (a kókusztej visszamaradt vizét használtam)

2 dkg cukrozatlan kakaópor (amennyiben nem csokis kekszet használunk alapnak)

Gesztenyekrém :

25 dkg gesztenyemassza (cukrozatlan)

2 dl kókusztej (csak a sűrűjére van szükség)

5 dkg xilit (porrá őrölve)

30 csepp folyékony édesítőszer

20 ml rumaroma

Meggytető :

30 dkg meggy (lehet fagyasztott is)

4 dl almalé (100%-os)

2 dkg xilit

1 tasak vaníliás pudingpor

Elkészítés:

1.Mindenek előtt egy kb. 400 ml-es kókusztej konzervet tegyünk hűtőbe 1-2 órára, hogy elváljon a sűrűje a víztől. Amikor felnyitjuk, kanalazzuk le a kókusztejszínt a tetejéről, tegyük félre.

2.A kekszet morzsoljuk össze - amennyiben nem kakaós kekszet használunk, akkor keverjük bele a kakaóport -, a margarint olvasszuk fel, és keverjük össze a morzsával, ha túl keménynek éreznénk, a kókuszvízből merjünk hozzá 1-2 evőkanálnyival. De vigyázat: nem szabad folynia az alapnak, jobb, ha morzsalékos kissé.

3.Egy kb. 20 cm átmérőjű tortaforma alján terítsük szét a kekszalapot, kissé nyomkodjuk le a kézfejünk (vagy egy kanál) segítségével.

4.A gesztenyekrémhez a natúr gesztenyét ízesítsük a rummal és az édesítőkkel, majd habverővel keverjük bele a kókusztejszínt is.

5.A gesztenyekrémet kenjük rá a kekszalapra.

6.A meggytetőhöz magozzuk ki a meggyet, ha fagyasztottat használunk, öblítsük át, hogy megszabaduljunk a nagyobb jégdaraboktól, és csöpögtessük le.

7.3 dl almalevet a xilittel tegyük fel melegedni, a maradék egy dl-ben keverjük simára a pudingot, majd öntsük a felmelegedett almaléhez, és főzzük be sűrűre.

8.A legvégén adjuk hozzá a meggyszemeket is.

9.Még melegen öntsük rá a gesztenyekrémre, rázogatással oszlassuk el, és hagyjuk kihűlni.

 

Körtés sütemény

Hozzávalók 4 főre

A tésztához:

15 dkg liszt

10 dkg vaj

1 db tojás

1 csipet só

A körtéhez:

4 közepes db körte

1 evőkanál  cukor

1 tasak vaníliás pudingpor

Elkészítés:

1.A lisztet a vajjal, tojással és a sóval összegyúrjuk.

2.Hűtőbe tesszük 1 órára.

3.A körtéket megpucoljuk, magházukat kiszedjük és felkarikázzuk.

4.Összekeverjük a cukrot és a vaníliás pudingport a körtékkel. Pihentetjük.

5.A tésztát 2 részre osztjuk, mindkét tésztát kinyújtjuk. (Én nem nyújtottam ki az egyik tésztát, hanem csak csíkokat készítettem belőle.)

6.Kisebb tepsit kizsírozunk, és beletesszük az egyik tésztát, erre a körtés tölteléket, majd a másik lapot is óvatosan rátesszük.

7.Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

 

Túrókrémes szilvás lepény

Hozzávalók 12 főre

A tésztához:

90 dkg liszt

1 evőkanál  cukor

6 dkg élesztő

20 db édesítőszer (tabletta)

15 dkg margarin

2 db tojás

5 dl tej

10 dkg vaj

0,5 citromból nyert citromhéj

1 csipet só

A krémhez:

75 dkg sovány túró

10 dkg vaj

20 dkg tejföl

50 g búzadara

30 g liszt

20 dkg cukor

5 db tojás

2 csomag vaníliás cukor

1 csipet só

0,5 citromból nyert citromhéj

A tetejére:

1 kávéskanál fahéj

2 evőkanál  porcukor

Elkészítés:

1.Egy bögrében fél dl tejet meglangyosítunk, hozzáadjuk cukrot, élesztőt, 1 csapott evőkanál lisztet, jól kikavarjuk és hagyjuk, míg megkel (nem folyik).      

2.A lisztet megszitáljuk, elmorzsoljuk a margarint, és hozzáadjuk a sót, a citrom héját, a felvert tojásokat, a felfuttatott élesztőt, és az 1 dl langyos tejben feloldott édesítőtablettát, a megmaradt tejet, és egy fakanállal összedolgozzuk. Ha túl kemény, tejet adunk hozzá, ha túl lágy, egy kicsi lisztet teszünk bele, ezután kézzel dagasztjuk. Mikor a kezünkhöz és a tálhoz se ragad, meghintjük a tetejét liszttel, és kelni hagyjuk letakarva meleg helyen! 

3.Elkészítjük a tehéntúrós krémet: a tehéntúrót jól összetörjük kézi mixerrel, tojássárgájával, cukorral, tejföllel, búzadarával, liszttel, olvasztott vajjal, vaníliás cukorral összekeverjük, és végül a tojásfehérje keményre vert habját is hozzáadjuk.               

4.Amikor megkelt (duplájára dagadt) lisztes nyújtódeszkára borítjuk, három cipóra osztjuk és kisodorjuk, három lisztezett tepsibe tesszük, és picit a kezünkkel a sarkait is jól kihúzzuk.

5.A krémet szétosztjuk a három tepsiben lévő tésztákra, elkenjük egyenletesen egy lapátkával, és megszórjuk kimagolt szilvával (a húsos felével felfele). A besztercei szilva a legfinomabb, de lehet másfajta is.

6.Forró sütőbe tesszük, és körülbelül 30 perc után takarék lángon 10 percig hagyjuk még, amíg a teteje szép világos barna nem lesz. (Ez sütőtől függ!)

7.Tetszés szerint meg lehet szórni fahéjas porcukorral.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.063 mp