Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Olasz Íz Varázs

 

 

Olasz Ételek

 

Előételek

 

   Spárga sajttal és sonkával

   Hozzávalók:

    16 szál fehér spárga

    10 dkg érlelt sajt

    16 szelet hajszálvékony pácolt sonka

    8 dkg vaj

 

    2 csipet só

 

    1/4 csipet bors (őrölt)

  Elkészítés:

1. A spárgáról távolítsuk el a fás részeit, mossuk meg, majd sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, szárítjuk.

2. A spárgákat egyenként tekerjük körbe reszelt sajttal bélelt sonkaszeletbe, majd a tetejét is hintsük meg sajttal, olvasztott vajjal.

 

 

 

  Körözött olasz módra

   Hozzávalók:

    20 dkg tehéntúró

    1 db kis doboz konzerv szardínia

    5 dkg vaj

    1 db hagyma

    1 evőkanál mustár

    1 evőkanál kapribogyó

    1 evőkanál őrölt pirospaprika

    1/2 evőkanál őrölt kömény

    1 csokor metélőhagyma

    2 csipet só

    1/2 csipet bors (őrölt)

    8 db pirítós kenyér

    Elkészítés:

1. A pirított vöröshagymával keverjük el a vajat, majd adjuk hozzá az áttört halat, túrót, mustárt, kapribogyót, fűszereket.

2. Akkor az igazi, ha kicsit darabos. Metélőhagymával megbolondítva pirítóssal tálaljuk.

 

 

 

  Resztelt máj olaszosan

  Hozzávalók:

    50 dkg borjúmáj

    50 dkg hagyma

    10 dkg vaj

    10 ml citromlé

    8 szál petrezselyem

    2 csipet só

    1/4 csipet bors (őrölt)

   Elkészítés:

1. Vékony szeletekre vágott hagymát 5 dkg olvasztott vajon párolunk. Adjunk hozzá 1 dl vizet, majd alacsony lángon plusz 15 percig pároljuk, egészen addig, míg el nem párolog a víz.

2. A májat mossuk meg, majd vágjuk vékony csíkokra és egy másik serpenyőben a maradék vajon nagy lángon 5-7 percig pirítsuk.

3. Végül keverjük a hagymát a májhoz, melegítsük össze, sózzuk, borsozzuk, tegyünk rá egy pár csepp facsart citromlevet, szórjuk meg petrezselyemmel.

 

 

 

  Gorgonzolás-körtés pirítós

  Hozzávalók:

    20 dkg gorgonzola

    2 db aszalt füge

    1 db körte

    1 kávéskanál desszertbor

    1 csipet só

    1/4 csipet bors (őrölt)

    8 db pirítós kenyér

    15 dkg tejszín

  Elkészítés:

1. Kockázzuk fel a gorgonzola sajtot, (ha nincs megteszi a márványsajt is) majd lábasban olvasszuk krémesre.

2. Verjük fel a hideg tejszínt és keverjük finoman a sajthoz, majd adjuk hozzá a sót, borsot, bort.

3. Aprózzuk fel a fügét, tegyük a krémhez. 2 órán át hűtsük a krémet a hűtőszekrényben tálalás előtt.

4. Körtét mossuk, hámozzuk, majd apró, hosszanti cikkejekre szeljük, kanalazzunk mellé a krémből és pirítóssal tálaljuk.

 

 

 

   Olasz töltött gombafejek

   Hozzávalók:

    20 dkg burgonya

    8 dkg pancetta

    5 kg fontina sajt (v hasonló)

    1 db tojás

    1 gerezd fokhagyma

    1 csomó petrezselyem

    2 csipet kakukkfű

    2 csipet só

    1/4 csipet bors (őrölt)

    2 evőkanál vaj

    3 evőkanál olíva olaj

    12 dkg vargánya gomba

    Elkészítés:

1. Főzzük meg a pucolt, felaprított burgonyát.

2. Mossuk meg a gombát (vargánya, vagy csiperke), majd vágjuk le külön a kalapokat.

3. A gomba tönkjeit aprítsuk fel, majd olívaolajon pirítsuk meg a szalonnakockákkal és az összezúzott

fokhagymával együtt kb. 10 percig. Tegyünk hozzá sót, borsot, petrezselymet, kakukkfüvet ízlés szerint.

4. A megfőtt burgonyát törjük össze a tojással, sajttal, majd adjuk hozzá a gombás mixet.

5. Töltsük meg a gombafejeket az elkészült töltelékkel, majd süssük ki kivajazott edényben.

6. Sütési mód, idő: előmelegített 190 fokos sütő, 25 perc.

 

 

 

   Babos-tonhalas saláta zellerszárral

   Hozzávalók:

    4 evőkanál extra szűz olíva olaj

    20 dkg tonhal (olajos)

    4 szál zellerszár

    2 kávéskanál borecet

    1 csipet só

    1/4 csipet bors (őrölt)

    2 pohár fehérbab konzerv

   Elkészítés:

1. A babot öntsd egy tálba.

2. Add hozzá a felaprított zellert és a lecsöpögtetett tonhalat, valamint az ecetet. Sózzuk, borsozzuk meg.

3. Mindezt keverjük alaposan össze és végezetül öntsük le oliva olajjal.

 

 

 

  Crostini toscani di fegatini

  Hozzávalók:

    35 dkg csirkemáj

    5 dkg kapribogyó (ecetes)

    1/2 pohár vinsanto (édes fehérbor)

    1 db lilahagyma

    2-3 dkg szardella (olajos)

    evőkanál extra szűz olíva olaj

   Elkészítés:

Tisztítsuk és mossuk meg a csirkemájat. Az apróra vágott hagymát pirítsuk meg olajon, miközben a hagyma már pirul, adjuk hozzá a csirkemájat. Amikor a csirkemáj félig megpirult adjuk hozzá a fél pohár vinsanto-t (édes fehérbor is megfelel) és közepes lángon főzzük kb. 20 percig, úgy hogy amikor szükséges adjunk hozzá egy kis vizet. Amikor megfőtt akkor a májat törjük össze,(turmixszoljuk). Ezután adjunk hozzá egy kis olíva olajat és a darált kapribogyót.

Pirított kenyérrel tálaljuk.

 

 

 

    Bruschetta Al Pomodoro

     Hozzávalók:

    6-8 szelet Kenyér (ciabatta, egyéb)

    2 gerezd fokhagyma

    6 evőkanál extra szűz olíva olaj

    1 csipet só

    2-3 csipet bors (őrölt)

    30 dkg paradicsom

    10 levél bazsalikom (friss)

     Elkészítés:

Vágjuk kockákra a paradicsomot, vágjuk apróra a bazsalikomot és pucoljuk meg a fokhagymát. Az összetevőket 2 órán keresztül érleljük az extra szűz olíva olajban. A kenyérszeletek mindkét oldalát pirítsuk meg. Az összeért paradicsomos szószból vegyük ki a fokhagymát és a meleg, pirított kenyérszeletekre halmozzuk rá. Azonnal tálaljuk.

 

 

 

 

   Insalata Caprese

    Hozzávalók:

    4-5 db mozzarella

    4-5 db paradicsom

    3-4 evőkanál extra szűz olíva olaj

    2-3 csipet só

    2-3 csipet bors (őrölt)

    1 evőkanál oregánó (szárított)

    4-5 levél bazsalikom (friss)

      Elkészítés:

A mozzarellát és a paradicsomot karikázzuk fel, majd olíva olajjal locsoljuk meg, sózzuk, borsózzuk, szórjuk meg egy kis oregánóval és bazsalikommal. Azonnal tálaljuk.

 

 

 

 

Levesek

 

 

   Zuppa di ceci

    Hozzávalók:

    1 fej vöröshagyma

    3 gerezd fokhagyma

    3 szál sárgarépa

    10 dkg zeller

    15 dkg füstölt szalonna

    3 evőkanál olíva olaj

    dkg bors (őrölt)

    2 evőkanál kakukkfű

    2 kávéskanál mustár

    80 dkg paradicsom konzerv

    30 dkg kolbász (fűszeres)

    80 dkg csicseriborsó-konzerv

    3 szál rozmaring

    50 ml balzsamecet

    nagy csokor petrezselyem

    12 dkg mascarpone

    0.2 l tejszín

     Elkészítés:

Első lépésként készítünk egy zöldségalapot. Ehhez nagyobb darabokra vágjuk a répát, a hagymát, a fokhagymát és a zellert, a szalonnát felkockázzuk, majd mindezt robotgépbe tesszük és összedaráljuk. Minél pépesebb, annál gyorsabban fog párolódni. Amikor a darálással elkészültünk, a zöldségpépet átkanalazzuk egy nagyobb fazékba, megsózzuk, megborsozzuk, majd egy egészen kevés olívaolajjal 10-15 perc alatt összepároljuk, alaposan megkeverjük, és lefedve hagyjuk lassan forrni. Ezalatt nagyobb karikákra daraboljuk a kolbászokat, a csicseriborsó konzerveket leszűrjük, lecsepegtetjük.

A balzsamecetet felöntjük kb. 1,5 dl vízzel. A jól megpárolódott zöldségalapba, belenyomjuk a mustárt, megszórjuk a kakukkfűvel és a levesalaphoz öntjük.

Szétdaraboljuk a hámozott paradicsomszemeket kisebb darabkákká, és a levével együtt a levesbe tesszük,

kolbászkarikákkal és a leszűrt csicseriborsó szemekkel együtt. Az egészet aztán alaposan összeforgatjuk, ha felforr a leves, hozzáöntjük a balzsamecetes vizet is, végül az egészet felöntjük kb. 1,5 liter vízzel. Lefedjük a lábost és hagyjuk, hogy csendben felforrjon. Amíg forrósodik, felaprítjuk a petrezselymet, egy kisebb tálkában összekeverjük a mascarponéval és a tejszínnel. Ez a keverék kerül majd tálaláskor a leves alá. A levesbe dobjuk a rozmaring ágat, egy alapos keverés után ismét lefedjük és 20-25 percig állni hagyjuk.

 

 

 

 

   Pasta e fagioli

   Hozzávalók:

    2-3 evőkanál extra szűz olíva olaj

    30 dkg száraz fehérbab

    20 dkg tagliatelle tészta

    15 dkg szárított füstölt sonka

    15 dkg hagyma

    5 dkg parmezán sajt (reszelt)

    1 db répa

    1-2 csipet só

    1-2 csipet bors (őrölt)

    1 szál zeller

    Elkészítés:

Előző este áztassuk be a babot. A sonkát mossuk meg és pár percre dobjuk forró vízbe. Egy nagyobb cserépedénybe (ha nincs sima leveses edénybe) tegyük bele a lecsepegtetett babot, és az egész sonkát, egy hagymát, egy répát, egy szál zellert, majd tegyünk rá vizet majd sózzuk. Tegyük az edényt a tűzre és főzzük. Amikor a bab megpuhult, akkor egy szűrőkanál segítségével a felét szedjük ki és zúzzuk vagy turmixszoljuk össze. Tegyük vissza a pürét az edénybe, majd amikor újra forr, tegyük bele a tésztát. Amikor a tészta megfőtt, daraboljuk fel a sonkát. Langyosan tálaljuk, olíva olajjal meglocsolva, parmezán sajttal. Sonka helyet használhatunk füstölt oldalast is.

 

 

 

 

   Zuppa lenticche

   Hozzávalók:

    30 dkg lencse

    3 db répa

    2 gerezd fokhagyma

    10 dkg fontina sajt (v hasonló)

    2-3 szelet toszkán kenyér (szikkadt)

    1-2 csipet só

    1-2 evőkanál extra szűz olíva olaj

    Elkészítés:

A lencsét a répával és a fokhagymával főzzük meg. Szűrjük le az egészet és törjük (turmixszoljuk) össze. Ezáltal egy krémes állagú levest kapunk, amihez hozzáadunk olajat és a sót. Adjuk hozzá a kockára vágott „fontina” sajtot vagy más típusú puha sajtot. Tegyük bele tányérokba és a megpirított kenyérszeleteket félig tegyük a levesbe.

 

 

 

 

  Minestrone

  Hozzávalók:

    1 evőkanál aprított petrezselyemzöld

    2-3 evőkanál extra szűz olíva olaj

    50 dkg burgonya

    30 dkg hagyma

    60-70 dkg kelkáposzta

    15-20 dkg zöldborsó

    15-20 dkg zöldbab

    15-20 dkg bab (konzerv)

    10 dkg parmezán sajt (reszelt)

    3-4 db répa

    2-3 db cukkini

    2-3 db paradicsom

    1 db leveskocka

    1 csipet só

    2 szál zeller

    Elkészítés:

Mossuk meg és daraboljuk fel a zöldségeket. Egy nagyobb leveses edénybe tegyük a hagymát, a répát, a zellerszárat és a krumplit, a kelkáposztát, a cukkinit, a zöldbabot mindössze két ujjnyi vízzel felöntve. Lassú tűzön főzzük, majd az elpárolgott vizet ill. a szükséges vizet hogy ellepje ill. hogy leveses legyen, lassanként pótoljuk. Ezután tegyük hozzá a babot és egy leveskockát is. Lassú tűznél kb. másfél óráig főzzük.

Amikor kész, apró tésztát (mini conchiglie, conchiglie rigati) vagy rizst tehetünk bele ill. olajat locsolhatunk rá és reszelt parmezánnal tálaljuk.

 

 

 

 

Főételek

 

 

 

  Borban sült borjú

  Hozzávalók:

    4 szelet borjúhátszín

    5 dkg császárszalonna

    5 dkg vaj

    1 pohár száraz fehérbor

    4 levél zsálya

    1 szál rozmaring

    2 dl húsleves alap

    4 dkg liszt

    2 csipet só

    1 csipet bors (őrölt)

     Elkészítés:

1. A hátszínszeletek szélét finoman vágjuk be és kevés liszttel hintsük meg.

2. Nagy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, pirítsuk meg a szalonnakockákat, majd tegyük rá a hússzeleteket. Sózzuk, 10 percig süssük, adjuk hozzá az apróra vágott fűszereket, bort.

3. A bor elpárolgása után vegyük lejjebb a tüzet és a levest adagoljuk hozzá, így pároljuk kb 40 percig a húst, míg egy látható kéreg nem alakul ki rajta.

4. Őrölt borssal meghintve, szafttal együtt tálalhatjuk.

 

 

 

 

  Zöldbabos-burgonyás egytálétel

   Hozzávalók:

    40 dkg burgonya

    20 dkg zöldbab

    dkg parmezán sajt (reszelt)

    1 kg hagyma

    15 dkg vaj

    1 csipet szerecsendió

    2 csipet só

    1 csipet bors (őrölt)

    20 dkg trappista sajt

   Elkészítés:

1. Pucolt, negyedelt krumplit a babbal együtt sós vízben főzzük meg. Csöpögtessük le, tegyük tálba és adjunk hozzá kockára vágott trappista sajtot, fele vajat, sót, borsot, szerecsendiót. Keverjük össze, kissé pépes állagot kapjunk, enyhén pirítsuk.

2. Tetejét szórjuk meg parmezánsajttal.

 

 

 

 

  Fegato alla Veneziana

  Hozzávalók:

    60 dkg borjúmáj

    50 dkg hagyma

    1/2 pohár extra szűz olíva olaj

    3 dkg vaj

    1 evőkanál aprított petrezselyemzöld

    dkg só

    Elkészítés:

A felkarikázott hagymát, a petrezselymet, a vajat olajon süssük egy edényben lefedve kb. 20 percig, amíg a hagyma megpuhul. Vegyük a hagymát és a petrezselymet majd tegyük bele a szeletelt májat. Erős tűz felett süssük néhány percig, majd adjuk hozzá a hagymát. Ízlés szerint ízesítsük, majd tálaljuk.

 

 

 

 

   Saltimbocca alla romana

   Hozzávalók:

    8 szelet sertés szűz

    8 szelet pár mai sonka

    8-10 levél zsálya

    3-4 csipet só

    3-4 csipet bors (őrölt)

    1 pohár száraz fehérbor

     Elkészítés:

Lisztezzük be a hússzeleteket, majd tekerjük be a sonkával, ill. tegyünk rá zsályalevelet, amit fogpiszkálóval rögzíthetünk. Süssük pirosra vajban. Amikor megsült, akkor vegyük ki a húsokat és a sütő lébe tegyük bele a bort, egy kicsit főzzük össze, majd öntsük a húsokra. Azonnal tálaljuk.

 

 

 

 

  Sütőtökös gnocchi - Gnocchi alla zucca

  Hozzávalók:

    25 dkg liszt

    1 db tojás

    2 csipet só

    4 levél zsálya

    2 ek vaj

    1/4 kávéskanál szerecsendió

    10 dkg fontina sajt (v hasonló)

    1 csipet fahéj

     Elkészítés:

1. Miután megpucoltuk a sütőtököt, vágjuk nagyobb kockára., helyezzük el egy kiolajozott tepsiben, letakarva tegyük be 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 1 órára.

2. A kihűlt tököt villával áttörve vagy turmixgéppel pürésítsük, majd adhatjuk hozzá a lisztet, tojást, fűszereket és jól dolgozzuk össze velük.

3. Vastag rudacskákat sodrunk, majd késsel enyhén sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amikor felúsznak a víz tetejére a kis nudlik, szedjük ki, majd csepegtessük le őket és helyezzük a sütőedénybe.

4. A nudlikat olvasztott vajjal locsoljuk, szórjuk meg reszelt sajttal, tetszés szerint zsályával.

5. Kb. 10 percig sütjük, míg a sajt megsül a tetején.

 

 

 

 

  Rizottó milánói módra

 Hozzávalók:

    35 dkg rizs (rövid szemű)

    7 dkg vaj

    5 dkg marhavelő

    4 dkg parmezán sajt (reszelt)

    1 db hagyma

    1.5 l húsleves alap

    1 pohár száraz fehérbor

    2 csipet sáfrány

    2 csipet só

    Elkészítés:

1. Vöröshagymát apró kockára vágjuk, majd 4dk vajon serpenyőben pirítsuk meg a velővel együtt.

2. Lassú tűzön tegyük hozzá a rizst, majd kevergetve pirítsuk. Adjuk hozzá a bort, 3 percig főzzük.

3. Folyamatos kevergetés mellett, lassan adagolva adjuk hozzá a forró húsalaplevet. Amikor a rizs kellő puhaságú, adjuk hozzá a sáfrányt, sózzuk.

4. Tegyük hozzá a reszelt parmezánt, maradék vajat és keverjük meg, majd vegyük le a tűzről és fedő alatt kb. 5 percig pihentessük. Forrón tálalandó!

 

 

 

 

 

Desszertek

 

 

 

   Almatorta olasz módra

   Hozzávalók:

    1 kg édes-savanykás alma

    15 dkg cukor

    15 dkg vaj

    5 dkg mazsola

    3 dkg fenyőmag

    1 db citrom

    13 dkg liszt

    2 db egész tojás

    1 kávéskanál szárított élesztő

    5 evőkanál tej

    1 csipet só

    Elkészítés:

1. Hámozzuk meg az almát, szeljük félhold alakú, vékony szeletkékre, locsoljuk meg citromlével, tegyük félre.

2. Verjük fel a tojásokat 10 dkg cukorral, adjuk hozzá a sót, lisztet, szárított élesztőt, 10 dkg olvasztott vajat. Puha tésztává gyúrjuk, adjunk hozzá kevés tejet.

3. Vajazzuk ki a tortaformát, vajazzuk ki, lisztezzük be, majd helyezzük bele a tésztát.

4. A torta tetejére tegyük fel az almaszeleteket körformába, szórjuk meg fenyőmaggal, beáztatott mazsolával, majd kicsit nyomkodjuk bele a tortaalapba. Olvasszuk el rajta a maradék cukrot, olvasztott vajat.

5. Sütési idő, mód: előmelegített, 180 fokos sütő, 40-50 perc.

 

 

 

  Gyümölcsös panna cotta

   Hozzávalók:

    80 dkg habtejszin

    25 ml tej

    1.2 dkg zselatinlap

    35 dkg porcukor

     Elkészítés:

1. Lassú tűzön addig főzünk 15 dkg porcukrot és fél pohár vizet, amíg nem karamellizálódik.

2. Muffin- vagy kuglófformába öntsük bele a karamellt úgy, hogy az oldalára is kerüljön bele.

3. Puhítsuk meg hideg vízben a zselatinlapokat, majd egy lábasba öntsük össze a nem habosított tejszínt, tejet, 20 dkg cukrot.

4. A tejszín keveréket lassú tűzön melegítsük kb. 15 percen át, de vigyázzunk, hogy ne forrjon. Ezt követően adjuk hozzá a zselatint és addig keverjük, amíg teljesen nem elegyednek el.

5. Végül öntsük a krémet a karamellás formákba és hűtőszekrényben hűtsük kb 12 órán át.

 

 

 

 

  Torta di mele

  Hozzávalók:

    20 dkg liszt

    10 dkg cukor

    10 dkg vaj

    1 db tojás sárgája

    50 ml tej

    1 csipet só

    4-5 db savanykás alma (nagy)

    20 dkg sárgabaracklekvár

       Elkészítés:

A vajat, a cukrot és a tojássárgáját dolgozzuk össze a tejjel és a sóval, majd adjuk hozzá a lisztet. Miután megcsináltuk a tésztát, pihentessük hűtőszekrényben. Pucoljuk meg és vegyük ki a magházát az almáknak és szeleteljük karikákra, majd szórjuk meg egy kis cukorral. Vajazzunk ki egy tortaformát és öntsük bele a tésztát, majd tegyük rá az almaszeleteket. Toljuk be a 180 °C-ra előmelegített sütőbe és kb. 20 percig süssük. Miután megsült, hagyjuk kihűlni és kenjük be, - pl. egy ecsettel - sárgabaracklekvárral.

 

 

 

 

  Tiramisu' alla fragola

  Hozzávalók:

    25 dkg mascarpone

    2 db tojás

    2-3 evőkanál cukor

    1/2 pohár habtejszín

    20-25 db savioardi (babapiskóta)

    1/2 kg eper

    1 db citrom

    1 db narancs

      Elkészítés:

Mossuk meg, majd daraboljuk fel az epret, majd tegyük egy tálba a citrom és a narancs kifacsart levével és a cukorral. Adjunk hozzá egy vagy fél liter vizet, (a babapiskóta nedvszívó képességének függvényében) és hagyjuk állni kb. 30 percig. Tehetünk bele ízlés szerint eperlikőrt is. Válaszuk el a tojássárgájákat a fehérétől majd a sárgáját jól keverjük el cukorral, ill. a fehérjét habbá verjük. Ezután az epres léből kivesszük az epreket, aminek a felét összeturmixoljuk. Egy tálban összedolgozzuk a felvert tojássárgáját, a habbá vert fehérjét, a mascarpone krémet, a tejszint és az eperdarabokat. A babapiskótákat áztassuk az epres lébe, majd egy üvegtálba rétegezzük oly módon, hogy a krémmel kezdjük, majd a babapiskótával és így tovább. Az utolsó rétegnek a krém legyen, amire az összeturmixolt epret kenjük fel. Hűtőben 2-3 órán keresztül pihentetjük.

 

 

 

 

 

Pizzák

 

 

 

  Pizza tészta recept

   Hozzávalók:

    1.00 l víz

    2.00 kg liszt

    2.00 dkg élesztő

    0.50 dkg tengeri só

  Elkészítés:

Természetesen a fenti értékek igény szerint növelhetők, ill. csökkenthetők, úgy, mint az élesztő esetében is, aminek a mennyiségét csökkenteni érdemes, ha a hőmérséklet magasabb, mint 23 – 25°C (pl.: nyáron). A receptben megadott mennyiségek alapján 3,07 kg pizza tésztát kapunk, ami kb. 4 db pizza lap elkészítéséhez elegendő.

 

 

 A tészta elkészítése:

A tészta elkészítéséhez elő veszünk két edényt, amelyekbe a lisztet egyenlő arányban elosztjuk. Két másik edénybe a vizet osztjuk el egyenlő arányban, amelyből az egyikben a sót, a másikban az élesztőt oldjuk fel. A két különböző oldatot öntsük bele az előzőleg elosztott liszthez és külön dolgozzuk el mindaddig, amíg a tészta össze nem állt, majd a két tésztát dolgozzuk össze, mindaddig, amíg egy sima, puha tésztát nem kapunk.

Miután kész a tészta, ízlés szerint elosztjuk, és kis cipókat formálunk belőle.

 

 A kelesztés:

A tésztát pihentessük, kb. 3 órán keresztül 23 °C hőmérsékleten. Ez idő eltelte után a megkelt cipókat kézzel vagy nyújtófával kinyújtjuk, és olajozott tepsibe tesszük. Ezek után a pizza fajtájától függően, rátesszük a paradicsomszószt vagy az olajt.

 

 A sütés:

Egy otthoni 250°C-ra előmelegített sütővel 12-15 perc a sütési idő.

A sütés módja:

• A pizza tésztára kenjük rá a paradicsomszószt vagy az olajat (pl.: fehér pizza), és 8-10 percig süssük.

• Vegyük ki a tepsit a sütőből, és a kiválasztott recept alapján rátesszük a szükséges feltéteket, majd további 6-7 percre visszatesszük a sütőbe.

 

A sütés után a pizzát azonnal tálaljuk.

 

 

 

 

   Pizza margherita

   Hozzávalók:

    40 dkg paradicsom

    40 dkg mozzarella

    10 dkg parmezán sajt (reszelt)

    3-5 levél bazsalikom (friss)

    5-6 evőkanál extra szűz olíva olaj

    1-2 csipet só

    80 dkg pizza tészta

       Elkészítés:

A pizza tésztát nyújtsuk ki, majd tegyük az előzően kiolajozott tepsire. A paradicsomot kockázzuk fel, sózzuk, apróra vágott bazsalikommal és kevés olíva olajjal összekeverjük, az így elkészült szószt a pizza tésztára egyenletesen feltesszük. A mozzarellát vékonyan felszeleteljük, és a pizzára helyezzük. Szórjunk rá parmezán sajtot, majd süssük 250°C –ra előmelegített sütőben kb. 15 percig.

 

 

 

 

     Pizza napoletana

    Hozzávalók:

    35 dkg paradicsom konzerv

    1 csipet oregánó (szárított)

    3 db hering (olajos)

    1 evőkanál kapribogyó (ecetes)

    3 levél bazsalikom (friss)

    3 evőkanál extra szűz olíva olaj

    1 csipet só

    80 dkg pizza tészta

     Elkészítés:

Daraboljuk fel a paradicsomot, majd tegyük bele egy tálba és adjuk hozzá az oregánót, a sót, az olíva olajat, a kapribogyót, az apróra vágott bazsalikomot és a darabolt heringeket. A pizza tésztát nyújtsuk ki és tegyük kiolajozott tepsibe. Tegyük rá a paradicsomos keveréket, szépen terítsük el a pizza tésztán. Süssük 220°C –ra előmelegített sütőben kb. 28-30 percig.

 

 

 

 

   Pizza al prosciutto

   Hozzávalók:

    15 dkg főtt sonka

    15 dkg mozzarella

    10 dkg fekete olívabogyó

    3-4 evőkanál extra szűz olíva olaj

    1-2 csipet só

    80 dkg pizza tészta

     Elkészítés:

A pizza tésztát nyújtsuk ki, majd tegyük az előzőleg kiolajozott tepsibe. Szeleteljük fel a sonkát és a mozzarella sajtot, csepegtessük le a fekete olívabogyókat, majd vágjuk ketté. A hozzávalókat tegyük a pizzára és sózzuk, borsózzuk ízlés szerint, majd tegyük a 250 °C-ra előmelegített sütőbe és süssük kb. 20-25 percig. Azonnal tálaljuk.

 

 

 

 

   Pizza ai frutti di mare

   Hozzávalók:

    50 dkg pizza tészta

    30 dkg paradicsompüré

    30 dkg Tenger gyümölcse (fagyasztott)

    30 dkg kagyló (tisztított)

    2 gerezd fokhagyma

    2-3 evőkanál extra szűz olíva olaj

    1-2 csipet só

     Elkészítés:

A kagylókat és a tenger gyümölcseit tegyük sós vízbe és hagyjuk állni kb. fél óráig. A fokhagymákat zúzzuk össze. A pizza tésztát nyújtsuk ki és tegyük bele egy kiolajozott tepsibe, majd a paradicsompürét és az összezúzott fokhagymát kenjük rá a pizza tésztára, úgy, hogy hagyjunk ki a szélén kb. 2 centimétert, sózzuk, borsózzuk és egy kevés olíva olajjal meglocsoljuk. Tegyük a 250 °C-ra előmelegített sütőbe és süssük kb. 20 percig. Miután már majdnem megsült tegyük rá a leszűrt tenger gyümölcseit és a kagylókat és további 5 percre tegyük a sütőbe. Azonnal tálaljuk.

 

 

 

 

   Pizza ai quattro gusti

   Hozzávalók:

    25 dkg mozzarella

    1 db padlizsán

    2 db paradicsom

    1 db pritaminpaprika (sárga)

    2 db cukkini

    3-4 levél bazsalikom (friss)

    6-7 evőkanál extra szűz olíva olaj

    2-3 csipet oregánó (szárított)

    1-2 csipet só

    80 dkg pizza tészta

     Elkészítés:

A pizza tésztát nyújtsuk ki, majd tegyük az előzőleg kiolajozott tepsibe. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd a paradicsomot és a cukkinit szeleteljük fel, a pritaminpaprikát és a padlizsánt apró kockákra daraboljuk. Az így előkészített zöldségeket egységesen osszuk el a pizza tésztán, öntsünk rá egy kevés olíva olajat, majd tegyünk rá ízlés szerint oregánót és sót. Tegyük be a pizzát a 250 °C-ra előmelegített sütőbe és süssük kb. 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből és a kockára feldarabolt mozzarellát és a bazsalikomot egyenletesen oszlassuk el a pizzán. Tegyük vissza a sütőbe 5-6 percre addig, amíg a sajt el nem olvad. Azonnal tálalható.

 

 

 

 

 

   Pizza allo speck

  Hozzávalók:

    5 evőkanál extra szűz olíva olaj

    40 dkg paradicsompüré

    30 dkg spárga friss (főtt)

    25 dkg mozzarella

    10 kg Speck (szárított sonka)

    1-2 csipet só

      Elkészítés:

A pizza tésztát nyújtsuk ki, majd tegyük az előzőleg kiolajozott tepsibe. A pizza tésztán egyenletesen oszlassuk el a paradicsompürét és a spárgákat tegyük rá. Ezután tegyük 200 - 220 -°C- ra előmelegített sütőbe és süssük kb. 10 percig, ezután a felkockázott mozzarellát tegyük a pizzára, majd toljuk vissza a sütőbe még 5 percre. Miután elkészült, a felszeletelt Speck-et a pizzára tesszük. Azonnal tálaljuk.

 

  

     Pizza bianca alla mozzarella

      Hozzávalók:

    50 dkg pizza tészta

    45 dkg mozzarella

    2 gerezd fokhagyma

    1 evőkanál aprított petrezselyemzöld

    2-3 evőkanál extra szűz olíva olaj

    1-2 csipet só

    1-2 csipet bors (őrölt)

    Elkészítés:

A mozzarella sajtot és a fokhagymát vágjuk fel vékony szeletekre. A pizza tésztát nyújtsuk ki, majd tegyük az előzőleg kiolajozott tepsibe. A fokhagymát és a mozzarella sajtot tegyük rá a tésztára, majd öntözzük meg olajjal és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tegyük a 250 °C-ra előmelegített sütőbe és süssük kb. 20 percig. Miután megsült, szórjuk meg petrezselyemzölddel és tálaljuk.

 

 

     Pizza capricciosa

      Hozzávalók:

    50 dkg pizza tészta

    30 dkg paradicsompüré

    1 db mozzarella

    10 db articsóka (olajos)

    10 dkg főtt sonka

    10 db fekete olívabogyó

    2-3 evőkanál extra szűz olíva olaj

    ízlés szer csipet só

    ízlés szerint  csipet bors (őrölt)

      Elkészítés:

A mozzarella sajtot vágjuk fel apró darabokra. A pizza tésztát nyújtsuk ki és tegyük bele egy kiolajozott tepsibe, majd a paradicsompürét kenjük rá a pizza tésztára. Az articsókát, a sonkát és az olívabogyókat daraboljuk fel és tegyük a pizz alapra, majd locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk borsózzuk és tegyük a 250 °C-ra előmelegített sütőbe és süssük kb. 20-25 percig. Azonnal tálaljuk.

 

0.021 mp