Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Mikulásos Sütemények

 

Mikulásos Sütemények

 

 

  Mikulás szelet

  Hozzávalók:

  Tészta:

  35 dkg liszt

  15 dkg margarin

  10 dkg porcukor

  1 tojás

  1 dkg szalalkáli

  0,5 dl tej

  Krém:

  4 dl tej

  1 csomag  vaníliás puding

  20 dkg margarin

  20 dkg porcukor

  0,5 dl rum

  25 dkg gesztenyemassza

   Elkészítés:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a langyos tejben feloldott szalalkálit. Összedolgozzuk a tésztát, majd négy részre osztjuk. Mindegyik cipót külön-külön kinyújtjuk, majd tepsi (nálam 21x33cm) hátán 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Miután a lapok kihűltek, a következő krémmel megkenjük.

A krémhez a tejben a pudingot sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni. Közben a margarint a cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt krémet hozzáadjuk kanalanként, fél dl rummal ízesítjük, végül 15 dkg gesztenyemasszát adunk hozzá. Minden egyes lapot megkenünk a krémmel egymásra rétegezve, de ügyeljünk arra, hogy maradjon a tetejére is a krémből. Tetejére a maradék 10 dkg gesztenyemasszát díszítésként ráreszeljük.

 

 

 

 

  Mikulásra váró almás

  Hozzávalók:

  Az alátéthez:

 3 dkg sütőmargarin a tepsi kikenéséhez, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 kg alma. A tésztához: 1 kávéskanál kakaópor, 6 evőkanál finomliszt, 6 evőkanál kristálycukor, 6 db tojás.

A krémhez:

25 dkg sütőmargarin, 20 dkg porcukor, 3-4 dl tej, 1 csomag vanília ízű pudingpor. A díszítéshez: 6-8 dkg reszelt étcsokoládé vagy tortadara.

   Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk és kb. 1 cm vastagságú szeletekre vágjuk. Egy nagy tepsit kikenünk margarinnal, meghintjük zsemlemorzsával, és erre fektetjük az almaszeleteket. A szeleteket a cukorral összekevert fahéjjal megszórjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a fele cukorral felhabosítjuk, amíg sűrű krémet kapunk. A tojásfehérjét a másik fél adag cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a sárgájakrémhez adjuk, majd a fehérjét lazán hozzákeverjük. A piskótatészta kétharmadát az almára öntjük, majd a kakaót a maradék masszával összekeverjük, és a tésztára rétegezzük. A kétféle tésztán egy villát többször áthúzunk, hogy a tészta márványos legyen. Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 18-20 percig sütjük. Ha megsült, enyhén cukrozott gyúrólapra kiborítjuk a tepsiből és lehűtjük. A pudingport négy evőkanál tejjel simára keverjük. A maradék tejet a porcukorral felforraljuk, a pudingporos tejet hozzáadjuk, és újra felforraljuk. A margarint néhány evőkanál cukorral (ízlés szerint) felhabosítjuk, és a már langyos

pudingot kanalanként a margarinhoz keverjük. A kész krémet az almára kenjük, tetejét díszítésként megszórjuk reszelt csokoládéval vagy tortadarával.

 

 

 

  Mikuláscsizma

  Hozzávalók

  A tésztához:

12,5 dkg sütőmargarin, 1 db tojás , 1 csipet só, 60 dkg kristálycukor,  25 dkg finomliszt. A forma kikenéséhez: sütőmargarin. A lekenéshez: 2 db tojássárgája. A díszítéshez: 12,5 dkg porcukor, 1 db tojásfehérje.

   Elkészítés:

A lisztet, a margarint, a cukrot, a sót és a tojást összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva, 60 percre hűvös helyre tesszük. A tésztát két réteg háztartási fólia között, kb. 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk. A csizma körvonalát pauszpapírral átrajzoljuk és kivágjuk. Az elkészült sablont a tésztára helyezzük és kivágjuk. A tésztából összesen 4 csizmát lehet kivágni. 2 csizmát egymás mellé helyezünk a sütőpapírral kibélelt sütőlapra. Margarinnal bekenünk két sütőpapír-csíkot (8x20 cm) és a margarinnal bekent oldalt kifelé fordítva feltekerjük azokat. Egy-egy papírtekercset ráhelyezünk a két csizma szárára. A másik két csizmát felülről ráhelyezzük a papírtekercsekre, majd a széleket körbe enyhén összenyomjuk. Az egészet bekenjük tojássárgájával. A csizma sarkait és ráncait a kés tompa élével karcoljuk be. A maradék tésztából kis formákat alakítunk ki, és szintén a sütőlapra helyezzük. 200 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 15-20 percig sütjük. A sütőpapírtekercseket eltávolítjuk, és a csizmát hűlni hagyjuk.

 

 

 

  Mikulás Csizma

  Hozzávalók:

  A tésztához:

35dkg finomliszt, 15dkg margarin, 10dkg porcukor, 1 tojás, kb. 0,5dl tej, 1dkg szalakáli. a krémhez: 5dl tej, 1 csomag főzni való vanília ízű pudingpor, 20dkg margarin, 20dkg porcukor, 0,5dl rum, 15dkg gesztenyemassza. a tetejére: 15-20dkg gesztenyemassza.

   Elkészítés:

A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a tojással, meg a langyos tejben elkevert szalakálival összedolgozzuk. Ezután négy részre osztjuk. Egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd a tepsi hátoldalára fektetve, közepes lánggal(170-180C) 12-15 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tejet a pudingporral pár perc alatt sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A puha margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a vaníliás krémmel meg a rummal ízesített, áttört gesztenyével simára keverjük.

A tésztalapokat a krémmel megtöltve egymásra rétegezzük úgy, hogy a tetejére is jusson belőle. Végül a gesztenyét ráreszeljük.

 

 

 

  Mikulás sütije

  Hozzávalók / 6 adag

    25 dkg cukor (kristály)

    33 dkg finomliszt (lehet teljes kiőrlésű is)

    2 db tojás

    25 dkg margarin

    2 csomag vaníliás cukor

    0.5 csomag sütőpor

    2 dkg csokoládé

    2 dkg kókuszreszelék

    1 marék mazsola

    2 dkg dió

    1 evőkanál  vaj (a tepsi kikenéséhez)

    1 evőkanál finomliszt (a tepsi kikenéséhez)

      Elkészítés:

 A kristálycukrot keverjük össze alaposan 2 egész  tojással, kocka margarinnal, 2 csomag  vaníliás cukorral.

Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet.

Keverjünk a masszába jó sok csokit összetörve, kókuszreszeléket, kicsire darabolt diót, mazsolát.

Öntsük az egészet egy kivajazott, lisztezett tepsibe.

Közepesnél kicsivel nagyobb fokozaton süssük addig, amíg a széle el nem kezd barnulni a tésztának.

Amikor megsült, még melegen szeleteljük a sütit formákra, pl. kockákra, háromszögekre, stb.

Kihűlés után megkeményedik, fedett dobozban tároljuk, így sokáig eláll.

     

      

  Mézes mikulás

   Hozzávalók:

Fél kg liszt, 15 dkg cukor, 1 dl olvasztott méz, 15 dkg margarin, 1 dl tejszín, 1 evőkanál  őrölt fahéj, 1 kávéskanál  őrölt szegfűszeg, 1 kávéskanál  gyömbérpor, 1 evőkanál  szódabikarbóna, 1 tojás.

  Elkészítés:

A margarint, a mézzel, a cukorral, habosra keverjük . Külön összekeverjük  a szódabikarbónát a liszttel és a fűszerekkel. A margarinos-mézes masszához hozzáadjuk  a tejszínt és a tojást, majd a másik keverékkel összegyúrjuk. Egy napra a hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán 6-7 mm vastagra nyújtjuk, majd mikulás kiszúró mintával mikulásokat szúrunk  ki belőle. Előmelegített sütőben közepes lángon világosbarnára sütjük . Másnap cukormázzal díszítjük.

 

 

 

  A Mikulás sapkája

  Hozzávalók:

150 g búzaliszt 1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor 100 g porcukor 1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor 100 g lágyvaj vagy margarin 2 tojás (közepes méretű) 50 g darált mogyoró Ezenkívül: 1 tasak Dr. Oetker Eredeti Puding puncs 400 ml tej 1 tasak Dr. Oetker Cukormáz puncs 150 g fehércsokoládé 1 teáskanál olaj 1 doboz Dr. Oetker Tortadara színes

   Elkészítés:

A lisztben elvegyítjük a sütőport, és egy keverőedénybe szitáljuk. Belekeverjük a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel 2 perc alatt összedolgozzuk. A tésztát egy csatos tortaformába (26 cm átmérőjű, az alján kivajazott és sütőpapírral letakart) öntjük és elegyengetjük. A formát a sütő alsó harmadába toljuk, és megsütjük a tésztát. Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve) Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve) Gáz: kb. 3. fokozat (előmelegítve) Sütési idő: kb. 25 perc Amikor a tészta kihűlt, egy keverőedénybe morzsoljuk. A pudingot a tasakon található leírás szerint, de cukor nélkül és csak 400 ml tejjel elkészítjük, majd a morzsolt tésztához adjuk. Hozzákeverjük a cukormáz port, és az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) jól összedolgozzuk. A masszát kb. 25 részre osztjuk. Mindegyik tésztadarabot csepp alakúra formázzuk, majd a vastag végét a munkalapra nyomjuk, hogy megálljon. A kis sapkákat kb. 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. A csokoládét az olajjal vízfürdőben, alacsony hőfokon megolvasztjuk. A sapkák alját először a csokoládéba, majd a színes szóró cukorba mártjuk. A maradék csokoládéval ízlés szerint feldíszítjük a süteményeket.

 

 

 

  Mikulástorta

  Hozzávalók:

  A diós piskótához:

  6 tojás,

  6-6 evőkanál porcukor és liszt,

  fél tasak sütőpor,

  10 dkg darált dió,

  reszelt citromhéj,

   fahéj.

  A diókrémhez, díszítéshez:

  20-20 dkg vaj és porcukor,

  15-15 dkg darált dió és durvára vágott dió,

  rumaroma,

  1 piros marcipánrúd.

   Elkészítés:

A tojás sárgákat és a cukrot jól összedolgozzuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a fahéjjal, a citromhéjjal és a dióval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fakanállal a cukros tojás sárgákat lassan belekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, óvatosan, de alaposan elkeverjük, tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. A krémhez a cukrot és a vajat jól kikeverjük, darált dióval és rumaromával ízesítjük.

A kihűlt tortalapot három lapra vágjuk, és megtöltjük a krémmel. Vékony réteggel a külsejét is bekenjük, majd hűtőbe tesszük. A marcipánmasszát átgyúrjuk, 3 milliméter vastagra kinyújtjuk, és Mikulás alakú kiszúróval kis Mikulásokat formázunk belőle. Tálalás előtt a torta oldalát durvára vágott dióval beszórjuk, a tetejét piros marcipán Mikulásokkal díszítjük.

 

 

0.029 mp