Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Mediterrán ízvilág

 

Levesek és étvágygerjesztők.

 

Hideg uborkaleves dióval.

Hozzávalók: 4 személyre:

2 közepes uborka, 3dl szűrt natúr joghurt, 3dl csirke alaplé, 2 evőkanál olaj, 1 zúzott fokhagymagerezd, 3 evőkanál frissen aprított kapor, só, bors, 10dkg aprított dióbél.
Elkészítés: 1. Meghámozzuk  az uborkát, és kis kockára vágjuk. Összekeverjük a joghurtot a csirkealap lével,  a dió olajjal, a fokhagymával és a kaporral. Ez utóbbiból félreteszünk egy keveset a díszítéshez. Belekeverjük a felaprított uborkát, majd sóval és borssal ízesítjük.
2. A levest legalább 4 órára a hűtőbe tesszük.
3. Összekeverjük az aprított dióval, tálaláskor a félretett kaporral díszítjük.

 

 

Zöldséges bableves.

Hozzávalók:  4-6 személyre:

20dkg lóbab(disznóbab) 2 evőkanál olívaolaj, 1 nagy vöröshagyma  finomra aprítva, 2 nagy zúzott fokhagymagerezd, 1 szál szárzeller finomra aprítva, 1 sárgarépa felaprítva, 18-20dkg kemény újburgonya kockára vágva, 1l zöldség alaplé, 2 nagy paradicsom hámozva, kimagozva és felaprítva, só, bors, 1 nagy csokor  bazsalikom, konyhai cérnával összekötve, 20dkg cukkini kockára vágva, 20dkg zöldbab felaprítva,  6dkg száraz vermicelli (cérnametélt) összekötve.
A pistou-hoz: 10dkg friss bazsalikomlevél 2 nagy fokhagymagerezd, 1 és ½ evőkanál fenyőmag, 1,3dl gyümölcsös ízű extra szűz olívaolaj, ½ csésze reszelt parmezán sajt.
Elkészítés:

1 Ha a lóbab nagyon fiatal és puha, felhasználjuk úgy, ahogy van, de ha öregebb kis éles késsel belehasítunk a héjába és két ujjal kinyomjuk belőle a zöldbabot.
2 Az olívaolajat közepes hőmérsékleten felforrósítjuk. Hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, a szárzellert és a sárgarépát, és addig pároljuk, amíg a vöröshagyma üvegessé válik.
3 Hozzáadjuk a burgonyát, a alaplét, és a paradicsomot, majd sóval, borssal ízesítjük. Felforraljuk, leszedjük a habját, ha szükséges, majd beletesszük a bazsalikomcsokrot. Csökkentjük a lángot, és lefedjük. Kis lángon főzzük 15 percig, vagy amíg a burgonya megpuhul.
4 Eközben elkészítjük a pestót. A bazsalikomot, a fokhagymát és a fenyőmagot turmixgépben összedolgozzuk, amíg sűrű krémmé válik. Apránként hozzáadjuk a olívaolajat és jól elkeverjük. Átöntjük egy tálba, és belekeverjük a sajtot, majd lefedve lehűtjük.
5 Amikor a burgonya megpuhult, a levesbe keverjük a lóbabot, a cukkinit, a zöldbabot és a cérnametéltet, és kis lángon főzzük még 10 percig, vagy amíg a zöldség megpuhul, és a tészta megfő. Megkóstoljuk, és ha szükséges, ízesítjük egy kicsit. Levesszük a tűzről és szétszedjük a bazsalikomcsokrot.
6 A levest mélytányérba merjük, és minden tányérba egy kanál pistou-t adunk.

 

 

Bouillabaise halleves

Hozzávalók,4 személyre:

1dl olívaolaj, 3 fokhagymagerezd felaprítva, 2 fej vöröshagyma felaprítva, 2 paradicsom kimagozva és felaprítva, 7dl halalaplé, 4dl fehérbor, 1 babéelevél, 1 csipet sáfrány, 2 evőkanál frissen aprított bazsalikom,, 2 evőkanál frissen aprított petrezselyem, 20dkg élő fekete kagyló, 25dkg ördöghal filé vagy vörös csattogóhal (red snapper) 20dkg konyhakész garnélarák, 10dkg konyhakész fésűkagyló, só, bors, friss bagett a tálaláshoz.
Elkészítés:

1 Nagy serpenyőben közepes lángon felhevítjük az olajat. Hozzáadjuk a fokhagymát és a vöröshagymát, 3 percig kevergetve sütjük. Belekeverjük a paradicsomot, az alaplét, a bort, a babérlevelet, a sáfrányt és a zöld fűszereket. Felforraljuk, majd csökkentjük a lángot, lefedjük és 30 percig kis lángon főzzük.
2 Közben 10 percig enyhén sós vízben áztatjuk a fekete kagylót. A kagylók héját hideg vízben lesúroljuk, és leszedjük a szakállat. A törött héjú kagylókat kidobjuk. A többit megkocogtatjuk, és amelyik nem záródik be azt kidobjuk. A megmaradt kagylókat nagy fazékban lévő kevés vízbe dobjuk, és felforraljuk, majd 4 percig főzzük magas hőmérsékleten. Levesszük a tűzről, és a zárva maradt kagylókat kidobjuk.
3 Amikor a paradicsomos keverék megfőtt, leöblítjük  a halfiléket szárazra töröljük és darabokra vágjuk. Beletesszük a fazékba, és 5 percig főzzük kis lángon. Hozzáadjuk a fekete kagylót, a garnélát, és a fésűkagylót, majd sózzuk, borsozzuk, és 3 percig főzzük, amíg a hal megfő. Levesszük a tűzről eltávolítjuk a babérlevet és tányérba szedjük. Friss bagettel tálaljuk.

 

 

Citromos- fokhagymás csirkemell

Hozzávalók: 6-8 személyre.

4 nagy csirkemell kicsontozva bőr nélkül, 5 evőkanál spanyol olívaolaj, 1 fej vöröshagyma finomra vágva, 6 fokhagymagerezd  felaprítva, 2 citrom leve, az egyik héja lereszelve, a másik héja finomra vágva, 4 evőkanál finomra vágott petrezselyem, só, bors, citromgerezdek és petrezselyem  kenyér a tálaláshoz.
Elkészítés:

1 Éles késsel keresztben vékony szeletekre vágjuk a csirkemellet. Az olívaolajat mély serpenyőbe felforrósítjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, és 5 percig pirítjuk, amíg megpuhul, de még nem barnul. Hozzáadjuk a fokhagymát és még fél percig sütjük.
2 Hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkehúst, és 5-10 percig óvatosan pirítjuk. Időnként megkeverjük, amíg a hagyma enyhén megpirul és a csirkehús is megpuhul.
3 Hozzátesszük a reszelt citromhéjat a citromlével és hagyjuk forrni. Közben fakanállal erősen megkeverjük, a serpenyő aljáról felkaparva a lesült darabokat. Levesszük a tűzről a serpenyőt, és belekeverjük a petrezselymet sóval, borssal ízesítjük.
4 A citromos- fokhagymás csirkehúst forró tálaló edénybe tesszük. Megszórjuk a vékonyra vágott citromhéjjal, és  petrezselyemmel díszítjük, citromgerezdekkel tálaljuk. Mellé kenyeret  adunk, ami felszívja a szaftját.

 

 

Szicíliai töltött paradicsom

Hozzávalók: (4 személyre.)

8 nagy érett paradicsom, 7 evőkanál extra szűz olívaolaj, 2 fej vöröshagyma felaprítva, 2 zúzott fokhagymagerezd, 10dkg friss zsemlemorzsa, 8  olajos szardella lecsöpögtetve és felaprítva, 3 evőkanál kimagozott és felaprított fekete olajbogyó, 2 evőkanál frissen aprított petrezselyem, 1 evőkanál frissen aprított oregánó, 4 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt.
Elkészítés:

1 A paradicsomok tetejét vékonyan levágjuk és kidobjuk. Teáskanállal kikanalazzuk a magját. Közben vigyázzunk, hogy ne sértsük meg a héját.
2 Egy serpenyőben megmelegítünk 6 evőkanál olívaolajat, hozzáadjuk a vöröshagymát és a fokhagymát és kis lángon kevergetés mellett 5 percig sütjük, amíg megpuhul. Levesszük a tűzről a serpenyőt és belekeverjük a zsemlemorzsát, az olajbogyót és a zöld fűszereket.
3 Teáskanállal beletöltjük a paradicsomokba a morzsás keveréket, majd egymás mellé egy nagy tűzálló tepsibe helyezzük őket. A tetejüket megszórjuk a reszelt parmezán sajttal és rácsöpögtetjük a megmaradt olajat.
4 A 180C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a paradicsom megpuhul, és a teteje aranybarna lesz.
5 Kivesszük a tepsit a sütőből, és rögtön forrón tálaljuk vagy hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.

 

 

Szárnyasok és húsok

 

Báránysült rozmaringgal és marsalával

Hozzávalók:6 személyre)

1 báránycomb (kb. 1,8kg) 2 fokhagymagerezd vékonyra szeletelve, 8 evőkanál olívaolaj, só, bors, 1kg burgonya 2,5cm kockákra vágva, 6 friss zsályalevél finomra vágva, 1,5dl marsala bor.
Elkészítés:

1 A báránycombba kis éles kés hegyével körös-körül beleszúrunk, és minden vágásnál kicsit megnyomkodjuk, hogy kis szeleteket kapjunk. Ezekbe tűzzük a fokhagymaszeleteket és a rozmaringlevelek felét.
2 A combot sütőtálba tesszük, és rákanalazzuk az olaj felét. Előmelegített sütőben kb.220C -on 15 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 180C-ra csökkentjük. Kivesszük a húst a sütőből és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Megfordítjuk és vissza tesszük a sütőbe, és még 1 órát sütjük.
3 Közben egy másik tepsiben szétterítjük a burgonyát, ráöntjük a maradék olívaolajat, és jól beleforgatjuk. Megszórjuk a maradék rozmaringgal és zsályával. Betesszük a sütőbe a 45 percig sütjük.
4 Kivesszük a húst a sütőből, megfordítjuk és ráöntjük a marsalát. Visszatesszük a sütőbe még 15 percre a burgonyával.
5 A húst vágódeszkára tesszük és lefedjük alufóliával. A tepsit magas hőmérsékletre melegítjük, felforraljuk a pecsenyét, és addig forraljuk, amíg sűrű szirupos lesz, majd átszűrjük. A báránycombot felszeleteljük, és a burgonyával és a szafttal tálaljuk.

 

 

Olasz zsályás sertésborda

Hozzávalók:(4 személyre)

4 szelet sertésborda, 4 friss zsályalevél, 2 evőkanál sós kapribogyó, 2 csemegeuborka felaprítva, egy kis saláta a díszítéshez fokhagymás kenyér a tálaláshoz.
Pácléhez: 4 evőkanál száraz fehérbor, 1 evőkanál barna cukor, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál dijoni mustár.
Elkészítés:

1 Minden látható zsírt levágunk a bordákról, és egy nagy lapos edénybe tesszük. Mindegyik szelet tetejére egy zsályalevelet teszünk. A kapribogyóról ujjal ledörzsöljük a sót, és az uborkával együtt a bordákra helyezzük.

2 Kis tálkában elkeverjük a bort a cukorral, az olajjal, és a mustárral, majd a keveréket a bordákra öntjük. Műanyag fóliával (vagy alufóliával) lefedjük és 2 órán át hideg helyen pácoljuk.
3 Lecsöpögtetjük a bordákat, és félretesszük a páclét. Forró grillen megsütjük a húst, 5-5 percig egy oldalát. Majd közepes hőmérsékleten vagy magasabb rácson tovább grillezzük, időnként megforgatjuk és a félretett páccal kenegetjük. Oldalanként 10 percig vagy, amíg átsül és megpuhul.
4 A salátával tálaljuk, és adunk hozzá fokhagymás kenyeret.

 

 

Marokkói csirkemell

Hozzávalók: (4 személyre)

a pácléhez 3 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál citromlé, 2 evőkanál frissen aprított petrezselyem, 2 evőkanál frissen aprított koriander zöld, 1 fokhagymagerezd finomra szeletelve, 1 teáskanál őrölt koriander ½ teáskanál őrölt római kömény, 1 csipet chilipor, 4 csirkemell filé csont és bőr nélkül, (Kb. 15dkg)
a salátához: 20dkg sárgarépa, 20dkg fejes káposzta, 10dkg babcsíra, 5dkg aranymazsola, 1 evőkanál citromlé, pirított kenyér.
Elkészítés:

1 Egy lapos, nem fém edényben összekeverjük az olajat, a citromlét a petrezselymet, a friss koriandert, a fokhagymát, az őrölt koriandert, a római köményt, a paprikát és a chiliport.
2 Éles késsel 3-4 helyen beszurkáljuk a csirkemellet. Beletesszük a pácba, és beleforgatjuk. Műanyag fóliával(vagy alufóliával) lefedjük, és hűtőben 2-3 órán át pácoljuk, közben időnként megforgatjuk.
4 Közben elkészítjük a salátát. A sárgarépát meghámozzuk, és egy nagy salátástálba reszeljük. A káposztát felvágjuk, és apróra tépjük, vagy reszeljük. Nagy szűrőbe téve hideg vízzel jól leöblítjük. Alaposan lecsöpögtetjük, majd a sárgarépához adjuk. A babcsírát is szűrőbe tesszük és alaposan leöblítjük, és utána lecsöpögtetjük, és a mazsolát is tálba tesszük. Az egészet meglocsoljuk a citromlével, és a salátát beleforgatjuk.
5 A marokkói csirkemellet a salátával és a pirított kenyérrel tálaljuk.

 

 

 

Saláták

 

Nizzai saláta

Hozzávalók:(4-6 személyre)

2 tonhalsteak, olívaolaj, só, bors, 25dkg zöldbab felaprítva, fokhagymás vinaigrette mártás(üveges) 2 salátaszív levelekre szedve, 3 keményre főtt tojás negyedekre vágva, 2 lédús érett paradicsom cikkekre vágva, 5dkg olajos szardella, 6dkg fekete olajbogyó, friss bazsalikomlevél a díszítéshez.
Elkészítés:

1 Nagy lángon addig melegítünk egy öntöttvas grillserpenyőt, amíg nem érezzük a felszínéről felszálló forróságot. A tonhalszeleteket bekenjük az olajjal, az olajozott oldalukkal lefelé rátesszük a serpenyőre és 2 percig grillezzük.
2 Még egy kis olajjal bekenjük a halszeleteket. Húsfogóval megfordítjuk a szeleteket, és sóval, borssal ízesítjük. Még 2-4 percig folytatjuk a grillezést, attól számítva, hogy kicsit nyersen vagy jól átsütve szeretjük.

3 Közben egy lábasban sós vizet  forralunk. Beletesszük az zöldbabot és újra felforraljuk., majd 3 percig főzzük, amíg puha és ropogós lesz. Lecsöpögtetjük eé azonnal egy nagy tálba tesszük. A zöldbabot meglocsoljuk a fokhagymás vinaigrettel és összekeverjük.
4 Tálaláskor egy nagy tálalótálat kibélelünk a salátalevelekkel. Szűrőkanállal kiszedjük a zöldbabot a léből és egy halomba a tál közepére tesszük. A tonhalat nagyobb darabokra vágjuk és a zöldbabra helyezzük.
megszórjuk az olajbogyóval és a bazsalikommal. Az elkészült salátát a vinaigrett mártással tálaljuk.

 

 

Sült nyári zöldségek

Hozzávalók:(4 személyre)

2 evőkanál olívaolaj, 1 édesköménygumó, 2 fej lila hagyma, 2 nagy paradicsom, 1 padlizsán, 2 cukkini, 1 sárga kaliforniai paprika, 1 piros kaliforniai paprika, 1 narancssárga kaliforniai paprika, 4 fokhagymagerezd, 4 friss rozmaring ág, só, bors, ropogós kenyér a tálaláshoz.
zöldségeket.

Elkészítés:

Az édeskömény gumóját, a lila hagymát,a paradicsomot cikkekre vágjuk. A cukkinit és a padlizsánt vastag szeletekre vágjuk, majd az összes kaliforniai paprikát kimagozzuk és kockákra vágjuk. A zöldségeket az edénybe tesszük, közéjük rakjuk a fokhagymagerezdet, és a rozmaring ágat. Meglocsoljuk a maradék olajjal és sóval,  borssal ízesítjük.  
2 220C-ra előmelegítjük a sütőt és a zöldségeket 10 percig sütjük. Kivesszük az edényt a sütőből és szűrőkanállal megforgatjuk a zöldségeket. Visszatesszük a sütőbe és további 10-15 percig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
3 A zöldségeket kivesszük az edényből, és egy tálra helyezzük. Ropogós kenyérrel kínáljuk.

 

 

 

Sütemények és desszertek

Csokoládés sütemény

Hozzávalók: (10-12 személyre)

10dkg mazsola, 1 narancs reszelt héja és leve, 18dkg vaj kockára vágva és egy kevés a kikenéshez, 10dkg félédes csokoládé, 4 tojás felverve, 10dkg cukor, 1 teáskanál vanília kivonat, 6dkg sima liszt, ½ teáskanál sütőpor, 6dkg darált mandula, 1 csipet só, 6dkg hámozott mandula pirítva és felszeletelve, porcukor a díszítéshez.
Elkészítés:

1 A mazsolát kis tálba tesszük beleöntjük a narancslét és 20 percig áztatjuk. 25cm mély levehető oldalú formába sütőpapírt teszünk, és kivajazzuk.
2 A vajat  és a csokoládét egy kis lábasba tesszük állandóan kevergetve közepes lángon megolvasztjuk. Levesszük a tűzről és félretesszük hűlni.
3 Elektromos habverővel 3 perc alatt felverjük a tojást a cukorral és a vanília kivonattal addig keverjük, amíg könnyű és habos nem lesz.
4 Lecsöpögtetjük a mazsolát. Hozzáadjuk a lisztet, a darált mandulát, a sütőport és a sót. Beletesszük a narancshéjat a mazsolát és a felszeletelt pörkölt  mandulát és a csokoládés tésztához adjuk.
5 Tepsibe öntjük a tésztát és elsimítjuk. 180C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. A süteményt 10 percig a formában hagyjuk kihűlni.

 

 

Citromos torta

Hozzávalók:(( 8 személyre)

30dkg édes piskótatészta, 3 citrom reszelt héja, 1,5dl citromlé, 10dkg cukor, 1,5dl tejföl, 3 tojássárgája és 3 tojásfehérje.
Elkészítés:

1 Kinyújtjuk a tésztát és kibélelünk vele egy 23cm tortaformát.   A tészta kilógó széleit lesimítjuk. Sütőpapírral kibéleljük a formát és beletesszük a tésztát.
2 A kibélelt tortaformát előmelegített sütőben egy tepsire elő  sütjük a tesszük és 10-15 percig sütjük. Utána kivesszük és eltávolítjuk a papírt, majd a tésztát vissza tesszük a sütőbe, amíg egy kicsit megbarnul és megszikkad.
3 Közben addig keverjük a citromlét a citromhéjat és a cukrot, amíg a cukor feloldódik. Apránként hozzáadjuk a tojásokat, először a sárgáját utána a fehérjét.
4 Óvatosan a tésztára öntjük a tölteléket, és 20-30 percig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul.
5 A tortát sütőrácsra tesszük és hűlni hagyjuk, majd ha kihűlt késsel levágjuk a kilógó széleket. Tálaláskor egy nagy tálra helyezzük és porcukorral megszórjuk.

 

0.128 mp