Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Mascarponés Desszertek

 

 

Mascarponés Desszertek

 

 

  Kinder tejszelet

  Hozzávalók / 8 adag

  A tésztához

  35 dkg finomliszt

  8 dkg vaj (v. margarin)

  10 dkg cukor

   2 evőkanál  méz

   1 csipet só

   1 csipet fahéj

   1 teáskanál szódabikarbóna

   2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

   1 db nagyobb tojás

   A krémhez

   5 dl tej

   2 tasak tejszínízű pudingpor

   15 dkg cukor

    5 dkg vaj

 25 dkg mascarpone

  A mázhoz

  10 dkg tortabevonó (ét csoki)

   2 evőkanál  napraforgó olaj

   Elkészítés:

A vajat a cukorral, sóval, kakaóval, szódabikarbónával, fahéjjal, mézzel, és a felvert tojással összemelegítjük gőz fölött.

A lisztet összedolgozzuk a felmelegített keverékkel, és kétfelé vesszük. Ha keményebbnek éreznénk a masszát, lehet egy kevés tejföllel lágyítani. Egyenként kisodorjuk, és lisztezett tepsi hátán kb. 6 perc alatt megsütjük a lapokat. Néhány helyen szurkáljuk meg villával, hogy sülés közben ne púposodjon fel! A lapokat kihűtjük.

A pudingport sűrűre főzzük a tejben, majd a tűzről levéve forrón belekeverjük a cukrot. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A vajat és a mascarponét habosra keverjük a kihűlt pudinggal, majd a krémet egyenletesen elsimítjuk az alsó lapon. Ráhelyezzük a felső lapot, és csokimázzal vonjuk be. A mázhoz összemelegítjük a darabokra tördelt csokit és az olajat. Várunk vele, amíg hűl egy keveset, és kezd visszasűrűsödni. Egyenletesen rákenjük a süti tetejére, és hagyjuk megdermedni.

A süteményt alufóliával lefedjük, és egy éjszakán át hűtőben hagyjuk. Másnapra a lapok bepuhulnak, a krém összeáll, és szépen szeletelhető lesz.

 

 

 

  Erdélyi Raffaello

  Hozzávalók / 6 adag

  Kókuszos tészta

  5 db tojásfehérje

  15 dkg kristály cukor

  15 dkg kókuszreszelék

  2 evőkanál finomliszt

  1 csomag sütőpor

  Kakaós-diós tészta

  10 dkg darált dió

  1 csomag sütőpor

  2 evőkanál finomliszt

  3 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

  5 db tojásfehérje

  15 dkg cukor

  Krém

  4 dl tej

  1 db vanília (kikapart magja)

  20 dkg cukor

  2 tasak vaníliás pudingpor

  10 db tojássárgája

  25 dkg vaj

  15 dkg mascarpone

   5 evőkanál  csokoládéforgács (tetejére)

    Elkészítés:

   Kókuszos tészta

A kókuszos tésztához a tojásfehérjéket robotgéppel 4-es fokozaton habbá verjük, és félidőben hozzáadjuk a cukrot, amivel kemény habot keverünk, egészen addig, míg a cukorszemcsék már nem érezhetőek.

A lisztbe keverjük a sütőport és a kókuszreszeléket.

Egy 23x32-es sütőtepsit kibéleljük zsírpapírral, és a masszát belesimítjuk egyenletesen.

Süssük 180 fokon 15 percig.

   Kakaós-diós tészta

Amíg a tészta sül, addig elkészítjük a barna tésztát a következőképpen. A diót és a sütőport a lisztbe keverjük, és a kakaót beleszitáljuk.

A tojásfehérjét a cukorral keményre felverjük, és a diós-kakaós lisztet belekeverjük. Ezt is úgy sütjük ki, mint a fehéret.

   Krém

A tejet a vaníliarúd kikapart magjával állni hagyjuk 1 órát, és a cukrot is belekeverjük.

Ezután a pudingport habverővel beledolgozzuk, a tejbe és feltesszük forrni, majd állandó keverés mellett beledolgozzuk a tojássárgákat. Levesszük a tűzről, és alaposan összekeverjük, majd sűrűre főzzük. A keverést lassú fokozaton kell kerámia lapon főzni, és állandóan keverjük, nehogy a tojás összekapjon. Ahogy sűrűsödni kezd, vegyük le a tűzhelyről, és addig keverjük, míg csak bírjuk. Aztán lehűtjük, akár vizet öntünk egy tálba, és beleállítjuk az edényt.

Ha a pudingos sárga krém már félig kihűlt, akkor a puha vajat robotgéppel beledolgozzuk krémes állagúra. Végül a mascarponét is keverjük hozzá.

A krém kétharmadát a fehér tésztára kenjük, erre tesszük a barna tésztát, amit megkenünk a maradék krémmel. A tetejére csokiforgácsot szórunk.

Tegyük hűtőbe pár órára, de a legjobb egy éjszakára, és utána szeletelhetjük.

 

 

 

  Feketeerdő rakott piskóta

  Hozzávalók / 5 adag

  A piskótához

   6 db tojás

   6 evőkanál  cukor

   4.5 evőkanál finomliszt

   1.5 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

   0.5 csomag sütőpor

   1 csipet só

   A krémhez

   500 g mascarpone

   1 csomag vaníliás pudingpor

   5.5 dl tej

   7 evőkanál  porcukor

   30 ml rum

   4 dl habtejszín (vagy hulala)

  A csokiöntethez

   5 evőkanál  forrócsoki por (1,5 csomag  főzős csokiöntet por)

   3.5 dl tej

   2 evőkanál  rum

   2 evőkanál  porcukor

   Az összeállításhoz

  40 dkg magozott meggybefőtt

  1 kávéskanál  őrölt fahéj

   2 evőkanál  rum

   2 evőkanál  csokoládéforgács (a díszítéshez)

    Elkészítés:

A piskótát a hozzávalóiból szokásos módon megsütjük: a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd a liszttel, kakaóval és a sütőporral. A fehérjét a sóval kemény habbá verjük, és beleforgatjuk két részletben a masszába. Sütőpapírral bélelt  tepsibe öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük úgy, hogy amint betoljuk a sütőbe, rögtön levesszük a hőt 150 fokra.

 A krémhez megfőzzük a pudingot 3 evőkanál  porcukorral és a tejjel, hogy a szokásosnál egy árnyalattal hígabb legyen. Ehhez a 1-2 dl hideg tejben elkeverjük a porokat, a többi tejet pedig felhevítjük. Forráspontnál hozzáöntjük a keveréket, és folytonos keverés mellett készre főzzük. Ezzel a módszerrel nem lesz csomós. :)

Míg hűl a puding, megfőzzük a csokiöntetet is ugyanígy, és ezt is félretesszük hűlni. Akkor tesszük bele a rumot, ha már kézmeleg, hogy ne illanjon el az alkohol.

A meggyet lecsöpögtetjük, és minden szemet kettévágunk (nem muszáj, de így szerintem jobb eloszlatni). Egy tálban beáztatjuk a rumos fahéjba, átkeverjük, és a felhasználásig állni hagyjuk.

Addig a piskótát apró kis kockákra (2x2 cm) vágjuk, vagy széttépkedjük.

 Ha kihűlt a puding, egy keverőtálban összedolgozzuk a mascarponéval, a többi porcukorral (a mennyiség ízlés szerinti, a megadott szám irányadó), a rummal, és a kemény habbá felvert tejszínt is beleforgatjuk. Ha igényli, hígíthatjuk pici tejjel, de ne legyen folyós! Ha jól dolgoztunk, egy habkrémet kapunk.

Egy nagy tálban egymásra rétegezzük a részeket: legalulra krém kerül, rá piskótakockák, erre meggyet szórunk, majd meglocsoljuk csokival. Ezt kétszer-háromszor megismételjük a hozzávalók elfogyásáig. A tetejét krémmel zárjuk, és csokival vagy csokiforgáccsal díszítjük.

3-5 órára hűtőbe tesszük, és csak tálalás előtt vesszük ki.

 

 

 

  Oreo torta

  Hozzávalók / 12 adag

  Sütés nélküli tortalaphoz

   40 db oreo keksz (35 dkg)

   7 dkg vaj

  Sütéssel készült tortalaphoz

   4 db tojás

   8 evőkanál  cukor

   8 evőkanál  cukrozatlan kakaópor (hollandi)

   3 evőkanál  napraforgó olaj

   1 csomag sütőpor

   Krémhez

   35 dkg mascarpone

   25 dkg porcukor

   3 dl görög joghurt (3 db sztracsatellás)

   4 dl habtejszín

   15 g zselatin

   30 db oreo keksz (25 dkg)

  Díszítéshez

   2 dl habtejszín

  16 db oreo keksz

    Elkészítés:

   Sütés nélküli tortalaphoz

A kekszet húsklopfolóval összetörjük, és a felolvasztott vajjal összedolgozzuk, majd a tortaforma aljába nyomkodjuk.

Sütéssel készült tortalaphoz

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a sütőport, a kakaót és az olajat.15-20 perc alatt megsütjük.

   Krémhez

Felverjük külön a habtejszínt. A mascarponét a porcukorral kikeverjük, a joghurtot és a felvert habtejszínt hozzákeverjük. Majd a 0,5 dl vízben feloldjuk a zselatint és hozzákeverjük a már összetört kekszet is. A tortaformába öntjük és a hűtőbe tesszük.

  Díszítéshez

A díszítéshez a habtejszínt felverjük és a kekszeket kettévágjuk.

 

 

 

   Expressz sajttorta

   Hozzávalók / 6 adag

   A sajttortához (18 cm-es formához)

   10 dkg háztartási keksz (darált)

   7 dkg vaj

   1 csapott evőkanál  cukor

    35 dkg mascarpone

    2 dl habtejszín

    5 dkg cukor

    0.5 teáskanál  citromlé

    1 teáskanál vanília aroma

   A tetejére

   15 dkg málna (friss)

   2 dkg pisztácia (aprított)

    Elkészítés:

A vajat dolgozzuk össze a kekszmorzsával és a cukorral. Nyomkodjuk a tortaforma aljába, az oldalára kissé felnyomkodva, hogy pereme legyen a tésztának.

A mascarponét keverjük habosra a cukorral, a citromlével és a vaníliaaromával.

Verjük fel a tejszínhabot, keverjük a mascarponéhoz. Merjük a tésztára, simítsuk el szépen a tetejét.

Lefedve rakjuk 3-4 órára hűtőbe.

Szórjuk meg pisztáciával és friss málnával kínáljuk.

 

 

 

  Jin jang szelet

  Hozzávalók / 3 adag

  Tésztához

  5 db tojás

  90 g cukor

  90 g finomliszt

  25 g holland cukrozatlan kakaópor

  1 csomag sütőpor

  krémhez

  1 tasak vaníliás pudingpor

   3 dl tej

   70 g cukor

   25 g vaj

   150 g mascarpone

   2 csepp rumaroma

   tetejére

   50 g fehér csokoládé (kb. fél tábla)

    Elkészítés:

    Tésztához

A tojásokat kissé felverjük. Nem kell kemény habbá, csak hogy kicsit habos legyen.

Hozzáadjuk a cukrot, a lisztet, kakaóport, sütőport, és elkeverjük.

Sütőpapírral bélelt 32*39 cm-es tepsibe öntjük, elsimítjuk, és 180 C fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Kitesszük kihűlni. Sütőpapírt lehúzzuk róla, ha kihűlt. Mivel vékony a lap, ha levesszük a tepsiről, pár perc alatt meghűl. Ha kihűlt, elvágjuk félbe, és az egyik felét felvágjuk olyan nagyságú kockákra, ahogy szeretnénk. Az egészben maradt lapot megfordítjuk, és erre jön majd a krém.

    krémhez

Egy kis tejjel kikeverjük a pudingport és a cukrot, addig a maradék tejet feltesszük forrni. Pudingot főzünk, majd félretesszük hűlni.

A mascarponét kikeverjük a vajjal. Hozzáadjuk a teljesen kihűlt pudingot és a rumot, és azzal is simára keverjük.

Az egyben hagyott fél lapot megkenjük a krémmel, majd rátesszük a méretre vágott lapokat.

Hűtőbe tesszük pár órára, majd óvatosan vágjuk át a krémet, és az alsó lapot is egy éles késsel.

    Tetejére

Végül megolvasztjuk a csokit, és rácsorgatjuk a tetejére.

 

 

 

  Angol répatorta

  Hozzávalók / 12 adag

  Tésztához

   4 db tojás (egész)

   300 g nádcukor

   280 ml napraforgó olaj

   360 g rétesliszt

   1 késhegynyi szódabikarbóna

    2 teáskanál sütőpor

    1 csipet só

    2 teáskanál fahéj

    1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

    600 g sárgarépa (durvára reszelve)

    200 g mazsola (világos, arany mazsola darabolva)

    200 g dió (apróra darabolva)

    2 narancsból nyert narancshéj (lereszelve)

    krémhez

   250 g mascarpone

   50 g vaj

   150 g porcukor

   1 narancsból nyert narancshéj (lereszelve)

   Elkészítés:

   Tészta

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral vagy kenjünk meg vajjal egy nagyméretű, lapos tepsit. Mérjük ki a hozzávalókat.

Egy nagy tálba verjük fel a tojást, adjuk hozzá az olajat, barna cukrot, és krémesre keverjük ki.

 Egy másik tálban a lisztet, sót, szódabikarbónát, sütőport és a fűszereket keverjük jól össze, majd ezt a keveréket óvatosan adagoljuk hozzá a tojásos krémhez, és simára keverjük el.

 A finomra reszelt répát, darabolt mazsolát és az apróra vágott diót és a narancshéjat egy tálba keverjük össze, majd ezt keverjük bele a lisztes masszába.

 Öntsük a keveréket a tepsibe, és süssük tűpróbáig (150-160 fokon kb. 30-40 perc). Majd hagyjuk teljesen kihűlni.

   Krém

Keverjük össze a krémsajtot, vajat, porcukrot és a narancshéját, és kenjük meg vele a sütemény tetejét.

 Díszíthetjük, dióval fahéjjal vagy naranccsal.

 

 

 

  Gesztenyemousse torta

  Hozzávalók / 4 adag

  A 2 db piskótaroládhoz

   12 db tojás

  12 evőkanál k porcukor

   2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

   4 evőkanál  rum

   2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék

   2 dl napraforgó olaj

   10 evőkanál finomliszt

   A gesztenyemousse-hoz

   75 dkg gesztenyemassza

   40 dkg mascarpone

   3 evőkanál  rum

   6 dl habtejszín

   3 evőkanál  porcukor

   3 csomag habfixáló

 15 dkg meggy (rumba áztatott)

   A díszítéshez

   50 db roletti (rudak)

   Elkészítés:

A piskótatekercshez a tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a rumot, a mézessütemény fűszerkeveréket, a kakaót és az olajat. Felváltva belevegyítjük a tojáshabot és a lisztet. A tésztát megfelezzük, egyik felét sütőpapírral bélelt gáztepsibe egyengetjük. Előmelegített, forró sütőben (hagyományos) kb. 30 perc alatt kisütjük.

 Még melegen a sütőpapírral együtt szorosan feltekerjük és hűlni hagyjuk.

 Ugyanígy kisütjük a másik lapot is.

 Addig elkészítjük a krémet. Lereszeljük a gesztenyemasszát és összekeverjük a mascarpone krémsajttal, 3 evőkanálnyi rummal. A habtejszínbe teszünk 3 evőkanálnyi porcukrot kissé felverjük. Majd 3 csomag habfixálóval kemény habbá verjük. Óvatosan összevegyítjük a tejszínhabot a gesztenyekrémmel.

 A piskótát kigöngyöljük és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Megkenjük krémmel és visszatekerjük. Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. (Minden szelet után papírtörlővel letöröljük a krémet a késről, hogy ne maszatoljon!)

 Tortatányérra helyezzük a csatos tortaforma gyűrűjét (28 cm). Szorosan kirakjuk piskótatekercsekkel. A közökbe, rumba áztatott meggyet teszünk. A gesztenyekrémből félreteszünk egy kisebb mennyiséget a torta oldalára, a többit rákenjük a piskótára. Kicsit rányomjuk, hogy szépen kitöltse a hézagokat is, elsimítjuk. Szorosan, szimmetrikusan kirakjuk a tetejét is piskótatekercsekkel, a közökbe rumos meggyet teszünk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Lecsatoljuk a tortáról a gyűrűt. Oldalát a félretett krémmel megkenjük, ostyarudakkal kirakjuk. A maradék krémet nyomózsákba töltjük és a torta tetejét díszítjük.

 

 

 

  Bársony torta

  Hozzávalók / 8 adag

  A tésztához

   30 dkg cukor

   25 dkg margarin

   5 db tojás

   2.5 dl tejföl

   20 ml vanília aroma

   10 kávéskanál eperpiros ételfesték (2 doboz ételfesték)

   35 dkg finomliszt

   0.5 csomag sütőpor

   1 teáskanál  ecet

   1 teáskanál  szódabikarbóna

   1 csipet só

   A krémhez

   25 dkg mascarpone

   1 dl tejföl

   10 dkg vajkrém (natúr)

   30 dkg porcukor

   2 csomag vaníliás cukor

   0.5 fél citromból nyert citromlé

   2 dl habtejszín

   1 csomag habfixáló

   Elkészítés:

A tésztához a vajat, a cukrot és a sót habosra keverjük, majd folyamatos keverés mellett (én robotgéppel oldottam meg) egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, így egy krémes állagú tésztát kapunk.

 Ehhez a keverékhez adjuk hozzá a tejfölben elkevert színezőt, majd a vanília aromát.

 Amikor ezzel megvagyunk átváltunk fakanalas (kézi) keverésre, és óvatosan hozzáadagoljuk a lisztet és a sütőport, majd amikor a tésztánk már egynemű, akkor az ecetben felfuttatott szódabikarbónát.

A keveréket kivajazott tortaformába öntjük, és megsütjük.

Amíg a tészta sül, addig ki lehet keverni a krémet. A mascarponét a vajkrémmel és a tejföllel, valamint a vaníliával,  a citromlével és a porcukorral habosra keverjük, majd a végén hozzáadjuk a habfixálót.

Ezután felverjük a tejszínt, és lágyan a krémhez keverjük.

A kihűlt tortalapot 3 részre vágjuk, majd a két lapot megkenjük a krém felével. A maradék krémmel bevonjuk a tortát, és tetszés szerint díszítjük.

 

 

  Házi tiramisu

  Hozzávalók / 8 adag

   30 dkg babapiskóta

   10 ml rumaroma

   6 db tojás (nagy)

   25 dkg mascarpone

   25 dkg vajkrém (natúr)

   1 db citromhéj (kisebb citrom héja)

   20 dkg cukor

   1 csomag vaníliás cukor (Bourbon)

   2.5 dl feketekávé (hidegen)

   2 dkg cukrozatlan kakaópor

     Elkészítés:

 Először főzzük le a kávét, mert hidegen lesz rá szükségünk.

 Verjük fel a tojások fehérjét, hozzá adva a vége felé 1 evőkanál  cukrot.

 A  tojások sárgáját keverjük habosra a vaníliás és a maradék cukorral. Aztán apránként adagoljuk hozzá a vajkrémet és a mascarponét, végül a felvert tojáshabbal óvatosan elegyítsük!

A kihűlt kávéhoz öntsük az aromát, ebbe hirtelen mártsuk meg  egyenként a piskótát. Egy szögletes tálba fektessünk ebből 1 sort. Erre jöhet 1 bő réteg a krémből. Ezt kissé szórjuk meg kakaóporral, majd újra a mártott piskóta, krém stb., amíg el nem fogynak a hozzávalók.

Tetejére krém kerüljön és kakaópor. Egy éjjelre hűtőbe száműzzük. Tálalásnál a piskóta hosszára merőlegesen szedjünk a sütiből.

 

0.032 mp