Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Márton Napi Sütemények

 

Márton Napi Sütemények

 

 Lengyel süti Márton-napra

 Hozzávalók:

    A tésztához:

    3,5 bögre liszt

    3 kanál cukor

    egy csipet só

    1 bögre tej

    25 dkg vaj

    1 evőkanál szárított élesztő

    3 tojás

    A töltelékhez:

    30 dkg (fehér) mák

    10 dkg dió

    10 dkg mogyoró

    3 evőkanál tejszín

    fél bögre porcukor

    aszalt gyümölcsök (mazsola, datolya...)

    A megkenéshez:

    1 tojás

    tej

    A mázhoz:

    citromlé

    porcukor

  Elkészítés:

Az élesztőt tejben felfuttatjuk. A tojást a cukorral kikeverjük, fokozatosan hozzáadjuk a vajat, majd az átszitált lisztet, a tejet, az élesztőt. Ezután letakarva, meleg helyen hagyjuk kelni.

A diót, a mogyorót és a mákot ledaráljuk, megpörköljük, majd cukorral, tejszínnel elkeverjük, hogy sűrű masszát kapjunk.

A megnőtt tésztát kinyújtjuk, négyzeteket vágunk belőle, megtöltjük a masszával, majd félholdakat formázunk belőlük. Pici tejjel elkevert tojással lekenjük. Ezután még kelesztjük őket tovább.

Ha megnőttek, 220 fokos sütőben arany barnára sütjük. Még melegen megkenjük porcukorból és citromléből kikevert cukormázzal.

 

 

 

 

 Márton Napi  Fahéjas puszedli

 Hozzávalók:

1 kg liszt/kb. 130 db/

1 csapott evőkanál fahéj

20 g. szalakáli

50 dkg margarin

3 egész tojás

3 csomag  vaníliás cukor

3 szelet reszelt csoki

40 dkg cukor

tejföl

  Elkészítés:

Jól alakítható tésztává gyúrjuk, kis diónyi gömböket formálunk belőle.

Közepes hőfokon kb. 12 percig sütjük.

Tetejére olvasztott csokit csurgatunk.

 

 

 

 Mézeskalács

 Hozzávalók:

50 dkg liszt

1 egész tojás+1 sárgája

1,5 dl méz

10 dkg cukor

10 dkg margarin

½ csomag sütőpor

mézeskalács fűszerkeverék

  Elkészítés:

Mézet, cukrot, margarint felolvasztjuk, majd  hozzáadjuk a többi hozzávalót, és  összegyúrjuk.

Hűtőbe tesszük!

Vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk az ünnephez megfelelő formákkal.

 

 

 

 Márton Napi Kifli

 Hozzávalók:

1kg liszt

1 kocka rendes élesztő(vagy 1 zacskó szárított élesztő)

¼ 4l langyos tej

3-4 egész tojás

egy csipet só

2 evőkanál cukor,

200g vaj

durvára vágott mandula

1 teáskanál fahéj

225g mazsola

1 citrom reszelt héja

  Elkészítés:

A hozzávalókból kelt tésztát készítünk. Amikor összeállt, addig csapkodjuk, míg hólyagos nem lesz. 3-4 részre osztjuk a tésztát, kifliket vagy patkókat formázunk belőle, majd kivajazott és kilisztezett tepsibe tesszük. Letakarjuk. és kelni hagyjuk, utána lekenjük vajjal és megszórjuk fahéjas cukorral vagy durvára vágott mandulával. Előmelegített sütőben körülbelül 180-200 fokon 30-40 percig sütjük.

 

 

 

 Túrós Liba süti

 Hozzávalók:

200g túró

100g cukor

8 evőkanál olaj

6 evőkanál tej

2 tojás sárgája (1 a masszához és mázhoz)

1 csomag vaníliás cukor

400g liszt

1 csipet só

mazsola

  Elkészítés:

A túróhoz hozzákeverjük a  tejet, olajat, cukrot, és a sót. Hozzáadjuk a vaníliás cukorral és a sütőporral elkevert lisztet és jól összedolgozzuk a masszát. Ezután kinyújtjuk a tésztát, és liba formákat szaggatunk ki belőle. Szemének mazsola. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és megkenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.

 

 

 

GESZTENYEKOCKA

Hozzávalók, és Elkészítés:

Tészta:

 6 tojás sárgáját 6 evőkanál porcukorral kikeverjük,  majd hozzáadjuk 1 dl étolajat, 6 evőkanál lisztet, fél csomag sütőport, 2 evőkanál kakaóport, és a 6 tojás felvert habját.

Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük. Én 30 x 22 cm-es tepsiben sütjük.

 Krémhez:

2 csomag  gesztenye massza ( összesen:50 dkg )

20 dkg margarin

15 dkg cukor

kb. fél rumaroma

A cukrot a margarinnal, rumaromával és végül a gesztenye masszával jól összekeverjük! Majd 1 csomag vanília pudingot, 3 dl tejben megfőzzük. Ha kihűlt hozzákeverjük a gesztenye krémhez.

A kész krémet a kihűlt tésztára kenjük!

Krém tetejére:

1 csomag tejszínhabport elkészíteni  a zacskón lévő leírás szerint, és a gesztenyekrémre rákenni! Majd erre én csoki darát szórunk.

 

 

 

 Lekváros-almás pite   

 Hozzávalók / 4 adag

 A tésztához

    45 dkg finomliszt (finom)

    1 csomag sütőpor

    1 teáskanál  szódabikarbóna

    1 csipet só

    25 dkg margarin

    20 dkg porcukor

    3 db tojássárgája

 A töltelékhez:

    3 kg alma

    fahéj ízlés szerint

    10 dkg cukor

    20 dkg sárgabaracklekvár

    1 marék dió

    1 késhegynyi citromsav

    1 dl víz

 A tetejére:

    1 db tojás (szétválasztva)

  Elkészítés:

 A tésztához valókat összemorzsoljuk, és pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük.

Az almát megpucoljuk, lereszeljük, és annyi citromsavas vízzel öntjük le, hogy ellepje. Így hagyjuk állni kb. 15 percet, majd a vizet leöntjük róla, lecsepegtetjük, és amikor az alma levet ereszt, kinyomkodjuk belőle a levet.

Az almát összekeverjük a fahéjjal és a cukorral.

A tésztát elosztjuk kb. 2/3-ad-1/3-ad arányban. A nagyobbikat nagy gáz tepsi méretűre kinyújtjuk, és a zsírozott-lisztezett tepsibe fektetjük. Megkenjük a lekvárral, diót szórunk rá, és elterítjük rajta az almát. A tészta másik felével betakarjuk, és megkenjük a tojás sárgájával.

Begyújtjuk a sütőt, és amikor felmelegedett, megkenjük a tésztát a tojásfehérjével, villával megszurkáljuk, és bedugjuk a jó melegbe sülni.

Ha langyosra hűlt, már szeletelhető!

 

 

 

 

 Napraforgómagos kenyér

 Hozzávalók / 4 adag

    3 dl víz

    4 evőkanál  olívaolaj (lapos evőkanál )

    2 csapott evőkanál  cukor

    1 evőkanál  só (lapos evőkanál )

    50 g napraforgómag

    400 g finomliszt (finom)

    100 g Graham-liszt (vagy teljes kiőrlésű)

    1.6 dkg friss élesztő

  Elkészítés:

Öntsük először a folyadékokat (a vizet és az olajat) a keverőtálba.

Ebbe kerül a só, a cukor és a napraforgómag. Adjuk hozzá a lisztet.

Morzsoljuk a lisztre az élesztőt úgy, hogy lehetőleg ne érintkezzen az olajjal. Válasszuk ki a megfelelő programot, állítsuk be 750 g-os kenyér sütésére, valamint a kenyérhéj színét ízlés szerint.

 

 

0.028 mp