Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Marhából készült ínyencségek

 

Marha.

Hozzávalók:

80dkg bélszínfej, 8dkg zsír, 15dkg hagyma, 1dkg fokhagyma, 4 törött bors, 1g majoránna, 2dkg só, 4dkg paradicsompüré.

Elkészítés:

A bélszínfejet 1/4cm vastagságú és 6cm hosszúságú csíkokra összevágjuk és jól megmossuk. Az apróra vágott hagymát zsírban sárgára pirítjuk, beletesszük a finomra vágott fokhagymát, majd a paradicsompürét, felöntjük vízzel és keveréssel 2-3 percig főzzük. Ezután beletesszük a húst, megsózzuk, borssal, majoránnával  meghintjük és ha a leve elfőtt, kevés vízzel felöntjük, hogy le ne pörkölődjék. Mikor a hús már megpuhult, ügyeljünk arra, hogy leve jó sűrű legyen, mert minden tokányt sűrű, rövid lével kell tálalni. Köretnek rizst, tarhonyát vagy törtburgonyát adunk. Savanyúságot is adhatunk hozzá.

 

 

 

Erdélyin tokány.

Hozzávalók:

80dkg marhahús, 8dkg szalonna, 4dkg zsír, 15dkg hagyma, 1dkg fokhagyma, 4dkg paradicsompüré, 1,5dl fehérbor, 3 törött bors, 1g majoránna, 2dkg só, 2db zöldpaprika.

Elkészítés:

A sima marhalapockát 1/4cm vastagságúra és 6cm hosszúságú csíkokra összevágjuk és jól megmossuk. A ceruzavastagságú metéltre összevágott szalonnát a zsírban átpirítjuk, majd a zsírt leszűrjük róla és a szalonnát félretesszük. A zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd az ugyancsak apróra vágott fokhagymát, ezután felöntjük borral, beletesszük a paradicsomot és állandó keveréssel néhány percig főzzük. Ebbe beletesszük a húst borssal és majoránnával fűszerezzük és lefedve pároljuk.(2db zöldpaprikát is tehetünk hozzá.) Időnként megkeverjük és ha a leve, elfőtt kevés vízzel felöntjük. Ha a hús megpuhult, hozzáadjuk a megsütött szalonnát, ezzel még egyszer jól átpirítjuk és rövid, sűrű lével tálaljuk. Köretnek hagymás törtburgonyát, esetleg puliszkát adunk.

 

 

 

Sertés.

Hétvezér tokány.

Hozzávalók:

30dkg bélszínfej, 25dkg sertéslapocka, 25dkg borjúlapocka, 6dkg füstölt szalonna, 5dkg zsír, 10dkg hagyma, 10dkg lecsó, 2dkg só, 2dl tejföl, 1,5dkg liszt, 1,5dkg paprika. 

Elkészítés:

Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt, hozzáadjuk a ceruzavastagságú metéltre vágott szalonnát, gyenge pirulás után kiszedjük a zsírból és félretesszük. Ebben a zsírban sárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzákeverjük a paprikát és kevés vízzel felöntve 2-3 percig forraljuk. Utána beletesszük a 1/2cm vastag és 6cm hosszú csíkokra vágott és megmosott bélszínfejet, megsózzuk és lefedve kb. fél órát pároljuk. Ezután hozzá tesszük a hasonló csíkokra vágott sertéshúst, majd kb. 20 perc múlva a csíkokra vágott borjúhúst és így időnként kevés vízzel utánatöltve pároljuk. Mikor a hús pirulni kezd, hozzátesszük a lecsót (nyáron 2db zöldpaprikát, és 2db paradicsomot) és az átpirított szalonnát és ezzel készre pároljuk, majd hozzáöntjük a liszttel elhabart tejfölt és ezzel még 3-4 percig forraljuk. Ha a mártás túl sűrű lenne, úgy kevés vízzel felhígítjuk. Köretnek galuskát vagy párolt rizst adunk.

 

 

 

Borjú.

Tejfölös gombás borjútokány.

Hozzávalók:

80dkg borjúlapocka, 10dkg zsír, 15dkg hagyma, 2dkg só, 3dkg paradicsompüré, 1dl fehérbor, 2g törött bors 1/2dkg fokhagyma, 15dkg gomba, 1/2csg zöldpetrezselyem, 2dl tejföl, 2dkg liszt.

Elkészítés:

Hasonlóan készül mint a borjútokány, azzal a különbséggel, hogy a hús megpuhulása előtt finomra vágott petrezselyemmel megpirított gombakockákat teszünk a húshoz és ezzel 10 percig pároljuk, végül a liszttel elkevert tejföllel még 3-4 percig forraljuk. Köretnek rizst, metélt tésztát vagy vékony csőtésztát adunk.

 

 

 

Borjútokány.

Hozzávalók:

90dkg borjúlapocka, 10dkg zsír, 15dkg hagyma, 3dkg paradicsompüré, 2dkg só, 1dl fehérbor, 2g törött bors, 1/2dkg fokhagyma.

Elkészítés:

A húst 1/2cm széles és 5cm hosszú csíkokra vágjuk és megmossuk. A zsírban az apróra vágott hagymát zselyemszínűre pirítjuk, hozzátesszük az apróra zúzott fokhagymát, a paradicsompürét, fehérbort és így 2-3 percig főzzük. Beletesszük a húst, sózzuk, borsozzuk és lefedve puhára pároljuk. Időnként megkeverjük és ha a leve elfőtt, kevés vizet öntünk utána. Köretnek párolt rizst vagy hagymás törtburgonyát adunk.

 

 

 

Borjúborda csőben sütve kelvirággal (Dubarry módra)

Hozzávalók:

80dkg borjúkaraj, 4dkg só, 8dkg zsír, 12dkg vaj, 8dkg liszt, 5dl tej, 2 tojássárgája, 1g szerecsendió, 4dkg reszelt sajt, 1dkg zsemlemorzsa, 60dkg tisztított kelvirág.

Elkészítés:

A borjúbordák előkészítése hasonló a gombás borjúbordáéhoz. A letisztított karajt öt egyenlő nagyságú bordára vágjuk, nem túl vékonyra kiverjük, sóval lisztbe mártva zsírban hirtelen pirosra sütjük, majd hűvös helyre tesszük. A kelvirágot sós vízben puhára főzzük, vizét leszűrjük és hagyjuk kihűlni. 8dkg vajból és 6dkg lisztből egész világos rántást készítünk, forró tejjel felöntjük és habverővel folyamatos keveréssel jó sűrű tejmártást készítünk. Megsózzuk, a megreszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd hozzákeverjük a tojássárgákat, után a tűzről levesszük. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, ráhelyezzük a bordákat, minden bordára teszünk egy kis kelvirágot, amelyet előzőleg öt kis csomóba nyomkodunk. Egyenként bevonjuk a tejmártással, megszórjuk reszelt sajttal, és zsemlemorzsával. Végül a megmaradt vajat kis darabokra vágjuk és a bordák tetejére tesszük. Forró sütőben hirtelen pirosra sütjük és azonnal tálaljuk.

 

 

 

Borjúfasírt Mustáros Burgonyapürével

Hozzávalók:

50dkg darált borjúcomb, 1 egész tojás, 1 zsemle beáztatva, 1 csokor medvehagyma vagy metélőhagyma, só, őrölt fekete bors, 1 teáskanál mustár, 1kg krumpli, 5dkg vaj, 1,5dl tej, 1 evőkanál csemege mustár.

Elkészítés:

A medvehagymát vagy a metélőhagymát egészen vékonyra felcsíkozzuk, majd felaprítjuk. Összekeverjük a vagdalt hozzávalóit, sózzuk, borsozzuk, a mustárt 1 órára a hűtőbe tesszük. Közben előkészítjük a krumplipürét: a felkockázott krumplit sós vízben megfőzzük és leszűrjük. Hozzáadjuk a vajat, a tejet és a mustárt, áttörjük, krémesre keverjük. Ha szükséges sózzuk. Húspogácsákat formázunk a darálthúsból, és közepesen meleg olajban megsütjük.

 

 

 

Boros Marha
Elkészítése

 

 

 A húst megkenjük mustár- bors keverékével állni hagyjuk.
Forró olajban: lisztbe mártogatva hirtelen megsütjük, a maradékot is ráöntjük.
Rétegezve: hús, hagyma, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, paradicsom, só, bors Felöntjük 1/2 -1/2 vörösbor+víz. 40 percig főzzük.

 

 

 

 

Párolt Húsok.

 

Zöldséges felsál.

 

Hozzávalók:

25-30dkg marhahúst tűzdeljünk meg 5dkg csíkokra vágott füstölt szalonnával. Tegyük lábasba és öntsük le forró zsírral. Adjunk hozzá 15-20dkg megtisztított, megmosott, és karikára vágott leveszöldséget, 5dkg felszeletelt gombát, egy kis fej finomra vágott vöröshagymát és egy kiskanál ecetet, vagy citromlevet. Félpuha állapotban megsózzuk és fedő alatt puhára pároljuk, ha szükséges kevés vizet öntünk hozzá.

 

 

 

 

Töltött Húsok.

 

 

 

 

Szalonnával vagy sonkával töltött szelet. (marha, vagy borjú)

Hozzávalók:

30-35dkg hússzelet kikloffolva, kissé megsózzuk. Minden szeletre egy nagyon vékony szelet szalonnát (sonkát, vagy felvágottat) erre ¼ keménytojást teszünk. Felcsavarva fehér cérnával kötözzük át. Lábasba téve öntsük le forró zsírral. Fedő alatt pároljuk puhára, ha szükséges kevés vizet öntsünk hozzá. A húst a zsírból kivéve egy kis fej apróra vágott hagymát párolunk fedő alatt, ha zsírjára sült, kevés liszttel keverjük el. Öntsük fel kevés vízzel, majd egy-két kanál paradicsompürét tegyünk még hozzá. Visszatéve a húskolbászkákat a lébe, 5-6 percig forraljuk.

0.054 mp