Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Mákos Almás Sütemények

Mákos Sütemények

Habos emeletes mákos

Hozzávalók 12 főre

A tésztához:

30 dkg liszt

20 dkg Rama

8 dkg porcukor

2 db tojássárgája

2 evőkanál  tejföl

1 kávéskanál  sütőpor

1 csomag  vaníliás cukor   

A máktöltelékhez:

40 dkg mák

25 dkg porcukor

3 dl tej

rumaroma

reszelt citromhéj

1 mokkáskanál  fahéj

A tetejére:         

7 tojásfehérje

25 dkg porcukor

csipet só

Elkészítés:

1.Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, kinyújtjuk, és egy magas falú tepsiben félig megsütjük.

2.Közben elkészítjük a máktölteléket: a mákot a porcukorral, tejjel, rumaromával, reszelt citromhéjjal és a fahéjjal felfőzzük. Ezt rákenjük a linzertésztára, s visszatesszük a sütőbe 10-15 percre.

3.A tojásfehérjét habbá verjük a porcukorral, sóval, majd vízgőz felett tovább verjük és rákenjük a mákra.

4.A sütőben még addig sütjük, amíg barnulni nem kezd a teteje. Inkább szárítsuk úgy, hogy fakanállal kitámasztjuk a sütő ajtaját.

Mákoska

Hozzávalók 12 főre

Tészta:

500 g liszt

250 g vaj

100 g porcukor

2 tojássárgája

100 ml tej

1 teáskanál  cukor

10 g élesztő

1 kávéskanál  sütőpor

10 g vaníliás cukor

40 g tejföl

Töltelék:

300 g őrölt mák

150 g cukor

200 ml tej

1 db citrom reszelt héja

40 g méz

100g mazsola

100 ml barnarum

fahéj

A kenéshez:

1 db felvert tojás/2 db tojássárgája

A töltelék alá:

lekvár (barack)

Elkészítés:

1.A töltelékhez a mákot összekeverjük a tejjel, a cukorral, a citromhéjjal, a fahéjjal, a mézzel, a mazsolával és a rummal. Felfőzzük az egészet, míg el nem olvad a cukor, hűlni hagyjuk.

2.A tojásfehérjét habbá verjük, és hozzáadjuk a mákhoz.

3.A tésztához langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kis kanál cukorral, a lisztet elkeverjük a sütőporral, a kétféle cukorral, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk az élesztőt, a tojássárgáját, annyi tejfölt adunk hozzá, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.

4.Alaposan kidolgozzuk, majd 3 részre osztjuk, és kinyújtjuk.

5.Öszzeállítás: Egy sütőformát kivajazunk, az első laput belehelyezzük, megkenjük lekvárral, majd rásimítjuk a máktöltelék felét. Erre ismét tészta kerül, majd egy adag lekvár és a maradék töltelék. Az utolsó tésztalappal befedjük.

6.A tetejét megkenjük a tojással, és megszurkáljuk.

7.Addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje.

Habos mákos-meggyes szelet

Hozzávalók 6 főre

A tésztához:

15 dkg Rama

20 dkg liszt

1 kávéskanál  sütőpor

1 evőkanál  cukor

1 tojássárgája

2 evőkanál  tejföl

Gyümölcsös réteg:

20 dkg meggy összemorzsolva/ledarálva vagy 5 ek szilvalekvár

Mákos réteg:

15 dkg darált mák

10 dkg cukor

1 citrom reszelt héja

1,5 dl forró víz

Hab:

4 dl tejszín

2 evőkanál  darált mák

2-3 evőkanál  porcukor

Elkészítés:

1.A tésztához összemorzsoljuk a margarint a sütőporos liszttel, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját és a tejfölt. Összegyúrjuk, ha nehezebben áll össze, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt, és letakarva 1-2 órát pihentetjük.

2.A töltelékhez a mákot összekeverjük a cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ráöntünk 1,5 dl forró vizet, és félretesszük pihenni.

3.A sütőt előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán nagyjából 5 mm vastagra kinyújtjuk, aztán sütőlapra terítjük. Villával megszurkáljuk, és a sütőben 5 percig elősütjük. Kivesszük, rátesszük a szétnyomkodott meggydarabokat vagy a lekvárt, elsimítjuk rajta a máktölteléket, majd 20 percre visszatesszük a sütőbe. Ha megsült, kivesszük, és hűlni hagyjuk.

4.A tejszínt kemény habbá verjük, beleszórjuk a darált mákot, és ízlés szerint cukrot. Majd a teljesen kihűlt sütire kenjük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük, ezután felszeletelve tálaljuk.

Francia mákos kocka

Hozzávalók 4 főre

Mákos piskótához:

6 db tojás

35 dkg kristálycukor

25 dkg finomliszt

25 dkg mák (nem darálva!!!)

fél csomag  sütőpor

6 evőkanál  víz

Lapokhoz:

30 dkg finomliszt

5 dkg Rama

10 dkg porcukor

1 teáskanál  szódabikarbóna

1 tojássárgája

1 evőkanál  méz

1-2 evőkanál  tejföl

Krémhez:

25 dkg Rama

2 csomag  vaníliás cukor

15 dkg porcukor

3 tojássárgája

2 csomag  vaníliás pudingpor

2 evőkanál  kristálycukor

7 dl tej

Tetejére:

10 dkg durvára tört dió

1 evőkanál  cukor

12 dkg Rama

vagy

kakaópor

Elkészítés:

1.A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a kristálycukorral, és kanalanként hozzákeverünk 6 evőkanál vizet. Az átszitált lisztet összekeverjük a mákkal és a sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük. A sárgájába váltakozva belekeverjük a lisztes keveréket és (óvatosan) a fehérjehabot. Közepes méretű kikent, lisztezett (vagy sütőpapíros) tepsibe egyengetjük a masszát, majd előmelegített sütőben Kb. 40 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).

2.A lapokhoz a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd belekeverjük a porcukrot, a szódabikarbónát, s tésztává gyúrjuk a tojássárgájával, a mézzel és a tejföllel. A cipót két részre vágjuk, és akkora lapokat nyújtunk, mint amekkora a mákos piskóta (én a fenti tepsi hátulján sütöttem, amit előtte liszteztem). Egyenként kb. 6-7 perc alatt készre sütjük a lapokat. A tepsi hátáról egy hosszú pengéjű késsel leválasztjuk a lapokat, még melegen, és lecsusszantjuk róla. Később kemény lesz a tészta, és törni fog! Ugyanúgy kell vele bánni, mint pl. a mézes krémes lapjaival.

3.A krémhez előbb a pudingot készítjük el. A pudingporhoz hozzákeverjük a kristálycukrot, majd apránként a tejet, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Sűrűre főzzük, majd lehűtjük. Aztán habosra keverjük a margarint a vaníliás cukorral és a porcukorral, majd egyenként belekeverjük a tojássárgájákat. Ha kihűlt a puding, akkor a margarinos krémet hozzáadjuk, és alaposan elkeverjük.

4.A sütemény összeállítása következik. Az egyik lapot megkenjük a krém 1/3-val, rátesszük a mákos piskótát, majd ismét 1/3 krém következik. Ráhelyezzük a másik lapot, és a tetejére simítjuk a maradék krémet.

5.Fél napig hagyjuk állni, hogy a mézes lapok megpuhuljanak.

6.A tetejét díszíthetjük egyszerűen kakaóporral megszórva, vagy a durvára tört diót a cukorral és a margarinnal barnára pirítjuk, és a krém tetejére rakosgatjuk.

Mézes mákos

Hozzávalók 4 főre

Mézes tészta:

5 dkg cukor

2 dkg vaj

2 evőkanál  méz

1 egész tojás

1 kávéskanál  szódabikarbóna

20 dkg liszt

Mákos piskóta:

10 dkg cukor

3 tojássárgája

2 evőkanál  víz

3 evőkanál  napraforgó olaj

6 dkg liszt

5 dkg darálatlan mák

1 kávéskanál  sütőpor

tojások habja

Krém:

1 l tej

3 csomag  vaníliás puding

20-25 dkg cukor

1 csomag  margarin

Elkészítés:

1.Mézes tésztához felolvasztjuk a vajat, a mézet, a cukrot, majd hozzákeverjük a tojást, a szódabikarbónát.

2.Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a lisztet, kiborítjuk, átgyúrjuk, majd két lapot sütünk.

3.Mákos tésztához habosra keverjük a cukrot, a tojások sárgájával, hozzátesszük a vizet, az olajat, majd a lisztbe kevert mákot és   sütőport, végül a tojások habját. Akkora méretűre sütjük, mint a mézes lapokat.

4.A krémhez a cukros tejben felfőzzük a pudingokat, majd ha kihűlt, hozzákeverjük a habosított margarint.

5.Összeállítjuk a sütit: a mézes lapra rákenjük a krém felét, erre tesszük a mákos tésztát, majd a krém másik fele következik és végül a másik mézes lap.

6.Hűtőbe tesszük, majd másnap szeleteljük.

Mákos kürt

Hozzávalók 4 főre

Tésztához:

45 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg cukor

1 tojás

1 csomag  sütőpor

csipetnyi só

2 evőkanál  tejföl

kb. 1 dl tej

Töltelékhez:

30 dkg darált mák

25-30 dkg cukor

2 dl tej

8-10 dkg mazsola

kávéskanál  fahéj

1 citrom reszelt héja

Tetejére:

1 tojás

Elkészítés:

1.Először a tölteléket készítjük el. A tejet a cukorral felforraljuk. A száraz hozzávalókat -a mákot, a mazsolát, a fahéjat és a citrom reszelt héját-  összekeverjük, és a tejhez adjuk. Sűrű, krémesre főzzük, kb. 10-15 perc. Hagyjuk kihűlni.

2.A tésztát összeállítjuk: a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot, sütőport, csipet sót, a tojást, a tejfölt és a végén csak annyi tejet, hogy összeálljon a tészta. Rövid időre betesszük a hűtőbe, kb. 15-20 perc, utána könnyebben tudjuk nyújtani.

3.Ez a mennyiség három részre osztható. A részeket kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, a kihűlt máktöltelék harmadával egyenként megtöltjük, feltekerjük, tepsibe tesszük őket.

4.A tetejüket tojással megkenjük, egy-két helyen megszurkáljuk, majd sütőben "lassú tűznél" (alacsony fokozaton) sütjük.

 

Almás Sütemények

Mese almás

Hozzávalók 6 főre

Tésztához:

1/2 kg liszt

15 dkg Rama

10 dkg cukor

1 egész tojás

1 kis pohár tejföl

1/2 csomag  sütőpor

Töltelékhez:

1-1,5 kg alma

cukor ízlés szerint

fahéj

némi zsemlemorzsa vagy darált dió ízlés szerint.

Elkészítés:

1.A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. (A margarinnak mindenképpen szobahőmérsékletűnek kell lennie, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni.)

2.Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, jó alaposan összegyúrjuk, és pihentetjük.

3.Amíg a tészta pihen, addig jöhet a töltelék. Én kb. 1- 1,5 kg almából szoktam csinálni, mert ezzel nem spórolunk.

 Az almát megpucoljuk, lereszeljük, ízlés szerint cukorral és őrölt fahéjjal ízesítjük.

4.Kétfelé szedjük a tésztát, majd kikent, lisztezett tepsibe nyújtjuk az egyik felét. Ezt villával megszurkáljuk, és darált dióval vagy zsemlemorzsával meghintjük, hogy felszívja az alma levét, és ne ázzon el a tészta.

5.Megtöltjük a kifacsart reszelt almával, majd ráborítjuk a tészta másik felét, amit szintén megszurkálunk villával.

6.Sütés után porcukorral meghintve tálaljuk.

Dupla almás omlós süti

 Hozzávalók 8 főre

50 dkg liszt

25 dkg Rama

2+1 tojás

1 csomag  vaníliás cukor

1 csomag  sütőpor

15 dkg porcukor

10 dkg barna cukor

2 evőkanál  fahéj

2 kg alma

1 citrom reszelt héja és leve

5 dkg darált dió

 Elkészítés:

1.A liszthez keverjük a sütőport, elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a tojásokat és a porcukrot a vaníliás cukorral. Ezután betesszük a hűtőbe.

2.Amíg a tészta pihen, lereszeljük az almát, kinyomjuk a levét. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a citrom reszelt héját és levét.

3.Tepsibe nyújtjuk a tészta egyik felét, amit megszórunk darált dióval. Egyenletesen rákanalazzuk az almát, majd a másik lapot szépen ráfektetjük.

4.Megszúrkáljuk villával, megkenjük tojással, és 190-200 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

5.A tetejét porcukorral meghintjük, szeleteljük, és tálaljuk.

Almás krémes

Hozzávalók 12 főre

60 dkg liszt

20 dkg zsír

20 dkg kristálycukor

2 tojás

1 csomag  sütőpor

1 csomag  vaníliás cukor

3-4 evőkanál  tejföl

1,5 kg szeletelt alma

2 csomag  vaníliás pudingpor

0,5 dl tej

2 csomag  vaníliás cukor

2 tojás

 1 kocka Rama

 Elkészítés:

1.A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, bár aki margarinnal szereti jobban, semmi akadálya. Hozzáadjuk a cukrot, sütőport, vaníliás cukrot, közepébe lyukat készítünk, beleütjük a tojásokat, és a tejföllel összegyúrjuk.

2.Forró sütőben 3 lapot sütünk belőle, közben az almát vagy reszelve vagy szeletelve kevés vajon megpároljuk, ízesítjük fahéjjal, vaníliás cukorral.

3.A pudingport kikeverjük a tojásokkal, cukorral, és vigyázva összefőzzük a tejjel, ha kihűlt, hozzákeverjük a margarint.

4.Lerakjuk az első lapot, ezt lekenjük a vaníliás krémmel, rátesszük a második lapot, erre a párolt alma jön, végül befedjük a harmadik lappal. Mindenféleképpen 1 éjszakát jó, ha áll, akkor puhul meg!

5.Tehetünk rá csoki mázat, de porcukorral beszitálva is finom.:-)

Almás párna

Hozzávalók 6 főre

A tésztához:

600 g finomliszt

1 csomag  sütőpor

300 g krémtehéntúró (ha nincs, jó 250 g sima is)

10 evőkanál  tej

10 evőkanál  napraforgóolaj

150 g porcukor

1 csipet só

A töltelékhez:

600 g alma

2 evőkanál  citromlé

40 g kristálycukor (ha édes az alma, elég 20 g is)

1 dl tojáslikőr

1/2 csomag  vaníliás pudingpor

Továbbá:

1 tojás a kenéshez

fahéjas porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

1.A töltelékhez az almákat megmossuk, meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kiszedjük és vékony szeletekre vágjuk. Lábosba szórjuk, megöntözzük a citromlével, hozzáadjuk a cukrot és a tojáslikőrt. Felforraljuk.

2.3 ek hideg vízben elkeverjük a pudingport, az almához öntjük és folyamatosan keverve besűrítjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

3.A tésztához simára keverjük a túrót, a tejet, az olajat, a porcukrot és a sót, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet is. Összegyúrjuk.

4.Félbevesszük. Egyik felét lisztezett deszkán kb. 40x25 cm-es lapra nyújtjuk, hosszában félbevágjuk, keresztben pedig 6-7 csíkra szeljük, tehát összesen 12-14 db téglalapot kapunk.

5.A felső sorban lévő lapokat átlósan bevagdossuk 1 cm távolságra egymástól. Az alsó lapokra 2-3 evőkanál  almatölteléket halmozunk.

6.A tojást kettéválasztjuk, fehérjével a töltelékes lapok széleit megkenjük. Ráhelyezzük a bevagdosott lapokat és a széleiket jól összenyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a párnákat, és tetejüket megkenjük a tojás sárgájával.

7.Amíg sülnek, ugyanígy járunk el a tészta másik felével is.

8.Hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt fahéjas porcukorral meghintjük.

Almarózsa

Hozzávalók 4 főre

1 csomag  bolti vajas leveles tészta

3-4 db közepes alma

4 evőkanál  cukor

1 csomag  vaníliás cukor

1 teáskanál  őrölt fahéj

2 evőkanál  citromlé

3 evőkanál  cukor

4 csésze víz

 Elkészítés:

1.Az almákat megmossuk, a magházukat eltávolítjuk, majd vékony cikkekre szeljük.

2.A 4 csésze vizet 3 evőkanál  cukorral és a citromlével felforraljuk, majd két perce beletesszük az almaszeleteket. Ennyi elég ahhoz, hogy kicsit megpuhuljanak, és könnyen formázhatóvá váljanak.

3.Majd alaposan lecsepegtetjük, és papírtörlőre terítve hagyjuk őket megszáradni.

4.Közben a vajas tésztát vékonyra nyújtjuk, majd keresztben ujjnyi csíkokra osztjuk derelyevágóval. Megszórjuk a 4 evőkanál  cukor, a vaníliás cukor és a fahéj keverékével, s egy kicsit még sodrófával is átmegyünk rajta, így a cukor jobban megtapad a tésztán.

5.Az almaszeleteket jobbról balra haladva fektessük rá a csíkokra úgy, hogy kissé fedjék egymást.

6.Balról, óvatosan és - amennyire lehet- szorosan tekerjük fel egyesével a csíkokat. A végét enyhén nedves kézzel csípjük az oldalához, így sülés közben sem bomlik szét.

7.Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a rózsákat, és előmelegített sütőben, 220 fokon, 35 percig süssük.

8.Ha kihűlt, porcukorral hintsük meg, így még szebb lesz.

Bújtatott almás pite

Hozzávalók 8 főre

Tésztához

125 g cukor

125 g vaj

3 tojás

1 dl tej

200 g liszt

1 sütőpor

2 -3 alma

1,5 citrom héja és leve

 

Öntethez:

1 csomag  vaníliás szósz por vagy pudingpor

1 tejföl

1 tojás

3 evőkanál  cukor

 Elkészítés:

1.Almákat meghámozzuk, fél cm vastag cikkekre vágjuk, és a citrom levével meglocsoljuk.

2.A vajat a cukorral krémesre keverjük. A citrom héját és a tojásokat egyenként hozzáadjuk a vajas krémhez.

3.A lisztet sütőporral elkeverjük, felváltva a tejjel a masszához adjuk, és egy 26 cm-es tortaformába öntjük.

4.Az almacikkeket szépen körben kicsit a tésztába nyomkodjuk.

5.Az öntethez a hozzávalókat összekeverjük, és a tészta tetejére öntjük.

6.45 percig sütjük. Porcukorral meghintve találjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.115 mp