Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Linzerek

 

Dióba mártott linzerkoszorú

Hozzávalók / 6 adag

A tésztához:

350 g liszt

200 g vaj

100 g porcukor

0.5 csomag sütőpor

1 db tojás

2 db tojássárgája

5 dkg lekvár/ dzsem

A tetejére:

2 db tojásfehérje

100 g dió (darabosra vágott)

3 evőkanál  cukor

Elkészítés:

1.A lisztet és a sütőport egy tálba tesszük, a cukrot és a tojást egy kanállal elkavarjuk, és a liszt közepébe öntjük. Hozzáadjuk a margarint, és gyorsan összegyúrjuk.

2.A tésztát két részre osztjuk. Amíg az egyik felével dolgozunk, a másikat hideg helyre tesszük. A tésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, kör alakú szaggatóval kivágjuk, és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.

3.Ezalatt kinyújtjuk a másik cipót, ugyanúgy kiszaggatjuk, de ezeknek a közepét is kiszúrjuk. (Mindkettőhöz pogácsaszaggatót használtam, mert így mutatósabb, mintha gyűszűvel szúrnánk ki).

4.A tojásfehérjéket kissé felverjük, megkenjük vele a tésztakarikákat, majd a kristálycukorral elvegyített vágott dióba mártjuk. Vigyázzunk a sütéssel, mert ezek gyorsabban sülnek, és a dió hamar megég.

5.Miután megsült a tészta, a korongokat megkenjük lekvárral, és a diós karikákkal összeragasztjuk.

 

 

Egyszerű vendégváró linzer

Hozzávalók / 10 adag

1/2 kg liszt

fél csomag  sütőpor

1 csomag  vaníliás cukor

25 dkg porcukor

25 dkg margarin (kicsit lágy, szobahőmérsékletű)

1 egész tojás + 2 tojássárgája

sárgabaracklekvár

Elkészítés:

1.A tészta száraz hozzávalóit 1 nagyobb tálban összekeverjük.

2.Hozzáadjuk a margarint az egész tojást + 2 sárgáját.

3.Összegyúrjuk. Morzsálódni fog, az elején kicsit nehezen áll össze, de ne tegyünk hozzá semmit a kezünk melegétől megolvad a margarin, és össze fog állni. A legvégén, ha már összeállt, csak a tenyerünket lisztezzük meg, hogy sima egyenletes tésztát tudjunk gyúrni.

4.A kész tésztát minimum fél órára a hűtő leghidegebb részére tegyük (ne a fagyasztóba!).

5.A nyújtás során mindig csak annyit vegyünk le a tésztából, amennyi a tepsiben elfér, a többit a hűtőben tartsuk, hogy ne melegedjen fel.

6.Lisztezett nyújtódeszkán kicsit átgyúrjuk az adag tésztát, és egyenletesen kb. 2-3 mm-re kinyújtjuk, és tetszőleges formákat szúrjunk ki.

7.Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.

8.Előmelegített sütőben csak addig sütjük, amíg az alja színesedni, barnulni kezd. 5-10 perc.

9.Ha a sütik kihűltek, tegyük légmentesen zárható dobozba. Hűvös helyen nagyon sokáig eláll. Felhasználás előtt 1 nappal kenjük meg lekvárral, illesszük össze, és tegyük vissza a dobozba. 1 nap alatt visszapuhul, és omlós lesz.

10.Ha van kedvünk és időnk, a kész sütiket csoki mázzal lehet díszíteni.

 

 

Egyszerű rácsos linzer

Hozzávalók / 4 adag

Tésztához:

500 g liszt

250 g margarin

80 g zsír

167 g porcukor

esetleg 1 sütőpor (én most nem tettem bele)

Töltelékhez:

fél ü házi baracklekvár vagy sütésálló lekvár

Kenéshez:

1 felvert tojás

Elkészítés:

1.A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd betesszük folpackba csomagolva 30-60 percre a hűtőbe.

2.Közben kizsírozunk, lisztezünk egy tepsit, és a sütőt előmelegítjük 175 fokosra.

3.A tésztát kettévesszük, az egyik részt kinyújtjuk 8-10 mm vastagra, és a tepsibe rakjuk. Megkenjük jó vastagon a lekvárral.

4.A tészta másik felét is kinyújtjuk 5-8 mm vastagra, és kb. 10 mm széles csíkokat vágunk. A csíkokat a lekváros tésztára fektetjük, egyenlő távolságra egymástól átlósan, majd az ellenkező irányból is lerakjuk a csíkokat.

5.A csíkos tetőt megkenjük a felvert tojással, és az előmelegített sütőben 25 perc alatt halványpirosra sütjük.

6.Hűtjük, szeleteljük, porcukorral meghintve kínáljuk.

 

 

Nagyon omlós linzer

Hozzávalók

A tésztához:

38 dkg búzaliszt (BL55)

25 dkg vaj

12 dkg porcukor

10 g vaníliás cukor - bourbon

3 db tojássárgája

1 db citrom héja

A töltelékhez:

1 dl sárgabarack lekvár

A tetejére:

porcukor

Elkészítés:

1Egy nagy tálban a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, a tojássárgáját, belereszeljük a citrom héját és az egész tésztát gyorsan összedolgozzuk (egy kis joghurtot vagy tejfölt adhatunk hozzá, ha nem állna össze anélkül, bár ha pontosan kimértük, tökéletes lesz az állaga a tésztának).

2Tegyük a hűtőbe pihenni kb. egy órára, de legalább 30 percre.

3A sütőt melegítsük elő 200 C-ra, és készítsük elő a kiszúró formákat.

4Nyújtsuk ki a tésztát és szaggassuk ki a tésztát, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire őket.

5 Az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szépen megsülnek.

6Vegyük ki őket a sütőből és hagyjuk kihűlni, majd ragasszuk őket össze lekvárral. Én csakis anyukám házi sárgabarack lekvárjára esküszöm, de ez persze nem zárja ki, hogy egy finom áfonya- vagy meggylekvárral ne tölthetnénk meg. :)

 

 

Almás linzer

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt

20 dkg vaj

15 dkg cukor

5 evőkanál tejföl

 2 tojás

csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

1 kg alma

5 evőkanál cukor

darált dió

 fahéj

Elkészítés:

Az almát hámozzuk  meg, majd reszeljük le. Szórjunk  rá az öt evőkanálnyi cukrot, és szórjuk meg ízlés szerint fahéjjal, majd hagyjuk állni. A lisztbe morzsoljuk bele a vajat, szórjuk bele a cukrot és a csipetnyi sót. Adjuk hozzá az egyik tojást és a tejfölt, és gyúrjuk össze a tésztát. Osszuk  két részre, és az egyiket nyújtsuk ki a tepsi méretére. Szórjuk rá a kinyomkodott almát, és feddjük  be a másik kinyújtott tésztával. A másik tojást verjük fel, és kenjük meg a süti tetejét. Szurkáljuk meg egy villával néhány helyen, és előmelegített sütőben süssük arany barnára.

 

 

Lekváros linzerkarika

Hozzávalók:

 25 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg cukor

3 tojássárgája

1 kis üveg baracklekvár

 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A vajat a lisztbe morzsoljuk bele. Adjuk  hozzá két tojássárgáját, a cukrot, a citromhéjat és csipetnyi sót. Gyúrjuk össze,és  csomagoljuk bele egy fóliába, és tegyük  hűtőbe fél órára. Lisztezett deszkán nyújtsuk  ki fél centisre, és tetszés szerinti süti szaggatóval szaggassuk ki. A tésztalapok felének a közepét szúrjuk ki, és kenjük meg őket tojással. Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük meg őket. Ha kihűltek, egy sima és egy kiszúrt tetejű lapot ragasszunk össze lekvárral, és hagyjuk, hogy rendesen összetapadjanak, csak azután tálaljuk.

 

 

Bécsi linzertorta

Hozzávalók:

30 dkg darált keksz

20 dkg darált dió

 20 dkg vaj

20 dkg porcukor

10 dkg liszt

 3 dl baracklekvár

2 tojás

 2 dkg vaníliás cukor

1 dl tej

1 citrom

1 kávéskanál sütőpor

 fél dl rum

Elkészítés:

A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral keverjük  habosra. Adjuk hozzá a diót, a keksz nagy részét, a tojásokat, a lisztet és a lereszelt citromhéjat. Keverjük bele a rumot és a tejet, majd robotgéppel keverjük jól össze a tésztát. Egy tortaformát vajazzunk ki, szórjuk be a maradék darált keksszel, és öntsük  bele a masszát. Kenjük  meg a tetejét a baracklekvárral, és előmelegített sütőben süsük készre.

 

 

 

Omlós tészta (alaprecept)

Számtalan aprósütemény, torta alapja az omlós (linzer-) tészta. A hozzávalók, azaz a liszt-zsiradék - cukor aránya általában 3:2:1, de ez a felhasználás célja és egyéb hozzáadott anyagok szerint változhat.

Ennél a tésztánál feltétel, hogy hidegek legyenek a hozzávalók, lehetőleg hideg kézzel, gyorsan dolgozzunk, és hűvös helyen állítsuk össze a tésztát. Ha meleg konyhában dolgozunk, arra mindenképp törekedjünk, hogy a hozzávalók, az eszközök és kezünk hideg legyen, mozdulataink pedig gyorsak, hogy minél kevesebbet érintkezzen a tésztával. A kéz melegétől ugyanis megolvad a zsiradék, beleszívódik a lisztszemcsékbe, ennek következtében a tészta szétesik, morzsalékos lesz. Ilyenkor az a megoldás, hogy 1-2 kiskanál tejfölt, aludttejet, citromos/ecetes vizet gyúrunk bele, de a tészta már nem lesz olyan omlós, mint szeretnénk.

 

 

Mese almás (omlós/linzer tészta)

Hozzávalók:

A töltelékhez:

 2-3 kg savanykás alma

 20 dkg cukor (függ attól, hogy milyen az alma)

 ízlés szerint őrölt fahéj

Az omlós tésztához:

 50 dkg finomliszt

 25 dkg vaj/margarin

 12,5 dkg porcukor

 1 csomag  sütőpor (12 g)

 2 csomag  vaníliás cukor (20 g)

 2 egész tojás

 2 evőkanál  tejföl

 csipetnyi só

Továbbá:

 6 dkg zsemlemorzsa/darált dió

 porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

 Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, és mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem főtte. Hagyjuk kihűlni.

 Alapja az omlós tészta. A liszthez apróra vágva adagoljuk a fagyos margarint/vajat, és összemorzsoljuk. Tetejére szitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, sütőport, tojást, tejfölt, csipetnyi sót. Az egészet gyorsan összegyúrjuk, 2 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben legalább fél órát pihentetjük (ha sietünk, a fagyasztóba is tehetjük, de akkor rövidebb időre).

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú (tepsi mérete: kb. 35 * 24 cm) lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, mint amekkorák a papírlapok.

 Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Úgy, hogy a papír legyen felül, a tetejére fordítjuk a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Tetejét sűrűn megszurkáljuk villával, és középső bordamagasságon arany barnára sütjük, kb. 40-45 perc alatt.

A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor kockákra vagy rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.

 

0.043 mp