Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Különleges Sütemények És Torták Karácsonyra

 

 

Különleges Sütemények És Torták Karácsonyra!

 

 

  Hókristály

  Hozzávalók kb. 85 darabhoz:

  5 dkg  cukrozott citromhéj, 15 dkg liszt, 1 csipet sütőpor, 5 dkg cukor, 10 dkg vaj /margarin, 1 tojássárgája,

  1 mokkáskanál citromaroma, 1 citrom reszelt héja

  A mázhoz:

  7 dkg porcukor, 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál jégcukor

 

    Elkészítés:

1. A cukrozott citromhéjat nagyon apróra összevágjuk, és összedolgozzuk a liszttel, a sütőporral, a cukorral, vajjal/margarinnal, a tojássárgájával, a citromaromával, a citromhéjjal és egy csipet sóval. A tésztát cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe.

2. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tésztát két réteg folpack között kb. 3-5 mm vastagra kinyújtjuk, és különböző formájú hókristályokat szaggatunk ki belőle. Tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 10 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.

3. A mázhoz a porcukrot simára keverjük a citromlével (sűrű masszát kell kapnunk), és bevonjuk vele a hideg süteményeket. Hagyjuk kissé megszáradni, és megszórjuk jégcukorral (durva szemcsés kristálycukorral).

 

 

 

  Hógolyó

  Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  2 tojásfehérje, 1 teáskanál citromlé, 16 dkg porcukor, 12 dkg vágott  mandula

 

Elkészítés:

1. A tojásfehérjét a citromlével kemény habbá verjük, közben beleszitáljuk a porcukrot. Végül gyors mozdulatokkal beleforgatjuk mandulát.

2. A sütőt a legkisebb fokozatra kapcsoljuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. Fagylaltos kanállal vagy két teáskanál segítségével kerek halmokat teszünk a tepsire, és a sütőben kb. 1,5 órát sütjük-szárítjuk. Közben a sütő ajtaját egy fakanállal kitámasztjuk, hogy a keletkező gőz el tudjon távozni.

3. A kész golyókat kihűtjük, és kínáljuk.

 

 

 

  Gyömbérfelhő

  Hozzávalók kb. 100 darabhoz:

  2 tojásfehérje, 16 dkg cukor, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 10 dkg lekvár

 

Elkészítés:

1. A tojásfehérjét a citromlével kemény habbá verjük. Közben beleszitáljuk a porcukrot, és gyors mozdulatokkal beleforgatjuk a gyömbérport.

2. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt a legkisebb fokozatra kacsoljuk. A habot kis lyukú csillagcsőrös habzsákba szedjük, és apró halmokat nyomunk vele a tepsire. A sütőben kb. 1 óra 15 percig sütjük-szárítjuk. Hagyjuk kihűlni.

3. Két-két darabot az aljánál fogva összeragasztunk a lekvárral, tálcára tesszük, és így kínáljuk.

 

 

 

  Fehér hegy

  Hozzávalók kb. 45 darabhoz:

5 dkg tisztított dió, 15 dkg marcipánmassza, 1 teáskanál rumaroma, 50 dkg aszalt szilva, 22,5 dkg fehér tortabevonó csokoládé

 

Elkészítés:

1. A diót durvára összevágjuk, és összedolgozzuk a marcipánnal, a rumaromával.

2. Az aszalt szilvákat (ha magvas, kimagozzuk) sorban kirakosgatjuk, és mindegyik tetejére fél teáskanálnyi marcipánmasszát teszünk.

3. A tortabevonót felolvasztjuk, és bevonjuk vele a halmokat. Hagyjuk megszáradni, majd mignonpapírba ültetjük, és kínáljuk.

 

 

 

  Ropogós tallér

  Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

  12,5 dkg vaj, 10 dkg cukor, fél teáskanál őrölt ánizs (ki is maradhat),  20 dkg liszt, 1 tojásfehérje, 2 dkg barna cukor

 

Elkészítés:

1. A vajat felolvasztjuk, közben kissé megbarnítjuk, majd kihűtjük. Hozzáadjuk a cukrot, az ánizst, és egy csipet sót. Beledolgozzuk a lisztet, a tojásfehérjét, és kb. 3 cm átmérőjű rudakat sodrunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe.

2. A rudakat meghempergetjük a barna cukorban, kissé rányomkodjuk, és fél cm vastag szeletekre vágjuk. Húsklopfolóval egyet ráütünk, hogy szép mintájuk legyen, és 20 percre a mélyhűtőbe tesszük.

3. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, rárakjuk a tallérokat, és a sütőben kb. 14 percig sütjük.

 

 

 

  Gyömbéres rúd

  Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

 10 dkg méz, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj/margarin, 3 evőkanál tej, 27,5  dkg liszt, fél csomag sütőpor, 1 evőkanál őrölt gyömbérpor, fél-fél  teáskanál őrölt fahéj, kardamom, koriander, 7,5 dkg barna  kandiscukor, 2,5 dkg étcsokoládé tortabevonó

 

Elkészítés:

1. A mézet, a cukrot, a vajat/margarint, a tejet összekeverjük egy lábosban, felmelegítjük, amíg a zsiradék elolvad, és hagyjuk kihűlni.

2. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a gyömbérrel, a fahéjjal, a kardamommal, a korianderrel, és a mézes masszába dolgozzuk. A kandiscukrot apróra vagdaljuk, és szintén a masszába keverjük. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe.

3. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát két réteg fólia között kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és 8 cm hosszú, 2 cm széles csíkokra vágjuk. A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 12 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.

4. A tortabevonó csokoládét a csomagon olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és kidíszítjük vele a rudakat. Hagyjuk megszáradni.

 

 

 

  Mogyorós háromszög

  Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

  A tésztához:

  15 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 5 dkg cukor, 10 dkg vaj/margarin + a tepsihez, 1 tojássárgája

  A tetejére:

  10 dkg cukor, 4 evőkanál likőr(dió vagy triple sec), 10 dkg vaj

   10 dkg tisztított mogyoró, 7,5 dkg tisztított dió, 6 dkg tisztított pisztácia (egyik sem sós)

 

    Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vajat/margarint, a tojássárgáját, 1 evőkanál vizet és egy csipet sót összedolgozunk. Kivajazunk egy tepsit, és egyenletesen belenyomkodjuk a masszát. Hidegre tesszük.

2. A tetejére a cukrot óvatosan megolvasztjuk, és ráöntjük a likőrt. Beledobjuk a vajat, és kevergetve tovább főzzük, amíg karamellizálódik.

3. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A mogyorót és a diót durvára vagdaljuk, és a pisztáciával együtt a karamellbe szórjuk. Egyenletesen a tésztára simítjuk. A sütőben kb. 20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. Háromszögekre vágva kínáljuk.

 

 

 

  Meglepetés praliné

  Hozzávalók kb. 70 darabhoz:

 40 dkg tejcsokoládé tortabevonó, 12,5 dkg étcsokoládé tortabevonó, 60 ml tejszín, 2 teáskanál mézessütemény-fűszerkeverék, 7,5 dkg vaj, 40 dkg marcipánmassza

 

Elkészítés:

1. Felvagdalunk 10-10 dkg tej- és étcsokoládé tortabevonót. A tejszínt a mézessütemény-fűszerkeverékkel felforraljuk, kis lángon felolvasztjuk benne a vajat és a felvagdalt csokoládékat. A masszát a hűtőbe tesszük, és 4 órát pihentetjük.

2. A marcipánt kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk, 2,5x2,5 cm négyzetekre vágjuk, és tálcára rakosgatjuk. A csokoládékrémet a kézi robotgéppel felverjük, és kiskanál segítségével 1-1 halmot rakunk a marcipánszeletek közepére. (Dolgozhatunk habzsákból is.) Hidegre tesszük.

3. A maradék tortabevonó csokoládékat külön-külön felolvasztjuk a csomagolásukon olvasható utasítás szerint. A tejcsokoládéssal bevonjuk a halmokat, az étcsokoládét pedig ízlésesen ráfolyatjuk. Hagyjuk megszáradni.

 

 

 

  Farkas mancs

  Hozzávalók kb. 50 darabhoz:

  4 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 25 dkg darált mandula, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál kakaópor, 20 dkg bogyós lekvár, 20 dkg étcsokoládé tortabevonó

 

    Elkészítés:

1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben a cukrot lassan beleszitáljuk. A mandulát összekeverjük a fahéjjal, a kakaóval, a csokoládét lereszeljük, mindkettőt óvatosan a habba forgatjuk.

2. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A habot csillagcsőrös habzsákba szedjük, és kis halmokat nyomunk a tepsire. A sütőben 12-15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.

3. A lekvárt felforrósítjuk szitán átpasszírozzuk, és összeragasztunk vele 2-2 farkas mancsot. Hagyjuk megszáradni.

4. A tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és a sütik egyik végét belemártjuk. Ezt is hagyjuk megszáradni.

 

 

 

  Meggyes falat

  Hozzávalók kb. 45 darabhoz:

 10 dkg mogyorós csók (készen kapható kekszféle), 6 evőkanál meggylikőr, 1 üveg magozott meggybefőtt, 15 dkg darált mandula, 20 dkg tortabevonó étcsokoládé, 3-4 evőkanál citromlé

10 dkg porcukor

 

   Elkészítés:

1. A mogyorós csókot leöntjük a likőrrel, állni hagyjuk. A meggyet lecsepegtetjük, apróra vágjuk. A beáztatott csókokat összetörjük, és elkeverjük a meggyel, valamint 10 dkg darált mandulával.

2. A masszát kb. 1 cm átmérőjű rúddá sodorjuk, és meghempergetjük a maradék darált mandulában, kissé rányomkodjuk. A rudat 4 cm-es darabokra vágjuk.

3. A csokoládét a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, bevonjuk vele a rudakat, és száradni hagyjuk.

4. A citromlevet elkeverjük a porcukorral (sűrű masszát kell kapnunk), ételfestékkel kedvünk szerint beszínezzük, és kidíszítjük vele a rudakat. Ehhez a masszát nejlonzacskóba szedjük, aminek a sarkát éppen csak lecsippentjük, és a masszát a rudakra folyatjuk. Hagyjuk megszáradni.

 

 

 

  Narancsos csillagok

  Hozzávalók kb. 75 darabhoz:

 15 dkg liszt, 1 csipet sütőpor, 5 dkg cukor

 1 narancs reszelt héja, 10 dkg vaj/margarin, 1 csipet sáfrány, 1 tojássárgája, 2,5 dkg fehér tortabevonó csokoládé, kb. 75 db cukorgyöngy

 

   Elkészítés:

1. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a cukorral, a narancshéjjal, a vajjal/margarinnal, a sáfránnyal, a tojássárgájával, egy csipet sóval és 1 evőkanál vízzel. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe.

2. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírra. Két réteg fólia között vékonyra nyújtjuk a tésztát, csillagokat szaggatunk ki, és a tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 10 percig sütjük. 3. A tortabevonó csokoládét a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és csillagokra folyatjuk. Közepükre 1-1 szem cukorgyöngyöt ragasztunk. Hagyjuk megszáradni.

 

 

 

  Fekete-fehér csillag

  Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

 15 dkg liszt, 1 csipet sütőpor, 5 dkg cukor

fél csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj/margarin, 1 tojássárgája, 1,5 teáskanál kakaópor, 1 teáskanál tej, 4 csepp rumaroma

 

   Elkészítés:

1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral, a vajjal/margarinnal, a tojássárgájával, egy csipet sóval és 1 evőkanál vízzel. A tészta 2/3 részébe beledolgozzuk a kakaót, a tejet, és a rumaromát. Mindkettőt cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe.

2. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tésztát (külön-külön) két réteg fólia között vékonyra kinyújtjuk, a sötét tésztából nagyobb, a világosból kisebb csillagokat szaggatunk ki (egyforma darabszámot). A sötét csillagra illesztjük a világosat, a tepsire rakosgatjuk, és a sütőben kb. 12 percig sütjük. Kihűtjük.

 

 

 

  Nagyi kedvence

  Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

 10 dkg étkezési keményítő, 1 evőkanál liszt, 1 rúd vanília pépje, 11 dkg vaj, 4 dkg cukor, 2,5 dkg mandula rudacska, fél teáskanál porcukor

 

   Elkészítés:

1. A keményítőt és a lisztet elkeverjük, átszitáljuk. Beledolgozzuk a vaníliapépet, a vajat, a cukrot és 1 evőkanál hideg vizet. A tésztát cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára betesszük a hűtőbe.

2. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát két réteg fólia között nem túl vékonyra kinyújtjuk, és csillagokat szaggatunk ki belőle. A csillagokat a tepsire rakosgatjuk, kidíszítjük mandula rudacskákkal, és a sütőben 10-12 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.

3. Tálalás előtt vékonyan megszórjuk porcukorral.

 

 

 

  Fahéjas hold

  Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

 3 tojásfehérje, 1 teáskanál citromlé, 15 dkg porcukor, 15 dkg darált mandula, 15 dkg darált mogyoró, fél teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt szerecsendió, 10 dkg cukor, 4 csepp rumaroma

 

   Elkészítés:

1. Kemény habbá verünk 2 tojásfehérjét a citromlével. A porcukrot átszitáljuk, és a habhoz keverjük. A mandulát összekeverjük a mogyoróval, a fahéjjal, a szerecsendióval, 3 evőkanállal félreteszünk belőle, a többit a habba forgatjuk.

2. A félretett mandulás diót egy nagyobb darab nejlonra szórjuk, rátesszük a tésztát, ráfektetünk egy másik darab nejlont, és a két réteg között kb. fél cm vastagra kinyújtjuk a tésztát. Kb. 30 percig száradni hagyjuk.

3. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztából holdakat szaggatunk ki, a tepsire rakjuk, és a sütőben kb. 10 percig sütjük.

4. A maradék 1 tojásfehérjét kemény habbá verjük, beleszórjuk a cukrot, belekeverjük a rumaromát, és megkenjük vele a holdakat. Visszatesszük a sütőbe, és még 10 percig sütjük. Kihűtve kínáljuk.

 

 

 

  Marcipános csillagok

  Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

 1 csomag mélyhűtött leveles tészta (50 dkg)

liszt a nyújtáshoz, 30 dkg marcipán, 1 tojás, 10 dkg kókuszreszelék, 1 evőkanál tej

 

    Elkészítés:

1. A leveles tésztát hagyjuk kiengedni, majd a lágy tésztát kettévágjuk, az egyik felét lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk.

2. A marcipánt átgyúrjuk, és hasonló nagyságúra nyújtjuk, mint a tésztát. A tésztát villával több helyen megszurkáljuk, és ráfektetjük a marcipánt. A tojást kettéválasztjuk, a fehérjével megkenjük a marcipánt, és megszórjuk kókuszreszelékkel (maradjon egy kevés belőle).

3. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A maradék tésztát is kinyújtjuk, a marcipánra fektetjük, és az egészét még kissé kinyújtjuk. Nagy csillagokat szaggatunk ki belőle, és a tepsire fektetjük.

4. A tejet elkeverjük a tojássárgájával, megkenjük vele a csillagok tetejét, közepükre még kevés kókuszreszeléket szórunk, és a sütőben kb. 8 percig sütjük.

 

 

 

  Gyömbéres csók

  Hozzávalók kb. 30 darabhoz:

 30 dkg fehér tortabevonó csokoládé, 3 dkg friss gyömbér, 75 ml tejszín, 10 dkg vaj, 4 dkg színes tortadara

 

    Elkészítés:

1. A tortabevonót nagyobb darabokra tördeljük. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, és a tejszínbe keverjük. Beledobjuk a vajat, felforraljuk, félrehúzzuk, és beleszórjuk a csokoládét. Kevergetve felolvasztjuk, kihűtjük, majd 4 órára betesszük a hűtőbe.

2. A masszát a kézi robotgép keverőspiráljával habosra keverjük, két teáskanál segítségével golyókat formázunk belőle, és újabb 2 órára hidegre tesszük.

3. A tortadarát még apróbbra vagdaljuk, megforgatjuk benne a golyókat, kissé rányomkodjuk, papirkába ültetjük, és tálalhatjuk.

 

 

 

  Habcsók

  Hozzávalók:

  3 tojás fehérje

  150-210 g porcukor

  csipet só

  citromlé

   Elkészítés:

A lehűtött tojásfehérjéket csipet sóval, és néhány csepp citromlével kemény habbá verjük. Közben kisebb adagokban hozzáadjuk a porcukrot. A hab akkor van készen, ha a habverőről nem folyik le, hanem nagy darabokban megmarad rajta. Amikor elkészült, óvatosan habzsákba kanalazzuk a masszát, és viaszos sütőpapírra, vagy szilikon lapra kis halmokat, esetleg karikákat nyomunk. 150 ºC-os sütőben sütjük 5 percig, majd a továbbiakban vegyük le a hőmérsékletet 100-120 ºC-ra, és szárítsuk a habcsókot még 60-90 percig. Ha elkészült, hagyjuk a tepsin kihűlni, majd tegyük légmentesen zárható dobozba.

 

 

 

  Karácsonyi Fatörzs

  Hozzávalók

  A piskótához

  4 tojás

  10 dkg liszt

  10 dkg kristálycukor

  1 zacskó vaníliás cukor

  1 csipetnyi élesztő

  20 gr olvasztott vaj

  A krémhez:

  2.5 dl tej

  1 vanília rúd

  70 gr porcukor

  1 zacskó vaníliás cukor

  3 tojás

  30 gr liszt

  120 gr vaj

  fél kávéskanál vanília aroma

  10 cl nádcukor szirup

  5 cl rum

      Elkészítés:

    A piskóta elkészítése

A tojások sárgáját elválasztjuk a  tojásfehérjéből.   felverjük kemény habbá,folyamatos habverés közben lassan hozzá adjuk a kristálycukrot,a vaníliás cukrot,majd 4 tojás sárgáját,végül a lisztet és az élesztőt. A kész masszát sütőpapírral kibélelt sütőlapra öntjük,hogy 1-1.5cm vastag tésztát kapjunk.180 fokon előmelegített sütőben 8-10 percet sütjük. Egy tiszta kicsit nedves konyharuhára borítjuk,lehúzzuk a papírt és a ruha segítségével többször felcsavarjuk. Egy órán keresztül felcsavartan hagyjuk kihűlni.

 

   A krém elkészítése

Egy lábosban felforraljuk a tejet a ketté vágott vanília rúddal.

Egy edényben felverünk egy tojást két tojás sárgájával a cukorral és a vanília cukorral míg nem kapunk egy fehéres habot,majd állandó kevergetés mellett hozzá adjuk a lisztet,majd a forralt tejet. A keverékünket beleöntjük a lábosba és kis tűzön folyamatosan keverve felforraljuk egy percet. Az elkészült krémet beleöntjük egy tálba és habverővel folyamatosan verve hozzá adjuk a vajat. Befedjük és behelyezzük hűtőbe.

 

    A karácsonyi fatörzs elkészítése

Kitekerjük a piskótát és bekenjük a nádcukor szirup és a rum keverékével,majd bekenjük a kész krém két harmadával,a maradékot vissza tesszük a hűtőbe. Egy folpack fóliára helyezve összetekerjük a piskótát és egy órát a hűtőbe rakjuk. Egy óra múlva egy tálra helyezve bekenjük kívül is a maradék krémmel,majd egy villát használva vonalakat húzkodunk,hogy fakéregre hasonlítson.

Vissza tesszük a hűtőbe,hidegen tálaljuk.

 

 

 

 

  Karácsonyi csillagtorta

  Hozzávalók:

  Kávékrém:

  150 ml víz

  3 teáskanál őrölt kávé vagy kakaó

  250 ml tej

  1 tasak csokoládés pudingpor

  80 g cukor

  200 g vaj

  25 g kókuszzsír vagy margarin

  Tészta:

  300 g liszt

  1 késhegynyi sütőpor

  100 g cukor

  1 tasak vaníliás cukor

  1 pohár tejföl (20% zsírtartalmú)

  150 g vaj vagy margarin

  Morzsalék:

  150 g liszt

  80 g cukor

  1 tasak vaníliás cukor

  1 késhegynyi fahéj

  100 g vaj vagy margarin

  Ezenkívül:

  porcukor

  kakaó

     Elkészítés:

Kávékrém: A vízből és a kávéból egy csészényi italt készítünk, és a tejjel felöntjük. A pudingporból, a cukorból és a kávéból a tasakon található leírás szerint pudingot készítünk. Még mielőtt bőrösödni kezd, közvetlenül a pudingra átlátszó fóliát (folpack) teszünk, hogy a bőrösödést megakadályozzuk. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

 

   Tészta:

A lisztben elvegyítjük a sütőport, és egy keverőedénybe szitáljuk. A többi hozzávalót is belekeverjük, és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd magas fokozaton addig verjük, amíg egynemű tésztát nem kapunk. Fóliába tekerve legalább 30 percre hideg helyre tesszük.

 

   Morzsalék:

 A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk, a többi hozzávalót belekeverjük és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) addig verjük, amíg finom morzsalékot nem kapunk.

A hideg tésztát 4 részre osztjuk úgy, hogy az első rész a negyedével több legyen, mint a többi, hogy a csillaglapok végül egyforma nagyságúak legyenek. Mindegyik részt – kezdjük a nagyobbal  egy sütőpapíron kinyújtjuk, egy kb. 28 cm átmérőjű kört formálunk és sablon segítségével csillag alakúra vágjuk. A levágott részeket mindig a következő résszel használjuk fel.

A csillagokat egyenletesen megszórjuk a morzsalékkal, a sütőpapír segítségével egy tesibe helyezzük és egymás után megsütjük. A maradék tésztát kinyújtjuk és tetszőleges formákat, pl. hold, csillagok, szaggatunk ki belőle. Szintén sütőpapíron sütjük meg a formákat is.

Alsó és felső sütés: kb. 180 fok (előmelegítve)

Lég keveréses sütő :kb. 160 fok (előmelegítve)

Gáz sütő: kb. 3. fokozat (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 15 perc, a kis formáknál kb. 10 perc

A tortalapokat és a formákat a sütőpapírral együtt kivesszük a tepsiből, és egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.

A kávékrémhez a szobahőmérsékletű vajat egy konyhai robotgéppel habosra verjük, és a pudingot evőkanalanként a vajhoz keverjük. A kókuszzsírt felmelegítjük, és utoljára keverjük a krémbe. A krémet egy nyomózsákba töltjük (ha nem rendelkezünk nyomózsákkal, akkor egy nejlonzacskóba töltsük a krémet, és vágjuk ki az egyik sarkát). Az alsó tortalapot egy tortatálra helyezzük, először kis gömböket formálunk végig a peremen, majd a közepébe kb. 4 evőkanálnyi krémet nyomunk és elegyengetjük. Ráhelyezzük a második lapot, és kicsit rányomkodjuk. A krémmel ugyanúgy járunk el. Végül ráhelyezzük az utolsó lapot, ezt is kicsit rányomjuk. A maradék krémmel a tetejére ragasztatjuk a kis formákat. Tálalásig hideg helyen tároljuk, vaníliaízű porcukorral és kakaóval megszórva tálaljuk.

 

 

 

 

  Diplomata torta

  Hozzávalók:

   egy 26 cm tortaformához:

  1 db vizes piskóta tortalap 4 tojásos (nálam rizslisztes volt 5 tojással)

    Elkészítés és a Krém:

4 dl tej 1 csomag vanília ízű pudingpor (40 gr) 4 tojás sárgája 10 dkg cukor 1 db mandarin / vagy narancs 1 kis doboz ananász befőtt (a két gyümölcs együttes súlya kb. 40 dkg legyen) 1-1.5 dl ananász lé (a konzerv leve) 2 evőkanálnyi rum (ízlés szerint) 1 csomag zselatin (20 gr) Kandírozott narancs és citromhéj,- tetszés szerint, nem kell sok bele 4 dl habtejszín Tetejére:

 1.5-2 dl habtejszín ízlés szerint édesítve + habfixáló, kandírozott narancs és citromhéj Elkészítés: A krémhez a tojások sárgáit a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a pudingot, kb 1 dl tejet, és simára kavarjuk. A maradék tejet felforraljuk, hozzáöntjük a tojásos masszához, és folyamatosan kavarva sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk, időnként átkeverve. A gyümölcsöket apróra vágjuk. A mandarint gerezdekre szedve megszabadítjuk a hártyáitól, úgy daraboljuk fel. A zselatint az ananász levében elkeverve beáztatjuk, majd kis lángon folytonos keveréssel áttetszőre feloldjuk, de nem forraljuk fel. A kemény habbá vert tejszínből 3-4 evőkanállal elkeverünk a zselatinnal, majd így adjuk a nagyobb mennyiségű habhoz. A sárga krémet átkeverjük, és apránként a habba keverjük. Végül az aprított gyümölcsök kerülnek a krémbe, ízlés szerint szórunk bele a kandírozott a héjakból, és rummal ízesítjük. A két lapra vágott piskótát kapcsos tortaformában, vagy tortagyűrűben töltjük meg. A töltés előtt meg lehet a lapokat locsolni a maradék ananász lével is. Tetejét habbal vonjuk be, és díszítjük. A tortát előző nap érdemesebb elkészíteni, esetleg fogyasztás előtt néhány órát hagyjuk dermedni. A torta Kiskukta leírása alapján készült, néhány apró módosítással. Nagy siker volt!

 

 

 

  Diótorta rumos meggyel

  Hozzávalók:

  1 db diós tortalap 24-26 cm átmérőjű.

  Krém:

 20 dkg cukor 20 dkg darált dió 2 evőkanálnyi liszt 2 dl tej 0.3 cl rum / vagy rum aroma 1-2 evőkanálnyi 1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor/ vagy 1-2 teáskanálnyi vanília aroma 20 dkg puha margarin/ vaj A töltelékhez: romos meggy, és a lapok locsolásához a meggybefőtt leve Tetejére csoki máz: 3 evőkanálnyi kakaópor 3 evőkanálnyi cukor 3 evőkanálnyi víz 5 dkg étcsokoládé 5 dkg vaj

 

   Elkészítés:

A krémhez elkeverjük a diót a cukorral, a liszttel és a tejjel, majd kevergetve felforraljuk. Pár percig főzzük, míg kissé besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni. A margarint kihabosítjuk, a diós krémet kanalanként adjuk hozzá, és jó alaposan kikeverjük. Ízesítjük vaníliával és rummal. A tortalapot 3 lapra vágjuk, a lapokat meglocsoljuk a meggybefőtt levével, és megtöltjük meggyel és krémmel. Ha nincs rumos meggyünk, sima meggybefőttel is finom, vagy a sütemény készítése előtt 2-3 nappal tehetünk a meggybefőttbe rumot, addigra átjárja az íze.

A csoki mázhoz a kakaót elkeverjük a cukorral és a vízzel, kis lángon folytonos keveréssel összeolvasztjuk. Levesszük a tűzről, majd az aprított csokival is elkeverjük, végül a vajat adjuk hozzá. Egyneműre keverjük, önthető krémes massza lesz belőle.

Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük. Érdemes akár két nappal korábban is elkészíteni, mert harmadnapra értek össze igazán finoman az ízei!

 

 

 

 

 

 

0.044 mp