Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Különleges Karácsonyi Sütemények!

 

Különleges Karácsonyi Sütemények

 

ASZALT BARACKOS MUFFINOK

Előkészítés és    ELKÉSZÍTÉS:

Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.

A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük, és a sütőben kb. 20 percig sütjük.

 

 

 

FAHÉJAS CSOKIKOCKÁK

 Előkészítés és  ELKÉSZÍTÉS

A csokoládét kisebb darabokra tördeljük. A lisztet összekeverjük a kakaóval. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20x30 cm nagyságú tepsit.

 Vízfürdőbe állítjuk a csokoládét és belekeverjük a vajat. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tojásokat a cukorral és a fahéjjal habosra keverjük. A csokoládés masszába dolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztes keveréket is, és a formába simítjuk. A sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje ropogós lesz, de a belseje még puha. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk.

 

 

 

MARCIPÁNBA CSOMAGOLT CSOKOLÁDÉTORTA

Előkészítés és   ELKÉSZÍTÉS:

 A krémhez a tojássárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral vízgőz felett sűrűre főzünk. A gőzről levéve kihűlésig keverjük. A reszelt csokoládét a vajjal és a rummal összekeverjük, majd a kihűlt krémhez keverjük.

Töltsük meg a krémmel a három részre vágott piskótakarikákat, és kenjük körbe a maradék csokoládé krémmel. Tegyük hűtőbe, majd dermedés után burkoljuk be a marcipánnal. Végül marcipánrózsával vagy figurával díszítsük.

 

 

  EGYSZERŰ NARANCSTORTA

  ELKÉSZÍTÉS

A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk, majd a joghurtot és a narancsok héját és levét is. A sütőport és a lisztet hozzáadjuk, majd a tojásfehérjéből habot verünk és a masszába forgatjuk.

Vajjal kikent tortaformában 180 fokon kb. 70 percig sütjük. A sziruphoz valókat összeforraljuk, és a kisült tortára öntjük.

 

 

  ALMÁS PÜSPÖKKENYÉR

  ELKÉSZÍTÉS

 A reszelt almát egy tálban a cukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral, a tojással és a reszelt narancs- vagy citromhéjjal habosra keverjük. Ízlés szerint tehetünk bele mazsolát, csokit, diót is. Ezután a lisztet adagolva simára keverjük a masszát. A gyümölcsdarabokat legutoljára keverjük a tésztába, hogy azokat ne törjük össze, levüket ne nyomjuk ki.

A tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe vagy formába öntjük, olajjal megkent alufóliával letakarva 45 percig közepes lángon sütjük. Ha ekkor a tészta még ragad (tűpróba!), tovább sütjük, 5 percenként ellenőrizzük, mert a széle megéghet.

 

 

  FAHÉJAS-ALMÁS KALÁCS

  HOZZÁVALÓK

30 g friss élesztő

80 g kristálycukor

250 ml tej

1 csipet só

1 db tojás

4 ek vaj

600 g liszt

200 g alma

2 tk őrölt fahéj

1 db tojássárgája

   ELKÉSZÍTÉS:

1. Az elmorzsolt élesztőt futtassuk fel a 2 evőkanál cukorral édesített, langyos tejben. A sót, a maradék cukrot, a tojást és a szoba-hőmérsékletű vajat keverjük habosra, majd adjuk hozzá az élesztős tejet. Szitáljuk bele a lisztet, és gyúrjuk a tésztát addig, amíg már nem ragad. Meleg helyen, letakarva kelesszük kb. 30 percig, majd lisztezett felületen gyúrjuk át, és kelesszük újabb 45 percig.

2. Közben az apróra kockázott almát keverjük össze a fahéjjal elvegyített 80 g cukorral.

3. A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki 5 mm vastag téglalappá, és vágjuk fel 3 db 15 cm széles csíkra. Hosszában osszuk el a közepükön a fahéjas almát, majd két oldalról hajtsuk a töltelékre a tésztaszéleket, és óvatosan nyomkodjuk össze azokat, hogy sütés közben nehogy szétnyíljanak. Meleg helyen, letakarva kelesszük 20 percig, majd egymás felett finoman átemelve fonjuk össze a tésztacsíkokat.

4. Kenjük meg a kalácsot a villával elhabart tojássárgájával, és 200 fokon süssük 45 percig vagy tűpróbáig.

 

 

  KLASSZIKUS STOLLWERCK SZELET

  HOZZÁVALÓK

50 dkg liszt

1 teáskanál szódabikarbóna

10 dkg margarin

20 dkg cukor

2 tojás

2 evőkanál kakaó

A krémhez:

1 l tej

2 db tojássárgája

2 evőkanál liszt

2 csomag vaníliás pudingpor

25 dkg margarin

20 dkg cukor

A tetejére:

tortabevonó csokoládé

    ELKÉSZÍTÉS:

A lisztet a szódabikarbónával elkeverjük, a margarinnal eldörzsöljük, és beletesszük a porcukrot, a tojást és a kakaót. Összedolgozzuk, majd 4 lapot sütünk belőle tepsi hátoldalán.

A krémhez a tejből, 2 tojás sárgájából a 2 evőkanál liszttel és a vaníliás pudingporral sűrű krémet főzünk, majd hagyjuk kihűlni. A 25 dkg margarint 20 dkg cukorral kikeverjük. A 2 krémet összekeverjük, és a lapokat megtöltjük.

Tetejére csoki máz kerül.

 

 

  RÉSZEGES IZIDOR SÜTI

  Hozzávalók egy 24×39 cm-es tepsihez:

  A tésztához:

6 db tojás

12 dkg darált dió

6 dkg liszt

22 dkg vaj

1/2 csomag sütőpor

2 dkg kakaó

A diókrémhez:

20 dkg darált dió

1,5 dl rum vagy rumaroma ízlés szerint

6 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

A kakaós krémhez:

25 dkg vaj

10 dkg cukor

5 dkg kakaópor

A díszítéshez:

10 dkg ét tortabevonó csoki

5 dkg töltött csokoládé (nugátkrémes)

    ELKÉSZÍTÉS:

 A tésztához keverjük ki a szétválasztott tojások sárgáját a vajjal és a cukorral. Dolgozzuk bele a sütőporral, a dióval és a kakaóporral elkevert lisztet, majd forgassuk bele a tojásfehérjéből vert habot. Simítsuk a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig. Pihentessük a tepsiben, majd teljesen hűtsük ki egy tálcán.

Keverjük simára a diókrém hozzávalóit, és kenjük meg vele a tésztát.

Keverjük ki a vajat a porcukorral és a kakaóporral. Oszlassuk el a diókrémen a kakaós krémen, és tegyük hűtőbe.

Olvasszuk fel a tortabevonó 2/3 részét és a nugátos csokoládét, majd kenjük a süteményre. A megolvasztott többi bevonót töltsük nyomózsákba, és díszítsük vele a süteményt.

 

 

  HAVAS HÁZIKÓ

  HOZZÁVALÓK

  A piskótához:

4 tojás

4 evőkanál cukor

4 evőkanál liszt

1 mokkáskanál sütőpor

A citromkrémhez:

20 dkg vaj

30 dkg porcukor

1 citrom leve és reszelt héja

2 evőkanál liszt

1 evőkanál cukor

2 dl víz

A kekszes réteghez:

20 dkg darált keksz

10 dkg porcukor

3 dkg kakaópor

rumaroma

2 kávéskanál instant kávé

langyos víz

A tetejére:

kókuszreszelék

  ELKÉSZÍTÉS:

 A 4 tojásból szokásos módon piskótát sütünk  egy 20X30 cm-es tepsiben Ez lesz a házikó alapja.

A citromkrémhez a vajat kikeverjük  a porcukorral, hozzáadjuk a citrom levét és héját. A lisztből, a cukorból és a vízből sűrű pépet főzünk, kihűtjük , és összekeverjük  a citromos vajjal. A kihűlt piskótára kenjük a citromkrémet, hűtőbe tesszük , amíg kicsit, hogy megszilárdul.

A darált kekszhez hozzáadjuk  a porcukrot, a kakaóport, az instant kávét , a rumaromát, és langyos vízzel masszává keverjük . A citromos rétegen egyenletesen elosztjuk, majd újra hűtőbe tesszük  15 percre.

Felvágjuk  a süteményt kockákra, majd a tetején lévő képlékeny kekszmasszát a kezünkkel  háromszögre formázzuk ,ez  lesz a  háztető. Amikor mindegyikkel készen  vagyunk , megszórjuk a házikók tetejét kókuszreszelékkel, ettől lesz havas házikó. :-)

 

 

  TAKSONYI ZSERBÓ SZELET

   HOZZÁVALÓK

60 dkg liszt

20 dkg margarin

10 dkg zsír

10 dkg cukor

1 dl tej

2 dkg élesztő

2 darab tojás

1 tábla csokoládé

30 dkg darált dió

15 dkg porcukor

lekvár

1 teáskanál szódabikarbóna

2 evőkanál olaj

   ELKÉSZÍTÉS:

A tésztához a lisztet margarinnal és a zsírral összemorzsoljuk. Hozzáadjuk 10 dkg cukrot cukrot, a tejben felfuttatott élesztőt, 2 tojás sárgáját és egy teáskanál szódabikarbónát. Az egészet jól összegyúrjuk.

A tésztát négy egyenlő részre osztjuk majd négy egyforma lapra, a sütőlemez méretére nyújtjuk. Az alsó lapot megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a darált dió és porcukor keverékének egyharmad részével. Majd ráhelyezzük a második és a harmadik lapot, amit hasonlóképpen töltünk meg.

Végül a tetejére tesszük a negyedik lapot, amit villával megszúrunk, majd 40-45 perc alatt készre sütjük.

Ezután elkészítjük a csokoládémázat. Két kanál olajban gőz felett megolvasztunk egy tábla csokoládét. A tésztára öntjük, elsimítjuk és hagyjuk jól megdermedni.

Ha kihűlt, hosszúkás szeletekre vágjuk.

 

 

  SZABADKAI SÜTEMÉNY

  HOZZÁVALÓK

25 dkg vaj

25 dkg porcukor

25 dkg finomliszt

½ csomag g sütőpor

25 dkg darált dió

1 db citrom reszelt héja

Továbbá:

4 evőkanál  baracklekvár

10 dkg csokoládé

1 evőkanál  étolaj

  ELKÉSZÍTÉS:

A vajat a cukorral habosra keverjük.

A lisztet a dióval, reszelt citromhéjjal és a sütőporral összekeverjük és hozzákeverjük a kihabosított cukros vajhoz.

Egy 24×39 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleljük és a tésztát egyenletesen belenyomkodjuk.

180 fokra melegített sütőben 30 perc alatt kisütjük.

A kihűlt tésztát lekvárral lekenjük.

A csokoládét és az étolajat mikróban felolvasztjuk. Simára keverjük és a lekvárra csurgatjuk.

A tálcát megrázogatjuk,hogy egyenletesen terüljön el a csokoládé.

Dekor csokigyöngyökkel megszórtam.

Amikor a csokoládé megdermed, hosszúkás szeletekre vágjuk.

 

 

   CSOKOLÁDÉS GESZTENYETORTA

   HOZZÁVALÓK

   A tésztához:

20 dkg gesztenyemassza

10 dkg liszt

1 teáskanál sütőpor

7 db tojás

10 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 teáskanál rumaroma

A gesztenyés krémhez:

20 dkg gesztenyemassza

15 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1/2 üvegcse rumaroma

7 g zselatin (por)

0,5 dl víz

2 dl habtejszín

A kenéshez és bevonáshoz:

3-4 evőkanál savanykás lekvár

12,5 dkg étcsokoládé

   ELKÉSZÍTÉS:

 A tésztához a tojások fehérjét robotgéppel kezdjük el habbá keverni, amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett apránként adjuk hozzá a porcukrot. Verjük kemény habbá, majd tegyük félre.

Egy tálban a gesztenyemasszát, a tojások sárgáját, a rumaromát és a vaníliás cukrot keverjük alaposan össze. Szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd fakanállal keverjük össze, végül apránként, óvatosan keverjük hozzá a tojásfehérjehabot is.

Egy 26 cm-es tortaformát kenjünk ki és lisztezzünk ki, öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt (tűpróbáig) süssük készre. Amikor a tészta megsült, kapcsoljuk ki a sütőt, majd résnyire nyitott sütőajtónál hagyjuk pár percig hűlni. Ezután vegyük ki a sütőből, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

A krémhez a gesztenyemasszát keverjük alaposan össze a porcukorral, a vaníliás cukorral és a rumaromával. A vizet melegítsük forráspontig, a tűzről levéve adjuk hozzá a zselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik. Hűtsük ki, majd keverjük hozzá a gesztenyés masszához. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd egy keverőkanállal apránként keverjük hozzá a zselatinos gesztenyekrémhez.

A teljesen kihűlt tésztát vágjuk el egy vékonyabb és két vastagabb tésztalappá. Ezután a vékony tésztalapot helyezzük bele egy 24 cm-es tortaformába, kenjük le 2-3 evőkanál lekvárral. (Sütés közben a tészta kissé összezsugorodik, így éppen kitölt egy 24 cm-es formát.) A lekváros lapra helyezzük rá az egyik vastagabb tésztalapot, kanalazzuk rá egyenletesen a gesztenyés krémet, majd helyezzük rá a másik tortalapot is, tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, végül a maradék lekvárral vékonyan kenjük le a torta tetejét. Tegyük hűtőbe pár órára vagy akár egész éjszakára, hogy a krém megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd vízgőz fölött olvasszuk fel. Vonjuk be a tortát az olvasztott csokoládéval, tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé megdermedjen.

Ízlés szerint szeletelve tálaljuk.

 

 

  BOHÉMIA KOCKA

  Hozzávalók egy 20×30 cm-es tepsihez:

  A piskótához:

3 tojás

1,5 evőkanál víz

4 evőkanál cukor

4 evőkanál liszt

1/2 csomag sütőpor

1 evőkanál kakaópor

A sziruphoz:

1/2 dl víz

1 evőkanál cukor

20 ml rumaroma

A krémhez:

4 evőkanál cukor

2 evőkanál kakaópor

3 dl tejföl

2 evőkanál finomliszt

1 tojássárgája

15 dkg vaj

A tetejére:

2 dl habtejszín

1 csapott evőkanál porcukor

1 teáskanál őrölt fahéj

   ELKÉSZÍTÉS:

A piskótához a tojások fehérjét a vízzel habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, majd keményre verjük. A tojássárgákat hozzákeverjük, majd a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet is beleforgatjuk. A tepsit szilikonos sütőpapírral kibéleljük, a tésztát beleöntjük, elsimítjuk, és 180 fokra melegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. A sütőpapírt levesszük róla, hagyjuk kihűlni.

A sziruphoz a vizet a cukorral felforraljuk, hozzákeverjük a rumaromát, és a kihűlt piskótát egy ecsettel bekenjük vele.

A krémhez a cukrot a kakaóval, a liszttel, a tojássárgával és a tejföllel simára keverjük, majd sűrűre felfőzzük. Amikor kihűlt, a vajjal habosra keverjük. A piskótára kenjük.

A tetejére a tejszínt kemény habbá verjük, és a krémre simítjuk. A cukrot a fahéjjal összekeverjük, és a tejszínre szitáljuk. Hűtőbe tesszük, 1-2 óra múlva tetszés szerint szeleteljük.

 

 

  CSOKIS-GESZTENYÉS SZELET

  Hozzávalók:

  A tésztához:

5 tojás

5 evőkanál víz

10 dkg porcukor

2 evőkanál holland kakaópor

10 dkg darált dió

10 dkg liszt

fél csomag sütőpor

A krémhez:

20 dkg margarin

20 dkg porcukor

ízlés szerint rum

25 dkg gesztenyemassza

1 csomag vaníliás pudingpor

3 dl tej

A tetejére:

10 dkg ét csoki

5 dkg margarin

fél dl olaj

5 dkg fehér csoki

   ELKÉSZÍTÉS:

 A tésztához a tojássárgákat a cukorral habosra kikeverjük , lassan hozzáadjuk  a vizet, majd a darált diót, végül a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük , és óvatosan a csokis masszába forgatjuk. Sütőpapírral bélelt 34x32 cm-es tepsibe simítjuk, és 180 fokon megsütjük  Amikor kisült, a tésztát kettévágjuk.

A krémhez a margarin a porcukorral habosra kikeverjük ,  és kettéosztjuk. Az egyik felébe belekeverjük  a gesztenyemasszát és az ízlés szerinti rumot. A vaníliás pudingot a szokásos eljárással felfőzzük , amikor kihűlt, a maradék margarinos krémmel összekeverjük .

Az alsó lapra először a gesztenyés krémet kenjük egyenletesen, erre pedig a vaníliás krémet, végül befedjük a másik csokis tésztalappal.

A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, simára keverjük a margarinnal és az olajal, és a tészta tetejét bevonjuk vele. Olvasztott fehér csokival díszítjük.

 

 

  ERDÉLYI MÉZES KRÉMES

  Hozzávalók egy 23×38 cm-es tepsihez:

  A tésztához:

35 dkg finomliszt

2 db tojás

12 dkg méz

7 dkg porcukor

1 evőkanál tejföl

5 dkg margarin

7 dkg darált dió

1 kávéskanál szódabikarbóna

A lapok töltéséhez:

9 dl tejföl

20 dkg porcukor

25 dkg darált dió

A bevonathoz:

15 dkg tejcsokoládé

5 dkg étcsokoládé

   ELKÉSZÍTÉS:

 A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 4 db cipót formázunk belőle. Tepsi nagyságúra nyújtjuk, és margarinnal lekent tepsi hátán egyenként világosra sütötjük.

A krémhez a tejfölt a cukorral kiverjük, hozzáadjuk  a darált diót. A kihűlt lapokat megtöltjük  úgy, hogy a tetejére is kerüljön belőle. A hűtőben lehűtjük ,hogy megdermedjen a krém.

Ezután a kétféle csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Először a világosabb csokoládéval vonjuk be, utána az étcsokoládét hosszában és merőlegesen is vékony csíkokban csurgatjuk rá, egy fogpiszkáló segítségével a sötétebb csokoládét karcoljuk  a világosabb csokoládéba. Hűtőbe tesszük , másnap szeleteljük.

 

 

 

  DIÓTORTA RUMOS-DIÓS KRÉMMEL

  Hozzávalók egy 24 cm-es tortához:

  A tésztához:

10 dkg darált dió

12 dkg liszt

12,5 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

1 teáskanál sütőpor

5 db tojás (nagy)

2 evőkanál forró víz

A rumos-diós krémhez:

2 tojássárgája

20 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

3 evőkanál rum

10 dkg darált dió

25 dkg margarin

A csokoládés  bevonóhoz:

12,5 dkg csokoládé (60 %-os)

1,5 dl habtejszín

   ELKÉSZÍTÉS:

 A tésztához a keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, keverjük jó habosra, hogy legalább háromszorosára nőjön. Ekkor állandó keverés mellett adjuk hozzá a 2 evőkanál forró vizet, és keverjük még 1-2 percig. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a cukros tojáshabhoz, adjuk hozzá a darált diót, és keverőkanállal óvatosan keverjük össze. Öntsük kikent, lisztezett tortaformába, kicsit húzzuk a masszát a forma széle felé, hogy a közepe felé kisebb mélyedés legyen, így sütés után a torta teteje egyenletes lesz.

Helyezzük 150 fokra előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt (tűpróbáig) készre. Sütés közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert különben összeesik a tészta. Először hagyjuk a tésztát félig nyitott sütőajtónál pár percig hűlni, majd vegyük ki a sütőből, csatoljuk le a tortaformát, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

A krémhez tegyünk egy fém tálba 10 dkg porcukrot, a darált diót, a tojássárgákat, a rumot, és keverjük össze. Helyezzük gőzfürdő fölé, majd állandó keverés mellett főzzük pár percig a masszát, végül hűtsük ki egészen.

A margarint keverjük jó habosra a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, adjuk hozzá a teljesen kihűlt diós masszát, majd szintén keverjük jó habosra.

A teljesen kihűlt tésztát éles késsel vágjuk ketté, majd az alsó lapra kanalazzuk rá a krém 2/3 részét. Ezután egyenletesen simítsuk el a krémet, helyezzük rá a másik tortalapot, és tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit. A maradék krémmel vonjuk be a tortát, majd darált dióval szórjuk körbe a tortát (a tetejét NE szórjuk meg!).

Ezután helyezzük be a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, öntsük hozzá a tejszínt, és gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett olvasszuk fel, hogy szép sima, krémes legyen (figyeljünk rá, hogy a tál alja ne érjen bele a gőzölgő vízbe). Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gőzről, és kevergetve hűtsük 1-2 percig.

Vegyük ki a hűtőből a tortát, vonjuk be a tetejét a csokoládékrémmel, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé a tetején megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, ízlés szerint díszítsük, majd felszeletelve kínáljuk.

 

 

 

 

  PANDA MACI SZELET

  Hozzávalók:

  A kakaós tésztához:

6 db tojássárgája

3 dl tejföl

15 dkg cukor

25 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor

A kókuszos tésztához:

15 dkg cukor

6 db tojásfehérje

20 dkg kókuszreszelék

A krémhez:

6 db tojássárgája

6 csapott evőkanál porcukor

3 púpozott evőkanál finomliszt

5 dl tej

1 csomag vaníliás cukor

25 dkg vaj

A tetejére:

10 dkg étcsokoládé

1 dl tej

1 evőkanál vaj

   ELKÉSZÍTÉS: 

A kakaós tésztához a sárgáját felhabosítjuk a tejföllel, a cukorral, majd belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport.

A kókuszos tésztához a tojásfehérjét keményre felverjük a cukorral, majd belekeverjük a kókuszreszeléket.

Kettévesszük a kakaós masszát. Az egyik felét 38 x 25 cm-es tepsibe simítjuk, majd arányos távolságban egy kanállal kókuszos tésztapöttyöket teszünk rá. A tetejét befedjük a maradék kakaós masszával úgy, hogy minden hézagot betöltsön, majd előmelegített sütőbe toljuk, és 180 fokon tűpróbáig sütjük.

A krémhez a tojássárgáját a porcukorral, a liszttel, a tejjel, a vaníliás cukorral csomómentesre keverjük, sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Ezután belekeverjük a vajat.

Amikor a tészta megsült és kihűlt, keresztben kettévágjuk, és megkenjük a krém 2/3 részével. Ráillesztjük a tészta másik felét, majd rásimítjuk a maradék krémet is.

A tetejére a mázhoz a csokit a tejjel gőz fölött felolvasztjuk simára, belekeverjük a vajat, kicsit hagyjuk hűlni, majd a kész sütire simítjuk.

Én még feldobtam a már majdnem megdermedt csokimázat egy kis reszelt fehér csokoládéval, de ez elhagyható.

A kész süteményt érdemes felvágás előtt pár órára hűtőbe tenni.

 

 

 

  ASSZONYDICSÉRET (DIÓS-LEKVÁROS    SÜTEMÉNY)

  Hozzávalók:

  A tésztához:

30 dkg liszt

15 dkg margarin

10 dkg cukor

5 tojássárgája

1 kávéskanál szódabikarbóna

 egy kevés tej

A krémhez:

20 dkg porcukor

20 dkg darált dió

5 tojásfehérje

A kenéshez:

baracklekvár

   ELKÉSZÍTÉS:

 A tészta hozzávalóiból piteszerű tésztát készítünk. Egy közepes méretű tepsit kikenünk, lisztezünk, és egyenletesen eloszlatjuk benne a tésztát. A sütőt alacsony fokozatra állítjuk, világosra sütjük benne a tésztát, és még melegen megkenjük a tetejét lekvárral.

A tojásfehérjéből kemény habot készítünk a porcukorral. Ehhez hozzákeverjük a darált diót, ráöntjük a tészta tetejére, és visszatesszük a sütőbe szikkadni.

 

 

  ELIZABETH KEDVENCE

  Hozzávalók:

  A piskótához:

8 db tojásfehérje

8 púpozott evőkanál kristálycukor

10 dkg kókuszreszelék

10 dkg mák (szemes)

2 púpozott evőkanál búzaliszt

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 kávéskanál sütőpor

 A krémhez:

20 dkg kristálycukor

8 db tojássárgája

6 púpozott evőkanál étkezési keményítő

8 dl tej

25 dkg margarin

1,5 dl tejszín

 A kekszes réteghez:

26 dkg vékony omlós keksz, téglalap alakú

 A tetejére:

3,2 dl habtejszín

20 g habfixáló

1 evőkanál porcukor

kekszmorzsa

A díszítéshez:

csokifigura

  ELKÉSZÍTÉS:

A piskótához a tojásfehérjéket egy mély tálban robotgéppel felverjük, majd amikor már majdnem kész, kanalanként beletesszük a cukrot, és teljesen keményre verjük (amikor már nem csúszik ki a tálból a hab, ha oldalra döntjük). Lazán hozzákeverjük a mákot, a kókuszt és a lisztet az előzetesen hozzákevert szódabikarbónával és sütőporral.

Egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe egyenletesen elsimítjuk a tésztát, majd 180 C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Figyeljünk oda, mert nagyon gyorsan sül. Akkor van kész, amikor szép világos a teteje. Még langyosan levesszük róla a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a krémet.

A krémhez a tojások sárgáját simára keverjük a keményítővel, a cukorral és a tejjel, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Félretesszük, hagyjuk hűlni, majd amikor már csak éppen langyos (de tényleg csak picit langyos), belekeverjük a margarint és 1,5 dl keményre felvert habtejszínt.

A torta összeállítása: a krémet rákenjünk a mákos-kókuszos lapra, majd a keksszel (szépen egymás mellé helyezve) telerakjuk a vaníliás krém tetejét. Kicsit várjunk, hogy hűljön a krém, mielőtt elkészítjük a tejszínt.

A tejszínt elkezdjük kézi mixerrel felverni, majd amikor közepesen kemény, hozzáadjuk a habfixálót és az 1 evőkanál porcukrot, teljesen keményre felverjük. Ha kész, rákenjük a tortánk tetejére, és kekszmorzsával megszórjuk. Díszíthetjük még csokifigurával is.

Hűtőbe tesszük, 4 óra elteltével már megpuhul a keksz, és szeletelve fogyasztható.

0.041 mp