Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Különleges Fánkok

 

 

Olaszország

 

 

   Bomboloni Fánk

   Hozzávalók:

   A fánkhoz:

    500 g liszt

    75 g cukor

    100 g szobahőmérsékletű vaj

    20 g élesztő

    1 csipet só

    3 tojás

    2 tojássárgája

    120 ml víz

    1 narancs reszelt héja

    1 teáskanál vanília kivonat + kristálycukor, amibe a fánkokat forgatjuk

     Krémhez:

    250 ml tej

    8 g cukor

    4 teáskanál vanília kivonat

    2 tojássárgája

    45 g porcukor ( a tojáshoz)

    18 g kukoricakeményítő

    15 g vaj

    3 g zselatin

    150 ml habtejszín

    Elkészítés:

A vizet felmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, a tetejére hintünk egy kevés cukrot, majd lefedjük és meleg helyre teszem, amíg az élesztő fel nem fut.

Egy tojás kivételével az összes hozzávalót egy robotgép segítségével elkezdjük dagasztani (közepes sebességgel) 5 percig, majd nagy sebességre kapcsolunk és újabb 5 percig dagasztjuk. Ezt követően hozzáadjuk a tojást, és közepes sebességen addig dagasztjuk, amíg a tészta szép sima, ruganyos nem lesz. Amikor ezzel megvagyunk, gyors mozdulatokkal egy meglisztezett felületen kézzel is átgyúrjuk, majd egy kiolajozott tálba tesszük.

A tészta tetejét is megkenjük egy kevés olajjal, majd a tálat konyharuhával lefedjük, és meleg helyre tesszük, és hagyjuk, hogy kb. 2 óra alatt a háromszorosára dagadjon.

Amikor a tészta megkelt, egy lisztezett felületre helyezzük, gyors mozdulatokkal átgyúrjuk, majd kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Egy kb. 8,5 cm átmérőjű vizespohárral kiszaggatjuk a fánkokat. (Én ezt a méretet találtam a legjobbnak).

Egy enyhén meglisztezett deszkára helyezzük őket, a tetejüket meghintjük vízzel, majd konyharuhával letakarjuk. Meleg helyre tesszük, és minimum 1 órát hagyom, hogy keljenek.

Egy mély serpenyőbe olajat töltünk és felforrósítjuk (akkor jó a hőmérséklete, ha egy fakanalat beleteszünk és elkezd mellette buborékosodni.) Ekkor belehelyezzük a fánkokat, és mindegyik oldalát aranybarnára sütjük.

Egy tálba kristálycukrot teszünk, és ebbe forgatjuk a még meleg fánkokat.

A krémhez a tojássárgáját kikeverjük a porcukorral és a kukoricakeményítővel. Egy serpenyőben elkezdjük melegíteni a tejet, a cukrot és a vaníliát, amikor forrni kezd levesszük a tűzről és 4 részletben óvatosan hozzákeverjük a tojásos masszához. Visszatesszük a tűzre, és elkezdjük melegíteni. Amikor jól besűrűsödik, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a felkockázott vajat, és jól elkeverjük. Végezetül belekeverjük a zselatint is, jól összedolgozzuk, majd egy alufóliával lefedjük és a hűtőbe tesszük.

A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a kihűlt krémet. Addig keverjük, amíg szép sima krémet nem kapunk. Az elkészült krémet egy habzsákba töltjük. A fánkot kb. a felénél egy kis kés segítségével megvágjuk, majd egy pálcával (én a sütinyalóka pálcáját használtam) kitágítjuk a vágást, helyet csinálva a krémnek. Az így kapott mélyedésbe belenyomjuk a krémet. (Természetesen a fánkok ízesíthetők lekvárral vagy akár nutellával is.)

 

 

Németország

 

  Berliner Fánk

  Hozzávalók / 6 adag

  Tésztához

   300 g finomliszt

    21 g friss élesztő

    100 ml tej (langyos)

    40 g cukor

    3 db tojássárgája

    1 csipet só

    2 teáskanál vanília aroma

    1 citromból nyert citromhéj

    10 g vaníliás cukor

    1 db tojás

    40 g margarin (olvadt)

    Töltelék

    300 g lekvár/ dzsem (tetszés szerinti)

   Elkészítés:

   Tésztához

  A lisztet szitáljuk egy tálba. Mélyesszünk bele egy lyukat.

  Ebbe morzsoljuk bele az élesztőt, és öntsünk rá a langyos tejből egy kicsit. Szórjunk rá egy csipet cukrot, majd a lyuk tartalmát óvatosan keverjük össze.

 Szórjuk meg liszttel, és fedjük le, és hagyjuk kelni 15 percig.

 Ezalatt a tojássárgákat, a tojást és a cukrot habosítsuk össze. Ezután reszeljük bele a citromhéjat, és adjuk hozzá a vanília aromát. Keverjük össze.

  Ezután szórjuk bele a vaníliás cukrot, és öntsük bele a maradék tejet. Jól habosítsuk össze.

 Öntsük össze a liszttel, és keverjük őket jól össze.

 Majd adjuk hozzá a csipet sót és az olvadt vajat. Dagasszuk.

 Kelesszük meleg helyen 20 percig.

 Gyúrjuk át, és kelesszük megint 1 órát.

 Miután letelt az újabb kelesztés, nyújtsuk ki 1,5-2 centiméter vastagságúra. 7 centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki a fánkokat.

 Kelesszük meleg helyen 30 percig. Fontos lépés, ne hagyjuk ki.

  Felmelegített olajba rakjuk. Először a tetejét süsük ki, és 2-3 percig süsük mindkét oldalt.

  A felső részének a sütésénél még legyen rajta a fedő, a másiknál viszont vegyük le róla.

  Miután megsült, konyhatörlőre szedjük ki őket.

    Töltelék

  A kisült még meleg fánkokat habzsákkal töltsük meg tetszés szerint választható lekvárral (barack, vegyes gyümölcs, szilvalekvár).

  Majd az alját és a tetejét is, szórjuk meg porcukorral.

 

 

Lengyelország

 

  Paczki Fánk

  Hozzávalók:

  230 g tejszín

  2 db egész élesztőkocka

 10 db tojássárgája

 1 teáskanál só

 5 evőkanál vaj

 1 kg liszt

 4 evőkanál rum

 6 evőkanál cukor

  Elkészítés

Megmelegítjük a tejszínt langyosra, hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját és habosra verjük. Hozzáadjuk a vajat és a cukrot, majd az élesztőt, amit előzőleg felfuttattunk 1 evőkanál cukorral. Hozzáadjuk a rumot és a lisztet, estleg még tejszínt, ha túl sűrű.

Kelesszük kétszeresére. Gyúrjuk át és kelesszük újra. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki, vágjuk kis lapokra és töltsük meg. (Szilvalekvárral vagy rózsalekvárral a legfinomabb) Készítsünk belőle labdákat és hagyjuk megkelni (kb. fél óra).

Forró zsírban süsük ki, egyszer fordítsuk csak meg. Csepegtessük le alaposan és ha kissé kihűlt, hempergessük meg cukorban vagy tegyünk rá cukormázat.

 

 

Franciaország

 

  Beignet Fánk

  Hozzávalók:

   50 dkg liszt

   1 csapott kávéskanál  só

   2 dl tej

   2,5 dkg friss élesztő

   2 evőkanál  cukor

   1 tasak vaníliás cukor

   1 egész tojás

   10 dkg margarin

   olaj a sütéshez

    Elkészítés:

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. Rászórunk 1 ek cukrot és hagyjuk felfutni.

A lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a felfutott élesztőt. Jól kidolgozzuk, miközben az olvasztott, de nem forró margarint fokozatosan hozzáadjuk. Ha már fényesre dagasztottuk, letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre tesszük, és kb. fél cm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk. A tésztából 6×6 cm-es darabokat vágunk, konyharuhával letakarjuk, és még fél órát kelesztjük.

Bő, forró olajba téve a fánkokat mindkét oldalán szép pirosra sütjük. Egyszerre ne tegyünk sok fánkot az olajba, mert meg fognak nőni.

Papírtörlőre szedve hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni, majd porcukorral meghintve, esetleg lekvárral tálaljuk.

 

 

Közel-Kelet

 

  Jalebi Fánk

  Hozzávalók / 10 adag

  Szirupkészítés

   1.5 dl víz

   1 bögre cukor (2.5 dl-nek megfelelő)

   2 kávéskanál  citromlé

   1 csipet őrölt zöld kardamom

   Tésztakészítés

   1 bögre finomliszt (1.5 dl-nek megfelelő)

   3 kávéskanál sütőpor

   1 teáskanál cukor

   0.5 evőkanál  napraforgó olaj

   0.8 dl kéz meleg víz

   3 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

     Elkészítés:

     Szirupkészítés

  A vizet feltesszük forrni. Mikor kezd már gyöngyözni, azaz hevülni, hozzáöntjük a cukrot, a citromlevet és az őrölt kardamomot.

  Többször kevergetve forrásig hevítjük, s mikor már szirupos állagot elérünk, lejjebb vesszük a gázt, és kis lángos melegen tartjuk.

   Tésztakészítés

  Egy tálba öntjük a lisztet, a sütőport, a cukrot, az olajat és a kéz meleg vizet. Alaposan összekeverjük.

  Ha szükséges, önthetünk még hozzá némi vizet, a lényeg, hogy egy nagyjából a palacsintatésztánál sűrűbb, de a nokedli tésztájánál hígabb állagot kapjunk.

  Egy serpenyőben bő olajat hevítünk. Míg felmelegszik, megtöltjük a tésztával a használatos eszközünket. Én erre a célra egy üres, kinyomós majonézes dobozt szoktam használni, tökéletesen megfelel a célnak, egy tölcsér segítségével töltöm bele a tésztát, és a kupakon lévő lyuk is tökéletes a jalebihez. Megtöltjük a flakonunkat.

  Mikor az olaj felhevült, csiga formákat nyomunk bele. Nagyon kevés idő kell oldalanként, mikor látjuk, hogy aranysárga, óvatosan megfordítjuk, nehogy széttörjön a csigánk. Ha mindkét oldala kész, kivesszük, és egyből a cukorszirupba tesszük, megforgatjuk benne, majd mehet a papírtörlőre.

 

 

Mexikó

 

  Churros Fánk

  Hozzávalók

 120 g cukor

 60 g vaj

 230 ml tej

 200 g liszt

 4 tojás

 vaníliás cukor és aroma

   Elkészítés:

A vajat és a tejet tegyük fel egy lábasban főni. Ha elolvadt a vaj, akkor mehet bele a cukor. Amikor felforrt az egész csomómentesen elkeverjük a lisztet benne.

Ha kész, kihűtjük és mixerrel hozzákeverjük a 4 tojást.

Olajat forrósítunk és habzsákból csillagcsővel hosszú fánkokat nyomunk, olyan 8-10 cm hosszan.

Papírtörlőre szedjük őket. Megforgathatjuk fahéjjal cukorban is, vagy ehetjük csak úgy simán, esetleg csokiszósszal.

 

 

 

Dél-Amerika

 

  Bunuelos Fánk

  Hozzávalók / 4 adag

  A tésztához

   2 db tojássárgája

   2 db tojásfehérje

   1 teáskanál olívaolaj (pohár)

   250 ml tej (rizs- és szójaital is lehet)

   10 dkg finomliszt

   7 dkg cukor (vagy édesítőszer, vagy xilit)

   1 csipet só

   A fánk töltelékéhez

   3 nagy db alma

   1 teáskanál  citromlé

   A sütéshez

   250 ml olívaolaj

   A tálaláshoz

   1 evőkanál  porcukor

    0.5 kávéskanál  fahéj

     Elkészítés:

  Válaszuk külön a tojássárgáját a fehérjétől. A fehérjét tegyük félre, a sárgáját pedig verjük fel cukorral egy tálban, adjuk hozzá a lisztet, egy csipetnyi sót, a tejet, és dolgozzuk homogénné a masszát. Tegyük fél órára hűtőbe.

  Az almát ne hámozzuk meg, csak vágjuk fel kb.1 cm-es szeletekre (magház nélkül persze), és öntsük le citromlével, hogy ne barnuljanak meg.

  Most verjük habbá a tojásfehérjét, és adjuk hozzá az előbb elkészített masszához.

 Keverjük meg óvatosan a masszát, felülről lefelé.

  Mártsuk bele az almaszeleteket ebbe a masszába, és utána már süthetjük is a fánkokat a felhevített olajban. Kb. 5 perc alatt megsül mindkét oldala szép barnára, az alma pedig megpuhul benne. Óvatosan vegyük ki, majd az olajat csöpögtessük le róluk, és fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

 Lehet mellé akár csokiszószt, tejsodót kínálni vagy önmagában is fogyaszthatjuk.

 

0.026 mp