Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Különleges Desszertek És Bonbonok

 

 

Különleges Bonbonok És Desszertek

 

 

Csokoládérúd Receptek

 

Bounty bonbon

Hozzávalók / 12 adag

30 db-hoz:

2 dl tej

10 dkg vaj/margarin

8 dkg cukor

3 ek liszt

15 dkg kókuszreszelék

+30 dkg tejcsokoládé olvasztva

Elkészítés:

1.A tejet, a cukrot és a margarint felolvasztjuk, mikor kezd forrni, csomómentesen elkeverjük benne a lisztet, és 2-3 percig főzzük.

2.Hozzáadjuk a kókuszt, alufóliára kanalazzuk, és kb. 2 cm magas hosszúkás téglatestet formálunk belőle (vagy, ha van ilyen kis méretű tálunk, akkor abba terítjük).

3.Hűtőbe tesszük fél órára, majd 3x10 kis falatnyi szeletre vágjuk, és ezeket fogpiszkáló segítségével a gőz felett megolvasztott csokiba forgatjuk. Sütőpapírra helyezzük a darabokat, és megszórjuk őket kókuszreszelékkel.

4.Ha megkötött rajtuk a csoki, minyonpapírba tesszük őket.

 

 

Csokoládé szalámi

Hozzávalók / 12 adag

100 g keserű csokoládé tortabevonó

50 g tejescsokoládé tortabevonó

75 g tejescsokoládé glazúr

2 tk mézeskalács fűszerkeverék

80 g keksz

30 g amaretti

50 g mogyoró

50 g mandula

50 g fehér csokoládé

3-4 ek porcukor

Elkészítés:

1.A kétféle tortabevonót és a glazúrt apróra vágjuk, majd gőzfürdőben a mézeskalács fűszerkeverékkel együtt felolvasztjuk.

2.A kekszet finomra morzsoljuk. Az amarettit durvára tördeljük. A mogyorót és a mandulát durvára vágjuk. A fehér csokoládét apró kockákra vágjuk.

3.A felolvasztott csokoládékeveréket levesszük a tűzről, majd egymás után hozzákeverjük a kekszet, amarettit, mandulát és mogyorót. Hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a fehér csokoládét. A masszát kb. 20 percre hűtőbe tesszük.

4.Egy 40x30 cm nagyságú sütőpapírra egy ugyanekkora alufóliát teszünk. A csokoládémasszát egy csíkban elosztjuk rá, majd szorosan feltekerjük. Hűtőben kb. 5 órát hűtjük.

5.A csokoládé szalámit kibontjuk, körben megszórjuk porcukorral, és rányomkodjuk.

 

 

Dominó sütés nélkül

Hozzávalók / 8 adag

A tésztához:

30 dkg háztartási keksz (darált)

20 dkg margarin

5 ek tej

5 ek cukor

3 ek cukrozatlan kakaópor

1 citromból nyert citromhéj (reszelt héja)

1 ek lekvár/ dzsem (barack)

2 ek rum (vagy aroma)

A mázhoz:

10 dkg tortabevonó (ét)

2 ek napraforgó olaj

2 dkg fehér csokoládé

Elkészítés:

1.A margarint a tejjel, a cukorral, a kakaóval és a rummal felolvasztjuk, majd összedolgozzuk a darált keksszel, hozzáádva a lekvárt és a reszelt citromhéjat is. Szükség esetén rakhatunk még hozzá kekszet.

2.A masszát belenyomkodjuk egy tepsibe.

3.Ha kihűlt, a tetejére öntjük az olajjal felolvasztott csokit, és elsimítjuk rajta.

4.Hűtőbe tesszük, dermedés után kb. 3x6 cm-es téglalapokra vágjuk, és olvasztott fehér csokival díszítjük.

 

 

Vaníliás csokoládékocka házilag

Hozzávalók / 4 adag

500 g étcsokoládé

80 g vaj

400 g sűrített tej

3 csepp vanília aroma

Elkészítés:

1.Egy literes, szögletes tepsit kibélelünk sütőpapírral.

2.A csokoládét apró darabokra törjük, és összekeverjük a vajjal és a sűrített tejjel.

3.A masszát folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg az összes hozzávaló elolvad.

4.Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vaníliaaromát, és addig kevergetjük, amíg sűrűn folyó masszát nem kapunk. A tepsibe töltjük, és elsimítjuk a tetejét.

5.Ezután a hűtőszekrénybe tesszük, és megvárjuk, hogy a massza megdermedjen.

6.A csokoládémasszát kiborítjuk, és kockákra vágjuk.

 

 

Három csokis fudge

Hozzávalók / 12 adag

3 tábla étcsokoládé (300g)

3 tábla fehér csokoládé (300g)

3 tábla tejcsokoládé (300g)

3 tubus sűrített tej (170g/tubus)

6 ek vaj

fél ü vanília aroma

fél kisebb narancs reszelt héja

aprított pirított mogyoró v. dió (mogyoró krokant)

Elkészítés:

1.A 3 étcsokoládét 1 tubus sűrített tejjel és 2 ek vajjal felolvasztjuk, mikróba vagy vízgőz fölött, jól elkeverjük.

2.Mikor szép krémesen folyós, egy alufóliával bélelt kis formába öntjük, elsimítjuk, és hagyjuk hűlni.

3.A 3 fehér csokit 1 tubus sűrített tejjel, 2 ek vajjal és a reszelt narancs héjjal szintén felolvasztjuk, és jól elkeverjük.

4.Ráöntjük az étcsokira, elsimítjuk, és hagyjuk hűlni.

5.A 3 tejcsokit a maradék 1 tubus sűrített tejjel , 2 ek vajjal és a fél üveg vanília aromával felolvasztjuk.

6.Ráöntjük a fehér csoki tetejére, majd rászórjuk a krokant-ot, és hagyjuk teljesen kihűlni.

7.Majd falatnyi kockákra vágjuk. Szobahőmérsékleten tároljuk.

 

 

Desszertgolyó Receptek

 

Mennyei Manna

Hozzávalók / 10 adag

A tésztához:

20 dkg babapiskóta

5 dkg barna cukor

0.5 dl víz

10 dkg étcsokoládé ( 75 % kakaótartalommal)

5 dkg mandula (durvára vágott vagy dió)

5 dkg aszalt sárgabarack

5 dkg aszalt szilva

2 ek sütésálló lekvár

1 marék mazsola

1 teáskanál rum (vagy mandulaaroma)

A hempergetéshez:

10 dkg mandula (darált (vagy dió))

10 dkg csokoládédara

1 ek színes cukorka

Elkészítés:

1.A piskótát nylonzacskóba rakjuk, majd nyújtófával óvatosan ütögetve, összetörjük.

2.A vízből és a barnacukorból szirupot főzünk, majd hozzáadjuk a feldarabolt csokit, felolvasztjuk.

3.Az aszalt gyümölcsöket kis darabkákra vágjuk.

4.Az összes alapanyagot összekeverjük. (Ha túl porózus lenne, akkor egy kevés langyos tejjel vagy tejszínnel tesszük könnyebbé a masszát. Ha viszont túl híg, akkor egy kis zsemlemorzsát adunk hozzá, vagy ha van még piskóta, akkor azt törünk hozzá, és ezzel tesszük szárazabbá a masszát.)

5.Diónyi golyókat formálunk belőle, és meghempergetjük a különböző finomságokban.

 

 

Csokis túrógolyó

Hozzávalók / 6 adag

500 g túró

100 g kókuszreszelék

150 g porcukor

200 g étcsokoládé

50 g margarin

Elkészítés:

1.A túrót, a kókuszreszeléket és a porcukrot jól összedolgozzuk, majd néhány órára a hűtőszekrényben pihentetjük.

2.Kis golyókat formálunk a hideg túrómasszából.

3.Összeolvasztjuk az étcsokoládét és a margarint, majd a túrógolyókat egyesével belemártjuk, és hagyjuk megdermedni rajtuk a csokoládét.

4.Kevés kókuszreszelékkel díszíthetjük is.

 

 

Egészséges bon-bon

Hozzávalók / 12 adag

15 dkg mandula

10 dkg datolya

10 dkg vörösáfonya

5 dkg zabpehelyliszt (ledaráltam a zabpelyhet)

15 dkg csokoládé (60 % kakaótartalmút használtam)

Elkészítés:

1.A mandulát, datolyát meg áfonyát késes aprítóban ledaráljuk. Hozzágyúrjuk a ledarált zabpelyhet.

2.Elosztjuk négy részre, és kb. 2 cm átmérőjű hurkákat sodrunk belőlük. Felszeleteljük 2 cm hosszúra, és golyó alakúra hengergetjük. Berakhatjuk a hűtőbe, úgy könnyebb a csokiba mártogatás, de nem fontos.

3.A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Belemártogatjuk a golyókat, és zsírpapírra téve, hűvös helyre rakjuk, hogy megdermedjen.

 

 

Gesztenyegolyó Receptek

 

Szívecskés gesztenye bonbon

Hozzávalók / 4 adag

80 g étcsokoládé

80 g gesztenyemassza

35 g habtejszín

10 g porcukor

Elkészítés:

1.Az étcsokoládé kétharmadát megolvasztjuk, és kikenünk vele egy szilikon bonbonformát. 20 percre hűtőbe tesszük.

2.A gesztenyét és a porcukrot egyneművé keverjük a tejszínnel. A tölteléket a bonbonformák mélyedéseibe kanalazzuk, majd újabb 20 percre hűtőbe tesszük.

3.A csoki maradék egyharmadát megolvasztjuk, és lezárjuk vele a bonbonokat. Egy órára hűtőbe tesszük.

4.Kifordítjuk a formából, és levágjuk róla a felesleges részeket.

 

 

Csokis gesztenyegolyók piskóta alapon

Hozzávalók / 8 adag

A piskótalaphoz:

5 db tojás

5 evőkanál liszt

5 ek cukor

1 teáskanál sütőpor

A gesztenyegolyók készítéséhez:

75 dkg gesztenyemassza

8 dkg porcukor

0.75 ml rum

20 dkg csokoládé

0.5 dl napraforgó olaj

A töltelékhez:

15 dkg gesztenyemassza

2 ek porcukor

2 ek rum

3 dl tejszín

1 csomag habfixáló

Elkészítés:

1.5 tojásból piskótatésztát készítünk. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét elkezdjük habbá verni. Mikor már kemény, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, majd a tojások sárgáját. Végül a sütőporral vegyített lisztet.

2.Nagy tepsiben megsütjük, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

3.75 dkg gesztenyemasszát kiolvasztunk, és 8 dkg porcukorral és 4 cl rummal összegyúrjuk. Cseresznye nagyságú golyókat készítünk. (Érdemes előre elkészíteni mindet.) Hústűre szúrva olvasztott csokoládéba mártjuk.

4.Kb. 15 dkg csokit gőz fölött kiolvasztunk, és 6-7 cl olajat adunk hozzá. A piskótát körberakjuk a csokis gesztenyegolyókkal, majd még egy "emeletet" teszünk rá.

5.Töltelék: 2 dl tejszínt keményre felverünk a cukorral, és 15 dkg gesztenyemasszát dolgozunk bele, és hozzáadjuk a rumot és a habfixet. Habzsákba töltjük, és a kis üregeket kitöltjük a krémmel.

 

 

Csokis mandulás meggyes gesztenyegolyó

Hozzávalók / 3 adag

25 dkg gesztenyemassza (cukros)

10 db meggy szem (befőtt)

3 ek rum

2 ek méz (virág)

1 tábla csoki

3 dkg szeletelt mandula

Elkészítés:

1.Mandulát serpenyőben megpirítjuk.

2.Gesztenyemasszát szobahőmérsékleten villával áttörjük.

3.Hozzáadjuk a rumot, mézet, és elkeverjük.

4.Kis golyókat formázunk, közepében a meggyszemmel (10 részre osztjuk).

5.Elmorzsoljuk a mandulát, és belehempergetjük a golyókat.

6.Felolvasztjuk a csokit, és fogpiszkáló segítségével megfürdetjük a masszába.

7.Tálcára tesszük, és megszórjuk a maradék mandulával.

8.Hidegre tesszük 1-2 órára.

 

 

Kekszgolyó Receptek

 

Amarettós golyók

Hozzávalók / 4 adag

A golyókhoz:

40 dkg háztartási keksz (darálva)

2 csapott ek cukrozatlan kakaópor

20 dkg porcukor

1.5 dl feketekávé (lehet, többet vesz fel)

1 evőkanál  amarettó

A forgatáshoz:

4 evőkanál  kókuszreszelék

1 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

1 marék dió (darált)

Elkészítés:

1.A kekszet ledaráljuk.

2.A kakaóporral, feketekávéval, likőrrel, porcukorral összegyúrjuk (ne legyen túl kemény, mert akkor száraz lesz). Ha szükséges, kevés kávéval pótoljuk.

3.Golyókat formázunk. Kakaóporba, darált dióba, kókuszreszelékbe forgatjuk.

4.Tálcára pakoljuk, hűtőben kihűtjük. Jó étvágyat!!

 

 

Meggyel töltött dupla csokis kekszgolyó

Hozzávalók / 8 adag

500 g darált keksz

2 evőkanál  cukrozott kakaópor

4 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

20 dkg margarin

1-2 dl tej

1 kávéskanál  citromlé

meggybefőtt

étcsokoládé a bevonáshoz

gyöngycukor a díszítéshez

Elkészítés:

1.A kekszet a kakaóporral összekeverjük, majd hozzágyúrjuk a margarint, és annyi tejet adunk hozzá, hogy jól gyúrható-formázható legyen.

2.A meggybefőttet jól lecsöpögtetjük. A darált kekszes masszából golyókat formálunk, és a közepébe nyomunk 1-1 meggyet. Alufóliára helyezzük a golyókat.

3.Ha elkészült az összes golyó, megolvasztjuk az étcsokoládét, és a golyókat egyenként megforgatjuk benne, majd ízlés szerint megszórjuk gyöngycukorral.

4.1-2 órára a hűtőbe rakjuk, hogy a csokoládé megdermedjen, és jól összeérjenek az ízek. Be lehet vonni természetesen fehér csokoládéval is, vagy csak egyszerűen kókuszreszelékkel vagy kristálycukorral. Bár szerintem csokoládével bevonva a legfinomabb.:)

 

 

Narancsos golyók

Hozzávalók / 5 adag

1 db narancs héjával együtt lefagyasztva

1 dl víz

10 dkg cukor

kb 25 dkg darált keksz

3 evőkanál  baracklekvár

30 dkg csokoládé

Elkészítés:

1.A vízből és a cukorból szirupot főzünk.

2.A fagyott narancsot lereszeljük.(Én kis lyukú sajtreszelőt használtam.)

3.Az összes hozzávalót összekeverjük a csokoládé kivételével, apró golyókat formázunk belőle, és a fagyasztóba rakjuk legalább 2-3 órára (hogy a meleg csokoládé miatt ne essen szét).

4.Miután jól lehűltek, a csokoládét kevés olajjal felolvasztjuk, és megforgatjuk benne a golyókat.

5.A csokoládéval bevont golyókat sütőpapírra rakjuk (akár fogpiszkálóra is szúrhatjuk őket, de engem nem zavart, hogy kis ,,talpuk" lett), és hűtőbe rakjuk, hogy a csokoládé rendesen megdermedjen.

6.Csokicsíkokkal díszítjük.

 

 

Kókuszgolyó Receptek

 

Fahéjas-meggyes kókuszgolyó

Hozzávalók / 6 adag

50 dkg keksz (darált)

20 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

10 dkg vaj

1.5 evőkanál  feketekávé

5 ml rumaroma

2 teáskanál fahéj

680 g meggybefőtt

200 g kókuszreszelék

Elkészítés:

1.A meggyett kimagozzuk, tálba tesszük, hozzáadunk 5 ml rumaromát és a fahéjat. Jól összekeverjük, majd hűtőbe téve hagyjuk állni 1-2 órát.

2.A darált kekszet, porcukrot, vaníliás cukrot és kakaóport összekeverjük, majd hozzáadjuk a vajat, kávét és végül a maradék rumaromát.

3.Jól összedolgozzuk, közben öntsünk hozzá meggylét. Vigyázzunk arra, hogy ne vigyük túlzásba! Akkor jó a massza, ha viszonylag kemény, nem ragad, de azért formálható. Ha mégis túl lágyra sikeredne, adhatunk hozzá némi kókuszreszeléket.

4.Vegyünk ki kis adagokat, rakjunk a közepébe egy szem meggyett, és formáljunk belőle golyókat, majd forgassuk meg őket a kókuszreszelékben.

5.Hűtve fogyasszuk.

 

 

Ínyenc kókuszgolyó

Hozzávalók / 5 adag

50 dkg háztartási keksz (darált)

15 dkg dió (durvára aprított)

2 ek cukrozatlan kakaópor

10 dkg vaj

1.5 dl feketekávé

15 dkg cukor (kristálycukor)

5 dkg étcsokoládé

0.5 dl rum

10 dkg kókuszreszelék

0.5 dl tej (a tészta összeállításához, szükség szerint)

Ekészítés:

1.A darált kekszet tálba öntjük.

2.A kávéba beleteszük a cukrot, és együtt jó melegre melegítjük a mikróban.

3.Aztán addig kavarjuk a kávét, amíg a cukor el nem olvad, hozzáadjuk a csokit, és azt is bele olvasztjuk. Ha nem olvad meg, akkor pár másodpercre tegyük vissza a mikróba, aztán simára kavargassuk, és végül a vajat felkockázva beleolvasztjuk a kávéba. Mikor az is tökéletesen elolvadt, és szép egynemű, hozzáöntjük a rumot.

4.A darált kekszhez hozzáöntjük a durvára aprított diót és a kakaót, majd ezekre ráöntjük a kávés egyveleget. Majd szépen kanállal öszekavarjuk.

5.Ha nagyon törik és száraznak érezzük, akkor tegyünk bele fél deci tejet, de ez nem kötelező, csak ha nagyon száraz és porlik.

6.Aztán mikor már szép golyót tudunk formázni nekiállhatunk, és gyárthatjuk a golyókat, majd a végén kókuszba forgassuk bele, és kész az incsifincsi édesség.

 

 

Marcipános Bonbon Receptek

 

Csokoládés cseresznyék

Hozzávalók / 12 adag

A csokis cseresznyéhez:

12 db kandírozott meggy (vagy cseresznye)

2 ek rum (vagy brandy)

250 dkg marcipán (nyers massza)

125 g étcsokoládé

A díszítéshez:

2.5 dkg fehér csokoládé (vagy tejcsoki)

Elkészítés:

1.Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A cseresznyéket kettévágjuk, majd egy tálkába helyezzük, a rumot ráöntjük, és 1 órát állni hagyjuk.

2.A marcipánt 24 azonos nagyságú darabra vágjuk, majd ezekből golyót formálunk. Minden egyes golyóra egy cseresznyedarabkát helyezünk, majd rányomjuk.

3.A csokoládét apró darabokra törjük, majd vízfürdő felett megolvasztjuk. A marcipángolyókat megmártjuk benne, és a felesleges csokoládét lecsöpögtetjük. A tepsire helyezzük, és hűtőben hagyjuk megszilárdulni.

4.A pralinékat olvadt csokoládéval díszítjük, és hagyjuk megszilárdulni.

 

 

Mozart golyó

Hozzávalók / 4 adag

15 dkg nugátmassza

30 dkg marcipán

10 dkg pisztácia

40 dkg étcsokoládé (70%-os)

Elkészítés:

1.A zöldpisztáciát mozsárban pépesre zúzzuk, a marcipánt megfelezzük, majd az egyik részéhez dolgozzuk.

2.Nugátból golyókat formázunk, a marcipánokat vékonyra kinyújtjuk - kb. fél cm-esre -, kis korongokat szaggatunk belőle, egy zöld és egy fehér marcipánnal a nugátot körbe öleljük, golyóvá formáljuk.

3.Étcsokit gőz felett olvasztunk, golyókat fogpiszkálóra szúrva belemártjuk, hungarocelre szúrva hagyjuk kihűlni, megkötni.

 

 

Aszalt szilvával töltött házi marcipán bonbon

Hozzávalók / 4 adag

A bonbonhoz:

10 dkg mandula (darált)

10 dkg porcukor

0.1 dl víz

100 g aszalt szilva (felezve a szilvák és ellenőrizve, hogy biztosan nincs-e benne magdarab)

A bevonáshoz:

10 dkg étcsokoládé (maximum 60-70 %-os kakaótartalmú, jó minőségű)

Elkészítés: És Előkészítés:

1.Az egész mandulát, amin a barnás héj is rajta van, áztassuk be forró vízbe pár percre, így könnyen kinyomható a mag a héjból. A megtisztított mandulaszemeket jól mossuk át, majd szárítsuk ki meleg helyen.

2.A kiszárított (ropogós) mandulaszemeket daráljuk át sajtdarálón apró szeműre, ha nedvesnek érezzük, tűzhelyen serpenyőben a darálékot tovább száríthatjuk - csak arra ügyeljünk, hogy ne pörköljük meg, ne barnuljon.

3.A durvábbra darált mandulát kávédarálóban pépesre daráljuk. Akkor a legjobb, ha a daráló belső oldaláról kanállal kaparhatjuk ki a masszát.

4.A porcukrot kristály nádcukorból daráltam - kávédarálóval.

Elkészítés:

1.A mandulamasszát (darálék) keverjük össze a porcukorral.

2.Öntsük hozzá először a víz felét, majd keverjük, gyúrjuk tovább a masszát.

3.Csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy jól gyúrható anyaggá álljon össze. Ne essünk kétségbe, ha gyúrás közben gyakran leragad, ez normális.

4.A frissen tartó fóliába csavarva tegyük a hűtőbe a marcipánt (legalább fél órára, ha lehűl, könnyebben formázható).

5.A marcipán hűlése közben az aszalt szilvákat kisebb darabokra vágjuk (egy szemet 3-4 szeletre - de ez ízlés szerint változhat).

6.A  lehűlt marcipánból kb. 3 cm átmérőjű golyókat gyúrunk - így könnyen ellenőrizhető, hogy egyforma méretűek legyenek a bonbonok.

7.A marcipán golyót két ujjal összelapítva középre tesszük az aszalt szilvát, majd a marcipánt visszahajtogatva bevonjuk a tölteléket - így ismét gömb formát kapunk.

Csokoládé előkészítése a bevonáshoz:

1.A folyamat titka a türelem és a temperálás. A csokoládét maximum 45 fokra szabad csak melegíteni és a felolvasztás után vissza kell hűteni 30-32 fokra, ekkor a legmegfelelőbb bevonásra. Nincs szükség csillagászati összegekbe kerülő konyhai hőmérőkre, a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a digitális lázmérő, csak használat előtt fertőtlenítsük azt.

2.Tegyünk fel egy lábosban vizet melegedni, de ne forraljuk fel, célszerű a tűzhely legkisebb fokozatán melegíteni.

3.Helyezzünk erre egy másik lábost (ne érjen bele az alsóban lévő vízbe) és törjük bele a csokit. Üveg edényt azért nem célszerű használni, mert az nehezebben hűl, mint a fém.

4.Amikor a csoki olvadni kezd, mérjük meg az olvadék hőmérsékletét, ha 38 fok fölött járunk, vegyük le az olvasztó lábost és úgy kevergessük pár percig, ezt követően mehet vissza a vizes lábosra tovább melegedni. Ez a türelemjáték, de nagyon megéri ennél a pontnál figyelmesnek lenni, különben könnyen túlhevül a csoki és nem lesz szép a végeredmény.

5.Mikor a csoki felolvadt (és nem érte el a 45 fokot), tegyük félre kihűlni, közben kevergessük. Türelmetlenebbek úgy gyorsíthatják fel ezt a folyamatot, hogy 2-3 kocka csokit dobnak az olvadékba, miközben kevergetik azt. A hőfokot ellenőrizzük a lázmérővel.

6.Amint a csoki visszahűlt, kezdődhet a mártogatás. Nem kell kapkodni, a csoki nagyon lassan kezd csak megszilárdulni. Ha a bevonás közben túl sűrűnek ítéljük meg a csokimázat, tegyük vissza a víz fölé kicsit melegíteni, ettől folyósabbá válik.

 

 

Praliné Receptek

 

Egyszerű csokis-karamallás bonbon

Hozzávalók / 4 adag

150 g étcsokoládé

2 szelet karamellás csokoládé

Elkészítés:

1.Vízgőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét, majd ecsettel kikenjük a formákat. Betesszük a hűtőbe 15 percre, és újra kikenjük.

2.Vízgőz felett felolvasztjuk a két szelet karamellás csokit. Kis gombócokat formálunk belőle, és a formákba rakjuk úgy, hogy még maradjon hely a csokitalpnak is. 15 percre hűtőbe rakjuk.

3.Az előzőleg már megolvasztott csokoládét újra gőz felett megolvasztjuk, és rákanalazzuk a bonbonjainkra. Hűtőbe tesszük 45-60 percre (vagy akár tovább is).

4.Tálalás előtt kivesszük a hűtőből, hogy kellemes állagú legyen.

 

 

Mogyorós bonbon

Hozzávalók / 4 adag

10 dkg tejcsokoládé

15 dkg törökmogyoró (15 szem)

15 dkg nutella

Elkészítés:

1.A tejcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, és ecsettel kikenjük a bonbon forma mélyedéseit, majd betesszük kb 5 percre a hűtőbe vagy fagyasztóba, míg megköt.

2.Majd ismét kenünk bele egy réteget, és ismét vissza 5 percre a hűtőbe, majd mégegyszer (összesen háromszor).

3.Mikor az utolsó réteg is megdermedt, mindegyik mélyedésbe teszünk egy-egy szem mogyorót és mogyorókrémet csorgatunk bele. (Hogy a mogyorókrém folyékonyabb legyen, én betettem kicsit mikróba.)

4.Pár percig ismét hűtőbe rakjuk, majd mikor megdermedt a mogyorókrém is, az egészet befedjük a megmaradt olvasztott csokoládéval

5.Végül ismét hűtőbe rakjuk, és most már 20 percet várunk, aztán kinyomkodjuk a szilikonformából.

 

 

Édes krém Receptek

 

Mascarponekrém Receptek

 

 

Epres mascarponés egyszerű desszert

 

Hozzávalók / 4 adag

pár szem eper (adagonként 8-10 szem) vagy más erdei gyümölcs (lehet mirelit is)

1 doboz mascarpone

esetleg túró vagy ricotta

1 kis doboz natúr joghurt

porcukor

Elkészítés:

1.Az eperszemeket félbevágjuk, meghintjük porcukorral. (Ha mirelit gyümölcsből készítjük, akkor azt kiolvasztjuk, és kevés málnaszörppel, esetleg zselatinnal összerottyantjuk.)

2.Elektromos habverővel összekeverjük az adagonként kb. 2 evőkanál mascarponét a joghurttal és az ízlés szerint hozzáadott porcukorral (legjobb rész a kóstolgatás:)). Lehet bele keverni túrót vagy ricottát is, esetleg tejszínt. Mivel a mascarpone elég sűrű, így viszonylag sűrű masszát kapunk. 

3.A pohár alján elhelyezzük a gyümölcsöt, amiből pár szemet megtartunk a tetejére dísznek.

4.Ráöntjük a krémet, díszítjük, és kész!

 

 

Málnás-mandulás mascarponekrém

Hozzávalók / 3 adag

25 dkg mascarpone

1 db tojássárgája

1 ek cukor

1 ek méz

3 dkg mandulapehely

10 dkg málna

Elkészítés:

1.A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a mézet és a mascarponét, szép simára keverjük az egészet.

2.A hámozott mandula forgácsokat zsiradék nélkül serpenyőben pirítjuk, amíg aranybarnák lesznek. Hamar megég, óvatosan kell vele bánni.

3.Fagylaltos kelyhekben tálaljuk a mascarponés krémet, sok málnával és tetejére halmozva a mandulát.

4.Pihentetjük kicsit a hűtőben, és máris fogyasztható.

 

 

 

Pohárkrém Receptek

 

 

Babapiskótás-epres pohárdesszert

Hozzávalók / 2 adag

5 db babapiskóta

1 maréknyi friss eper

1 csomag  vanília pudingpor

2 dl tej

1 evőkanál  cukor

Elkészítés:

1.A csomagoláson leírtak alapján vaníliapudingot készítünk.

2.A friss epret megmossuk és feldaraboljuk, a babapiskótát kis darabkákra tördeljük.

3.Poharakat készítünk elő, majd mindegyik aljára egy réteg babapiskótát rétegezünk.

4.Erre halmozunk egy réteg epret, majd meglocsoljuk langyosra hűtött pudinggal.

5.Erre ismét egy réteg piskóta, egy réteg eper, egy réteg puding kerül. A rétegeket addig halmozzuk egymásra, amíg a pohár meg nem telik.

6.Ügyeljünk rá, hogy vaníliapudinggal zárjuk.

7.A poharakat friss eperdarabkákkal púpozzuk meg, amelyet némi szeletelt mandulával hintünk meg.

8.Tálalásig hűtőben tároljuk.

 

 

Csokis meggyes-túrós pohárkrém

Hozzávalók / 6 adag

Túrós rész:

1/2 kg túró

2 ek méz + ízlés szerint 1 ek porcukor

1 csomag  vaníliás cukor

10 dkg fehér tejcsoki + 1/2 dl tejszín

1 bögre alaposan lecsepegtetett, apróra vágott meggy

2 dl hulala

 Meggyes rész:

másfél ü meggybefőtt + a 2 ü leve

3 evőkanál  étkezési keményítő

citromhéj

2 evőkanál  porcukor

1 teáskanál  fahéj

Tetejére:

tejcsokiforgács

Elkészítés:

1.A tejszínbe beletördeljük a fehér csokit, gőz felett felolvasztjuk, langyosra hagyjuk kihűlni.

2.A túrót a mézzel, vaníliás cukorral és ha kell, ízlés szerint hozzáadott porcukorral krémesre elkeverjük, hozzáadjuk a tejszínes csokit.

3.A hulalát kemény habbá verjük, majd a túróval és a meggyel óvatosan összekeverjük. Tegyük be a hűtőbe.

4.A 2 ü meggyléből 8 ek-val kiveszünk egy tálba, és összekeverjük az étkezési keményítővel. A többi megylébe beletesszünk 2 karika citromhéjat, porcukrot, fahéjat. 2-3 percig forraljuk, majd kb. 5 percet főzzük.

5.Kivesszük a citromhéjat, és belekeverjük a félretett meggyleves étkezési keményítőt. Kb. 1 perc alatt összefőzzük (ha a keményítős rész kicsit összeállna, a fakanállal nyomkodjuk szét, az apró csomók nem lesznek zavaróak).

6.Elzárjuk a gázt, és belekeverjük az összes meggyet. Megvárjuk, míg kihűl, de ne hagyjuk, hogy teljesen megdermedjen.

7.A pohár (tál) aljára teszünk kb. 2 ek meggykrémet, rá kb. 2 ek túrót. Fakanál nyelével vagy ujjunkkal kicsit igazgassuk el a réteget, majd még egyszer ismételjük meg.

8.A tetejére zöldségpucolóval csokiforgácsokat faragunk. 1-2 órára a hűtőbe tesszük.

 

 

 

Csokoládékrém Receptek

 

 

Csokoládékrém

Hozzávalók / 4 adag

6 dkg liszt

6 dkg cukrozatlan kakaópor

6 dkg cukor (kristály)

6 dkg vaj

5 dkg mazsola

3 ek rum

1 db vanília (rúd)

5 dl tej

4 ek flakonos tejszínhab

Elkészítés:

1.A mazsolát megmossuk, és egy csészébe tesszük, majd ráöntjük a 3 ek rumot.

2.Egy lábosba tesszük a lisztet, a kakaót és a cukrot, ezeket jól összekeverjük.

3.Apránként hozzáadjuk a tejet, csomómentesen eldolgozzuk. Összemelegítjük és hozzáadjuk a vajat.

4.A vaníliarúdat hosszában kettéhasítjuk, kikaparjuk, és a belsejét, valamint a rudat is a tejes masszába tesszük.

5.A lábast a tűzhelyre tesszük, és mérsékelt lángon állandó kevergetés közben 8 percig főzzük, a 4. percben a mazsolából 3 dkg-ot hozzáadunk.

6.Levesszük a tűzhelyről, a vaníliarudakat kiemeljük belőle, és hagyjuk kihűlni.

7.A kihűlt krémet 4 pohárba elosztjuk, és legalább 2 órára hűtőbe tesszük.

8.Tálalás előtt díszítjük tejszínhabbal és a megmaradt mazsolával.

 

 

Házi Nutella

Hozzávalók / 4 adag

40 g mandula

160 g törökmogyoró

400 ml tej

60 g tejpor

40 g méz

170 g étcsokoládé

140 g tejcsokoládé

Ekészítés:

1.A mandulát leforrázzuk, majd lehúzzuk a héját.

2.A törökmogyorót egy lábasban megpirítjuk. Egy tiszta konyharuhába tesszük, és ledörzsöljük a héját (nem baj, ha nem sikerül teljesen).

3.A mandulát és a mogyorót ledaráljuk.

4.A csokoládét megolvasztjuk. Összekeverjük a darált magvakkal.

5.Közben a tejport, a tejet, és a mézet csomómentesre keverjük, és összemelegítjük.

6.Hozzákeverjük a csokis masszához, és lezárt üvegekbe, egy éjszakára hűtőbe tesszük.

 

 

 

Mousse Receptek

 

 

Eper mousse

Hozzávalók / 3 adag

3 db lapzselatin (színtelen)

250 g eper

100 g porcukor

1 evőkanál  citromlé

200 ml habtejszín

2.5 teáskanál vaníliás cukor

5 dkg eper (a tálaláshoz)

Elkészítés:

1.A 250 g epret a porcukorral és a citromlével pürésítjük.

2.A zselatint kicsavarjuk, majd állandó keverés mellett felolvasztjuk. Hozzáadunk 3 evőkanállal a pürésített eperből, és jól összekeverjük, aztán az epres zselatint hozzáadjuk a megmaradt pürésített eperhez, jól összekeverjük, majd kb. 25-30 percre hűvös helyre tesszük, amíg a krém szilárdulni kezd.

3.A tejszínt 2 tk vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a krémhez keverjük. A krémet poharakba töltjük, és hűtőbe tesszük.

4.Tálalás előtt a megmaradt epreket szeletekre vágjuk, a megmaradt vaníliás cukorral édesítjük, majd elosztjuk a krémre.

 

 

Háromcsokis mousse

Hozzávalók / 6 adag

3 db tojás

0.5 evőkanál étkezési keményítő

5 dkg cukor

3 dl tej

10 g zselatin

3 evőkanál  víz

3 dl habtejszín

7.5 dkg étcsokoládé

7.5 dkg fehér csokoládé

7.5 dkg tejcsokoládé

Elkészítés:

1.A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket három külön tálba tesszük, a három sárgája egy negyedik tálba megy. A fehérjés tálakat félretesszük.

2.A tojások sárgájához hozzákeverjük a keményítőt és a cukrot.

3.A tejet folyamatosan kevergetve felforraljuk. Amikor felforrt, fokozatosan beleöntjük a tojássárgájás keverékbe, úgy, hogy közben robotgéppel verjük a keveréket.

4.A tálat forró vízfürdőbe állítjuk, és a masszát addig kevergetjük, amíg besűrűsödik (ez akár 20-30 percet is igénybe vehet).

5.A zselatint a 3 ek vízzel egy tálba tesszük, és hagyjuk megduzzadni. Forró vízfürdő felé téve, folyamatos kevergetés mellett feloldjuk, majd a tojásos keverékhez adjuk, és összekeverjük vele. Hagyjuk kihűlni.

6.A tejszínt felverjük, és óvatosan a keverékhez forgatjuk. A masszát háromfelé osztjuk.

7.A háromféle csokit külön-külön megolvasztjuk. A tojásfehérjéket külön-külön felverjük.

8.A megolvasztott étcsokoládét összekeverjük egy adag tojásos masszával, és az egyik felvert tojásfehérjét hozzáadjuk, majd elkeverjük.

9.Egy szögletes kenyérsütő formát kibélelünk sütőpapírral. Az étcsokis masszát a sütőformába tesszük, elsimítjuk, hűtőbe tesszük, és hagyjuk megszilárdulni.

10.Közben a megolvasztott fehér csokit összekeverjük egy adag tojásos masszával, és az egyik felvert tojásfehérjét hozzáadjuk, majd elkeverjük. A keveréket az első megszilárdult mousse rétegre simítjuk, hűtőbe tesszük, és hagyjuk megszilárdulni.

11.A megolvasztott tejcsokit összekeverjük a maradék tojásos masszával, és a felvert tojásfehérjével. A masszát a két megszilárdult mousse rétegre simítjuk, és megvárjuk, amíg megszilárdul.

12.Mikor megszilárdult, kiborítjuk egy tálra, és tálaljuk.

 

 

 

Kávékrém Receptek

 

 

Mokkakrém

Hozzávalók / 4 adag

3 lap színtelen zselatin

125 g tej

2 tk instant kávé

2 tojás

50 g cukor

250 g tejszín

Díszítéshez:

ostya rúd

2 ek tojáslikőr

narancshéj

Elkészítés:

1.A zselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

2.A tejet az instant kávéval felfőzzük, kb. 10 percig hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a kicsavart zselatint, és felolvasztjuk a meleg tejben.

3.A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, hozzákeverjük a langyos tejet, hűlni hagyjuk.

4.A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Mikor a krém elkezd kocsonyásodni, óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot.

5.A tejszínt kemény habbá verjük, 4 ek-nyit félreteszünk, a maradékot óvatosan a krémhez keverjük. A krémet 4 pohárba osztjuk, és pár órára hűtőbe tesszük.

6.A félretett tejszínt csillagcsöves nyomózsákba tesszük, s a krémre nyomjuk. A tojáslikőrt ráöntjük. Narancshéjjal, ostyával díszítjük.

 

 

Kávés-gesztenyés pohárkrém

Hozzávalók / 2 adag

A krémhez:

200 g gesztenyemassza

10 g instant kávé

1 dl víz (forró)

5 evőkanál  tej

1 ek zselatin (por)

A díszítéshez:

2 evőkanál  flakonos tejszínhab

Elkészítés:

1.A gesztenyepürét összeturmixoljuk a tejjel.

2.A kávéport feloldjuk a forró vízben, majd hozzáadjuk a zselatint, és 1 percig melegítjük.

3.Összekeverjük a gesztenyekrémmel, 50 percre hűtőszekrénybe rakjuk.

4.Amikor megszilárdult a zselé, tejszínhabot nyomunk rá, majd megszórjuk csonthéjas magvakkal.

 

 

 

Gyümölcskrém Receptek

 

 

Banánkrém passionfruit öntettel

Hozzávalók / 4 adag

1 db banán

1/2 bögre passionfruit konzerv

2 tojásfehérje

2 dl habtejszín

4 evőkanál  porcukor

Elkészítés:

1.A banánt villával jól összenyomjuk.

2.Hozzáadjuk a porcukor felét és a 2 tojásfehérjét. Elektromos kézi habverővel keményre verjük. Félretesszük.

3.A tejszínt a másik fele cukorral felverjük. Felét belekeverjük a banános tojáshabba, és egy üvegtálba vagy külön-külön poharakba elosztjuk (én egy tálba tettem).

4.Most rátesszük a tejszínhab másik felét, és alaposan meglocsoljuk a passionfruittal.

5.Behűtve tálaljuk.

 

 

Eperhab friss gyümölcsökkel

Hozzávalók / 3 adag

1/2 kg eper

1-2 banán

1 csésze erdei gyümölcs (elhagyható)

3-5 evőkanál  juharszirup vagy méz

1 csipet só

1 csipet vanília (elhagyható)

1 kávéskanál  kókuszolaj

200 ml kesudió (pörköletlen)

Elkészítés:

1.Vízben 4 óráig áztassuk a kesudiót.

2.Mossuk meg az epret és az erdei gyümölcsöket. Nagyon fontos, hogy ne legyenek nedvesek, ittasuk le róluk a vizet.

3.Tegyük a kesudiót, 1/4 kg felaprított epret és az édesítőt, nagyon pici csipet sót és a vaníliát a turmixgépbe, és pépesítjük.

4.A végén a kókuszolajat is beleöntjük, és gyorsan hozzávegyítjük. Ne feledjük, ha sokáig turmixoljuk, akkor a zsírok kicsapódnak, és nem lesz sima, krémes.

5.Tegyük hűtőszekrénybe 1-2 órára. Így a hab jól megköt különféle habfixálók nélkül.

6.Szeleteljük a banánt és az epret.

7.Rétegesen tálba vagy pohárba tesszük a gyümölcsöket és a habot. Hidegen tálaljuk.

 

 

Mazsolás körtegratin

Hozzávalók / 4 adag

1 púpos ek mazsola

5 cl körtepálinka

1 csomag  vaníliás cukor

5 dl tej

4 tojássárgája

8 dkg cukor

1 púpos ek vaníliás pudingpor

1 kávéskanál  margarin

3 db kisebb körte

2-3 evőkanál  citromlé

1 evőkanál  porcukor

Elkészítés:

1.A mazsolát forró vízzel leöblítjük, tálkába szórjuk, és ráöntjük a pálinkát.

2.A pudinport elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, kevés tejjel, beledolgozzuk a négy tojássárgát, és apránként a többi tejet.

3.Forró vízfürdőbe állítjuk a tálat, és folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük, kihűtjük.

4.Margarinnal kikenünk egy tűzálló tálat. A mazsoláról leöntjük a pálinkát, és a krémbe keverjük.

5.A krémet a kimargarinozott tálba simítjuk. A körtéket megmossuk, kettévágjuk, magházukat kivájjuk, szeletekre vágjuk, citromlével meglocsoljuk.

6.Forgószerűen a krém tetejére fektetjük a körtét, megszórjuk a porcukorral.

7.Előmelegített forró sütőbe tesszük, 7-8 percig csak addig sütjük, míg a krém kissé meg nem pirul. A sütőből kivéve tetejére szórjuk a pálinkában érlelt mazsolát, és melegen, de nem tűzforrón tálaljuk.

 

0.147 mp