Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Krémes Receptek

 

 

Krémes Receptek!!

 

 

Albán krémes

Hozzávalók / 8 adag

A tésztához:

7 db tojássárgája

20 dkg cukor

12 evőkanál  víz

20 dkg liszt

2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

1 csomag sütőpor

1 kávéskanál  szódabikarbóna

A krémhez:

7 db tojásfehérje

2 csomag vaníliás pudingpor

0.5 l víz

5 evőkanál  cukor

A habhoz

3 ml hulala

0.5 teáskanál zselatinfix (Dr. Oetker instant)

A díszítéshez:

5 dkg málna

1 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

1.Egy keverőtálban robotgéppel összekeverjük a tészta összetevőit követve a hozzávalók fenti sorrendjét.

2.Beleöntjük egy kapcsos formába, és tűpróbáig sütjük kb. 25 percig.

3.Ezalatt a pudingporokat kikeverjük a vízzel, és  megfőzzük. A cukrot ráérünk a legvégén belekeverni, így biztos ne ég  le.

4.A tojásfehérjékből kemény habot verünk csipet sóval (felhasználásig tartsuk a hűtőben).

5.Beleforgatjuk a langyos puding-alapba, majd az egészet rákenjük a tésztára, és 10 percig visszatesszük a sütőbe, amelyet a legalacsonyabb fokozatra állítunk.

6.A krém felülete ezalatt megszárad, kivesszük, és a formában hagyjuk kihűlni.

7.Vizes késsel körben meglazítjuk, utána vesszük le a kapcsos oldalát.

8.Tetejét tejszínhabbal megkenjük, kakaószórással és pár szem málnával díszítjük.

9.Másnap szeleteljük.

 

 

 

 

Amerikai krémes

Hozzávalók / 12 adag

A tésztához:

7 db tojássárgája

20 dkg cukor

20 dkg liszt

1 csomag sütőpor

2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

13 evőkanál  víz

A krémhez:

7 db tojásfehérje

9 evőkanál  cukor

2 csomag vaníliás pudingpor

6 dl víz

A díszítéshez:

3 dl habtejszín (vagy Hulala)

5 dkg csokoládé (reszelt)

Elkészítés:

1.A tojás sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel, majd hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet és a kakaót.

2.Közepes lángon (kb. 180 fok) kb. 20 percig sütjük. (A tepsi mérete: 27 x 37 cm.)

3.A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.

4.A pudingport a vízzel simára keverjük és felfőzzük. Még forrón összekeverjük a habbal és a tészta tetejére kenjük.

5.További 10-15 percig szintén közepes hőmérsékletű sütőben sütjük. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.

6.A tejszínt kemény habbá verjük, és a teljesen kihűlt tészta tetejére kenjük. Reszelt csokoládéval jól megszórjuk.

 

 

 

 

 

Citromos krémes

Hozzávalók / 10 adag

A tésztához:

50 dkg liszt

10 dkg cukor

1 csomag sütőpor

1 db tojás

18 dkg disznózsír

0.7 dl tej (annyi, hogy a tészta könnyen nyújtható legyen)

7 evőkanál  sárgabaracklekvár

A krémhez:

3 dl tej

1 csomag vaníliás pudingpor

20 dkg margarin

20 dkg porcukor

1 db citrom (nagyobb, vagy 2 kisebb citrom)

A tetejére:

1 evőkanál  porcukor

Elkészítés:

1.A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a sütőport.

2.A lisztes keverék közepére csinálunk egy mélyedést, és beletörjük a tojást, beleszórjuk a cukrot és kb. 0,5 dl tejet.

3.Sima tésztává gyúrjuk, ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis tejet. Majd 4 egyenlő részre osztjuk.

4.Kinyújtunk egy adag tésztát, tepsire rakjuk, és megkenjük 3-4 ek baracklekvárral. Majd egy másik adag tésztát is kinyújtunk, és azzal befedjük. Villával meg szurkáljuk, és kb. 7-8 perc alatt 180 fokon megsütjük.

5.Az előző lépést megismételjük.

6.Amíg a tésztánk sül, a tejet a pudingporral összefőzzük. Ha kész, egy pici vajat keverünk bele, hogy ne bőrösödjön meg hűlés közben.

7.A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a citrom reszelt héját és a citrom kifacsart levét.

8.Ha a pudingunk kihűlt, akkor belekeverjük a margarinos-citromos cukrot.

9.A két sült lappáros közé kenjük a krémet, és a tetejét megszórjuk porcukorral.

10.Szeletelés előtt egy éjszakát pihentetjük.

 

 

 

 

 

Barackos krémes

Hozzávalók / 12 adag

10 tojássárgája

8 evőkanál  kristálycukor

2 evőkanál  vérnarancs aroma

1 dl tej

2 evőkanál  napraforgó olaj

1 csomag  sütőpor

110 g finomliszt (= 10 ek)

csipet só

Krémhez:

4 csomag  vaníliapuding

1 csomag  szamóca puding (vagy eper vagy puncs)

6 dl tej

6 dl víz

13 evőkanál  kristálycukor

1 evőkanál  vanília aroma

2 vaníliás  cukor

10 tojásfehérje

2 evőkanál  cukor

Valamint:

1 konzerv barack (vagy fél kg friss barack, szezonban)

fahéj

100 g ét csoki

3 evőkanál  tej

kakaópor

porcukor

Elkészítés:

1.Válasszuk szét a fehérjéket a sárgájuktól. A fehérjéket rakjuk félre, hűtőbe.

2.A sárgájukat verjük fehéredésig habverővel, s közben adjuk hozzá a 8 evőkanál  cukrot. Öntsük hozzá az aromát, a tejet, az olajat, a csipet sót, aztán szitáljuk bele a lisztet és a sütőport is, végül homogénné keverjük el.

3.Kenjünk ki egy nagyobb magas falú tepsit, lisztezzük is ki, majd öntsük bele a masszát, és 10 percet nagy lángon, majd még olyan 40 percet kis lángon sül, tűpróbáig.

4.Közben megcsináljuk a süti jellegzetességét, a krémet. Mérjünk ki 6 dl tejet és 6 dl vizet, öntsük össze, és a felét rakjuk fel melegedni. A másik feléhez adjuk hozzá az 5 csomag  pudingport, 13 evőkanál  cukrot, egy kis vanília aromát és 2 csomag  vaníliás  cukrot.

5.Csomómentesre keverjük el, erre egy villa a legpraktikusabb. Majd öntsük a melegedő folyadékhoz, és besűrűsödésig keverjük folyamatosan.

6.Majd a tojásfehérjét 2 evőkanál  cukorral kemény habbá verjük egy nagyobbacska tálban. Ha már picit hűlt a puding, spatulával egyengessük bele a tojáshabot.

7.A barackot vágjuk kis szeletekre, szórjuk meg egy kis fahéjjal, s a krémből 3 evőkanállal vegyünk ki, s keverjük a barackhoz.

8.100 g ét csokit olvasszunk fel mikróban 350 W-on 2 percig, majd 3 evőkanál  tejet is 2 percig, és locsoljuk meg vele a csokit, s kavarjuk fel, így szépen megolvad a csoki. Ehhez is adjunk 5 evőkanál  krémet.

9.Ha megsült a piskóta vegyük ki, s a barackos krémmel kenjük be.

10.Erre jön a sima krém egyik fele, egyengessük el. Majd a csokis krémből is kanalazzunk rá, s végül fedjük be a krémünk többi részével. Jó magasan betelíti a tepsit.

11.A tetejét szórjuk meg kakaóporral (én itt használtam egy tortadíszítő formát, amin keresztül szórtam a porcukrot, így szép mintás lett, de erre lehet használni torta csipkét, vagy akár mi is kivághatunk papírból ilyen terítőformát. Helyezzük a sütire, szórjuk rá a kakaóport egy szitán keresztül, majd vegyük le a papírt.) Majd a közepét porcukorral is megszórtam. Dísznek rokokót tettem a közepébe.

12.Tegyük hűtőbe, és a következő nap lehet szeletelni!

 

 

 

 

 

Francia krémes

hozzávalók / 12 adag

A piskótához:

8 tojássárgája

2 egész tojás

8 evőkanál  cukor

8 evőkanál  liszt

5 evőkanál  víz

fél sütőpor

A sárga krémhez:

12 kanál kristálycukor+ 2 kanálnyi az edény aljára

5 dl tej

5 dl víz

8 tojásfehérje kemény habbá verve

3 csomag  főzős vaníliapuding

vaníliaaroma

(egy 5 literes fazék)

 A habhoz:

fél liter növényi habtejszín

2 evőkanál  porcukor

A tetejére:

1 tábla (10-15 dkg) ét tortabevonó

2-3 csepp olaj

Elkészítés:

1.A vizes piskóta elkészítése:

 A 8 tojássárgáját, 2 egész tojást, 8 evőkanál  cukorral, fél sütőporral jó habosra keverjük. Kanalanként hozzá keverjük a vizet es a lisztet.

2.Két részletben, előmelegített sütőben sütőpapíron (fontos a sütőpapír) megsütjük. (Magas falú tepsire van szükség.)

3.A krém elkészítése:

 A 3 csomag  vaníliás  pudingport 12 evőkanál  kristálycukorral elkeverjük, beáztatjuk 2 dl tejbe, amit időnként megkeverünk.

4.Egy 5 literes fazékban 3 dl tejet és fél liter vizet felteszünk főni, de előtte 2 evőkanál  kristálycukorral meghintjük az alját (ez azért kell, hogy ne ragadjon le a tej).

5.Amíg felforr, felverjük a 8 tojásfehérjét 4 evőkanál  cukorral. A felforrt folyadékhoz hozzákeverjük a beáztatott pudingot, és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. 2-3 csepp vanília aromával megbolondíthatjuk, de ez elhagyható. Takaréklángon óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot, s addig kavargatjuk, míg azonos állagú nem lesz, s ki nem tölti a fazekunkat.

6.Ekkor hideg vízbe állítjuk, s langyosra hűtjük. (Nem hidegre.) A kevésbé tökéletes piskótalapot a tepsi aljára fektetjük, s elosztjuk rajta a vaníliás krémet. Elsimítjuk rajta az utasítás szerint felvert növényi habot. A csokit gőz fölött felolvasztjuk, pár csepp olajjal elkeverjük.

7.A másik piskótalapot a csokoládéval bevonjuk, s még mielőtt megszilárdulna, felvágjuk egyenletes négyzetekre (kb. 20 db lesz).

8.Ha megszilárdul a bevonat, egyenként beborítjuk vele a tepsi tartalmát. Egy éjszakán át áll a hűtőben (de 4-5 órán át is elég) és szeletelhető.

 

 

 

 

Epres krémes

Hozzávalók / 6 adag

30 dkg eper

50 dkg mascarpone

5 dl növényi tejszín (Habmester)

25 dkg porcukor

20 dkg keksz (Butter)

Elkészítés:

1.Az epret jól megmossuk, lecsumázzuk, és hagyjuk jól lecsöpögni, leszáradni.

2.A mascarpone-t porcukorral összekeverjük, belerakjuk az összeturmixolt epret és a kémény habbá vert tejszínt, és ezzel jól átkeverjük.

3.Jénai aljába sorakoztatjuk a kekszet (15 db fér el benne nekem), rákenjük a krémet, és a tetejét befedjük keksszel.

4.Hagyjuk állni fél napot hűtőben. A kekszek mentén szeletelhető.

 

 

 

 

Gyors krémes leveles tésztából

Hozzávalók / 6 adag

400 g leveles tészta

Krémhez:

2 csomag  karamellás pudingpor

600 ml sovány tej

édesítőszer ízlés szerint (vagy 150 g porcukor)

250 g margarin

Habhoz:

1 csomag  tejszínhabpótló por (cukor nélkül)

150 ml hideg sovány tej

édesítőszer ízlés szerint (vagy 2 cs vaníliás cukor)

Elkészítés:

1.A leveles tésztát kettéosztjuk, majd külön-külön vékonyra kisodorjuk, megböködjük villával, és forró sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

2.A pudingot az ízesített, édes tejben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.

3.A margarint mixerrel összekeverjük a kihűlt pudinggal.

4.A pudingos krémet rásimítjuk az egyik leveles tésztára.

5.A tejszínhabpótló porból, az édesítőszerből és a tejből kemény habot verünk.

6.A kész habot rásimítjuk a pudingos töltelékre, majd a másik, felkockázott leveles tésztát szépen rárakjuk a habra.

7.Pár órára hideg helyre tesszük, majd porcukorral leszórva tálaljuk.

 

 

 

 

Hullámos krémes

Hozzávalók / 6 adag

A piskótához:

15 dkg margarin

15 dkg liszt (sima)

6 db tojás

2.5 dl víz

Elkészítés:

1.A laphoz 15 dkg margarint 2,5 dl vízzel felfőzünk, forrón beleteszünk 15 dkg sima lisztet és a 6 tojást egyenként. Jól kikavarjuk simára.

2.Kettéosztjuk a tésztát, és két lapot sütünk belőle egy lapos tepsibe vagy annak a hátoldalán (a sütő legyen forró, a lapot pedig világos zsemleszínűre süssük). A tészta sütés köben púposodni kezd, de ez a jó. Óvatosan süssük, mert hamar megpirul

3.A krémhez a tejet a pudingporral, a vaníliás cukorral és a kristálycukorral megfőzzük. Ha kihűlt, habosra keverjük vele az egy kocka margarint, majd az egyik lapra kenjük.

4.A habhoz 3 dl tejet a tejszínporral és a fixálóval keményre verjük (vagy Oké Habmestert előírtak szerint elkészítjük), és a krém tetejére kenjük.

5.Erre tesszük rá a másik lapot, és csokival megcsorgatjuk. Ha elkészült, érdemes hűtőbe tenni szilárdulni.

 

 

 

 

Habos-diós házi krémes

Hozzávalók / 6 adag

Tésztához:

40 dkg liszt

15 dkg porcukor

8 dkg margarin

1/2 csomag  sütőpor

6 tojássárgája

1/2 l tejföl 3/4-e

Habhoz:

6 tojásfehérje

20 dkg porcukor

+ 30 dkg durvára vágott dió

Krémhez:

6 dl tej

2 evőkanál  liszt

1 tojás

4-5 evőkanál  cukor

2 csomag  vaníliás cukor

1 csomag  vaníliás puding

25 dkg margarin

Elkészítés:

1.Tésztához valókat összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, vékony lapokra nyújtjuk.

2.A 6 tojásfehérjéből kemény habot verünk a porcukorral.

3.A lapokat egyenként tepsi hátára tesszük (sütőpapírra), és mindegyiket megkenjük a cukros tojáshabbal.

4.A durvára vágott diót 3 részre osztjuk, és a lapokra kent habra terítjük. A lapokat egyenként megsütjük.

5.Elkészítjük a krémet. 6 dl tejet elkeverjük a 2 ek liszttel, a cukorral, a tojással, a vaníliás cukorral és a pudinggal, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, habosra keverjük a margarinnal.

6.Csak az első és a második lapra kerül krém, a tészta tetején a habos dió lesz.

7.Hűtőbe tesszük.

 

 

 

 

Almás krémes

Hozzávalók :

1 kg savanykás nyári alma

7 tojás

7 kanál liszt

7 kanál cukor

1 púpos kanál kakaó

1 csomag vaníliás pudingpor

3 kanál cukor

3 dl tej

25 dkg Rama

20 dkg porcukor

1 csomag. vaníliás cukor

Elkészítés:

Egy 24x38-as tepsit kibélelünk alufóliával. Az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk és a tepsibe terítjük. A tojásokból a szokásos módon piskótát keverünk, felét az almára terítjük, másik felébe belekeverjük a kakaót és ezt is rásimítjuk. 170 fokon 40 percig sütjük. Csak akkor borítjuk ki ha teljesen kihűlt. A pudingport a tejjel és a cukorral sűrűre főzzük. Amíg hűl, habosra keverjük a Ramát a porcukorral és a vaníliával, hozzákeverjük a kihűlt pudingot, majd az almára kenjük, végül megszórjuk reszelt csokival.

 

 

 

 

Diós krémes

Hozzávalók

A bevonathoz :

1 tábla tortabevonó tejcsokoládé

2 evőkanál olaj

Krémhez :

5 cl sütőrum

1 vaníliás cukor

25 dkg porcukor

16 dkg Rama

8 evőkanál tej

16 dkg őrölt dió

16 dkg liszt

1 csomag  sütőpor

12 dkg őrölt dió

30 dkg kristálycukor

5 tojás

Elkészítés:

A tojássárgáját habosra keverjük 20 dkg cukorral és 10 evőkanál vízzel. Hozzáadjuk a dióval és sütőporral elkevert lisztet, és a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. Kikent, lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben, közepes hőfokon megsütjük. A diót megfőzzük a tejben. Hozzáadjuk a porcukorral és van. cukorral habosra kevert Ramát. A kisült tészta tetejét meglocsoljuk rummal, és rákenjük a krémet, majd hűtőszekrénybe tesszük. Amikor a krém megszilárdult, rásimítjuk az olajjal elkevert olvasztott csokoládét. Fogyasztásig hűtőben tartjuk, majd szeletelve tálaljuk.

 

 

 

 

Túrós-habos krémes

Hozzávalók

Tészta:

20 dkg finomliszt

1 csomag  sütőpor

1 db egész tojás

1 db tojássárgája

10 dkg Rama

10 dkg porcukor

A tepsi kikenéséhez :

Rama

liszt

Töltelék :

50 dkg túró

4 dl tej

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag vaníliás pudingpor

10 dkg porcukor

3 db tojássárgája

1 db egész tojás

fél dl olaj

Hab :

4 db tojásfehérje

4 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk sima tésztává. Belenyújtjuk a Ramával kikent és kilisztezett tepsibe úgy, hogy a széle egy kicsit az oldalára feljöjjön. A tojássárgáját,  a cukrot, vaníliás cukrot összemixeljük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalókat is, és ismét jól összemixeljük az egészet. Ezt a masszát ráöntjük a tésztára. Előmelegített sütőben 180 C fokon addig sütjük, amíg a tészta megszilárdul, (tűpróba). Míg sül a tészta, addig a tojások fehérjéjét jó keményre felverjük, közben a kristálycukrot kanalanként hozzáadjuk. A megsült, de még forró tésztára kenjük a habot, majd visszatesszük a sütőbe addig, amíg rózsaszínű lesz a teteje. Ha kész, porcukorral megszórjuk a tetejét.

 

 

 

 

Rákóczi krémes

Hozzávalók

Tészta :

40 dkg liszt

20 dkg porcukor

25 dkg Rama

1 csomag  sütőpor

4 tojássárgája

Töltelék :

3 tojássárgája

15 dkg cukor

50 dkg túró

1 doboz tejföl

1 citrom héja

Krém :

3 tasak vaníliás puding

2 tasak vaníliás cukor

6 tojás

20 dkg porcukor

Tetejére:

5 dkg porcukor

2 dl tejszín

csoki

Elkészítés:

1.A tésztát összedolgozzuk, tejfölt adunk hozzá, hogy puha, nyújtható legyen. Kettéosztjuk, egyenként kinyújtjuk gáz tepsi méretűre.

2.Az első tésztára túrókrém megy. Három tojássárgáját 15 dkg cukorral habosra verünk, beleteszünk 50 dkg túrót, 1 doboz tejfölt és belereszeljük egy citrom héját. A tojásfehérjét kemény habbá verve beleforgatjuk a túrós krémbe.

3.Rátesszük a 2. tésztát és 200 C-on megsütjük, majd lehűtjük. Erre házi krémes megy. Egy l vízbe 3 tasak vaníliás pudingot 2 tasak vaníliás cukorral sűrű krémmé főzünk. 6 tojásfehérjét 20 dkg porcukorral keverve kemény habbá verünk és a pudingos krémbe keverjük. Pár percig főzzük, majd lehűtjük.

4.Erre rá 5 dkg porcukorral kevert 2 dl felvert tejszínt teszünk, s arra csokit reszelünk. Hűtőben hagyjuk 1 napig, hogy a tészta puhuljon.

 

 

 

Skót krémes

Hozzávalók

Tésztához:

50 dkg liszt

5 dkg Rama

5 dkg cukor

2 dl tej (kb.)

1 csomag  szalakáli (15 g)

csipet só

Krémhez :

1 l tej

4 tojás

4 púpozott evőkanál  liszt

5 púpozott evőkanál  cukor

2 csomag  vaníliás cukor

Tetejére:

10 dkg étbevonó csoki

5 dkg Rama

Elkészítés:

A szalakálit 1 dl tejben feloldjuk. A lisztben elmorzsoljuk a Ramát, majd az összes hozzávalóból nem túl kemény tésztát gyúrunk. 4 részre osztjuk. Nagy gáz tepsi méretűre, elég vékonyra nyújtjuk és egyenként Ramával kikent és lisztezett tepsi hátán nagyon halványra sütjük. Egy lap kb. 5 perc alatt megsül. A kész lapokat a tepsiről óvatosan, mert törékenyek, átcsúsztatjuk egy nyújtódeszkára. A krémhez a tojássárgáját a kétféle cukorral, a liszttel és a tejjel habverő segítségével csomómentesre összedolgozzuk, majd folytonos keverés mellett felfőzzük és 1-2 perc alatt besűrítjük, majd levesszük a tűzről. A tojásfehérjékből kemény habot verünk és óvatosan, könnyed mozdulatokkal a krémbe dolgozzuk. Még forrón megtöltjük vele a lapokat. A tortabevonó csokit a Ramával felolvasztjuk gőz felett, simára keverjük és egyenletesen bevonjuk vele a süti tetejét.

 

 

 

Kijevi krémes

Hozzávalók

Tetejére :

4 tojásfehérje

15 dkg cukor

Tészta :

tejföl

4 tojássárgája

1 csomag sütőpor

25 dkg Rama

20 dkg porcukor

40 dkg liszt

Elkészítés:

1.A tészta hozzávalóit összedolgozom, annyi tejfölt adok hozzá, hogy rugalmas, puha, nyújtható tésztát kapjak. 3 részre osztom, egyenként kinyújtom a tepsi nagyságúra vágott sütőpapíron.

2.A habot rákenem a tésztalapokra, durvára darált dióval megszórom, és megsütöm kb. 200 °C-on, (légkeveréses sütőben egyszerre két tepsivel is lehet sütni).

3.Ha kihűlt, megtöltöm a krémmel, és minimum egy fél napig, vagy egy éjszakát állni hagyom, amíg a tészta megpuhul a krémtől.

4.A krémhez 4 kanál lisztet 4 dl tejjel, 1 tojással simára keverek, majd sűrű krémmé főzöm. Amíg hűl, 25 dkg porcukrot, 25 dkg Ramát, 1 csomag vaníliás cukrot habosra keverek, majd a kihűlt krémmel összedolgozom.

 

 

 

Csabai krémes

Hozzávalók

Tészta :

60 dkg liszt

8 dkg zsír, vagy 10-12 dkg Rama

6 dkg cukor

2 dkg szalakáli

1 tojás

pici só

Krém :

1 liter tej

60 dkg cukor

5 dkg kakaó

25 dkg Rama

1/2 dl rum

6 evőkanál liszt

Tetejére :

csoki máz

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit tejjel összegyúrjuk és 5 lapot sütünk belőle. A krémhez a tej felét feltesszük melegedni. A cukrot és a kakaót a liszttel összekeverjük, majd a tej felével elkeverjük. Ha a tej forr, a tej másik felével elkevert masszát beleöntjük és keményre főzzük. Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd belekeverjük a Ramát a rummal.

 

 

 

 

Kakucsi, túrós-krémes

Hozzávalók

Piskótatészta :

8 tojás

8 evőkanál  liszt

8 evőkanál  porcukor

2 evőkanál  keserű kakaópor

Krém :

2 tojássárgája

2 dkg porcukor

1 csomag  vaníliás cukor

10 dkg puha Rama

Túrótöltelék :

25 dkg túró

pici tejföl

1 csomag vaníliás cukor

1 -1 /2 evőkanál  cukor

mazsola

Teteje:

15 dkg ét csoki

A tepsibe

sütőpapír

Elkészítés:

1.A 8 tojásból hagyományos módon piskótát készítünk, miután a habot is belekevertük, kettéválasztjuk, és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport.

2.Egy négyszögletes tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tészta világos felét beleöntjük, majd a kakaósat is. 180 fokon 25 percig sütjük.

3.Ezalatt elkészítjük a túrótölteléket. A hozzávalókat 1 tálba öntjük, a tejföl mennyisége kb. 2 evőkanálnyi, az a lényeg, hogy krémes legyen, mert akkor nem kell bele zselatin. Ha elkészült hűtőbe tesszük.

4.Krém: a 2 tojássárgáját habosra keverjük a kétféle cukorral, majd a Ramával. A piskótát kettévágjuk középen, és utána hosszában is mindegyiket.

5.Mindegy milyen színűvel kezdünk, az alsó lapra túrót teszünk, a következő lapra, a krém egészét rákenjük, majd újra piskóta, és a túrótöltelék másik fele.

6.Piskótával zárunk, amit olvasztott csokival vonunk be. Hűtőben 1 órát állni hagyjuk, majd kockára vágva tálaljuk.

 

 

 

Székely krémes

Hozzávalók

Tészta :

45 dkg liszt

10 dkg Rama

2 szalalkálé

3 evőkanál porcukor

1 tojás

1-2 dl tej

Krém :

4 dl tej

2 evőkanál liszt

3 evőkanál cukor

1 vaníliás cukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és három lapot sütünk belőle. A krém hozzávalóit sűrű krémmé főzzük. 20 dkg Ramát 1/4 kg porcukorral és 1 citrom levével habosra keverünk és a kihűlt krémmel összekeverjük. Megkenjük a lapokat, tetejét porcukorral hintjük meg.

 

 

 

Somogyi krémes

Hozzávalók

20 dkg liszt

fél csomag sütőpor

kevés tej

5 dkg Rama

2 tojássárgája

10 dkg porcukor

Piskóta tészta:

8 tojás habja

6 tojássárgája

20 dkg cukor

10 dkg dió

8 dkg liszt

fél csomag sütőpor

1 kanál kakaó

Elkészítés:

A porcukrot, a tojássárgáját, és a Ramát habosra keverjük, beletesszük a lisztet, a sütőport, a kevés tejet, majd összedolgozzuk, és két lapot sütünk belőle egy közepes tepsi hátlapján. A szokásos módon piskótát sütünk. Krém: 5 evőkanál lisztet 4 dl tejjel felfőzünk, 20 dkg Ramát 10 dkg porcukorral, és 1 kanál kakaóval habosra keverünk, majd ha az előző krém kihűlt összekeverjük a kettőt, habosra. Ízlés szerint tehetünk bele kevés rumot, vagy rumaromát, de ez el is hagyható. Alulra teszünk egy lapot, rá a fele krémet, majd a diós piskóta, rá a krém másik fele, és erre a másik lap. Tetejét porcukrozzuk, és csak másnap szeleteljük.

 

 

 

Hartyáni krémes

Hozzávalók:

2 dl tejszín

fél dl rum

20 dkg Rama

2 vanília

2 dkg liszt

1 dl + fél liter tej

2 dkg kakaó

1 sütőpor

25 dkg porcukor

10 dkg Rama

25 dkg liszt

2 nagy csomag babapiskóta

torta csoki

Elkészítés:

A lisztet a Ramával elmorzsolom, majd hozzágyúrom a porcukrot, sütőport, kakaóport, tojást, és tejet. Sütőlemezen 2 lapot sütök belőle. A tejet a két evőkanál . liszttel sűrűre főzöm, hozzáadom a vaníliát, majd kihűtöm. Hozzákeverem az előzőleg habosra kavart Ramát. Az egyik kakaós lapra rákenem a krém felét, és egymás mellé rakom a babapiskótákat. Meglocsolom rummal, majd a krém másik felét is rákenem, majd erre a másik kakaós lapot teszem. Hűvös helyen néhány órán át állni hagyom, majd felszeletelem, a tetejére tejszínhabrózsákat teszek.

 

 

 

 

Repülő krémes

Hozzávalók

Tészta :

25 dkg liszt

7 dkg Rama

1 tojás

1.5 dl tej

1 teáskanál . szalalkáli

2 evőkanál . porcukor

1 vanília

Első krém :

1 Rama

20 dkg porcukor

2 evőkanál . kakaó

2.5 dl tej

5 evőkanál  liszt

Második krém :

1 vaníliás pudingpor

1 vanília

5 dkg Rama

4 evőkanál . cukor

1 citromhéj

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk és 3 lapot sütünk tepsi hátulján. Első krém: a Ramát cukorral és kakaóval habosra keverjük. Tejben megfőzzük a lisztet, majd kihűlés után a Ramás krémhez adagoljuk. Második krém: a pudingot a szokásos módon elkészítjük, majd vaníliával, Ramával, cukorral és citromhéjjal gazdagítjuk. Az első lapra a csokis krém kerül, a második lapra vaníliás krémet teszünk és a harmadik lappal zárjuk. Tetejére porcukrot és apró cukorgyöngyöt szórunk. Puhulás után szépen szeletelhető.

 

 

 

 

Zágrábi krémes

Hozzávalók

Mázhoz :

3 evőkanál kakaó

10 dkg porcukor

4 evőkanál forró víz

5 dkg Rama

Habhoz :

15 dkg porcukor

6 tojásfehérje

Krémhez :

1 db Rama

2 csomag  vaníliás cukor

6 tojássárgája

20 dkg cukor

20 dkg liszt

1 liter tej

40 dkg (24-30 db) édes keksz

Elkészítés:

A krém hozzávalóit sűrűre főzzük, miután kihűlt habosra keverjük a 25 dkg Ramával. A 6 tojásfehérjét a 15 dkg cukorral gőz felett kemény habbá verjük, és egy nagyobb tepsibe lerakjuk a keksz felét, rásimítjuk a sárga krémet, rárakjuk a keksz másik felét, és erre simítjuk a keményre vert habot. A mázhoz valókat jól kikeverjük, és a hab tetejére kenjük. Pár óra múlva, (amikor a keksz megpuhul), szeletelhető.

 

 

 

 

Kakaós krémes

Hozzávalók

Krém:

2 csomag vaníliás cukor

20 dkg Rama

25 dkg porcukor

7 dl tej

2 csomag vaníliás pudingpor

2 evőkanál zselatin

Tészta :

kevés langyos tej hogy jól lehessen gyúrni

1/2 csomag sütőpor

1 tojás

3 evőkanál kakaópor

25 dkg porcukor

10 dkg Rama

25 dkg liszt

Elkészítés:

A tésztához valókat jól összegyúrjuk, és 2 lapot nyújtunk belőle. Kb.: 25x35 cm-es lapokat sütünk. Külön-külön megsütjük őket, hamar megsül. A krémhez a pudingot megfőzzük, egy kevés langyos tejben elkeverjük a zselatint, azt is hozzáadjuk, miután kész, kihűtjük. A Ramát jól kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral és a kihűlt pudingos krémhez keverjük. Jó krémesre keverjük. Tepsibe tesszük az egyik kakaós lapot, rákenjük a krém felét, befedjük rumos tejben kicsit megforgatott babapiskótával, rá a maradék krém, a második kakaós lap. A tetejét csoki mázzal bevonjuk. 1 napig állni hagyjuk, hogy a lapok puhuljanak, szeletekre vágva tálaljuk.

 

 

 

Körtés krémes

Hozzávalók

Mázhoz :

1 tábla tortabevonó, nagyobb tepsinél inkább 2 tábla

4-5 evőkanál  olaj

Krémhez :

2 csomag  főzős vaníliás pudingpor

1/2 liter tej

25 dkg Rama

18 dkg porcukor

1 evőkanál  kakaó

1/2 csomag sütőpor

20 dkg liszt

3 evőkanál  víz

18 dkg porcukor

8 tojás

2 üveg körte kompót, vagy friss vilmoskörte 6-8 db

Elkészítés:

1.A körtét felszeleteltem, majd kevés mézes-vaníliás vízben puhára főzöm kb 15-20 perc alatt, ezután félrerakom.

2.Közben a 2 csomag pudingot a fél l tejjel elkészítem cukor nélkül, majd félrerakom hűlni. Amikor kihűlt, a Ramával, és a porcukorral habosra keverem.

3.Miután a körte megfőtt, a puding is hűl, a tészta hozzávalóiból egy sima vizes piskótát készítek, a tojássárgáját  a cukorral, vízzel, fehéredésig keverem, hozzáadom a sütőporos lisztet, majd mindezt a felvert tojásfehérjébe forgatom.

4.Egy kb. 20x 30 cm-es tepsit kikenek Ramával, kilisztezek és a körtéket szépen szorosan egymás mellé rendezem, majd a tészta felét ráöntöm, a másik felébe pedig belekeverem a kakaóport, és ezt pedig a fehér masszára öntöm. így mehet is be a 180 fokra előmelegített sütőbe, 30 percre.

5.Miután megsült, kiborítom, hogy körtével felfelé legyen, megvárom míg kihűl, rákenem a pudingos krémet, majd a tetejére az olajjal gőz felett összeolvasztott csokoládét

6.Ezután berakom a hűtőbe, megvárom amíg lehűl és a csoki megszilárdul a tetején, majd lehet szeletelni. Jó étvágyat hozzá.

 

 

 

 

Cseh krémes

Hozzávalók

1 tojássárgája

10 dkg porcukor

20 dkg Rama

3 evőkanál  liszt

2 csomag  vaníliás cukor

3 dl tej

4 tojásfehérje felvert habja

1 csomag  sütőpor

20 dkg liszt

10 dkg darált dió

8 evőkanál . lefőzött kávé

20 dkg cukor

4 tojássárgája

1/4 kg gesztenyemassza

csoki máz

Elkészítés:

4 tojássárgáját, 20 dkg cukorral elkeverünk. Adunk hozzá 8 evőkanál . lefőzött kávét, 10 dkg darált diót, 20 dkg lisztet, 1 csomag  sütőport, végül a tojások felvert habját. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, lassú tűzön sütjük. 3 dl tejet, 2 csomag  vaníliás cukorral és 3 evőkanál  liszttel sűrű péppé főzzük. 20 dkg Ramát, 10 dkg porcukorral és 1 tojássárgájával habosra keverünk, majd a kihűlt krémhez adjuk. Az összekevert krémhez 1/4 kg gesztenyemasszát hozzákeverünk, majd az egészet a tésztára kenjük. Végül csoki mázzal vonjuk be.

 

 

 

 

Vaníliás krémes

Hozzávalók

3 evőkanál tej

7 dkg cukor

7 dkg Rama

30 dkg liszt

1 kávéskanál szalakáli

Krém :

4 dl tej

4 púpozott evőkanál liszt

1 csomag  vaníliás cukor

2 evőkanál cukor

25 dkg Rama

25 dkg porcukor

Elkészítés:

Habosra keverjük a Ramát a cukorral, hozzáadjuk a tejet, a szalakálit és a lisztet. Három lapot sütünk kikent, kilisztezett tepsiben. Krém: 3 dl tejet felforralunk, hozzáadunk 1 dl hideg tejet, liszttel, vaníliás cukorral, a 2 evőkanál cukorral összekeverve lassan beleengedjük a forrásban lévő tejbe, és simára főzzük. Kihűlésig keverjük, majd beleteszünk 25 dkg Ramát, 25 dkg porcukorral és 1 csomag  vaníliás cukorral, habosra keverjük. A lapokat megkenjük krémmel, a harmadik lapot megszórjuk vaníliás cukorral.

 

 

 

 

Diós krémes

Hozzávalók                      

A mázhoz :

3 evőkanál kakaópor

0,5 dl víz

15 dkg cukor

4 dkg Rama       

A krémhez :

25 dkg cukor

16 dkg Rama

8 evőkanál tej

16 dkg darált dió

1 csomag sütőpor

16 dkg liszt

12 dkg darált dió

10 evőkanál víz

30 dkg porcukor

5 tojás

Elkészítés:

Az 5 tojássárgáját, a 30 dkg porcukrot 10 evőkanál vízzel habosra keverünk, hozzáadunk 12 dkg darált diót, 16 dkg lisztet, 1 sütőport, és 5 tojás habját. Kb. 30 perc alatt megsütjük. A krémhez 16 dkg darált diót 8 evőkanál tejjel felfőzünk. 16 dkg Ramát 25 dkg cukorral kikeverünk, és hozzáadjuk a dióhoz. A megsült tészta tetejét rummal vagy rumaromával meglocsoljuk, és rákenjük a krémet. A mázhoz 15 dkg cukrot, 0,5 dl vízzel, és 3 evőkanál kakaóporral sűrűre főzünk, majd 4 dkg Ramát belekeverünk a tűzről levéve. Kihűtve, hidegen a krém tetejére kenjük. (A máz mennyiségeit pontosan be kell tartani, mert ha hígabbra sikerül, lefolyik, és nehezen dermed meg.) Szeletelni másnap lehet.

 

 

 

 

Mézes krémes aszalt meggyel

Hozzávalók:

500 g liszt

150 g porcukor

2 evőkanál méz

3 db tojás

70 g lágy Rama

2 tasak sütőpor

Töltelék :

500 ml tej

100 g búzadara

200 g porcukor

100 g sárgabarack lekvár

50 g aszalt megy (vagy egyéb aszalt gyümölcs)

250 g Rama

Díszítés :

1/2 tasak (50 g) vaníliaízű porcukor

Elkészítés:

A Ramát, a cukrot, a tojásokat, a mézet habüstbe tesszük, vízfürdőbe (vízzel félig telt edénybe) állítva habverővel, állandó erőteljes kevergetés mellett felmelegítjük (kb. 5 perc). Az így felmelegített masszát a liszttel és a sütőporral simára keverjük. Az elkészített tésztát 4 részre osztjuk, 15-20 percig hűtőben pihentetjük, majd lisztezett gyúródeszkán, egyenként jól kidolgozzuk, és tepsi nagyságúra nyújtjuk. A mézes lapokat megsütjük. A búzadarát tejjel, cukorral megfőzzük, amikor kihűlt, a Ramával habosra keverjük, és három részre osztjuk. A három mézes lapot megkenjük lekvárral, búzadarás töltelékkel és meghintjük aszalt meggyel. A lapokat egymásra tesszük, a negyedik lappal beborítjuk, enyhén megnyomkodjuk és hűtőben 30-40 percig pihentetjük. A felszeletelt mézes krémest vaníliaízű porcukorral meghintjük.

 

 

 

 

Gesztenyés krémes

Hozzávalók:

500 g mélyhűtött leveles tészta

Töltelékhez :

2,5 dl tej

70 g cukor

30 g vaníliás pudingpor

3 db tojás

200 g gesztenyemassza

Díszítéshez :

1 dl tejszín

16 db gyorsfagyasztott gesztenyeszív

kevés, (10 dkg) olvasztott tej, vagy étcsokoládé

Elkészítés:

A felengedett leveles tésztát három részre osztjuk, lappá nyújtjuk, majd 220 °C-os sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük, kihűtjük. Közben a tejet felforraljuk 30 g cukorral. A tojások sárgáját a vaníliás pudingporral és 1-2 evőkanál tejjel simára dolgozzuk, a többi tejhez adjuk, majd habverővel folyamatosan keverve addig főzzük, amíg a tej elkezd sűrűsödni és hólyagokat vet. A krém elkészítésével egyidejűleg felverjük a tojásfehérjét, apránként beletesszük a 40 g cukrot, és addig verjük tovább, amíg késsel vágható keménységű hab lesz belőle. A habmasszát a tűzhelyről lehúzott krémbe keverjük. A kész krémbe óvatosan beleforgatjuk a gesztenyemasszát, majd még melegen a három krémlap közé töltjük. Ha megdermedt, olvasztott tej, vagy étcsokoládéval márványosan lekenjük.

 

 

 

 

Egyszerű sima krémes

Hozzávalók:

1 készen vásárolt leveles tészta

10-12 db tojásfehérje

14 evőkanál porcukor

9 dl víz

4 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítés:

A leveles tésztát kettévágjuk, egyenként nagy, tepsi nagyságúra nyújtjuk, és előmelegített, forró sütőben világosra sütjük. A vaníliás pudingporokat 2 dl vízben megáztatjuk. A 7 dl vizet a 7 evőkanál cukorral felforraljuk, majd beleöntjük a megáztatott pudingot, és kb. 5 percig állandó keverés mellet felfőzzük. A tojásfehérjéket csipet sóval, 7 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, és a még forró krémmel óvatosan összekeverjük. Az egyik tésztára simítjuk a krémet, a másikat négyzetekre vágjuk, és ráhelyezzük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

 

 

 

 

Bécsi krémes

Hozzávalók

A krémhez :

5 dl tej

2,5 dl főzőtejszín

12 dkg kristálycukor

4 tojás

10 dkg étkezési keményítő

1 vaníliarúd

A mázhoz :

6 dkg étcsokoládé

1 tojásfehérje

1 evőkanál citromlé

12 dkg porcukor

A lekenéshez

15 dkg ribizli zselé

finomliszt a nyújtáshoz

60 dkg leveles tészta (fagyasztott is lehet)

Elkészítés:

A tésztát, ha fagyasztott, szobahőmérsékleten felengedjük, lisztezett gyúrólapon kettő, egyenként 21x42 centis lapra nyújtjuk. Két tepsit Ramával enyhén kikenjük, de ez nem is feltétlenül fontos. A tésztát belerakjuk, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 220 fokon, légkeveréssel 200 fokon, 15 percig sütjük. Amikor kész, óvatosan, hogy el ne törjön, rácsra emeljük, és így hagyjuk kihűlni. Mindkét lap hosszanti oldalából recés késsel levágunk egy 14 centis csíkot, és félretesszük. Tehát kettő darab 14x42 centis, és 7x42 centis lapunknak kell lennie. A ribizli zselét kissé megforrósítjuk, és a 14x42 centis lapokat megkenjük vele, majd szikkadni hagyjuk. A mázhoz a porcukrot a citromlével és a tojásfehérjével sűrű krémmé keverjük, egyenletesen a szebbik lapra kenjük, simítjuk. Hosszában, 3-4 vékony csíkban olvasztott csokoládét csurgatunk rá, amit fogvájóval áthúzogatunk, éppen úgy, mint az Eszterházy torta tetejénél, és száradni, dermedni hagyjuk. A krémhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a fele cukrot is hozzáadjuk. A tejszínt 3 deci tejjel felforraljuk. A maradék 2 deci tejet a maradék cukorral, a tojások sárgájával, a keményítővel, és a felhasított vaníliarúd kikapart belsejével simára keverjük. A forró, tejes tejszínhez öntjük, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva a cukros tojáshabot azonnal beleforgatjuk. A csupasz tésztalapot tepsire tesszük, és a langyos tejszínes krém felét rákenjük. A vékony 7x42 centis tésztacsíkot ráfektetjük, és a krém másik felét rásimítjuk. A mázzal bevont tésztalapot forró vízbe mártogatott késsel 7x7 centis lapocskákra vágjuk, a krém tetejére csúsztatjuk, és 2-3 órára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Tálaláskor forró vízbe mártott recés késsel az előre felszeletelt tetők mentén szeleteljük.

 

 

 

 

Bácskai krémes

Hozzávalók

Máz :

1 tábla tortabevonó

1 evőkanál olaj

Krém

20 dkg Rama

2,5 dl tej

18 dkg porcukor

1 csomag  főzős vaníliás pudingpor

3 evőkanál cukor

Tészta :

kevés tejföl

fél csomag sütőpor

1 egész tojás

3 csapott evőkanál cukor

6 dkg Rama

20 dkg liszt

Elkészítés:

1.A tésztához valókat összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható legyen. 3 részre vágjuk, és közepes tepsi hátulján egyenként rövid ideig sütjük.

2.A krémhez a pudingot megfőzzük a tejben a cukorral. A porcukrot a Ramával habosra keverjük, beletesszük a kihűlt pudingot, és jól kihabosítjuk.

3.Megkenjük a lapokat, s a tetejére olvasztott tortabevonót rakunk, amibe belekevertük az olajat.

 

 

 

 

Diplomata krémes

Hozzávalók:

30 dkg cukor

1 evőkanál kakaó

20 dkg liszt

5 dkg Rama

7 db tojás

2 csomag  vaníliás pudingpor

sütőpor

1 l víz

2 csomag  vaníliás cukor

Elkészítés:

Tészta: 7 tojássárgáját elkeverünk 20 dkg porcukorral, majd ha kifehéredett, kanalanként hozzáteszünk 9 evőkanál vizet. Külön tálban összekeverjük a 20 dkg lisztet, a sütőport és a kakaót, majd a masszához keverjük. Ramával kikent és lisztezett tepsibe öntjük, majd megsütjük. Krém: 4 csomag vaníliás pudingport megfőzünk 1 liter vízben 2 csomag vaníliás cukorral és 10 evőkanál porcukorral. A 7 tojásfehérjét kemény habbá verjük és a forró pudinghoz keverjük. A tésztát kivesszük a sütőből, rákenjük a pudingos krémet és 5 percre visszatesszük a sütőbe 150 fokra. Addig is felverünk 4 dl növényi tejszínt és ha kihűlt a süti, a tetejére kenjük. Díszíthetjük csoki reszelékkel.

 

 

 

 

Négy lapos krémes

Hozzávalók:

Díszítés :

porcukor

vanília ízű porcukor

Krémhez :

15 dkg Rama

12 dl tej

porcukor

3 csomag  (főzni való) csokoládé ízű pudingpor

6 tojás

2 tojás

1 csomag  szalalkáli

1 dl tej

1 csomag  vaníliás cukor

15 dkg cukor

10 dkg Rama

500 g liszt

Elkészítés:

A szalalkálit feloldjuk a tejben, majd a többi hozzávalóval együtt tésztává gyúrjuk. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és alaposan belisztezett deszkán egyenként késhegyvastagságú lapokat nyújtunk. A lapokat Ramával kikent sütőlemezen, vagy tepsi hátán megsütjük. A 6 tojássárgájából, pudingporból, porcukorból a tejjel sűrű krémet főzünk, még melegen belekeverjük a Ramát és a tojások felvert habját. A krémmel megtöltjük a tésztalapokat, és ha kihűlt a sütemény, tetejét vaníliás porcukorral hintjük meg. Másnap szeleteljük négyzet alakúra. 180 fokon, 10-15 perc a sütési idő.

 

 

 

 

Nosztalgia krémes

Hozzávalók:

6 evőkanál  cukor

50 dkg fagyasztott, leveles tészta

4 csomag vaníliás pudingpor

8 dl víz

5-8 dl tejszín

porcukor a tetejére

Elkészítés:

A pudingot lábasba tesszük, a vízzel felöntjük és simára keverjük a cukorral, majd nagy lángon folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, azután hagyjuk kihűlni. A tésztát kiolvasztjuk és négyfelé vágjuk, majd nagyon vékonyra kinyújtjuk és kisütjük egy tepsi hátlapján. A sütőt előmelegítjük és a lapokat megsütjük, 3-5 perc alatt. Ha sütőpapíron nyújtjuk kicsit könnyebb és egyszerűbb leszedni a tepsiről. Hirtelen sül, folyamatosan figyeljünk rá! A pudingot tálba kaparjuk, és ha már kihűlt, hozzáöntjük a habtejszínt. Ha a tejszín nem édesített, akkor még 3 evőkanál  cukorral édesítsük meg. A mixer legnagyobb fokozatával 10-15 percig keverjük. A lapokat tálcára helyezzük és a krémmel rétegenként megkenjük. Az utolsó réteg tetejét pedig porcukorral hintsük meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.048 mp