Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Köretek

 

Köretek

 

Burgonyakrokett Recept

 

 

  Burgonyakrokett

  Hozzávalók / 4 adag

    50 dkg burgonya

    1 evőkanál  zsír

    só

    kb. 30 dkg liszt

  A panírozáshoz:

    2-3 db egész tojás

    liszt

    zsemlemorzsa

    olaj a kisütéshez

  Elkészítés:

 A burgonyákat sós vízben kockákra vágva megfőzzük.

 Ha megfőtt, picit kihűtjük, krumplinyomóval áttörjük.

 Lisztet, zsírt, sót teszünk hozzá, majd rugalmas gombóctésztává gyúrjuk.

 Kb. 3-4 cm-es átmérőjű rudakat sodrunk belőle, majd 4-5 cm-es darabokra vágjuk.

 Panírozzuk, és bő, forró olajban kisütjük.

 

 

 

  Ementáli sajtos krumpli krokett

  Hozzávalók / 4 adag

    70 dkg burgonya

    1 tojás

    10 dkg ementáli sajt

    7 dkg liszt

    1 csipet só

    néhány tekerés bors

    őrölt szerecsendió

    2 evőkanál  aprított petrezselyemlevél

    panírozáshoz tojás, zsemlemorzsa

    olaj a sütéshez

  Elkészítés:

 A burgonyát héjában sós vízben megfőzzük. Lehűtjük, meghámozzuk, kis lyukú reszelőn lereszeljük.

Hozzáreszeljük a sajtot, belekeverjük a fűszereket, a tojást, petrezselymet és a lisztet.

 Maroknyi darabokat veszünk ki belőle vizezett vagy olajozott kézzel, hengert formálunk belőle, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk.

 Forró olajban minden oldalát megsütjük. Papírtörlőn leitatjuk róla az olajat.

 

 

 

  Ínyenc burgonyagolyók

  Hozzávalók / 4 adag

  A burgonyagolyóhoz (kb. 15 darab)

    9 dkg füstölt szalonna (szeletelt)

    40 dkg burgonya

    1 db tojás

    3 evőkanál finomliszt

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint (frissen őrölt)

  A szalonnás morzsához:

    1 dkg füstölt szalonna

    5 dkg kenyér (szikkadt bél )

  A panírozáshoz:

    5 dkg finomliszt

    1 db tojás (elkeverve)

  Elkészítés:

 A meghámozott krumplit kisebb kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük.

 1 szelet szalonnát feldarabolunk, késes betétű robotgépbe tesszük, pépesítjük. Hozzászórjuk a szikkadt kenyérbelet, így is járatjuk a gépet. Ezzel kész a szalonnás morzsa, tegyük kicsit félre (ebbe hempergetjük majd meg a burgonyagolyókat).

 A megfőtt krumplit leszűrjük, krumplinyomóval összetörjük, hagyjuk kicsit hűlni.

 Hozzákeverjük a tojást és a lisztet, majd sózzuk, borsozzuk.

 A masszából apró gombócokat készítünk.

 Bepanírozzuk a gombócokat: először lisztbe, majd tojásba, végül a szalonnás morzsába forgatjuk.

A gombócokat bebugyoláljuk 1-1 szelet szalonnával, és egy mini muffin sütőforma mélyedéseibe helyezzük őket.

200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt sülnek szép pirosra.

 

 

 

  Krémes zöldség krokett

  Hozzávalók / 4 adag

  A kroketthez:

    10 dkg zöldborsó

    10 dkg csemegekukorica

    10 dkg sárgarépa

    4 dl tej

    2 db babérlevél

    75 g finomliszt

    5 dkg vaj

    1 evőkanál  kapribogyó

    10 dkg zsemlemorzsa

    1 db tojás

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

  A sütéshez:

    2 evőkanál  napraforgó olaj

  Elkészítés:

 A tejet a babérlevéllel forráspontig melegítjük, majd a babérleveleket kidobjuk.

Megolvasztjuk a vajat, s 1 percig kevergetve megpirítjuk rajta a lisztet.

A tűzről levéve, fokozatosan hozzáadjuk a meleg tejet, habverővel folyamatosan keverjük.

Visszatesszük melegedni, s sűrűre főzzük. Sóval, borssal ízesítjük.

Belekeverjük az apróra vágott kapribogyót, a felkockázott zöldségeket, és legalább 5 percig hűlni hagyjuk.

A masszát 12 egyenlő részre osztjuk, melyekből roládokat formázunk.

A kroketteket megforgatjuk tojásban, majd zsemlemorzsában, és 2 evőkanál  olajon kisütjük, míg aranyszínűek, ropogósak lesznek. (Ha kell, az olajat pótoljuk.)

 

 

 

  Mandulás krokett

  Hozzávalók / 4 adag

    1 kg burgonya

    4 db tojássárgája

    só ízlés szerint

    szerecsendió ízlés szerint (őrölt)

    10 dkg mandula (mandulaforgács)

    2 dl napraforgó olaj (szükség szerint)

  Elkészítés:

 A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk,és annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.

Ha puha, leszűrjük, összetörjük.

Még forrón belekeverjük a tojások sárgáját. Szerecsendióval fűszerezzük, ha kell utána sózzuk.

Hagyjuk kihűlni.

 Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és a mandulaforgácsba hempergetjük.

 Bő, forró, de nem túl meleg olajban kisütjük, míg aranybarnák nem lesznek a gombócok.

 

 

 

   Burgonyás-sonkás krokettek

   Hozzávalók / 4 adag

    40 dkg burgonya

    15 dkg sonka (füstölt)

    2 db tojás

    1 gerezd fokhagyma

    3 csapott evőkanál  finomliszt

    6 evőkanál  zsemlemorzsa

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    2 dl napraforgó olaj

   Elkészítés:

 A burgonyákat tisztítsuk meg, és sós vízben főzzük puhára. Mikor megpuhultak, szűrjük le, és krumplinyomóval törjük össze.

 Keverjük hozzá a tojások sárgáját, az apróra vágott füstölt sonkát, a zúzott fokhagymát és kevés borsot. A tojásfehérjéket pici sóval verjük keményre, és óvatosan forgassuk a burgonyához. Adjunk hozzá annyi lisztet, hogy vizes kézzel könnyedén kroketteket formálhassunk belőle.

 A kroketteket forgassuk zsemlemorzsába, és forró olajban süssük szép arany barnára.

 

 

 

  Petrezselymes burgonyakrokett

  Hozzávalók / 3 adag

   A kroketthez:

    30 dkg burgonya (főtt, áttört, lisztes)

    10 dkg finomliszt

    1 db tojás

    petrezselyem ízlés szerint

    2 dkg vaj

    1 kávéskanál só (púpozott )

    3 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

   A panírozáshoz:

    2 db tojás (kisebb)

    15 dkg zsemlemorzsa

   Elkészítés:

 30 dkg főtt, áttört lisztes burgonyához még melegen adjunk 10 dkg lisztet, 1 előzőleg felvert tojást, tetszés szerint az apróra vágott petrezselyemlevelet, 2 dkg vajat, 1 púpozott mokkáskanál sót, és jól dolgozzuk össze. A fűszeres ételeket kedvelők keverhetnek bele egy csipet finomra őrölt szerecsendiót is.

 Ezután liszttel meghintett gyúródeszkán formáljunk az alaposan kidolgozott tésztából kb. 1,5 cm vastag rudakat, és vágjuk fel kb. 4 centiméteres darabokra. Minél gyorsabban sodorjuk ki, mert a burgonyával kevert tészta hamar kilágyul, és egyre ragacsosabbá válik. Ezen sokan úgy segítenek, hogy az áttört krumplit hagyják kihűlni. A teljesen lehűlt burgonya azonban “megüvegesedik”, és nehéz simára dolgozni.

 Elengedhetetlen a lehűlés kivárása akkor, ha csak közepesen tömör burgonya van otthon, különben sokat fogunk kínlódni a tésztával. Végül verjünk fel 1 nagy vagy 2 kisebb tojást, és a rudacskákat forgassuk előbb tojásba, utána zsemlemorzsába, majd bő forró olajban, teljes lángon süssük ropogós pirosra.

 

 

 

   Sajtos - sonkás krokett

  Hozzávalók / 8 adag

    50 dkg burgonya

    10 dkg liszt

    5 dkg reszelt sajt

    5 dkg sonka finomra vágva

    1 teáskanál  só

    1 teáskanál  bors

    1 tojás

    petrezselyem

    a panírozáshoz: zsemlemorzsa

    0,5 dl olaj

  Elkészítés:

  A burgonyát megfőzzük, összetörjük és hagyjuk kihűlni.

 Az összes hozzávalót összekeverjük, elosztjuk 8 egyenlő részre, meghempergetjük a zsemlemorzsában.

 Közepes lángon felhevített olajban kisütjük.

 

 

 

  Óvári roló

  Hozzávalók / 4 adag

    500 g burgonya (héjában főtt és tisztított)

    100 g búzadara

    100 g sajt (óvári sajt reszelve)

    2 db tojás

    bors ízlés szerint (őrölt)

    só ízlés szerint

  Elkészítés:

  A főtt és tisztított burgonyát még melegen áttörjük. Alaposan összedolgozzuk a búzadarával, a reszelt sajttal, sóval, borssal és két egész tojással. Kb. 1 óráig pihentetjük.

 Utána kis roló alakú rudakat formázunk, meghempergetjük zsemlemorzsában. (Ez a művelet akár el is hagyható). Majd bő forró olajban sütjük.

 

 

 

  Bécsi rakott burgonya

   Hozzávalók / 5 adag

    1 kg burgonya

    150 g tehéntúró (tehén)

    2 közepes fej vöröshagyma

    1 db tojás

    6 dkg margarin

    2 evőkanál finomliszt (finom)

    0.5 l tej

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    majoránna ízlés szerint

  Elkészítés:

 A héjában megfőtt burgonyát meghámozzuk és karikákra szeleteljük. Egy kikent tepsibe, vagy jénai tálba állítgatjuk úgy, hogy a karikák kicsit fedjék egymást. Sózzuk, borsozzuk és meghintjük kevéske majoránnával.

 Egy fej vöröshagymát csíkokra vágunk és rászórjuk a burgonyára.

 A másik fej vöröshagymát apró kockákra vágjuk és a margarinon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a lisztet, a tejet és sűrű mártást készítünk belőle.

 Amikor jól besűrűsödött, a tűzről levéve kicsit lehűtjük és belekeverjük az előzőleg villával összetört túrót és a tojást.

 Ízlés szerint tehetünk bele egy kis sót és borsot.

  Az egész mártást alaposan összeforgatjuk és a burgonya tetejére csorgatjuk.

 Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje kicsit megpirul.

 

 

 

   Burgonyafánk

   Hozzávalók / 4 adag

   A tésztához:

    25 dkg burgonya (héjában főtt)

    25 dkg rétesliszt

    2 db tojássárgája

    2 dkg élesztő

    1 teáskanál cukor

    1 dl tej

    1 evőkanál  napraforgó olaj

    szerecsendió ízlés szerint

   A sütéshez:

    3 dl napraforgó olaj

  Elkészítés:

  Az élesztőt a cukorral langyos tejben megfuttatjuk.

  A burgonyát áttörjük, összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgájával, egy csipet sóval és az élesztővel.

 Hozzáadjuk az olajat, egy kevés szerecsendiót, és bedagasztjuk.

 Egy órán át letakarva kelesztjük.

 Teáskanállal forró olajba szaggatjuk a tésztát, és arany barnára sütjük. Decensebb változata, ha olajos kézzel kis pogácsákat formálunk a tésztából, és így sütjük ki.

 

 

 

   Bakafánk

   Hozzávalók / 4 adag

    8 közepes méretű krumpli

    4 evőkanál  olívaolaj (vagy fűszerolaj)

    darabos só

  Elkészítés:

 A krumplikat megpucoljuk, majd fél cm vastag karikára vágjuk.

 Egy serpenyőben olaj nélkül vagy forró vason a krumpli karikák mindkét oldalát megsütjük, vigyázva, hogy jól átsüljön.

Tálra szedjük, olívaolajjal meglocsoljuk, és megszórjuk darabos sóval.

 

 

 

  Arany burgonya hagymával

  Hozzávalók / 4 adag

    80 dkg újburgonya

    30 dkg vaj

    5 fej vöröshagyma

    néhány ág friss kakukkfűágacska

    4 db babérlevél

    1 nagy csokor petrezselyemzöld

    olívaolaj

    só

    frissen őrölt fekete bors

  Elkészítés:

  Az újburgonya héját megtisztítjuk, és sós vízben puhára főzzük, majd a főzővizében hagyjuk kihűlni.

  A vajat olvasszuk fel, és adjuk hozzá a felkarikázott hagymát, a babérleveleket és a kakukkfüvet. Süssük 10-15 percig, míg a hagyma szép aranyszínt nem kap.

 A burgonyát vágjuk vastagabb szeletekre, és adjuk a hagymás alaphoz. Olívaolajjal locsoljuk meg, és pirítsuk további 10 percig, sózzuk és borsozzuk.

 Tálalásnál szórjuk meg a felaprított petrezselyemzölddel.

 

 

 

  Nepáli burgonyasaláta

  Hozzávalók / 4 adag

    4 közepes db burgonya (héjában megfőzve, meghámozva, felkockázva)

    25 g szezámmag (pirított, őrölt)

    3 db chili (kis zöld hosszában négy felé vágva)

    0.5 kávéskanál  kurkuma (őrölt)

    0.5 teáskanál  chili (őrölt chili)

    0.5 kávéskanál római kömény (őrölt)

    3 g mangó (őrölt mangó por, amchur)

    1 teáskanál  görögszéna (idáig a fűszerek pótolhatók chat maseásaanál la fűszerkeverékkel)

    0.5 teáskanál  mustármag

    0.6 dl repceolaj (vagy szezámolaj)

    1 csipet Himalája só

    0.6 dl citromlé

    2 evőkanál  koriander (levél)

  Elkészítés:

  Az olajon a száraz fűszereket megpirítjuk, míg el nem kezdenek barnulni, ekkor hozzáadjuk a mustármagot, és pirítjuk, míg el nem kezd pattogni, majd hozzáadagoljuk a zöld chilit, azt is megpirítjuk.

 Ekkor belekeverjük a felkockázott főtt krumplit, hozzáadjuk a mangó port, majd az őrölt szezámmagot és a citromlevet, és addig keverjük, míg kéregként vonja be a burgonyát. Ha száraz, olajat adjunk hozzá, vizet semmiképp sem. Ha szükséges, sózzuk.

 Tálalásnál szórjuk meg aprított korianderlevéllel.

 

 

 

 

Nokedli Recept

 

 

   Krumplis-túrós rakott nokedli

   Hozzávalók / 4 adag

    40 dkg krumpli

    2 tojás

    30 dkg liszt

    2,5 -3 dl víz vagy tej

    só, bors

    15-20 dkg juhtúró

    olaj vagy zsír

    1 gerezd fokhagyma

  Elkészítés:

 A krumplit kockára vágjuk, és sós, fokhagymás vízben megfőzzük.

 A tojásból, lisztből és a vízből közepes keménységű tésztát készítünk, sót, borsot adunk hozzá.

 Egy nagyobb edénybe felforraljuk a vizet, beleszaggatjuk a nokedlit, szaggatás közben is belekavarunk, pár perc alatt megfőzzük.

 Leszűrjük, leöblítjük vízzel, hagyjuk lecsöpögni.

 Olajjal vagy zsírral kikent tűzálló tálba rétegezzük: krumpli, túró, nokedli. A tetejét túróval zárjuk. 15 percre a sütőbe tesszük.

 

 

 

  Osztrák sajtos nokedli

  Hozzávalók / 2 adag

    20 dkg finomliszt

    1 db tojás

    29 g sajtszósz

    5 dkg sajt (érett, zsíros, kemény)

    2 dkg vaj

    2 dl főzőtejszín

    1 gerezd fokhagyma

    1 kis fej vöröshagyma

    5 dkg füstölt szalonna

    1 evőkanál  napraforgó olaj

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint (frissen őrölt)

    majoránna ízlés szerint (friss)

  Elkészítés:

 Elkészítjük a sajtszószt a zacskón lévő leírás szerint, csak a 2,5 dl tej helyett 2 dl főzőtejszínt használunk, illetve a margarin helyett vajat.

 A szalonnát felkockázzuk apróra.

 A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk.

 A szalonnát, a kétféle hagymát az olajon aranyszínűre pirítjuk.

 A lisztből, tojásból, csipet sóból szokásos módon nokedlit készítünk (ha lusták vagyunk, vagy nincs időnk, kész nokedlit használhatunk).

 A kész nokedlit a szalonnás-hagymás keverékre tesszük, ráöntjük a sajtszószt, hozzákeverjük a reszelt Berg sajtot., egyet tottyantunk rajta.

 Frissen őrölt borssal, friss Majoranna levéllel ízesítjük (ez el is maradhat).

 

 

 

  Nokedli egyszerűen

  Hozzávalók / 3 adag

    1 tojás

    20-30 dkg sima liszt

    4 evőkanál  rétesliszt

    1-2 teáskanál  só

    víz

    2-3 evőkanál  olaj

  Elkészítés:

 Egy tálba felütjük a tojást, belekeverjük a sót, hozzáöntjük a sima és a-réteslisztet. Majd annyi hideg vizet, hogy jó lágy tésztát kapjunk. Nem kell sokáig keverni.

  Forrásban lévő, sós vízbe kiszaggatjuk. Szűrőkanállal kiszedjük és hideg, majd meleg vizet folyatunk rá. Jól lecsepegtetjük, végül tálba szedjük. Olajjal enyhén meglocsolhatjuk.

 

 

 

  Neszmélyi hagymás-túrós

  Hozzávalók / 4 adag

    50 dkg finomliszt

    50 dkg tehéntúró

    5 db tojás

    35 dkg füstölt szalonna (húsos pl. kolozsvári)

    2 nagy fej vöröshagyma

    2 dl tejföl

    20 dkg sajt (durvára reszelve)

    só ízlés szerint

    2 dl víz

  Elkészítés:

 A túrót villával áttörjük, ha nagyobb darabok vannak benne.

 A liszttel, sóval, túróval, tojással és a vízzel nokedli tésztát készítünk.

 Míg a tészta áll, addig a szalonnát apró kockákra vágjuk és pici zsiradékon pirosra pirítjuk.

 A szalonna darabkákat szedőkanállal kiszedjük és az apróra vágott hagymát a zsírjában megpároljuk.

 A nokedliket forrásban lévő vízbe szaggatjuk.

 Mikor az összes tészta kifőtt, felét belerakjuk egy kb. 25*32 cm-es tepsibe, rárakjuk a hagymát (zsírral együtt), szalonnát és meglocsoljuk a tejföllel.

 A maradék tésztát rárakjuk és durvára reszelt sajttal megszórjuk.

180 C-on pirosra sütjük.

 

 

 

 

Párolt káposzta Recept

 

 

   Aszalt szilvás párolt lilakáposzta

   Hozzávalók / 4 adag

    1 közepes fej vöröskáposzta (v. lilakáposzta)

    20 dkg aszalt szilva (aszalt)

    1 dl vörösbor (száraz)

    1 evőkanál  cukor

    só ízlés szerint

    1 evőkanál  ecet (ízlés szerint)

    1 evőkanál  napraforgó olaj

    1 db babérlevél

   Elkészítés:

  A káposztát összevágjuk, lesózzuk és legalább fél órát állni hagyjuk.

 Utána jól kicsavarva, kevés olajon párolni kezdjük, fedő alatt. Ha már kicsit összébb esett a káposzta, mehet bele a cukor, pici ecet. (Én ízlés szerint szoktam, nem tudok konkrét adagot mondani. Mindenki másképp szereti.) Beledobunk 1-2 babérlevelet is, majd mehet bele a vörösbor.

 Ha már legalább félig megpuhult a káposzta, mehet bele az aszalt szilva. (Én kicsit összébb vágtam, kb. 4 felé.)

  Majd teljes puhulásig pároljuk. Amikor már majdnem kész, levesszük a fedőt, hogy a leve elpárologjon alóla.

 

 

 

  Bajor káposzta

  Hozzávalók / 3 adag

    500 g káposzta (fehér nyári káposzta)

    1 evőkanál  mangalica zsír

    50 g kolozsvári szalonna (apró kockákra vágva)

    1 közepes db vöröshagyma

    0.5 teáskanál cukor

    2 teáskanál köménymag

    30 ml fehérbor (kb. 5 evőkanál )

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

  Elkészítés:

 A káposztát megtisztítjuk, négybe vágjuk, a torzsáját kivágjuk, majd a káposztát kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk.

 A megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk.

 A forró zsírban a szalonnát kb. 3 percig sütjük, majd hozzáadjuk a hagymát, a köményt és a cukrot, és további 3 percig dinszteljük.

 Hozzáadjuk a káposztát, állandóan kavarva további 5 percig dinszteljük, majd felöntjük a borral.

Lefedve, közepes hőmérsékleten kb. 15-20 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük.

 

 

 

  Bazsalikomos párolt káposzta sárgarépával

  Hozzávalók / 8 adag

    1 nagy db káposzta

    2 közepes db sárgarépa

    2 evőkanál  kacsazsír

    2 evőkanál  cukor

    2 evőkanál  méz

    2 marék bazsalikom

    só ízlés szerint

    2 evőkanál  napraforgó olaj

  Elkészítés:

 A káposztát nyolc felé vágjuk, eltávolítjuk a torzsáját, és vékonyra szeleteljük. A répát tetszőlegesen felaprítjuk.

 A cukrot megpirítjuk (karamellizáljuk) az olajon, majd hozzáadjuk a káposztát és répát, sózzuk, ízesítjük a mézzel, és fedő alatt puhára pároljuk.

 A vége felé fedő nélkül elfőzzük a levét, majd megszórjuk az összevágott bazsalikommal, elkeverjük, és tálaljuk.

 

 

 

 

  Narancsos-mazsolás párolt káposzta

  Hozzávalók / 4 adag

    80 dkg vöröskáposzta

    2 db lilahagyma

    7 dkg mazsola (fele sötét, fele világos színű)

    4 evőkanál  napraforgó olaj

    0.5 kávéskanál köménymag

    2 teáskanál  só

    3 evőkanál  nyírfacukor

    1 narancsból nyert narancslé

    0.5 citromból nyert citromlé

    0.5 narancsból nyert narancshéj (reszelt)

    0.5 citromból nyert citromhéj (reszelt)

   Elkészítés:

  A megtisztított káposztát felnegyedeljük, torzsáját kivágjuk, majd egy éles késsel, vagy gyalun vékonyra szeljük.

 Egy nagy tálba tesszük a felszeletelt káposztát, meghintjük a sóval, összeforgatjuk és pár percet pihentetjük, hogy a só tudjon dolgozni, míg előkészítjük a többi hozzávalót.

 A mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük.

 A lilahagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A köménymagot is kicsit megaprítjuk késsel, így frissebb íze lesz.

 Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat. Beletesszük a nyírfacukrot és felolvasztjuk. Beleszórjuk a köménymagot, kicsit pirítjuk, majd rátesszük a hagymát és addig dinszteljük, míg üvegesedni nem kezd.

 Ekkor rátesszük a káposztát (nem kell kinyomkodni), a mazsolát, hozzáadjuk a narancs és citromlevet. Belereszeljük a narancs- és citromhéjat, jól átkeverjük az összes hozzávalót és közepes lángon fél óra alatt készre pároljuk.

 

 

 

 

  Almás káposzta

   Hozzávalók / 4 adag

    1 kg káposzta (fehér)

    1 közepes fej vöröshagyma

    1 evőkanál  sertészsír

    2 evőkanál  cukor

    2.5 dl fehérbor (száraz)

    4 db alma (savanykás)

    1 db babérlevél

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

   Elkészítés:

 A káposzta külső, illetve sérült leveleit lebontjuk, a káposztafejet leöblítjük, félbe- negyedbe vágjuk, kisujjnyi vékony csíkokra szeljük.

 Nagyobb lábasban felforrósítjuk a zsiradékot, beleszórjuk a cukrot és éppen csak világosbarnára pirítjuk. Rádobjuk a karikára szelt hagymát, folyamatosan keverve ½ percig pirítjuk, aztán felöntjük a borral és beleforgatjuk a káposztát. A babérlevéllel, kevés sóval, borssal ízesítjük. Lefedjük, mérsékelt tűzön félpuhára, ropogósra pároljuk (20-25 perc).

 Közben a megmosott almákat meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk és a káposztához keverjük. Félrebillentett fedő alatt, gyakran kevergetve az egészet puhára pároljuk.

 A babérlevelet eltávolítjuk és fedő nélkül arany barnára pirítjuk (kb.20 perc), melegen tálaljuk.

 

 

 

 

Zöldségköret Recept

 

 

   Friss zöldséges köret

   Hozzávalók / 3 adag

    4 db retek

    2 db paprika

    1 kisebb uborka

    3 fej hagyma

    4 db paradicsom

    só

    olívaolaj

   Elkészítés:

 A zöldségeket jól megmossuk, majd szépen felkarikázzuk.

 Egy nagyobb tálba tesszük, megsózzuk, és kevés olajat öntünk rá.

 Jó fél napig hagyjuk összeérni az ízeket.

 Köretként bármilyen húsos ételhez tálalhatjuk.

 

 

 

 

  Csőben sült karalábé besamel mártással

  Hozzávalók / 2 adag

    3 db karalábé (kis zsenge)

    1 evőkanál  vaj

    2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt (durumbúza)

    2.5 dl tej

    só ízlés szerint

    szerecsendió ízlés szerint

    10 dkg sajt (reszelt)

  Elkészítés:

 A karalábét megpucoljuk és kb. 2x1 cm-es hasábokra vágjuk, majd sós vízben 5 percig főzzük. (Akkor jó, ha kicsit még roppanós belül, majd sütés közben megpuhul.)

A tejet megmelegítjük.

A vajat megolvasztjuk és a liszttel világos rántást készítünk.

Sózzuk, meghintjük szerecsendióval és felöntjük a meleg tejjel.

Folyamatos keverés mellett felfőzzük. (Ne legyen túl híg.)

A karalábét leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük, majd két tálban egyenletesen elosztjuk.

Ráöntjük a kész mártást, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

 Előmelegített sütőbe téve 10-15 percig sütjük, először alul-felül sütéssel, majd 5 perc elteltével grill fokozaton.

 

 

 

   Baconős-parmezános kelbimbó

   Hozzávalók / 4 adag

    1 kg kelbimbó

    15 dkg bacon

    5 gerezd fokhagyma

    5 dl főzőtejszín

    5 dkg reszelt parmezán

    1 teáskanál  ételízesítő

    só, bors

   Elkészítés:

 Megtisztított kelbimbót az ételízesítővel, bő vízben előfőzzük 15 perc alatt. Közben a bacont felcsíkozzuk, a fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra és egy tálat kivajazunk, majd megszórhatjuk kevés zsemlemorzsával.

 A baconcsíkokat kevés olajon jól megpirítjuk egy nagy serpenyőben, hozzáadjuk a fokhagymát és a leszűrt, előfőzött kelbimbót, majd felöntjük a tejszínnel és hozzáreszeljük a parmezán 2/3-át, és az egészet jól összeforraljuk. Ízesítjük sóval (óvatosan) és borssal.

 Mikor kezd egy kicsit sűrűsödni a tejszín, átöntjük a kivajazott tálba, rászórjuk a maradék reszelt parmezánt és betesszük a sütőbe 20-25 percre, amíg szépen megpirul a teteje.

 

 

 

 

 

Rizsköret Recept

 

 

  Fűszeres rizs gránátalmával

  Hozzávalók / 4 adag

    50 g mazsola

    3 evőkanál  sherry

    1 közepes db vöröshagyma

    1 gerezd fokhagyma

    1 evőkanál  napraforgó olaj

    250 g jázmin rizs

    2 db csillagánizs

    3 db zöld kardalom

    1 db fahéjrúd

    1 teáskanál kurkuma

    500 ml víz (forró)

    só ízlés szerint

    3 evőkanál  fenyőmag

    1 db gránátalma

    bors ízlés szerint

    2 szál menta

  Elkészítés:

 A mazsolát megmossuk, leszűrjük, majd a sherryben kb. 20 percig áztatjuk.

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd a forró olajban üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a rizst és a fűszereket, és további 1-2 percig dinszteljük. 

Felöntjük a vízzel, hozzákeverjük a mazsolát és csipet sót. Felfőzzük, és lassú tűzőn lefedve kb. 15-20 percig főzzük.

 A fenyőmagot egy serpenyőben arany barnára pirítjuk. A gránátalmát kettévágjuk, egy edény fölött a magokat kiveregetjük.

 A mentát megmossuk, a leveleket letépkedjük.

 A megfőtt rizst villával fellazítjuk, hozzákeverjük a fenyőmagot, sóval, borssal ízesítjük.

 A gránátalmával megszórva, és a mentalevelekkel díszítve tálaljuk.

 

 

 

  Basmati rizs

  Hozzávalók / 6 adag

    2 bögre basEati rizs (2 dl bögrével mérve)

    6 dl víz

    só ízlés szerint

  Elkészítés:

 Nagyon fontos a hozzávalók aránya, és hogy a víz szobahőmérsékletű legyen.

A rizst alaposan öblítsük le folyó víz alatt, hogy a keményítőt kimossuk belőle (addig mossuk, amíg tiszta vizet nem öntünk le róla).

 A tiszta rizsre annyi vizet öntünk, hogy ellepje, és hagyjuk állni 15 percet.

 Amíg a rizs áll a vízben, felrakjuk a 6 dl vizet forrni. Ha felforrt a víz, a rizsről leöntjük a vizet, és a forrásban lévő vízbe öntjük, sózzuk ízlés szerint, hagyjuk újra felforrni, majd levesszük a lángot alatta, és lefedjük. Így főzzük 5 percig. Leoltjuk a tüzet alatta, letakarva a fedővel hagyjuk 15 percet állni (a rizs így is fő az edényben). 15 perc után levesszük a fedelét, és ellenőrizzük, hogy a rizs puha-e.

Áttesszük tálaló edénybe, hogy ne főjön tovább a rizs.

 

 

 

 

   Gombás-tojásos rizs

   Hozzávalók / 4 adag

    25 dkg rizs

    1 db tojás

    10 dkg csiperkegomba

    1 kis db sárgarépa

    2 evőkanál  napraforgó olaj

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

   Elkészítés:

 A rizst váltott vízben megmossuk. Bő, hideg, sós vízben megfőzzük, leöblítjük, hagyjuk lecsepegni.

 A tojást felverjük egy csipet sóval, majd egy serpenyőben pici olajon lepényt sütünk belőle. Ha kész, kicsúsztatjuk a serpenyőből és laskára vágjuk.

 A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a répát apró kockákra daraboljuk.

Egy pici olajon lefedve megpároljuk őket, közben sózzuk, csöppet borsozzuk.

 A rizst összekeverjük a tojással és a gombával.

 

 

 

 

   Zsemlegombóc Recept

 

  Eredeti, bajor zsemlegombóc

  Hozzávalók / 6 adag

    10 db zsemle (lehetőleg előző napi)

    3 db tojás (tanyasi vagy bio)

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint (frissen őrölt)

    szerecsendió ízlés szerint (frissen reszelt)

    1 csokor petrezselyem (friss, apróra vágott)

    1 dl víz (szükség szerint)

   Elkészítés:

 A zsemléket apró kockákra (1 cm -es) felvágjuk. Egy tálba tesszük és adagokban, óvatosan csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy éppen csak nedvesek legyenek a kockák. (Nem szabad már most összetapadniuk, mert akkor kemények lesznek majd.) Egy kupacba húzzuk őket a tálban és nedves kendővel letakarva kb. 15-20 percig állni hagyjuk.

Közben egy széles lábosban vizet teszünk fel forrni.

 Ha letelt az idő, hozzáadjuk a tojásokat, fűszereket a masszához és jól összekeverjük.

 Amint forr a víz, azonnal visszavesszük, ( nehogy lobogjon! ) vizes kézzel gombócokat formálunk a masszából és a vízbe helyezzük őket.

 A víznek egyáltalán nem szabad forrnia ekkor már, csak maximum  kicsit gyöngyözhet, hogy  szinte csak álljanak benne!

Időnként fakanállal perdítünk rajtuk egyet.

Kb. 20 - 25 perc alatt készre főzzük.

 

 

 

  Petrezselymes zsemlegombóc

   Hozzávalók / 6 adag

    5 db zsemle ( szikkadt , apróra felkockázva)

    3 db tojás (egész)

    2 teáskanál  só

    2 csipet négyszínű bors (frissen őrölt )

    4 evőkanál  napraforgó olaj

    0.5 csokor petrezselyem ( friss zöldje)

    40 dkg finomliszt (finom)

    1 dl víz

   Elkészítés:

 A zsemlét apró kockákra vágjuk, és egy tálba tesszük.

Egy másik tálba a liszt kerül, a finomra vágott petrezselyemzöldje, a só, a bors, a tojások.

A zsemlekockákat egy lábasba tesszük, és az olajat ráöntve, közepes lángon kevergetve, szépen megpirítjuk.

Ha kész, beleöntjük a másik tálba, amibe a tojásos-lisztes anyag várakozik.

Elkezdjük összekeverni, majd ha úgy érezzük - és általában igen- kevés vizet adunk hozzá. Ha túl ragacsos lenne, akkor kevés lisztet adagolunk a masszához, addig, amíg szépen össze nem állt az egész massza.

Vizet rakunk fel forrni sóval és olajjal, ebbe forráskor evőkanállal beleszaggatjuk a zsemlegombócokat, aki nagyon ügyes, az megteszi kézzel, igazi kis gombócokat formázva, aki siet, az kanalas módszert választ.

Ha feljön a víz tetejére, kiszedjük egy tálba. Ha mind kiszaggatva, és kiszedve, tálaljuk.

 

 

 

  Tiroli zsemlegombóc

  Hozzávalók / 6 adag

    10 db szikkadt zsömle

    4 közepes fej vöröshagyma

    1,5 dl tej

    10 dkg vaj

    10 db tojás

    4 evőkanál  finomliszt

    1 csomag  aprított petrezselyem

    só, bors, szerecsendió

   Elkészítés:

 Egy nagy tálba rakjuk az apró kockákra vágott zsömléket, elkeverjük a liszttel, a petrezselyemmel, sóval, borssal és a szerecsendióval. A vajban kevés sóval megpároljuk a finomra vágott hagymát, majd ezt is hozzáadjuk.

 Végül hozzáadjuk a felvert tojásokat és a tejet is, jól átforgatjuk, fóliával letakarjuk, és kb. 4 órára hűtőbe tesszük pihenni.

 Főzés: forrásban lévő sós vízbe gombócokat rakunk, és a forrástól számítva takaréklángon 10 percig főzzük.

Lefagyasztás: "NYERSEN" gombócokat formálunk, és egy Folpackkal bélelt tálcára téve lefagyasztjuk. Főzése ugyanúgy csak 20 percre módosul.

 

 

 

Knédli Recept

 

 

   Cseh knédli

   Hozzávalók / 6 adag

    100 dkg rétesliszt

    100 g friss élesztő

    2 kávéskanál  só

    1 teáskanál cukor

    6 dl tej (kb.)

    1 db tojás

    0.5 dl napraforgó olaj

    2 db kifli

   Elkészítés:

Kevés meleg tejbe cukrot teszünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Amikor felfutott, adjuk hozzá a többi anyagot, és alaposan dolgozzuk ki.

Kelesztjük kb. 30 percig.

 A kiflit vágjuk apróra, pirítsuk meg olajon.

 Lisztezett deszkára öntjük, beledolgozzuk a pirított kiflit, és 3 részre osztjuk. Megformázzuk, és gőz fölött megfőzzük.

Kenjük be olajjal mikor kivesszük, hogy finom puha maradjon.

 

 

 

  Krumplis knédli

  Hozzávalók / 8 adag

    10 dkg burgonya (főtt)

    35 dkg finomliszt (finom)

    2 dkg élesztő

    0.5 evőkanál  cukor

    1 db tojás

    1 teáskanál só

    2 dl joghurt

   Elkészítés:

 A megfőtt burgonyát összetörjük.

1/2 dl tejen a cukorral az élesztőt felfuttatjuk, a krumplihoz tesszük.

Hozzáadjuk a joghurtot, a lisztet, sót, és rugalmas tésztát dagasztunk belőle, egy órát kelesztjük.

Ha megkelt, 4 részre osztjuk, cipókat formálunk belőle, és vízgőz felett (úgy, hogy nehogy a tészta a forró vízhez érjen), alatt készre főzzük.

 

 

 

 

 

 

 

  

   

 

 

 

 

 

 

0.041 mp