Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Könnyű sütemények

 

Könnyű sütemények

Diós Csiga

Hozzávalók, tésztához:

40dkg zsírt elmorzsolunk 80dkg liszttel. 4db tojássárgáját és a 3dl tejben megfuttatott 4dkg élesztőt 2dkg vaníliás cukorral jól összedolgozzuk, majd 4-5 cipóra osztjuk.
Töltelék: 40dkg cukrot összekeverünk 35dkg dióval belereszelünk 1 citrom héját 1 vaníliás cukrot, a tojások fehérjéjét gőz fölött felverjük és belekeverjük a diót.
A cipókat fél cm vastagságúra elnyújtjuk elosztva rákenjük a diót és feltekerjük mint a bejglit. Egy kis időre hidegre tesszük. Utána jó éles késsel ujjnyi vastagságúra szeleteljük, zsírozott tepsiben zsemleszínűre sütjük.

 

 

 

Csodakrémes
 Tészta:

20dkg liszt 10dkg margarin, 5dkg cukor, 1 tojás ½ kanál kakaó 1csomag sütőpor tejjel összegyúrjuk.
Krém:

3dl tejben 3 púpozott kanál liszttel megfőzzük, ha kihűlt 20dkg cukorral kikevert 20dkg vajjal összekeverjük. A tészta alsó részére kenjük a krém felét, mint a piskótatésztánál a tetejére kerül a krém többi része eloszthatjuk három részre is a tésztát, tetejére tehetünk csokoládé- mázat.

 

 

 

Puszedli

Hozzávalók, és elkészítés:

1 bögre cukrot barnára pirítunk felöntjük 1 bögre tejjel(2,5-3dl) olvadásig elkeverjük, kihűtjük.
4 tojás sárgáját 1 evőkanál zsírral(nem margarinnal) és 1 bögre cukorral habosra keverünk, hozzáöntjük a karamellt 1 evőkanál őrölt fahéjat, 1teáskanál őrölt szegfűszeget, 1 evőkanál szódabikarbónát, 1 narancs reszelt héját belekeverjük, majd annyi liszttel amennyit felvesz, összegyúrjuk Kb. 20-cm pogácsákat formálunk belőle, 180C sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Vigyázz könnyen megég!
Máz: A 4 tojás fehérjét 30-35dkg porcukorral jól elkeverjük, bevonjuk vele a puszedlit. (Tehetünk a felébe egy evőkanál kakaót)

 

 

 

Sós Rúd

Hozzávalók, és elkészítés:

40dkg grízes liszt, 30dkg (tea)vaj, 1 pohár tejföl,l só.
Elkészítés:

A tésztát összegyúrjuk. Ha a tejföl nem elég, egy kanállal még tehetünk hozzá. (Hűtőbe tesszük pihentetni) Azután kinyújtjuk és derelyevágóval vékony szeletekre vágjuk. 15-20 perc alatt szép ropogósra sütjük. Tojássárgájával bekenjük és megszórjuk reszelt sajttal.

 

 

 

Lángos

Hozzávalók, tésztához:

40dkg liszt, 2dkg élesztő, 1dl langyos víz, 1 egész tojás, 1 pohár natúr kefír, egy csipet só.
Elkészítés:

Jól összedolgozzuk a tésztát és egy beolajozott tasakba tesszük, majd a hűtőszekrénybe. Sokáig eláll. Olajos kézzel a szükséges mennyiséget kivéve belőle lángost vagy kis csomagokat formázunk, és forró olajban pirosra megsütjük.

 

 

 

Gesztenyés-barackos lepény

Hozzávalók, és  elkészítés:

25dkg margarint átnyomunk egy almareszelőn összekeverjük 50dkg finomliszttel. Összedolgozzuk 1dl tejföllel, 1 egész tojással, 1 tojássárgájával, 5dkg porcukorral, 1 zacskó sütőporral és 1 mokkáskanál sóval. A tésztát egy cipóba megformázzuk és jól lehűtjük. Közben az 50dkg gesztenyepürét 3dl sárgabarackdzsemmel és 2 felvert tojást simára keverünk, annyi tejet öntünk még hozzá, hogy kenhető legyen, de túl lágy masszát kapjunk. A tészta kétharmad részét gáz tepsi méretűre kinyújtjuk, a tepsit kibéleljük vele. A gesztenyés krémet rákenjük, majd a megmaradt kinyújtott tésztával beborítjuk. 1 felvert tojással bekenjük, villával megszurkáljuk, és forró sütőbe toljuk, 10 perc után közepesre mérsékeljük a lángot és Kb. 15 percig sütjük.

 

 

 

Borzas

Hozzávalók:

1 rész cukor, 2 rész vaj, 3 rész liszt, kakaópor, 1 csomag sütőpor, 2 tojássárgája, só, citromhéj. Felét félre tesszük és a túró tetejére reszeljük, és rácsozzuk. Töltelék: túrókrém fele a tojás tetejére.

 

 

 

Mézes Krémes

  Hozzávalók ,és elkészítés:

Dupla adagot készítünk. 4dkg vajat (margarint) 2 evőkanál mézet gőz fölött összemelegítünk, hozzáadunk 3 evőkanál tejet, 15dkg cukrot, 1 kávéskanál szódabikarbónát, 1 egész tojást, 45dkg lisztet. Jól összegyúrjuk, 4 cipót formálunk belőle. ½ órát pihentetjük, majd vékonyra nyújtjuk, és tepsi hátán sütjük.
Krém: 15dkg ráma, 15dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 4dl tejben sűrűre főzött 4 evőkanál búzadara vagy rétesliszt. Habosra keverjük a kakaót a cukorral, majd a kihűlt grízhez adjuk.

 

 

 

Kakaós Mézes

Hozzávalók, és elkészítés:

45dkg liszt, 3dkg kakaó, 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 15dkg cukor, 2 evőkanál méz, 6dkg zsír, 4 evőkanál tejföl.
Krém: 1l tej, 6 nagy evőkanál rétesliszt, 2 csomag vanília sűrűre főzzük, 20dkg ráma, 20dkg porcukor, ha kihűlt összekeverjük .Máz: étcsokoládé.

 

 

 

Csokoládés Félholdak

Hozzávalók, és elkészítés:

50dkg liszt, 25dkg cukor, 25dkg vaj, 20dkg darált dió, egy csipet só, őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, 1kávéskanál sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, citromhéj, 2 egész tojás.
Lisztet összekeverjük a sütőporral, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, fűszereket és jól összedolgozzuk. Majd a darabolt margarint és a darált diót is beletesszük, jól összedolgozzuk, amíg sima nem lesz a tészta. Vajazott lisztezett tepsibe tesszük a Kb. 5 mm vastagra kinyújtott

0.011 mp