Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Könnyű Mézes Sütemények

 

Könnyű Mézes Sütemények

 

 

  Debreceni mézes sütemény

  Hozzávalók / 6 adag

  4 db tojás

  10 dkg porcukor

  1 csomag sütőpor

  50 dkg finomliszt

  4 dl méz

  1 kávéskanál fahéj (őrölt)

  1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)

  10 dkg dió

   Elkészítés:

1.A tojást és a porcukrot habosra keverjük.

2.A lisztet elkeverjük a sütőporral, a fűszerekkel. Hozzáadjuk a langyos mézet és a felvert tojást.

3.Margarinnal kikent tepsibe rakjuk. (kb. 2-3 cm vastagságban terüljön el benne)

4.A tetejét durvára vágott dióval szórjuk meg. Egy kicsit nyomkodjuk is bele.

5.Előmelegített sütőben közepes hőfokon sütjük. (20-25 perc)

 

 

 

 

  Erdélyi mézes lapos krémes

  Hozzávalók / 8 adag

  Hozzávalók a lapokhoz:

  35 dkg finomliszt

  2 db tojás

  12 dkg méz

  7 dkg porcukor

  1 evőkanál tejföl

  5 dkg vaj

  7 dkg darált dió

  1 kávéskanál szódabikarbóna

  A lapok töltéséhez:

  9 dl tejföl

  20 dkg porcukor

  25 dkg darált dió

  A bevonathoz:

  15 dkg csokoládé

  5 dkg étcsokoládé

  A tepsi kenéséhez:

  1 evőkanál vaj

  Elkészítés:

1.A tészta hozzávalóit összegyúrjuk.

2.4 db cipót formázunk belőle.

3.Tepsi nagyságúra nyújtjuk, és vajjal lekent tepsi hátán egyenként világosra sütjük.

4.A krém készítéséhez a tejfölt a cukorral kiverjük, és hozzákeverjük a darált diót.

5.A kihűlt lapokat megtöltjük úgy, hogy a tetejére is kerüljön belőle.

6.A hűtőben lehűtjük, hogy megdermedjen a krém.

7.Ezután a kétszínű csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Először a világosabb csokoládéval vonjuk be. Utána az étcsokoládét hosszában és merőlegesen is vékony csíkokban csurgatjuk rá. Egy fogpiszkáló segítségével a sötétebb csokoládét belefésüljük a barna csokoládéba.

8.Hűtőbe tesszük, és másnap szeleteljük.

 

 

 

  Holland szelet

  Hozzávalók / 4 adag

  A tésztához:

  50 dkg finomliszt

  6 dkg margarin

  16 dkg porcukor

   2 db tojás

  1 teáskanál szódabikarbóna

  4 evőkanál méz (olvasztott)

  1 dl tejföl

  A krémhez:

  6 dl tej

  6 púpozott evőkanál finomliszt

  1 púpozott evőkanál cukor (kristály)

  25 dkg margarin

  25 dkg porcukor

  1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

  2 csomag vaníliás cukor

  5 dkg sárgabaracklekvár

  A mázhoz:

  18 dkg margarin

  18 dkg porcukor

  1 tasak puncs pudingpor (főzés nélküli)

  2 evőkanál tej

   Elkészítés:

1.A tésztához valókat  összegyúrjuk  és négy lapot sütünk.

2.6 dl tejjel, 6-7 evőkanál liszttel, 1 evőkanál kristálycukorral főzött krémet készítünk.

3.25 dkg porcukrot és 25 dkg margarint kikeverünk, majd a két krémet összekeverjük  és kétfelé vesszük, egyikbe kakaóport, a másikba 2 csomag vaníliás cukrot teszünk.

4.A töltés menete: mézes lap - kakaós krém - mézes lap - baracklekvár - mézes lap - fehér krém - mézes lap - máz.

5.A mázhoz a margarint, a porcukrot, a tejet, és a főzés nélküli puncs pudingport gőz felett addig keverjük, amíg el nem kezd sűrűsödni, majd melegen a tészta tetejére simítjuk.

6.Másnap szeleteljük.

 

 

 

 

  Kakaós-mézes sütemény

  Hozzávalók / 4 adag

  A tésztához:

  50 dkg finomliszt

  15 dkg porcukor

  10 dkg vaj

  1 kávéskanál sütőpor

  3 db tojás

  3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

  3 evőkanál méz

  4 evőkanál tejföl

  A krémhez:

  7 dl tej

  10 dkg margarin

  4 csapott evőkanál cukor

  2 tasak tejszín ízű pudingpor

  A tetejére:

  20 dkg tortabevonó

    Elkészítés:

1.A tésztához a lisztet, a porcukrot, a 10 dkg vajat, a sütőport, a tojást, a 3 ek kakaót, a mézet és a tejfölt összegyúrjuk, majd 4 részre osztva tepsi nagyságúra nyújtjuk.

2.Előmelegítjük a sütőt.

3.A tepsi hátulját vajazzuk és lisztezzük, rátesszük a tésztát. Addig sütjük, míg szép barnás színe nem lesz.

4.A tejet lassú tűzre tesszük, beletesszük a fél margarint. A pudingot a cukorral és kevés tejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tejhez és addig keverjük, míg kemény krémet nem kapunk.

5.Ha langyos a krém, megkenjük vele a lapokat, sorban egymás után.

6.A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk, és mikor már kicsit hűlt, megkenjük vele a süteményünket.

7.Valóban csak másnap jó, mikor a mézes lap már puhulni kezd, de sokáig eláll.

 

 

 

 

  Különleges mézes szelet

  Hozzávalók / 7 adag

  A mézes töltelékhez:

  3.5 dl tej

  1 db vanília

  1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)

  2 evőkanál méz

  2 evőkanál cukor

  20 dkg vaj

  A pralinéhoz:

  10 dkg dió (vagy mogyoró)

  5 dkg cukor

  5 dkg méz

  A mézes piskótához:

  6 db tojás

  12 dkg cukor

  5 dkg méz

  12 dkg finomliszt

  1 csipet só

  Az összeállításhoz:

  5 dkg méz

  0.5 dl víz (forró)

  15 dkg málnalekvár

  1 citromból nyert citromhéj (reszelt)

    Elkészítés:

1.A töltelékhez a tejet, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a pudingport mérsékelt tűzön (folyamatosan kevergetve) sűrűre főzzük.

2.Még melegen rugós fejű kézi habverővel hozzádolgozzuk a cukrot, a mézet és a felkockázott vajat.

3.A tölteléket kihűtjük, és hideg helyen vagy hűtőben sűrűre dermesztjük.

4.A pralinéhoz a mogyorót vagy diót, a mézet és a cukrot egy 24 cm átmérőjű teflonserpenyőbe tesszük, és addig tartjuk mérsékelt tűzön (ne kevergessük!), amíg a cukor és a méz meg nem karamellizálódik a mogyoró körül (kb. 10 perc). Közben terítsünk sütőpapírt egy fémtálcára vagy nagy tepsire, és minél vékonyabb rétegben kenjük szét rajta a karamelles mogyorót. Hagyjuk megdermedni.

5.A piskótához előmelegítjük a sütőt, és sütőpapírt terítünk egy vékony peremű gáztepsibe.

6.A tojásokat, a cukrot és a mézet robotgéppel 6-8 perc alatt felhabosítjuk. Fakanállal óvatos mozdulatokkal hozzáforgatjuk a sóval elkevert lisztet, és egyenletes rétegben az előkészített tepsibe öntjük. 18-20 perc alatt sül meg, majd rácsra téve kihűtjük.

7.Az összeállításhoz a mézet és a forró vizet összekeverjük locsolószirupnak. A málnalekvárt a citrom reszelt héjával kicsit összelangyosítjuk, hogy folyós legyen. A kihűlt mézes-pudingos tölteléket rugós fejű kézi habverővel átkeverjük.

8.A pralinét darálóban durvára őröljük.

9.A kihűlt piskótát meglocsoljuk a mézes sziruppal (ha nagyon áztatná, elég lehet a szirup fele is!), és 3 db 13x30 cm-es téglalapra vágjuk. Az egyiket megkenjük a málnalekvár felével és rákenjük a mézes-pudingos töltelék1/3-át. Ezután ráhelyezünk egy másik piskótalapot, megkenjük a maradék lekvárral és a mézes töltelék 1/3-ával. Majd rátesszük az utolsó lapot, és a sütemény tetejét-oldalait bekenjük a maradék mézes töltelékkel.

10.A süteményt megszórjuk az őrölt pralinéval. Tálalásig 1 napig hűtőben tartjuk.

 

 

 

 

  Mézes - aszalt gyümölcsös koszorú

  Hozzávalók / 12 adag

  A tésztához:

  25 dkg aszalt gyümölcsök (vegyesen)

  4 evőkanál rum (vagy rumaroma)

  20 dkg méz

  25 dkg barna cukor

  1 késhegynyi só

  15 dkg vaj (lágy)

  2 db tojás

  1 teáskanál citromhéj (reszelt)

  27 g mézeskalács fűszerkeverék

  5 dkg csokoládéforgács

  1 dl tej

  1 csomag sütőpor

  40 dkg finomliszt

  1 tasak csokoládés pudingpor

  12 dkg dió (darált vagy mogyoró)

  1 evőkanál vaj (a forma kikenéséhez)

  1 evőkanál finomliszt (a forma kikenéséhez)

  A tetejére:

  8 evőkanál porcukor

  1 evőkanál citromlé (vagy víz)

     Elkészítés:

1.Az aszalt gyümölcsöket összevagdaljuk nem túl kicsi darabokra, leöntjük a rummal vagy rumaromás vízzel, és 1 órát állni hagyjuk.

2.A mézet összekeverjük a cukorral, a sóval, és a vajjal. Robotgéppel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tojásokat, és még 1-2 percig verjük. Beletesszük a citromhéjat, a fűszert, a csoki forgácsot, és a tejet. A sütőport elkeverjük a liszttel, és a pudingporral, majd a tésztához tesszük. Végül a mogyorót, és a gyümölcsöket is beledolgozzuk. Tömör tésztát kapunk.

3.A sütőt előmelegítjük. A tésztát kivajazott, liszttel meghintett koszorú vagy kuglófformába öntjük, megsütjük. (A sütési idő a formától függ.)

4.Ha kihűlt, kiborítjuk a formából. A porcukrot vízzel (vagy citromlével) elkeverjük, hogy nagyon sűrű, nehezen folyós masszát kapjunk. A süti tetejére kenjük, és gyümölcsökkel kidíszítjük. Végül megszórhatjuk porcukorral.

 

 

 

 

  Zombori mézes

  Hozzávalók / 12 adag

  A piskótához:

  8 dkg cukor

  1 dl tej

  8 evőkanál méz

  1 db tojás

  1 evőkanál sertészsír

  1 evőkanál szódabikarbóna (csapott)

  55 dkg finomliszt

  A krémhez:

  5 dl tej

  20 dkg cukor

  4 evőkanál étkezési keményítő

  2 csomag vaníliás cukor

  25 dkg vaj (vagy margarin)

  1 citromból nyert citromlé

    Elkészítés:

1.A lap elkészítéséhez a cukrot lassú tűznél felolvasztjuk, majd a tejet kanalanként hozzáadva simára főzzük. A tűzről levéve, hozzákeverjük a mézet.

2.Egy külön tálban kikavarjuk a tojást a zsírral, majd ráöntjük a mézes alapot, és simára keverjük. Hozzáadjuk a szódabikarbónás lisztet, és egynemű tésztává gyúrjuk.

3.3 részre osztjuk, sütőpapírra helyezve nyújtófával nagyon vékonyra kinyújtjuk, a tepsink méretéhez megfelelő nagyságra.

4.A masszából 3 lapot sütünk, vigyázzunk, hogy maradjon szép barna, és ne feketedjen meg. A kisült lap kemény lesz, ne ijedjünk meg, a sütemény másnap lesz szelhető és kellemesen omlós.

5.A krém elkészítéséhez 2,5 dl tejet felforraljuk a cukorral. Közben a maradék 2,5 dl tejben csomómentesen elkeverjük az étkezési keményítőt, a vaníliás cukrot, és a felforrt cukros tejhez hozzáadva folyamatos keverés mellett besűrítjük.

6.Az elkészült krémet hűlni hagyjuk, közben kevergetni kell, mert megköt a teteje és csomós lesz a krémünk. A puha vajat simára keverjük a citrom levével, és a nem teljesen hideg krémhez vegyítjük.

7.A krém felét az első lapra simítjuk, a maradék krémet a második lapra, a harmadik lapra pedig csoki máz kerül (melyhez főzőcsokoládét olvasztunk kevés étolajjal).

 

 

 

0.011 mp