Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Könnyű Desszertek

 

Könnyű Desszertek

 

Könnyű joghurttorta

Hozzávalók:

A díszítéshez :

aprított pisztácia

citromfű

A töltelékhez :

1 teáskanál étolaj

1 kis üveg sárgabarack befőtt (kb. 25 dkg gyümölcs)

1,5 dl tejszín

5 dl joghurt

12,5 dkg porcukor

4 db tojás

12 levél Dr. Oetker Lapzselatin

A tésztához :

2 cl rum

5 dkg kristálycukor

7,5 dkg finomliszt

5 dkg darált mandula

5 dkg Rama Vajas íz

Elkészítés:

1.A lisztet, a mandulát, a Ramát, a cukrot és a rumot egy tálba tesszük és kézzel sima tésztát gyúrunk. A kész tésztát fóliába csomagolva, 20 percre a hűtőbe helyezzük. A hűtőből kivéve, két sütőpapír közé tesszük és kinyújtjuk.

2.A sütőformát sütőpapírral kibéleljük és ráhelyezzük a tésztát, a szélén kis peremet készítünk. Előmelegített sütőben, 200 °C-on, kb. 20 percig sütjük. A sütőformát kinyitjuk, kivesszük a tésztát és rácsra téve kihűtjük.

3.Közben elkészítjük a tölteléket. Elkülönítve három, illetve kilenc levél zselatint beáztatunk hideg vízbe. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját porcukorral felhabosítjuk, amíg sűrű, világossárga színű krémet kapunk. Ezután hozzákeverjük a joghurtot.

4.A kilenc levél zselatint lecsepegtetjük és előírás szerint feloldjuk, majd két evőkanálnyi joghurtkrémet hozzákeverünk és az így elkészített keveréket a joghurtkrémhez adjuk.

5.A sárgabarack befőttet lecsepegtetjük, átpasszírozzuk, a joghurtkrém felét hozzákeverjük. Felverjük a tejszínt és hozzáadjuk a joghurtkrém másik feléhez. A tojásfehérjét felverjük és megfelezve a világos színű tejszínkrémhez, illetve a joghurtos barackkrémhez keverjük.

6.A három levél zselatint lecsepegtetjük és feloldjuk, majd 5-6 evőkanál barackkrémet kanalanként a folyékony zselatinhoz keverünk. Egy mély tálat kikenünk étolajjal, beleöntjük a zselatinos-barackos masszát, majd kihűtjük.

7.A kihűlt tésztát visszatesszük a formába és először a joghurtos barackkrémmel, majd a joghurtos-tejszínes krémmel megkenjük és hideg helyre tesszük.

8.Húsvéti figurákat szúrunk ki a tálban lévő megdermedt zselatinos masszából és a megszilárdult tortakrémre helyezzük. Citromfűvel és aprított pisztáciával díszítjük.

 

 

 

 

Könnyű epertorta

Hozzávalók

Tésztához:

3 db tojás

10 dkg puha Rama

2 dl liszt

1 dl cukor

fél teáskanál sütőpor

Krémhez :

15 dkg Rama

15 dkg porcukor

1 csomag  vaníliás pudingpor

3 dl tej

Díszítéshez

eper

Tetejére :

1 csomag  tortazselatin

3 dl víz

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük. A sárgákat a cukorral és a Ramával habosra keverjük, majd felváltva hozzákeverjük a sütőporos lisztet és a felvert habot. Ramával kikent és kilisztezett gyümölcstorta-formába belesimítjuk a masszát, majd előmelegített sütőben sütjük kb. 20 percig. A krémhez 3 dl tejben megfőzünk 1 csomag  pudingport, a cukrot a Ramával habosra keverjük. Ha kihűlt a puding, ebbe belekeverjük a Ramás krémet, majd a kihűlt tésztára kenjük. A megmosott epret a krém tetejére rakosgatjuk. A tortazselatint az utasítás szerint elkészítjük, majd gondosan a torta tetejére tesszük, hogy takarja az epreket. 2 órára hűtőbe tesszük.

 

 

 

 

Meggyes túrótorta

Hozzávalók

Eszközigény:

2 keverőtál, lábos, habverő vagy robotgép, gyümölcstorta-forma

a piskótához:

10 dkg Rama Vajas íz

20 dkg cukor

4 tojás

2 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor

15 dkg liszt

 a krémhez: 

20 dkg túró

5 dkg porcukor

1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor

1 citrom reszelt héja

2 dl tejszín

1 tasak Dr. Oetker Habfixáló

a tetejére:

1 csomag Őrölt Zselatin

30 dkg meggy (konzerv és fagyasztott is lehet.)

Elkészítés:

1.A tortaalap: A sütőt 175 °C-ra előmelegítjük.

2.Margarinnal kikenjük és kilisztezzük a tortaformát.

3.A margarint a porcukorral simára keverjük, majd a fenti sorrendben egyenként beledolgozzuk a többi hozzávalót is.

4.A tésztát sütőformába kanalazzuk, előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kész van-e.

5.Sütőrácsra borítjuk, hagyjuk kihűlni.

6.A krém: A tejszínből kemény habot verünk a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a habfixálóval.

A tejszínt óvatosan beleforgatjuk a túróba. Majd a krémet a piskótára kenjük.

7.A tejszínt óvatosan beleforgatjuk a túróba. Majd a krémet a piskótára kenjük.

8.A teteje: Elosztjuk a gyümölcsöt a torta tején, elkészítjük a zselatint a csomagolásán található leírás szerint, és a tetejére kanalazzuk.

 

 

 

 

Könnyű citromos süti

Hozzávalók:

12 dkg (kristály) cukor

12 dkg (szitált) liszt

8 dkg (olvasztott) Rama

4 db tojás

1 csomag  sütőpor

1 citrom reszelt héja és leve

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből pici sóval kemény habot verünk. Egy másik tálban a tojássárgáját a cukorral, robotgéppel fehéredésig keverjük. Utána hozzáadjuk a citrom héját és a levét, az olvasztott Ramát, a sütőporral összekevert lisztet, végül a tojásfehérje habot. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 °C-fokos, előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

 

 

 

 

Pingvin szelet

Hozzávalók

A mázhoz :

1,5 dl tej

35 dkg étcsokoládé

10 dkg Rama

A rátéthez :

10 g Dr. Oetker Expressz tortazselé

5 dl tejszín

3 dl tej

A piskótához:

1 csomag Dr. Oetker Sütőpor

3 dkg kakaópor

16 dkg finomliszt

3 evőkanál víz

15 dkg kristálycukor

6 db tojás

Elkészítés:

1.A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét és a fél adag cukrot kemény habbá verjük, a sárgáját, a vizet és a cukor másik felét krémesre keverjük. A fehérjehabhoz hozzáadjuk a sárgája masszát, a liszttel elkevert sütőport, a kakaót és vigyázva összekeverjük. Beleöntjük egy Ramával kikent, kilisztezett tepsibe és előmelegített sütőben 190 °C-on 15-20 percig sütjük. A megsült piskótát kihűtjük és kettévágjuk.

2.A zselatint 1/2 dl tejben az előírás szerint elkészítjük. A mázhoz a tejet,Ramát és csokoládét lassan felmelegítjük, ameddig nem kezd sűrűsödni, majd levesszük a tűzről. A még langyos zselatint a maradék tejhez öntjük.

3.A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a zselatinos tejet és még néhány percig keverjük. A piskóta alsó részét a tepsibe rakjuk, rákenjük a krém felét és ráöntjük a csokoládémáz harmadát, rákenjük a krém másik felét, majd betakarjuk a piskóta felső részével. A tetejére öntjük a csokoládémáz maradékát. Hűtőbe rakjuk, szeleteljük.

 

 

 

Kókuszos süti

Hozzávalók

A kókuszos réteghez

25 dkg Rama

30 dkg porcukor

20 dkg kókuszreszelék + 5 dkg a szóráshoz (kb)

Eszközigény

2 közepes keverőtál, folpack, nyújtófa, (nyújtódeszka), fakanál, különböző kiszúró formák

A kakaós réteghez

50 dkg háztartási keksz

4 evőkanál cukrozatlan kakaópor

1  1 /2 dl Rum Aroma

10 dkg porcukor

Elkészítés:

A kekszet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a kakaót, a cukrot, a rumot és annyi vizet, hogy gyúrható masszát kapjunk.

1.A kekszet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a kakaót, a cukrot, a rumot és annyi vizet, hogy gyúrható masszát kapjunk.

2.Egy másik tálban a margarint habosra keverjük a porcukorral - akkor jó, ha a margarin kivilágosodott, illetve ha belekóstolunk, és már nem ropog fogunk alatt a cukor (kóstolással óvatosan, el ne fogyjon!). Ezután hozzáadjuk a 20 dkg kókuszreszeléket.

Nyújtódeszkára (ha nincs, lehet az asztalon is, de fontos, hogy tiszta legyen) folpackot terítünk, megszórjuk kókuszreszelékkel. Erre azért van szükség, hogy majd jobban elváljon a süti a fóliától.

3.Nyújtódeszkára (ha nincs, lehet az asztalon is, de fontos, hogy tiszta legyen) folpackot terítünk, megszórjuk kókuszreszelékkel. Erre azért van szükség, hogy majd jobban elváljon a süti a fóliától.

4.A kakaós masszát három egyenlő részre osztjuk. Ezeket kb. fél centi vastagra, és téglalap alakúra fogjuk nyújtani. Ha kinyújtottuk az első lapot, rákenjük a kókuszos krém felét. Kinyújtjuk a második kakaós lapot és az előzőek tetejére helyezzük, majd rákenjük a maradék fehér keveréket és lefedjük a harmadik lappal. A tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel.

5.Ha ragadna, hűtőbe tesszük. (Célszerű egy nappal korábban összeállítani a rétegeket, lehűteni és csak másnap kiszaggatni.) Egy szív alakú kiszúró formával kiszaggatjuk. Célszerű korábban összeállítani a lapokat és egy éjszakát hűteni.

 

 

 

 

Könnyű gesztenyés szelet

Hozzávalók

Tészta :

6 tojás

6 evőkanál  porcukor

1 dl étolaj

6 evőkanál  liszt

1/2 csomag  sütőpor

2 evőkanál  kakaópor

Krém :

2 csomag  (50 dkg) gesztenyemassza

20 dkg Rama

15 dkg porcukor

1/2 rum aroma

1 csomag  főzős vanília ízű pudingpor

3 dl tej

A krém tetejére :

1 csomag  tejszínhabpor

Elkészítés:

1.Hat tojássárgáját 6 evőkanál  porcukorral elkeverünk, hozzáadjuk az étolajat, a 6 evőkanál  lisztet, a sütőport, kakaóport, és végül a 6 tojásfehérjéből vert kemény habot. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig kell sütni 30x22 cm-es tepsiben.

2.A krémhez a Ramát a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk az aromát, és végül az összetört gesztenyemasszával is jól eldolgozzuk. A vaníliás pudingot megfőzzük a tejben, kihűtjük, és összekeverjük a gesztenyemasszával.

3.A kihűlt piskótát tálra tesszük, rákenjük a gesztenyekrémet, kicsit hagyjuk dermedni, kb 1 órát, addig elkészítjük a habot.

4.A csomagoláson leírtak szerint elkészítjük és a krém tetejére kenjük. 2-3 órára hűtőbe tesszük és utána tálalhatjuk.

 

 

 

 

Könnyű kefíres epres Süti

Hozzávalók:

6 dl liszt

1 csomag  sütőpor

3 dl porcukor

2 db egész tojás

1 dl olaj

2 dl kefír

eper, vagy más gyümölcs (pl: meggy, cseresznye, banán stb.)

porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan keverd össze. Tegyél rá bőven megmosott, lecsöpögtetett epret. Ha nagy szemű vágd ketté úgy rakd rá. Előmelegített sütőben 180 fokon süsd szép barnára. Ha kihűlt szórd meg porcukorral, én vaníliás porcukorral szoktam. Nagyon könnyen elkészíthető fincsi süti. Jó szívvel ajánlom. Jó étvágyat.

 

 

 

 

Tiramisu- könnyű és finom

Hozzávalók:

5 dkg kakaó

3 dl tej

30 dkg babapiskóta

2 dl feketekávé

1 dl rum

2 csomag vaníliás krémpor az igazi, de lehet mogyorós is

4 dl tejszín

Elkészítés:

1.A 2 csomag vaníliás krémport, a 4 dl tejszínt, a fél dl rumot és 2 dl tejet egy tálba öntünk, majd habosra keverjük. Megfőzzük a feketekávét és összekeverjük a másik fél dl rummal, valamint a maradék tejjel. Ebben forgatjuk meg egy pillanatra a babapiskótákat.

2.A tészta minőségétől függ, hogy meddig kell áznia, a boltit csak éppen bele kell forgatni, nem kell átáznia. A tiramisut tehetjük tortaformába is, melyet előtte folpackkal kibélelünk, vagy egy négyszögletes üvegtálba. Én kerek üvegtálban szoktam tenni.

3.A tál aljára piskótát teszünk, arra egy réteg krém, ezt megszórjuk kakaóval, majd addig folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Nekem általában 3 réteg jön össze, de arra figyeljünk, hogy a tetejére krém kerüljön.

4.Hűtőbe rakjuk 3-4 órára, én egy éjszakára szoktam, mert sokkal jobban összeérik az íze. Ha tortaformába raktuk, kiborítjuk óvatosan egy tálcára, megszórjuk kakaóval és szeleteljük.

5.Ha üvegtálba raktuk, ugyanúgy megszórjuk kakaóval és kanállal szedjük, mint a somlói galuskát.

 

 

 

Könnyű mákos

Hozzávalók :

3 egész tojás

25 dkg cukor

15 dkg mák

20 dkg finomliszt

1 nagy pohár tejföl

1 sütőpor

1 vaníliás cukor

1 citrom héja és leve

mazsola

Elkészítés:

A tojásokat, cukrot, vaníliás cukrot, mazsolát, a citrom héját és levét összekeverem. Hozzáadom a lisztet, sütőport, mákot, majd a tejfölt. Ramával kikent és lisztezett tepsibe megsütöm.

 

 

 

Kálvinista mennyország

Hozzávalók:

A tészta lekenéséhez :

1 darab tojás

A kikenéshez

diónyi Rama

A tésztához :

1 csomag Dr. Oetker Sütőpor

35-40 dkg finomliszt, pontosabban amennyit a tészta felvesz

3 evőkanál tejföl

10 dkg kristálycukor kb. 1 dl

20 dkg Rama

A töltelékhez :

5-6 dkg mazsola, ez el is maradhat

1 darab citrom lereszelt héja

3 evőkanál kristálycukor

3 csomag Dr. Oetker Vanillincukor

2 db tojás

1 kg tehéntúró

25 dkg lebbencstészta

Elkészítés:

1.Könnyű linzertésztát készítünk: a Ramát először magában, majd a cukorral és a tejföllel keverjük habosra. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, az előzőekkel össze gyúrjuk. Akkor jó, ha az átlagnál lágyabb, jól nyújtható omlós tészta lesz belőle. Elfelezzük, folpackba csomagoljuk és hűtőszekrénybe tesszük, míg a tölteléke elkészül.

2.Ehhez a lebbencstésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük. A túrót villával összetörjük, majd a tojásokkal, a vaníliás cukorral, a kristálycukorral, a citrom reszelt sárga héjával és a mazsolával összekeverjük. A teljesen lecsöpögtetett tésztával összeforgatjuk.

3.Az egyik tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kinyújtjuk, azután egy Ramával kikent nagy tepsibe (38x30 cm) simítjuk. A túrós, tésztás keveréket egyenletesen ráhalmozzuk. A másik omlós tésztát is kinyújtjuk, az előzőeket befedjük vele. A tetejét felvert tojással lekenjük, villával megszurkáljuk.

4.Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percig sütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk és porcukorral behintve tálaljuk.

 

 

 

 

Hűsítő joghurttorta

Hozzávalók:

4 dl natúr joghurt

5 evőkanál  cukor

250 ml habtejszín

25 g zselatin

40 dkg tetszés szerinti gyümölcs

20 dkg (vagy ahogy a forma adja) babapiskóta

kevés rumaroma

2 dl tej

Elkészítés:

1.A kapcsos tortaformát minél hézag mentesebben kibéleljük rumos tejbe megforgatott babapiskótával. A gyümölcsöt kicsit villával megtörjük úgy, hogy azért darabos maradjon, hozzáadjuk a cukrot, a joghurtot és jól összekeverjük.

2.A zselatint kevés forró vízben, 1-1,5 dl (kevesebben, mint ahogy az útmutatója szól) feloldjuk, csomómentességig kevergetjük.

3.A habtejszínt keményre verjük, és óvatosan a gyümölcshöz keverjük, hogy ne törjön.

4.Amikor már egy állagú, hozzáadjuk a zselatint is. Végül beleöntjük a tortaformába. 1-1,5 óra alatt megdermed, és fogyasztható lesz.

5.Nagyon finom, nem túl édes, viszont a nyári melegben jólesően hűsítő desszert.

 

 

 

 

Őszibarackos joghurttorta

Hozzávalók:

Piskótához :

1 db tojás

1 evőkanál  liszt

1 evőkanál  porcukor

2 késhegynyi szárított élesztő, (ez a véletlen) sütőpor helyett

1 evőkanál  víz

4 dl habtejszín

3 dob. mézes joghurt

3 evőkanál  porcukor

1 csomag  van. cukor

3 db sárga húsú őszibarack

1 csomag  zselatin (25 gr)

Elkészítés:

A tojásból, lisztből, vízből, élesztőből, cukorból a megszokott piskóta tésztát kikeverem, külön a sárgája cukorral, vízzel, élesztővel, a felvert tojásfehérjét hozzáadom lazán. A tortaforma aljára simítom 170 fokon és 5 perc alatt megsütöm. Amíg hűl a joghurtban elkeverem a zselatint. Mikróban annyira melegítem, hogy felolvadjon, majd hűtöm. A nagyon hideg habtejszínt kemény habbá verem, hozzáadom a porcukrot és tovább verem. A kihűlt joghurtot a tejszínnel összevegyítem. A barackokat meghámozom, cikkekre vágom. A piskótaalapot betakarom a cikkekkel és 8 darabot félreteszek a tetejére, díszítésnek. Ami kimaradt, apró kockákra vágom és a joghurtos krémbe keverem. A joghurtos krémet a piskótára öntöm a tortaformába. Elsimítom, a tetejére elosztom a barackszeleteket. Kb. 2 óra alatt a hűtőben megdermed.

 

 

 

 

Nagymama ringlótortája

Hozzávalók:

A tésztához :

20 dkg finomliszt

10 dkg Rama Vajas íz

fél mokkáskanál só

2 evőkanál hideg víz

A mandulás krémhez :

12,5 dkg Rama Vajas íz

12,5 dkg kristálycukor

2 tojás

15 dkg darált mandula

2 evőkanál finomliszt

fél citrom reszelt héja

2-3 csepp mandulaaroma

A tészta nyújtásához :

finomliszt

A forma kikenéséhez :

2 dkg Rama Vajas íz

A tetejére :

70 dkg ringló (kb.)

3 csapott evőkanál kristálycukor

3-4 dkg Rama Vajas íz

Elkészítés:

1.A tésztához a lisztet a Ramával elmorzsoljuk, közben kissé megsózzuk. A vízzel összegyúrjuk és letakarva, hűtőszekrényben 30-40 percen át pihentetjük. Ez elegendő idő arra, hogy a mandulás krémet elkészítsük.

2.Ehhez a puha, szoba-hőmérsékletű Ramát a cukorral krémesre keverjük. Akkor jó, ha az utóbbi teljesen elolvadt benne. Ezután a tojásokkal egyenként tovább keverjük. A mandulát, a lisztet meg a citromhéjat is hozzáadjuk és az aromával ízesítjük, színezzük.

3.A tésztát belisztezett gyúrólapon kb. 4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd kibélelünk vele egy Ramával kikent, 26 cm átmérőjű, alacsony peremű tortaformát úgy, hogy egy kis pereme is legyen. A mandulás krémet a közepére simítjuk.

4.A gyümölcsöt megmossuk, hosszában kettéhasítjuk, magját kiemeljük. Utána eredeti formájára összeillesztjük és szorosan egymás mellé a mandulás masszára rakosgatjuk. A cukorral megszórjuk, az olvasztott Ramával meglocsoljuk.

5.Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 percig sütjük. Melegen, langyosan és kihűlve egyaránt tálalhatjuk. Ha hidegen kínáljuk, tejszínhabbal is díszíthetjük.

 

 

 

 

Meggyes-diós rácsos

Hozzávalók:

A tésztához :

40 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

csipetnyi só

5 dkg porcukor

1 citrom reszelt héja

20 dkg Rama

1 tojás

1 evőkanál tejföl

A töltelékhez :

4 tojás

20 dkg porcukor

20 dkg darált dió

fél citrom kifacsart leve

fél csomag vaníliás cukor

maréknyi (2-3 dkg) zsemlemorzsa

2 üveg (7,2 dl-es ) magozott meggybefőtt, idényben kb.80 dkg friss meggy

A nyújtáshoz :

finomliszt

A tepsi kikenéséhez :

2 dkg Rama

Elkészítés:

A tésztához a lisztet a sütőporral, a sóval, a porcukorral és a reszelt citromhéjjal összeforgatjuk, majd a Ramával elmorzsoljuk. A tojással , - ezt kissé felverjük, és egy keveset félreteszünk belőle a tészta lekenéséhez - és a tejföllel összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva betesszük a hűtőszekrénybe, amíg a tölteléke elkészül. Utóbbihoz a tojások sárgáját a porcukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a diót és a citromlevet. A tojásfehérjét a vaníliás cukorral ízesítve kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulattal, hogy ne törjük, az előző masszába forgatjuk. A tészta kétharmadát enyhén meglisztezett gyúrólapon 30x35 cm-re nyújtjuk, majd egy Ramával kikent, közepes tepsibe tesszük. Nagy tepsiben is süthetjük, de ebben az esetben se nyújtsuk nagyobbra a tésztát. Zsemlemorzsával meghintjük, majd egyenletesen rászórjuk a jól lecsöpögtetett, magozott meggybefőttet. A diós keveréket egyenletesen rásimítjuk. A maradék tésztából vékony rudakat sodrunk, amivel berácsozzuk a sütemény tetejét. A tészta gyúrásánál félretett tojással a tésztát lekenjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 40-45 perc alatt megsütjük.

 

 

 

 

Diós gesztenyetorta

Hozzávalók:

A tésztához :

8 db tojás

30 dkg kristálycukor

1 dl víz

15 dkg finomliszt

15 dkg őrölt dió

fél csomag sütőpor

A forma kikenéséhez :

Rama Vajas íz

finomliszt

A töltelékhez :

25 dkg Rama Vajas íz sütőmargarin

50 dkg fagyasztott gesztenyemassza

20 dkg porcukor

0,25 dl rum

Elkészítés:

1.A tésztához a tojássárgáját a cukorral fehéredésig verjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. A vizet belekeverjük. A lisztet a dióval és a sütőporral összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük.

2.Egy Ramával kikent, lisztezett, 24 cm átmérőjű tortakarikába töltjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 25 percig sütjük. Ezután 15 fokkal csökkentve a sütés erősségét, még 25 percig sütjük.

3.A töltelékhez a Ramát először magában, majd a felengedett, belemorzsolt gesztenyemasszával keverjük habosra. A porcukorral és a rummal ízesítjük.

4.A tortakorongot lapjában három részre vágjuk és a gesztenyekrémmel megtöltjük úgy, hogy az oldalára és a tetejére is jusson belőle. Jól behűtjük, végül forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.

 

 

 

 

Ferdinánd tekercs

Hozzávalók:

A locsoláshoz:

2 dl főzőtejszín

1-2 evőkanál kristálycukor

1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor

A körbekenéshez :

4 dkg Rama

A tepsi kikenéséhez :

2-3 evőkanál kristálycukor

2 dkg Rama

A nyújtáshoz:

finomliszt

A töltelékhez :

14 dkg kristálycukor

1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor

10 dkg Rama

A tésztához :

3 db tojássárgája

40 dkg finomliszt, a fele Graham-liszt, vagy tönkölyliszt is lehet

egy csipet só

2 csapott evőkanál kristálycukor

2 dl tej

2 dkg Dr. Oetker Instant Élesztő

8 dkg Rama

Elkészítés:

1.A tésztához az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk és meleg helyen 10 perc alatt felfuttatjuk. A cukrot és a sót beleszórjuk, majd tálba töltjük, majd a liszttel, a tojások sárgájával, valamint az olvasztott Ramával közepesen kemény tésztává gyúrjuk, dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.

2.A töltelékhez a Ramát először magában, majd a kétféle cukorral keverjük habosra.

3.A megkelt tésztát enyhén belisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, a cukros Ramával egyenletesen megkenjük. Ezután felcsavarjuk, majd belisztezett késsel kb. 3 centi vastagon felszeleteljük.

4.Egy 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát Ramával jól kikenünk, cukorral vastagon behintünk. A tésztatekercseket olvasztott Ramával vékonyan körbekenjük, nem túl szorosan a formába fektetjük. Langyos helyen 30 percen át kelesztjük, majd előmelegített sütőben, az alsó rácson (az alja készül el nehezebben), jó közepes lánggal (190 °C, légkeveréses sütőben 170 °C) 20 percig sütjük.

5.Ekkor a cukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk és további kb. 22 percig sütjük, közben a locsolást még egyszer megismételjük.

6.A vége felé, ha a teteje túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk, de az is jó, ha a süteményt végig a sütő alsó rácsán sütjük.

7.A sütőből kivéve 5 perc után, még forrón tálra borítjuk, mert ha kihűlt, nem jön ki a cukormáz miatt.

 

 

 

 

Augsburgi szilváslepény

Hozzávalók:

A tetejére :

kockacukor vagy barna cukor

1 csapott kiskanál őrölt fahéj

1,5 kg szilva vagy ringló

A tésztához :

egy csipetnyi só

50 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet)

2 db tojás

3 dkg instant élesztő

5 dkg kristálycukor

2,5 dl langyos tej

8 dkg Rama

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, a cukrot kevergetve föloldjuk benne, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Kb. 2 evőkanál lisztet belekeverünk, letakarjuk, és meleg helyen 15-20 perc alatt fölfuttatjuk. A többi lisztet tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, az élesztős tejet beleöntjük. A tojásokat beleütjük, csipetnyit megsózzuk, majd 7-8 perc alatt bedagasztjuk úgy, hogy a vége felé apránként az olvasztott Ramát is belecsurgatjuk. Akkor jó, ha szinte elválik az edény falától, se túl lágy, se túl kemény a tészta. Letakarva, meleg helyen kb. 30 percen át kelesztjük. Közben a szilvát megmossuk, és hosszában kétszer bevágjuk (mintha három részre akarnánk vágni a szemeket, de nem vágjuk végig), közben a magját kiemeljük. Egy nagy tepsit Ramával kikenünk, a kinyújtott tésztát belefektetjük, villával megszurkáljuk. A szilvát vágott felükkel felfelé rárakjuk, kicsit kihajtjuk, az sem baj, ha egy kicsit takarják egymást. A gyümölcsre tehetünk néhány kockacukrot is. További kb. 15 percen át kelesztjük, majd a fahéjjal meghintjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 25-30 percig sütjük.

 

 

 

 

 

Pehelykönnyű túrós pite

Hozzávalók:

A töltelékhez :

1,5 evőkanál finomliszt

1 darab nagy citrom reszelt héja

2 csomag Dr. Oetker Vanillincukor

30 dkg kristálycukor

1 kg tehéntúró

maréknyi mazsola

4 darab tojásfehérje

A tésztához :

30 dkg finomliszt

4 darab tojássárgája

0,5 dl tej

1 kiskanál kristálycukor

3 dkg Dr. Oetker Instant Élesztő

15 dkg Rama

A tepsi kikenéséhez :

2 dkg Rama

Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral ízesített langyos tejben fölfuttatjuk. A tojások sárgáját a puha Ramával kikeverjük. A felfuttatott élesztővel és a liszttel összedolgozzuk, majd a tésztát két részre osztjuk. Az egyiket 22x32 cm-esre nyújtjuk és Ramával kikent tepsibe fektetjük. A túrót áttörjük, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával meg a liszttel összedolgozzuk. Kedvünkre mazsolát keverünk bele, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A tésztára simítjuk. A másik kinyújtott tésztával befedjük. 3 órán át pihentetjük, majd villával megszurkáljuk. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 perc alatt megsütjük. Kockákra vágva, még melegen tálaljuk.

 

 

 

 

Almás pite

Hozzávalók:

A töltelékhez :

4-5 evőkanál zsemlemorzsa lehet búzacsíra is

1 kg savanykás alma

1 kiskanál őrölt fahéj

3 evőkanál édesítőpor

A tepsi kikenéséhez :

1 púpozott evőkanál finomliszt

2 dkg Rama

A tetejére

1-2 evőkanál édesítőpor

A tésztához :

1 kis pohár tejföl

50 dkg finomliszt

1 darab tojás

3 evőkanál édesítőpor olyan az állaga, mint a porcukornak

20 dkg Rama

Elkészítés:

1.Először a tölteléket készítjük el. Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, fahéjjal és édesítővel összekeverjük. Miután az alma egy kis levet enged, a zsemlemorzsát beledolgozzuk.

2.A tésztához a Ramát a liszttel elmorzsoljuk, majd a tejföllel, a tojással, az édesítőporral összegyúrjuk és két részre osztjuk. Egy 25x35 centis tepsit Ramával kikenünk, belisztezünk.

3.Az egyik tésztát kinyújtjuk, a tepsibe tesszük, az almás tölteléket egyenletesen ráterítjük. A másik tésztalappal befedjük, villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 32 percig sütjük.

4.Kicsit hűlni hagyjuk, végül kockákra vágjuk. Tálaláskor édesítőport szitálunk a tetejére.

 

 

 

 

Kijevi krémes

Hozzávalók:

A tésztához :

40 dkg finomliszt

1 csomag sütőpor

15 dkg kristálycukor

20 dkg Rama Vajas íz

4 tojássárgája

2-3 evőkanál tejföl

A tepsi kikenéséhez :

2-3 dkg Rama Vajas íz

A diós habhoz :

4 tojásfehérje

15 dkg kristálycukor

25 dkg darált dió

A krémhez :

2 csomag (2x36 gramm) főzős való vaníliás pudingpor

5 dl tej

25 dkg Rama Vajas íz

25 dkg porcukor

Elkészítés:

A tésztához a lisztet a sütőporral összeforgatjuk, majd a cukorral, a puha, szoba-hőmérsékletű Rama Vajassal, a tojássárgájával és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól kezelhető tészta legyen belőle. Ezután 3 részre osztjuk. A diós habhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként beleszórjuk a cukrot is. Ebbe a kemény habba azután óvatosan, hogy ne törjön össze, beleforgatjuk a diót is. Egy közepes nagyságú, 27x27 cm-es tepsit Rama Vajassal kikenünk és az egyik tésztacipót egyenletesen belenyomkodjuk. A diós hab egyharmadát egyenletesen elsimítjuk rajta, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 16-18 perc alatt megsütjük. A maradék hozzávalókból ugyanígy még 2 lapot sütünk. Fontos, ha nincs közepes tepsink, akkor a hagyományos, nagy tepsiben is megsüthetjük a tésztát, de ebbe is csak 27x27 cm-re nyújtsuk, különben túl vékony lesz. A krémhez a pudingport a tejben simára keverjük, majd továbbra is keverve sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk, majd elektromos habverővel kikeverjük. A Rama Vajast a porcukorral simára keverjük, azután kanalanként a vaníliás, tejes krémbe dolgozzuk. A tésztalapokat a krémmel megkenve egymásra rétegezzük és 1-2 órán át pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

 

 

 

 

Diós sütemény

Hozzávalók:

A díszítéshez :

50 db fél dióbél

3-4 evőkanál citromlé

15 dkg porcukor

13 db cukrozott narancsszelet

A rátéthez:

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál fahéj

10 dkg aprított dió

15 dkg darált dió

10 dkg kétszersült

egy csipet só

25 dkg kristálycukor

2,5 dl tej

2,5 dl tejszín

6 db tojás

A tésztához :

1 db tojás

1 teáskanál reszelt citromhéj

egy csipet só

12,5 dkg kristálycukor

37,5 dkg finomliszt

20 dkg Rama

Elkészítés:

A lisztből a cukorral, a sóval, a citromhéjjal, a Ramával és a tojással sima tésztát gyúrunk. A tésztából cipót formázunk, fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. A linzertésztát sütőlap nagyságúra kinyújtjuk, villával több helyen megszúrjuk, majd előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 12 percig elősütjük. A tojásokat a tejszínnel, a tejjel, a cukorral és a sóval felverjük. A kétszersültet egy zacskóba tesszük és összetörjük, majd a darált és aprított dióval, a fahéjjal és a sütőporral összekeverjük és a felvert krémhez adjuk. Az elősütött omlós tésztát bevonjuk a masszával és azonos hőfokon még 35-40 percig sütjük. A kihűlt süteményt kb. 5 cm-es négyzetekre vágjuk, a cukrozott narancsszeleteket negyedeljük. A porcukorhoz citromlevet csepegtetünk, amíg folyós nem lesz. A négyzeteket bevonjuk a cukormázzal, narancsszeletekkel és diódarabokkal díszítjük.

 

 

 

Brownie (amerikai, duplán csokis kockák)

Hozzávalók:

A tésztához :

1 bögre (2 dl) víz

4 evőkanál keserű kakaópor

2 bögre finomliszt (kb. 25 dkg)

1 bögre kristálycukor (kb. 20 dkg)

1 evőkanál szódabikarbóna

1 dl natúr joghurt

1 csomag vanillincukor

2 tojás

22 dkg Rama

A tetejére :

jó maréknyi durvára vágott mogyoró vagy dió

1 csomag Dr. Oetker Vanillincukor

12 dkg porcukor

6 evőkanál natúr joghurt

4 evőkanál keserű kakaópor

12 dkg Rama

A tepsi kikenéséhez :

2-3 dkg Rama

Elkészítés:

1.A vizet egy kisebb lábasba öntjük, a Ramát és a kakaót hozzáadjuk, kevergetve felforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk.

2.A lisztet a cukorral és a szódabikarbónával összeforgatjuk, az előzőekhez keverjük. Ezután kerül bele a joghurt, a tojás és a vaníliás cukor.

3.Egy kb. 30x25 cm-es tepsit Ramával kikenünk, a tésztát beleöntjük, és nedves késsel elsimítjuk. Ezt a munkát szívesen megcsinálják a gyerekek is.

4.Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 20 percig sütjük.

5.A tészta tetejére valókat a mogyoró kivételével megmelegítjük. Amikor a cukor felolvad benne, akkor keverjük bele a mogyorót is.

6.Ezt a masszát egyenletesen a kisült, még meleg tészta tetejére kenjük, és csak akkor szeleteljük fel, amikor ez a bevonat megszilárdul rajta.

 

 

 

Gyümölcstorta

Hozzávalók:

Tetejére:

gyümölcs

1 zacskó tortazselé

Krém :

3 evőkanál cukor

egy csomag pudingpor

3,5 dl tej

Tészta :

10 dkg Rama

14 dkg liszt

18 dkg cukor

4 tojás

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból piskótát sütünk, és egy Ramával kikent, lisztezett gyümölcstortaformában, közepes hőmérsékletű, előmelegített sütőben megsütjük. A formából kivesszük, hagyjuk kihűlni, és a krémmel megtöltjük: a tejet és a pudingport összekeverjük a cukorral, sűrűre főzzük. Hűtőbe tesszük, míg a puding megdermed. Tetejét kirakjuk gyümölccsel, majd egy csomag tortazselét a használati utasításnak megfelelően elkészítünk és a gyümölcsre tesszük.

 

 

 

Joghurtos gyümölcstorta

Hozzávalók:

Tésztaalaphoz :

10 dkg darált dió

10 dkg darált keksz

6 dkg zsemlemorzsa

10 dkg olvasztott Rama

1-1,5 dl tej

Joghurtos masszához :

2 nagy pohár joghurt

1 kispohár tejföl

8 evőkanál méz, vagy porcukor

5 dkg étkezési zselatinpor

1 dl víz

ízlés szerint gyümölcs

Elkészítés:

A tésztalaphoz szükséges hozzávalókat összekeverjük, összegyúrjuk, majd a tortaformába elsimítjuk. Egy tálban összekeverjük a joghurtot, a tejfölt és a mézet. Ezt követően a zselatinport 1 dl vízben megolvasztjuk, és hozzáadjuk a joghurtos masszához. A végén az egészet ráöntjük a tortaalapra és ízlés szerinti gyümölcsökkel díszítjük. A hűtőbe helyezzük legalább egy órára, amíg megdermed.

 

 

 

Túrós-málnás máktorta

Hozzávalók:

A tésztához :

8 dkg Rama Vajas íz

1 púpos evőkanál porcukor

3 db tojás

7 dkg kristálycukor

5 dkg liszt

1 csapott teáskanál sütőpor

12 dkg darált mák

1/2 citrom reszelt héja

A krémhez :

25 dkg túró

18 dkg Rama Vajas íz

10 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

1/2 citrom reszelt héja és szűrt leve

A tetejére :

fél kg málna (kb)

1 csomag piros gyümölcstorta zselé

Elkészítés:

A sütőt 175 °C-ra előmelegítjük. A darált mákot összekeverjük az átszitált liszttel és a sütőporral. Egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük. A puha Rama Vajast a porcukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egyesével a habos Rama Vajashoz adjuk állandó, ám már csak rövid ideig tartó keverés közben. A fehérjét az összes kristálycukorral krémes habbá verjük. A fehérjehab egyharmadát a Ramás alaphoz keverjük. A maradék fehérjehabot is hozzáadjuk a lisztes keverékhez és óvatosan egyneművé keverjük. A tortaformába töltve elsimítjuk, majd 25-30 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve egy kiskéssel körbevágjuk a forma szélénél és hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a túrókrémet. A hozzávalókat egy tálban a puha Rama Vajassal habosra keverjük, majd a formában levő kihűlt tésztára kenjük. Málnaszemekkel kirakjuk a torta tetejét és hűtőbe téve rövid ideig előhűtjük. Eközben a zselét elkészítjük a zacskón levő utasítás szerint, amit a torta közepéről kiindulva a gyümölcsre öntünk. Újabb dermesztés után szeletelhetjük is.

 

0.054 mp