Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Könnyen Elkészíthető Húsételek

 

Könnyen Elkészíthető Húsételek

 

 

  Citromban és joghurtban pácolt csirke

  Hozzávalók:

1 db Knorr Tyúkhúsleves-kocka, 2 evőkanál víz, 1 pohár joghurt kicsi,  1 db citrom leve, 1 kiskanál oregánó, 1/2 kiskanál paprika

2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olíva olaj, 1 kg csirkehús bőrös (comb, mell), 1 kiskanál reszelt citromhéj

   Elkészítés:

Oldjuk föl a Knorr-kockát egy kis vízben. Keverjük össze a joghurttal, a citromlével, a citrom lereszelt héjával, az oregánóval, paprikával, fokhagymával és az olíva olajjal .Jól forgassuk át a csirkehús darabokat a pácban. Érje a pác mindenhol egyformán a húst. Fedjük le és tegyük hűtőbe a húst legalább egy órára, de inkább egy egész éjszakára. Grillezzük meg a csirkehúst közepes lángon a húsrésztől függően legalább 20 percig, vagy addig, míg átsül.

 

 

 

  Báránysült recept

  Hozzávalók:

 2 kg báránycomb, 10 dkg húsos szalonna, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 4 dl száraz fehérbor, 1,5 dl olívaolaj, rozmaring

  Elkészítés:

A megtisztított báránycombról levágjuk a lábszárcsontot és a megmaradt húst bevagdossuk. Pépesítjük  a 2 rozmaringágat, fokhagymát és felaprított szalonnát, majd sózzuk , borsozzuk és jól bedörzsöljük  vele a húst. Olívaolajjal kent tepsibe rakjuk  a feldarabolt vöröshagymát. Olívaolajjal meglocsoljuk , utána 230 fokon sütjük  15 percet. Ha ezzel kész vagyunk , akkor 2-3 dl bort  ráöntünk és ha kell egy  , kis vizet öntünk  alá, még 1,5-2 óra alatt készre sütjük , 180 fokon. Tálalás előtt 10 percet pihentetjük  és pecsenyelével meglocsoljuk.

 

 

 

  Harcsapaprikás kapros, juhtúrós galuskával

  Hozzávalók:

 600 g harcsafilé, 1 tasak Knorr Pörkölt alap, 100 ml tejszín (vagy tejföl), 300 g liszt, 3 db tojás, 50 g füstölt szalonna, 100 g juhtúró, 1 csokor kapor, 1 evőkanál Rama margarin, só,

   Elkészítés:

Tegyünk föl vizet forrni a galuskának. Sózzuk be egy kicsit, a nagyobb darabokra kockázott harcsafiléket.

Készítsünk lisztből, tojásból, víz és egy kis só hozzáadásával nokedli tésztát. Ha forr a víz, szaggassuk bele a tésztát és főzzük ki, majd szűrjük le és öblítsük le hideg vízzel. Tegyük félre felhasználásig.1 evőkanál margarinon pirítsuk meg a harcsa darabokat, majd adjuk hozzá a Knorr Pörkölt Alapot. Öntsük föl 3 dl vízzel, keverjük el, majd főzzük további 10 percig, míg el nem készül. A főzés vége előtt egy perccel adjuk hozzá a tejszínt, vagy tejfölt. Kockázzuk fel a szalonnát, és olvasszuk ki a zsírját egy forró serpenyőben. Adjuk hozzá a galuskát és jól forrósítsuk át rajta. Morzsoljuk rá a juhtúrót, és adjuk hozzá az apróra vágott kaporleveleket. Jól keverjük át. Tálaljuk a harcsapaprikást a juhtúrós, kapros galuskával és jéghideg kovászos uborkával.

 

 

 

  Egyben sült tűzdelt karaj, édesköményes édesburgonyával

  Hozzávalók:

 kb. 1 kg sertés rövidkaraj egyben (csont nélkül), bors, mustár, fűszerek tetszés szerint, 15 dkg erdélyi (vagy  más húsos) füstölt szalonna, 1 szál füstölt/lángolt kolbász, 1 nagy fej vöröshagyma

15 dkg szeletelt bacon

 köret: 80-90 dkg édesburgonya, 2 db édesköménygumó, 1 kisebb fej  fokhagyma, 1 nagy fej lilahagyma, 2 szál újhagyma, 1 csokor petrezselyem, kis üveg olajbogyó (mutatósabb a feketével), 2 teáskanál kakukkfű

 2 dl olívaolaj, só, bors

   Elkészítés:

Az egyik tűzálló tálamat kibéleltem alufóliával úgy, hogy majd bele tudjam csomagolni a húst.

A sütőt beállítjuk  200 fokra és légkeveréses funkcióra. A karajt megmossuk , majd bevagdossuk  1-1,5 centinként,  de nem vágjuk  át teljesen, így az alja egyben marad. Áttesszük  az alufóliára, itt készítjük  elő a sütésre: a tetejére és a szeletek közé szórunk  borsot, fokhagyma-granulátumot morzsolt Majorannát, bazsalikomot,kevés kakukkfüvet, ízlés szerint fűszerezhető. A szeletek közé tesszük a  szalonnacsíkokat, a karikázott kolbászból és a vöröshagyma karikáiból is, és kívülről mustárral,  jól megkenjük.  Beborítjuk  bacon-szeletekkel. Kevés vizet öntünk  hozzá  ez lehet egy kevés hús-alaplé is,  ez  körülbelül 1 dl. Becsomagoljuk  az alufóliába, és betesszük  a sütőbe. Nagyjából másfél óra alatt puhult meg (inkább több  idő legyen, mint hogy rágós maradjon a hús) Miután levesszük az alufóliát még körülbelül egy 15-20 percig pirítjuk.

Amíg a hús sül, elkészítjük  a köretet is:

Az édesburgonyát meghámozzuk és , kockákra vágjuk. Az édeskömény zöld, kaporleveleit  levágjuk és félre tesszük , a gumóját megmossuk és , felszeleteljük . A lila hagymát apró kockákra vágjuk. Valamennyit hőálló tálba szórjuk, hozzáadjuk  egészben a tisztított fokhagymagerezdeket, az olívabogyókat (melyeket kisebbre is lehet vágni), sózzuk , borsozzuk , és kakukkfűvel  megszórjuk.  Meglocsoljuk  olívaolajjal,  és összekeverjük  és a sütőbe tesszük  35-45 perc alatt puhul meg, ekkor kivesszük és , megszórjuk  az aprított petrezselyemmel, a karikázott újhagymával, és rámorzsoljuk  a feta sajtot . Még kb. 5 percre tegyük  vissza a sütőbe.

A felszeletelt hús mellé  lehet rizst és  krumplipürét adni. A köret pedig akár magában pirítóssal, baguett-tel is tálalhatjuk.

 

 

  Bakonyi sertésszelet

  Hozzávalók:

 70 dkg sertéstarja (én rövidkarajt választottam), só, bors, liszt, 3 evőkanál zsír, 1 nagy fej hagyma, 40 dkg gomba, 1-2 teáskanál fűszerpaprika, 3 dl tejföl

  Elkészítés:

A húst megmossuk és , felszeleteljük , kikloffoljuk , sózzuk , frissen őrölt borssal megszórjuk.

A zsírt forrósítjuk  egy kisebb – gázon is használható – tepsiben .  A hússzeleteket megforgatjuk lisztben, a tepsiben egymás mellé rendezzük, és mindkét oldalukat hirtelen elősütjük  majd egy tányérra kitesszük. Majd vissza tesszük és egy kicsit lesütjük, amíg szép piros nem lesz.

 

 

 

  Kolbászos sajtos burgonya

  Hozzávalók:

 1 sajtszósz alap. (Knorr, Maggi, stb.), 75 dkg burgonya, 1 pohár 12%-os tejföl, 20 dkg kolbász, 10 dkg reszelt sajt

    Elkészítés:

A meghámozott krumplit, és a kolbászt vágjuk nagyon vékony 2-3 mm-es szeletekre. Keverjük simára a tejfölt a langyos vízzel, adjuk hozzá a Sajtszósz alap tasak tartalmát, majd jól keverjük össze, majd adjuk hozzá a krumplit, és a kolbászt, keverjük jól át, majd tegyük az egészet egy hőálló tálba, a tetejét simítsuk el. Szórjuk meg reszelt sajttal, és süssük 200 fokra  előmelegített sütőben 45 percig alufóliával lefedve, további 15 percig pedig fólia nélkül. Ha kellően vékonyra vágjuk a burgonyát ennyi idő alatt biztosan megpuhul. Ha mégis vastagabbra sikerülnének a szeletek, érdemes leforrázni, azaz enyhén sós, lobogó vízbe dobva, kb. 5 percig főzni a biztos siker érdekében .A reszelt sajt előtt, a krumpli tetejét megszórhatjuk egy kis fej, vékonyra szeletelt vöröshagymával is.

 

 

 

  Brokkolis-sajtos rakott tészta

  Hozzávalók 6 főre:

 250 g penne tészta, 500 g brokkoli, 3 tojás, 2,5 dl tejszín, 1 dl tej, 160 g reszelt sajt, 60 g zsemlemorzsa, 2 gerezd fokhagyma, fél citrom héja, petrezselyemzöld

    Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A tésztát főzzük meg sós vízben, mielőtt kész lenne 5 perccel előtte adjuk hozzá a brokkolit. Szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük le. Egy nagy tálban keverjük össze a brokkolis tésztát, a tejszínt, tejet, tojásokat és a reszelt sajtot. Olajjal kenjünk ki egy tűzálló edényt, és öntsük bele a tésztát. Sajtos, fokhagymás citromhéjas zsemlemorzsával pedig szórjuk meg a tetejét. Süssük 40 percig, majd hagyjuk állni 10 percig.

 

 

 

  Balzsamos fokhagymás csirkemell jázminrizzsel

  Hozzávalók:

 2 főre: 1 csirkemell, 12 nagy gerezd fokhagyma, 1 dl vörösbor, 3 evőkanál  barnacukor, rózsabors, 2 dl sűrű balzsamecet (vagy eszencia), só, bors, 2 dl jázminrizs, olaj

Édes-szószos csirkemell illatos rizzsel!

    Elkészítés:

A csirkemell két “lebenyét” különválasztjuk , majd hosszában kétfele vágjuk  őket, így négy hosszúkás húscsíkot kapunk . Sózzuk  borsozzuk  és állni hagyjuk . A rizshez kevés olívaolajon gyakran keverve megpirítjuk  a rizsszemeket, amíg kifehéredtek. Felöntjük  3,5 dl vízzel, majd sót tesszük  hozzá,   takarékon, fedő alatt 15 percig pároljuk majd elzárjuk  a gázt , hagyjuk  puhulni, a fedő alatt. A csirkemellet forgatva kevés olajon elősütjük. A fokhagymát kevés olajon megfuttatjuk, majd cukrozzuk, sózzuk, hozzádobjuk a  rózsaborsot, felöntjük a borral és a balzsamecettel, és forralni kezdjük.  Pár perc után beletesszük a csirkemellet és fedő alatt, takaréklángon pároljuk negyed órát. Fedő nélkül, nagylángon redukáljuk a mártást, míg szirupossá válik. A rizzsel tálaljuk.

 

 

 

  Baconos pulykatorta

  Hozzávalók:

 80 dkg pulykamell, 25 dkg szeletelt baconszalonna, 25-30 dkg reszelt sajt, 2- 3 db tojás, liszt, só, bors.

     Elkészítés:

A pulykamellet vékonyra felszeljük, klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Tűzálló tálat kirakunk szeletelt szalonnával. Elkezdjük rá rétegezni a pulykát úgy, hogy a pulykamell szeletet belemártjuk a tojásba  és a reszelt sajtba. így rétegezzük addig amíg a hús el nem fogy. ( az eredeti recept szerint először lisztbe is bele kell mártani , de én azt kihagyom )A tetejére is szalonna szeletek tettem. Lefóliáztam és kb. 45-50 percig sütöm, 180 fokon. Utána leveszem róla a fóliát és pirítom a szalonnát a tetején. Én most mikor már majdnem teljesen kész lett akkor kiborítottam és így visszahelyeztem a sütőbe, hogy az alsó szalonnák is meg tudjanak pirulni.

 

 

 

  Spenótos-gombás lasagne

  Hozzávalók:

 9 db 18x8cm-es lasagnalap, só, extra szűz olívaolaj, 20 dkg ricotta, 6 dkg reszelt fontina sajt, 6 evőkanál reszelt parmezán

a besamelmártáshoz: 7 dl tej, 1 db babérlevél, 6 evőkanál vaj, 4 dkg liszt, 0.5 kiskanál só, 0.5 kiskanál őrölt szerecsendió, 1 csipet őrölt szegfűszeg

a spenótos töltelékhez: 50 dkg spenót (vagy mángold), 3 evőkanál olívaolaj, só, 2 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 0.25 kiskanál csípős pirospaprika (¼ kiskanál), frissen őrölt bors

a gombás töltelékhez: 50 dkg apró csiperke, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 0.25 kiskanál őrölt szerecsendió (¼ kiskanál), só, frissen őrölt bors

    Elkészítés:

A besamelhez a tejet a babérlevéllel együtt felforraljuk, majd félretesszük. A vajat felmelegítjük, hozzákeverjük a lisztet, majd 2 perc főzés után fokozatosan hozzáöntjük a forró tejet. Megsózzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót és a szegfűszeget, majd addig forraljuk, míg be nem sűrűsödik, és a kanál hátán bevonatot nem képez. A babérlevelet eltávolítjuk belőle. A spenótos töltelékhez a spenótot 1 evőkanál olajon kevés sóval megfonnyasztjuk, majd apróra vágjuk. A maradék olajban a paprikával együtt megpároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a spenótot, és sózzuk, borsozzuk. A gombás töltelékhez a szeletekre vágott gombát és az apróra vágott fokhagymát forró olajban 6-7 perc alatt puhára pároljuk, majd megszórjuk a szerecsendióval, és sózzuk, borsozzuk. A tésztalapokat a csomagoláson található utasításoknak megfelelően lobogó sós vízben megfőzzük, majd alaposan lecsepegtetjük és alufóliára fektetjük.

 

 

 

  Sajtos rakott tészta baconnel és fincsi fűszerezéssel

  Hozzávalók:

 1 csomag tészta, 30 dkg bacon, 15 dkg ementáli, 10 dkg reszelt parmezán, 0,5 dl tejföl, 1 dl főzőtejszín, 1 tojás, 3 gerezd fokhagyma, 1 fél teáskanálnyi őrölt kömény, 1 fél teáskanálnyi rozmaring, só, bors, olaj

     Elkészítés:

A tésztát sós vízben megfőzzük. A tejfölt, a tojást és a tejszínt összekeverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot és 3 evőkanál olajat, majd a fűszereket. A keverék háromnegyedével összekeverjük a tésztát és hőálló edénybe kanalazzuk az egészet, majd az apróra vagdosott bacont is hozzákeverjük. A sajtos keverék megmaradt részét a tetejére öntjük és 180 fokos sütőben 20-22 percen át sütjük.

 

 

 

 

  Pulyka sült fokhagymával

  Hozzávalók 6 főre:

 2-2½ kg pulykacomb, olívaolaj, kb. 10 vékony szelet sovány szalonna vagy pancetta, rozmaringágak, 1 nagy hagyma, 8 szeletre vágva

A töltelékhez: 4 evőkanál  olívaolaj, plusz egy kevés a permetezéshez, 2 közepes méretű hagyma, felaprítva, 3 gerezd fokhagyma, felaprítva, 50 g fenyőmag, 85 g reszelt parmezán, 6-8 szelet pancetta, felvágva, 1 kis szelet CIA BATTA (280 g kenyérbél), 4 evőkanál  petrezselyemlevél, felvágva, 1 evőkanál  rozmaring, apróra vágva, 1 citrom héja, lereszelve, 2 tojás, felverve

A sült fokhagymához: 3 fej fokhagyma, függőlegesen félbevágva, 1 citrom, 6 szeletre vágva

A szószhoz: 4 evőkanál  liszt, 175 ml közepesen édes Marsala (likőrbor), 850 ml pulyka- vagy csirke alaplé

     Elkészítés:

A sütési idő kiszámításához megmérjük a húst. Kilogrammonként 20 perccel számoljunk, plusz 70 percet adjunk hozzá. Ha a hús nehezebb, mint 4 kg, 90 percet adjunk hozzá. Előmelegítjük a sütőt 190 Celsius fokra. A húst leöblítjük, és egy papírtörlővel megtörölgetjük.

 

 

 

  Baconbe csomagolt csirkecombok – sajtos panírban

  Hozzávalók:

 8 csirkecomb (felső), 1 csomag bacon szalonna, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt parmezán, 1 dl sör, só, bors, olívaolaj

   Elkészítés:

A húsokat sózzuk és borsozzuk, majd átkenjük olívaolajjal és beleforgatjuk a parmezánba. Ezt követően minden húst betekerünk 1-2 szelet baconbe. Ha a bacon szeletek kicsik, akkor többet is tekerhetünk rá, hogy elfedje a húsos részt. Kiolajozott tepsibe tesszük, mellé öntjük a sört és a felvagdosott fokhagymagerezdeket is mellé rakjuk, majd 180 fokon sütjük 35-40 percen át. Időközben több alkalommal meg is forgatjuk, hogy egyenletesen süljön, de legyünk óvatosak, a bacon ki ne bomoljon.

 

 

 

  Fűszeres borjúragu

  Hozzávalók:

 1 kg sovány, csontozott marhahús, 1 nagy hagyma, 1 teáskanálnyi őrölt csili, 1 teáskanálnyi curry, 1 teáskanálnyi kurkuma, 1 evőkanál citromlé, só, bors, olaj

   Elkészítés:

A húst nagyobb darabokra vágjuk és átkenjük olajjal, majd a csilit, a curryt, a kurkumát összekeverjük és átkenjük vele. Egy kisebb edénybe tesszük, lefedjük és legalább 3 órán át hűtőben pihentetjük. A hagymát felszeleteljük, olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a húst és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, majd hozzáadjuk a citromlét, sózzuk és borsozzuk, fedő alatt puhára főzzük.

 

 

 

  Királyi vadas tál

  Hozzávalók:

 2 személyre: 3 dkg vaj, 10 dkg bacon, 20 dkg vegyes, vagy egyféle erdei gomba, 25 dkg csirkemáj, só, frissen őrölt fekete bors, 50 ml portói bor

a tálaláshoz: 4 kisebb, vagy 2 nagy szelet bőségesen megvajazott pirítós.

vadhús (őz, szarvas, vaddisznó) nemesebb része, karaj vagy lapocka, zsír, száraz vörösbor, só, őrölt bors

Friss zöldfűszerek: sáfrány, áfonya, ha nincs friss, akkor lehet szárított is, egész bors, kakukkfű, rozmaring

Köret: gránátalma, citrusfélék

    Elkészítés:

A húst alaposan megmossuk és feldaraboljuk. Kevés zsiradékon minden oldalát átsütjük. Miután megpirult, felöntjük vízzel, és annyi vörösborral, hogy ne domináljon túlságosan. Sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk a húst. Ha elkészült, a húst kivesszük és ezután tesszük bele a szaftba az apróra vágott zöldfűszereket, az áfonyát, az egész borsot, és addig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik. Tálaláskor a húsra öntjük, gránátalmát és citrusféléket adunk mellé.

 

 

 

  Töltött marhaszegy

  Hozzávalók:

 Körülbelül 1 kg borjú- (vagy fiatal marha-szegy, de lehet sertésdagadó is), 1 csomó petrezselyemzöld, 3 evőkanál vörösbor, 1 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg paraj, 1 kis zöldborsókonzerv, 1 sárgarépa, 2 dkg reszelt sajt, 1 kemény tojás, 3 vékony szelet angolszalonna, 2 evőkanál olaj, 3 dl húsleves (húsleveskockából), só, feketebors, kakukkfű.

    Elkészítés:

A fogyasztás előtti napon a marhaszegyet jól megsózzuk, borsozzuk, s a kakukkfűvel meghintjük, majd jól zárható edényben az apróra vágott hagymában és petrezselyemben, valamint a vörösborban egy napig hűtőszekrényben pácoljuk. A parajt apróra vágjuk, megfőzzük, hozzáadjuk a már főtt zöldborsót, a reszelt sárgarépát, ezt összekeverjük a zsemlemorzsával, és belekeverjük a reszelt sajtot, az apróra vágott kemény tojást, a sült angolszalonna-darabokat. Az elkészített tölteléket a hús szélére helyezzük, s a húst, mint egy roládot, összecsavarjuk. Cérnával összekötjük, nehogy sülés közben szétessen. Ezután kuktában, forró olajban, mindegyik oldalát megsütjük, majd ráöntjük a páclevet és a húslevest. Befedve 1-és fél óra hosszat főzzük, míg teljesen megpuhul. Zöld salátával, rizzsel tálaljuk.

 

 

  Rakott cukkini feta sajttal

  Hozzávalók 4 főre:

 1 kg cukkini, 50 dkg darált hús, 1 csipetnyi só, 1 csipetnyi bors, 1 csomag penne, 1 fej hagyma, 4 evőkanál  étolaj, 1 pohár 20%-os tejföl, 20 dkg feta sajt, 20 dkg reszelt sajt      

     Elkészítés:

A felkarikázott cukkinit enyhén besózzuk  és megvárjuk, amíg levet ereszt. A levet leöntjük  róla, így az esetleges keserű íz távozik a zöldségből. A hagymát felkockázzuk , majd kevés zsíron üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk  a darált húst,és lepirítjuk  majd a paprikával átforgatjuk  és belekeverjük  a tejfölt és a vizet. Fedő alatt, tíz-tizenöt percig, főzzük amíg rottyan egyet.  Közben kifőzzük  a tésztát és melegen tartjuk. Egy kizsírozott tálba, felváltva rétegezzük  a cukkinit, a pennét és a húst. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal és kockázott feta sajttal, majd közepesen forró sütőben, 50 percig sütjük.

 

 

 

  Sonkával és bazsalikommal töltött pulykamell

  Hozzávalók:

 80 dkg pulykamellfilé, 1 marék bazsalikom levél, 30 dkg gépsonka, 1 csipet olívaolaj, 2 kanál vaj, 10 dkg sajt, 2 kanál liszt, 2 dl tejszín, 80 dkg cukkini       

     Elkészítés:

A cukkinit csíkokra  vágjuk,  és pároló edényben megpároljuk. A pulykamellet szeletekre vágjuk  és kikloffoljuk  , ráhelyezzük  a sonkát és a bazsalikomleveleket. Feltekerjük  és. Nyársra húzzuk  és kevés zsiradékon megsütjük. A vajon felolvasztjuk  a sajtot és megszórjuk liszttel. Felengedjük  forró vízzel, ízesítjük  és tejszínnel simára keverjük. Tálaláskor, a cukkínire rakjuk  a nyársakat és körbelocsoljuk a mártással.

 

 

 

  Rozmaringos báránycomb pikáns sárgarépával

  Hozzávalók 4-6 személyre:

 1 db csontos bárány hátsó comb (kb.1,2-1,5 kg),  3-4 ág friss rozmaring, 3 fej fokhagyma, 1 szál sárgarépa, 1 kis fej zeller, 2 fej hagyma,1 dl olíva olaj, só, bors

A sárgarépához: 1 kg friss sárgarépa, 2 fej hagyma, 200g szárzeller, 100g rukkola, 2 evőkanál  olíva olaj, só, bors

    Elkészítés:

A sárgarépát, hagymát, zellert, megtisztítjuk, felszeleteljük, egy ág rozmaringgal egy tepsi aljára fektetjük. A húst sózzuk, borsozzuk,  bedörzsöljük egy ág apróra vágott rozmaring és 5-6 gerezd fokhagyma keverékével. Meglocsoljuk olíva olajjal, aláöntünk egy kevés vizet és 180 fokra előmelegített sütőben 2 órát sütjük.

 

 

 

 

  Sertésdió vincellér módra

  Hozzávalók:

 Körülbelül 80 dkg sertésdió, 20 dkg füstölt szalonna, 6 dkg vaj, 5 dl vörösbor, 20 dkg gomba, 10-15 kis fej vöröshagyma (lehet zöld is), 1 csomó petrezselyemzöld, 1 evőkanál liszt, 2 babérlevél, kakukkfű, feketebors, só.

    Elkészítés:

Kockára vágjuk a húst és a sárgarépát. A vaj felébe beletesszük a feldarabolt szalonnát, üvegesre sütjük, majd beletesszük a húst a sárgarépával. Jól átsütjük, majd liszttel megszórjuk. Ráöntjük a bort, megfűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, kakukkfűvel. A vaj másik felében megpirítjuk a hagymákat, majd rádobjuk a húsra. A visszamaradt vajban megpároljuk a szeletekre vágott gombát, és tálalás előtt összekeverjük a puhára főtt hússal. Finomra vágott petrezselyemmel és hagymaszárral lehintve tálaljuk.

 

 

 

  Keleti lencse- vagy sárgaborsóleves

  Hozzávalók:

 3 nagyon vastag szelet birkahús (csonttal együtt), 3 vöröshagyma, 40 dkg lencse (vagy sárgaborsó), 4 nagy, érett paradicsom, 1 kis rúd fahéj, 4-5 szem szegfűbors, 5-6 szem feketebors, 1/4 citrom, 2 padlizsán, kevés vaj vagy margarin, só.

 

    Elkészítés:

A lencsét vagy a sárgaborsót előző nap áztassuk be. Majd a fogyasztás napján a vöröshagymát vágjuk apróra, a paradicsomot hámozzuk meg és szeleteljük fel. Ezután a húst vágjuk apróra, és a hozzávalókat - a vaj, a padlizsán és a citrom kivételével -2-3 dl hideg vízben tegyük fel főni. Mikor felforrt, fedjük be, és főzzük addig, míg a lencse s a hús megfő. Majd tálalás előtt vajban pároljuk meg a hámozott kerek padlizsánszeleteket, és tegyük a levesestál tetejére a citrommal együtt.

 

 

 

  Indiai húsgombóc

  Hozzávalók:

 4 kemény tojás, 1 kg sovány báránycomb (darálva), 1 közepes fej vöröshagyma, 1 paradicsompaprika, 1,5 dl húsleveskockából készült leves, 1 kávéskanál gyömbér, só, csipetnyi feketebors, 15 dl olaj, pirospaprika.

    Elkészítés:

A kemény tojásokat megtisztítjuk, keresztben félbevágjuk. Majd a darált húst összekeverjük a sóval, borssal, ezután a húst nyolc részre osztjuk, mindegyikbe beleteszünk egy 1/2 kemény tojást úgy, hogy ne látsszon ki a húsból. Olajban jól megsütjük a húsgombócok minden oldalát. Ezután a maradék olajban megsütjük az apróra vágott hagymát és a felszeletelt paradicsompaprikát, majd sózzuk, paprikázzuk, és ráöntjük a levest. Jó! felmelegítve a gombócokra tálaljuk.

 

 

 

  Hétvezértokány

  Hozzávalók:

 10-15 dkg füstölt szalonna, 20 dkg marhalábszár, 20 dkg sertéscomb, 20 dkg csirkemell, 15 dkg sertésszív, 15 dkg sertévese, 15 dkg csirkemáj, 3-4 nagyfej hagyma, 1 csövespaprika, 1-2 cikk fokhagyma, 1-2 paradicsom, só, bors, pirospaprika, Macalik- fűszerkeverék, 1 rozmaringág.

    Elkészítés:

Az apró kockára vágott füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk - aki nem szereti a szalonnapörcöt, vegye ki, majd megdinszteljük rajta a laskára vágott hagymát és a csíkokra vágott paprikát. Megszórjuk pirospaprikával, pici vizet öntünk alá és néhány percig fedő alatt pároljuk. Amint a vizet elfőtte, hozzáadjuk előbb a kockára vágott marhalábszár, vizet öntünk alá, közben enyhén sózzuk, borsozzuk.

 

 

 

  Sertésborda Székely módra

  Hozzávalók:

 14-16 dekás sertésborda-szeletek, 12 deka vöröshagyma, 1 evőkanálnyi pirospaprika, só, 8 deka zsír, 3 evőkanál sűrített paradicsom, 60 deka savanyú káposzta és 2 deci tejföl.

   Elkészítés:

A bordaszeleteket kiütögetjük, megsózzuk, lisztbe mártjuk és utána forró zsírban mindkét oldalát kisütjük. Ha a zsírból kiszedtük a bordaszeleteket, megpirítjuk benne a vöröshagymát, elkeverjük 1 evőkanálnyi pirospaprikával, feleresztjük egy kis vízzel, és újra beletesszük a kisütött bordaszeleteket. Kissé megsózzuk és 1-2 evőkanálnyi sűrített paradicsommal puhára pároljuk. Ha a hús puhulni kezd, levéhez öntjük a tejfelt, ezzel is elkeverjük és felforraljuk, azután tálaljuk. Köretnek háziasan reszelt burgonyát, vagy petrezselymes párolt rizst. Melléje házikenyeret, egy kispohár szilvapálinkát szolgálunk fel.

 

 

 

  Mandarinos csirkeragu

  Hozzávalók:

 6 db alsó vagy felső combfilé, só, fűszerkeverék (kurkuma, gyömbér, római kömény, koriander, Cayenne bors), 3 db mandarin, 2 evőkanál  méz, 2 evőkanál  víz, chili, 1 teáskanál  ecet, szezámolaj

    Elkészítés:

A combokról filézd le a húst és vágd kockákra, szórd meg sóval és a fűszerkeverékkel, majd serpenyőben, szezámolajon süsd meg. A meghámozott mandarint vágd cikkekre és főzd egy kevés vízben addig, amíg a hús szétesik. Ekkor pürésítsd össze, majd a mézzel főzz belőle szirupot, ízesítsd chilivel és ecettel, majd főzd össze a hússal. Tálaljuk rizzsel!

 

 

 

  Zöld tyúk (francia recept)

  Hozzávalók:

Körülbelül 1 kg káposzta, 30 dkg darált sertéshús, 25 dkg húsos szalonna, 1 karéj kenyérbél, 1 tojás, 6 kis sárgarépa, 3 apró zöldhagyma (vagy vöröshagyma), 1 csomó petrezselyemzöld, 6 egész feketebors, só, törött feketebors, fokhagymapor.

     Elkészítés:

A káposztát hideg sós vízbe tesszük. Kb. 10 percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Egy nagy edényben hideg vízbe feltesszük a szalonnát főni. A darált húshoz adunk 1 apróra vágott hagymát, fokhagymaport, sót, borsot és az áztatott, kinyomkodott kenyérbelet. Majd 1 tojással jól összedolgozzuk a keveréket. Ezután lehántjuk a káposzta nagy leveleit, levágjuk a kemény részeket, majd a káposztalevelekre terítjük a tölteléket úgy, hogy egy nagy hurkaformát képezünk belőle. Összetekerjük cérnával ezt nevezik zöld tyúknak. A szalonna mellé a bő vízbe tesszük a zöld tyúkot, az egész borsokat, a kis hagymákat, s az egészben hagyott, megtisztított sárgarépákat, valamint a maradék összevágott káposztát. Mindent puhára főzünk. Tálaláskor a zöld tyúkot és a szalonnát szeletekre vágjuk, és leszűrt zöldféléket teszünk közé. Paradicsomszószt készíthetünk mellé.

 

 

 

  Currys sertéshús joghurttal

  Hozzávalók:

 50 dkg bármilyen sertéshús, 80 dkg burgonya, 2 dl joghurt, 3 evőkanál olaj, 1 csomó metélőhagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1 csípős pirospaprika, fokhagymapor, curry, gyömbér, só.

    Elkészítés:

A húst megmossuk, apró kockákra vágjuk, közben a joghurtot megízesítjük a fokhagymaporral, gyömbérrel, sóval és viszonylag sok curryporral. S a joghurthoz még adunk csípős paprikát, apróra vagdalt metélőhagymát. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és olajban megsütjük. Ezután egy edényben lerakjuk a burgonya felét, majd ráterítjük a húst. Ezt leöntjük a joghurtos keverék felével. Majd ráterítjük a burgonya másik felét, a tetejére karikára vágott zöldpaprika, paradicsom kerül, és ezt leöntjük a maradék joghurtkeverékkel. Végül lefedve körülbelül 25 percig készre pároljuk.

 

 

 

  Töltött patisszon gombamártással

  Hozzávalók:

 8 patisszon (4-6 cm átmérőjű), 20 dkg, gomba, 25 dkg darált hús, 1 tojás, 1 dl tejszín, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt,

1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 nagy gerezd fokhagyma, só, feketebors.

     Elkészítés:

A hagymát a fokhagymával apróra vágjuk, és forró olajban üvegesre pirítjuk, majd beletesszük a darált húst, sóval, borssal ízesítve együtt puhára pároljuk. Ezután kiszedjük a zsiradékból, és 1 tojással  jól összedolgozzuk. Majd a patisszonokat meghámozzuk, a belsejüket kivájjuk, és a darált hússal megtöltjük. Egy lábasban 6 dl vizet forralunk (ha csont lé van, még ízletesebb), elhelyezzük benne a patisszonokat, a felszeletelt gombát és a kivájt patisszont is mellétesszük. Ha a patisszon megpuhult, a töltött darabokat egy tűzálló tálra tesszük. Ekkor egész világos rántást készítünk, s ezt hozzáadjuk a gombás patisszonos léhez. Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük, és elkeverjük benne a tejszínt. Végül a töltött patisszonokat a mártással leöntve tálaljuk, vagy melegen előételként, párolt rizzsel.

 

 

 

  Töltött paprika vadasan

  Hozzávalók:

  8 zöldpaprika, 50 dkg darált sertéshús, 1db zsemle, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 babérlevél, néhány szem egész bors, 1 evőkanál mustár, csipetnyi kakukkfű, 1 citrom, 2 dl tejföl, 3 dkg zsír, 8 dkg liszt, 2 dkg cukor, só.

    Elkészítés:

A húst az áztatott, kicsavart zsemlével, tojással, sóval, kakukkfűvel jói összegyúrjuk, és betöltjük a magházától megtisztított zöldpaprikákba. A karikára vágott vöröshagymát és a zöldséget 1 evőkanál zsíron meglankasztjuk, hozzáadjuk a mustárt, a babérlevelet, néhány szem egész borsot, majd sózzuk, és 1 I vízzel felengedve felforraljuk. Azután beletesszük a paprikákat, és 25 percig fedő alatt főzzük, majd külön edénybe rakjuk. Végül a zöldséges főzőlét szitán áttörjük, tejföllel elkevert liszttel behabarjuk, citromlével, cukorral ízesítjük, és a visszahelyezett paprikákkal együtt felforraljuk.

 

 

 

  Padlizsán bordeaux-i módra

  Hozzávalók:

1  kg padlizsán, 1 csomó zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 szelet száraz kenyér, 1 csomó petrezselyemzöld, só, feketebors.

    Elkészítés:

Megtisztítjuk a padlizsánt, majd karikákra vágjuk. Meghintjük durva sóval, és 1 órán állni hagyjuk. Majd leöblítjük róla a sót. Ezután papírra tesszük, hogy felitassuk a zöldség nedvességét. Olajat forrósítunk, és a padlizsánkarikákat mindkét oldalukon 2-3 perc alatt átsütjük. Két fokhagymagerezdet, a hagymákat, a petrezselymet és a száraz kenyeret nagyon apróra vágjuk, majd jól összekeverjük. Egy tűzálló tálban lerakjuk a padlizsánkarikákat, jól megsózzuk, borsozzuk, és rétegenként rászórjuk a vagdalékot. Végül 10 percre előmelegített sütőbe tesszük, melegen tálaljuk.

 

 

 

  Rózsa Sándor kedvence

  Hozzávalók:

 4-5 db krumpli, 2 db vöröshagyma, 2-3 db silja- édes szárított paprika, 25-30 dkg fél főtt bab, 35 dkg füstölt hús, 30-40 dkg birkacomb

30-40 dkg marhacomb

Tálaláshoz: reszelt kecskesajt

    Elkészítés:

A cserépedénybe vagy a tepsibe tegyük bele a felaprított krumplit, rá a felszeletelt hagymát. Ezután egészben a húsokat, mellé a paprikát és a tetejére a babot. Ízlés szerint sózzuk, kis vizet öntsünk az aljára és kemencében, lefedve süssük készre. Ha tepsiben készítjük, akkor amíg a húsok megpuhulnak fedjük le, utána süssük készre. Reszelt kecskesajttal tálaljuk.

 

 

 

  Római saltimbocca

  Hozzávalók:

8 levél zsálya, 8 szelet pármai sonka, 8 szelet borjúhús, 1 db citrom, 1 csésze liszt, 1 csipet cukor, ½ csésze parmezán sajt, 2 dl testes édes fehérbor, 8 evőkanál margarin vagy 8 evőkanál vaj, ízlés szerint só, ízlés szerint frissen őrölt bors

 

    Elkészítés:

Klopfoljuk vékonyra a kis (8 dkg-os) hússzeleteket, és helyezzünk rájuk 1-1 szelet sonkát, valamint 1 zsályalevelet, és tűzzük össze fogpiszkálóval. A szeleteket sózzuk, borsozzuk és forgassuk meg lisztben .A vajat vagy a margarint forrósítsuk fel egy serpenyőben és lassan süssük ki benne a húst.

 

 

 

  Pekingi narancsos kacsa

  narancsos-kacsasult

  Hozzávalók:

 1 pecsenyekacsa, 5 dkg gomba, 3 dkg kacsazsír vagy olaj, petrezselyem, 10 dkg kacsamáj, 3 db zsemle, 3 tojás, 20 dkg vegyes zöldség, 3 dl vörösbor, 1 mokkáskanál liszt, 1 narancs, só, törött bors.

   Elkészítés:

Az apró kockákra vágott gombát a zsíron vagy olajon sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezve megpirítjuk. A darált kacsamájat hozzáadjuk, tovább pirítjuk, majd összekeverjük a megáztatott, kifacsart zsemlével meg a tojásokkal. A kacsa hasüregébe töltjük, a szárnyast kívül besózzuk, és tepsibe fektetve kevés forró vizet öntünk alá. Körülrakjuk karikára vágott vegyes-zöldséggel, és vörösborral locsolgatva, a sütőben puhára pároljuk. Ezután a tepsiből kivesszük, a visszamaradt zöldséges pecsenyelevet liszttel meghintjük, pár percig pirítjuk. A narancs levét elkeverjük a vörösborral, kevés narancshéjat is reszelünk bele, és ezzel engedjük fel a pecsenyelevet. 3-4 percig forraljuk, és átszűrve a felszeletelt kacsára öntjük.

 

 

 

  Bécsi szelet

  Hozzávalók:

 4 borjúszelet, a panírhoz 10 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, 4 dl olaj a sütéshez

    Elkészítés:

A borjúszeleteket vágjuk be körbe a szélénél, klopfoljuk ki és sózzuk meg.

A klopfoló sima felületét használjuk, így a hús nem veszíti el sütés közben az értékes nedveket.

Panírozás: a hús mindkét oldalát forgassuk lisztbe, majd mártsuk a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába.

Sütés: forró olajban két-két percig süssük a hús mindkét oldalát arany barnára, vagy akár bő olajban fritőzben is elkészíthetjük.

Köret: citromszelet és krumpli saláta, vagy petrezselymes burgonya és vörös áfonya lekvár.

 

 

 

  Bácskai halpaprikás bográcsban

  Hozzávalók:

 75 dkg apró hal, 50 dkg kecsege, 50 dkg harcsa, 1,5 kg ponty, 25 dkg csuka, 3-4 fej vöröshagyma, 1-2 zöldpaprika, egy csípős paprika, pirospaprika, só, 1 dl bor,

   Elkészítés:

2 paradicsom.  Az apró halat tisztítsuk meg, és tegyük fel főni 1,5 l vízben.  Addig főzzük, amíg a halak széjjel nem főttek. Ez idő alatt tisztítsuk meg a nemes halakat, vágjuk darabokra. A hagymát vágjuk apróra, és tegyük a bogrács aljára. Helyezzük rá a hal-szeleteket és öntsük fel vízzel. A külön megfőzött apró halat szálkázzuk ki, és a húsát szűrőn áttörve keverjük abba a lébe, amelyben főtt. Amikor a bográcsban a hallé forrni kezd, öntsük bele az áttört apró halat és a bort.

0.021 mp