Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Kókuszos, mandulás, mogyorós Sütemények

Kókuszos Sütemények

 

Kókuszos kocka

Hozzávalók 8 főre

A piskótához:

40 dkg liszt

30 dkg cukor

8 dkg margarin

2 db tojás

3 evőkanál  méz

1 csomag sütőpor

3 dl tej

A csoki mázhoz:

15 dkg margarin

25 dkg cukor

3 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

1 dl tej

20 dkg kókusz

Elkészítés:

1.A lisztet összekeverjük a sütőporral.

2.A margarint a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a mézet, beleszitáljuk a lisztet, és végül a tejjel szép simára dolgozzuk.

3.Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

4.Miután kihűlt, 4x3 cm-es kockákra vágjuk.

5.A mázhoz a margarint összekeverjük a cukorral, kakaóporral, mérsékelt tűzön, folyamatos keverés mellett melegítjük. Beleöntjük a tejet, és azzal tovább forraljuk.

6.A kockákat villára szúrva belemártjuk a csokiba, majd kicsit lecsöpögtetve megforgatjuk a kókuszreszelékben.

7.Tálcára tesszük, tarthatjuk hűtőben is. Sokáig eláll.

 

Csokis-kókuszos szelet sütés nélkül

Hozzávalók 6 főre

200 g vaj (olvasztva)

1 db 400 g-os sűrített cukrozott tej

2 bögre (2,5 dl-es) kókuszreszelék

1 citrom reszelt héja

400 g háztartási kekszmorzsa

2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

Tetejére:

1,5 bögre (2,5 dl-es) porcukor

2 evőkanál  puha vaj

2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

1-2 csepp vanília sűrítmény vagy 1 cs vaníliás cukor

2 evőkanál  forró víz

Elkészítés:

1.A kakaóporon kívül az alap összes hozzávalóit összegyúrjuk.

2.Kettéválasztjuk, és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaót.

3.A kakaós részt belepréseljük egy 27x18 cm-es tepsibe vagy formába. (Ha kibéleljük sütőpapírral, ami a tepsi két végén kilóg egy pár cm-re, akkor könnyen kiemeljük az egészet, és úgy szeleteljük majd.)

4.Hűtőbe rakjuk kb. 1 órát vagy a mélyhűtőbe 1/2 órát.

5.Ha jól megkeményedett, ráterítjük a világos részt, amit addig jó puhán tartottunk, hogy könnyen teríthető legyen. Ezt is most betesszük a hűtőbe, hogy a világos rész is megdermedjen.

6.Most elkészítjük a csoki mázat: A porcukrot a vajjal és a forró vízzel simára keverjük, és rákenjük a sütire.

7.Pár óra alatt megszárad a teteje. Most kiemeljük a sütőpapír segítségével, deszkára téve szeleteljük.

 

Kókuszkrémes kocka

Hozzávalók 8 főre

Tésztához:

8 tojás

40 dkg kristálycukor

8 evőkanál  forró víz

25 dkg liszt

2 evőkanál  kakaópor

1 csomag  sütőpor

Krémhez:

3 csomag  vaníliás pudingpor

9 dl tej

25 dkg Rama

25 dkg porcukor

10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

1.A tészta elkészítéséhez a tojások sárgáját szétválasztjuk a fehérjétől.

2.A tojások sárgáját, a kristálycukrot és a forró vizet robotgéppel jól kikeverjük.

3.A lisztet, a kakaóport és a sütőport egy tálkában összekeverjük.

4.A tojásfehérjét habbá verjük.

5.Ezután az összes hozzávalót fakanállal óvatosan összekeverjük.

6.Kikent tepsibe öntjük a masszát, és 180 C-ra előmelegített sütőben megsütjük.

7.A krémhez a pudingport megfőzzük a tejben, majd kevergetve teljesen kihűtjük.

8.A margarint habosra keverjük a porcukorral, majd belekeverjük a kihűlt pudingba.

9.A kókuszreszelékből egy keveset (2-3 dkg-ot) félreteszünk a sütemény megszórásához, a többit belekeverjük a krémbe.

10.A kihűlt piskótát vízszintesen kettévágjuk, megtöltjük a krém 3/4-ével. A piskóta tetejére kenjük a maradék krémet és megszórjuk kókuszreszelékkel.

11.Akár aznap is lehet szeletelni, de egy éjszaka alatt jobban összeérnek benne az ízek.

 

Csokoládés-kókuszos álom

Hozzávalók 3 főre

3 dl tej

10 dkg vaj + a forma kenéséhez

8 dkg cukor

4 evőkanál  búzadara

12 dkg kókuszreszelék

1 tábla torta bevonó + olaj

2-3 kocka tej csoki

Elkészítés:

1.A tejet felfőzzük a cukorral és a vajjal. Mikor elolvadt a vaj, belekeverjük a 2-3 kocka tej csokit, majd a búzadarát és a kókuszt is.

2.Alaposan összekeverjük, majd letakarjuk, hogy a búzadara megdagadjon. Hagyjuk kihűlni.

3.Kissebb négyzet vagy téglalap formát alaposan kivajazunk.

4.Beleterítjük a kihűlt masszát, felolvasztjuk a tortabevonót kevés olajjal (gőz fölött) az előírt módon, és ezt pedig a gríz tetejére simítjuk.

5.Fagyasztóba tesszük 10 percre, majd a hűtőbe. Szeletelés után fogyasztható. Jó étvágyat!

 

Mogyorós Sütemények

 

Mogyorós süti

Hozzávalók 6 főre

10 dkg török mogyoró

12,5 dkg puha vaj

12,5 dkg porcukor

3 tojás

1/2 citrom lereszelt héja

1/2 csomag  sütőpor

10 dkg liszt

1 csomag  vaníliás cukor

mázhoz:

10 dkg étcsokoládé

5 dkg vaj

Elkészítés:

1.A mogyorót szárazon felhevített serpenyőben kissé megpirítjuk, majd amennyire csak tudjuk ledörzsöljük a vékony, barna héját (nem tragédia, ha némi marad rajta...) és finomra daráljuk.

2.Robotgépben a puha vajat a kétféle cukorral habosra keverjük.

3.Hozzáadjuk egyenként a tojássárgájákat. Alaposan kikeverjük.

4.Mehet bele a citromhéj, a sütőporral és mogyoróval elkevert liszt is, kisebb adagokban.

5.Végül a tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a vajas-cukros masszába.

6.Egy őzgerincformát alaposan kivajazunk, belesimítjuk a masszát és légkeverésen 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük (tűpróba!). (Néha persze ránézünk, és ha nagyon elkezdene pirulni a teteje, konyhai papírtörlővel letakarjuk.)

7.A sütőből kivéve kiborítjuk a sütit a formából, hagyjuk kihűlni.

8.A csoki mázhoz gőz felett megolvasztjuk a kisebb darabokra tördelt csokoládét, belekeverjük a vajat és bevonjuk vele a sütit.

9.Hogy még mutatósabb legyen, durvára vágott mogyorót szórhatunk a tetejére.

10.Megvárjuk, míg megdermed a csoki máz a sütin, s csak aztán kínáljuk:-). (Hűtőbe téve felgyorsíthatjuk az utolsó fázist.)

 

Földimogyorós csokis sütemény

Hozzávalók egy 25 cm-es püspökkenyér formához:

2 tojás

10 dkg barna nádcukor

1,5 dl tej

15 dkg liszt

1 teáskanál sütőpor

csipet só

8 dkg darált földimogyoró

5 dkg finomra vágott ét csoki (ha lehet, süthető fajta)

5 dkg olvasztott vaj

A csoki mázhoz:

5 dkg jó minőségű étcsokoládé

3-4 ml tejszín

A tálaláshoz:

mazsolalekvár

Elkészítés:

A süteményhez  simára keverjük az egész tojásokat a nádcukorral, hozzáadjuk a tejet és habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval, majd a tojásos keverékkel simára dolgozzuk. Spatulával hozzáforgatjuk a darált földimogyorót és a csokoládét, majd végül az olvasztott vajat. Tapadásmentes sütőpapírral bélelt kenyérformában, előmelegített sütőben 180 fokon 20-30 perc alatt tűpróbáig sütjük.

A csoki mázhoz felforrósítjuk a tejszínt és leöntjük vele az apróra tört csokoládét. Kevergetjük, míg selymesen krémessé válik, majd rásimítjuk a kihűlt sütemény tetejére.

 

Berlini mogyorós süti

Hozzávalók 8 főre

100 g puha vaj

160 g cukor

6 tojás

1/2 citrom reszelt héja

50 g liszt

1/2 csomag sütőpor

250 g darált mogyoró / dió / mandula

Elkészítés:

1.A cukrot krémesre keverjük a vajjal, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat meg a citromhéjat is.

2.A lisztet összekeverjük a darált mogyoróval és a sütőporral.

3.Összemixeljük a két részt, majd kivajazott vagy kibélelt tepsibe vagy tortaformába öntjük a tésztát.

4.Mehet a sütőbe, a végén tűpróba, esetleg porcukor a tetejére, finom kávé mellé!

 

Mandulás Sütemények

 

Mandulás-fahéjas kocka

Hozzávalók:

A tetejére

porcukor

A tepsi kikenéséhez

Rama

A vaníliahabhoz :

4 evőkanál kristálycukor

1 Bourbon vaníliarúd

5 dl tej

kis darabka citromhéj

4 tojás

1 csapott evőkanál Dr. Oetker Vanília Krémpuding

A tésztához :

25 dkg kristálycukor (még jobb, ha barna cukor)

3 tojás

25 dkg finomliszt

1 kiskanál őrölt fahéj

1,5 dl főzőtejszín

fél kiskanál szódabikarbóna

10 dkg tisztított mandula

25 dkg Rama

Elkészítés:

A sütőt bekapcsoljuk, és közepesen forróra előmelegítjük. A puha Ramát először magában, majd a cukorral keverjük habosra. A tojásokat egyesével beledolgozzuk. A lisztet a fahéjjal és a szódabikarbónával összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk a tejszínnel együtt. A mandulát durvára vágjuk, szintén a masszába keverjük. Ezután egy Ramával kikent kb. 30x20 cm-es tepsibe vagy tűzálló tálba simítjuk, majd az előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C), 30-35 percig sütjük. Melegen, kockákra vágva tálaljuk, porcukorral behintjük, és az ugyancsak meleg vaníliahabbal körbeöntjük. A vaníliahabhoz a tejet a félbehasított vaníliarúddal (kevésbé ízes, de takarékosabb megoldás, ha a vaníliarúd helyett kb. 2-3 csomag vaníliás cukorral készítjük) felforralunk, a cukros-lisztes (esetleg vaníliás pudingporos) tojássárgájára szűrjük, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük, végül a tojáshabot beleforgatjuk.

 

Mandulás-túrós

Hozzávalók:

A díszítéshez :

10 dkg szeletelt mandula

A sütőlap kikenéséhez

Rama

A rátéthez :

egy csipet só

5 dkg aprított mandula

5 dkg mazsola

25 dkg sovány túró

2 csapott evőkanál Dr. Oetker étkezési keményítő

1 csomag Dr. Oetker vanillincukor

7,5 dkg kristálycukor

5 db tojás

20 dkg Rama

A tésztához :

2 db tojás

fél teáskanál só

37,5 dkg finomliszt

1,25 dl tej

6 dkg kristálycukor

fél csomag Dr. Oetker instant élesztő

5 dkg Rama

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, 1 teáskanál cukrot adunk hozzá, belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk és kb. 10 percre meleg helyre tesszük, amíg az élesztő feljön a tetejére. A lisztet a maradék cukorral, a sóval, a megolvasztott Ramával és a tojásokkal egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és sima, hólyagos tésztát dagasztunk. Ezután letakarjuk és 30 percig kelesztjük, amíg a térfogata a kétszeresére nő. A rátéthez a Ramát megolvasztjuk, majd lehűtjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, az étkezési keményítővel és a túróval elkeverjük. Ezután a Ramát, a mazsolát és az aprított mandulát keverjük hozzá. Az élesztős tésztát, ha megkelt, kinyújtjuk és Ramával kikent sütőlapra fektetjük, majd 15 percig pihentetjük. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá felverjük és a túrókrémhez adjuk. A krémet a tésztára kenjük. A mandulaszeleteket a tetejére szórjuk, majd előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 30 percig sütjük.

 

Karamellás-mandulás kalács

Hozzávalók

A töltéshez :

1 kiskanál őrölt fahéj

5 evőkanál kristálycukor (barna cukor is lehet)

3 dkg Rama

A tetejére :

2 evőkanál kristálycukor

10 dkg vékony csíkokra vágott, hámozott mandula (készen így kapható)

6 evőkanál méz (kb. 10 dkg)

6 dkg Rama

A tésztához :

2 db tojás

5-6 dkg mazsola

10 dkg vékony lapocskákra vágott, hámozott mandula

50 dkg finomliszt (a fele rétesliszt vagy Graham-liszt is lehet)

3 dkg Dr. Oetker Instant Élesztő

10 dkg kristálycukor (kb. 5 evőkanál)

1,5 dl tej

8 dkg Rama

Elkészítés:

A tejet a cukorral és a Ramával addig melegítjük, míg az utóbbiak föl nem olvadnak benne. Ha már csak langyos, az élesztőt belemorzsoljuk. A lisztet –miután 1 evőkanálnyit kivettünk belőle – tálba szitáljuk, a mandulalapocskákkal, a mazsolával, a tojásokkal és az élesztős keverékkel 2-3 perc alatt összegyúrjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen kb. 20 percen át kelesztjük. Ezalatt a tetejére való Ramát, mézet, cukrot és csíkokra vágott mandulát serpenyőbe rakjuk, 3-4 perc alatt világosbarnára pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy túl karamellizáljuk, hiszen még sülni fog a tésztával. Ezután egy 25-26 cm átmérőjű, Ramával kikent, belisztezett tortaformába rakjuk, elsimítjuk. A tésztát enyhén meglisztezett (a tészta gyúrásánál félretett) gyúrólapon kb. 20x40 cm-re lapítjuk, 3 dkg olvasztott Ramával megkenjük. A cukrot a fahéjjal összekeverjük, a tésztára szórjuk, és fölhengergetjük, ahogyan a bejglit szokás, majd 10-12 darabra vágjuk. Egyenként kissé meggömbölygetjük, a mézes mandulára rakjuk. Letakarva további 30 percen át kelesztjük, végül előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit erősebb lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) 30 percen át sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni.

0.027 mp