Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Kelttészták és gyors sütemények

 

Sütemények

 

Mézes Zserbó

Hozzávalók, tésztához:

15dkg porcukor, 2 evőkanál méz, 1 teáskanál szódabikarbóna, 3dkg zsír, 2 evőkanál tej, 2 egész tojás, 45dkg liszt.
Elkészítés: A mézet a zsírral felolvasztjuk és a többit hozzágyúrjuk, majd lapokban kisütjük.
Krém: 20dkg porcukor, 3dl tej, 3 evőkanál gríz, 10dkg vaj.
A tejben a grízt megfőzzük, a cukrot a vajjal kikeverjük és a többit összedolgozzuk. A lapokra a krém alá rummal elkevert baracklekvárt kenünk, és a tetejére csokoládé mázat teszünk.

 

 

 

Skót Krémes

Hozzávalók, tésztához:

30dkg liszt, 10dkg margarin, 5dkg porcukor, 1 tojás, 1 csomag szalakáli, fél deci tejföl(20g)
Elkészítés: A szalakálit egy kanál tejben feloldjuk.  A lisztet egy tálba rakjuk és hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd az egészet jól egy  összedolgozzuk, és  lapokat sütünk belőle.
Krém:1. 4dl tej, 4 kanál liszt, 2 csomag vaníliás cukor.
2. 1l tej, 20-25dkg cukor, 3 tojás, 10dkg liszt, 2 csomag vaníliás cukor. Az egészet összefőzzük.

 

 

 

Tavaszi Virág

Hozzávalók, tésztához:

1 csomag készen kapható mogyorótorta, süteménypor, 125g puha vaj, vagy margarin, 3 tojás, 7-8 evőkanál tej, vagy víz.
A süteményport a hozzávalókkal,  valamint a fahéjas máz keverékkel sima tésztává keverjük és 26cm átmérőjű kizsírozott tortaformában megsütjük. A süteményt 180C előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. A kész süteményt kivesszük a sütőből és a formából, majd hagyjuk kihűlni, utána félbe vágjuk.
Töltelék, és díszítés: 4 evőkanál eperlekvár, 1 pohár tejszín(200g) 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag habfixáló por, ízlés szerint friss gyümölcs (Pl. sárgabarack, kivi, eper) ½ csomag színtelen tortazselé, 1 evőkanál cukor.
A lekvárt  rákenjük az alsó tortalapra. A tejszínből a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk. Egy részét a lekvárra kenjük, majd ráhelyezzük a másik lapot is és végül a tortát bevonjuk a tejszínhabbal. A gyümölcsöt felaprítjuk és virág alakban gyümölcs virágot. A tortát tálalásig hűtőbe tesszük, hogy egy kicsit megdermedjen.

 

 

Joghurtos Citromtorta

Hozzávalók, tésztához:

200g liszt, 1 tojás, 3 evőkanál cukor, 100g vaj  vagy  margarin, zsír a forma kikenéséhez, szárított borsó az elősütéshez.
A lisztből a tojásból, a cukorból és az apróra vágott vajból vagy margarinból sima tésztát gyúrunk.  A tésztát 30 percig hűtőben pihentetjük, majd kinyújtjuk. A tésztával kibélelünk egy 26cm átmérőjű tortaformát  és a forma szélére peremet húzunk. A tésztára sütőpapírból korongot vágunk ki és ebbe tesszük a  szárított borsót és így  elősütjük. A tortalapot előmelegített sütőben 30 percig sütjük. A kisült tésztáról eltávolítjuk  a sütőpapírt a borsóval együtt. Kivesszük a formából és hagyjuk kihűlni.

Töltelék: 15 lap világos zselatin, 750g sima joghurt, 200g cukor, 1 citrom reszelt héja és leve, összekeverjük a cukorral és a citrom reszelt héjával.. A zselatint előírás szerint eloldjuk, és a joghurtos krémhez adjuk. A krémet hideg helyre tesszük. Amikor a krém dermedi kezd óvatosan belekeverjük a kemény habbá vert tejszínt. A tortalapot tálra helyezzük rátesszük a sütőforma korongját és beletöltjük a krémet. A tortát 4 órára hűtőbe tesszük.
Tortazselé: 2 db citromízű filteres tea, 1 zacskó színtelen tortazselé, 2 evőkanál cukor, 1-2 csokor friss citromfű.
¼ l vizet felforralunk és beletesszük a teát, majd 10 percig állni hagyjuk. A tortazselét az előírás szerint a cukorral és a teával készítjük el. A citromfüvet megmossuk megszárítjuk, majd a száráról leszedjük a leveleket. A tortát a citromfű levelekkel díszítjük, és bevonjuk a zselével. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

 

 

Szász Kalács

Hozzávalók, tésztához:

500g liszt, 30g élesztő, 60g cukor, 1,5dl tej, 60g  margarin, 1 egész tojás, só, reszelt citromhéj. A hozzávalókat egy nagy tálba öntjük és jól összedolgozzuk, amikor a tészta összeállt 30 percig kelesztjük meleg helyen. A megkelt tésztát kerekre kinyújtjuk és  megtöltjük a töltelékkel, majd egy 30cm formába tesszük és kb. 30cm széles peremet készítünk neki. Előmelegített sütőben 60 percig sütjük.
Töltelék: 500g túró, 3 tojássárgája, 100g cukor, 100g mazsola, őrölt mandula vagy dió, 100g vaj, 2dl rum, 1,8l tejszín. A túróhoz hozzáadjuk  a cukorral  habosra kikevert tojássárgáját és a többi hozzávalóhoz keverjük.

 

 

Húsvéti Torta

Hozzávalók, piskótatészta:

Elkészítés:

4 tojás, 4 evőkanál langyos víz, 4 evőkanál cukorszirup, 60g liszt, 60g keményítő, 1 teáskanál sütőpor.
A tojássárgáját a langyos vízzel habosra keverjük, folyamatosan adjuk hozzá a cukorszirupot.  A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és hozzáadjuk a sárgájához. Majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a keményítőt óvatosan összedolgozzuk az egészet.

  Töltelék:

4-6db szeletelt körte, barack befőtt, 2 tojássárgája, pici zselatin egy fél citrom leve, 500g krémtúró, 4 evőkanál baracklekvár.
A körtét, barackot szeletekre vágjuk, a citrom levét pici cukorral habosra keverjük, és a túrókrémhez adjuk, majd ebbe beletesszük a zselatint, és hagyjuk megdermedni. A piskótát 3 részre osztjuk.  Először az egyik részre kenjük a lekvárt, a gyümölcsöt és megint a krémet végül ráhelyezzük a piskóta utolsó lapját. 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Díszítés:

300g tejszín, 1 csomag vaníliás cukor, 1 habfixáló por, 2 evőkanál csokoládé dara, (reszelt csoki) a krémmel megkenjük a piskótát és reszelt csokoládéval díszítjük a tetejét.

 

 

Narancsos Sportszelet

Hozzávalók, tésztához:

50dkg liszt, 15dkg porcukor, 5dkg ráma, 2 egész tojás,3 evőkanál kakaó, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál tejföl, 4 evőkanál méz.
Elkészítés:

A hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk, fél órát pihentetjük, majd 4 vékony lapot sütünk belőle. Laponként kb. 8-10 perc alatt megsül.
Krém: 8dl tej, 2 csomag csokoládés puding, 1 csomag vaníliás puding, 20dkg ráma, 25dkg porcukor, 3 evőkanál kakaó por, ½ teáskanál rumaroma, ½ narancs reszelt héja és leve. A tejből a narancs léből és a pudingokat egybe megfőzzük. Ha kihűlt kézi habverővel alaposan összekeverjük a maradék hozzávalókkal, majd felváltva rétegezzük. A legelső 4 lapra 1 csomag tortabevonóból (ét csokoládé) masszát készítünk.

 

 

Sport Szelet

Hozzávalók, tésztához:

30dkg darált dió, 50dkg darált keksz, 30dkg cukor, 20dkg ráma, 2dl tejszín, 10dkg kakaó por.
Elkészítés:

A tejszínt a cukorral és a vajjal összefőzzük, utána beletesszük a kakaót, majd a kekszet és a diót. Ízlés szerint tehetünk bele rumot vagy rumaromát is. Kézzel jól összegyúrjuk, és tepsibe tesszük. Ha kisült a tetejére csokoládé máz kerül(1 ét csoki+1 tejcski tejszínnel vagy vajjal elkeverjük)

 

 

Darázsfészek

Hozzávalók, tésztához:

2,5dl tej, 1 csomag élesztő, 6dkg vaj vagy zsír, 5dkg porcukor.
A hozzávalókat egy nagy tálba tesszük és jó alaposan összedolgozzuk, majd kinyújtjuk a tésztát és megtöltjük a töltelékkel.
Töltelék:

15dkg porcukor, 10dkg vaj, vaníliás tej, darált dió, vagy kakaó. Előmelegített sütőben megsütjük. Pudinggal tálaljuk.

 

 

Croissant

Hozzávalók(2 személyre)

2,5dkg élesztő vagy 1 csomag élesztő por, 1 teáskanál cukor, 0,5dl tej, 50dkg liszt, 2 tojás, 20dkg teavaj vagy 10dkg olvasztott vaj a kenéshez, 1 mokkáskanál só, 2dl víz.

Elkészítés:

1 Az élesztőt a cukros tejjel felfuttatjuk. A lisztet keverőedénybe szitáljuk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beleöntjük a tojást, hozzáadunk egy evőkanál puha vajat, ráöntjük a langyos vizet, simára dagasztjuk.
2 A tésztát olvasztott vajjal kikent formába nyomkodjuk, és 1 órát hűtőszekrényben pihentetjük. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, négyszögletesre és körülbelül fél centi vastagra nyújtjuk, majd rákenjük a vajat. Mindkét irányba háromszor összehatjuk, és még egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
3 Ezután 3mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, és vékonyan megkenjük vajjal. A tésztát kifli formájúra feltekerjük. A süteményeket  előmelegített sütőben mintegy 15 percig sütjük.  Ha ízesíteni  szeretnénk  feltekerés előtt tetszés szerint tölthetjük a kifliket nutellával, szárított sonkával vagy lekvárral.

 

0.02 mp