Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Kelt tészták

 

 

Kelt Tészták

 

 

Házi kenyér burgonyával

Hozzávalók:

1kg kenyérliszt, 2dkg élesztő, 1,5dkg só, 25dkg burgonya, langyos víz.

Elkészítés:

Az élesztőt feloldjuk 1dl langyos vízzel és kanál lisztet hozzákeverve, kovászt készítünk, amit megkelesztünk. A szitált lisztet mély tálba helyezzük, közepére tesszük az áttört, főtt burgonyát, a meglelt kovászt és langyos,  sós vízzel addig dagasztjuk, amíg a tál oldaláról és kezünkről jól leválik. A tészta középkeménységű legyen. Letakarjuk és egy órán át meleg helyen kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett deszkára kiborítjuk, újra kissé meggyúrjuk és középnagyságú lisztezett tepsibe helyezzük, ahol még ½ óráig pihentetjük. Mielőtt sütőbe tesszük tetejét éles késsel végigvágjuk. Jó meleg sütőben 50 percig sütjük. Ízesíthetjük a kenyeret köménymaggal, amit a dagasztás végén adunk hozzá.

 

 

 

Foszlós Tejeskalács.

Hozzávalók:

1kg sima liszt, 8dkg cukor, 10dkg vaj vagy 8dkg zsír, 9dl tej, 3dkg élesztő, ½ kávéskanál só.

Elkészítés:

Az élesztővel, 1dl langyos tejjel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk és langyos helyre tesszük. A cukrot, sót, a langyos tejben oldjuk fel. A lisztet a kovásszal és tejjel elkeverjük és kb. 20-30 percig dagasztjuk. A vége felé az olvasztott vajat vagy zsírt a tészta közé dolgozzuk. A tésztát a tálból kiemelve kevés liszttel meghintjük a tál alját és oldalát. A tészta tetejét gyengén meglisztezzük, letakarjuk és egyenletes langyos helyen kb. egy jó órát kelesztjük, amíg háromszorosára kel. Most lisztezett deszkára borítjuk, gyengén megformáljuk, kettőbe vágjuk és külön sodorjuk ki. A megmaradt 2dkg vajjal kenjük meg a tésztát kenőtollal, fektessük keresztbe egymásra és négyesével fonjuk meg. Zsírozott sütőlapon még ½ óráig kelesztjük, tetejét kenjük meg tojással, aki szereti kevés porcukrot is tehet a tojásba és ¾ órát egyenletes lassú tűznél sütjük. Ha a teteje erősen megbarnult, tegyünk rá fehér papírt és úgy süssük tovább.

 

 

 

Ízes Bukta

Hozzávalók:

1/2kg liszt, 2db tojássárgája,, 3dl tej, 6dkg zsír, vaj vagy margarin, 5dkg cukor, csipetnyi só, 25dkg lekvár a töltéshez.

Elkészítés:

1ld  langyos tejjel, 1/2dkg cukorral az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A tojássárgáját,  a cukorral elkeverjük, hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk és abba öntjük az anyagokat a kovásszal együtt. Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen és hozzáöntjük a langyosra olvasztott vajat, amivel szintén jól eldolgozzuk. Langyos helyen egy óráig kelesztjük. Lisztezett deszkára kiborítjuk, gyengén átgyúrjuk, 1cm vastagra kinyújtjuk, 8-10cm-es négyszögekre vágjuk, közepébe gyümölcsízt teszünk és összecsavarjuk. Ezeket megzsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük, tetejét zsírral megkenjük, ½ óráig kelesztjük és közepesen forró sütőben megsütjük. Sütés után deszkára kiborítjuk, de csak tálaláskor szegjük szét a buktákat. Cukorral tetejét meghintjük. Készíthetjük túrótöltelékkel is.

 

 

 

Aranygaluska

Hozzávalók:

A tésztához: (lásd az ízes buktánál)

Hintéshez: 20dkg darált dió, 15dkg cukor, 8dkg vaj.

Elkészítés:

Az ízes bukta tésztájának összetétele szerint, valamivel keményebb masszát készítünk. Ha megkelt, borítsuk ki az egészet deszkára és egész apró pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, bezsírozott kuglófformába helyezzünk belőle egy sort és mindegyiket kenőtollal kenjük be vékonyan vajjal. Minden sor tésztát hintsünk meg bőven diós cukorral. Újból kelesztjük még egyszer akkorára, majd lassú tűznél süssük. Ha megsült tálra borítjuk, vaníliás cukorral megszórjuk és melegen tálaljuk. Nem vágjuk, hanem tépjük. Vaníliamártást adunk hozzá. Ha nincs megfelelő nagyságú kuglófsütőnk a megadott anyagot két kisebb formában is elkészíthetjük.

 

 

 

Apró fonott kalács.

Hozzávalók:

24db-hoz: 60dkg liszt, 8dkg vaj, 8dkg cukor, 3dl tej, 2db tojássárgája+1 a kenéshez, 1/2dkg só, 4dkg mazsola.

Elkészítés:

2dl langyos tejben 4dkg élesztőt feloldunk és 25dkg liszttel és egy dkg cukorral félsűrű kovászt készítünk, amit kétszeresére kelesztünk. A tojássárgáját a cukorral, vajjal és a sóval elkeverünk, a megmaradt tejjel feloldjuk és a megkelt kovásszal együtt a többi liszthez adjuk. Az anyagokat összekeverjük és deszkára téve jól meggyúrjuk. Keményebb tésztát kapunk, mint az eddigiek voltak. Utoljára hozzágyúrjuk a tisztított mazsolát és egy tálban letakarva 30 percig meleg helyen pihentetjük. Most a tésztát henger alakúra formáljuk és 24db-ra vágjuk. Az egyes darabokat ujjnyi vastagra 30cm hosszúra kisodorjuk, duplán összecsavarjuk és a tészta két végét a fonottas felső végéhez visszahajtjuk és  a két  végét aljára dugjuk. Így  kis fonott kalácsot kapunk.  A fonottasokat zsírozott sütőlapra helyezzük egész felvert tojással megkenjük és 30 percig kelesztjük. Ezután újra megkenjük és még 10 percig kelesztjük. Egyenletes jó tűznél 20 percig sütjük.

 

 

 

Cseh fánk.(talkedli)

Hozzávalók:

40dkg liszt, 2dkg élesztő, 2 tojás ½ liter tej, 10dkg cukor, olaj vagy zsír a kisütéshez, 25dkg lekvár.

Elkészítés:

A lisztet egy 3 literes fazékba öntjük, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntünk 2dl langyos tejet, hozzáadjuk az észtőt 2dkg cukorral és kissé megkelesztjük. Most a kovászhoz keverjük a 2 tojássárgáját, a sót, a többi tejet és az egészet fakanállal kb. 10-15 percig jól felverjük vagy géppel bedagasztjuk. Egész gyenge, lágy tésztát kapunk. Melegített fedővel lefedjük és ¾ órán át kelesztjük. Ezután hozzákeverjük a 2 tojás keményre vert habját, s azzal még néhány percig újrakelesztjük. A tükörtojássütőben zsírt forrósítunk, zsíros kanállal a tésztából beleszaggatunk és  nem túl gyorsan, hogy a közepe is átsüljön mindkét oldalát megsütjük. Cukorral meghintve, lekvárral melegen tálaljuk. Négy személyre a fele mennyiség is bőven elegendő.

 

 

 

Szalagos Fánk

Hozzávalók:

28-30db-hoz: 1/2kg liszt, 2dkg élesztő, 5dkg porcukor, 5dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 pohár rum, késhegynyi só, kb. ½ liter tej, 1 liter olaj, vagy 1kg zsír a sütéshez.

Elkészítés:

A lisztet langyosítsuk meg, a helyiség,  ahol dolgozunk egyenletes meleg, huzatmentes legyen. A takaró kendő, a gyúródeszka szintén meleg legyen.
3dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgáját elkeverjük, az érett kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva, még kb. ½ órán át kelesztjük. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos. A fánkot középforró bő zsírban, egyenletes tűzön sütjük. A zsiradék hőfokát próbafánk-darabokkal próbáljuk ki. Ha túl forró a zsír, akkor hirtelen sül  és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos. A megkelt fánk felső része kerüljön a sütéskor alulra, egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki, tiszta papírosra, s még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk.

 

 

Orosz élesztős lepénykék.(Blinis)

Hozzávalók:

(6-8 személyre) 25dkg liszt, 1dkg élesztő, 3,5dl tej, 3db tojás, 1/2dl tejszín, egy csipet só, 25dkg zsír, 5dkg vaj.  

Elkészítés:

1dkg élesztőből kevés langyos tejből és lisztből híg kovászt készítünk és 2 órán át kelesztjük. A lisztet egy tálba tesszük, és hozzáadjuk a megkelt kovászt, és kb. 3ld langyos tejjel jól összedolgozzuk.(fakanállal keverjük) Utána ismét kb. ½ órával az elkészítés előtt beletesszük 3 tojássárgáját, és az egy csipet sót, és a 3 tojásfehérjéből keményre vert habot, 1/2dl tejszínből vert habot is, és 3dkg olvasztott vajat. Meleg helyre tesszük és 20 percig pihentetjük, utána serpenyőben felmelegítjük a zsírt és merőkanállal egymás mellé kis halmokat szaggatunk ki a tésztából, és mérsékelt tűznél mindkét oldalát pirosra sütjük, és vajjal kikent tepsibe tesszük melegen tartjuk.

 

0.031 mp