Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Kelt Péksütemények

 

 

 

Kelt Péksütemények

 

 

 

   Briós

    Hozzávalók / 6 adag

    40 dkg finomliszt

    10 dkg rétesliszt

    5 dkg vaj

    5 dkg porcukor

    2.5 dkg élesztő

    2.5 dl tej

    3 db tojássárgája

    1 csipet só

    1 db tojás (a kenéshez)

    1 evőkanál  cukor (a szóráshoz)

       Elkészítés:

  Az átszitált lisztet egy tálba szórjuk, és a közepén kis lyukat csinálunk. Ide kerül a porcukor, az élesztő és a langyos tej. 15 percig hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.

 Hozzáadjuk a sót, a tojás sárgákat, a vajat és türelmesen tésztává gyúrjuk. Ha kész, cipót formázunk belőle és 20-30 percet kelesztjük.

 A megkelt tésztát átgyúrjuk, 32 darabra vágjuk, és kis rudakká sodorjuk, majd brióssá formázzuk.

 Sütőpapírral fedett lemezre helyezzük őket, megkenjük a tojással és további 40 percig kelesztjük.

 Ismét megkenjük tojással, megszórjuk kristálycukorral és 200 fokon (kb. 15 perc alatt) fényes arany barnára sütjük.

 

 

 

   Házi vajas kis kifli

   Hozzávalók / 6 adag

    60 dkg finomliszt (BL-55)

    4 dl tej

    3 dkg élesztő

    5 dkg vaj (olvasztott)

    1 csapott evőkanál  cukor

    1 evőkanál  só (csapott)

    1 db tojás (kenéshez)

     Elkészítés:

1-2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.

Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, majd hozzákeverjük a sót és a cukrot.

 A lisztbe beledolgozzuk a felfuttatott élesztőt, és a többi tejet, majd kézzel simára gyúrjuk.

Hozzáöntjük az olvasztott vajat, és újra simára dolgozzuk (5 perc). Ha túl lágy, pici lisztet adhatunk még hozzá, hogy könnyebben lehessen kidolgozni.

6 egyenlő részre osztjuk, cipókká formáljuk.

Lisztezett deszkán 20-25 cm átmérőjű körlapokká nyújtjuk.

Minden lapot 8 cikkre vágunk.

A cikkeket a szélesebbik végüknél kezdve feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk.

 Egymáshoz nem túl közel, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, tetejüket felvert tojással megkenjük.

10-15 percig kelni hagyjuk, majd megsütjük.

 

 

 

   Császárzsemle

   Hozzávalók / 3 adag

    25 dkg kenyérliszt BL80

    25 g friss élesztő

    1.25 dl tej (langyos)

    1 teáskanál cukor

    1 kávéskanál  só (púpozott)

    3 evőkanál  vaj

     Elkészítés:

 Keverőtálba szitáljuk a lisztet. Kezünkkel mélyedést készítünk a közepébe, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáöntjük a tejet, rászórjuk a cukrot és letakarva 10 percre, langyos helyre félretesszük.

 Hozzáadjuk a sót és egy evőkanálnyi puha vajat, majd kézzel, vagy a robotgép dagasztókarjával tésztává gyúrjuk a hozzávalókat.

 A tészta bucit liszttel hintett tálba tesszük és meleg helyen 45 perc alatt kelesztjük.

 Átgyúrjuk a tésztát, hat egyenlő részre osztjuk, mindegyikből golyót gömbölygetünk és vajjal vékonyan kikent tepsire/ sütőlemezre sorakoztatjuk, tisztes távolságban egymástól.

 Következik a második, ezúttal 30 perces kelesztés.

 Közben a sütőt előmelegítjük: légkeverésen 180 fokra.

 Kelesztés után kereszt alakban bevágjuk a zsemlék tetejét, bedugjuk a sütőbe és kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

 Evőkanálnyi vajat olvasztunk és megkenjük vele a még forró zsemléket.

 

 

 

   Békebeli kifli

   Hozzávalók / 5 adag

    60 dkg finomliszt (finom)

    2 kávéskanál  só

    2.5 dkg élesztő

    0.5 dl napraforgó olaj

    3 dl tej

    0.5 evőkanál  cukor

    1 teáskanál szezámmag

    1 teáskanál lenmag

    só ízlés szerint

     Elkészítés:

 Cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.

 A lisztben elkeverjük a sót és a felfuttatott élesztőt.

 Dagasztáskor adjuk hozzá az olajat apránként.

 Jól kidolgozzuk, majd duplájára kelesztjük.

 Ha megkelt, 10 részre osztjuk, kis golyókká formáljuk.

 Mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.

 Feltekerjük és kiflit formázunk belőle.

  Fél órát kelesztjük.

  Egy nagyobb edényben egy evőkanál cukorral iízet forralunk.

  Egy szűrőlapáttal a víz alá nyomjuk egyenként a kifliket kb. 5 mp-ig, majd sütőpapíros tepsibe rakjuk őket.

 A tetejét megszórjuk magokkal vagy tengeri sóval.

 Forró sütőben sütjük.

 

 

 

   Házi vajas croissant

   Hozzávalók / 6 adag

   A tésztához:

    50 dkg finomliszt

    140 ml zsíros tej

    140 ml víz

    55 g cukor

    40 g puha vaj

    11 g instant élesztő

    5 g só

Az összeállításhoz:

    300 g jéghideg vaj

    1 db tojás

      Elkészítés:

 A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük, és alaposan összedolgozzuk. Mindegyik hozzávaló legyen szobahőmérsékletű.

 Ha kész, formázzunk belőle gombócot, kicsit lapítsuk ki, és tegyük egy tálba, amit tetővel le is tudunk zárni, hogy ne száradjon ki. Tegyük hűtőbe egy egész éjszakára (de legalább 8 órára).

 Másnap vegyük elő a 300 g vajat a hűtőből. Vágjuk ujjnyi vastag, kb. 5 centi hosszú téglalapokra. Tegyünk a munkalapra egy sütőpapírt, és helyezzük rá a vajdarabokat úgy, hogy egy kb. 15x15-ös négyzetet kapjunk.

 Helyezzünk rá egy másik sütőpapírt, és kezdjük el nyújtani mindkét irányba, hogy megmaradjon a szabályos négyzet. Nem baj, ha kicsit túlnyújtjuk, de akkor a végén a feleseget vágjuk le, tegyük vissza a vajra, és dolgozzuk bele. Ne nyújtsuk túl sokáig, mert a vaj túlpuhul, és nem tudunk vele tovább dolgozni!

Ha kész a 15x15-ös vajdarabunk, tegyük vissza a hűtőbe.

 Elővesszük a tésztát, és nyújtsuk ki egy 26x26-os négyzetre. Lisztezzük meg a munkafelületet, de ne túlságosan. A tészta nem nagyon ragad, a croissantnak viszont nem tesz jót a sok liszt.

 Ha kinyújtottuk, vegyük elő a hűtőből a vajat, csomagoljuk ki a sütőpapírból, és helyezzük a tészta közepére, 45 fokkal elforgatva. Vagyis, a tésztának az oldala van előttünk a munkafelületen, a vajas résznek pedig az egyik sarka.

 A tészta sarkait az óramutató járásának megfelelő irányban hajtsuk rá a vajas részre. Ha ügyesek voltunk, pont befedi minden irányból, nem lóg túl sehol.

 Kezünkkel kicsit lapogassuk le, hogy mindenhol legyen belül vaj. Kevés liszttel hintsük meg a munkafelületet, fordítsuk meg a tésztát (az a rész kerüljön alulra, ahol a hajtás van), és óvatosan kezdjük el nyújtani. Most már az a cél, hogy egy 20x60 centis, téglalap alakú tésztát kapjunk. A nyújtást középről indítsuk, és félúton fordítsuk meg a tésztát 180 fokkal, hogy teljesen egyenletesen eloszlassuk benne a vajat.

 Ha kész, a tészta alsó részét hajtsuk fel a kétharmadáig, majd hajtsuk rá a felső részt is, hogy teljesen fedjék egymást. Nézzük meg, hogy hogyan áll előttünk a tészta, mert hűtés után ehhez képest 90 fokkal kell majd elforgatni!

 Takarjuk a tésztát folpackba, tegyük tálcára vagy deszkára, hogy ne deformálódjon, és tegyük a hűtőbe fél órára.

 Vegyük ki, forgassuk el a már említett 90 fokkal, és nyújtsuk ismét 20x60 centisre. Hajtsuk harmadába, mint először, és ismét hűtsük be 30 percre.

 Még egyszer nyújtunk és hajtogatunk, tehát összesen háromszor. Hűtőbe tesszük egy újabb éjszakára.

 Kivesszük a tésztát, enyhén lisztezett munkafelületen 20x110 centisre nyújtjuk.

 A tészta hosszú oldalának egyikénél 12,5 centinként bemetszést ejtünk egy késsel vagy pizza vágóval. Szemben lévő oldalán az első bemetszés 6,5 centinél ejtjük, majd itt is 12,5 centinként folytatjuk, így tökéletes háromszögeket tudunk vágni a tésztából. Ha ügyesek voltunk, pont 15 háromszöget kapunk a végére.

 A háromszögek legrövidebb részén ejtsünk egy 1,5 cm-es bemetszést, és annál az oldalnál fogva tekerjük fel óvatosan a croissantjainkat. Egy tojást keverjünk össze egy ek hideg vízzel, és óvatosan kenjük meg a tetejüket.

 Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy legyen helyük nőni a tepsiben.

 Hagyjuk magukra őket egy-másfél órára. Ne tegyük őket túl melegre, mert 25 fok felett a vaj elkezd kifolyni a tésztából.

  A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Tegyük be a croissant, és 6 perc után mérsékeljük a hőfokot 165 fokra, és süssük még 9 percig.

 Ha kész, vegyük ki, és tegyük rácsra. Várjuk meg, míg langyosra nem sül, és már fogyaszthatjuk is. :)

 

 

   Bagel

   Hozzávalók / 5 adag

   A tésztához:

    50 g élesztő

    2 teáskanál cukor (kristály)

    400 ml víz (langyos)

    700 g finomliszt

    1 teáskanál  só

    1 teáskanál  fekete bors (frissen őrölt)

    1 evőkanál  vaj (szobahőmérsékletű)

    2 evőkanál  vaj (olvasztott)

     A főzéshez:

    50 g cukor

    2 teáskanál  szódabikarbóna

    1000 ml víz

     A tetejére:

    1 db tojásfehérje

    1 teáskanál  víz

    4 dkg mák

      Elkészítés:

 A szétmorzsolt élesztőt a cukros vízben felfuttatjuk.

 A lisztet nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, borsot és a puha vajat, elkeverjük. A felfutott élesztőt beleöntve, puha, sima tésztává dagasztjuk.

 A tésztából 10 egyforma golyót gömbölygetünk, olvasztott vajjal kikent tepsire helyezzük a tészta bucikat, tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, konyharuhával lazán letakarjuk és fél órán át kelni hagyjuk. Ez idő alatt kb. duplájára nőnek a tésztagolyók.

 Közben előmelegítjük a sütőt: légkeverésen 200 fokra. Egy lábasban felforraljuk a vizet a cukorral és a szódabikarbónával.

 A duplájára kelt tészta bucik közepébe ujjunkkal lyukat fúrunk és az így kapott tésztagyűrűket egyesével 1-1 percre a meleg, de már nem lobogó cukros-szódabikarbónás vízbe tesszük. Habszedő kanállal kivesszük és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.

 A tojásfehérjét elkeverjük a teáskanálnyi vízzel és megkenjük vele a bagelek tetejét. Meghintjük mákkal és mehetnek is a sütőbe 15-20 perce, míg aranyszínűek és ropogósak nem lesznek.

 Langyosan a legfinomabb.

 

 

 

   Cseh sörperec

   Hozzávalók / 4 adag

   A tésztához:

    40 dkg finomliszt

    3 dkg élesztő

    1 teáskanál  só

    1 csipet cukor

    6 dkg vaj

    2.5 dl sör

     A kenéshez:

    1 db tojássárgája

    só ízlés szerint (durva szemű)

     Elkészítés:

  Az élesztőt kevés langyos vízben felfuttatjuk a cukorral. A lisztben elmorzsoljuk a puha vajat, belekeverjük a sót, majd az élesztős víz és a sör hozzáadásával közepes keménységű tésztát dagasztunk.

 Duplájára kelesztjük, majd enyhén lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk. A tésztából kb. 1 cm vastag, 40 cm hosszú rudakat sodrunk, amelyekből pereceket formázunk.

 A tojássárgáját egy pici sörrel elkeverjük, majd megkenjük a pereceket. Durva szemű sóval megszórjuk, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.

 

 

 

   Ciabattini

   Hozzávalók / 6 adag

   Az elő tésztához:

    500 g finomliszt

    40 g friss élesztő

    1 teáskanál cukor

    500 ml víz (langyos)

     A tésztához:

    250 g finomliszt

    1 teáskanál cukor

    160 ml olívaolaj

    3 teáskanál só

     Elkészítés:

    Az elő tésztához:

A lisztet egy tálba szitáljuk. A közepébe egy mélyedést nyomunk. A mélyedésbe öntjük a vízben feloldott élesztőt és cukrot. Kevés liszttel elkavarjuk. Az elő tésztát megszórjuk kevés liszttel, lefedve 60 percig hagyjuk kelni.

 A tésztához: Az elő tésztát a maradék hozzávalókkal sima tésztává gyúrjuk, golyóvá formázzuk, és lefedve kb. 3 órát hagyjuk kelni. Átgyúrjuk, és további 3 órát hagyjuk kelni.

  A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és 3 egyenlő részre osztjuk. A részeket átgyúrjuk, kb. 2 percig hagyjuk pihenni. A részekből három 20x30 cm-es téglalapot nyújtunk, a keskenyebb végeket kb. 1 cm-re visszahajtjuk, majd a hosszanti oldalról felsodorjuk.

  A rudakat 4 egyenlő részre osztjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, letakarva kb. 30 percig kelni hagyjuk.

 Betoljuk a 250 fokra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt megsütjük.

 

 

 

   Hajtott vajas zsemle

   Hozzávalók / 4 adag

    45 dkg finomliszt (finom)

    2.5 dl tej

    2.5 dkg élesztő

    5 dkg vaj

    2 evőkanál  cukor

    1.5 evőkanál  só

    10 dkg vaj (olvasztott, a kenéshez)

      Elkészítés:

  A hozzávalókat a dagasztógépbe tesszük és készre dagasztjuk, kelesztjük. Ennek hiányában az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben, összedagasztjuk a hozzávalókat, és 1 órát kelesztjük.

 A megkelt tésztát átgyúrjuk, kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, és egy nagyobb pogácsaszaggatóval vagy pohárral korongokat szúrunk ki. A korongokat középen behasítjuk éles késsel, majdnem mintha át akarnánk vágni. (Tapasztalat, hogy elég jól mélyen be kell metszeni, különben a süléskor ismét korong alakot kapunk.)

  Eztán megfordítjuk a kör alakú lapocskát, és a sima oldalt olvasztott vajjal megkenjük, a hasíték mentén pedig összehajtjuk. Mehet is a sütőpapírral bélelt tepsibe. Az így előkészített zsemléket még 20 percig pihentetjük.

  A sütőt előmelegítjük. A tepsin kelt zsemlécskéket kívül is lekenjük vajjal, és mehet a sütőbe.

 

 

 

   Katalán bagett

   Hozzávalók / 5 adag

   Tang zhong

    12.5 dl víz

    2.5 dkg tönkölybúza liszt

     Tészta:

    15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt

    40 dkg tönkölybúza liszt

    1 dl víz

    2 dkg friss élesztő

    1 csipet cukor

    1 teáskanál só

    5 dkg vaj

    150 g joghurt

    0.5 citromból nyert citromlé (1 evőkanál)

     Elkészítés:

     Tang zhong

 A tang zhonghoz 1 dl hideg vízben 1 púpozott evőkanál  tönkölylisztet elkeverünk csomómentesre, majd felforraljuk, egy perc alatt besűrítjük sűrű krém állagúra, amit aztán lehűtünk, úgy használjuk a tésztához.

    Tészta:

 A vizet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarva habosra futtatjuk fel.

Az összes hozzávalót kenyér sütőgép üstjébe mérjük, és dagasztó programra kapcsolunk (ha nincs kenyérsütőnk, akkor kézzel összedolgozzuk kissé lágy, fényes tésztává). Kelesztő tálban kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

 A megkelt tésztát lisztezett deszkán 8-10 egyenlő részre osztjuk. Minden darabot négyzet alakúra kinyújtunk, sarkait behajtjuk, hogy épp összeérjenek (így lesz a tészta széle lekerekített), majd megfordítva, hogy felül legyen a hajtatlan felület, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól távol, mert még jócskán nőni fognak. Letakarva duplájára kelesztjük.

 A megkelt tészta tetejét hosszában késsel behasítjuk, lespricceljük langyos vízzel, és 230 fokra előmelegített sütőben hő légkeveréses sütőben  12-15 perc alatt megsütjük.

 

 

 

   Hévni

   Hozzávalók / 6 adag

   Tészta:

    7 dl tej (lehet, kicsit több vagy kevesebb kell)

    3 dkg élesztő

    1 teáskanál cukor

    100 dkg finomliszt

    1 db tojás

    0.5 dl napraforgó olaj

    2 teáskanál só

      "Töltelék"

    1 dl napraforgó olaj (lehet, kicsit több vagy kevesebb kell)

    4 evőkanál búzadara

     "Máz"

    1 dl víz

    só ízlés szerint

    2 evőkanál  napraforgó olaj

     Elkészítés:

     Tészta:

 A tejet langyosra melegítjük.

 Hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot, és félretesszük, hogy felfusson, kb. 15 perc alatt.

 A lisztet, a tojást, a sót és az olajat addig kimérjük egy tálba.

 Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és kb. 15 perc alatt simára és hólyagosra verjük.

 Félretesszük 1 órára kelni.

 Ha megkelt 4 részre osztjuk, és egyesével összedolgozzuk.

 Egyesével kinyújtjuk őket.

      "Töltelék"

 A kinyújtott tésztát megkenjük olajjal, hogy mindenhova jusson, és megszórjuk kb. 1 evőkanál búzadarával, hogy mindenhol beterítse.

 Ezután feltekerjük és összehajtjuk, mintha csomót kötnénk. Kicsit megigazítjuk, és kiolajozott tepsibe tesszük.

     "Máz"

 Egy lábasba 1 dl vizet öntünk, beleteszünk 2 evőkanál olajat és ízlés szerint sót. Forraljuk, míg a só elolvad. (Mi jó sósan szeretjük, ezért 2 teáskanállal teszünk bele. Ettől csak a teteje lesz sós.)

 Ha már mind a 4 cipónk a tepsiben van, akkor ráöntjük a sós lét, és mehet is a 180 C-ra előmelegített sütőbe 40-45 perce. (Alsó-felső sütéssel készítettem, középre berakva.)

 

 

 

    Őznyelv

    Hozzávalók / 6 adag

    A tésztához:

    2 csomag leveles tészta

    1 evőkanál  cukor (kristály)

     A krémhez:

    2 csomag csokoládés pudingpor

    3 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

    6 evőkanál  cukor

    6 dl tej

    20 dkg margarin

     Elkészítés:

 A leveles tésztát kristálycukron kinyújtjuk téglalap alakúra. Liszt helyett a tetejére is cukrot szórunk, jó bőven. Éles késsel kb. 5x10 cm-es darabokra vágjuk.

 Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kis távolságra helyezzük, a tetejét villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, amíg a tetején a cukor aranybarna színűre karamellizálódik.

 A krémhez a pudingporból, a kakaóporból és a tejből sűrű krémet főzünk, félretesszük hűlni.

 A margarint a cukorral kikeverjük, és a kihűlt pudinggal turmix segítségével alaposan összekeverjük.

 A kihűlt leveles tésztát a krémmel összeragasztjuk.

 

 

 

    Csirkemájas "bourekas"

    Hozzávalók / 4 adag

    250 g leveles tészta

    250 g csirkemáj

    1 közepes fej vöröshagyma

    2 evőkanál  kacsazsír (vagy libazsír)

    2 evőkanál  konyak

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    2 evőkanál  mustár (csapott)

    1 db tojás (a kenéshez)

      Elkészítés:

 A csirkemájat apró kockára vágjuk.

 A zsiradékon az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a konyakot és nagy lángon hagyjuk, hogy kiforrjon. A lángot kisebbre véve hozzáadjuk a májat, majd pár perc alatt (kb. 2 perc) átpirítjuk. Nem kell sokáig sütni, mert kiszárad (hiszen még a sütőben is sülni fog) és a máj úgy finom, ha szaftos.

 A tűzről levesszük, majd amikor kissé kihűlt, hozzáadjuk a mustárt is.

 A leveles tésztát lisztezett felületen kb. 2 mm vastagra kinyújtjuk és 8 darabba vágjuk.

 A tésztára ráhalmozzuk a májas tölteléket (hosszanti irányban) majd felhajtjuk a két oldalát és a végét. Célszerű felvert tojással összeragasztani az illesztéseket.

 Illesztéssel lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megkenjük felvert egész tojással, tetejét átlósan bevagdossuk és előmelegített sütőben készre sütjük.

 Tetejét megszórhatjuk szezámmaggal is. Kreatívak leveleket illetve egyéb mintázatokat is alkothatnak rá leveles tésztából.

 

 

 

   Fahéjas pálmalevél

   Hozzávalók / 6 adag

    1 csomag leveles tészta

    1 narancsból nyert narancshéj

    0.5 bögre cukor

    2 kávéskanál  fahéj (őrölt)

       Elkészítés:

  A cukrot, a fahéjat és a narancs reszelt héját összekeverjük. (Csak a legfelső részt reszeljük le, mert az alatta lévő réteg már keserű.)

  A tésztát kinyújtjuk kb. 25-30 x 50-60 cm nagyságúra, majd óvatosan felvesszük onnan, ahol ezt tettük. Akár fel is tekerhetjük a nyújtófára. Elsöpörjük a lisztet, majd a fahéjas cukor egy részével megszórjuk a nyújtódeszkát és ráfektetjük a tésztát. Kicsit bele is nyomkodhatjuk nyújtófával vagy kézzel, és a maradék fahéjas cukrot rászórjuk a tésztára. Mindkét hosszabb oldalát feltekerjük úgy, hogy középen találkozzanak.

Felszeleteljük olyan jó fél cm-esekre, és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a szeleteket, majd készre sütjük.

 

 

 

   Angol muffin(reggeli zsömle)

   Hozzávalók 8 zsemléhez:

30 dkg kenyérliszt BL 80

2 dkg élesztő

2,5 dl csap hideg víz

1 teáskanál porcukor

2 teáskanál só

2-3 evőkanál olaj a dagasztásokhoz

kevés kukoricaliszt a formázáshoz

      Elkészítés:

A hideg vízben feloldjuk az összemorzsolt élesztőt és a cukrot, de nem futtatjuk fel . A lisztet átszitáljuk egy keverőtálba  és elkeverjük  a sóval. Összeállítjuk a lágy, ragacsos tésztát, ami ugyanakkor jó rugalmas.

 Ha valaki fél a lágy tésztától, az tegyen bele 0,3 dl-el kevesebb vizet, de nem lesz ennyire levegős, könnyű a zsömle, mint, amilyenek ezek a zsömlék lesznek.

10 perc pihentetés után kivesszük a dagasztótálból a tésztát, olajjal megkenjük és könnyedén megdagasztjuk.

Megint megkenjük  egy kis olajjal. Ettől jól dagasztható lesz, nem ragad és végül bársonyos lesz a tészta, mint a pizza tészta.

20 perc múlva újra, megdagasztjuk és , megkenjük  egy kis olajjal és 30 percig pihentetjük.

A 30 perc pihentetés után még egyszer átdagasztjuk,  majd 10 perc pihentetés után kukoricaliszttel alaposan megszórt deszkára tesszük  és körülbelül 30 x 20 cm-es téglalapra nyújtjuk ki. A tészta ekkor olyan 2-3 cm magas lesz.

8 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk , a maradékot összegyúrjuk és még egy zsömlét kiszaggatunk  belőle. Összesen 8 zsömle lesz  ebből a mennyiségű tésztából.

Szilikonos sütőformába is tehetjük, vagy  sütőpapírral bélelt tepsire is. (a tepsit ki is lehet vajazni )és letakarva 30 percig kelesztetjük. Időben bekapcsoljuk a sütőt, hogy mire letelik a 30 perc és megkelnek a muffinok, addigra rendesen felforrósodjon 220 C fokra.

A forró sütőbe tesszük  és 10 perc elteltével megforgatjuk a zsömléket. Ezután  még  8 percig sütjük.

 

 

 

   Békebeli kovászos fehérkenyér és ropogós óriáskiflik

   Hozzávalók:

 Egy majdnem másfél kilós cipóhoz, és 4 db, 15 dkg-os óriáskiflihez:

100 dkg kenyérliszt BL 80

40 dkg aktív kovász (most egy kicsit többet használtam, de csak azért, mert sajnáltam leengedni a fölös kovászt a lefolyón)

6 dl hideg víz

2,4 dkg finom tengeri só (ez enyhe fajta, erősebb sóból kevesebb is elég)

    Elkészítés:

A kovászt feloldjuk  a vízben, a lisztet átszitáljuk egy keverőtálba és , elkeverjük  a sóval, majd a feloldott kovásszal. Összeállítjuk a tésztát és letakarva hagyjuk 10 percig pihenni a kelesztő tálban. Ezután könnyedén, olajos felületen megdagasztjuk , addig, amíg a tészta el nem kezd ragadni a munkalaphoz. A tálat kikenjük  kevés olajjal és a tészta tetejét is megkenjük  egy kevéssel és újra 10 percig  pihentetjük.

Megdagasztjuk olajos felületen, ugyanúgy, mint előzőleg. 20 perc múlva újra megdagasztjuk és még 30 percig pihentetjük.

30 perc múlva még egyszer átdagasztjuk , és megint 30 percig pihentetjük.

Ezután  enyhén lisztes felületen meghajtogatjuk (fentről lefelé, lentről felfelé, balról jobbra, jobbról balra) és letakarva egy órán át pihentetjük. Óránként még kétszer meghajtogatjuk, az utolsó hajtogatás után is egy órát pihentetjük Tehát összesen háromszor hajtogatjuk meg.

Kétfelé vesszük  a tésztát, leveszünk belőle körülbelül  60 dkg-ot a kifliknek, a többi tésztát előkészítjük  kenyérnek.

A kenyérnek szánt darabból cipót formázunk és teljes kiőrlésű tönkölyliszttel alaposan megszórjuk és egy  ruhával bélelt tálba tesszük az  illesztéssel lefelé.

A 60 dkg tésztát 4 részre osztjuk és egyenes kifliket formázunk belőlük. Megszórjuk teljes kiőrlésű tönkölyliszttel és búzadarával is megszórjuk majd egy  fedeles tepsibe fektetjük a kifliket. Ruhával betakarjuk  az utolsó kelesztéshez.

Másfél óra elteltével el kezdjük  előmelegíteni a sütőt 260 C fokra.

Összesen két óra kelesztés után a megformázott kenyértésztát a kezembe vesszük  és az illesztéssel lefelé beletesszük  a búzadarával megszórt, öntöttvas wokba.

Bevágjuk a kenyeret keresztben, hogy szépen megemelkedjen sütés közben és különleges formája legyen, majd alaposan megspricceljük  hideg vízzel a kenyeret  és a tepsi fedelét is , majd rátesszük a kenyérre  és betesszük  a forró sütőbe. 50 percig lefedve 260 C fokon sütjük a kenyeret, majd 200 fokra csökkentjük  a hőfokot  és még 10 percig lefedve sütjük. Az utolsó 5 percig fedő nélkül sütjük  szép pirosra, ropogósra a kovászos kenyeret. Amikor kivesszük  megspricceltem hideg vízzel, ilyenkor csak úgy pattog, recseg-ropog a héja!

Egy órán át hagyjuk a  rácson kihűlni, csak utána vágjuk fel.

Amikor kivesszük  a kenyeret a sütőből, a sütőt visszamelegítjük 260 C fokra. Amíg bemelegszik  a sütő, addig megspricceljük  a kifliket is hideg vízzel, az egyiket durva sóval, a másikat durva  köménnyel, a harmadikat lenmaggal és szezámmaggal, a negyediket mákkal szórjuk meg. A tepsi fedelét is megspricceltem hideg vízzel és rátesszük  a kiflikre.

Lefedve 30 percig sütjük  260 C fokon, majd 200 C fokon még 10 percig lefedve sütjük. Ekkor levesszük  a fedőt és 5-10 perc alatt szép barnára megsütjük a kifliket. Ha elkészült

hideg vízzel megspricceljük a kifliket is.

A kiflik 10 perc múlva fogyaszthatók!

 

 

 

0.047 mp