Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Keksztorta Receptek

Keksztorta

Hozzávalók 6 főre

40 dkg négyszögletes háztartási keksz

25 dkg puha vaj

20 dkg cukor

2 tojás sárgája

3 dkg kakaó

3 dl erős feketekávé

2 evőkanál  rum

Elkészítés:

1.A cukorral elkeverjük a kakaót és a két tojás sárgáját, hozzáadunk 1 dl kávét és gőz fölött sűrűre főzzük, majd félretesszük hűlni.

2.A vajat habosra keverjük és a kihűlt masszát hozzáadva jól összekeverjük.

3.2 dl kávéba beleöntjük a rumot, majd belemártogatjuk a kekszeket, hosszúkás tálra sorba rakjuk úgy, hogy 3x8 keksz legyen az első sor.

4.Ezt a sort megkenjük a krém 1/4-vel és rátesszük a következő sor kávéba mártogatott kekszet, megint krém, majd megint keksz következik.

5.4 sor magas lesz, a tetejét megkenjük a maradék krémmel és díszíthetjük reszelt csokoládéval.

6.Egy napra betesszük a hűtőbe.

 

 

 

Keksz szalámi

Hozzávalók 8 főre

60 dkg háztartási keksz

20 dkg Rama

4 db tojás

10 dkg cukrozatlan kakaópor

1 csomag  mazsola (ellenzők elhagyhatják)

50 dkg porcukor

fél dl rum (vagy konyak)

Elkészítés:

1.A kekszet darabokra törjük.  (Én több részletben, nylonzacskóban, klopfolóval tettem. Anno anyu még a hagyományos húsdarálóval, tárcsa nélkül darálta.)

2.A margarint lassú tűzön felolvasztjuk, hozzákeverjük a kakaót, a tojásokat, a porcukrot, a mazsolát és az alkoholt. Majd belezúdítjuk a kekszet, és egyenletesre elkeverjük.

3.Kb. 50 cm hosszú folpack-ot elterítünk a konyhapulton. Szórunk rá egy kis porcukrot, és a massza felét rúd formában elosztjuk rajta. A tetejére is egy kis porcukrot szórunk, hogy ne ragadjon, és folpackot ráhajtva, kezünkkel egyengetve rúddá lapogatjuk. A massza másik feléből még egy rudat formázunk.

4.Pár órára behűtjük, hogy szeletelhetővé váljék.

 

 

 

Csokis keksztorta

Hozzávalók 6 főre

30 dkg + 15 dkg étcsokoládé

15 dkg vaj

0,25 dl + 1,5 dl tejszín

4 dkg méz

15 dkg keksz

Elkészítés:

1.30 dkg étcsokoládét, a vajat, 0,25 dl tejszínt, és a mézet összeolvasztjuk.

2.A kekszeket egyesével négy darabra törjük, és a masszához keverjük. Egy folpackkal bélelt tortaformába öntjük az egészet.

3.15 dkg étcsokoládét és 1,5 dl tejszínt összeolvasztunk, és a masszára simítjuk.

4.Hűtőbe tesszük, míg megdermed.

 

 

 

Kávés-kekszes süti

Hozzávalók 4 főre

12 dkg puha Rama

12 dkg porcukor

4 tojás

2 csomag  vaníliás cukor

fél csomag  sütőpor

20 dkg  liszt

Krémhez:

30 dkg darált háztartási keksz

1 dl erős feketekávé

20 dkg puha Rama

20 dkg porcukor

Tetejére

cukordísz

Elkészítés:

1.A tojássárgáját a cukrokkal és a margarinnal jól kikeverjük.

2.A tojásfehérjéket felverjük kemény habnak.

3.A sütőport hozzákeverjük a liszthez, majd a habot és a lisztet felváltva elvegyítjük a tojássárgás krémben.

4.Kivajazott-lisztezett (kb. 23 x 39 cm-es) tepsibe simítjuk a masszát és előmelegített sütőben (kb. 180 fokon) tűpróbáig sütjük.

5.A krém hozzávalóit összedolgozzuk és a megsült és kihűlt tésztára kenjük.

6.Cukordísszel hintjük a tetejét.

 

 

 

Almás keksz

Hozzávalók 6 főre

50 dkg háztartási keksz (négyszögletes)

3 csomag  tejszín ízű pudingpor

1 kg alma

20 dkg cukor

8 dl víz

1 csomag  gyümölcskocsonya por

Elkészítés:

1.Lereszeljük az almát.

2.Fél liter vízben 20 dkg cukorral felfőzzük (10 perc).

3.3 dl hideg vízzel elkeverjük  a pudingot, majd a cukorral felfőzött almához öntjük és addig keverjük, míg besűrűsödik.

4.A megfőzött almás krémet a keksszel rétegezve edénybe rakjuk: 1 sor keksz,1 sor krém.

5.A gyümölcskocsonyaport az utasítás szerint elkészítjük és a sütemény tetejére  tesszük.

 

 

 

Málnás-kekszes villám süti

Hozzávalók 4 főre

20 dkg vajas keksz

2 csomag  vaníliás pudingpor

8 evőkanál  cukor

8 dl tej

20 dkg málna

5 evőkanál  narancslikőr

3 dl tejszín

mogyorós csók a díszítéshez

Elkészítés:

1.A két csomag pudingport összekeverjük a cukorral, majd csomómentesre keverjük a likőrrel, meg 5 evőkanál hideg tejjel.

2.A maradék tejet felforraljuk, a tűzről félrehúzva, hozzáadjuk a feloldott pudingport, majd folyamatos keverés mellett felforraljuk. Lehűtjük.

3.A málnából néhány darabot félre teszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk.

4.Folpack-kal kibélelünk egy 25 cm hosszú pástétomformát, és a pudingot a keksszel váltogatva, a formába rétegezzük. A pudingrétegekre 2-2 evőkanál  málnát szórunk. Felülre kekszréteg kerüljön!

5.Legalább 1 órára hűtőbe állítjuk.

6.A süteményt lapos tálra borítjuk, levesszük a folpack-ot, majd bevonjuk a kemény habbá vert tejszínnel.

7.Rámorzsoljuk a mogyorós csókot, és megszórjuk a félretett málnával.

 

 

 

Túrós-kekszes szelet sütés nélkül

Hozzávalók 8 főre

Barna tésztához:

60 dkg darált háztartási keksz

10 dkg porcukor

10 dkg kakaó -, vagy csoki por

4 dl tej

1 evőkanál  rum

Fehér krémhez:

50 dkg túró

25 dkg mascarpone

10 dkg porcukor

1 csomag zseléfix

Tetejére:

20 dkg csoki máz

Elkészítés:

1.A  barna tésztához való összetevőket jól összekeverjük, hogy sűrű "tésztát" kapjunk, és egy tepsibe beletesszük. (A 4 dl tej helyett lehet használni 2 dl tej+ 2 dl meggy lé keverékét is, úgy finomabb lesz az íze.)

2.A fehér masszához valókat szintén összekeverjük. A zseléfix elhagyható, bár használatával keményebb lesz a túrókrém, és tartást ad. A barna kekszkeverékre tesszük.

3.Tetejét csoki mázzal díszítjük.

 

 

 

Málnás-joghurtos kekszkocka

Hozzávalók 4 főre

1 csomag  vajas keksz

1 kis pohár natúr joghurt

2 dl habtejszín

25-30 dkg málna

porcukor ízlés szerint

habfixáló (szükség esetén)

Elkészítés:

1.A habtejszínt kemény habbá verjük, ha szükségesnek érezzük, tegyünk bele habfixálót.

2.A joghurtot kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a málnát, amit előzőleg villával kicsit összenyomtunk.

3.Majd a joghurtos-málnás krémet óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabba.

4.Veszünk egy kicsi tálat és az alját befedjük a vajas keksszel. Rá egy réteg krém, majd megint keksz. Egészen addig, amíg elfogynak az alapanyagok. A lényeg, hogy a tetején krém legyen.

5.Hűtőbe tesszük pár órára, majd tejszínhabbal és málnaszemekkel díszítjük.

 

 

 

Kekszes –nutellás  finomság

Hozzávalók 4 főre

1 csomag  háztartási keksz

1 ½ - 2 dl feketekávé

2 csomag  csoki puding

7 evőkanál  cukor

9 dl tej

3 evőkanál  Nutella / vagy bármilyen mogyorókrém

Bailey's krémlikőr a locsoláshoz vagy rum

2 dl Hulala(tejszín)

kevés kakaópor

Elkészítés:

1.A csoki pudingot összekeverjük a cukorral, majd kicsi tejjel simára keverjük, és hozzáadjuk a többi tejet is, lassú tűzön készre főzzük.

2.Langyosra hűtjük, többször megkeverjük, majd hozzáadjuk a Nutellát.

3.A kekszeket szorosan egymás mellé fektetjük egy tálba (pl. jénai ).

4.Kicsit meglocsoljuk a kávéval. (A kávét kb. 4 adagban használjuk fel.)

5.Majd kevés Bailey's-t öntünk rá, egyenletesen elosztva.

6.Következő lépésben a kekszeket megkenjük a pudinggal.

7.Erre megint kekszet teszünk, és ugyanúgy járunk el, ahogy indítottunk.

8.Addig rétegezünk, míg tartanak az alapanyagok.

9.A tetejére ráhalmozzuk a felvert tejszínhabot, egyenletesen elosztjuk.

10.Végül cukrozatlan kakaóporral finoman megszórjuk.

11.Hűtőbe tesszük, és kb. fél napig hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek, és hogy a keksz is megpuhuljon.

 

 

 

Kekszes-málnakrémes piskóta

Hozzávalók 4 főre

A piskótához:

5 tojás

15 dkg kristálycukor

13 dkg liszt

1-2 evőkanál  napraforgó olaj

2 evőkanál  kakaópor

1/4 csomag sütőpor

A málnakrémhez:

kb. 500 g málna (fagyasztott vagy friss)

kristálycukor ízlés szerint

2-3 evőkanál  liszt

2 dl tejszín

A puncs krémhez:

1 puncs ízű pudingpor

4 dl tej

3 evőkanál  cukor

10 dkg vaj vagy margarin

További hozzávaló:

háztartási keksz

1 tábla étbevonó

Elkészítés:

1.A piskótához az egész tojásokat a cukorral habosra verjük robotgéppel. Majd hozzáadjuk az olajat, a liszttel elkevert sütőport és a kakaóport. Ezt tovább keverjük robotgéppel.

2.A masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőbe tesszük, és tűpróbáig sütjük.

3.Megcsináljuk a pudingot a szokásos módon, csak 5 helyett 4 deciből. Ha kész, hagyjuk jól kihűlni, majd robotgéppel belekeverjük a vajat.

4.Elkészítjük a málnakrémet. A málnát ízlés szerinti cukorral össze melegítjük, majd a tejszínnel kikevert lisztet hozzáöntjük, és addig kavargatjuk, amíg sűrűsödni nem kezd. Ha kész, hagyjuk kihűlni.

5.Miután a piskótát is hagytuk hűlni, rákenjük a pudingos krémet. Erre jön egy sor háztartási keksz. Majd erre rákenjük a málnás krémet, amire szintén egy sor keksz jön.

6.A tetejét olajjal gőz fölött felolvasztott csokival fedjük be.

7.Pár órára vagy egy estére hűtőbe tesszük.

 

 

 

Kekszes túrópiramis

Hozzávalók 10 főre

30-35 db szögletes vajas keksz (Petit Beurre, Butterkeks stb.)

25 dkg Rama

25 dkg túró

20 dkg porcukor

1 csomag  vaníliás cukor

1 tojás

kakaópor (cukrozatlan)

kb. 2 dl tej

alufólia

Elkészítés:

1.Habosra keverjük a margarint a porcukorral, majd belekeverjük a tojást és a vaníliás cukrot.

2.A krémet elfelezzük, az egyik részéhez hozzáadjuk a túrót, a másikhoz pedig a kakaót.

3.A tejet megmelegítjük, belemártogatjuk a kekszeket (éppen csak megforgatjuk a tejben, nehogy szétázzon), és alufóliára 3x5-ös sorba fektetjük, és ezt még egyszer megismételjük (2 rúd lesz). Az 5-ös sorokban a kekszek a hosszabb oldalukkal kapcsolódnak.

4.Ezeket a 3x5-ös alapokat bekenjük a kakaós krém felével, és a középső sorra ráhalmozzuk a túrós krém felét, majd a két szélső kekszsort az alufólia segítségével a középső sorra ráhajtjuk. Megismételjük.

5.Hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára.

6.Mind megesszük!

7.Újrakezdjük!

 

 

 

Keksztorta gesztenyekrémmel

Hozzávalók:

25 dkg háztartási keksz

25 dkg gesztenyemassza

2 evőkanál tej

10 dkg vaj, vagy Rama,

15 dkg magozott meggybefőtt

5 dkg porcukor

1 evőkanál kakaó

1 evőkanál rum

Elkészítés:

A háztartási kekszet ledaráljuk, majd összegyúrjuk 9 dkg vajjal, a porcukorral, kakaóval és a rummal. A tésztát folpackkal kibélelt tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen. 1 órára hűtőszekrénybe állítjuk, hogy a tészta kissé megkeményedjen. A gesztenyemasszát összegyúrjuk a maradék vajjal és a tejjel. A gesztenyekrémmel megtöltjük a tortát és kirakjuk a lecsöpögtetett, magozott meggybefőttel. További fél órára betesszük a hűtőszekrénybe. A tortaforma peremét meglazítjuk, a karimát eltávolítjuk, a fóliát lehúzzuk a torta aljáról.

 

 

 

Citromos Keksztorta

Hozzávalók:

 2 nagy poharas tejföl(450gr-os)

1 citrom héja

5 csomag  vaníliás cukor

6 evőkanál kristály cukor

1,5 csomag háztartási keksz

3-4 kocka csoki

Elkészítés:

 A tejfölöket a cukorral a vaníliás cukrokkal és a reszelt citromhéjjal kikeverjük. Ez után egy nagyobb tálba elkezdjük rétegesen letenni a krémet és a kekszet. Egy merőkanál krém,utána egy sor keksz .Az utolsó sort a krémmel zárjuk. Amikor kész akkor a csokit ráreszeljük a tetejére. Hűtőbe tesszük.

 

 

 

Citromos-kekszes túrótorta

Hozzávalók:

50 dkg túró

6 db citrom

40 dkg darált keksz

7 dkg \"Vénusz sütőmargarin

15 dkg cukor

pici tej

5 dl tejszín

1 csomag tejszínben oldódó zselatin

2 csomag színtelen zselatin

2-3 dl citromlé

Elkészítés:

A tésztához 40 dkg darált háztartási kekszet 7 dkg olvasztott margarinnal, 2 evőkanál cukorral és kicsi tejjel gyúrd össze. Annyi tej kell bele, hogy összeálljon a tészta. Ezután nyomkodd bele a tortaforma aljába egyenletesen (viszonylag vékony lesz).

 A töltelékhez 50 dkg túrót törj össze, adj hozzá kb. 10 dkg cukrot, de ez ízlés szerint akár több is lehet. 5 dl habtejszínt kezdj el felverni, és amikor már kezd keményedni, add hozzá a csomag zselatint, és verd tovább, amíg kemény lesz teljesen. A cukros túróhoz reszeld 4 citrom héját, és csavard bele 3 citrom levét. Kb. nekem ennyit bírt el. Keverd hozzá óvatosan a felvert tejszínt. Ha nem elég édes, adj még hozzá cukrot.

 A tésztára öntsd rá a túrós krémet, tedd be a hűtőbe.

 A maradék 2 citromot karikázd fel, és fedd be vele a torta tetejét. A színtelen zselatint - a torta tetejére - az útmutató alapján készítsd el (2-3 dl vízzel folyamatos kevergetés mellett forrald fel, majd hagyd kihűlni, és amikor kezd sűrűsödni, akkor öntsd a tortára), azzal a különbséggel, hogy a víz helyett citromlevet használj.

 Mehet újra a hűtőbe, amíg megdermed és kellemesen lehűl a torta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

0.012 mp