Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Kávékrémes Sütemények Torták

 

Kávékrémes Sütemények, Torták

 

 

Tejszínes-kávékrémes süti

Hozzávalók:

   A tésztához:

    12 tojás

    12 evőkanál cukor

    10 evőkanál finom liszt

    1 mokkáskanál szódabikarbóna

    2 csapott evőkanál kakaópor

    A krémhez:

    4 dl tej

    2 dl főzőtejszín

    2 csomag vaníliás pudingpor

    6 evőkanál cukor

    25 dkg margarin

    2 evőkanál instant kávé

    A tetejére:

    20 dkg étcsokoládé

    1 evőkanál étolaj

    1 evőkanál tej

    kókuszreszelék

   Elkészítés:

Egy tepsit /az enyém 24×30-cm/ kibélelünk sütőpapírral.

A lisztből, a tojásból a cukorral és a szódabikarbónával a szokásos módon piskótatésztát keverünk. A fele tésztát a tepsibe öntjük, elsimítjuk. A másik felébe óvatosan belekeverjük a kakaóport, majd ezt is a tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.

Egy tálcára borítjuk a tésztát. Óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, és hagyjuk hűlni.

Közben megfőzzük a vaníliás pudingot a kávéval elkevert tejjel. A margarint felolvasztjuk, és kanalanként hozzákeverjük a pudinghoz.

A tésztát lapjával 3 részre vágjuk. A tésztából két lapot megkenünk a krémmel. Rátesszük a harmadik lapot.

Az ét csokit gőz felett felolvasztjuk és hozzákeverjük a tejet és az olajat. A sütink tetejét megkenjük az olvasztott csokoládéval, és megszórjuk a kókuszreszelékkel. Szeletelés előtt tegyük a hűtőbe 1-2 órára.

 

 

 

Teadélutáni kávés kocka

Hozzávalók

  Tészta:

    2 tojás

    12 dkg kristálycukor

    1,5 dl tej

    22 dkg finomliszt

    2 kávéskanál  sütőpor

    1 csomag  vaníliás cukor

    2 evőkanál  kakaópor

    15 dkg Rama

    Máz:

    4 evőkanál  Rama

    20 dkg porcukor

    1-2 evőkanál  kakaópor

    3 evőkanál  hideg, erős feketekávé

    1 csomag  vaníliás cukor

    2 marék mazsola

    10 dkg kókuszreszelék

    Elkészítés:

1.A sütőt 220 C fokra előmelegítjük. A tojásokat és a cukrot habosra verjük, a tejet hozzáöntjük.

2.A lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot és a kakaóport összekeverjük, majd a cukros tojáshoz adjuk. A Ramát megolvasztjuk és a tésztába forgatjuk.

3.Sütőpapírral bélelt, vagy kilisztezett, kb. 30 * 40 cm-es tepsibe simítjuk, és a sütő középső rácsára tolva 20-25 percig sütjük.

4.Elkészítjük a mázat: a Ramát megolvasztjuk, a porcukrot, a kávét, a mazsolát és a vaníliás cukrot belekeverjük.

5.Melegen a tészta tetejére kenjük.

6.A kókuszreszeléket a még folyékony mázra szórjuk, hogy rátapadjon. A mázat dermedni hagyjuk. A kész süteményt kockákra, vagy rombuszokra vágjuk. Kiváló vendégváró sütemény, illetve kávé, tea mellé is tökéletes.

 

 

 

 

Kávétorta őszibarackkal

Hozzávalók

  A tésztához:

    6 db tojás

    180 g kristálycukor

    200 g liszt

    1 tasak vaníliás cukor

    1 evőkanál őrölt kávé

    3 evőkanál olaj

    A forma kikenéséhez

    Rama

    liszt

    A krémhez:

    50 ml rum

    1 evőkanál instant kávé, vagy csokis capucino

    150-200 g Rama

    200 g tejcsokoládé

    A barackos töltelékhez:

    150 g őszibarack lekvár

    300 g felezett őszibarack befőtt

    2 tasak zselatinpor

    Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk a kristálycukorral, a tojássárgáját  habosra keverjük a vaníliás cukorral. A kétféle masszát öntsük össze, szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a kávét és az olajat, majd az egészet keverjük el. Egy 26 cm-es tortaformát Ramával kenjünk ki, lisztezzük ki és süssünk benne 3 lapot. Előmelegített sütőben, 160 fokon süssük meg a lapokat 15-20 perc alatt. A rumot melegítsük meg, oldjuk fel benne az instant kávét, vagy cappuccinot, majd hagyjuk kihűlni. A csokit olvasszuk meg a Ramával kell, hogy sima legyen, a csokit óvatosan rakjuk hozzá. Vigyázzunk ne legyen sok Rama, mert nem fog összeállni. A megolvadt csokiba öntsük a rumos-cappuccinot, hagyjuk az egészet addig hűlni, amíg kenhetővé nem válik. Az egyik tésztát tegyük vissza a tortaformába, egyenletesen kenjük meg a csokis krémmel. Hagyhatunk belőle két kanálnyit a torta díszítésére, de nem muszáj. Tegyük rá a következő lapot, ezt kenjük le a lekvárral, osszuk el rajta a lecsöpögtetett barack felével. A zselatint a csomagoláson megfelelően készítsük el, és a kétharmadát öntsük a barackokra. Jöhet a harmadik lap, ezt is kenjük meg őszibarack lekvárral, és díszítsük az őszibarackokkal. Öntsük le a maradék zselatinnal, hagyjuk megdermedni. Ez után vegyük le a formát a tortáról, megkenhetjük az oldalát a félretett csokis krémmel, és pirított mandulát rakhatunk rá.

 

 

 

Kapucíner szelet

Hozzávalók

  Tészta:

    6 tojás

    6 evőkanál porcukor

    1 dl étolajat

    6 evőkanál liszt

    1/2 csomag sütőpor

    2 evőkanál kakaópor

    Krém:

    25 dkg Rama

    20 dkg porcukor

    6 dl tej

    2 csomag tejszín ízű pudingpor

    1 evőkanál kakaópor

    1 evőkanál capuccinopor

    Tetejére:

    csoki máz

    Elkészítés:

A tésztához a tojások sárgáit a cukorral habosra keverjük, belecsorgatjuk lassan az olajat, hozzáadagoljuk a sütőporos, kakaós, szitált lisztet, végül a fehérje keményre vert habját. Előmelegített, közepes lángon sütjük tepsiben, amelynek aljába sütőpapírt teszünk, kikenve a tepsit is és a papír felületét is. A krémhez a Ramát a porcukorral habosra keverjük. A tejben felfőzzük a pudingport, ha kihűlt, a Ramával jól összekeverjük és elfelezzük. Az egyik fehér marad, a másik felébe a cappuccinoport keverünk. A tésztára először a fehér, majd a barnás krémet kenjük, a krém tetejére csoki máz kerül.

 

 

 

Tengerész piskóta

Hozzávalók

    15 dkg liszt

    20 dkg Rama

    3 dl tej

    6 db tojás

    35 dkg porcukor

    6 evőkanál  víz

    1 kiskanál sütőpor

    15 dkg babapiskóta

    6 adag feketekávé

    0,5 dl rum

    1 csomag vaníliás pudingpor

    3 db tojássárgája

    2,5 dl tejszín

    kevés sárgabaracklekvár

    csoki szirup ízlés szerint

  Elkészítés:

1.Hat tojássárgáját  a porcukorral és a vízzel kikeverünk, hozzáadjuk a liszt és sütőpor keverékét, majd a tojások fehérjét felverjük és beleforgatjuk a masszába.

2.Kikent tepsiben kb. 180 fokon negyed órát sütjük a piskótát.

3.Ha a piskóta kihűlt, a lapot megkenjük baracklekvárral. Ezt követően a babapiskótát rumos feketekávéban megforgatjuk és szorosan egymás mellé rakjuk.

4.Három tojássárgáját  a pudinggal és a tejjel felfőzünk, közben a Ramát a cukorral kikeverjük. Ha a puding kihűlt, összekeverjük és a babapiskótára egyenletesen felkenjük.

5.A tejszínt felverjük és ezt is elsimítjuk a krémen. Csoki öntettel meglocsoljuk és 3-4 órát állni hagyjuk.

 

 

 

 

Kávékrémes diós szelet liszt nélkül

Hozzávalók

Tésztához:

250 g darált dió

9 tojásfehérje

7 evőkanál . kristálycukor

Krémhez:

250 g vaj (kisebb kockára vágva)

9 tojássárgája

7 evőkanál . kristálycukor

3 evőkanál . feketekávé

   Elkészítés:

1. A tojásfehérjét a kanalanként hozzáadott cukorral kemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a darált diót. A diós masszát egy magasabb peremű, közepes méretű sütőpapírral bélelt tepsibe csurgatom, elsimítom. 150 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütöm.

2. A krémhez a tojássárgáját habosra keverem a cukorral, majd vízgőz fölé helyezem, és a vajat is hozzáadom. A mikor a vaj olvadni kezd, a kávét is belecsurgatom, majd az egészet tovább kevergetem, egészen addig, amíg egy nagyon sűrű krémet kapok. Türelem, én kb. 15 percig kevergettem, amíg teljesen lágy, sima krémet kaptam!

3. A kihűlt  tésztát vízszintesen félbevágom, majd megkenem a kávés krémmel.

 

 

 

 

Kávékrémes-kókuszos süti

Hozzávalók

Hozzávalók

    7 darab tojás

    45 dkg kristálycukor

    30 dkg kókuszreszelék

    0,5 dl erős! feketekávé

    25 dkg Rama

    csoki reszelék a díszítéshez

   Elkészítés:

A tojásokat szétválasztom, a sárgáját félreteszem a krémhez.

A felvert fehérje habba lassan beleadagolok 30 dkg cukrot, majd a kókuszreszeléket. Ezután közepes lángon, előmelegített sütőben sütöm kb. 30 percig.

A tojássárgájából, erős feketekávéból, és 15 dkg kristálycukorból álló keveréket gőz fölött sűrűre főzöm, majd ha kész a tűzről levéve belekeverem a 25 dkg Ramát

A tésztára terítem a krémet, majd reszelt csokival díszítem, majd kockákra szeletelem.

Kávés diós kocka

Hozzávalók a tésztához: 6 db tojásfehérje, 12 dkg cukor, 20 dkg darált dió, 3 evőkanál rétesliszt, fél zacskó sütőpor.

Töltelékhez: 6 db tojás sárgája, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg étcsokoládé 1,5dl feketekávé, 15 dkg margarin.

Díszítésre: csoki dara, 25 db fél dióbél.

Elkészítése: A felvert tojásfehérjékhez hozzáadjuk apránként a cukrot, diót, lisztet és sütőport. A masszát kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 25 percig sütjük 170 fokon. Én 30 x 22 cm-es tepsiben sütöttem.

A tojás sárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a csokit darabokban, és a kávét. Folyamatos keverés mellett kis lángon főzzük, amíg besűrűsödik. Ha kihűlt az összekevert, felhabosított rámával összekeverjük és rákenjük a tésztára. Megszórjuk csoki darával, és egyenletesen elhelyezzük rajta a dióbelet. Hűtőbe tesszük 2-3 órára.

 

 

 

Tengerésztorta

Hozzávalók:

1 db sárga 5 tojásos piskóta tortalap, gáz tepsi méretű

1 db 5 tojásos kakaós, kerek tortalap (két egyforma lapra szelve)

4 evőkanál rum

1 dl tej

1 tojás

15 dkg porcukor

2 evőkanál kakaópor

1 dl kávé (neszkávé)

10 dkg vaj

5 dkg durvára vagdalt, pirított dió

5 dkg mazsola

5 dkg lekvár

Krém:

6 dl tejszín (nálam „Hulala” növényi hab)

5 dkg porcukor

0.3-0.5 dl kávé

8-10 dkg durvára reszelt étcsokoládé

1 csapott evőkanál zselatin

Tetejére:

10 dkg porcukor

1 tojás fehérje

½ citrom

1 db ostyakép, a hozzá tartozó hideg tortazselével

4 dl tejszín

  Elkészítés:

A sárga, vékony piskótalapot akkora hosszúkás háromszögekre szabjuk  ki, hogy ki tudjunk  bélelni vele egy gömbölyű aljú tálat (nálam a fém salátástál volt), és a tetejére is vágjunk  egy oda illeszkedő, kerek lapot.

A szabást szó szerint értjük,ha  túl friss  a tészta, és késsel nehezebben boldogulunk.  A torta belsejét, és a kerek lapot meglocsoljuk  a tejjel, amibe 2 evőkanál rumot teszünk , ebből jut még a barna lapokra is valamennyi.

A tojást a cukorral, kakaóval, kávéval gőz fölött összefőzzük , míg egyneművé nem vált, s hagyjuk  hűlni.

A vajat csipetnyi sóval habosra kikeverjük , hozzáadjuk a  2 evőkanál rumot, a kihűlt kakaós krémet, a tészta összemorzsolt maradékát, a diót, mazsolát,  robotgéppel krémesre keverjük.

Az üreget megtöltjük  a masszával,és  ráhelyezzük  a lekvárral megkent tetejét, erre még egy kis nehezéket is teszünk, ,hogy egy kissé lesúlyozva, a hűtőben pihentetjük. másnapig

A töltelékből maradt kevés felesleggel és  valamennyi lekvárral, és a barna lapok egyik oldalát megkenjük,  majd az alsót a megkent oldalával felfelé kapcsos tortaformába helyezzük.

A lap köré tanácsos alufóliát tenni,

A tejszínes krémhez a keményre vert tejszínhabba keverjük  a csokoládét, és a kis lángon, kávéban feloldott, már nem meleg, de még folyós zselatint.

Ebből a krémből kenjünk  egy ujjnyi réteget az alapra, óvatosan  ráhelyezzük  a kupolatortát, és a többi krémmel teljesen bevonjuk  úgy, hogy fölötte is legyen némi réteg. Rátesszük  a barna lapot a megkent felével lefelé.

Tetejére cukormázat kenünk és , ehhez a porcukrot jól kikeverjük  a tojásfehérjével, és a citromlével. Ezt a mázat azért készítettük , mert szilárd felületre kell felvinni a hideg zselét.

Hűtőszekrénybe tesszük másnapig.

 

 

 

Kávétorta

Hozzávalók:

1 db 6 tojásos kávés (vagy csokoládés) piskóta tortalap

Krém:

4 adag erős kávé

0.5 liter tejszín

1-2 evőkanál porcukor

1 csomag zselatin

   Elkészítés:

A kávét elkészítjük, ízlés szerint édesítjük, és hűlni hagyjuk.

A tejszínt keményre verjük, cukorral ízesítjük, majd a kevés vízben, kis lángon feloldott zselatinhoz adunk belőle 3-4 kanállal, és így keverjük óvatosan a többi habhoz, a kávéval együtt.

A tortalapot a krémmel megtöltjük, tetejét és oldalát is bevonjuk.

Csokoládéval, tejszínhabbal, kávészemekkel díszíthetjük.

 

 

 

Mokkatorta

Hozzávalók:

25 dkg cukor

5 tojás

20 dkg liszt

5 dkg őrölt kávé

Krém:

10 dkg cukor

4 tojássárgája

2 dkg kávé

20 dkg Ráma margarin

1 dkg liszt

1/2 rúd vanília / vagy 1 csomag Bourbon vaníliás cukor

Bevonat:

csoki máz (tortabevonó)

  Elkészítés:

A tésztához a 2 dkg kávéból 2 dl feketekávét főzünk, és a cukorral sűrű sziruppá főzzük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, a szirupot óvatosan a habhoz adjuk, a tojás sárgákat egyenként hozzákeverjük. Végül belekeverjük a maradék őrölt kávéval elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, és lassú tűzön megsütjük. Rácson kihűtjük, és 3 lapra szeljük.

A krémhez 1 dl feketekávét főzünk, majd a tojás sárgákkal, a cukorral, a liszttel, és a vaníliával gőz fölött sűrűre főzzük. A vaníliát kivesszük, időnként megkevergetve kihűtjük, hozzáadjuk a habosra kavart margarint.

A tortát a krémmel megtöltjük, kívülről is bevonjuk vele, tetejét csoki mázzal (tortabevonóval) öntjük le, tejszínhabbal is díszíthetjük, tetszés szerint.

 

 

 

Tejszínes kávétorta

Hozzávalók

    12-13 dkg puha Rama

    26 dkg kristálycukor

    2 csomag  vaníliás cukor

    2 tojás

    7-8 dkg liszt

    5 dkg étkezési keményítő

    1 csapott teáskanál sütőpor

    3 evőkanál tej

    24 g színtelen zselatin

    12 dl krémes állagú, tejszínes joghurt

    2 dl tejszín

    3-4 evőkanál neszkávé

    2-3 evőkanál kakaópor

    csipetnyi só

    Elkészítés:

A puha Ramát csipetnyi sóval, 12-13 dkg cukorral és 1 csomag  vaníliás cukorral krémesre kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a tejjel váltogatva hozzáadjuk az étkezési keményítővel és a sütőporral elvegyített lisztet. A masszát Ramával kikent 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon kb. 20 percig sütjük. Miután kihűlt, a formából kivesszük, tortatálra állítjuk, és köréje karimát pattintunk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A világos krémhez a 7,5 dl joghurtot 6 dkg cukorral és a másik cs. vaníliás cukorral ízesítjük. A zselatin felét feloldjuk, és a joghurtba vegyítjük. Beleforgatjuk az 1 dl tejszínből vert kemény habot, és a krém 2/3 részét a tortalapra simítjuk. A maradék krémet szobahőmérsékleten tároljuk. A tortát a krém dermedéséig hűtőszekrénybe állítjuk. Közben a kávékrémhez a maradék joghurtot a maradék cukorral és a neszkávéval alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a maradék feloldott zselatint és belevegyítjük a maradék tejszínből vert habot. Óvatosan a világos krémre simítjuk, majd a tortát kb. 15 percre visszatesszük a hűtőbe. A félretett szobahőmérsékletű világos joghurtkrémet a kávés rétegre kenjük. A tortát legalább 4 órára, de lehetőleg egész éjszakára hűtőszekrénybe állítjuk. Végül a karima eltávolítása után a torta tetejére sablon segítségével kakaóporból szíveket szórunk.

 

 

 

 

Arab kávétorta

Hozzávalók

  A tésztához:

    25 dkg cukor

    6 db tojás

    1/2 csomag vaníliás cukor

    5 dkg reszelt csokoládé

    20 szem darált pörkölt kávé

    1/2 csomag sütőpor

    7 evőkanál liszt

    A krémhez:

    15 dkg porcukor

    3 tojássárgája

    1 egész tojás

    1/2 csomag vaníliás cukor

    2 dl tej

    2 evőkanál erős fekete kávé

    2,5 dkg reszelt csokoládé

    20 dkg Rama Vajas íz

    Elkészítés:

1.A cukrot a tojássárgájával  és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Belekeverjük a reszelt csokit, és az őrölt kávét. Óvatosan beleforgatjuk a sütőport, a lisztet, és a tojások felvert habját.

2.Kikent tortaformában megsütjük, majd ha kihűlt, 3 rétegre vágjuk.

3.A krémhez a porcukrot, a tojássárgájákat, az egész tojást, a vaníliás cukrot és a tejet állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Erős fekete kávét és reszelt csokoládét, végül, ha kihűlt, 20 dkg Rama Vajas ízt keverjünk hozzá.

4.Megkenjük a krémmel a tortát. És tetszés szerint (pl. őrölt kávéval, kávészemekkel) díszítjük.

 

 

 

Diós kávétorta

Hozzávalók

  A tésztához:

    9 tojásfehérje

    7 evőkanál . cukor

    25 dkg darált dió

   A kávés krémhez:

    1,5 dl erős feketekávé

    25 dkg Rama

    7 dkg egész dióbél

   A tepsi kenéséhez

    liszt vagy sütőpapír

    diónyi Rama

   Elkészítés:

A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a cukrot is beleszórjuk, végül óvatosan, hogy ne törjön a hab, beleforgatjuk a darált diót. ezután Ramával kikent és liszttel behintett magasabb falú tepsibe simítjuk. A tésztát olyannyira mérsékelt tűzön kell megsütnünk, hogy szinte csak szárítjuk a kb. 160 fokos sütőben, kb. 20 percig. Közben a tojások sárgáját a cukorral vízgőz fölött kikeverjük, és apránként belecsurgatjuk az erős feketekávét. Addig keverjük, amíg olyan sűrű hab nem lesz belőle, hogy a belemártott kanalat bevonja, de vigyázzunk, forrnia nem szabad. Hagyjuk kihűlni, végül hozzáadjuk a kikevert puha Ramát. Ezalatt a tészta kihűlt annyira, hogy vízszintesen 3 lapra szeleteljük. A krémet úgy osszuk el, hogy az oldalára és a tetejére is jusson belőle. Végül az egész dióbelekkel mind az oldalát, mind a tetejét feldíszítjük.

 

 

 

Olasz kávétorta

Hozzávalók

    4 db tojás

    8 dkg cukor

    10 dkg liszt

    1/4 csomag  sütőpor

    1-2 kanál kakaópor

   Elkészítés:

1.Piskótatésztát készítünk és 180 fokon megsütjük.

2.A krémhez 50 dkg mascarponét, 10 dkg cukrot, 1 evőkanál kávéport és 2 db tojássárgát összekeverünk.

3.A kihűlt tortalapra kenjük a krémet.

 

 

 

Kávétorta

Hozzávalók / 12 adag

A tésztához:

    4 db tojás

    5 evőkanál  víz

    200 g porcukor

    1 csomag vaníliás cukor

    180 g finomliszt

    70 g étkezési keményítő

    3 teáskanálm sütőpor

    0.5 dl feketekávé (a kész piskóta megöntözéséhez)

A krémhez:

    450 ml tej

    3 evőkanál finomliszt

    380 g vaj

    300 g porcukor

    8 evőkanál  instant kávé

    1 evőkanál  víz (szükség szerint)

A díszítéshez:

    2 evőkanál  csokoládédara

   Elkészítés:

    A tésztához az egész tojásokat a vízzel, a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük.

    A lisztet a keményítővel és a sütőporral összekeverjük, és a tojásos masszához adjuk.

    Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben ( alsó-felső 200°C - légkeveréses 175°C ) megsütjük.

    Hagyjuk kihűlni, és 3 részre vágjuk.

    A krémhez a tejben csomómentesre keverjük a lisztet, majd simára főzzük. Hagyjuk kihűlni.

    A  porcukrot habosra keverjük a vajjal. A kihűlt tejes krémhez adjuk, és nagyon jól kikeverjük.

    Az instant kávéhoz csak éppen annyi vizet adunk, hogy megfolyósodjon, majd ezt is beleöntjük a krémbe.

    Ha nem találjuk elegendőnek a kávé ízt, akkor tegyünk még bele az előbbi módon (a kávé minőségétől függ az ízének az intenzitása).

    A tortalapokat megcsepegtetjük a presszókávéval (csak pár csepp ide-oda!), majd megkenjük a krém kb. 2/3 részével.

    Összeállítjuk a tortát, és az oldalát is megkenjük.

    Nyomózsákba tesszük a maradék krémet, és rózsákat, díszeket nyomunk a tortánk tetejére. Az oldalát tortadarával díszítjük.

 

 

 

   Latte machiato torta

  Hozzávalók / 12 adag

   A piskótához:

    6 db tojás

    3 evőkanál  víz

    1 csomag vaníliás cukor

    180 g cukor

    150 g finomliszt

    4 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

    1 csomag sütőpor

    A krémhez:

    5 dl hulala(tejszín)

    250 g tejföl

    100 g cukor

    2 csomag habfixáló

    2 teáskanál zselatin (étkezési)

    0.2 dl likőr (mandula, vagy mandulaaroma)

    1 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

    3 teáskanál instant kávé (vagy capuccino)

    A tetejére:

    20 dkg tortabevonó (ét)

    1 evőkanál  margarin

    Elkészítés:

    A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.

    A sárgáját 3 evőkanál vízzel, a vaníliás cukorral, jól kikeverjük. A masszához keverjük (apránként nagy mozdulatokkal) a liszt, a kakaópor és a sütőpor keverékét, majd belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét.

    Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihűlt, 3 részre vágjuk.

 

 

    Krém készítése:

A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. A tejfölt összekeverjük a cukorral, majd a tejszínhabba keverjük.

    Kb. 1 dl vízbe 2 púpozott teáskanál étkezési zselatint elkeverünk, és felforraljuk, a zselatin hátoldalán található utasítás szerint. Kicsit hagyjuk hűlni, és apránként a tejszínhabos masszához keverjük.

  A krémet két részre osztjuk. Az egyik felébe tesszük a mandula aromát vagy mandulalikőrt. A másik felébe tesszük a kakaóport és a kávét vagy capuccino-t. Érdemes kóstolni, nehogy nagyon intenzív legyen az íze.

  A kihűlt piskótát 3 részre vágjuk, és a krémmel megtöltjük. Alulra kenjük a fehér krémet, felülre pedig a kávésat.

  A tetejét tortabevonóval fedjük be. Hűtőbe tesszük 1-2 órára.

 

 

 

  Kávétorta mascarponekrémmel

  Hozzávalók / 4 adag

  A piskótához:

    3 tojássárgája

    19 dkg cukor

    0,75 dl olaj

    0,75 dl meleg víz

    19 dkg liszt

    0,75 csomag  sütőpor

    pici szódabikarbóna

    3 tojásfehérje

   A krémhez:

    25 dkg mascarpone krém

    2 dl habtejszín

    4 evőkanál  porcukor

    1 teáskanál  habfixáló

    2 evőkanál  feketekávé (hideg)

    1 evőkanál  vaníliás capuccinó por

   Elkészítés:

    A tésztához az első 4 anyagot jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral, szódabikarbónával elkevert lisztet. Jól eldolgozzuk. Végül a 3 tojáshabbá vert fehérjét is óvatosan beleforgatjuk.

    Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőbe tesszük. Először kissé magasabb hőfokon (220 fok) sütjük, majd 10 perc után 190 fokra mérsékeljük a hőt. Tűpróbáig sütjük.

    Elkészítjük a krémet. A mascarponéhoz keverjük a porcukorral, fixálóval felvert tejszínhabot. Hozzáadjuk a kihűlt kávét, a capuccinó port. Óvatosan elkeverjük.

  A kihűlt tortánkat hosszában kettévágjuk jó éles késsel. Megkenjük a 2/3-ad krémmel. Rátesszük a másik lapot a tetejére, amit szintén megkenünk a maradék krémmel. Habkártyával csíkozhatjuk, egész kávészemekkel díszíthetjük.

  1-2 óra állás után szeleteljük, és tálaljuk.

 

 

 

  Karamellás kávétorta

  Hozzávalók / 12 adag

A 2 db csokis piskótalaphoz

    2 db tojás

    10 dkg margarin

    50 dkg cukor

    8 g cukrozatlan kakaópor (holland kakaópor, jó minőségű)

    5 dl tej

    50 dkg finomliszt (fele lehet darált mandula)

    1 csomag sütőpor

   A kávékrémhez:

    4 dl kávé (lefőzött kávé)

    6 dl tej

    2 tasak vaníliás pudingpor (vagy tejszínes)

    10 púpozott evőkanál  cukor

    6 dkg vaj

    50 ml habtejszín

   A karamell öntethez:

    10 dkg cukor

    10 dkg vaj

    5 dkg habtejszín

  Elkészítés:

    2 db piskótalapot sütünk: a tojást kikeverjük a margarinnal és a cukorral, hozzáadjuk a kakaót és a sütőporral elkevert lisztet. Felengedjük a tejjel. Rummal és reszelt narancshéjjal ízesíthetjük.

    Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük a massza felét, 170 fokos előmelegített sütőben kisütjük, kivesszük, hűlni hagyjuk. Ugyanígy teszünk a maradék tésztával.

  Míg hűl a piskóta, kávékrémet készítünk: a tejből, kávéból, cukorból és pudingporból sűrű masszát főzünk, lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük a vajat, tejszínt. Hűlni hagyjuk, majd habverővel kicsit fölverjük.

  Összeállítjuk a piskótákat, és közé kenjük a krémet. Nekem az egyik piskóta púpos lett, lefaragtam belőle, elmorzsáltam, pálinkával meglocsoltam, és ezt is krémbe kevertem.

  Karamell öntetet készítünk: a cukrot közepes lángon egy lábosban megkaramellizáljuk, hozzákeverjük a  vajat és tejszínt. Hűlni hagyjuk, közben keverjük. Mikor kezd sűrűsödni, ráöntjük a torta tetejére, és hagyjuk az oldalán lecsurogni.

  Marcipán díszekkel, mandulával díszítjük.

 

 

 

   Cappuccino torta

   Hozzávalók / 6 adag

  A tésztához:

    0.7 dl feketekávé (erős)

    125 g nádcukor

    125 g vaj (puha)

    150 g finomliszt

    2 teáskanál  sütőpor

    1 csipet só

    2 db tojás

    30 g dió (durvára vágva)

   A krémhez:

    250 g mascarpone

    0.3 dl feketekávé

    2 evőkanál  porcukor

   A díszítéshez:

    15 db kávé

    Elkészítés:

   A cukrot a vajjal robotgépben habosra, krémesre keverjük.

   Hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a felvert tojásokat. Tovább keverjük.

   Belelöttyintjük a kávét (2 evőkanálnyi kivételével), beleszórjuk a diót, összekeverjük.

   Egy 18 cm-es (vagy 20 cm-es) kapcsos tortaformát vajazunk-lisztezünk és belesimítjuk a  masszát.

     180 fokra légkeverésen előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük (tűpróba!). A   formában hagyjuk kicsit hűlni, majd kivesszük belőle és rácsra tesszük, míg teljesen ki nem  hűl.

   Addig elkészítjük a krémet: a mascarponét a kávéval és cukorral alaposan összekeverjük.

   A kihűlt tésztát óvatosan kettévágjuk, meglocsoljuk a megmaradt két evőkanál kávéval, megtöltjük a krém felével, a maradék krémet pedig a tetejére kenjük.

   Opcionálisan csokiba mártott kávészemekkel csinosíthatjuk a tortánkat. (Ha ez nincs, hintsük meg cukrozatlan, jó minőségű kakaóporral.)

 

 

 

  Brazil torta

   Hozzávalók / 12 adag

    A tésztához:

    30 dkg finomliszt

    18 dkg porcukor

    3 db tojás

    10 dkg vaj

    1 dl erős feketekávé

    1 csomag sütőpor

  A krémhez:

    40 dkg étcsokoládé

    8 dkg vaj

    1 dl rum

    4 evőkanál víz

 Elkészítés:

   A tésztához

  A cukrot habosra keverjük a vajjal, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a kávét, apránként a sütőporral elkevert lisztet, és alaposan összedolgozzuk.

  Kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

  A krémhez:

  Amíg sül a tészta, elkészítjük a krémet: gőz fölött 4 evőkanál víz hozzáadásával felolvasztjuk a csokit.

  Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a vajat és a rumot, majd habosra keverjük.

 A kihűlt tortalapot kettévágjuk, megkenjük a krémmel. A krémmel bevonjuk a az oldalát és a tetejét is.

  Igazán akkor jó, ha néhány órára behűtjük.

 

0.026 mp