Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Karácsonyi Receptek

 

karácsonyi receptek

 

  Csokoládékrémes kuglóf

  Hozzávalók:

  25 dkg liszt

  4 tojás

  10 dkg porcukor

  1 dl víz

  1 dl olaj

  3/4 csomag sütőpor (9 g)

   A töltelékhez:

  10 dkg porcukor

   3 evőkanál víz

   2 evőkanál jó minőségű kakaópor (cukrozatlan)

   5 dkg vaj

     Elkészítés:

1. A tojássárgákat habosra keverjük  a porcukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjéket.

2. A töltelékhez a cukrot kikeverjük a vízzel és a kakaóporral, majd egy kis lábasban forralunk rajta egyet a vajjal. Ha szép fényes lesz, akkor  van kész  hűlni hagyjuk egy kicsit.

3. A tészta/massza felét a kivajazott/lisztezett formába egyengetjük, melynek közepébe kis árokszerű mélyedést készítünk, ebbe próbáljuk ügyesen beleönteni a kakaós krémet. Ne folyjon ki a tésztából a krém! (Ezt a műveletet tényleg ügyesen kell csinálni, mert akkor sütés közben beleragad/beleéghet a formába!!) Majd a maradék tésztát a tetejére igazítjuk.

4. Előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. (Kb. 20 perc) De a tűpróbát ne hagyjuk figyelmen kívül!

Pár percig a formában hagyjuk hűlni, amikor már langyosabb, akkor óvatosan kiborítjuk egy tányérra.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

  CSOKOLÁDÉS LINZER SZÍVEK

  Hozzávalók:

  30 dkg liszt

  20 dkg puha vaj

  8 dkg cukor

  1 csomag vaníliás cukor

  1 tojássárgája

  1 citrom reszelt héja

  pici sütőpor

 + a töltelék: házi baracklekvár és házi meggylekvár

  A mázhoz:

  10 dkg étcsokoládé (ha lehet, akkor min. 70 %-os)

  2 evőkanál olaj  

    Elkészítés:

1. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a reszelt citromhéjjal és a cukrokkal, majd elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk és kis időre a hűtőbe tesszük. (ha nincs idő kisütni aznap, egy éjszakát állhat a hűtőben fóliába csomagolva)

2. Enyhén lisztezett táblán kinyújtjuk a tésztát vékonyra és tetszőleges formával kiszaggatjuk.

3. Sütőpapíros tepsibe tesszük  és 180 fokon 10 percig sütöm.

4. Ha kihűlt, akkor egyet-egyet összeragasztunk lekvárral.

5. Gőz fölött a csokoládét megolvasztjuk az olajjal, simára keverjük, és a süteményeket félig belemártjuk a masszába.

6. Rácsra tesszük és  hagyjuk , hogy megdermedjen és lehet fogyasztani.

 

 

  Diós-citromos kalács ünnepi köntösben

  Hozzávalók a tésztához:

   50 dkg átszitált finomliszt

   2 csapott evőkanál kristálycukor

   1 csomag vaníliás cukor

   2 dkg friss élesztő

   2 dl langyos tej

  10 dkg puha vaj (esetleg margarin)

   1 tojás

   fél citrom leve

   A töltelékhez:

   5 dkg mazsola

  0,5 dl rum vagy 1 evőkanál rumaroma

  1 dl tej

  8 dkg kristálycukor

  3 dkg vaj

  20 dkg darált dió

  2 evőkanál zsemlemorzsa vagy darált háztartási keksz

  fél kávéskanál őrölt fahéj

  1 citrom reszelt héja

   A mázhoz:

  2 evőkanál citromlé

  4 evőkanál porcukor

    Elkészítés:

1. A tésztához a tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a vaníliás cukrot, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és a citrom levét, végül a felfuttatott élesztős tejet és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva duplájára kelesztjük.

2. A töltelékhez beáztatjuk a mazsolát a rumba vagy a rumaromába.

Felforraljuk a tejet a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a diót és a zsemlemorzsát vagy a darált háztartási kekszet, hozzákeverjük a fahéjat és a citrom héját, majd belekeverjük a rumos mazsolát és hagyjuk kihűlni.

3. A tésztát nagy téglalapra nyújtjuk, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, feltekerjük mint a bejglit, és egy sütőpapíros tepsire helyezzük (mivel elég hosszú lesz, ezért keresztbe tegyük a tepsire). Hosszanti irányban, középen kettévágjuk úgy, hogy a másik végénél nem vágjuk el teljesen, majd megtekerjük/fonjuk úgy, hogy a vágott része felülre kerüljön.

4. A tepsiben kelesztjük még 15-20 percig, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben 200 fokon süsük) Ha a teteje esetleg nagyon barnulna, alufóliával letakarjuk és úgy sütjük tovább.

5. Amikor megsült a kalács, a tepsiben hagyjuk és 5 percre letakarjuk egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon. Addig a mázhoz simára keverjük a porcukrot a citromlével, melyet a kalács tetejére kenünk egyenletesen.

Hagyjuk teljesen kihűlni és szeletelve tálaljuk.

 

 

 Cifra kalács

 Hozzávalók:

  40 dkg finomliszt

  0,7 dl langyos tej (70 ml)

  150 g natúr joghurt

  1 tojás

  csipet só

  4 púpos evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)

  5 dkg puha vaj

  3 dkg friss élesztő

  2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

  1-2 evőkanál tej

  A tetejére:

  1 tojássárgája

  1 teáskanál kristálycukor

  1 teáskanál tej  

    Elkészítés:

1. A tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral + sóval, majd a tojással, vajjal, joghurttal is. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kellemes, lágy tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.

2. Ha megkelt, ketté vesszük, az egyikbe beletesszük a 2 evőkanál kakaóport és az 1-2 evőkanál tejet, majd jól összegyúrjuk (annyi tejet adjunk hozzá, hogy megmaradjon a tészta lágysága és ruganyossága).

3. Kettéválasztjuk a világos és a kakaós tésztát is. Mindegyiket kinyújtjuk hosszúkás téglalap alakúra. Az egyik világos tésztára ráhelyezzük a kakaós tésztát, majd a másik világos tésztára is ráhelyezzük a kakaós tésztát. Mind a kettőt felcsavarjuk külön-külön, így kapunk két rudat, melyet összefonunk.

4. Belehelyezzük egy kivajazott/lisztezett kalácsformába (lehet forma nélkül is sütni tepsiben). Kelni hagyjuk még kb. 10 percig. Majd a tetejét lekenjük a tojás+cukor+tej keverékével.

5. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Az első 10-15 perc után, ha már a teteje szép barna, akkor letakarjuk egy alufóliával és így sütjük tovább. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)

6. Amikor megsült, letakarjuk 5 persze egy tiszta konyharuhával, majd kiborítjuk a formából egy fa táblára, és már langyosan szeletelhetjük is.

 

 

 Csavart kakaós-mogyorókrémes kalács - hűtőben kelesztett tésztából

 Hozzávalók a tésztához: 2 kalácshoz

  50 dkg liszt átszitálva

  15 dkg puha vaj (esetleg margarin)

  1 tojás

  6 dkg porcukor

  2 csapott kávéskanál szárított élesztő

 1 csipet só

  2 dl tej (nálam most 2 dl tejszín, mert volt egy lejárat közeli a hűtőben, és ezzel  is jó)

 2 csapott evőkanál kakaópor (cukrozatlan)

   A töltelék:

  mogyorókrém

   A tetejére:

  1 tojássárgája

 1 teáskanál tej

 1 teáskanál kristálycukor

   Elkészítés:

1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, a csipet sóval, a szárított élesztővel, összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk, majd két egyenlő részre osztjuk és az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport is.

2. Folpackba csomagoljuk külön-külön és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük pihentetni.

3. Másnap  reggel kivesszük, fél órát vagy 1 órát szoba -hőmérsékleten hagyjuk, majd a világos tésztából is két egyforma gombócot gyúrunk és a kakaósból is két egyforma gombócot. Kinyújtjuk 3-4 mm vastagra az egyik kakaós tésztát, ráhelyezzük sütőpapíros tepsire, megkenjük mogyorókrémmel - kinyújtjuk az egyik világos tésztát is és ráhelyezzük a mogyorókrémes töltelékre, majd a képen látható módon formázzuk:

Formázásnál amire vigyázzatok, hogy két bevágott részt egymás felé fordítsatok és a két végét nyomkodjátok egy picit össze úgy, hogy az egyiket rá- majd alá hajtjátok a másiknak.

A másik világos és kakaós gombócot ugyanígy nyújtjuk és formázzuk.

4. A tetejét lekenjük a tojássárgája, cukor, tej keverékével, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben 200 fokon és talán egy picivel több ideig)

5. Amikor megsült, a tepsiben hagyjuk és 5 percig letakarjuk egy tiszta konyharuhával.

 

 

 Csupa csokoládés aprósütemény

 Hozzávalók a tésztához:

 kb. 50 db lesz ebből a mennyiségből összeragasztás után

  30 dkg liszt

  10 dkg porcukor

  18 dkg hideg vaj (vagy margarin)

  3 evőkanál narancslikőr (ha nincs, akkor frissen facsart narancsléből 3  evőkanál)

  3 evőkanál jó minőségű kakaópor

  1 tojássárgája

  fél csomag  sütőpor

  Krémhez:

  12 dkg étcsokoládé

  0,5 dl víz

  1,5 dkg kristálycukor

  0,25 dl tejföl

  0,8 dl tejszín

  2 dkg puha vaj (vagy margarin)

  Díszítéshez:

  8 dkg étcsokoládé

  1 evőkanál olaj

  tortadara

   Elkészítés:

1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóporral. Hozzáadjuk darabokban a hideg vajat, elmorzsoljuk a liszttel. Majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is és nem sokáig gyúrva gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát.

2. Folpackba csomagoljuk és  1 éjszakára a hűtőbe tesszük.

3. Másnap sütés előtt elkészítjük  a krémet:

A vízzel, cukorral, tejföllel felfőzünk 2,5 dkg csokit, hagyjuk sűrűsödni, aztán levesszük  a tűzről.

4. Másik lábasban felforraljuk a tejszínt, majd elzárjuk alatta a lángot és kis adagokban hozzáadjuk a többi csokit, addig keverjük, míg elolvad benne.

5. Végül hozzáadjuk a puha vajat is kis darabokban és addig keverjük, amíg a vaj is szépen elolvad.

6. Összevegyítjük a tejszínes és tejfölös krémet, hagyjuk kihűlni.

7. Amíg hűl a krém, kinyújtjuk a tésztát vékonyra, kiszaggatjuk tetszőleges formával, sütőpapíros tepsibe tesszük és 180 fokos sütőben kb. 8 percig sütjük. 8 percnél ne legyen több a sütési idő!

8. Amikor kihűlt a tészta, akkor kettőt-kettőt összeragasztunk a krémmel és sütőpapírra tesszük.

9. A díszítéshez a csokit vízgőz felett felolvasztjuk, elkeverjük 1 evőkanál olajjal és tetszőlegesen díszítjük vele a sütemény tetejét, majd megszórjuk tortadarával.

Másnapra nagyon finom puha lesz és fogyasztható!

 

 

  Diós-mákos kalács hagyományosan

 Hozzávalók a tésztához:

 60 dkg átszitált liszt

  3 dl langyos tej

  10 dkg puha vaj (esetleg margarin)

  2 evőkanál kristálycukor

  1 csomag vaníliás cukor

  1 tojás

  2,5 dkg friss élesztő

  A mákos töltelékhez:

  kb. 20 dkg darált mák                                    

  15 dkg cukor  (vagy ízlés szerint - inkább kóstoljuk meg, amikor összekeverjük a mákot a cukorral)

  egy kisebb citrom reszelt héja                                    

  néhány evőkanál tej (amennyit felvesz a töltelék, de ne legyen ragacsos massza belőle)

 5 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)

  A diós töltelékhez:

  kb. 20 dkg darált dió

 10 dkg cukor (vagy ízlés szerint)

  egy kisebb citrom reszelt héja

  néhány evőkanál tej

 5 dkg mazsola (elhagyható)

 + a tetejére 1 felvert tojás

   Elkészítés:

1. A tésztát a kenyérsütőgépben bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztjük. Kézi dagasztásnál  kb. 1 dl tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a maradék tejjel és maradék cukorral + a többi hozzávalóval összeállítjuk/bedagasztjuk a tésztát. Kelesztőtálban vagy egy sima tálban tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

2. A töltelékhez a mákot összekeverjük a cukorral, a citrom reszelt héjával és a mazsolával és annyi tejet adunk hozzá, hogy összeálljon a töltelék, ne legyen száraz, de legyen egybeálló ragacsos massza sem. A diós tölteléket ugyanígy állítjuk össze.

3. A megkelt tésztát 2 egyforma gombóccá gyúrjuk. Kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (kb. 3-4 mm vastagra), megkenjük egyenletesen a mákos töltelékkel (két szélen és a felső részénél hagyjunk 2 cm-t töltelék nélkül). A két szélét hajtsuk fel, majd tekerjük/csavarjuk fel a tésztát. (a szét nyíló része maradjon alul) A diós kalácsot ugyanígy nyújtjuk ki és töltjük meg.

4. A kalácsot sütőpapíros (vagy kivajazott/lisztezett) tepsire tesszük egymás mellé, de egy picit távolabb egymástól, mert sütés közben még kelni fog. Hagyjuk még kelni kb. 20 percig, majd lekenjük a felvert a tojással, és néhány helyen megszurkáljuk a tetejét és az oldalát is, hogy sütés közben tudjon távozni a gőz és ne repedezzen ki a tészta.

5. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük.( A sütési idő sütőfüggő )

6. A megsült kalácsot még 5 percig a tepsiben hagyjuk egy tiszta konyharuhával letakarva, hogy jól átpuhuljon a tészta, majd áttesszük egy fatáblára és így hagyjuk hűlni.

Szeletelve tálaljuk.

 

 

 Hókifli

 Hozzávalók a tésztához: 

 (kb. 50 db lesz ebből a mennyiségből)

  40 dkg rétesliszt

  25 dkg  vaj vagy margarin 

 (legjobb zsírral, de zsírból kb. 20 dkg elég ehhez a mennyiséghez)

  1 csipet só

  2 dl tejföl

  A diós töltelékhez:

  10 dkg darált dió

  porcukor ízlés szerint (nálam kevés, mert sütés után még forgatva van porcukorban)

  3 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)

  1 kisebb fél citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)

  fél zacskó vaníliás cukor

  0,2 dl tej (ha nem eszik belőle gyermek, akkor tej helyett lehet rum)

  A mákos töltelékhez:

  ugyanaz, mint a dióshoz, csak darált dió helyett 10 dkg darált mák

  A lekváros töltelékhez:

  10 dkg sűrű házi szilvalekvár

 + a hempergetéshez fél cs. vaníliás cukor és 2 evőkanál porcukor

    Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a sóval és a tejföllel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Három részre osztjuk, gömbölyűvé gyúrjuk majd letakarjuk és 15-20 percig pihentetjük.

2. Addig összekeverjük a hozzávalókat külön-külön mindegyik töltelékhez.

3. A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra, és egy 7-10 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. (a leeső tésztadarabokat szintén összegyúrjuk és kiszaggatjuk)

4. A kör alak alsó részére teszünk 1 kávéskanálnyi  tölteléket, feltekerjük, majd kis kifli alakra formázzuk.

5. Sütőpapíros tepsire tesszük , és előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütöm. (sima sütőben 180 fokon 15-20 percig)

6. Amikor megsültek a kiflik, akkor még forrón meghempergetjük a vaníliás porcukorban.

 

 

 Drezdai kalács

 Hozzávalók 20 szelethez:

    A tésztához:

    200 g puha mazsola

    5 evőkanál  rum

    1+1,5 dl langyos tej

    50 g élesztő

    1 kk.+100 g porcukor

    500 g finomliszt

    1 tojás

    1 tasak (10 g) Bourbon vaníliás cukor

    1 csipet só

    1/2-1/2 kk. őrölt fahéj és szegfűszeg

    1/4 kk. őrölt szerecsendió

    1-1 biocitrom és narancs reszelt héja

    200 g vaj/margarin

    75 g cukrozott citromhéj

    75 g cukrozott narancshéj

    50 g hámozott mandula

    Továbbá:

    75 g vaj/margarin

    75 g porcukor

     Elkészítés:

1. A mazsolát leöblítjük, beáztatjuk a rumba. 1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és 1 kk. porcukrot, a tálba szitált liszt közepébe öntjük, széléről hozzákeverünk egy kevés lisztet, letakarjuk, és 10-15 percig kelesztjük, azaz kovászt készítünk.

2. 1,5 dl tejben elkeverjük a tojást, 100 g porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a fűszereket, az alaposan megmosott citrom- és narancs reszelt héját, majd a felolvasztott vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk. Fényesre-hólyagosra dagasztjuk, konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük.

3. A cukrozott citrom- és narancshéjat finomra, a mandulát apróra-darabosra vágjuk. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát, beledolgozzuk a lecsepegtetett, papírkendővel szárazra törölgetett-lapogatott mazsolát, a mandulát, a cukrozott narancs- és citromhéjat, majd 25 cm-es veknit formálunk belőle. Közepét nyújtófával elvékonyítjuk, az egyik gömbölyded szélét visszahajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát tenyéréllel benyomkodva gerincet-púpot formálunk a tetején – ezáltal nyeri el jellegzetes formáját. A sütőt előmelegítjük 250 °C-ra.

4. A kalácsot sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük, konyharuhával letakarjuk, meleg helyen 10-15 percig kelesztjük. Betesszük a sütőbe, 10 perc múlva visszakapcsolunk 180 °C-ra, és 55-60 percig sütjük.

5. Kivesszük a sütőből a kalácsot, és többször végighaladva a felületén, azonnal-forrón (ecsettel) megkenjük 75 g olvasztott vajjal/margarinnal, és vastagon megszórjuk 75 g porcukorral. Hagyjuk egészen kihűlni, fóliába csomagoljuk, és hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben tároljuk. Tálaláskor szép vékonyan szeleteljük. Nagyon sokáig friss marad!

 

 

 Mézes-krémes szelet

 Hozzávalók 70 háromszöghöz vagy kis kockához:

    A tésztához:

    120 g méz

    100 g vaj/margarin

    1/2 dl tej

     2 tojás

    160 g kristálycukor

    1/2 citrom leve

     600 g finomliszt

    1 kk. szódabikarbóna

    1 tasak (10 g) Bourbon vaníliás cukor

    1 kk. őrölt fahéj

    1 csipet só

     A krémhez és a mázhoz:

    1 tasak vaníliás pudingpor

    3 dl tej

    200 g porcukor

    200 g vaj/margarin

    2 tasak (20 g) Bourbon vaníliás cukor

    1 narancs reszelt héja

    1/2 dl citromlé

    1/2 dl rum

    200 g málna- vagy ribizlilekvár

    200 g tortabevonó étcsokoládé

    2 evőkanál  olaj

    Elkészítés:

1. A mézet a vajjal és a tejjel felforrósítjuk. A tojásokat kikeverjük a kristálycukorral és a citromlével, gyors mozdulatokkal a mézes keverékhez adjuk.

2. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a sóval. A tojásos-mézes keverékhez adjuk, fakanállal alaposan összekeverjük (egyelőre ragacsos lesz, nem baj!), tetejét elsimítjuk, és a keverőtálban hagyva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe (vagy 10 percre a mélyhűtőbe).

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 4 rudat formálunk belőle. Liszttel beszórt, két sütőpapírlap között egyenként kinyújtjuk. A felső sütőpapírlap a tepsi méretével (kb. 25x35 cm) legyen azonos. A „túlnyújtott" szegélyeket szabályosan körbevágjuk, a tésztalapokat egymás után, sütőpapírostul behúzzuk a tepsibe, a felső papírlapot eltávolítjuk. A tésztát 5-8 percig, szép

0.047 mp