Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Karácsonyi és adventi sütemények

Karácsonyi Sütemények

Piték, lepények

 

Meggyes lepény

 Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 16 dkg cukor, 1 tojás, csipet só, 4 csapott teáskanál sütőpor.

Töltelék: 1 kg magozott meggy, 15 dkg cukor.

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk és hideg helyen pihentetjük. kettéosztjuk a tésztát  és tepsi méretűre sodorjuk őket.  Az egyiket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd rátesszük  a tölteléket, amely úgy készül, hogy kimagozzuk  a meggyet és rászórjuk a porcukrot, majd lazán kinyomkodjuk  az eresztett levét. Erre tesszük a   másik tésztát. A tetejét megszurkáljuk villával és megkenjük felvert  tojással. Lassú tűznél szép pirosra sütjük.

Rádiós szelet

Hozzávalók

 A tésztához: 1 csomag élesztőt (langyos cukros tejben felfuttatjuk). 60 dkg lisztbe 25 dkg vajat vagy margarint és egy kanál zsírt elmorzsoljuk, 1 teáskanál sót, a felfutott élesztőt, 4 tojás sárgát, 6 dkg cukrot összegyúrjuk.  Kelni hagyjuk, mialatt elkészítjük. a tölteléket.

Töltelék: A 4 tojás fehérjét 25 dkg cukorral kemény habbá verjük és, hozzáadjuk a  15 dkg darált diót, 1 csomag vaníliás cukrot, kevés reszelt citromhéjat.

Elkészítés:

A megkelt tésztát 5 cipóra osztjuk , majd lisztezett deszkán egyenként Kb.  21 X 36 cm-es téglalapra kinyújtjuk.. A tetejét megkenjük baracklekvárral majd a két hosszabbik feléről elkezdjük óvatosan középig feltekerni, majd  óvatosan beletesszük  egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Végül a tekercsek közepére, hosszában, elosztom a habot, majd előmelegített sütőben megsütjük (az első 10 percben 200 fokon, majd Kb.  170 C fokon az elkészültéig).

 

Valódi Vaníliás Kiflik

Hozzávalók:

 A tésztához: 20dkg finomliszt, 14dkg vaj vagy ráma sütőmargarin, 10dkg porcukor, 1 kisebb vaníliarúd kikapart belseje, 10dkg darált dió, 1 evőkanál tej,1 tojássárgája, a forgatáshoz: 35dkg porcukor, 1 nagyobb vaníliarúd.

 Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet a vajjal, a porcukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével, és a darált dióval elmorzsoljuk, majd a tejjel és a tojássárgájával összegyúrjuk. A masszát 3-4 részre osztjuk, egyenként 2 cm vastag hengerré sodorjuk, és olyan kis darabokra vágjuk, amelyekből Kb.6cm hosszú kifliket formázhatunk.

2. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük(180C légkeveréses sütőnél 170C) Sütés közben a kiflik egy kicsit megdagadnak. Vigyázzunk, nehogy túlsüljenek, mert hamar megbarnulnak.

3. A forgatáshoz való vaníliarúd belsejét kikaparjuk, a porcukorral összekeverjük. Még melegen mindegyik kiflit megforgatjuk benne.

Gesztenyés Vajaskifli

Hozzávalók:

 A  tésztához: 1 csomag sütőpor, 20dkg vaj, 60dkg liszt, 5dkg cukor, 1 kiskanál só, 2dkg élesztő, 1 egész tojás, 1,2dl hideg tej, 1,2dl hideg víz, 1 kiskanál citromlé, a töltelékhez: 0,5dl rum, 25dkg gesztenyepüré.

Elkészítés:

1. Így kezdjük: A vajat 8dkg liszttel összedolgozzuk, körülbelül 10X10cm tömbé gyúrjuk, és alufóliába csomagolva hűtőbe tesszük. A maradék lisztből egy evőkanálnyit a nyújtáshoz félreteszünk, majd a többit a sóval és a sütőporral elkeverjük. Az élesztőt belemorzsoljuk a cukorral, a tojással, a tejjel, a vízzel és a citromlével könnyű sima tésztává gyúrjuk.

2 .Összedolgozzuk:Enyhén meglisztezett deszkán kisujjnyi vékonyra nyújtjuk a tésztát. A vajas- lisztes hűtőből kivett tömböt a közepére helyezzük, a tészta széleit finoman ráhajtjuk, és az egészet konyharuhába csavarva hűtőszekrényben fél órát pihentetjük.

3. Hajtogatás: Ezután a hajtás következik. A tésztát belisztezett deszkán Kb. 4 milliméter vastag, 50cm hosszú, 20cm széles lappá nyújtjuk. Gondolatban 6 egyenlő részre osztjuk hosszában. Az egyik oldalról 1/6 a másik oldalról 2/6  részt ráhajtjuk, így a tésztaszélek találkoznak. Utána a keskenyebb részt ismét behajtjuk, és befedjük a másik oldal tésztájával. Így végül egy hosszúkás tésztadarabot kapunk. Hűtőszekrényben egy órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, az előbbi módon ismét összehajtjuk és újból egy órát pihentetjük.

4. Töltelék: Amíg a tészta a hűtőben pihen, a kiolvasztott gesztenyepürét a rummal vagy rumaromával kikeverjük, hogy könnyen formálható legyen.(cukrozni nem szükséges)

5. Kiflit sodrunk: A tésztát enyhén meglisztezett deszkán Kb. fél centi vastag, 50cm hosszú és 20cm széles lappá nyújtjuk. Éles késsel egyenlő szárú háromszögekre vágjuk. A tészta két végén leeső széleket egymás mellé illesztjük, így ezek is kiadnak egy egész süteményt. A kis tésztákat kézzel hosszanti irányban kicsit meghúzzuk- megnyújtjuk. A csúccsal szembeni oldalra gesztenyét halmozunk. A tésztát vigyázva feltekerjük, nehogy összenyomjuk.

6. Pihentetés, sütés: A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól távol. Fóliával letakarva langyos helyen másfél óráig kelesztjük. Előmelegített sütőben a középső rácsra tesszük és közepes lánggal (180) 18 percig sütjük.. Tálaláskor a tetejét porcukorral megszórjuk.

Mikulás Szelet

 Hozzávalók:

 A  tésztához: 35dkg finomliszt, 15dkg Ráma sütőmargarin, 10dkg porcukor, 1 egész tojás, 0,5dl tej, 10dkg szalakáli.

Krémhez: 5dl tej, 1 csomag főzni való vaníliás pudingpor, 20-20dkg Ráma sütőmargarin, 20dkg porcukor, 0,5dl rum, 15dkg fagyasztott gesztenyepüré.

Elkészítés:

1. A tésztához: A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a porcukorral a tojással, meg a langyos tejben elkevert szalakálival összedolgozzuk. Ez után 4 részre osztjuk. Egyenként tepsi nagyságúra nyújtjuk,majd a tepsi hátoldalára fektetve közepes lángon  12-15 perc alatt megsütjük.(170C- 180C)

2. A krémhez: A tejet a pudingporral pár perc alatt sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk. A puha margarint a porcukorral habosra keverjük, majd a vaníliás krémmel meg a rummal ízesített kiolvasztott  és áttört gesztenyepürével simára keverjük.

3. A tésztalapokat a krémmel megtöltve egymásra rétegezzük úgy, hogy a tetejére is jusson belőle. Végül a kiolvasztott gesztenyepürét ráreszeljük.

Mozart Kuglóf

Hozzávalók:

 A tésztához: 16dkg vaj, 8dkg porcukor, egy citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál só, 7 egész tojás, 9dkg kristálycukor, 19dkg liszt, egy késhegynyi sütőpor, 1/3 dl rumba áztatott  mazsola  7dkg főzőcsokoládé apróra vágva, vaj, liszt a formához 10dkg sárgabarack lekvár, ét csokoládé a mázhoz.

 Elkészítés: A vajat a porcukorral, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval habosra keverjük.  Egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A tojások keményre vert habjába beleforgatjuk a lisztet, sütőport, a mazsolát és a csokoládét. Előmelegített sütőben 70 percig sütjük.(160C-170C) a formában hagyjuk kihűlni. Felforrósított sárgabarack lekvárral megkenjük, tetejét ét csokoládéból  készült mázzal vonjuk be.

Fahéjas Kuglóf cukor nélkül

Hozzávalók:

 A tésztához: 4dl tej, 3dkg élesztő, 30 szem édesítőtabletta, 1-2 mokkáskanál vanília aroma, 15dkg Ráma sütőmargarin, 50dkg finomliszt, (a fele Greham- liszt vagy tönkölyliszt) 1 teáskanál só, 1 citrom reszelt héja, 2 egész tojás, 1 púpozott evőkanál őrölt fahéj, 5dkg mazsola, a forma kikenéséhez: 2dkg Ráma sütőmargarin, 2 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítés:

1. A tejet meglangyosítjuk. Az élesztőt belemorzsoljuk, az édesítőtablettát beleszórjuk, a vanília aromát belecsöpögtetjük. Letakarva meleg helyen 15 percig pihentetjük, hogy az élesztő egy kicsit felfusson benne.

2. Az olvasztott margarint beleöntjük és simára keverjük. A lisztet egy tálba szórjuk hozzáadjuk a sót, a citromhéjat. A tojásokkal és a tejes élesztős keverékkel 10 percig dagasztjuk. Akkor jó, ha a fánktésztához hasonlóan lágy, hólyagos lesz a tészta.

3. Elfelezzük az egyik tésztába a fahéjat, a másikba a mazsolát dolgozzuk bele. Mindkettőt cipóvá megformázzuk, lisztezett vagy olajozott gyúródeszkán letakarva 1 órán át kelesztjük.

4. A világos színű tésztát lisztes vagy olajos kézzel ellapítjuk, ami nem könnyű, mert elég lágy a tészta, de így jó. Ha máshogy nem megy két kezünkkel húzzuk szét, mint ahogy a lángos tésztát szokás. A barna (fahéjas) tésztát is ellapítjuk (széthúzzuk) a fehérre rakjuk, majd feltekerjük, akár a bejglit. Mintha egy ruha lenne, csavarunk rajta néhányat, majd margarinnal kikent, és zsemlemorzsával meghintett kuglófformába tesszük. Meleg helyen letakarva még 20 percig kelesztjük.

5. Előmelegítjük a sütőt (gáztűzhelynél ez közepes láng, légkeveréses sütőnél 165C), majd beletesszük a kuglófot és 1 órán át sütjük, amíg a tűt tisztán ki tudjuk húzni. Ha kész a formában hagyjuk kihűlni letakarva.

 

Adventi Aprósütemények

Narancsos Keksz

Hozzávalók:

 Az omlós tésztához: 1 narancs, 50dkg cukrozott narancshéj, 500dkg finomliszt, 1 kávéskanál sütőpor, só, 250g lágy vaj  vagy margarin, 200g porcukor, 2 tojássárgája, 1 egész tojás .Továbbá: 150g őszibarack lekvár, 2 evőkanál őszibarack likőr, 2 csepp zöld ételfesték, 150g málna vagy ribizli  lekvár, 2 evőkanál málnaszörp, 150g sárgabarack lekvár, 2 evőkanál barack pálinka, 50g vaníliás porcukor.

 Elkészítés:

1. Alaposan megmossuk és szárazra töröljük a narancs héját, majd lereszeljük. 2-3 evőkanál lereszeljük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval.

2. A vajat vagy margarint és a porcukrot habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a reszelt és cukrozott narancshéjat, és   a narancslét, a tojások sárgáját, és végül a sütőporos lisztet. Cipót formázunk belőle, gondosan folpackba csomagoljuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

3. A tésztát lisztezett deszkán 3mm vékonyra kinyújtjuk, és tetszés szerint különböző formákkal kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A tésztaformáknak a közepét kisebb formával vagy akár gyűszűvel is kiszúrhatjuk. Fél órára tepsivel együtt hideg helyre tesszük pihenni, azután előmelegített sütőben 8-10 perc alatt arany barnára  megsütjük.(180C)

4. Három külön edényben 1-1 percig  felforrósítjuk az őszibarack lekvárt az őszibarack likőrrel és az ételfestékkel, a málna vagy ribizli lekvárt, a málnaszörpöt, a sárgabarack lekvárt, és a barackpálinkát. Szűrőn mindegyiket átszűrjük és hagyjuk kihűlni.
 

5. A vaníliás porcukorral vastagon megszórjuk a tésztaformák közepét. A lekvárokat a tésztaformák közepébe tesszük, és összeillesztjük a formákat. Hagyjuk egy kicsit megszilárdulni.

 

Ánizsos Szív

Hozzávalók:

A  tésztához: 2 vaníliarúd, 250g lágy vaj vagy margarin, 2 egész tojás, 150g porcukor, 1 citrom reszelt héja, 500g finomliszt, ½ kávéskanál sütőpor, 50g kakaó, só, ½ kávéskanál  őrölt szegfűbors, díszítéshez: 200g tortabevonó fehércsokoládé, 40g apró cukorgyöngy vagy durvára vágott pisztácia, 4 szem cukrozott cseresznye.

 Elkészítés:

1. A vaníliarudat kettévágjuk és kikaparjuk a belsejét. A vajat vagy margarint habosra kikeverjük egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a porcukrot a vaníliarúd kikapart belsejét és a reszelt citromhéjat.

2. Közben összekeverjük a lisztet a sütőport a kakaót, sót  és a fűszereket. Ezeket a hozzávalókat jól beledolgozzuk a masszába,  így közepesen lágy tésztát kapunk(ha túl kemény a tészta akkor 2-3 evőkanál vízzel lazítjuk) Két cipót formázunk belőle, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, fóliába csomagoljuk 2 órára hűtőbe tesszük pihenni.

3. 2-3 tepsit kibélelünk sütőpapírral. Lisztezett deszkán 3mm vékonyra kinyújtjuk az egyik cipót, és szív alakú tésztaformával kiszaggatjuk.

4. A másik cipót ugyanígy kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk és félre tesszük, majd ismét kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben arany barnára megsütjük.

5. A csokoládét apróra vágjuk, és vízgőz fölött felolvasztjuk, és megmártogatjuk benne a szíveket, végül cukorgyöngybe vagy pisztáciába megforgatjuk, a tetejüket cseresznyével díszítjük.

 

Svéd Gyümölcskenyér

Hozzávalók:

 A tésztához :200g datolya, 200g aszalt füge, 100g cukrozott citrom és narancshéj, 200g puha mazsola, 400g finomliszt, 400g margarin, 200g hámozott mandula, 1 kávéskanál sütőpor, 7 egész tojás, 1 kávéskanál só, 400g porcukor,2 csomagvaníliás cukor, 4 evőkanál rum.

  Elkészítés: 1.

A datolyát kimagozzuk, majd a fügével és a cukrozott gyümölcsökkel együtt apróra összevágjuk. Hozzáadjuk a leöblített és szárazra törölt mazsolát, megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 3-4 evőkanál liszttel és jól összekeverjük. Három darab gyümölcskenyér formát kikenünk margarinnal és meghintjük egy kevés liszttel. A mandulát durvára vágjuk.

2. A maradék lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.

3. Nagy tálban habosra kikeverjük a margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd egyenként a tojások sárgájával. Kisebb adagokban egy fakanál segítségével belekeverjük a tojáshabot és a lisztet végül a rumot, mandulát és a gyümölcsöket is.

4. Arányosan elosztjuk a tésztát a formákban és előmelegített sütőben 50-60 perc alatt megsütjük. (180C) A gyümölcskenyereket a formákban hagyjuk kihűlni, majd amikor már egy kicsit meghűlt áttesszük egy rácsra. Alufóliába csomagoljuk és hűvös helyre tesszük. Hűtőszekrényen akár 2-3 hétig is eláll és friss marad.

 

Reform Gyümölcskenyér

Hozzávalók:

 A tésztához: 250g lágy mazsola, 250g lágy aszalt füge250g kimagozott aszalt szilva, 150g cukrozott citrom és narancshéj, ½ dl rum, 125g teljes kiőrlésű liszt, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 250g pirított mogyoró, 2 evőkanál méz, 4 egész tojás, 1 teáskanál só, egy 25dkg  margarin, 1 teáskanál őrölt fahéj.

 Elkészítés:

1. A mazsolát leöblítjük és szárazra töröljük, majd az aszalt gyümölcsökkel, valamint a narancs és citromhéjjal együtt apróra vágjuk. Meglocsoljuk rummal letakarjuk és ½ órát pihentetjük.

gyümölcsökhöz adjuk, a mogyorót,a mézet és a felvert tojásokat, végül a sütőporos lisztet és jól összekeverjük.

3. Kikenünk margarinnal egy gyümölcskenyér formát és beleöntjük a tésztát, majd előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütjük.(180C)

4. 10 percig a formában hagyjuk kihűlni, majd amikor már egy kicsit meghűlt rácsra tesszük. Alufóliába csomagoljuk és hűvös helyre tesszük. Fogyasztás előtt vékony szeletekre vágjuk. Tetejét porcukorral megszórjuk, és cukrozott cseresznyével, vagy mézes puszedlivel díszíthetjük. Hűtőszekrényben akár egy hónapig is eláll és friss marad.

 

Kakaós Túrós Kocka

Hozzávalók :

Az omlós  tésztához: 400g finomliszt, 250g vaj vagy margarin, 150g porcukor, 1 kávéskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 3 evőkanál kakaópor

Töltelék: 100g puha mazsola, ½ dl rum, 1kg tehéntúró, 50dkg babpiskóta, 3 egész tojás+1 tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor, 1-1 citrom és narancs reszelt héja, porcukor a tetejére.

Elkészítés:

1. Az  omlós  tésztához: elmorzsoljuk a lisztben a vajat vagy a margarint, és hozzáadjuk a porcukrot, sütőport, sót, vaníliás cukrot, és a tojássárgáját, majd beletesszük a kakaót, végül gyors és alapos mozdulatokkal összedolgozzuk- gyúrjuk. Két egyenlő részre osztjuk, és cipót formázunk belőle, majd fóliába csomagoljuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni.

2. Töltelék: A mazsolát forró vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. A túrót szitán vagy villával áttörjük. A babapiskótát megreszeljük vagy nejlonzacskóban nyújtófával megtörjük. Kibélelünk sütőpapírral egy közepes méretű(25X35cm) tepsit. A sütőt előmelegítjük.

3. A tojásokat kettéválasztjuk a tojásfehérjét 1 teáskanál sóval felverjük, majd apródonként hozzáadjuk a porcukrot és kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra kikeverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, majd beletesszük a reszelt citromhéjat és narancshéjat. Apródonként beletesszük a túrót, a tojáshabot,a mazsolát a rummal együtt és végül a babapiskóta morzsát.

4. Az egyik tészta cipót nagy lyukú reszelőn egyenletesen lereszeljük úgy hogy mindenütt kitöltse a tésztát, és tepsibe helyezzük. Elsimítjuk rajta a tölteléket és a tetejére reszeljük a másik tészta cipót, villával megszurkáljuk lazán eligazítjuk.

5. A sütő középső részén először  nagy lángon 10 percig sütjük, azután  visszavesszük a lángot közepesre  és 35-40 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ha kihűlt kockákra felvágjuk és porcukorral megszórjuk.

 

Diókrémes Mézes Szelet

Hozzávalók:

 A tésztához:(2 hasábhoz/32 szelethez) 70g vaj vagy margarin, 140g méz, 500g finomliszt, 100g porcukor, 1 evőkanál mézeskalácsfűszer, ½ kávéskanál fahéj, 20g szalakáli, ½ dl tej, 3 egész tojás.
Krémhez és a díszítéshez: 2 tasak vaníliás pudingpor, 6dl tej, 80g+200g porcukor, 250g darált dió, 250g vaj vagy margarin, 4 tasak vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja és 1 narancs, 6 evőkanál rum, 2 evőkanál apróra vágott pisztácia.
Elkészítés:

1. A vajat vagy a margarint és a mézet szelíd tűzön felforrósítjuk, majd lehúzzuk a tűzről és langyosra kihűtjük. A lisztet összekeverjük a porcukorral a mézeskalácsfűszerrel és a fahéjjal. A szalakálit feloldjuk a meglangyosított tejben.
2. A vaj vagy  margarin és méz elegyben egyenként elkeverjük a tojásokat, majd a szalakális tejet több részletben a liszthez adjuk és robotgép dagasztójával jól összedolgozzuk. Folpackba csomagoljuk és 1 órán át hűtőben pihentetjük.
3. A sütőt előmelegítjük. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, és 2 cipóra osztjuk, majd liszttel megszórt két sütőpapírlap között mindkettőt kb. 32X32cm-es lapokra kinyújtjuk. A papírral együtt behúzzuk 2 tepsibe, a felső sütőpapírlapot eltávolítjuk, és 12-15 percig sütjük(8-10 perc) elteltével megcseréljük a két tepsit. Hagyjuk kihűlni, azután előbb körbe, majd 3db 10X30cm-es lapra vágjuk.
4. Krémhez: A pudingport a felhasználási javaslat szerint, de csak 6dl tejjel és 80g porcukorral sűrű péppé főzzük, beleforgatjuk a darált diót, hagyjuk langyosra kihűlni. A vajat vagy margarint habosra keverjük 200g porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a rumot, 8 evőkanálnyit csillagcsőrrel ellátott nyomózsákban félreteszünk a díszítéshez. A maradékot elkeverjük a diós pudinggal és sima csőrbetétes nyomózsákba töltjük.
5. Egyenletes krémcsíkokat nyomunk a mézes lapokra, majd egymásra illesztjük őket tetejükön és oldalukon elsimítjuk a maradék krémet, villával megcifrázzuk, és megszórjuk pisztáciával. A leendő 2X16 szelet egyik végére dundi rózsákat nyomunk a félretett krémből és 1 napra hűtőbe tesszük.
6. Tálalás előtt forr, folyó víz alatt alaposan megmossuk a narancsot héjastól nem túl vékony karikára nyolc cikkre vágjuk és beleszúrjuk a krémrózsákba. Egy-egy hasábot 16 szeletre vágunk.

 

 

Sütemények, torták, édességek

Túrókrémes Sárgabaracktorta

Hozzávalók:

A tésztához: (12 szelethez) 12-13dkg vaj vagy margarin, 10dkg édesítőszer, egy teáskanál  só, 2 egész tojás, ½ citrom reszelt héja, 9dkg liszt, ½ teáskanál sütőpor, 4-5dkg étkezési keményítő, 2 evőkanál tej, 3-4dl tejszín, 2 üveg diabetikus(370ml) sárgabarackbefőtt,

   Töltelék: 15dkg zsíros tehéntúró, 7-8dkg félzsíros tehéntúró, ½ citrom reszelt héja, ½ vaníliarúd, 1  zacskó színtelen tortazselé,(1/4 dl folyadékhoz) 1 evőkanál finomra vágott nem sózott pisztácia.

Elkészítés: A vajat 8dkg édesítőszerrel, 1 teáskanál  csipet sóval krémesre kikeverjük. Beletesszük a tojásokat és a citromhéjat. A sütőport és a keményítőt a lisztbe keverjük, majd a tejjel együtt a tojásos keverékhez adjuk. Margarinnal kikenünk egy 24cm átmérőjű tortaformát és beleöntjük a tésztát, majd előmelegített sütőben 20perc alatt megsütjük.(200C)

Töltelék: A befőttet lecsöpögtetjük. Fogpiszkálóval megszurkáljuk a tortát, és ha már szárazon kijön belőle akkor megsült.  A megszurkált tortát 4 evőkanál befőttlével meglocsoljuk. A kétféle túrót a citromhéjjal, a vaníliarúd kikapart belsejével és 1dkg édesítőszerrel összekeverjük, majd a tortára simítjuk, és kirakjuk a gyümölcsökkel. A maradék befőttlevet ¼ dl vízzel felhígítjuk, és hozzáadjuk a tortazselét, majd felforraljuk és a gyümölcsökre öntjük. A tortát hűvös helyre tesszük, amíg egy kicsit megdermed. A tejszínt a maradék édesítőszerrel kemény habbá verjük, és nyomózsákba töltjük, és kidíszítjük vele a torta oldalát, végül habcsíkokkal díszítjük.

Narancsos Zebratorta

Hozzávalók a tésztához: (14 szelethez) 15dkg vaj vagy margarin, 6dkg édesítőszer, 1 teáskanál só, 5 egész tojás, 24dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2dkg kakaópor, 2-3 evőkanál tej, 4 evőkanál narancslé, 6dk diabetikus szóró cukor, sütőpapír.

Elkészítés: A vajat az édesítőszerrel és a sóval krémesre kikeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és jól összekeverjük, hogy sima masszát kapjunk. A masszát ketté osztjuk. Az egyik részébe belekeverjük a kakaóport, és a tejet. Sütőpapírral kibélelünk egy 26cm átmérőjű tortaformát. A kétféle tésztát középről kezdve váltakozva a formába kanalazzuk, közben a formát többször óvatosam megrázzuk, hogy színek között ne maradjon hézag. Előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.(légkeveréses

sütőnél 175C- míg gáztűzhelynél 2 fokozat közepes) A zebratortát a sütőből kivesszük és a formában hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt kivesszük a formából óvatosan eltávolítjuk róla a sütőpapírt, majd a diabetikus szóró cukorral megszórjuk.

 

Elzászi Körtetorta

Hozzávalók:

300g finomliszt, 200+100g margarin, 100+60g porcukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál só, 1+2 tojás sárgája, 6 szem körte, 100g babapiskóta, 60g puha mazsola, 2 egész tojás, 2 púpozott evőkanál vaníliás pudingpor, 4dl tejszín, 3 evőkanál sárgabaracklekvár, fahéjas porcukor, 1 evőkanál mandulaforgács.
Elkészítés:

1. A lisztet 200g margarinnal, 100g porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjával és 1 teáskanál sóval ,1 tojássárgájával összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
2. A körtéket megmossuk, meghámozzuk, és félbe vágjuk magházukat kiszedjük, sűrűn bevagdossuk őket, és megkenjük a citrom levével, hogy ne barnuljanak meg.
3. Egy 30cm átmérőjű tortaformát kikenünk margarinnal, és megszórjuk liszttel. A tésztát lisztezett gyúródeszkán korong alakúra kinyújtjuk és a formába helyezzük, villával megszurkáljuk. Az aljára tördeljük a babapiskótát, beletesszük a körtéket a közepébe szórjuk a mazsolát, és meglocsoljuk a maradék olvasztott margarinnal.
4. 2 egész tojást és 2 tojás sárgáját simára kikeverünk  60g porcukorral, a pudingporral és a tejszínnel, körték tetejére öntjük, majd előmelegített sütőben(kb. 180C) 1 órán át megsütjük.
5. A baracklekvárt felforrósítjuk, áttörjük, és azonnal megkenjük vele a sütőből kivett torta tetejét. Tálaláskor meghintjük a fahéjas porcukorral és a mandulaforgáccsal.


 

Zselécukros szelet

Hozzávalók:

Tésztához:

Sárga tészta: 10 tojás sárgáját és 30 dkg porcukrot 15 evőkanál forró vízzel habosra keverni. Hozzáadni 35 deka lisztet, melyet fél csomag sütőporral kevertem el. Kizsírozott tepsiben kisütni.

Fehér tészta: A tojások fehérjét 30 deka porcukorral kemény habbá verem, majd hozzáadok 20 deka zselés cukrot, 10 deka ét csokit, 10 deka apróra vágott diót, 20 deka lisztet, melybe a másik fél csomag sütőport kevertem. Ezt is megsütöm.

Krém: Fél liter tejet 5 evőkanál  liszttel és 1 csomag vaníliás cukorral krémmé főzöm. 20 deka margarint (Rama) habosra keverek 20 deka cukorral. Ha kihűlt a tűzről levett krém, akkor összekeverem a kettőt.

Elkészítés: A sárga tésztát kettévágom és alulra teszem a felét. Utána a főzött krém fele, majd a fehér tészta, a krém másik fele, majd végül a másik fél sárga tészta. Csoki mázzal vonom be.

 

Zserbó szelet

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 6 dkg cukor, 1 1/2 dkg élesztő, fél deci tej, 2 tojás sárgája, csipetnyi só. Töltelék: 25 dkg darált dió, 15 dkg cukor,1 csomag vaníliás cukor,baracklekvár. Tetejére: 1 tábla Party tortabevonó.

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk  a vajjal, majd, hozzáadjuk a cukrot, a tejben futatott élesztőt, csipetnyi sót és 2 tojás sárgáját. Könnyen gyúrható tésztává dolgozzuk,  és 30 percig pihentetjük.  Négy cipóra osztjuk, majd mindegyiket kinyújtjuk és egy  kisebb tepsibe tesszük  és megtöltjük. Töltelék: a darált diót a cukrokkal összekeverjük és háromfelé osztjuk. A kikent, lisztezett tepsibe tesszük  az első kinyújtott tésztalapot,megkenjük lekvárral,majd megszórjuk a töltelékkel. Befedjük  a következő lappal. Így rétegezzük őket. Akár villával is megszurkálhatjuk  a tetejét és kis lángon sütjük (ez kb.40 percig.) Kihűlés után a tetejét bevonjuk a tortabevonóval.

 

Rigó Jancsi

  HozzávalóK:

 A tésztához:7 egész tojásból készült csokitorta-alap, amit nagyobb tepsiben sütünk meg, hogy csak ujjnyi vastag legyen. Amikor kihűlt, kettévágjuk.

Töltelék: 8 dl tejszín, 6 dkg kakaó, 12 dkg vaníliás cukor, 1 csapott evőkanál  zselatin.

Bevonat-máz: 30 dkg cukorból és 4 dkg kakaóból készült fondan vagy 3 dkg kakaóból 3 dkg cukorral főzött, 3 dkg vajjal elkevert csokoládémáz.

A tejszínt - amit előbb pár óráig jégen, vagy jó hideg helyen tartottunk - habüstben vagy porcelán tálban kemény habbá verjük és közékeverjük a kevés vízben feloldott, átszűrt zselatint. Két jó kanálra valót félreteszünk belőle. A kakaót összekeverjük 12 dkg vaníliás cukorral és azt lassanként a tejszínhabhoz keverjük. Az egyik lapra rásimítjuk a krémet, erre negyed cm vastagságban rákenjük a fehéren hagyott tejszínhabot. A másik lap tetejét a csokoládémázzal bevonjuk. 5 centiméteres kockákra vágjuk, a krém tetejére fektetjük, s vizes késsel a kockák irányában végigvágjuk. Fogyasztásig hideg helyen tartjuk.

 

 

Falusi sütemények

Hatlapos

Tészta: 50 dkg liszt, 2 dkg szalakáli, 8 dkg zsír, 10 dkg porcukor, két deci tej.

Krém: 1 liter tej, 35 dkg cukor, 6 evőkanál  liszt, 10 dkg vaj, 1 csomag  vaníliás cukor, 5 dkg kakaó.

A lisztet elmorzsoljuk a zsírral és a cukorral, a tejben pedig elkeverjük  a szalalkálit. A kettőt összekeverem és rétestészta-szerűvé kidolgozom. Ezután  6 felé vágjuk és , cipókat formázunk belőle, majd vékonyra kinyújtjuk és egyenként lisztezett tepsi hátulján megsütjük. Előmelegített sütőben  8-10 perc alatt megsül.(220C)

3/4 liter tejet felforralok a cukrokkal. A maradék 1/4 liter tejbe belekeverjük  a lisztet és a kakaót, majd a forrásban lévő tejhez öntjük. Folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A tűzről levéve belekeverjük az  5 deka vajat, majd még forrón megtöltjük  vele a lapokat. A maradék vajat felolvasztjuk, majd elosztjuk  a sütemény tetején. Megszórjuk porcukorral. Másnap szeleteljük fel.

 

Kávékrémes

Tésztája: 50 dkg liszt, 2 dkg  szalalkáli, 8 dkg zsír, 10 dkg porcukor, két deci tej.

Krémje: 8 dl tej, 2 dl erős presszókávé, 6 evőkanál  liszt, 10 dkg vaj.

A lisztet elmorzsoljuk a zsírral és a cukorral, a tejben pedig elkeverjük a szalalkálit. A kettőt összekeverjük és rétestészta-szerűvé kidolgozzuk. Majd 5 felé vágjuk és, cipókat formázunk belőle,vékonyra kinyújtom és egyenként lisztezett tepsi hátulján előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.

A tejet felforraljuk a cukorral. A feketekávéba belekeverjük a lisztet, majd a forrásban lévő tejhez öntjük. Folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzöm. A tűzről levéve belekeverjük az  5 deka vajat, majd még forrón megtöltjük vele a lapokat. A maradék vajat felolvasztjuk , majd elosztjuk  a sütemény tetején. Megszórjuk porcukorral.  Másnap felszeleteljük.

 

Mézeskalács és mézes sütemények

Gyömbéres mézes

90 dkg liszt, 25 dkg cukor, 2 dl olvasztott méz, 10 dkg margarin, 3 dl tej, 1 evőkanál  őrölt fahéj, 1 evőkanál  gyömbérpor, 1 evőkanál  szódabikarbóna, 1 tojás.

A margarint, a mézzel, a cukorral, a fűszerekkel kis lángon felmelegítjük, összekeverjük és hozzáöntjük  a tejet. A szódabikarbónát a lisztbe keverjük, majd az előbbi tejes masszával tésztát gyúrok belőle. Egy napra a hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra kinyújtom, majd éles késsel, vagy kiszúróval figurákat, formákat vágunk szaggatunk  ki belőle. Előmelegített sütőben világosbarnára sütjük és még melegen megkenjük  a felvert tojással.

 

Mézes puszedli 1.

25 dkg mézet megolvasztunk, majd hozzákeverünk 15 dkg cukrot, 1 tojás nagyságú zsírt, 4 evőkanál tejfölt, 1 egész tojást, 3 tojás  sárgáját, 60 dkg lisztet, 2 kávéskanál  szódabikarbónát, kevés fahéjat és reszelt citromhéjat. Jól összegyúrjuk és a hűtőbe tesszük, másnap kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe téve forró sütőben kisütjük.

Máz: 3 tojás fehérjét felverjük habnak, 20 dkg porcukrot keverünk hozzá és gőz fölött főzzük, míg kemény nem lesz. A puszedlikat bekenjük a mázzal, ami másnapra megszárad. Fémdobozban tároljuk.

 

 

Gesztenyés méhkas

Hozzávalók:

A tésztához:

 50dkg gesztenye massza

10dkg darált babapiskóta

1cs vaníliás cukor

ízlés szerint kevés porcukor

2,5cl rum

kakaópor

 Elkészítés:

 A hozzávalókat a kakaópor kivételével összegyúrom. Egy nagyon kevés részt kiveszek belőle és azt kakaóporral színezem. Először a sötét részt betöltöm a darázsformába, majd a világos részt a kaptár formába. Eltávolítom a formát és végül kör alakú keksz alapra helyezem. Lehet őket zselés piskótatallérra is rakni.

 



 

 

Igazi csokoládétorta

Hozzávalók:

 Hozzávalók a tésztához:

12 dkg vaj

22 dkg porcukor

csipetnyi só

6 tojás

13 dkg 50 %-os kakaótartalmú csokoládé

13 dkg liszt

Hozzávalók a krémhez:

23 dkg vaj

12,5 dkg jó minőségű kakaópor

csipetnyi só

20 dkg porcukor

fél vaníliarúd

2 dl tejszín

 Elkészítés:

 A tésztát készítsd el előző nap, hogy megérjen, mire belekerül a finom csokikrém.

 Keverd habosra a vajat, amit érdemes egy órával előtte szobahőmérsékleten tartani, a porcukorral és a sóval, majd add hozzá a tojások sárgáját. A csokoládét olvaszd meg vízfürdő felett, és óvatosan keverd az eddigiekhez. A tojásfehérjét verd fel, és a liszttel felváltva apránként add a masszához, és óvatosan keverd el az egészet. Töltsd a tésztát a sütőpapírral kibélelt tortaformába, és 190 fokra előmelegített sütőben süsd körülbelül 50 percig. Ezután vedd ki a sütőből, de csak másnap emeld ki a formából.

A krémhez keverd habosra a vajat, szintén jó, ha szobahőmérsékleten volt egy órát, add hozzá a kakaóport, a sót, a porcukrot és a kikapart vaníliát. A tejszínt verd kemény habbá, és forgasd össze a krémmel.

A tésztát óvatosan vágd négy lapra. A krém felével kend meg a lapokat, majd a másik felével kend meg bőven kívülről a tortát.

 

Nándori Szelet

Hozzávalók , a tésztához: 8db tojás, 25dkg kristálycukor, 20dkg liszt, 5dkg kakaópor, 5cl olaj, 1 csomag sütőpor, 25dkg mag nélküli aszalt szilva, 5dl vörösbor.

Krémhez: 25dkg mascarpone, 25dkg marcipánmassza, kevés tej vagy tejszín.

Csokoládémázhoz: 5dl tej, 8dkg kristálycukor, 15dkg vaj, 2dkg kakaópor, 5cl narancslikőr.

Elkészítés:

1. A tojások sárgáját habosra kikeverjük 10dkg kristálycukorral. Beleszitáljuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport, majd hozzákeverjük az olajat. (egy kevés tejjel fellazítjuk a masszát.)

2. A tojásfehérjét 15dkg kristálycukorral tejföl állagúra felverjük és óvatosan hozzákeverjük a lisztes, kakaós masszához. Sütőpapírral bélelt, kivajazott, lisztezett tepsibe töltjük, majd sűrűn rászórjuk az előző nap vörösborba áztatott aszalt szilvát, és megsütjük.

3. A krémhez a mascarponét összekeverjük a lereszelt marcipánnal, majd egy kis tejet vagy tejszínt  adunk hozzá, hogy kenhető állagú legyen.

4. A kihűlt piskótalapot kettévágjuk és a krémmel megkenjük.

5.A tejet a cukorral és a kakaóporral felfőzzük, majd hozzákeverjük a vajat. Amikor kihűlt, belekeverjük a narancslikőrt és a sütemény tetejére kenjük. Megszórjuk reszelt keserű csokoládéval.

Sütési hőfok: 180C, sütési idő: 30perc, sütési mód: alul-felül sütés, a tepsi méretétől függően, ami lehet 30X20cm.

 

 

Fahéjas Csillagok

Hozzávalók (kb. 40-50 db)

200 g darált mandula

160 g liszt

80 g porcukor

50 g kristálycukor

2 tojásfehérje

1 tk. őrölt fahéj 

a mázhoz: 150 g porcukor, 1 tojásfehérje 

Elkészítés:

A tojások fehérjét verjük kemény habbá, majd dolgozzuk össze alaposan a mandula, liszt, fahéj, por- és kristálycukor keverékével. 

Vékonyan porcukrozzuk meg ,majd  nyújtsuk kb. 1 cm vastagságúra a tésztát és szaggassunk belőle csillagokat. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe őket. 

A mázhoz keverjük össze a 150 g porcukorral a   tojásfehérjével és ezzel kenjük meg a csillagok felületét. 

Süssük 150°-on 10 percet. 

Fém dobozban tárolva sokáig eltartható.

 

 

Karácsonyi citromos mákos kuglóf

Hozzávalók:

- 180 g puha vaj

- 250 g cukor

- 400 g krémes állagú tehéntúró

- 1 citrom reszelt héja és leve

- 1 csomag vaníliás cukor

- 3 egész tojás

- 200 g liszt

- 4-5 ek. egész mák

- fél cs. sütőpor

- csipetnyi só

Elkészítés:

1. Egy edényben a vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a túrót, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a levet, majd egyenként beleütöm a tojásokat, és alaposan eldolgozom a tésztát. A lisztet egy nagy tálba szitálom, és elkeverem benne a sütőport, a sót, és a mákot. Ezután a lisztes keveréket óvatosan beleforgatom a túrós masszába, majd az egészet egy kivajazott, lisztezett kuglófformába kanalazom.

2. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütöm, tűpróbával ellenőrzöm. Ha sülés közben a teteje nagyon kezdene pirulni, lefedem fóliával. Miután megsült kihűtöm, majd kiborítom a kuglófformából, és meglocsolom a citromos mázzal. Ehhez egy citrom levét kikeverek egy evőkanál forró vízzel és 3-4 evőkanál porcukorral.

 

Nürnbergi Mézeskalács

Hozzávalók 60 darabhoz

A tésztához

200 g porcukor

4 tojás

1 teáskanál vaníliakivonat

fél citrom leve

250 g liszt

200 g finomra őrölt mandula

1 csomag sütőpor (15 g)

1 kávéskanál fahéj

1 evőkanál mézeskalács fűszer

100 g kandírozott narancshéj

60 db 40 mm átmérőjű ostyalap

A citromos mázhoz

100 g porcukor

1 evőkanál citromlé

1 evőkanál rum

1-2 evőkanál víz

A csokoládés mázhoz:

100 g étcsokoládé

1 evőkanál olaj

A díszítéshez: mandulapehely

A tészta száraz hozzávalóit elvegyítjük, végül beleforgatjuk a kandírozott narancshéjat.

A tojást, a cukrot, a citromlevet és a vaníliát habosra keverjük. Hozzáöntjük a lisztes részt, és kanállal egyneműre dolgozzuk.

A sütőt 180 fokra melegítjük. Két nagyobb méretű tepsit sütőpapírral bélelünk, és belesorakoztatjuk az ostyalapokat. Nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk a masszából, és az ostyalapokra rakjuk őket.

Sütőbe toljuk, és kb. 15 perc alatt megsütjük a mézeseket.

A citromos máz hozzávalóit elkeverjük, és a megsült, még forró mézeseket beleforgatjuk. Rácsra rakjuk és megszárítjuk.

A csokoládés mázhoz vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az olajjal. A második adag mézest, ha teljesen kihűltek, belemártjuk a csokoládéba, majd szintén rácsra rakva megvárjuk amíg a máz teljesen meg nem szilárdul.

Mandulapehellyel díszítjük a mézeseket, de ez elmaradhat.

 

 

Tejszínes narancstorta

Hozzávalók:

Piskóta:

 200 g liszt

 1 csomag sütőpor

 250 g cukor

 4 tojás (különválasztva)

 1 narancs reszelt héja és kifacsart leve

 4 evőkanál forró víz

Krém:

 2 csomag tejszín ízű pudingpor

 2 narancs kifacsart leve

 5 dl tej

 6 evőkanál cukor

 2 dl habtejszín

 2 teáskanál reszelt narancshéj

 Elkészítés:

 1. Mivel a krémnek sokáig kell hűlnie, érdemes ezzel kezdeni. A pudingport a narancslével és a cukorral csomómentesre keverem, majd a felmelegített tejhez adagolom, és állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főzöm. Hozzáadom a reszelt narancshéjat, majd félreteszem hűlni.

 2. A tojássárgákat a cukor felével habosra keverem, kanalanként hozzáadom a narancslevet, a forró vizet, majd végül a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verem, és óvatosan ezt is a masszába forgatom. Kapcsos, kerek tortaformába öntöm és 180 fokon kb.35-40 percig sütöm (tűpróbával ellenőrizzük mielőtt kivennénk).

 3. Ha a pudingos krém teljesen kihűlt, a kemény habbá vert tejszínhabot is belekeverem. A félbevágott piskótalapot egyenletesen megkenem a krém ¾-ével, a maradék krémmel pedig bevonom a torta tetejét. Tejszínhabbal díszítem.

 

 

Karácsonyi fahéjas csokikenyér

Hozzávalók:a tésztához

- 25 dkg liszt

- 25 dkg porcukor

- 1/2 cs. sütőpor

- 12 dkg sütőmargarin

- 4 tojás

- 2 ek. sárgabarack lekvár

- 1 tk. citromhéj

- 1 tk. rum

- 6 dkg darált dió

- 2 dl tejföl

- 2 ek. kakaópor

- 1 tk. őrölt fahéj

Elkészítés:

1. A tésztához a tojásokat szétválasztom. A fehérjét egy kevés cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verem, a sárgáját pedig a többi hozzávalóval habosra keverem. Legvégül a felvert tojáshabot is beleforgatom a masszába, és sütőpapírral bélelt őzgerinc formába öntöm.

2. Kb. 30-35 percig (tűpróba!) sütöm 175 fokon, aztán hagyom a formában kicsit hűlni, majd úgy negyed óra elteltével kiborítom.

3. A mázhoz kb. 10 dkg étcsokit 2 ek. olajjal vízgőz felett kevergetve megolvasztok, és a kihűlt süteményre csurgatom. Miután a máz megszilárdult, szeletekre vágva tálalom.

 A megadott mennyiség két rúdhoz elegendő.

 

Mandulás őzgerinc

 A mandulás sütemény önmagában is finom, de egy bögre forró csoki mellé majszolgatva még fantasztikusabb csemege.

Hozzávalók:a tésztához

-120 g liszt

- 120 g cukor

- 120 g vaj

- 3 egész tojás

- fél cs. sütőpor

- 1 citrom reszelt héja

- 50 g pörkölt, apró vágott mandula

- 1 tk. mandulaaroma (színtelen)

Elkészítés:

1.  A vajat a cukorral habosra keverem, majd a tojásokat egyesével hozzáadva tovább habosítom. A sütőport a liszttel és a citromhéjjal elkeverem, és hozzáadom a vajas masszához. Beleszórom a mandulát, és elkeverem benne  az aromát.

2. A tésztát kivajazott, lisztezett őzgerinc formába kanalazom. 180 fokos sütőben 20 percig sütöm, majd 160 fokra mérsékelve még további 25 percig sütöm.

3. Miután kihűlt a tészta, porcukorral meghintve tálalom.

 A megadott mennyiség 1 rúdhoz elég.

 

 

Fahéjas-marcipános kalács

Hozzávalók :

A tésztához :

0,5 dl tej

2 dkg élesztő

5dkg cukor

25 dkg liszt

5 dkg vaj

1 tojás

A töltelékhez :

20 dkg dió

10 dkg marcipán

5 dkg méz

1 tojás

0,5 dl tej

A kenéshez:

kevés tej

A lisztet tálba tesszük, a közepébe kis fészket alakítunk ki . Belerakjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos tejet. Hagyjuk, hogy az élesztő 15 perc alatt felfusson. Ekkor hozzáadjuk a többi alapanyagot és sima tésztává gyúrjuk. Letakarva 30 percig pihentetjük. Ezalatt elkészítjü a tölteléket. A diót ledaráljuk, a marcipánt kávédarálóval finomra őröljük, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. A tésztát átgyúrjuk és újabb 30 percig pihentetjük. 1 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk és rákenjük a tölteléket .

Az egyik felét feltekerjük a közepéig , majd a másik felét is .

Sütőpapíros tepsire fektetjük és alufóliát tekerünk köré (így nem csúszik szét).

Megkenjük kevés tejjel és 180 fokos sütőben 20 perc alatt  megsütjük. A tetejét porcukorral megszórva tálaljuk.

 

 

 

0.027 mp