Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Karácsonyi Édességek

 

Karácsonyi Édességek

 

 

  Nürnbergi diós-fűszeres lepénykék

  Hozzávalók / 12 adag

    8 db tojás

    50 dkg cukor

    8 evőkanál finomliszt

    40 dkg dió (darált)

    5 dkg kandírozott narancshéj

    5 dkg kandírozott citromhéj

    0.5 kávéskanál  fahéj (őrölt)

    0.5 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)

    1 evőkanál ánizs

    6 db ostyalap

     Elkészítés:

    Az ostyalapokat kb. 6 x 6 cm-es egységekre, a cukrozott narancs-, és citromhéjat jó apróra vágjuk.

    A nyolc tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.

    Hozzáadjuk a darált diót, a lisztet, az apróra vágott cukrozott narancs-, és citromhéjat, a fűszereket.

    Legvégül a 8 tojás kemény habbá vert fehérjét.

    Ezt az egyveleget az ostyalapokra kenjük olyan fél centi vastagon, úgy, hogy ne terüljön egészen az ostyalapok széléig.

    Sütőlapra helyezzük, és mérsékelt lángon (160 fok) lassan megsütjük.

 

 

 Orchidea szelet

 Hozzávalók / 12 adag

 Piskóta

    5 db tojásfehérje

    15 dkg porcukor (szitálva)

    15 dkg darált mák

    2 csapott evőkanál  finomliszt (szitálva)

    1 csipet só

    1 teáskanál sütőpor

    1 teáskanál szódabikarbóna

     Vaníliakrém

    5 db tojássárgája

    3 csapott evőkanál  cukor (ízlésfüggő)

    1 tasak főzős vaníliás pudingpor

    3 dl tej

    10 dkg vaj (lehet jobb minőségű margarin is)

    0.5 dl növényi tejszín (lazítónak)

    1.5 dl növényi tejszín (habnak)

    2 teáskanál vanília kivonat

      Csokihab

    2 dl növényi tejszín

    6 dkg olvasztott csokoládé

    0.5 csomag habfixáló

      Díszítés

    5 dkg reszelt fehér csokoládé

     Elkészítés:

    Piskóta

  A tojásfehérjéket a sóval, a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a mákos-lisztes, szódabikarbónás-sütőporos keveréket.

 20×30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. /tűpróba/

 Összeállítás: a tésztára kenjük a vaníliakrémet, majd a csokihabos krémet.

 Tetejére reszeljük a fehér csokoládét, és szervírozásig a hűtőben tároljuk.

      Vaníliakrém

  A krémhez a tojás sárgákat a cukorral, pudingporral, tejjel csomómentesre kikeverjük, és 5 perc alatt sűrűre felfőzzük, majd kihűtjük.

 Hűlés után fellazítjuk 0,5 dl tejszínnel. Hozzákeverjük a vaníliakivonatot, majd felhabosítjuk  a vajat/margarint, és hozzákeverjük óvatosan a maradék tejszínből vert kemény habot.

     Csokihab

A csokihabhoz a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hagyjuk kihűlni. A tejszínt, a habfixálóval kemény habbá verjük, a felolvasztott, kihűtött csokit hozzákeverjük, majd Jól kihabosítjuk.

      Díszítés

 Nagy lukú reszelőn reszeljük a csokoládét.

 

 

 Cseszkó- vagy vendégváró szelet

 Hozzávalók / 6 adag

 A kakaós tésztához

    20 dkg finomliszt

    5 dkg margarin (vagy vaj, sertészsír)

    5 dkg cukor (kristály)

    3 dkg cukrozatlan kakaópor

    1 db tojás

    10 g szalalkáli (vagy 1 csomag sütőpor)

    1 dl tej

     A piskótához

    4 db tojás

    8 dkg cukor (kristály)

    8 dkg finomliszt

     A krémhez

    1 db tojás

    5 dl tej

    3 evőkanál finomliszt

    20 dkg porcukor

    20 dkg margarin (vagy vaj)

    1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 vaníliarúd)

     Elkészítés:

    Kakaós lapok készítése

 A kakaós tészta hozzávalóit dolgozzuk össze úgy, hogy egy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, és két kb. 24×36 cm-es (amekkora a tepsink) lapot nyújtunk belőle. (Nagyon vékony tészta lesz, nem kell megijedni!) Enyhén lisztezett tepsi hátoldalára helyezzük, és villával szurkáljuk meg, hogy ne hólyagosodjon fel.

180 fokon pár perc alatt (5-6 perc) süsük meg, de vigyázzunk, mert hamar megsül! (Ha túlsütjük a lapokat, akkor könnyen kiszáradhatnak.) Még melegen, egy hosszú pengéjű késsel válasszuk le a tepsi hátoldaláról, majd óvatosan csúsztassuk le róla. Hagyjuk kihűlni.

     Piskóta készítése:

 Elektromos habverővel az egész tojásokat a cukorral előbb lassú fokozaton keverjük el, majd magasabb fokozaton verjük sűrű habbá. Keverjük hozzá a finomlisztet, és abba a tepsibe öntsük a masszát, mint amelyiknek a hátoldalán a kakaós lapokat sütöttük.

 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig süsük, ha felemelkedett a piskóta, akkor 160 fokra vegyük vissza a hőfokot. Tűpróbával ellenőrizzük: szúrjunk bele egy hústűt, és ha már nem ragad rá tészta, akkor jó a piskótánk. Másik módszer: ha a piskóta tetejét finoman megnyomva nem hallunk "buborékos" hangot, akkor készen vagyunk a sütéssel.

     Főzött vaníliakrém készítése:

 A lisztet a tejjel keverjük el a következő módon: először egy kevés tejet adagoljunk a liszthez, keverjük el, adjuk hozzá a tojást (amivel szintén keverünk), majd apránként öntsük hozzá a maradék tejet. Kaparjuk bele a vaníliarúd belsejét, vagy egy (Bourbon) vaníliás cukrot adjunk hozzá. Lassú tűzön sűrűre főzzük fel, majd hagyjuk kihűlni. Elektromos habverővel habosítsuk ki a margarint/vajat a porcukorral.

 Ha kellően kihűlt a tejes krém, akkor gépi habverővel jól keverjük össze a habos margarinnal/vajjal.

     A sütemény összeállítása:

  Alulra egy kakaós lap kerül, erre jön a krém fele, erre helyezzük rá a piskótát, majd kenjük rá a krém másik felét, és fedjük be a másik kakaós lappal. Majd mehet pihenni a hűvösre (télen elég a spájz, nyáron hűtőbe)! Ahhoz, hogy szeletelhető legyen, a kakaós lapoknak a krémmel 1 napot puhulniuk kell. Tetszés szerinti szeletekre vágjuk a pihenő után.

 Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg.

 

 

  Csokis Marlenka

  Hozzávalók / 8 adag

  A lapokhoz:

    55 dkg finomliszt

    10 dkg vaj

    2 púpozott evőkanál  cukrozatlan kakaópor

    2 evőkanál  méz

    2 db tojás

    25 dkg cukor

    1 evőkanál  szódabikarbóna

    1 teáskanál ecet

      A lapok lekenéséhez:

    50 ml konyak (vagy konyakaroma)

     A krémhez:

    68 dkg sűrített tej (cukrozott)

    25 dkg vaj

     Elkészítés:

  Először a sűrített tejet egy jól záródó befőttes üvegbe kinyomjuk. A tetejét rátesszük. Egy fazékba, hideg vízbe állítjuk úgy, hogy az üveg pereméig érjen a víz. Lassú tűznél forrjon 3 órán keresztül, míg az üvegben a sűrített tej szép, aranybarna színt kap.   

     A lapok készítése:

 A cukrot, vajat, mézet, szódabikarbónát egy lábasban összeforraljuk, majd langyosra hűtjük.

 A kakaóval elkevert liszthez adjuk, majd a tojásokat és az ecetet is. Összegyúrjuk, és 5 cipóra osztjuk.

Egyenként vajjal kent tepsi hátoldalán (24×39 cm) 4 perc alatt kisütjük.

 Az elkészült karamellt a vajjal habosra keverjük.

A tésztalapok széleit körbe vágjuk, és aprítógéppel összezúzzuk. Minden lapot az aromával lekenünk, várunk, míg beszívja.

 Krémmel a lapokat megtöltjük. A tészta morzsát rászórjuk.

 A tésztalapokat, amikor nyújtjuk, ha keményedik, akkor a tészta cipókat 1-2 fordításra betesszük a mikróba, és a tészta kicsit visszapuhul, és így könnyen nyújtható. Ha nem akar összeállni a tészta, tegyünk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt. (Nálam nem kellett.) Nagyon finom sütemény, a fáradozás kárpótol mindent. Hűtőbe tesszük. Legjobb, ha 2 napot áll a hűtőben.

 

 

  Letti szelet

  Hozzávalók / 6 adag

  A krémhez

    25 dkg margarin (puha vagy vaj )

    20 dkg porcukor

    3 db tojás

    3 csomag vaníliás cukor

    1 dl bailey's (vagy bármilyen krémlikőr, tojáslikőr)

    8 dl tej

    3.5 tasak vaníliás pudingpor

    2 dl habtejszín (szükség esetén)

    120 g csokoládé (darált, a tetejére)

      A tésztához

    25 dkg margarin (puha vagy vaj)

    10 dkg porcukor

    1.5 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

    2 teáskanál fahéj

    2 db tojássárgája

    0.5 csomag sütőpor

    0.5 csomag vaníliás cukor

    6 dkg dió (darált)

    30 ml bailey's (vagy bármilyen krémlikőr, tojáslikőr)

    2 evőkanál  tejföl

    70 dkg finomliszt

      Elkészítés:

  A krémhez a hideg tejben elkeverjük a 3 tojást és a 3 vaníliás cukrot, majd belekeverjük a pudingport és a 20 dkg cukrot is. Kézi habverővel, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, és félretesszük dermedni.

 Míg meleg a puding, 1 margarin/vaj kockát kis darabokra vágunk, és belekeverjük.

  A krémet akár hűtőbe is tehetjük egy órára dermedni, úgy jobban összeáll. Hűlés közben belekeverjük a Bailey's-t, és ha túl sűrűnek találjuk, öntögessünk és keverjünk bele egy kis tejszínt, amíg a kellő állagot el nem éri.

  A tésztához a másik kocka margarint/vajat beletesszük egy nagy tálba a 10 dkg porcukorral, a kakaóval, fahéjjal, 2 tojássárgájával, a sütőporral és 1/2 cs. vaníliás cukorral.

  Ehhez hozzáadjuk a diót, 3 cl Bailey's-t, a tejfölt és annyi lisztet, hogy gyúrható, omlós tésztabucit kapjunk.

  Sütőpapíron 4 egyforma méretűre (kb. 25x35 cm) nyújtott téglalapot nyújtunk a buciból, és kettesével megsütjük őket sütőlapon előmelegített sütőben. Nem szabad, hogy teljesen kiszáradjanak sülés közben, tehát figyeljük őket folyamatosan, és időben vegyük ki!

  Ha kihűlt a krém és a lapok is, egy nagyobb tálcán összeállítjuk a süteményt: a legalsó lapot megkenjük a krém negyedével, és megszórjuk egy kis csokival. Ezt ismételjük az alapanyagok elfogyásáig, végül a legfelső lapot a krémmel zárjuk, s reszelt csokival díszítjük.

  Tálalás előtt egy teljes napig, lefedve (de a fedél ne érjen a süti tetejéhez, mert ráragad!) pihentetjük, hogy megpuhuljon. Másnap szeleteljük.

 

 

  Egri krémes

  Hozzávalók / 12 adag

  A tésztához

    30 dkg finomliszt

    5 dkg vaj

    10 dkg porcukor

    2 db tojás

    1 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

    15 g szalalkáli   6 evőkanál  tej

     A krémhez

    6 púpozott evőkanál  finomliszt

    7 dl tej

    3 db tojássárgája

    25 dkg vaj

    20 dkg porcukor

    2 csomag vaníliás cukor

    A babapiskótás részhez

    300 g babapiskóta (36 db)

    2 dl tej (felforralva)

    2 evőkanál  rum

     A csokimázhoz

    9 dkg tortabevonó

    4 evőkanál  napraforgó olaj

   Elkészítés:

    A tésztához

  Az átszitált lisztet morzsoljuk össze a vajjal, majd adjuk hozzá a porcukrot, tojást, kakaót és a 6 evőkanál hideg tejjel elkevert szalalkálit.

   A tésztát két egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk, és egy nagy tepsi kizsírozott hátlapján egymás után megsütjük a két tésztalapot.

     A krémhez

  A lisztet összekeverjük egy kevés tejjel (csomómentesre). Hígítsuk fel még egy kicsit a tej egy részével.

 A lisztes tejbe belekeverjük a 3 tojássárgáját.

 A többi tejet felforraljuk, de még forrás előtt, állandó keverés közben hozzáadjuk a lisztes-tojásos keveréket.

  A krémet sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Hűtés közben is keverjük meg gyakran, hogy ne legyen csomós!

 A vajat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. A hideg krémmel  dolgozzuk össze a vajas keveréket.

 Ennek a krémnek a felét kenjük el egyenletesen az egyik tésztalapon.

A babapiskótás részhez

 A babapiskótákat mártsuk bele rövid ideig egyenként a rummal elkevert tejbe, amit előzőleg felforraltunk, és kihűtöttünk. A piskótákat rakjuk szorosan egymás mellé a krém tetejére.

 A maradék rumos tejjel egyenletesen kenegessük meg a rárakott piskótákat.

 Kenjük rá a krém másik felét, illesszük rá a másik tésztalapot, és jöhet az utolsó lépés, a csokimáz.

    A csokimázhoz

 Gőz fölött olvasszuk meg a tortabevonót 4 ek étolajjal, öntsük a sütemény közepére a csokimázat, és gyors mozdulatokkal simítsuk el a sütemény tetején.

 

 

  Fekete rózsa szelet

  Hozzávalók / 10 adag

  Tészta

    60 dkg finomliszt

    10 dkg margarin

    30 dkg porcukor

    1 db tojás

    1 csomag sütőpor

    1 késhegynyi szódabikarbóna

    Mákos töltelék

    20 dkg mák (darált)

    20 dkg finomliszt

    10 dkg margarin

    20 dkg porcukor

    2 dl tej

    1 csomag sütőpor

     Krém

    3 tasak vaníliás pudingpor

    1 l tej

    25 dkg margarin

    25 dkg porcukor

    Csokimáz

    15 dkg étcsokoládé

    2 evőkanál  napraforgó olaj

     Elkészítés:

    Tészta

 Kevés tejjel nyújtható tésztát készítünk. 6 részre osztjuk, 2 nagyobb legyen, amit lapban sütünk meg tepsi hátán. A 4 kisebbet kinyújtjuk, és az alábbi töltelékkel kenjük meg. (Nálam 30X40 cm-es tepsi).

   Mákos töltelék

 Jól összekeverjük, mind a 4 lapot megtöltjük, és mint a bejglit, feltekerjük, megsütjük. Nem kell a tetejét semmivel megkenni.

   Krém

 3 csomag vaníliás pudingot megfőzünk 1 liter tejben, 25 dkg ramát 25 dkg cukorral kikeverünk, majd ha kihűlt a puding, összekeverjük a két krémet. Felét rákenjük az egyik lapra, ráhelyezzük a 4 bejglit szorosan egymás mellett, majd a krém másik fele, és végül a tésztalap. Tetejére csokimáz.

   Csokimáz

 10-15 dkg étcsokoládé vízgőz fölött felolvasztunk, és 1-2 evőkanál olajjal kikavarunk. Ezzel kenjük le a tészta tetejét!

 

 

  Gerbeaud szelet Fahéjtól

  Hozzávalók / 4 adag

  A tésztához

    40 dkg finomliszt

    25 dkg vaj

    1 db tojás

    1 db tojássárgája

    1 evőkanál  porcukor

    2 dkg élesztő

    1 dl tej

    A töltelékhez

    500 g sárgabaracklekvár

    20 dkg dió (darált)

    10 dkg cukor

    A tetejére

    2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

    3 evőkanál  tej

    4 evőkanál  cukor

    5 dkg vaj

     Elkészítés:

 Kb. fél dl langyos tejbe teszünk egy kiskanál cukrot, elkeverjük benne az élesztőt , és felfuttatjuk.

 A lisztben elmorzsoljuk a vajat.

 Hozzáadjuk a tojást, meg a tojássárgát, a felfutott élesztőt, és összegyúrjuk. Ha túl kemény lenne, pici tejet adunk még hozzá. Három részre osztjuk a tésztát.

Három egyforma, tepsi nagyságú téglalapot nyújtunk.

Az egyiket tepsire fektetjük, rákenjük a baracklekvár felét, megszórjuk a cukrozott dió felével.

Erre kerül a második lap, rá a lekvár és a dió másik fele.

A harmadik lappal befedjük, kicsit lelapogatjuk, és fél órát pihentetjük.

Tetejét itt-ott megszurkáljuk, és előmelegített sütőben pirulásig sütjük.

Ha kihűlt, csokimázzal vonjuk be, amihez a kakaót, a cukrot és a tejet elkeverjük, és folytonos keverés mellett felfőzzük. Mikor már szép sima és fényes, levesszük a tűzről, és belekeverjük a vajat. Ezt a mázat késsel elsimítjuk a tészta tetején.

Ha a máz megszilárdult, lehet szeletelni.

 

 

  Francia mákos krémes

  Hozzávalók / 12 adag

  A mézes laphoz

    30 dkg finomliszt

    10 dkg porcukor

    7 dkg vaj

    2 db tojás

    3 dkg méz

    1 kávéskanál szódabikarbóna

     A mákos piskótához

    15 dkg cukor

    15 dkg finomliszt

    6 db tojás

    3 evőkanál víz

    0.5 dl napraforgó olaj

    0.5 csomag sütőpor

    10 dkg mák (őröletlen)

     A krémhez

    3 db tojássárgája

    15 dkg cukor

    2 tasak vaníliás pudingpor

    7 dl tej

    20 dkg porcukor

    25 dkg margarin

      Elkészítés:

 A mézes lap hozzávalóiból 2 lapot sütünk egy 22*38 cm-es tepsin, majd hagyjuk kihűlni.

 A mákos piskótához a tojássárgájákat habosra kavarjuk a 10 dkg cukorral, vízzel, olajjal és a mákkal. A fehérjét a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a mákos masszát a sütőporral és a liszttel. Kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe (amin a lapokat sütöttük) belesimítjuk a masszát, és 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük a piskótát.

 A krémhez a tojássárgájákat a 15 dkg porcukorral, a tejjel és a pudingporral alaposan kikeverjük, majd folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A margarint kikeverjük a 20 dkg porcukorral, s ha kihűlt a krém, összedolgozzuk a kettőt.

 Az egyik mézes lapot tálcára tesszük, a krém felét rákenjük, erre jön a mákos piskóta, amire a krém másik fele kerül. Végül a második mézes lappal befedjük.

 A tetejét porcukorral szórhatjuk meg, vagy esetleg a megmaradt tojásfehérjét vízgőz felett felverjük kristálycukorral, s ezt kenjük a sütemény tetejére.

 

 

  Száz éves zserbó

  Hozzávalók / 8 adag

  Tészta

    20 dkg margarin

    50 dkg finomliszt

    1 dl tej

    1 dkg élesztő

    1 késhegynyi szódabikarbóna

    1 evőkanál  porcukor

    1 db tojás

    Töltelék

    6 evőkanál  sárgabaracklekvár

    25 dkg dió

    20 dkg cukor

    Csokoládémáz

    2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

    4 evőkanál  cukor

    3 evőkanál k víz

    5 dkg margarin

   Elkészítés:

    Tészta

 A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd fél órára hűtőben pihentetjük.

 A töltelékhez a diót és a cukrot összekeverjük.

 Ezután három részre osztjuk, vékonyra nyújtjuk, és tepsibe tesszük a következőképpen: vékonyan megkenjük a lekvárral, majd elosztjuk rajta a cukros-diós keverék egyik felét, megint tészta, lekvár, diós-cukor és végül az utolsó tésztalap.

Kisütjük, majd kihűlés után kiborítjuk, csokoládémázzal tetejét bevonjuk, másnap vágjuk fel.

    Csokoládémáz

 Egy lábasban a vizet, cukrot és kakaóport folyamatos kevergetés mellett felfőzzük, majd egy kis hűlés után hozzákeverjük a margarint is.

 

 

  Karácsonyi diós sütemény vaníliás krémmel

  Hozzávalók / 10 adag

  Tésztához

    5 db tojás

    1 csomag vaníliás cukor

    15 dkg cukor

    2 evőkanál forró víz

    15 dkg finomliszt

    1 csomag sütőpor

    10 dkg darált dió

     Krémhez

    3 púpozott evőkanál  finomliszt

    1 csomag vaníliás cukor

    1 db vanília (rúd)

    1 evőkanál  vaníliás pudingpor

    4 dl tej

    15 dkg cukor

    20 dkg margarin (vagy vaj)

     Elkészítés:

     Tésztához

 Az egész tojásokat a cukorral és vanília cukorral habosra keverjük robotgéppel.

 Amikor már jó habos lesz, beletesszük a forró vizet, és tovább keverjük kb. 3 percig.

 Utána keverjük össze a lisztet a sütőporral, és tegyük rá (vagy szitáljuk) a cukros-tojásos masszához, majd tegyük rá a diót. Óvatosan keverjük össze fakanállal.

 A tepsit béleljük ki sütőpapírral, beleöntjük a masszát, és szépen elsimítjuk.

 Közepes hőmérsékleten süsük készre, majd hagyjuk kihűlni a tésztát.

     Krémhez

 A lisztet, vaníliás cukrot, vanília rúd belsejét, pudingport egy kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet, és lassú tűzön főzzük, míg be nem sűrűsödik (én teszek bele egy kanál darált diót is).

Ezután hagyjuk a krémet kihűlni.

 A margarint vagy vajat keverjük habosra a cukorral, és utána keverjük össze a kihűlt krémmel, amíg jó habos masszát kapunk.

 A kenjük a kihűlt tészta tetejére és tegyük be egy-két órára a hűtőbe, utána szelhetjük. Lehet reszelni rá csokit, vagy olvasztott csokit önteni rá, de magában is nagyon finom!

 

 

  Erzsébet királyné tortája

  Hozzávalók / 8 adag

  A piskótához

    8 db tojásfehérje

    8 evőkanál  cukor

    10 dkg kókusz

    10 dkg mák (egész)

    2 evőkanál finomliszt

    1 kávéskanál  szódabikarbóna

     A vaníliás krémhez

    8 db tojássárgája

    6 púpozott ek finomliszt

    20 dkg cukor

    1 l tej

    20 dkg margarin

    A kekszréteghez

    250 g keksz (kakaós, omlós )

     A tejszínes réteghez

    5 dl habtejszín

    2.5 csomag habfixáló

      Elkészítés:

  A lap elkészítése:

A tojásfehérjéket egy mély tálban elkezdjük robotgéppel felverni, majd amikor már majdnem kész, kanalanként beletesszük a cukrot és teljesen keményre verjük (amikor már nem csúszik ki a tálból a hab, ha oldalra döntjük). Lazán hozzákeverjük a mákot, a kókuszt és a lisztet az előzetesen hozzákevert szódabikarbónával.

 Egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe egyenletesen elsimítjuk a tésztát, majd a 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Figyeljünk oda, mert nagyon gyorsan sül. Akkor van kész, amikor szép világos aranybarnára sül a teteje. Még langyosan levesszük róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a krémet.

 A krém elkészítése:

A tojások sárgáját simára keverjük a liszttel, 20 dkg cukorral és 1 liter tejjel, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Félretesszük, hagyjuk hűlni, majd amikor már csak éppen langyos (de tényleg csak picit langyos), belekeverjük a margarint.

  A torta összeállítása:

A krémet rákenjünk a mákos-kókuszos lapra, majd a kakaós keksszel (szépen egymás mellé helyezve) telerakjuk a vaníliás krém tetejét. Kicsit várjunk, hogy hűljön a krém, mielőtt elkészítjük a tejszínt.

 Tejszín elkészítése:

A tejszínt én elkészítés előtt kb. 30 percre mindig beteszem a fagyasztóba, így most is így tettem. Higgyétek el sokkal könnyebb lesz vele így dolgozni és biztos, hogy a habfixálóval tökéletesen kemény tejszínt kapunk.

  A tejszínt elkezdjük kézi mixerrel felverni, majd amikor közepesen kemény, hozzáadjuk a habfixálót és teljesen keményre felverjük. Ha kész, rákenjük a tortánk tetejére és a hűtőbe tesszük. Célszerű legalább fél nappal fogyasztás előtt elkészíteni.

 

 

  Rigójancsi torta

  Hozzávalók / 12 adag

  A tésztához

    2 db tojás

    2 csapott evőkanál  cukor

    1 púpozott evőkanál  finomliszt (finom)

    1 csapott evőkanál  cukrozatlan kakaópor

    1 evőkanál  napraforgó olaj

       A krémhez

    8 dl habtejszín (tejszín)

    1 evőkanál  zselatin (púpozott)

    10 dkg étcsokoládé (olvasztott)

    1 púpozott evőkanál  porcukor

      Tétjére és az oldalára

    10 dkg mandulapehely

    15 dkg étcsokoládé

      Elkészítés:

 A tésztához  a tojássárgáját a cukor felével habosra keverjük, a tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a kakaóval összekeverjük. A kétféle tojásos masszát lazán összeforgatjuk, közben apránként a kakaós lisztet meg az olajat is hozzáadjuk.

Egy 23 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk, a masszát beleöntjük, egyenletesen elsimítjuk.

 Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 C; légkeveréses sütőben 165 C) kb. 20 percig sütjük.

Amikor kihűlt, a formát kartonpapírral kibéleljük úgy, hogy a pereménél magasabb legyen, nehogy a krém kifolyjon.

A tejszínt kemény habbá verjük, és kb. 4 evőkanálnyit félreteszünk belőle.

A zselatint 15 percre 1 dl hideg vízbe áztatjuk, hogy megduzzadjon, majd addig melegítjük, amíg feloldódik.

1 evőkanálnyit ebből is félreteszünk, a többit a tejszínbe csorgatjuk, és elfelezzük.

Az egyik felébe olvasztott csokoládé, a másikba porcukor kerül.

 A tésztára egyenletesen rákenjük a csokoládés, majd a fehér habot, és hűtőben 5-6 órát dermesztjük.

Utána a tortakarimát meg a kartont leemeljük róla.

A félretett zselatint újra feloldjuk, az eltett tejszínhabba csorgatjuk, majd a torta oldalára simítjuk, és ismét hűtőbe állítjuk.

Közben sütőpapírra tesszük a tortakarikát, körbe rajzoljuk, és az olvasztott 15 dkg étcsokoládét egyenletesen rákenjük. Ha megszilárdult, forró vízbe mártott késsel felszeleteljük, és a torta tetejére rakosgatjuk.

Az oldalára mandulát tapasztunk; végül forró vízbe mártott késsel a bejelölt csokoládétetők mentén fölszeleteljük.

 

 

  Jeruzsálemi túrótorta

  Hozzávalók / 4 adag

  A tésztához

    15 dkg kuszkusz

    5 dkg vaj

    1 evőkanál  méz

    1 csipet só

    2 db tojás

    230 ml víz (forró)

     A töltelékhez

    50 dkg tehéntúró

    125 g krémsajt (Philadelphia)

    2 db tojás

    1 narancsból nyert narancshéj (reszelt)

    3 evőkanál  méz

     A tetejére

    25 dkg dió (apróra vágva)

    1 narancsból nyert narancslé

    1 evőkanál  méz (ízlés szerint)

       Elkészítés:

 A kuszkuszt leöntjük forró vízzel (a használati utasítás szerinti mennyiséggel, az enyém 230 ml-t parancsolt 150 g kuszkuszhoz), belekeverjük a vajat és a mézet, meg a csipet sót, majd lefedve 20 percig állni hagyjuk.

Közben elkészítjük a túrókrémet: minden hozzávalót összekeverünk robotgéppel.

A 20 perc elteltével a kuszkuszban alaposan elkeverjük a 2 tojást.

Sütőpapírral bélelt, 18 cm-es tortaforma aljára simítjuk a "tészta" felét, erre jön a túrókrém, majd a tészta másik fele. (Nekem ez elég nehezen ment, de türelmesen, kis adagokban rá lehet applikálni a krémet a krémre.)

 Előmelegített sütőben megsütjük a tortát, majd hűlni hagyjuk.

 Mikor kihűlt, megszórjuk a tetejét apróra vágott dióval (ízlés szerint több is lehet), illetve leöntjük a narancs levéből és ízlés szerinti mennyiségű mézből készült sziruppal.

0.057 mp