Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Karácsonyi Édes Sütemények

 

Karácsonyi Édes Sütemények

 

  Mandulás- Lekváros Csillagok

  Hozzávalók/20 darabhoz

  A tésztához:

  24dkg liszt+ a nyújtáshoz

  16dkg vaj vagy margarin

  12dkg porcukor

  2 tojás sárgája

  6 evőkanál darált mandula

  gyümölcs lekvár az összeragasztáshoz

    Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a darált mandulával és a porcukorral, elmorzsoljuk a felkockázott vajjal vagy margarinnal, majd a tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd különböző méretű virágos vagy csillag alakú kiszúrókkal kiszaggatjuk. A formákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt arany barnára megsütjük. Ha kihűlt összeragasztjuk lekvárral úgy,hogy mindig a kisebbik darabot kenjük meg, majd ráhelyezzük a másik darabot, végül megszórjuk porcukorral.

 

 

 

  Mogyorós Fenyőfa

  Hozzávalók/20 darabhoz

  A tésztához:

  12dkg liszt+ a nyújtáshoz

  8dkg vaj vagy margarin

  6dkg porcukor

  1 tojás szétválasztva

  3 evőkanál darált mogyoró

  körülbelül 5-8 dkg török mogyoró vékonyra szeletelve

  2-3 evőkanál Koronás Aranybarna Cukor a tetejére

    Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a darált mogyoróval és a porcukorral, és elmorzsoljuk a felkockázott vajjal vagy margarinnal , majd a tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és  30 percre hűtőbe tesszük. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és fenyőfa formájú kiszúróval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd megkenjük a tojásfehérjével, megszórjuk a vékonyra szeletelt török mogyoróval. A fenyőfákat megszórjuk a Koronás Aranybarna Cukorral, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt arany barnára megsütjük.

 

 

 

  Fahéjas Csillag és hópihe

  Hozzávalók/ 25 darabhoz

  A tésztához:

  12dkg liszt+ a nyújtáshoz

  8dkg vaj vagy margarin

  6dkg porcukor

  1 tojás sárgája

  1 kávéskanál őrölt fahéj

  a díszítéshez:

  fehér csokoládé

     Elkészítés:

 A lisztet összekeverjük a porcukorral, a fahéjjal, és elmorzsoljuk a felkockázott vajjal vagy margarinnal, majd a tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és kiszaggatjuk csillag vagy hópihe alakú kiszúróval, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt arany barnára megsütjük. Elkészítjük a cukor  mázat tojásfehérjéből és porcukorból.

 

 

 

  Vaníliás Csipkés Keksz

  Hozzávalók/ 18-20 darabhoz

  A tésztához:

  12,5dkg vaj vagy margarin

  7,5dkg porcukor

  1 vanília rúd kikapart belseje

  25dkg liszt+ a nyújtáshoz

  1 tojás sárgája

  egy csipet só

  fél teáskanál sütőpor

    Elkészítés:

A felkockázott vajat vagy margarint a porcukorral felhabosítjuk, és belekeverjük a vanília rúd kikapargatott belsejét, hozzáadjuk a lisztet, sót, a tojássárgáját, és a sütőport, majd jól összedolgozzuk a tésztát. Cipót formázunk belőle és fóliába csomagoljuk, 30 percre hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk majd nagyméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kisebb kiszúrókkal mintákat szúrunk ki a körökből, végül sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt arany barnára megsütjük.

 

 

 

  Téli Gyümölcskenyér

  Hozzávalók

  A tésztához:

  20 ml tej

  150g lágy Rama vajas íz

  550g búzaliszt

  1 zacskó Dr. Oektker  Instant élesztő

  1 egész tojás

  egy csipet só

  1 teáskanál ánizs

  1 teáskanál őrölt fahéj

  ezenkívül:

  1 zacskó Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukor

  a gyümölcstöltelékhez:

  100g szárított alma(vagy almachips)

  100g egész mogyoró

  100g dió félbe vágva

  100g aszalt áfonya

  75ml rum

     Elkészítés:

1 Az almachipset kisebb darabokra törjük, a dióval , aszalt áfonyával és a rummal együtt egy keverő tálba tesszük. A tejet langyosra melegítjük. A sütőformát (ez kb. 30x11cm átmérőjű gyümölcskenyér forma) a formát kikenjük margarinnal és beleöntjük a tésztát, majd előmelegítjük a sütőt.

2 A tésztához egy keverőtálban a lisztet az élesztővel elkeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a langyos tejet, majd az egészet robot géppel kidagasztjuk,  először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. A tésztát meleg helyen letakarva kelni hagyjuk(kb. 1 órát)

A tészta ¼ részét enyhén lisztezett deszkán 35x35cm átmérőjű lappá kinyújtjuk. A tészta többi részéhez hozzágyúrjuk a gyümölcs-magvas keveréket és lisztes kézzel kb. 30cm hosszú hengerré formázzuk. A hengert az elnyújtott tésztalap közepére helyezzük, majd feltekerjük. A tésztát a sütőformába tesszük és meleg helyen még egyszer kelni hagyjuk.(kb.30 perc) Egy éles késsel a tészta közepét hosszanti irányban 1cm mélyen bevágjuk. A sütőformát a sütő alsó részébe tesszük és megsütjük 35-40 perc alatt. Alsó sütés gáz sütőnél 4-5 fokozat.

0.052 mp