Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Karácsonyi Bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli

 

Karácsonyi Bejgli

2 rúd bejglihez:

A tésztához:

50 kg liszt

25 dkg Rama margarin

5 dkg porcukor

2+1 tojás sárgája

2 dl tej

2 dkg élesztő

csipet só

reszelt ciromhéj ízlés szerint

A töltelékhez:

25 dkg darált dió

25 dkg darált mák

20 dkg kristálycukor

2 dl tej

10 dkg mazsola

1 csomag vaníliás cukor

reszelt ciromhéj ízlés szerint

Elkészítés:

A tésztához 2 dl langyos tejben feloldjuk a porcukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet tálba szitáljuk, a margarint felolvasztjuk. A liszthez először az élesztős tejet és a 2 tojássárgáját keverjük hozzá, majd a margarint és a csipet sót, illetve a reszelt citromhéjat. A tésztát jól összedolgozzuk: viszonylag kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk. Meleg helyen pihentetjük, ameddig elkészítjük a töltelékeket.

A darált diót és mákot külön tálba rakjuk, és összekeverjük 10–10 dkg kristálycukorral és 1-1 dl tejjel. Az 1 csomag vaníliáscukrot szintén kétfelé osztjuk, és a töltelékekhez keverjük. Ha szeretjük, keverhetünk közé mazsolát és reszelt citromhéjat is.

 

A tésztát 2 részre osztjuk, és gáztepsi méretű téglalapokat nyújtunk belőle. A tölteléket kb. 1 cm vastagságban eloszlatjuk a tészta teljes felületén, majd óvatosan feltekerjük. A két rudat a tepsibe helyezzük, figyelve arra, hogy sütés közben még kelnek. A bejglik tetejét megkenjük az 1 tojás sárgájával, amihez 1 kanál tejet is keverhetünk, hogy még szebb színe legyen. 200 fokos sütőben kb. 50 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

 

 

 

Mézes Zserbó

50 dkg liszt

30 dkg vaj

36 dkg + 3 evőkanál porcukor

1 kávéskanál szódabikarbóna

2 egész tojás + 3 tojássárga

4 evőkanál olvasztott méz

kb. 2-3 evőkanál tejföl

1 csomag vaníliás cukor

3 evőkanál liszt

5-6 dl tej

3-4 evőkanál rum

Elkészítés:

Fél kiló lisztet eldörzsölünk 10 dkg vajjal. Hozzáadunk 16 dkg porcukrot, 1 kávéskanál szódabikarbónát, és 2 egész tojással, 4 evőkanál olvasztott mézzel és kb. 2-3 evőkanál tejföllel jól kidolgozott tésztát készítünk belőle. 5 egyenlő részre osztva kissé pihentetjük, majd késhát vastagságúra nyújtva 5 egyenlő nagyságú lapot sütünk belőle tepsi hátoldalán.

Töltelék:

3 tojássárgájából, 3 evőkanál cukorral és egy csomag vaníliás cukorral, 3 evőkanál liszttel, 5-6 dl tejjel sűrű, sima krémet főzünk és jól kihűtjük. 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral, 3-4 evőkanál rummal habosra keverünk, hozzákeverjük a kihűlt, főzött krémet is, és megtöltjük vele a mézes lapokat.

A tetejét bevonhatjuk csokoládémázzal, vagy egyszerüen meghintjük vaníliás porcukorral. Ez a sütemény csak másnap fogyasztható, mert addigra puhul meg a krémtől a tészta.

Másnapra finom puha lesz, és akkor szeleteljük fel hosszúkás szeletekre.

A töltelék egy részét izesithetjük kakaóval is.

előkészület: 20 perc

 sütés: 15 perc

 

 

 Hókifli

hozzávalók 4 főre

 1 kis pohár tejföl (175 g)

 1 kis pohár zsír (175 g)

 fél cs sütőpor

5 dkg porcukor

 csipet só

 liszt, amennyit felvesz (kb. 400-500 g)

 sütésálló lekvár (vegyes gyümölcs)

 vaníliás cukor ízlés szerint

Elkészítés:

 1.A tejfölt, a zsírt, a cukrot, a csipet sót, a sütőport, a lisztet összedolgozzuk, addig gyúrjuk, míg egy szép sima tésztát kapunk.

 2.A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kis köröket szaggatunk belőle, a közepébe teszünk egy darab sütésálló lekvárt, feltekerjük, megformázzuk.

 3.Előmelegített sütőben (sajnos az én sütőm nem a legjobb) világos barnára sütjük, és még forrón (!) vaníliás porcukorba forgatjuk a kis kifliket.

 

 

 

Isler

hozzávalók 12 főre

 40 dkg liszt

25 dkg Rama

1 cs sütőpor

 15 dkg cukor

 15 dkg darált dió

3 tojás sárgája

 2-3 ek tej

Töltelékhez:

 3 tojás fehérje

 17 dkg cukor

 3 ek baracklekvár

Elkészítés:

 1.A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A tejet a végén tesszük hozzá, amennyiben nem állna össze a tészta.

 2.Kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, lassú tűznél sütjük.

 3.A töltelékhez a tojásfehérjéket a cukorral gőz fölött keményre verjük, ha kész, hozzákeverjük a baracklekvárt.

 4.A kihűlt korongokat kettesével összerakjuk a barackos habbal.

 5.A tortabevonót az olajjal gőz fölött felolvasztjuk, s bevonjuk vele a sütiket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.032 mp