Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Káposztás Ételek Savanyúságok, És Saláták



 

Káposztás Ételek És Savanyúságok, saláták

 

 

  Csalamádé télire egyszerűen

  Hozzávalók / 4 adag

 1.5 kg káposzta

 1.5 kg paprika

 1 kg uborka

 0.5 kg vöröshagyma

 2 dl ecet (10 %-os)

 7 dkg só

 40 dkg cukor

1 kávéskanál szalicil

1 kávéskanál citromsav

3 db babérlevél

 1 evőkanál  fekete bors (szemes)

   Elkészítés:

  A megtisztított zöldségeket vékonyan felszeleteljük. Az uborkát nem kell megpucolni, csak egyszerűen uborkaszeletelőn le kell gyalulni. Ha igazán mutatós üvegeket szeretnénk eltenni télire, vegyünk színes paprikákat: pirosat, sárgát.

A felaprított hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, egyenletesen eloszlatjuk rajta a fűszereket és ízesítőket, majd alaposan összekeverjük. A babérlevelet törjük apró darabokra. Az egészet állni hagyjuk kb. 4-6 órát, ez alatt levet ereszt.

Végül az előre előkészített üvegeket megtöltjük az összeért zöldségekkel, felöntjük a levével, és lezárjuk. Ebből az adagból kb. 6 db 8 decis üveg tölthető meg. Érdemes jól megtömni az üvegeket, hogy az ízek még jobban összeérjenek.

 

 

 

 Káposztával töltött almapaprika

 Hozzávalók / 4 adag

  A zöldségekhez:

4 kg almapaprika

1.5 db káposzta (nyers)

só ízlés szerint

ehérbors ízlés szerint

  A léhez:

 2.5 l víz

2.5 dl ecet (20%-os)

30 dkg cukor

1 evőkanál  borkén (csapott)

1 kávéskanál  szódabikarbóna

5 dkg só

5 db babérlevél

1 evőkanál  koriandermag

1 evőkanál  fekete bors (egész)

1 evőkanál  mustármag

   Elkészítés:

Előkészítünk 5 db 3 literes befőttesüveget.

A paprikát kimagozzuk, megtisztítjuk a csumától.

A káposztát vékony szeletekre vágjuk. A leszelt káposztát meghintjük sóval és fehérborssal, majd fél óráig állni hagyjuk. Utána jól kinyomkodjuk a levétől.

 A paprikát megtöltjük a káposztával, majd a befőttes üvegbe elhelyezzük.

 A lé alapanyagát összefőzzük, majd pár perces forrás után hagyjuk kihűlni. A hideg savanyúságlevet merőkanál segítségével rámerjük az üvegben lévő paprikára. Majd várunk 1-2 órát, hogy a víz ülepedjen és átjárja a paprikát, végül a maradék lével töltsük fel az üvegeket.

Jól zárjuk le a befőttes üveget a tetővel, és már mehet is a polcra.

 

 

 

  Egyszerű káposztasaláta

  Hozzávalók / 4 adag

 1/2 fej édeskáposzta

 2 teáskanál  só

 kb. 1/2 dl ecet (ízlés szerint)

 2 evőkanál  cukor (ízlés szerint)

 1/2 teáskanál  köménymag

 1/2 fej hagyma v. zöldhagyma

   Elkészítés:

 A lereszelt káposztára rátesszük a sót, és egy kevés ecettel is megöntözzük. 10 percre félretesszük.

Nem kell a káposztát kinyomni. Hozzáadjuk a szeletekre vágott hagymát és a köménymagot.

A cukorból és ecetből vízzel ízlésünknek megfelelően salátalevet készítünk (lehet erősen cukrozni és ecetezni, mert a káposzta úgyis közömbösíti az ízeket.) Ráöntjük a káposztára, jól elkeverjük, letakarva a hűtőben tartjuk legalább 1-2 órát, hogy jól összeérjenek az ízek.

 

 

 

  Vegyes vágott savanyúság vödörben

  Hozzávalók / 4 adag

 5 kg savanyúsághoz

 1 kg káposzta

 1 kg vöröshagyma

 1 kg apró uborka

 1 kg paprika

 0.5 kg paradicsom (zöld)

 0.5 kg sárgarépa (vagy bármilyen más zöldség)

 3 dl ecet (10%-os)

 7 dkg só

 60 dkg cukor

 1 kávéskanál borkén

 1 csomag befőtt tartósító (és fűszerek ízlés szerint)

   Elkészítés:

A zöldségeket felszeleteljük.

Egy nagy tálban összekeverjük az összes hozzávalóval.

Többször átkeverjük, és amikor már elég levet engedett, egy légmentesen zárható vödörbe vagy akár üvegbe átszedjük..

 Lezárjuk a tetejét, és akár másnap már ehetjük is.

 

 

 

 

   Amerikai káposztasaláta

   Hozzávalók / 4 adag

  A  salátához:

  250 g káposzta (vékonyra szeletelt)

  115 g sárgarépa (reszelt)

  Az öntethez:

 115 g tejföl

 2 evőkanál  majonéz

 4 evőkanál  almaecet

 2 evőkanál  porcukor

   Elkészítés:

Az öntethez valókat egy tálkában összekeverjük.

Ráöntjük a felaprított zöldségre és alaposan elkeverjük.

Hűtőszekrényben 6-8 órát érleljük.

 

 

 

   Házi káposztás rétes

   Hozzávalók / 6 adag

   A rétestésztához

  35 dkg finomliszt

  15 dkg libazsír

  1 db tojás

  1 teáskanál só

  1 dl víz (lehet kevesebb is, folyamatosan adagoljuk, figyeljük a tészta állagát, ne ragadjon)

 1 teáskanál almaecet

   A párolt káposztához:

  75 dkg káposzta

  3 evőkanál  libazsír

  2 csapott evőkanál  cukor

  só ízlés szerint

  fekete bors ízlés szerint

  1 teáskanál só

   Elkészítés:

 A 25 dkg lisztet, 3 dkg zsírt, sót és az ecetes vizet fokozatosan összegyúrjuk olyan állagúra, hogy ne ragadjon és simán elváljon az edény falától. A vizet részenként adagoljuk hozzá, mert előfordulhat, hogy kevesebb is elég lesz belőle.

A tésztát rajztábla nagyságúra nyújtjuk, majd megkenjük az időközben felolvasztott 12 dkg zsír és 10 dkg liszt keverékével. Állni hagyjuk legalább 25 percig, amíg a zsír megdermed, majd finoman feltekerjük.

Ha vékonyabb réteseket szeretnénk, akkor öt részre, ha vastagabbakat, akkor 3 egyenlő darabra vágjuk a tésztatekercset.

Amennyit felhasználnánk, annyi tésztát leheletvékonyra kinyújtunk - ameddig "engedi magát". Közben a már lereszelt káposztát a karamellel, sóval, borssal alacsony lángon készre pároljuk. Majd a kihűlt káposztát egyenlő arányban eloszlatjuk a tésztán és óvatosan feltekerjük.

180 fokos sütőben készre sütjük.

 

 

 

  Rakott káposzta darált hússal és tejföllel

  Hozzávalók / 4 adag

 1 kis db káposzta

 30 dkg darált sertéshús

 10 dkg füstölt szalonna

 1 bögre rizs

 1 nagy db vöröshagyma

 3 gerezd fokhagyma

 1 teáskanál fekete bors (őrölt)

 1 teáskanál csípős fűszerpaprika

  só ízlés szerint

 1 kávéskanál köménymag (őrölt)

  1 teáskanál oregánó

  1 teáskanál ételízesítő

  4 db babérlevél

  2 db chili

  2 evőkanál  napraforgó olaj

  2 dl tejföl

  1 evőkanál  vaj

  1 evőkanál  zsemlemorzsa

  5 dkg trappista sajt

  5 dkg füstölt sajt

  Elkészítés:

A káposztát legyaluljuk, a hagymát aprítjuk, a szalonnát kockára vágjuk.

Egy serpenyőben a szalonnát megpirítjuk, rátesszük a káposztát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel (aki akarja, locsolhat rá kevés ecetet), és 10 percig pároljuk.

Egy serpenyőben olajon megdinszteljük a hagymát, rátesszük a darált húst, és kifehéredésig pirítjuk, majd beletesszük egy keverőtálba.

A serpenyőben megpirítjuk a rizst, adunk hozzá ételízesítőt, felengedjük vízzel, és félig megfőzzük. Hozzáadjuk a húshoz, ütünk bele egy tojást, fűszerezzük, és jól összekeverjük.

Egy tepsit kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával.

Elterítjük rajta a káposzta felét, erre a hús és rizs keverékét, aprított chili paprikát, majd a káposzta másik felét. A káposztákra rakunk babérlevelet, majd bőségesen kanalazunk rá tejfölt, megszórjuk a kakukkfűvel. Végül rászórjuk a reszelt sajtokat, meghintjük zsemlemorzsával.

Lefedjük egy fóliával, és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe, és légkeverő fokozaton 45 percig sütjük. Leszedjük a fóliát, és arany barnára sütjük grill fokozaton.

 

 

 

  Szabolcsi töltött káposzta - Töltött káposzta

  Hozzávalók / 4 adag

  2 db káposzta (közepes fej édes)

  40 dkg káposzta (apróra vágott édes káposzta)

  1 kg darált sertéshús (lapocka vagy dagadó)

  25 dkg rizs

  2 közepes fej vöröshagyma

  2 evőkanál  napraforgó olaj

  1 teáskanál  fűszerpaprika

  1 evőkanál  só

  bors ízlés szerint

  10 dl paradicsomlé

  15 dkg füstölt szalonna (csíkokra vágott)

  10 dkg kolbász (karikára vágott füstölt)

  2 gerezd fokhagyma

  2 db tojás

  1 evőkanál  cukor

   Elkészítés:

A káposztát előkészítjük a főzéshez, a külső leveleket eltávolítjuk, megmossuk.

A káposztákat 5 percig egy nagyobb edényben, sós vízben főzzük, a külső leveleket egyesével leszedjük, kicsit tovább főzzük úgy, hogy a levelek göngyölhetőek legyenek.

Ezután a leveleket egy nagyobb tálba helyezzük, majd a vastagabb ereket a káposztalevelekről levágjuk.

A hagymát megtisztítjuk apróra vágjuk, kevés napraforgó olajon megfonnyasztjuk, fokhagymát és pirospaprikát teszünk bele. A töltelékhez összekeverjük a rizst, a darált húst, a tojást, a sót, a borsot és a hagymából készített pörköltalapot.

A töltelékből kézzel kis gombócokat formázunk, a levelekbe göngyöljük a következőképpen. Minden levélre (a nagyobbakat vágjuk ketté) 1-1 púpozott evőkanál tölteléket teszünk.

 A levelek két szélét behajtjuk, majd feszesen, de nem túl szorosan feltekerjük, és formázzuk. A kész töltött káposztákat egy tányérra tesszük. Amikor elkészültünk az összes töltött káposztával, a kész töltött káposztákat a vágott káposzta felére egy nagy fazékba helyezzük.

Majd ráhelyezzük a csíkokra vágott füstölt szalonnát és a karikára vágott kolbászt, majd a maradék káposztával megszórjuk.

A paradicsomlét ráöntjük, picit megsózzuk, egy evőkanál cukrot szórunk rá, majd annyi vizet töltünk rá, hogy éppen elfedje a töltelékeket.

Az ételt fedő alatt lassú tűzön (kb. 1,5 óra alatt) megfőzzük, a megfelelő állagot kóstolással ellenőrizzük.

Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

 

 

 

  Kacsasült párolt káposztával

  Hozzávalók / 2 adag

  A kacsához

  2 db kacsacomb

  1 gerezd fokhagyma

  2 kávéskanál  só

  1 kávésk majoránna

  1 késhegynyi rozmaring

  0.5 kávéskanál  borsikafű

  1 csipet köménymag

  A káposztához:

  1 kis fej káposzta

  1 evőkanál  disznózsír

  1 közepes fej vöröshagyma

  1 evőkanál  méz

  1 evőkanál  balzsamecet

  4 kávéskanál  só

  1 kávéskanál köménymag

  1 kávéskanál  bors

   Elkészítés:

 A kacsacombok bőrét kicsit bevagdossuk. A fűszereket a sóval egy mozsárban megőröljük, és a kacsacombokat bedörzsöljük vele mindkét oldalukon. A zúzott fokhagymát is a húsba dörzsöljük. Az így előkészített húst legalább két-három órán keresztül hagyjuk pácolódni, de akár már előző este is elkészíthetjük, és másnapig a hűtőben pihentetjük.

 A káposztát a torzsája kivételével legyaluljuk, és besózzuk.

Amíg a káposzta a sóban pihen, a sütőt előmelegítjük. A befűszerezett kacsacombokat egy sütőzacskóba tesszük, jól lezárjuk, a zacskót kicsit megszurkáljuk (például egy hegyes fogpiszkálóval), hogy a gőz ne szakítsa szét sütés közben. 60 percig sütjük, de ha nagyok a combok, még egy negyedórát rátehetünk.

Amíg a hús sül, elkészítjük a káposztát. A vöröshagymát laskára szeleteljük, és a zsírban megdinszteljük. Hozzáadjuk a mézet, kicsit meg karamellizáljuk, s beletesszük a kicsit kinyomkodott (nem kell nagyon kifacsarni) káposztát. A mozsárban megőrölt köménnyel és borssal fűszerezzük. Fedő nélkül lassú tűzön főzzük. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a balzsamecetet.

Amikor a kacsa megpuhult, a sütőzacskót felvágjuk, s bőrével felfelé még 5-10 percig sütjük, míg szép színt kap.

 

 

 

  Paradicsomos káposzta pörkölttel

  Hozzávalók / 8 adag

  1 közepes fej káposzta

  1 közepes fej vöröshagyma (közepes)

  10 dkg füstölt szalonna

  1 teáskanál őrölt fűszerkömény

  1 teáskanál  bors (őrölt)

  1 db babérlevél (őrölt)

  1 teáskanál  fokhagymapor

  2 evőkanál  cukor

  300 g sűrített paradicsom

  1 evőkanál  só

  1 dl napraforgó olaj

  1 evőkanál finomliszt

  1 teáskanál fűszerpaprika

   Elkészítés:

 A szalonnát apró kockákra vágjuk.

 A vöröshagymát apró kockákra vágjuk.

 A káposztát négyfelé vágjuk, a torzsáját kivágjuk és vékony szeletekre szeljük.

 Egy megfelelő lábosban kiolvasztjuk a szalonnát. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és kicsit dinszteljük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát. Megsózzuk, hozzáadjuk a fűszereket és megkeverjük.

Kevés vizet öntünk rá és fedő alatt pároljuk.

10 perc múlva, ha már kellőképpen összeesett a káposzta felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.

Ha a káposzta megpuhult, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Hozzáadjuk a cukrot.

Ezután megkóstoljuk és ha szükséges, még sózzuk.

Kevés paprikás rántással besűrítjük. Vagy maradék, vagy hozzá készített pörkölttel tálaljuk.

 

 

 

  Nyári töltött káposzta

  Hozzávalók / 6 adag

  1.5 kg káposzta (új fejes)

  50 dkg savanyú káposzta

  50 dkg darált sertéshús

  15 dkg rizs

  1 db tojás

  2 nagy fej vöröshagyma

  2 gerezd fokhagyma

  3 kávéskanál  fűszerpaprika

  2 kávéskanál  majoránna

  3 db babérlevél

  bors ízlés szerint (őrölt)

  só ízlés szerint

  1 csokor kapor (nagy)

  12 dkg egres

  3 dl passzírozott paradicsom

  4 evőkanál  napraforgó olaj

   Elkészítés:

A káposztáról óvatosan lefejtjük a leveleket, és leforrázzuk.

A maradék káposztát vékonyra metéljük.

Hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, és a mosott rizzsel összekeverjük, kicsit kevergetjük, és felöntjük 1 dl vízzel, melyet ízesítünk sóval, borssal, majoránnával.

Felforraljuk, és hagyjuk a rizsszemeket kicsit megduzzadni.

A darált húst összekeverjük az előfőzött rizzsel, a tojással és a fűszerekkel (só, bors, pirospaprika).

A kész tölteléket betöltjük a káposztalevelekbe.

A lábosba kevés olajat teszünk, és a savanyú, valamint a vágott friss káposzta felével kibéleljük.

Ráhelyezzük a töltelékeket, és befedjük a maradék káposztával.

 Megszórjuk a vágott kaporral, a babérral, egressel, és az egészet nyakon öntjük a sűrített paradicsommal, majd felöntjük meleg vízzel, rálocsolunk kevés olajat, és készre főzzük (néha rázogassuk meg).

Amikor megpuhult, a töltelékeket óvatosan kivesszük, és az aprókáposztát berántjuk, majd visszahelyezzük a töltelékeket.

 

 

 

  Kínai zöldséges rizstészta

 Hozzávalók / 4 adag

  20 dkg rizstészta

  só

  1 l forró víz

  2 evőkanál  földimogyoró olaj

  1 nagy vöröshagyma fél főre vágva

  20 dkg fehér édeskáposzta felszeletelve

  2 közepes répa keskeny csíkokra vágva

  2 szál szárzeller keskeny csíkokra vágva

  1 kávéskanál  só

  1 kávéskanál  fekete bors

  2 evőkanál  barna cukor

  3 evőkanál  szójaszósz

  2 evőkanál  rizsecet

  2 evőkanál  Worcestershire -szósz

  2 evőkanál  Teriyaki szósz

   Elkészítés:

A rizstésztát mély tálba tesszük, és forró enyhén sós vízzel leöntjük, 10 percig így hagyjuk, majd leszűrjük.

A wokban felforrósított olajon a hagymát, káposztát, zellerszárat, répát a cukorral, ecettel pirítani kezdjük. Hozzáadva a szószokat kb. 8-10 percig pirítjuk, míg meg karamellizálódnak, de még roppanósak maradnak.

Ekkor beleforgatjuk a lecsepegtetett rizstésztát.

Köretként kínáljuk, de önálló fogásként is megállja a helyét.

 

 

 

  Szecsuani csirke

  Hozzávalók / 2 adag

  2 db csirkecomb

  2 közepes fej vöröshagyma

  gyömbér ízlés szerint

  2 gerezd fokhagyma

  25 dkg káposzta (fejes)

  2 db sárgarépa

  10 dkg zöldborsó

  2 evőkanál  szójaszósz

  1 kávéskanál paprikakrém

  1 teáskanál  ecet

  fehérbors ízlés szerint

  só ízlés szerint

   Elkészítés:

 A csirkecombot kicsontozzuk, apró darabokra vágjuk.

A wokot kevés olajjal felforrósítjuk, és belerakjuk a csirkét.

Amikor a hús szépen kifehéredett, és egy kicsit kezd pirulni, egy tányérra kiszedjük.

A wokba ezután a vöröshagyma kerül.

Ha a hagyma üveges lesz, megszórjuk a gyömbérrel, és belerakjuk a fokhagymát is.

A következő a fejes káposzta, majd a répa. Ezt a kettőt egyszerre berakhatjuk, ha közel azonos méretűre vágtuk. Legvégén a marék zöldborsót (konzerves).

Ezt követően visszarakjuk a húst, és fűszerezünk: 2 evőkanál  szójaszósz, 1mk erős paprika, ecet, ízlés szerint só, fehérbors.

5 percig hagyjuk összefőni az ízeket.

  Rizzsel tálaljuk.

 

 

 

  Kertészleves

  Hozzávalók / 10 adag

  3 nagy db sárgarépa

  3 nagy db fehérrépa

  1 közepes db zeller

  1 közepes fej vöröshagyma

  2 evőkanál  napraforgó olaj

  1 db paradicsom

  10 dkg káposzta

  4 db leveskocka

  1 evőkanál  paprikakrém

  bors ízlés szerint (frissen őrölt)

  2 dl tejföl

  1 evőkanál finomliszt

  petrezselyem ízlés szerint

  10 dkg fusilli tészta

  2 l víz

   Elkészítés:

Karikára vágjuk a sárgarépát, petrezselymet; a hagymát, zellert, paradicsomot kockára; és a káposztát is kockára vágjuk, 2 cm körüli kockákra, azután lapokra esik szét.

Az olajon megpirítjuk először a hagymát, majd a sárgarépát, petrezselymet és a zellert együtt, ha lepirult kevés vízzel pároljuk. Jó, ha ropogósak maradnak a zöldségek, pár perc párolás elég.

Adunk hozzá 2 liter vizet, a leveskockákat, majd a paradicsomot, a piros aranyat, és felforraljuk.

Belefőzzük a tésztát. Mikor a tészta már puha, hozzáadjuk a káposztát, hogy az is ropogós maradjon.

A liszttel elkevert tejföllel habarjuk.

Újra forraljuk, elzárjuk a lángot, borsot darálunk rá, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet.

 

 

 

  Káposztás pogácsa

  Hozzávalók / 6 adag

   1 közepes fej káposzta

   1 közepes fej vöröshagyma

   0.5 dl napraforgó olaj

   só ízlés szerint

   1 teáskanál  bors

   300 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt (TGL 300)

   200 g tönkölybúza liszt (TBL 70)

   5 evőkanál  búzakorpa

   175 ml tejföl ( )

   1 dl tej

   25 g friss élesztő

   1 teáskanál cukor

   1 teáskanál só

   1 dl olívaolaj

   1 db tojás (a kenéshez)

   Elkészítés:

A fejes káposztát lereszeljük, és besózzuk. Legalább 20 percet hagyjuk a sóban állni.

Az olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd beletesszük a kicsavart káposztát. Folyamatosan kevergetve megpirítjuk, mintha káposztás tésztához, vagy réteshez készítenénk. A tűzről levéve a borssal ízesítjük és hagyjuk kihűlni.

Az élesztőt a cukorral langyos tejben felfuttatjuk.

A kétféle lisztet és a búzakorpát összekeverjük, sózzuk és elkeverjük benne az olívaolajat.

A liszt közepébe mélyedést készítünk a kezünkkel és ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt, a tejfölt és a pirított káposztát.

Rugalmas tésztává gyúrjuk, és alaposan kidolgozzuk. Belisztezzük és kb. 1 órán át kelesztjük.

Ezt követően kb. 1 cm vastagságúra sodorjuk, és egy kés hegyével berácsozzuk a tetejét. Kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és enyhén kiolajozott tepsibe tesszük.

A tetejét megkenjük a felvert tojással, és még legalább 20 percet kelesztjük.

 Előmelegített sütőben, 180 C-on kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

 

 

 

  Zöldséges tavaszi tekercs csípős ananászmártással

  Hozzávalók / 4 adag

  A tavaszi tekercshez:

   30 dkg káposzta

   2 db sárgarépa

   1 db fehérrépa

   1 közepes fej vöröshagyma

   500 g rizstészta (25 -es kör alakú lap)

   2 evőkanál  olívaolaj

   3 evőkanál  szójaszósz

   0.5 teáskanál cukor

   0.5 teáskanál chili szósz

   1.5 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

 Az ananászszószhoz:

  0.25 db vöröshagyma

  340 g ananászkonzerv

  1 teáskanál chili szósz

  1 evőkanál étkezési keményítő

   Elkészítés:

  Tavaszi tekercs elkészítése:

A káposztát, sárgarépát, fehérrépát, vöröshagymát vágjuk fel vékony csíkokra.

 A wok -ba tegyük bele az olívaolajat, és pirítsuk meg a zöldségeket a következő sorrendben: sárga- és fehérrépa, vöröshagyma, káposzta.

Amikor a zöldségek megpirultak, öntsük hozzá a szójaszószt, és egy kevés vizet. Pároljuk 5 percig fedő alatt. A párolás után adjuk hozzá a cukrot és a chili szószt. Hagyjuk kihűlni!

A rizstészta elkészítése körülményes, a legegyszerűbb módszer az, ha egy konyharuhát bevizezünk, és akkorára hajtogatjuk mint a rizstészta lapok. Ezután a rizstészta lapokat óvatosan beletesszük 5-6 másodpercre forró vízbe, úgy, hogy ellepje.

Ezután kivesszük, és a nedves konyharuhára tesszük. Amikor a rizstészta megpuhul, tegyünk 1 evőkanálnyi zöldséget a tészta első 1/3 részéhez. Ezután csavarjunk rajta egyet, majd a merőleges oldalakat hajtsuk be. Ezután tekerjük bele teljesen a tésztába a zöldségeket.

A felcsavarást követően rögtön forró olajba süssük addig, amíg aranybarna nem lesz.

 

 

 

  Bajor káposzta

  Hozzávalók / 3 adag

   500 g káposzta (fehér nyári káposzta)

   1 evőkanál  mangalica zsír

   50 g kolozsvári szalonna (apró kockákra vágva)

   1 közepes db vöröshagyma

   0.5 teáskanál cukor

   2 teáskanál köménymag

   30 ml fehérbor (kb. 5 evőkanál )

   só ízlés szerint

  bors ízlés szerint

   Elkészítés:

A káposztát megtisztítjuk, négybe vágjuk, a torzsáját kivágjuk, majd a káposztát kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk.

A megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk.

A forró zsírban a szalonnát kb. 3 percig sütjük, majd hozzáadjuk a hagymát, a köményt és a cukrot, és további 3 percig dinszteljük.

Hozzáadjuk a káposztát, állandóan kavarva további 5 percig dinszteljük, majd felöntjük a borral.

Lefedve, közepes hőmérsékleten kb. 15-20 percig főzzük. Sóval, borssal ízesítjük.

 

 

 

  Székelykáposzta

  Hozzávalók / 6 adag

  A párolt káposztához

  2 kg káposzta

  5 evőkanál  disznózsír

  2 teáskanál  só

  0.5 dl víz

  2 evőkanál  ecet

  A pörkölthöz:

  1 kg sertéscomb

  1 nagy db vöröshagyma

  3 evőkanál  disznózsír

    ételízesítő ízlés szerint

  1 db leveskocka (húsleves)

  bors ízlés szerint

  fűszerpaprika ízlés szerint

  2 teáskanál paprikakrém (piros arany)

  2 teáskanál gulyáskrém

  3 gerezd fokhagyma

   Elkészítés:

  A káposztát legyaluljuk és lesózzuk.

 Egy nagy lábasban felolvasztjuk a zsírt, beletesszük a káposztát, kevés vizet is öntünk alá, majd fedő alatt lassú tűzön pároljuk kb. 80 percig.

Ezalatt néhányszor megkeverjük, nehogy leégjen. Amikor már puha, ecettel savanyítjuk.

Amíg a káposzta párolódik, addig hagyományosan elkészítjük a sertéspörköltet:

A combot összevágjuk.

A vöröshagymát a zsíron megdinszteljük, félrehúzzuk a tűzről és fűszerezzük a borssal, pirospaprikával, ételízesítővel, húsleveskockával és a paprikakrémekkel.

Beletesszük a húst és felöntjük vízzel és főzzük.

Kb. 20 perc után törjük bele a fokhagymát és főzzük puhára a húst.

Amikor kész a párolt káposzta és a pörkölt, egyszerűen keverjük össze őket.

 

 

 

  Tort illa

  Hozzávalók / 6 adag

  A tort illához:

  20 dkg finomliszt

  20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

  4 ek olaj

  fél cs sütőpor

  kb. 4 dl langyos víz

  só

  A húshoz:

  1 kg csirke- vagy pulykamell

  1 csomag  gyros fűszerkeverék (800 g húshoz)

  kevés olívaolaj

  A salátához:

  fél fej káposzta (lila is lehet)

  3-4 db paradicsom

  1 db kígyóuborka

  3-4 fej lilahagyma

  1 db kisebb étkezési paprika

  Az öntethez:

  1 nagy pohár tejföl

  2 teáskanál  só

  1,5 teáskanál  bors (ízlés szerint)

  2 teáskanál  fokhagyma granulátum vagy 4-5 gerezd zúzott fokhagyma

   Elkészítés:

Első lépésként a húst apró darabokra vágjuk, rászórjuk az egész zacskó fűszerkeveréket, összekeverjük, és a hűtőbe tesszük, amíg előkészítjük a többi hozzávalót.

A tort illához összekeverjük a liszteket, a sütőport és az olajat, majd apránként adagolva a langyos vizet. Könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk.Ha összeállt, minimum negyed órára letakarva félretesszük pihenni.

A salátához legyaluljuk a káposztát, félbevágva szeleteljük a hagymákat valamint a paradicsomot, és az uborkát kisebb darabokra, a paprikát egészen kis darabokra vágjuk. Összekeverjük őket, és félretesszük.

Az öntethez összekeverjük a hozzávalókat, és hűtőbe tesszük.

A húst kevés olajon megpirítjuk.

Közben a tort illa tésztából golyókat formázunk (kb. 10-14 db, a serpenyő méretétől függően).

Egy nagyobb serpenyőt közepes lángra teszünk melegedni.

 Egyenként kinyújtjuk a golyókat hajszálvékonyra, akkorákra, amekkora a serpenyőnk. Bármiféle zsiradék nélkül a serpenyőbe helyezzük a kinyújtott tortillát, és közepes lángon mindkét oldalát "barna pöttyösre" pirítjuk (1-2 perc). Ha kész, tányérra rakjuk, vizes tenyérrel megpaskoljuk, majd alufóliával lefedjük. A következő elkészült tortillát a másik tetejére tesszük, azt is vizes tenyérrel megpaskolni, majd vissza a fólia, és így tovább a többivel. Ettől nem szárad ki, és könnyen hajtogatható lesz.

 Ha készen vannak a tort illák, és a hús is megpirult, nincs más dolgunk, mint a tortilla egész felületét megkenni a tejfölös szósszal, a közepére egy csíkban ráhalmozni pár darabka húst és egy marék salátát. Ízlés szerint erős paprikakrémet is lehet rá csöpögtetni.

Összetekerjük, és még melegen tálaljuk. (Ha nem áll össze, egy fogpiszkálóval segíthetünk neki.)

 

 

  Kelt káposztás lepény

  Hozzávalók / 6 adag

   50 dkg liszt

   3 dl tej

   2,5 dkg élesztő

   8 dkg zsír

   1 tojássárgája

   2 evőkanál  cukor

   1 teáskanál  só

  Töltelékhez:

  kb. 1,5 kg fejes káposzta

   só

   bors

   cukor

    zsír

  Kenéshez:

  1 tojás felverve

   Elkészítés:

 A töltelékhez a káposztát lereszeljük (vagy aprítógéppel aprítjuk).

 Zsírt olvasztunk, rátesszük a káposztát, sózzuk, borsozzuk, és arany barnára pirítjuk (mintha káposztás tésztát készítenénk), végük kb. 2 evőkanál  cukrot is teszünk bele. (Mivel most ebédre készült, én a tölteléket előző nap készítettem el, hogy legyen ideje kihűlni.)

 A tésztához az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A hozzávalókat összedagasztjuk (vagy dagasztógépre bízzuk ezt a műveletet), langyos helyen 1 órát kelesztjük.

A tepsit kizsírozzuk, lisztezzük.

 A tésztát átgyúrjuk, és letakarva 10 percet pihentetjük, majd 2/3-1/3 arányban elosztjuk. Először a nagyobbik darabot nyújtjuk ki, és a tepsibe fektetjük, rátesszük a kihűlt tölteléket. Kinyújtjuk a másik darabot, ráfektetjük a káposztára.

10 percre 50 fokos sütőben kelesztjük, majd kivesszük, és 10 percet még pihentetjük, eközben előmelegítjük a sütőt 170 fokosra.

A lepény tetejét a felvert tojással megkenjük, megszurkáljuk és az előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

 

 

 

  Káposztás lusta lángos

 Hozzávalók / 7 adag

  A tésztához:

   1 dl tej

   1 teáskanál cukor

   3.5 dkg élesztő

   500 ml joghurt (natúr)

   1 evőkanál  só

   2 evőkanál  napraforgó olaj

   100 dkg finomliszt

  A dinsztelt káposztához:

   25 dkg káposzta (lereszelt)

   1 teáskanál  só

   1 kávéskanál  bors

   1 evőkanál  kacsazsír

  A sütéshez:

   3 dl napraforgó olaj

   Elkészítés:

 Az egy kanál kacsazsíron a káposztát sózva, borsozva megpirítjuk, kihűtjük.

A cukros, langyos tejen az élesztőt felfuttatjuk, majd alulra rakva a folyékony hozzávalókat, felülre a szilárdakat (káposztát is), kenyér sütőgépben dagasztjuk, megkelesztjük. (Ha nincs kenyér sütőgépünk, akkor minden fordítva megy, alul a lisztnek árja, felül a folyadék. Ezt gyúrjuk ruganyos tésztává kézzel.)

Kelesszük egy órán át, és amikor duplájára nőtt, vágjuk darabokra- 14-15 lángos lesz belőle,- formázzuk golyókká és kelesszük még 10-15 percet.

 Forrósítsunk fel olajat bőven. Ha elég forró, a lángost húzogassuk szét kézzel, és már mehet is az olajba. Első fele sütésénél fedjük le fedővel, a másodiknál már nem fontos.

 

0.03 mp