Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Julis néném sütijei

 

Julis néném receptjei.

 

Sütemények, Torták.

 

Legényhódító.

Hozzávalók: 

25dkg cukrot, 15dkg zsírral, 2egész tojással, 1 citrom reszelt héjával, fél csomag vaníliás cukorral, 50dkg liszttel kevert 1 csomag sütőporral és annyi tejjel összegyúrunk, hogy lágyan nyújtható legyen.

Elkészítés:

A tészta nagyobbik felét tepsi aljára tesszük és megkenjük a következő töltelékkel: 12dkg őrölt pörkölt mogyorót, 12dkg porcukorral, fél citrom reszelt héjával, 2 egész tojással és 2 kanál morzsával elkeverünk. A töltelékre a maradék tésztát ráhelyezzük egyenletes vastagságúra kinyújtjuk., lassú tűznél jól átsütjük. Sütés után vaníliás cukorral hintjük be és szeletekre vágjuk.

 

 

Püspökkenyér.

Hozzávalók:

15dkg cukrot, 3 tojás sárgájával, fél óráig keverünk, azután részletekben 15dkg liszttel kevert fél csomag sütőport, 10dkg mazsolaszőlőt, 6dkg vágott diót, fél csomag vaníliás cukrot, 6dkg vágott mandulát és legvégül a 3 tojás kemény habját adjuk hozzá.

Elkészítés:

A tésztát hosszúkás, vajjal kikent, lisztezett tepsibe téve világossárgára sütjük. Legjobb 1-2 napi állás után szeletelni.

 

 

Esztergomi Linzer.

Hozzávalók:

50dkg lisztet, 1 egész tojással, 1 csomag sütőporral, 25dkg cukorral, 1dkg zsírral, fél csomag vaníliás  cukorral, 1dkg fahéjjal, 1  evőkanál kakaóval, és annyi tejföllel, vagy tejjel összegyúrunk, hogy könnyen formálható legyen.

Elkészítés:

Zsírozott tepsibe a tészta nagyobbik felét elnyomkodjuk, melyre őrölt dióval meghintett szilvaízt keverünk. A lekvárosra a félretett tésztából vékony párhuzamos rácsot rakunk. Tojással kenjük és közepes tűznél sütjük. Szeletelés után vaníliás cukorral megszórjuk.

 

 

Budai Szeletek.

Hozzávalók:

1dkg cukrot, 4 tojás sárgájával, 1 csomag vaníliás cukorral és 4skg vajjal habosra keverünk. Fél óra keverés után még 15dkg őrölt mandulát, meglágyított 7dkg főzőcsokoládét, 2-3 evőkanál zsemlemorzsát, fél csomag sütőport és legvégül a 4 tojás kemény habját adjuk hozzá.

Elkészítés:

Tepsibe sütjük. Sütés után csokoládéval készült cukros csokoládémázzal vonjuk be az egész lapot, melyet hosszúkás szeletekre vágva még csokoládécsókkal díszítjük.

 

 

Olcsó Keverék krém- Torta.

Hozzávalók:

32dkg lisztet, 1 csomag sütőport, 5dkg vajat, 8dkg cukrot, 1 egész tojást, 2 evőkanál feketekávéval és fél borospohár tejjel deszkán eldolgozunk, utána 5 tortaalakú lapot sütünk belőle formában.

Elkészítés, Töltelék:

1 csomag mokka krémport 4 deci tejjel csomómentesen elkeverünk, 10dkg cukrot adunk még hozzá és óvatosan állandó keverés mellett egész sűrűre főzünk. Kihűlésig keverjük, majd 15dkg habosra kivert vajat habarunk hozzá. A töltelék egy részét félretesszük és az összeállított tortát azzal vonjuk be. Díszítésül a tortát ostyalap törmelékkel szórjuk be.

 

 

Női Szeszély.

Hozzávalók:

12dgk vajat, 4 tojás sárgájával, 4 kanál cukorral  habosra kikeverünk, majd 2 evőkanál tejet és 25dkg liszttel elkevert 1 csomag sütőport hozzáadva, könnyű tésztává keverjük.

Elkészítés:

A tésztát közép nagy tepsibe egyenletes vastagon kiöntve, barackízzel megkenve s 6 tojás fehérjéből, 1 kis kanál ecettel és 20dkg citromos porcukorral keverve készült ( nem verve készült) kemény habbal lehetőleg vastagon bevonjuk. Közepes tűznél sütjük. Sütés alatt a sütő ajtaját ne sokat nyissuk fel. A habhoz szükséges citromos cukrot úgy készítjük, hogy 1 citrom reszelt héját a cukor egy részével mozsárban dörzsöljük el, s azután a többi cukorhoz elegyítve átszitáljuk.

 

 

Szabolcsi Lepény.

Hozzávalók:

8dkg cukrot, habosra keverünk 3 tojás sárgájával és összegyúrjuk 45dkg sült, hámozott áttört burgonyával, melyet előzőleg elkészítettünk és kihűtöttünk.

Elkészítés:

A keveréket erőteljesen továbbfolytatva, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 csomag sütőport és legvégül a 3 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. Vajazott, lisztezett tepsiben sütjük és kihűlés után, felét lekvárral megkenve egymásra fordítjuk. Hosszú szeletekre vágva vaníliás cukorral meghintve tálaljuk fel.

 

 

Mazsolás Szeletek.

Hozzávalók:

40dkg lisztet elkeverünk 1 csomag sütőporral, azután hozzágyúrunk 8dkg cukrot, 22dkg zsírt kanálka rumot és késhegynyi fahéjat. A tésztát tepsibe helyezzük és egyenletes vastagságúra elnyomkodjuk.

Elkészítés:

Forró sütőben félig sütjük és kivéve a sütőből, barackízzel bevonjuk, melyre 15dkg tisztított szórunk. A mazsolára még 4 tojás fehérjéből 20dkg porcukorral kevert kemény habot kenünk egyenletesen és visszatéve a sütőben teljesen átsütjük. Kihűlés után gyufásdoboz nagyságú szeletekre vágva tálaljuk.

 

 

Vasárnapi Lepény.

Hozzávalók:

Fél kg lisztet, 2 evőkanál fagyos zsírral 1 csomag sütőporral, 25dkg cukorral 2 tojással, 1 citrom reszelt héjával, fél csomag vaníliás cukorral és annyi tejjel, hogy könnyen dolgozható legyen jól összegyúrjuk.

Elkészítés:

A tészta egyik felét tepsibe téve barackízzel vastagon megkenjük és őrölt mogyoróval beszórjuk. Másik felét ráhelyezve, tojással kenjük meg, s  hasonlóképpen mint a lekvárt mogyoróval hintjük be. Közepes tűznél világosra sütjük.

 

 

Linzi Korongocskák.

Hozzávalók:

15dkg cukrot 31dkg liszttel 2 egész tojással, 15dkg zsírral késhegynyi törött fahéjjal, 1 csomag sütőporral 1-2 kanál tejjel deszkán jól eldolgozunk.

Elkészítés:

Fél centi vastagra nyújtjuk és közép nagy pogácsavágóval kiszúrjuk. Kikent lisztezett tepsiben a korongocskákat kis málna vagy meggy ízcsókkal díszíthetjük, melyek közepébe egy-egy kis mogyorónyi tésztagolyócskát nyomva sütjük. Sütés után gyengén cukrozzuk vaníliás cukorral. Igen kiadós teasütemény.

 

 

Almáslepény.

Hozzávalók:

2 egész tojást, fél kg liszttel, 1dkg cukorral, 1 csomag sütőporral, 1 deci tejföllel, fél csomag vaníliás cukorral, 12dkg vajjal jól összegyúrunk és hideg helyen pihentetjük.

Elkészítés:

Nagyobb tepsibe három réteg tésztát teszünk, egyik rétegre szeletelt és fahéjjal megszórt almát, a másik rétegre pedig valamennyi gyümölcsízt kenünk. Kihűlés után szeleteljük és vaníliás cukorral kevert porcukorral beszórjuk.

 

 

Dióskürt.

Hozzávalók, és elkészítés:

15dkg lisztet 20dkg vajjal vagy zsírral összedolgozunk. Hozzáadunk még 10dkg cukrot, 1 tojást, 1 csomag sütőport, kevés sót, 2 kanál tejfölt, 1 kanál rumot és annyi tejet, hogy jól nyújtható legyen. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk s fél cm. vastagra nyújtva az alábbi töltelékkel töltjük meg. A megkent lapokat összecsavarjuk,s tetejüket tojással megkenve, lassú tűznél sütjük.

Töltelék:

fél kg darált diót, 5dkg mazsolát 1 csomag vaníliás cukrot 1 kávéskanál tört fahéjat és 1 marék zsemlemorzsát sűrű sziruppal éppen még kenhető töltelékké főzünk.

 

 

Orosz Teasütemény.

Hozzávalók, és elkészítés: 

12dkg cukrot, 2 egész tojással, 12dkg vajjal és 25dkg liszttel kevert fél csomag sütőporral nyújtható tésztává gyúrunk. E tészta kétharmad részét nyújtjuk, s pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. A korongocskák közepébe a következő keveréket tesszük.
Keverék: 15dkg héjas mandulát 15dkg cukorral, mozsárban finomra törünk, s hozzáadunk fél deci tejet jól összekeverjük. A tejes keverékhez még fél csomag vaníliás cukrot, 4dkg mazsolát kevés fahéjat és 5 dkg vajat adunk. A félretett tésztából ceruza vékony szálakat sodrunk, melyet kereszt alakban a süteményekre nyomunk. Forró sütőben sütjük. Vaníliás cukorral bőven meghintjük.

 

 

Vaníliás Kuglóf.

Hozzávalók, és elkészítés:

10dkg vajat vagy zsírt 2-3 egész tojással, 12dkg cukorral, 30dkg liszttel fokozatosan jól kikeverünk, azután kettő és fél deci tejet adunk hozzá, majd kevés liszttel kevert 1 csomag sütőport, 5dkg mazsolát, fél csomag vaníliáscukrot és fél citrom reszelt héját. Még egyszer rövid ideig megkeverjük és vajjal kikent zsemlemorzsával megszórt formába öntve, azonnal a meleg sütőbe helyezzük, s rendes tűznél sütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral beszórjuk.

 

 

Takaréklinzer.

Hozzávalók, elkészítés:

Fél kg lisztet, 25dkg zsírral 1 egész tojással, 20dkg porcukorral, 1 csomag sütőporral, 1 pohárka rummal, 1dkg törött fahéjjal, fél csomag vaníliás cukorral, egy csipetnyi sóval és annyi tejföllel, amennyit felvesz összegyúrunk és zsírozott tepsiben lekvárral megkenve a tésztából készült ráccsal díszítve sütjük. Vaníliás cukorral szórjuk be.

 

 

Kakaós Linzerszeletek.

Hozzávalók,és  elkészítés:

50dkg lisztet elkeverünk 1 csomag sütőporral, azután elmorzsolunk 30dkg zsírral, majd összegyúrjuk 20dkg porcukorral, 8dkg kakaóval, 2 egész tojással, fél csomag vaníliás cukorral.

A tészta nagyobbik felét tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk, s barack vagy málna ízzel vastagon megkenve a félretett tésztából kisujjnyi vastag rácsot rakunk rá. Forró sütőben sütjük és sütés után vaníliás cukorral kevert porcukorral bőven meghintve szeleteljük.

 

 

Kakaós Kalács.

Hozzávalók, és  elkészítés:

15dkg cukor, 3dkg kakaó, 20dkg liszt, 1 tojás, 3dkg vaj, fél csomag sütőpor, nyolcad liter tej.

A cukrot, kakaót, lisztet, vajat, tojást és tetszésszerinti mennyiségben durvára darált diót jól összekeverjük, hozzáadjuk a sütőport és egy tojásfehérjének habját. A tészta folyékony kell, hogy legyen, jól zsírozott és lisztezett tepsiben lassan megsütjük. A kihűlt kalácsot felvághatjuk és lekvárral tölthetjük, majd cukorral beszórjuk.

Nincs jobb Nálam.

Hozzávalók,  és elkészítés: 50dkg lisztet elkeverünk 1 csomag sütőporral, azután deszkán jól összegyúrjuk 20dkg cukorral, 2 egész tojással, 2 evőkanál zsírral, 2-3 szelet reszelt csokoládéval és fél csomag vaníliás cukorral. Szükség szerinti mennyiségű tejet adunk még hozzá, hogy lágyan dolgozható legyen.

A tészta felét tepsibe téve, kéznél lévő bontott lekvárral kenjük meg és a tészta másik felével betakarjuk. Tojással kenjük és darált dióval vagy mogyoróval megszórjuk. Sütés után vaníliás cukorral hintjük és négyzet alakúra szeleteljük.

 

 

Krémes lepény.

szegfűszeges mennyiségű vízzel rétestésztává eldolgozunk. A tésztát bevagdosva 10 percig félretesszük, azután kinyújtva 10dkg hideg vajat csomagolunk bele. Ismét nyújtás és összehajtás után kb. 10 percre hideg helyre tesszük. Pihentetés után még kétszer nyújtjuk és hajtjuk, közben mindig 10 percre hideg helyre téve. Legvégül közepes nagyságú sütőlapon kinyújtjuk úgy, hogy azt teljesen befedje és késheggyel megszurkálva forró sütőben szép sárgára sütjük.

Elkészítés,  és töltelék:

1 csomag vanília krémport 2dkg lisztet és 15dkg cukrot, fél liter hideg tejben csomómentesen elkeverünk, azután állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Időközben 2 tojásfehérjéből 1 kanál porcukor hozzáadásával kemény habot verünk, melyet a tűzről levett forró krémhez azonnal könnyedén hozzákeverünk. A krémet még melegen az egyik vajas lapra egyenletesen felkenjük és letakaratlanul hűlni hagyjuk. Mikor langyosra kihűlt, a másik lapot ráborítjuk gyengéden rányomkodjuk tenyerünkkel, és éles lapos  késsel négyzet alakú darabokra szeleteljük. Vaníliás cukorral bőségesen megszórjuk.

 

 

Mexikói Lapok.

Hozzávalók, és elkészítés:

50dkg liszttel kevert 1 csomag sütőport 4 tojássárgájával, 6dkg cukorral 30dkg zsírral vagy vajjal jól összegyúrunk és közepes vastagságúra nyújtjuk.

A tésztából szép szabályos, kb. gyufásdoboz nagyságú kockákat vágunk  és zsírozott, lisztezett tepsibe téve a 4 tojásfehérjéből 20dkg porcukorral, 3dkg kakaóval és fél csomag vaníliás cukorral fél órás keveréssel készült habból hosszában vastag csíkot rakunk. Közepesen forró sütőben sütjük. Tálaláskor gyengéden megszórjuk vanilíáscukorral.

 

 

Kassai szelet.

Hozzávalók:

35dkg  lisztet összegyúrunk 1 csomag sütőporral, 20dkg zsírral, 10dkg cukorral, 1 citrom reszelt héjával, csipetnyi törött fahéjjal, 1 egész tojással és fél csomag vaníliás cukorral. A tésztát zsírozott tepsibe kisujjnyi vastagon tesszük és 5-6 dkg mazsolával megszórjuk, melyet ujjal a tésztába nyomkodunk. Ezután villával megszurkálva a süteményt forró sütőben felemelkedésig illetve gyenge sárgulásig sütjük.  A nem teljesen kisült tészta tetejére még langyos mézzel való bekenés után a következő habot kenjük rá egyenletesen.

Elkészítés, és a hab:

15dkg őrölt mogyorót 15dkg cukorral, 1 szelet reszelt csokoládéval és 3 tojásfehérjével (esetleg 2 egész tojással) fél óráig erősen habosra keverünk. A tepsi ezután ismét a sütőbe kerül, még a teljes átsülésig tovább sütjük. Négyzet alakú szeletekre vágjuk.

 

 

Lekváros Pufók.

Hozzávalók, és elkészítés:

30dkg lisztet, 1 csomag sütőport, 20dkg zsírral vagy vajjal 8dkg porcukorral, 2 egész tojással, fél csomag vaníliás cukorral könnyen formálható tésztává gyúrunk, melyből egyenlő számú diónyi és mogyorónyi golyócskákat formázunk.

A nagyobb golyócskákat ujjaink között kissé meglapítjuk, közepüket erősebben benyomkodjuk és a fészekbe fél kávéskanálnyi meggy-vagy málnalekvárt teszünk. A lekvárba a sütemények közepébe egy-egy golyócskát helyezünk és vajazott tepsibe helyezve tojássárgájával megkenjük. Közepesen forró sütőben sárgára sütjük.

 

 

Bóbitás Csók.

Hozzávalók, és elkészítés:

30dkg cukrot fél csomag vaníliás cukrot, 4 egész tojással habosra jól kikeverünk, azután lassú keveréssel hozzáadunk 25dkg liszttel elkevert fél csomag sütőport. A tésztából papírtölcsérrel vagy kiskanállal vajazott és lisztezett tepsibe vagy sütőlemezre forintnagyságú csíkokat helyezünk. A tepsiket pár órára vagy egy éjszakára bolygatás nélkül langyos helyre a tűzhely mellé tesszük. Pár óra alatt ugyanis a lapos csókocskák esetén vékony réteg képződik. Ezután közepes tűznél megsütjük.

 

 

Mese Almás.

Hozzávalók, és elkészítés:

50dkg lisztet 1 csomag sütőport, kevés sót és 20dkg cukrot 1 egész tojással 15dkg zsírral és 2dl tejföllel összegyúrunk. A tészta egyik felét tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk. Az almatöltelékhez fél csomag vaníliás cukrot, mazsolát és törött fahéjat is tegyünk. A tészta másik felével az almát betakarjuk és tojás sárgájával megkenve villával megszurkáljuk. Forró sütőben világosbarnára sütjük. A kész tésztát vaníliás cukorral bőven megszórjuk.

 

 

Darázsfészek.

Hozzávalók, és elkészítés:

50dkg lisztet  elkeverünk 1 csomag  sütőporral, azután 5 tojás sárgájával és langyos tejjel rétestésztának kidolgozzuk. Két részben vastagra nyújtjuk és megkenjük a következő töltelékkel: 15dkg cukor, 15dkg darált mandula, 15dkg vaj 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja és késhegynyi őrölt fahéj keverékével. Mindkét töltelékkel  megkent tésztát föltekerjük, azután ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, melyet vajazott tepsibe laposan egymás mellé helyezünk. Közepesen meleg sütőben félig megsütjük, majd 2dl tejjel meglocsoljuk, és készre sütjük. Vaníliás cukorral bőven megszórjuk, és felszeleteljük.

 

 

Dominó.

Hozzávalók, és elkészítés:

15dkg cukrot keverünk habosra 2 egész tojással, azután adunk hozzá 3 evőkanál langyosra melegített mézet, 1 szelet reszelt csokoládét, és 20dkg liszttel elkevert fél csomag sütőport. A tésztát fél cm. vastagon  tepsibe  helyezve lassú tűznél megsütjük. Tetejét szeletelés előtt cukormázzal bevonjuk. Ha a máz megszáradt, dominó-kőnagyságúra felszeleteljük, és tejben olvasztott csokoládéból pöttyöket csepegtetünk.

 

 

Bécsi Sütemény.

Hozzávalók, és elkészítés:

18dkg friss vajat 35dkg liszttel elkevert 1 csomag sütőporral, és 25dkg cukorral eldolgozva szétmorzsolunk és hozzágyúrunk még egy nagykanál tört fahéjat, 10 szem tört szegfűszeget, 1 citrom reszelt héját, 2 egész tojást. Metélttészta-vastagságúra nyújtjuk és rózsa alakú vágóval szúrjuk ki a közepét. A tésztadarabokra barack vagy málnaízből kerek halmokat teszünk. Közepesen meleg  sütőben megsütjük, sütés után még melegen vanilíáscukorral megszórjuk.

 

 

Finom Diósszelet.

Hozzávalók, és elkészítés:

50dkg lisztet elmorzsolunk 25dkg zsírral  2dl tejben áztatott és 2dkg élesztővel,  1 egész tojással. Lágy tésztát gyúrunk belőle, majd három részre osztjuk, mind a három részt tepsi nagyságúra nyújtjuk. Az első tésztát kizsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, megkenjük baracklekvárral, cukros dióval megszórjuk és ráhelyezzük a második lapot, azt is megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval, majd a harmadik lappal betakarjuk. Másfél órát pihentetjük. A tetejét villával megszurkáljuk és tojással bekenjük lassú tűznél megsütjük.

 

 

Zserbó.

Hozzávalók, és elkészítés:

2dkg élesztőt egy csésze tejbe 2 szem kockacukorral megkelesztünk és hozzáadunk 40dkg lisztet, 20dkg vajat, 2 kanál cukrot, pici sót, 1 egész tojást és 2 egész tojásnak a sárgáját. 

A tésztát egy óráig pihentetjük. Töltelék: 15dkg darált dió, 15dkg cukor, a tésztát három részre osztjuk és tepsibe téve lekvárral megkenjük és diót szórunk rá, a második részt  tésztával betakarjuk és azután a töltést megismételjük. Legvégül a harmadik részt ráborítjuk, és megsütjük. Sütés után 1db dió nagyságú vajat csokoládéval elkeverünk és a tészta tetejére kenjük.

 

 

Mákos kürt.

Hozzávalók, és elkészítés:

A dióskürtnél leírt tésztát a következő töltelékkel töltjük meg: 35dkg őrölt mákot, fél kávéskanál tört fahéjat 1 citrom reszelt héját, 5dkg mazsolát és fél csomag vaníliás cukrot vastag cukorsziruppal sűrűre főzünk.

 

 

Szilváslepény.

Hozzávalók, és elkészítés:

50dkg lisztet deszkán elkeverünk 1 csomag sütőporral, majd hozzágyúrunk 12dkg zsírt, 1 egész tojást, 5dkg cukrot és annyi tejet, hogy lágyan gyúrható tésztát kapjunk. A tészta nagyobbik felét egyenletes vastagon zsírozott tepsibe tesszük, erre 1kg kimagozott és félbe vágott édes szilvát rakunk ki egyenletes vastag rétegben. Fahéjas porcukorral bőven megszórjuk. A tészta félretett részét ráhelyezve tojássárgájával megkenve, villával több helyen megszurkáljuk és közepes tűznél szép pirosra megsütjük. Négyzet alakúra felszeleteljük és vaníliás cukorral bőven megszórjuk.

 

 

Mogyorókrémtorta.

Hozzávalók, és elkészítés:

5 tojássárgáját 14dkg cukorral és fél csomag vaníliás cukorral, fél óráig keverjük, azután 15dkg őrölt pörköltmogyorót és 3 tojásfehérjének keményre vert habját adjuk hozzá, tortasütőben három részben megsütjük. A lapokat a következő töltelékkel töltjük meg.

Töltelék:

1 csomag mogyorókrémet, 3dkg lisztet és 15dkg cukrot fél liter tejjel elkeverünk, azután szabad lángon állandó keverés mellett egész sűrűre főzünk. A krémet a tűzről levéve, a megmaradt 2 tojásfehérjéből vert habbal könnyen összekeverjük. A megtöltött tortát cukros csokoládémázzal vonjuk be és tetejére pörkölt mogyoróból díszt rakunk.

 

 

Dióstorta.

Hozzávalók, és elkészítés:

2dkg vajat vagy zsírt 2 tojássárgájával, 18dkg cukorral összekeverünk , adunk hozzá 2dkg diót, 2dkg kakaót, 18dkg lisztet, nyolcad liter fekete kávét, 1 csomag sütőport és 2 tojásfehérjéből keményre vart habot. A masszát jól kizsírozott tortaformában megsütjük és bekenjük a következő töltelékkel.

Töltelék:

5dkg dió felfőzve egy tizenhatod liter tejben ez kevert 6dkg vajjal és 5dkg cukorral. A kész tortát vaníliás cukorral kevert cukorral megszórjuk.

 

 

Házi torta.

Hozzávalók, és elkészítés:

2 tojás 14dkg cukor, 3 dkg vaj vagy zsír, nyolcad liter tej, 1 csomag sütőpor, 30dkg liszt, egy reszelt citrom héja, 1 késhegynyi só. A tojást a cukorral habosra keverünk, hozzáadjuk a vajat, tejet, sót és a sütőporral elkevert lisztet, s végül a reszelt citrom héját. Jól kizsírozott tortasütőben aranyszínűre megsütjük. Gyümölcsdísz vagy más mázzal díszíthetjük.

 

 

Stefánia Torta.

Hozzávalók, és elkészítés:

15dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 4 tojássárgáját és 8dkg margarint habosra keverünk, majd hozzáadunk 15dkg lisztet fél csomag sütőport 4 tojás fehérjéből vert kemény habot. A tésztát 6 részre osztjuk kerek lapokat sütünk belőle, melyet a következő töltelékkel töltünk meg.

Töltelék:

20dkg vajat 10dkg porcukorral egy kis csokoládéporral 1 tojássárgájával habosra keverünk. Sütés után bevonjuk és reszelt csokoládéval megszórjuk.

 

 

Hevesi Torta.

Hozzávalók, és elkészítés:

30dkg lisztet 1 csomag sütőporral 1 egész tojással, 8dkg cukorral és 2 evőkanál tejjel összegyúrunk. A tésztából tortaformának megfelelő nagyságú 4 egyenlő vastag tésztalapot sütünk. A lapokat és később az összeállított torta külső részét a következő krémmel  töltjük meg.

Krém:  

1 csomag csokoládéport, 4dl tejjel csomómentesen összekeverünk és hozzáadunk 15dkg cukrot és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve kihűlésig kevergetjük, majd 15dkg habosra kikevert vajat teszünk bele. A torta tetejére a krémből koszorúkat nyomkodunk, és az oldalát a többi krémmel kenjük meg villával hullámosra díszítjük.

 

 

Ünnepi Torta.

Hozzávalók, és elkészítés:

4 tojássárgáját 8 kanál cukorral, 4 kanál vízzel, 7 kanál liszttel és 4 tojásfehérjéből vert kemény habbal összekeverünk és másnapig állni hagyjuk. Másnap tortasütőben megsütjük és tetszés szerint a krémmel megtöltjük.

 

 

Kozák Torta.

Hozzávalók, és elkészítés:

28dkg vajat 32dkg sima liszttel, 1 csomag sütőporral és fél csomag vaníliás cukorral összekeverünk. Öt darabra osztjuk és egyenként kinyújtjuk egy nagyobb torta forma nagyságúra. A tésztalapokat a tortaforma mellett késhegyével kör alakúra vágjuk és vékony fehér papírra téve forró sütőben megsütjük. A kisült és kihűlt lapokat 12dkg porcukor, és késhegynyi vaníliás cukor, és 2 evőkanál baracklekvárral elkevert 3 tojásfehérjének keményre vert habjából készült töltelékkel kenjük meg. Összeillesztjük. 1 tojásfehérjéből és 2 evőkanál porcukorból, és egy késhegynyi citromlével készült keményre vert habból rácsokat csurgatunk a torta tetejére, amelyet visszateszünk a langyos sütőbe és nyitott ajtó mellett pár percig megszárítjuk.

 

 

Csokoládé Torta.

Hozzávalók, és elkészítés:

6 tojássárgáját 20dkg porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral fél óráig habosra keverünk, azután 3 szelet reszelt főzőcsokoládét 1 csomag sütőport és legvégül a 6 tojásfehérjéből vert kemény habot adjuk hozzá. Vajazott lisztezett nagyobb tortaformában közepesen meleg sütőben megsütjük, és kihűlés után 3 részre osztjuk. Készítsünk vajas csokoládékrémet, mellyel töltsük meg és díszítsük a tortát. Tehetünk még a tetejére mogyoródarabokat.

 

 

Teasütemények.

 

Kiadós Teasütemény.

Hozzávalók, és elkészítés:

50dkg lisztet elkeverünk 1 csomag sütőporral, azután a következőkkel deszkán összegyúrjuk: 20dkg jól átfőtt és paszírozott krumplit 12dkg zsír, 18dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor és 1 egész tojás. Fél ujjnyi vastagra nyújtjuk és különféle sütemény szaggatóval kiszaggatjuk. Vajazott tepsiben szép sárgára megsütjük, forrón vaníliás cukorban megforgatjuk.

 

 

Ízes Szalag.

Hozzávalók, és elkészítés:

 

30dkg liszthez keverünk 1 csomag sütőport, azután összegyúrjuk 20dkg zsírral, 2 egész tojással fél csomag vaníliás cukorral, 1 citrom levével és 6dkg porcukorral. Ujjnyi vastag rudacskákat sodrunk belőle, melyet ujjunkkal meglapogatunk úgy, hogy a közepében kis lyuk legyen. A tésztákat vajazott tepsibe tesszük és vastagon málna vagy meggy-dzsemmel hosszú csíkokat rakunk rá. Közepesen meleg sütőben aranysárgára megsütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral megszórjuk.

 

 

Karácsonyi Mézes.

Hozzávalók, és elkészítés:

25dkg melegített mézet, 1 egész tojást, 1 citrom reszelt héját, 2 késhegynyi őrölt fahéjat 4-5 szem finomra tört szegfűszeget összegyúrunk 30dkg liszttel elkevert 1 csomag sütőporral. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk és négyzet alakúra vágjuk, és különféle sütemény szaggatóval kiszaggatjuk. Vajazott tepsibe tesszük és cukros vízzel megkenjük hámozott mandulával díszítjük.

35dkg lisztet fél csomag sütőporral elkeverünk és hozzágyúrunk 15dkg zsírt, 1 citrom levét és reszelt héját 2 egész tojást, 14dkg cukrot, és egy késhegynyi vanília aromát. A jól összedolgozott tésztát fél cm. vastagra kinyújtjuk és közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A korongocskák széle felé gyűszűvel vagy egy egész kis kör alakú kiszúróval lyukakat szúrunk. Az így elkészült tésztadarabokat zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük és tojássárgájával megkenjük, nagy szemű kristálycukorral megszórjuk. Szép aranysárgára megsütjük.

0.043 mp