Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Jamie Oliver Receptjei

 

 

Jamie Oliver Receptjei

 

 

 Puha, ropogós csirkecomb édes paradicsommal

  Hozzávalók 4 személyre:

    4 csirkecomb

    rózsaszín himálajai só és frissen őrölt fekete bors

    egy nagy csokor friss bazsalikom, apróra vágva

    2 nagy marék piros és sárga koktélparadicsom megfelezve, és paradicsom negyedelve

    1 fej fokhagyma

    1 friss piros chili, apróra vágva

   olívaolaj

Ízlés szerint használható:

    1 x 410g doboz cannellini bab, szárított

    2 marék új burgonya

   Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra.

A 4 db csirkecombot tegyük  egy nagyobb sütőedényben. Adjuk hozzá a paradicsomokat és az apróra vágott bazsalikomot. Szórjuk a fokhagyma gerezdeket az edénybe, az apróra vágott chilipaprikával együtt és locsoljuk meg az egészet egy kis olívaolajjal. Keverjük össze egy kicsit de úgy hogy ne törjük össze a paradicsomokat.

Helyezzük a sütőben 1 ½ órára.

Ízlés szerint adható a húshoz egy kevés szárított cannellini bab, vagy valamilyen szeletelt újburgonya.

Tálalhatjuk burgonyapürével és tésztával is.

 

 

  A legfinomabb tepsis krumpli

  Hozzávalók 4 személyre:

    1 kg krumpli

    3 evőkanál liba v. sertészsír

    3 evőkanál búzadara

    só

   Elkészítés:

1. Melegítsük  elő a sütőt minimum 220 fokra. Fogjunk egy tepsit (magasabb falút) és kanalazzuk  bele a zsírt. A tepsit ezután tegyük  a sütőbe, hogy a zsír felforrósodjon.

2. Hámozzuk   meg a krumplit, vágjuk nagyobb kockákra, majd sós vízben főzzük  addig amíg még félig kemény.

3. Öntsük  le róla a vizet és az edénybe keverjük  hozzá a búzadarát. Hagyjuk állni egy kicsit.

4. Nagyon óvatosan vedd ki a tepsit a sütőből és öntsd a krumplit a tepsibe. Vigyázz a forró zsírra, nehogy megégesd magad!

5. Jól keverjük  el a krumplit a zsírral, sózzuk  meg és tegyük vissza a sütőbe.

6. Süssük  kb. 30 percig, amíg a krumpli ropogós, aranybarna nem lesz.

 

 

  Hússal töltött canelloni

  Hozzávalók 4 főre:

    0,5 kg darált hús (vegyesen, marha-sertés)

    12 db. Cannelloni tészta (ennyi fér a jénaimba)

    kb. 350 gramm tejföl

    kb. 20 dkg kemény sajt (parmezán, cheddar vegyesen)

    passata (paradicsompüré)

    olíva olaj mindennapi használatra

    só, bors, fokhagyma

    friss petrezselyem

    bazsalikom

    oregano (ablakból)

    1 gömb mozzarella

   Elkészítés:

hussal-toltott-canelloni-02A darált húst olíva olajon megpirítjuk fokhagymával, majd felengedjük egy kevés húslével, kevés paradicsompürét, oreganót és bazsalikomot teszünk bele és puhára főzzük.

Egy szögletes tűzálló tálba beleöntjük a passatat, amibe jó sok friss bazsalikomot és oreganót keverünk.

A cannelloni csöveket megtöltjük a kihűlt húsos masszával (sziszifuszi munka, én egy zacskó végét kivágtam). Szépen elrendezzük a paradicsom ágyon.

A tejfölt összekeverjük a reszelt sajtokkal, petrezselyemmel, és még bazsalikommal.

Ráöntjük a tésztára, a tetejére még reszelt sajtot és mozzarellát tépkedünk.

Előmelegített sütőben 40 percig sütjük, mivel a tészta nyers.

 

 

  Csirkés-gombás pite

  Hozzávalók 4 főre:

    20 dkg barna csiperke gomba

    1 evőkanál  vaj

    2-3 evőkanál  olívaolaj

    1 csomag friss zöldhagyma

    só, bors

    Friss zöld fűszerek: rozmaring (bőven), bazsalikom, petrezselyem, babérlevél

    1-2 evőkanál  mustár

    kb. 2-3 evőkanál  tejföl és tejszín

    kevés liszt, csak a sűrítés miatt

    kb. 3 dl csontlé

    Elkészítés:

A csirkemell bőrét eltávolítjuk és ,  kicsontozzuk majd nagyobb csíkokra vágjuk.

Egy nagyobb teflonserpenyőbe beleöntjük  az olívaolajat,és  beletesszük  a csirkecsíkokat és fehéredésig pirítjuk, majd rádobjuk a vajat.

Hozzátesszük  az apró karikákra vágott zöldhagymát, a babérlevelet , a mustárt és a zöld fűszereket, és átforgatjuk egy kicsit, majd felöntjük a  csont lével.

 Amikor már majdnem puha lett a hús, betesszük  a vékonyra felszeletelt gombát.

Ha már minden puha beleöntjük a tejföl-tejszín keveréket. Ha nagyon sok a lé a liszt besűríti.

A kész masszát beleöntjük  egy zománcozott tepsibe, és  ráhajtogatjuk  a leveles tésztát. Megkenjük  tojássárgájával és előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 20 perc alatt szépen megpirult.

 

 

  Sült pisztráng krumplival és torma mártással

  Hozzávalók 4 személyre:

    500g hámozott, vékonyra felkarikázott krumpli

extra szűz olíva olaj

    rózsaszín Himalája só, frissen őrölt bors

    4 db egész, lepikkelyezett pisztráng (belek nélkül)

    1 púpozott evőkanál reszelt torma

    250ml 20% – os tejföl

    1 citrom

    friss kakukkfű

    Elkészítés:

1. Melegítsük  elő a sütőt 240 fokra.

2. A krumpli karikákat töröljük  szárazra, olíva olajba forgassuk  bele, sózzuk, borsozzuk.

3. Tegyük  egy tepsibe és rakjuk a sütőbe 15 percre.

4. Mossuk  meg a pisztrángot, töröljük  szárazra. Olajozzuk be,  majd irdaljuk  be mindkét oldalát. Sózzuk és borsozzuk. A hasába tegyük  bele a friss kakukkfüvet és a citrom karikát.

5. Tegyük  egy laposabb tepsibe és helyezzük a sütőbe a krumplihoz. 12 perc alatt ez is megsül. :-)

6. Amíg a hal és a krumpli sül, készítsük  el a mártást. Ehhez vegyünk elő  egy kisebb keverő tálat, öntsük bele a tejfölt és a tormát. Keverjük  össze, majd sózzuk és borsozzuk.

Tálaláskor a krumplira tegyük rá  a mártást, majd csavarjuk  rá citromlevét!

 

 

 Kakukkfűvel, gombával, vajjal, fehér borral bélelt batyuban sült „csábos” csirkemell

  Hozzávalók 2 személyre:

    2 db 200 g-os lebőrözött csirkemell

    1 marék szárított vargánya gomba

    250 g darabolt vegyes gomba

    2 dl fehérbor

    3 diónyi vaj

    1 marék friss kakukkfű,  citrom és babérlevél, vagy fűszerkeverék

    2 gerezd megtisztított, apróra vágott fokhagyma

    Elkészítés:

A batyut úgy csináljuk , hogy 2 terebélyes ( dupla cipődoboz méretű) alufólia-darabot tegyünk  egymásra, és kétoldalt és alul hajtsuk  össze, felül hagyjuk nyitva.

A sütőt melegítsük  elő 200 C-ra. Keverjünk  össze egy tálban mindent a csirkével együtt. Helyezzük  a boros lébe merített csirkemellet  a batyuba, de vigyázzunk, nehogy átszakítsa a fóliát.

Csukjuk be az utolsó nyílást is, minden szélén szorosan rögzítsük a batyut, hogy biztosan zárjon.

Most óvatosan csúsztassuk  egy tepsire, és tegyük 1 percre a tűzhelyen erős lángra, hadd induljon be egy kicsit.

Aztán süssük 25 percig az előmelegített sütő középső rácsán.

Emeljük ki a batyut a sütőből, helyezzük  egy nagy tányérra, tegyük az asztalra, és bontsuk ki a fóliát.

 

 

  Zöld fűszeres csirkecomb "kerti burgonyával"

  Hozzávalók: (2 főre)

2 nagy csirkecomb, 1 kk. rozmaring, 1 kk. bazsalikom, 1 kk. petrezselyem, 1 kk. sült csirke fűszersó, 1 ek. olívaolaj

6 nagyobb burgonya, 20 dkg brokkoli, 1 marék borsó, 2 evőkanál  olívaolaj, kevés só

fél doboz tejföl, 1 evőkanál  sült burgonya fűszersó (Lucullus)

    Elkészítés:

A csirkecombot befűszerezzük és olajjal megkenjük, majd egy kevés olajat és vizet öntünk a tepsibe és kb. 40 perc alatt készre sütjük.

A burgonyát meghámozzuk, és feltesszük sós olívaolajos vízben főzni, amikor már majdnem elkészül, hozzáadjuk a brokkolit és a zöldborsót is. Ha megfőttek a zöldségek leszűrjük és 8-10 alkalommal áttörjük, úgy, hogy a zöldek ne veszítsék el teljesen az állagukat.

Tálalás előtt kevés olívaolajjal meglocsoljuk.

A tejfölt kikeverjük a burgonya fűszersóval, és a hús mellé adagoljuk.

 

 

  Jamie  Egyszerű Vacsorája

  Hozzávalók:

  A csirkéhez:

2 filézett csirkemell

1/2 csomag fetasajt

1 csomó petrezselyem

4 olajban eltett napon szárított paradicsom,

reszelt citromhéj

1 gerezd fokhagyma

olivaolaj, só, bors

A krumplihoz:

1/2 kg krumpli

1/2 zacskó mélyhűtött zöldborsó

olivaolaj, vaj

só, bors

A babhoz:

1 doboz fehérbab konzerv

4 szelet bacon

1 nagyobb paradicsom

petrezselyem,

olivaolaj

só, bors

A salátához:

1 zacskó vegyes saláta

1/2 avokádó

Az öntethez:

1/2 avokádó

1/2 pohár tejföl

só, bors, olivaolaj

A desszerthez:

(1 adaghoz)

1 ropogós keksz (diabetikus)

pár szem mélyhűtött meggy

1 gombóc vanília fagyi (diabetikus)

kávé

reszelt keserű csokoládé (diabetikus)

  Elkészítés:

 A csirkemelleket hosszában kettévágtam, és bevágtam úgy, hogy egy zseb legyen rajta. A petrezselymet, és a paradicsomot apróra vágtam, a fokhagymát és a citromhéjat belereszeltem, beletördeltem a fetasajtot, megöntöztem egy kis olivaolajjal, jól összekevertem, négy részre osztottam, és beletöltöttem a csirkemellekbe.  A csirkére szórtam egy kis sót, és borsot.

Egy serpenyőt felhevítettem, kevés olivaolajat öntöttem bele, és beletettem a csirkemelleket a bőrös felükkel lefele. Amikor szép pirosra sült, megfordítottam, egy sütőpapírt kivágtam a serpenyő méretének megfelelően, összegyűrtem, bevizeztem, és ráterítettem a csirkére. Így sütöttem még kb. 10 percig. Akkor levettem a papírt, újra megfordítottam, és pár percig még sütöttem. Tálalás előtt pár percig hagytam pihenni, majd szeletekre vágtam, tálra tettem, és ráöntöttem a serpenyőben maradt levét.

A babhoz a baconszalonnát apróra vágtam, és ropogósra sütöttem. A paradicsomot is felvágtam kockákra, rátettem a ropogósra sült bacon-re, kicsit sütögettem, majd ráöntöttem a babot, a levével együtt, és pár perc alatt összefőztem. Megkóstoltam, és adtam hozzá egy kis sót és borsot. A szalonna, és a bab is sós, így vigyázni kell a sóval. Az utolsó percben rászórtam az apróra vágott petrezselymet és megöntöztem egy kis olivaolajjal.

A meghámozott, kockákra vágott krumplit sós vízben feltettem főni. Amikor majdnem  puha volt, hozzátettem a zöldborsót, és puhára főztem. Leszűrtem, adtam hozzá kevés olivaolajat, egy darabka vajat, petrezselymet, sót, borsot, és krumplinyomóval összetörtem úgy, hogy darabos maradjon.

A zacskós salátát tálra tettem,  az avokádót meghámozta, és a felét összevágtam és rászórtam.

Az öntethez az avokádó másik felét a késes robotgépben fél pohár tejföllel, olivaolajjal, sóval, borssal összekevertem, és kis kancsóban tettem a saláta mellett az asztalra.

A desszerthez egy teáscsészébe beletördeltem a kekszet, beletettem a meggyet, a vaníliafagyit, és ráöntöttem egy kevés meleg kávét. A tetejére ráreszeltem a csokoládét.

 

 

   Desszert

   Bustrengo - bolognai polentás-almás sütemény

   Hozzávalók:

    500 g alma

    500 ml tej

    200 g átszitált sima liszt

    100 g kukoricaliszt

    100 g zsemlemorzsa

    100 g porcukor és még egy kevés a meghintéshez

    100 g szárított, feldarabolt füge

    100 g mazsola

    100 g méz

    55 ml olívaolaj

    4 kávéskanál őrölt fahéj

    3 felvert tojás

    2 narancs lereszelt héja

    2 citrom lereszelt héja

    1 kávéskanál só

    diónyi vaj

     Elkészítés:

Melegítsük  elő a sütőt 180 °C-ra, és vajazzunk  ki egy szétkapcsolható tortaformát. Hámozzuk meg és daraboljuk fel az almát. Egy nagy tálban keverjük össze a kukoricalisztet, a sima lisztet, a zsemlemorzsát és a cukrot. Egy másik tálban keverjük össze a tejet, a tojást, a mézet és az olívaolajat. Öntsük  a nedves keveréket a száraz keverékhez, és az egészet gondosan dolgozzuk össze. Adjuk hozzá az almát, a fügét, a mazsolát, a fahéjat, a reszelt narancs- és citromhéjat, valamint a sót, és forgassuk át újra. Öntsük a keveréket a tortaformába, és az előmelegített sütőben süssük 50 percig. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

Fahéjas karamellás muffin

hozzávalók:

 

    A karamell szószhoz:

    300 g cukor

    130 g vaj

    180 ml tejszín

    A muffinhoz

    450 g liszt

    3 tk. sütőpor

    1 tk. szódabikarbóna

    1 tk. só

    4 tk. őrölt fahéj

    350 g vaj

    250 g cukor

    4 tojás

    300 g tejföl

    A vajkrém díszítéshez:

    230 g vaj

    460 g porcukor

    2-4 evőkanál  tejszín vagy tej

1.Első lépésben készítsük  el a karamellszószt a muffinhoz. Ehhez egy edénybe tegyük  bele a 300 g cukrot, és közepes hőfokon, folyamatos keverés mellett olvasszuk  meg.

2. A cukor először elkezd bugyogni, aztán sötétedni. Folytassuk  a melegítést, folyamatosan keverve, amíg sötét borostyánszínűvé nem válik.

3. Adjuk hozzá a 130 g vajat. Vigyázzunk  mert a cukor nagyon forró, és a vaj víztartalma miatt sisteregni, habzani fog!

4. Keverjük össze teljesen, hogy a vaj és a cukor egyneművé váljon, és vegyük  le a tűzről.

5. Öntsük  hozzá vékony sugárban a 180 ml tejszínt, miközben folyamatosan keverjük . Addig folytassuk  a keverést, amíg egynemű nem lesz karamella.

6. Öntsd a karamellszószt egy hőálló tálba, és tedd félre hűlni.

7. Második lépésben a muffin tésztát készítsük  el, ehhez először is melegítsük  elő a sütőt 180 fokra.

8. Egy tálban keverjük  össze a száraz hozzávalókat: 450 g liszt, 3tk. sütőpor, 1 teáskanálé szódabikarbóna, 1 teáskanál  só, 4 teáskanál  őrölt fahéj.

9. Egy másik tálban keverjük  habosra először a 230 g szobahőmérsékletű vajat, majd folytassuk  a 250 g cukor hozzáadásával – ez legalább 4-5 perc.

10. Adjuk  hozzá egyenként a 4 db tojást, és keverjük  mindegyikkel jól el.

11. Végül keverjük  el a 300 g tejföllel is az egész keveréket.

12. Adjuk  a tojásos-cukros keverékhez felváltva, 3-4 adagban a lisztes keveréket és a kihűlt karamellszószt. Egy spatula segítségével keverjük  el, amíg egynemű nem lesz.

13. Egy muffin formát béleljünk  ki muffin papírokkal, és töltsük  meg a tésztával. Kb. 2/3-ig érjen csak, mert a karamellás muffink meg fognak nőni. A receptben megadott mennyiség 36 db muffinhoz elegendő.

14. A sütőben süssük  meg, kb. 20 perc alatt. Akkor jó, ha már nem ragad a beleszúrt villára vagy fogpiszkálóra tészta – de ne süssük  túl!

15.Ha kész, vegyük  ki a sütőből, és hagyjuk  hűlni kb. 5-10 percet a sütőformában, aztán vegyük ki, és hagyd teljesen kihűlni.

16.A karamellás muffin így is tökéletes – és a karamella íze így érződik igazán jól. De harmadik lépésben elkészítheted rá a vajkrémet.

17.A vajkrémhez először verjük  fel habosra – 4-5 perc alatt – a szobahőmérsékletű 230 g vajat egy tálban.

18.Adjuk  hozzá a 460 g porcukrot, és alacsony fordulaton keverjük . Időnként szedjük  le az edény oldalára ragadt krémet, és addig folytassuk  a keverést, amíg az egész össze nem áll, és egynemű lesz.

19.A végén adjuk  hozzá kb. 2-4 evőkanál  tejszínt vagy tejet. Ez azért kell, hogy jól nyomható állagot kapjunk  – a pontos mennyiség sok mindentől függ, nem lehet általánosan megadni. Olyan krémet szeretnél, aminek még van tartása, de már beletölthető nyomózsákba és nyomható.

0.032 mp