Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Húsvéti Ételek Sütemények

Húsvéti Ételek

 

Nagypéntekre (Böjtös ételek)

 

Grillételek, nyársonsültek

 

Grillezett padlizsán

2 padlizsán, 1 evőkanál  só, 2 evőkanál  olaj, 1 evőkanál  grillfűszer.

Elkészítés:

 A padlizsánokat megmosom és 1,5 cm-es szeletekre vágom. Besózom, 10 percig állni hagyom, majd lecsepegtetem. Beecsetelem olaj-grillfűszer keverékkel és mindkét oldalát grillezem. 

 

 

Grillezett cukkini

2-3 cukkini, 1 evőkanál  só, 2 evőkanál  olaj, 1 evőkanál grillfűszer.

Elkészítés:

 A cukkíniket megmosom és 1,5 cm-es szeletekre vágom. Besózom, 10 percig állni hagyom, majd lecsepegtetem. Beecsetelem olaj-grillfűszer keverékkel és mindkét oldalát grillezem.

 

Pástétomok, krémek, kenyérkenők.

 

Padlizsánkrém

1 kg padlizsán, 3 evőkanál olívaolaj, 2 kávéskanál  só, 5 gerezd fokhagyma, 1/2 kávéskanál  őrölt feketebors, 1/2 kávéskanál  ételízesítő.

Elkészítés:

A padlizsánt meggrillezem (oldalanként 8-10 perc), vagy sütőbe teszem (150-160 fokon kb. 1 óra), hűlni hagyom, majd meghámozom (fa, vagy műanyag késsel) és összetöröm. Elkeverem a zúzott fokhagymával, az olajjal, a sóval és a fűszerekkel. Szépen díszítve tálalom.

 

 

Májpástétom

1 máj, 1 kg toka, 10 dkg zsír, 3 fej hagyma, 2 dl tejszín, 2 dkg őrölt bors, só.

Elkészítés:

 A májat szitán áttöröm. A szalonnát sós vízben megfőzöm és apró kockákra vágom. A hagymát a zsíron világossárgára pirítom, mindezeket összekeverem, fűszerezem, sózom, hozzáadom a tejszínt, és lazán betöltöm. Végeit elkötöm és 90 fokos vízben fél óráig főzöm.

 

 

Májpástétom

2 kg máj, 1 kg háj, pástétomfűszer.

Elkészítés:

A májat enyhén sós vízben félóráig főzöm, majd apró lyukú darálón áthajtom. A nyers hájat késsel elkaparom, adok hozzá pástétomfűszert és jól összekeverem. Betöltöm, majd 90 fokos vízben fél óráig főzöm. Onnét kivéve hideg vízben lehűtöm, majd leszárítom, ezután egy napra hideg füstre teszem.

 

 

Paprikás tojáskrém

4 kemény tojás, 10 dkg margarin (puha, fél mokkáskanál  őrölt fehérbors, fél evőkanál  vágott petrezselyemzöld, fél kápia paprika.

Elkészítés:

 A tojásokat lehéjazom, majd szitán áttöröm. Habosra keverem a puha margarinnal, a borssal és a vágott petrezselyemzölddel. A végén belekeverem az apró kockákra vágott kápia paprikát.

 

 

Csirkemájpástétom

25 dkg csirkemáj, 2 hagyma, 15 dkg libazsír, 2 gerezd fokhagyma, csipetnyi majoranna, só, bors.

Elkészítés:

 A hagymát apróra vágom és a zsírban takaréklángon megpárolom, anélkül, hogy megpirulna. Mikor megpuhult, hozzáadom a megtisztított májat és most már együtt addig párolom, míg a máj meg nem puhult. Az egészet mixerben pürésítem. Utána sóval, borssal, zúzott fokhagymával és majorannával ízesítem, majd rövid időre újra felmelegítem. A forró májat kis üveg, vagy porcelán adagformákba teszem és hűlni hagyom. Végül a pástétomot három milliméternyi folyékony zsírral leöntöm és légmentesen lezárom.

 

 

Sonkás tojáskrém

4 kemény tojás, 10 dkg főtt sonka, 10 dkg puha vaj, fél mokkáskanál  őrölt feketebors, fél evőkanál  vágott petrezselyemzöld.

Elkészítés:

 A tojásokat meghámozom, majd szitán áttöröm. Habosra keverem az apró kockákra vágott főtt sonkával, a puha vajjal, a borssal és a vágott petrezselyemzölddel.

 

 

Körözött

80 dkg juhtúró, 20 dkg vaj, 1 dkg paprika, fél dkg kömény, 5 dkg hagyma, 1 csomó metélőhagyma (snidling), 3 dkg mustár, 2 dkg szardellapaszta.

Elkészítés:

 A juhtúrót áttöröm, hozzáadom a kikevert vajat, a mustárt, a szardellapasztát, a paprikát, köményt, a reszelt hagymát. Hűtőben jól lehűtöm és ízléses kúp-, golyó-, vagy szelet-, esetleg más formában adagolva előhűtött tálra tálalom. Megszórom finomra vágott metélőhagymával, újhagymával, hónapos retekkel, szeletelt zöldpaprikával díszítem. Hideg töltött paprika, körözöttes zsemle töltéséhez stb. is használható.

 

 

 

egytálételek

Pörköltek, tokányok

 

Gombapaprikás

30 dkg gomba (csiperkegomba, szegfűgomba, vagy gombakonzerv), 10 dkg füstölt szalonna, 6 dkg hagyma, 2 g paprika, 4 dkg liszt, 3 dl tejföl, 1 zöldpaprika, só.

Elkészítés:

 A szalonnát apró kockákra vágom és a szintén apró kockákra vágott hagymával együtt megpárolom. Rászórom a pirospaprikát és utána azonnal a nagyobb kockákra, vagy szeletekre vágott gombát és a felkarikázott zöldpaprikát, majd sózom. Addig párolom, míg a levét el nem főtte. A tejfölt elkeverem a liszttel és annyi vízzel, hogy a gombára öntve ízlésünknek megfelelő jó sűrű leve legyen. Még egyszer összefőzöm, majd galuskával, vagy rizzsel tálalom.

 

 

Gombapörkölt szegfűgombából

Fél kg szegfűgomba (csibegomba, tyúkgomba)), egy nagy fej hagyma, 3 evőkanál  olaj, só, 2 evőkanál  paprika.

Elkészítés:

 Az olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, majd megszórom a pirospaprikával. Beleteszem a megtisztított, több vízben megmosott, majd sózom. Fedő alatt 25 perc múlva kész. Ha elfőtte a levét, időnként kevés vízzel pótlom. Puha kenyérrel, vagy bármilyen körettel (rizs, tészta, nokedli, tarhonya, stb.) kínálom.

 

 

Húspótlók, zöldséges sültek

 

Rántott gomba (gombafejek rántva)

Fél kg csiperkegomba, 2 tojás, zsemlemorzsa, liszt, olaj.

Elkészítés:

 A gombákat megtisztítom, a szárát eltávolítom (ezt más ételhez használom fel). A fejeket sózom, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom. Forró olajban mindkét oldalát szép aranysárgára sütöm.

 

 

Meleg partyfalatkák, snackek

 

Töltött gombafejek

Fél kg csiperkegomba (champignon), 3 dkg zsiradék, 3 dkg vaj, 3 dkg hagyma, 2 tojás, 8 dkg zsemlemorzsa, 3 dkg sajt, só, bors, apróra vágott petrezselyemzöld.

Elkészítés:

 A tisztított gombafejeket egy kivajazott tepsibe teszem, sózom és borsozom. A gombafejeket és a hagymát apróra vágom és a zsiradékban megpirítom. Hozzáadom a finomra vágott petrezselyemzöldet, sózom, borsozom. A tűzről levéve belekeverem a zsemlemorzsát és a felvert tojásokat. Kis lángra visszatéve állandóan kevergetve egy masszává sűrítem. Ezzel töltöm meg a gombafejeket, majd megszórom reszelt sajttal, meglocsolom olvasztott vajjal és a sütőben közepes lángon átsütöm. Rizzsel tálalom.

 

 

A húsvéti sonka

 

Előételek, saláták

Pármai sonka dinnyével (Prosciutto e melone)

1 érett cukordinnye, 8 vékony szelet pármai sonka, salátalevelek, frissen őrölt feketebors.

Elkészítés:

 A dinnye legyen érett, szaftos. Néhány órára behűtöm, utána kimagozom és nyolcfelé vágom. Utána levágom a héjáról, majd ismét visszateszem rá. Hozzá a sonkát salátalevelekre rendezem. Tálaláskor mellé teszem a borsszórót.

 

Körbetekert grissini

Grissini, pármai sonka (hajszálvékony szeletekre vágva).

Elkészítés:

 A grissinik hosszának kétharmadát ferdén körbetekerem pármai sonkával. A betekert grissiniket nem tárolom sokáig és soha nem teszem a hűtőbe, mert megszívják magukat - lehetőleg frissen készítem (ez nem több, mint 5 perc)!

 Pármai sonka helyett használhatok más sonkafélét, sőt akár szalámifélét is.

 

Húsvéti csülöktál

Füstölt főtt csülök, zöldhagyma, főtt tojás, frissen reszelt torma, ecetes torma, frissen őrölt feketebors.

Elkészítés:

 A csülköt előző reggel beáztatjuk, majd este megfőzöm. Másnapig a saját főzővizében hagyom kihűlni. Onnét kiemelem, lecsepegtetem, majd felszeletelem. Egy tálra rakom a zöldhagymával, a negyedelt főtt tojásokkal, valamint a kétféle tormával. A kész tálat megszórom frissen őrölt feketeborssal

 

 

 

 

Sültek, pecsenyék

Sertéssültek

Budapest sertéstekercs

10 szelet kb. 10 dekás sertéskarajszelet, 3 + 3 evőkanál  olaj, 2 dkg só, 20 dkg libamáj, 20 dkg szeletelt gomba, 15 dkg hagyma, 15 dkg zöldborsó, 1 g fűszerpaprika, 2 dkg sűrített paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 5 g fokhagyma.

A hússzeleteket kiklopfolom és átfedéssel egy nagy lapot rakok ki belőlük. A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát. Hozzáadom gombaszeleteket, majd együtt pirítom 4-5 percig. Sózom, borsozom, majd beleteszem a borsót és mindjárt felöntöm fél dl vízzel. Lefedve tíz percig párolom és beleteszem a felkockázott libamájat. A sózott húsra teszem a ragu harmadát, szorosan feltekerem és több helyen átkötöm egy zsinórral. Beletekerem egy nagy darab alufóliába. Egy tepsibe teszem, aláöntök egy deci vizet és lefedve a sütőbe teszem. Kb. 200 fokos sütőben 40 percig lesz a fóliában, mikor is azt lebontom róla, meglocsolom 3 kanál olajjal és most már fedetlenül visszateszem a sütőbe. Itt időnként a sütőzsiradékkal meglocsolva szép pirosra sütöm. Ezalatt elkészítem a ragut is. A ragut újra felmelegítve megszórom azt pirospaprikával, beleteszem a sűrített paradicsomot, a felkarikázott zöldpaprikát, a zúzott fokhagymát, két deci vizet és fedő alatt további tíz perc alatt készre párolom.

 

 

Sertésborda börzsönyi módra

5 szelet kb. 16 dekás csontos sertéskarajszelet, 20 dkg gombapép, 2 dkg só, 10 dkg zsír, 10 dkg füstölt szalonna, fél kg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 5 g fokhagyma, 5 dkg liszt, 20 dkg hagyma, 1 dkg paprika.

A karajszeleteket a csonttal szemben egy éles késsel felvágom úgy, hogy egy üreg képződjék. Egy spricczsák segítségével az üzegbe töltöm a gombamasszát, majd a nyílást egy fogvájóval, vagy hústűvel lezárom. A töltött szeleteket sózom, lisztbe forgatom és zsírban gyorsan kisütöm. Ügyelek arra, hogy a hús a csontoknál is átsüljön. Ezalatt a szalonnából, hagymából, paprikából, paradicsomból, fűszerpaprikából és fokhagyma sóból lecsót készítek. A forró karajszeleteket beborítom lecsóval.

 

 

Sült oldalas (Rippenfleisch)

1,5-2 kg oldalas, 2 hagyma, 8-10 gerezd fokhagyma, zsír, köménymag, só.

Az oldalast a böllérrel szép darabokra (8-10 cm x 6-7 cm) vágatom. A húsokat besózom és egy nagyobb lábasba teszem, fél liter vizet és egy jó fanálnyi zsírt teszek alá, majd hozzáteszem a félbevágott hagymákat és a tisztított fokhagymagerezdeket. Először fedő alatt, majd kb. fél óra után még kb. 40 percig fedő nélkül kis lángon sütöm.

Illik hozzá a főtt burgonya, ecetes paprika, ecetes uborka és mindenek előtt a puha kenyér.

 

Cigánypecsenye

75 dkg sertéskaraj, 16 dkg füstölt szalonna, 1 kávéskanál  paprika, 1/2 kávéskanál  őrölt bors, 5 dkg liszt, olaj, só, hasábburgonya.

Összekeverem a paprikát, a borsot és a lisztet. A húst kb. 6 dekás darabokra vágom, kiverem, sózom, a fűszerlisztbe forgatom és forró olajban hirtelen kisütöm. A szalonnát 4 szeletre vágom, 2 centinként mélyen bevágom és szintén kisütöm. Tányéronként 3 szelet húst teszek, körberakom hasábburgonyával, a tetejére pedig paprikába mártott szalonnát teszek.

 

 

 

Sültek vegyesen

Erdélyi fatányéros

25 dkg sertéskaraj, 25 dkg borjúcomb, 25 dkg bélszín, 16 dkg füstölt szalonna, paprika, 5 dkg liszt, 2 dl olaj, só, friss saláták, hasábburgonya.

A húsokat kb. 6 dekás darabokra vágom, kiverem, sózom, lisztbe mártom és forró olajban hirtelen kisütöm. A szalonnát 4 szeletre vágom, a szeleteket 2 centiméterenként mélyen bevágom és szintén kisütöm. Egy megfelelő méretű fatányér szélét csinosan megpakolom vöröskáposzta-, paprika-, paradicsom-, uborka- és céklasalátával.

 

 

Fokhagymás szelet

8 szelet sertéscomb, vagy karaj, 5-6 gerezd fokhagyma, bors, liszt, só.

A fokhagymagerezdeket átpréselem. A hússzeleteket kiverem, sózom, borsozom és bedörzsölöm a fokhagymapéppel. A szeleteket egymásra helyezem és 20-30 percig érni hagyom. Ezután lisztbe forgatom és kevés olajon mindkét oldalát megsütöm.

Mustáros flekken

1 kg sertéstarja, só, 1 mokkáskanál  bors, 10 dkg mustár, olaj.

A mustárt elkeverem az őrölt borssal. A tarját felszeletelem, kiklopfolom, sózom és bekenem a mustáros keverékkel. Egy órai állás után kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütöm. Grillezve is készíthetem.

 

 

Marhasültek

Bélszínfilé (Tournedos) Budapest módra

10 szelet 8 dekás bélszínfilé, 30-40 dkg sertés- vagy marhacsont, 15 dkg zsír, 2 dkg só, 8 dkg füstölt szalonna, 15 dkg libamáj, 15 dkg gomba, 20 dkg hagyma, 1 g fűszerpaprika, 2 dkg sűrített paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 5 g fokhagyma, 10 dkg zöldborsó (konzerv).

5 dkg zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát. Hozzáadom a fűszerpaprikát, a paradicsompürét, a finomra vágott fokhagymát, felöntöm 3 dl vízzel és enyhén sózom. Mikor felforrt, hozzáadom a felaprított csontot, 30 - 35 percig kis lángon főzöm, Miközben többször megkeverem. Kiveszem a csontokat, a jó sűrű pörköltszaftot egy szitán áttöröm. Eközben kiolvasztok kis kockákra vágott füstölt szalonnát. Hozzáadom a megmosott és kockákra vágott gombát, 2 - 3 percig barnítom, utána hozzáadom a felkockázott libamájat és a zöldpaprikát is. További 3-4 percig párolom, hozzáöntöm a pörköltszaftot és összeforralom. A formázott filészeleteket sózom, forró zsírban rövid ideig sütöm, hogy rózsaszín magja maradjon. Egy tálra teszem, leöntöm a forró Budapest raguval, forró, lecsepegtetett borsóval fedem le.

 

                                             

Szárnyasok sütve

Rozmaringos csirkemell batyu

60 dkg csirkemell, 16 szelet sliced bacon (szeletelt császárszalonna), só, bors, rozmaring ágak (egy kis cserép rozmaring balkonnövény), vékony spárga.

A szalonnákat megfelezem. A csirkemellet felszeletelem, enyhén kiklofolom,  sózom, megszórom borssal és rozmaringgal (őrölt, vagy friss levelek), majd 16 felé vágom. Minden melldarabot betekerek két-két szalonnaszeletbe és szépen átkötöm a csomagokat egy-egy spárgával. Minden csomagra tűzök egy rozmaringágat, melynek az illata át fogja járni a sültet. tepsibe teszem őket és a sütőben lassan megsütöm (40 perc).

 

 

Hideg sültek

Debreceni karaj (Kolbászos karaj)

1 rövidkaraj, egy ugyanolyan hosszú kolbász, só, zsír, 1 fej hagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, köménymag.

A karajt szépen leválasztom a csontjáról és keskeny, éles pengéjű késsel felszúrom. A bőrétől megszabadított kolbászt egy fél órára a mélyhűtőbe teszem. Onnét kivéve zsírra kenem be, vagy felizgatom és a karajba dugom. A karajt körben megsózom és megszórom köménymaggal. Tepsibe teszem, két kanál zsírt és egy deci vizet teszek alá, beledobok egy fej kettévágott hagymát és a tisztított fokhagymagerezdeket, majd alufóliával letakarva a forró sütőbe tolom. Fél óra múlva leveszem a fóliát és a pecsenyelével gyakran locsolva szép pirosra sütöm. A zsírból kivéve hideg helyre teszem, majd pár óra múlva vékonyan felszeletelem.

 

Fokhagymás sült

1 kg sertéslapocka, 7-8 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál  olaj, 2 fej hagyma, 1,5 dl fehérbor (száraz), 2 leveskocka, só, bors.

A fokhagymagerezdeket stiftekké metélem és a húst megspékelem vele. Sóval, borssal bedörzsölöm és forró olajban körbesütöm. A hagymát kockákra vágom, hozzáadom és rövid ideig azt is vele sütöm. Felöntöm a borral és 2 deci vízzel, beledobom a leveskockát. 180 fokos sütőben, a levével időnként öntözgetve mintegy 80 percig sütöm.

 

Natúr sült csirkemell

60 dkg csirkemellfilé, só, bors, olaj.

A csirkemellfilé darabokat sóval, borssal bedörzsölöm és egy tűzálló tálba teszem. Ráöntök 3 evőkanál  olajat, 3 evőkanál  vizet és lefedve 200 fokon 30 percig sütöm. A tetejét levéve további 15 percig sütöm, mialatt többször meglocsolom a pecsenyelével.

 

 

Paprikás csirkemelltekercs

50 dkg csirkemell, 1 nagy kaliforniai (vagy kápia) paprika, páclé, 2 evőkanál  olaj.

A paprikákat kicsumázom és 5-6 cikkre vágom. Meggrillezem és 10 percre egy nylonzacskóba teszem őket. Megszabadítom a most már könnyen leváló héjától és hűlni hagyom. A kicsontozott és bőrétől megtisztított csirkemellet felszeletelem és a pácba helyezem. 1-2 órás állást követően onnét kiszedem, lecsepegtetem és egy deszkára helyezem. A grillezett paprikákat a hússzeletekre terítem és a húsokat feltekerem, hústűvel megtűzöm, olajjal bekenem és forgatva meggrillezem. Hűlni hagyom, hidegen felszeletelem és tálalom.

 

Spenótos pulykamell

80 dkg pulykamell, 30 dkg friss spenótlevél, só, 1 evőkanál  olaj, Vegeta.

A pulykamellet óvatosan kettévágom úgy, hogy szét lehessen hajtani. Kissé megveregetem, hogy egy nagy szeletet kapjak. A spenótleveleket megmosom és egy evőkanálnyi Vegetával ízesített 7 dl vízben 5 percig párolom. A pulykaszeletet megsózom, elterítem rajta a leszűrt, lecsepegtetett blansírozott parajleveleket, majd szorosan feltekerem. Néhányszor átkötöm konyhai zsineggel, majd egy kanálnyi olajjal megkenve és fél deci vizet aláöntve egy tűzálló edényben előbb lefedve, majd 15 perc után fedetlenül, többször locsolva megsütöm. Lecsöpögtetve  hűlni hagyom, majd szépen felszeletelem.

 

 

Zöldfűszeres csirkemell

60 dkg csirkemellfilé, só, bors, olaj, fél csokor petrezselyemzöld.

A csirkemellfilé darabokat sóval, borssal bedörzsölöm és egy tűzálló tálba teszem. Ráöntök 3 evőkanál olajat, 3 evőkanál  vizet és lefedve 200 fokon 30 percig sütöm. A tetejét levéve további 15 percig sütöm, mialatt többször meglocsolom a pecsenyelével. A végén apróra vágom a petrezselyemzöldet, beleforgatom a már kisült, de még forró csirkemelleket és hűlni hagyom. Hidegen szelem fel.

 

 

Mini töltött szűz

1 szűzpecsenye (kb. 60 dkg), 2-3 mini snack kolbász (Bi-fi, Cabanossi, Pick snack, stb.),só, sertészsír, köménymag, pár gerezd fokhagyma, 1 kis fej hagyma.

Hosszában felszúrom a szűzpecsenyét és megtöltöm a snack kolbásszal (ha kell bekenem sertészsírral - így jobban csúszik). Körben megsózom, megszórom köménymaggal és egy tűzálló edénybe teszem. Melléteszek néhány fokhagymagerezdet és egy kis fej tisztított hagymát, majd ráöntök egy kanálnyi zsírt és másfél deci vizet. Alufóliával lezárom és kb. 220 fokon 25 percig sütöm. Ekkor leveszem róla a fóliát és további 30 perc alatt készre sütöm. eközben többször öntözöm a pecsenyelével.

 

Bárányborda fűszerkéregben

hozzávalók 4 főre

A bárányhoz:

 2 egész bárányborda

5 dkg vaj

 4 teáskanál  dijoni mustár

 só

 bors

A fűszerkéreghez:

 1 csokor (5-6 ág) kakukkfű

1 csokor csombor

1 csokor zsálya

1 csokor rozmaring

1 csokor petrezselyem

 2 gerezd fokhagyma

 10 dkg vaj

 4 szelet száraz kenyér

 só

 bors

Elkészítés:

 1.A fűszerkéreghez a jól megmosott fűszernövényeket és a fokhagymát összeaprítjuk, majd egy edénybe tesszük. A kis kockákra vágott száraz(!) kenyeret és a vajat hozzáadjuk, majd sózzuk, borsozzuk és masszává dolgozzuk.

 2.Előkészítjük a báránybordát: óvatosan, egy éles kés segítségével lefejtjük a húsról a faggyús részeket, majd feldaraboljuk úgy a bordákat, hogy 4-5 borda jusson az egyes darabokba. A bordák között kissé bevagdossuk a húst.

 3.A húst sózzuk, borsozzuk, majd felhevített serpenyőbe tesszük a vajat és a báránybordák mindkét felét, kérget képezve, 1-2 percig sütjük.

 4.A báránybordákat a húsos felével felfelé tepsibe helyezzük és egy-egy evőkanál dijoni mustárral vékonyan bekenjük. A fűszeres masszát a mustáros részeken egyenletesen elosztjuk és jól belenyomkodjuk.

 5.Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 perc alatt médiumra sütjük.

 

 

 

Húsvéti Sütemények

Zalai kelt rétes

Hozzávalók 4 főre

Tésztához:

8 dkg margarin

 kb. 50-55 dkg liszt (fele rétes, fele sima)

 1 tojás

1,5 dl langyos tej

 plusz 2 dl langyos tej

 2 evőkanál  cukor

 2,5 dkg élesztő

 fél mokkáskanál  só

Elkészítés:

 1.A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojást, sót és az élesztős tejet.

 2.Majd a többi tejet fokozatosan adagolva - szükség szerint- bedagasztjuk a tésztát. Akkor jó, ha az edény falától elválik, és összeszedi magát a tészta.

 3.Előmelegített, lisztezett deszkán két gombóc tésztát készítünk, egymástól kicsit távolabb tesszük, hogy a kelés során ne érjenek össze. Jól betakarjuk, és meleg helyen kb. fél óra alatt megkelesztjük.

 4.Ezalatt a tepsit jól kikenjük az olvasztott margarinnal. A megkelt tésztát egy abroszon négyzet alakúra kihúzzuk (ha egy-két helyen kiszakadna, nem számít).

 5.Ezután megkenjük az olvasztott margarinnal, megszórjuk a cukros mákkal, a fele mazsolával, és ízlés szerint reszelt citromhéjjal, végül meglocsoljuk a fele kenőmasszával.

 6.Az abrosz segítségével feltekerjük, és óvatosan kanyarba a tepsibe helyezzük. A másik tésztával ugyanígy járunk el, de a tepsibe ellenkezőleg tesszük be, megkenjük az olvasztott margarinnal bőven úgy, hogy a rudak közé is jusson belőle.

 7.Előmelegített sütőben erős lángon 15 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőt, és további 10 percig sütjük, végül ismét csökkentjük a hőt, és még 5 percig sütjük, közben többször ellenőrizzük, nehogy megégjen.

 8.Porcukorral meghintve tálaljuk, fóliával letakarva napokig friss marad, persze ha marad belőle (az én sütőmben így vált be a sütés).

 

Ostoros kalács

Hozzávalók 6 főre

Tészta:

 80 dkg liszt

 8 dkg cukor

csipet só

 3 evőkanál  étolaj

 4 tojásfehérje habbá verve

 6,5 dkg élesztő

5 dl langyos tej

Krém:

 32 dkg margarin

Elkészítés:

 1.A száraz hozzávalókat összevegyítjük, majd belekeverjük a lassan belecsurgatott olajat (ügyeljünk, hogy ne legyen csomós), a felfuttatott élesztőt, tejet, majd óvatosan belekeverjük a habos is.

 2.Az egészet jól összegyúrjuk. Ezután 6 részre osztjuk, cipókat formálunk, és letakarva legalább 30 percig pihentetjük.

 3.A krémhez a margarint, vaníliás cukrot, porcukrot és kakaóport habosra keverjük.

 4.A cipókból vékony kerek lapokat sodrunk, megkenjük krémmel, majd egyenként feltekerjük. 2-3-at összefonunk, a végüket összecsípjük, hogy ne folyjon ki a töltelék.

 5.Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és további legalább 30 percig kelesztjük.

 6.A tojások sárgáját kikeverjük, és egyenletesen megkenjük a tészta tetejét.

 7.Előmelegített sütőben 170 fokon aranybarnára sütjük. (A tésztákat én 2-vel tekertem, nekem így 3 óriás kalácsom lett.:) )

 

Darakrémes mézes szelet

 Hozzávalók 6 főre

 1 kg liszt

 16 dkg vaj

 10 dkg porcukor

 4 evőkanál  méz

2 tojás

 2 kávéskanál  szódabikarbóna

csipetnyi só

Darakrémhez:

 1 l tej

 1 bögre dara (2,5 dl)

 1 bögre víz

Elkészítés:

 1.A tésztához a hozzávalókat egy tálba készítjük, összedolgozzuk, és 4 részre osztjuk.

 2.A lapokat lisztes deszkán kinyújtjuk, és megvajazott (fordított) tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben megsütjük.

 3.Amíg sütjük a lapokat, áztassuk be a 2,5 dl vízbe a darát.

 4.Amikor megdagadt a dara, tegyük föl a tejet a cukorral, vaníliás cukorral főni, és keverjük hozzá a beáztatott darát, és főzzük sűrűre. A forró darához adjuk a 25 dkg vajat, keverjük, míg el nem olvad benne.

 5.Amikor kihűl, az első lapot kenjük meg ribizlilekvárral, erre kenjünk a krémet, majd következik a másik lap, erre krémet kenünk, befedjük a harmadik lappal, erre megint krém, majd befedjük a negyedik lappal.

 6.A vajat felolvasztjuk, hogy jó meleg legyen, és hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét, és addig keverjük, míg el nem olvad, majd ezzel bevonjuk a sütemény tetejét.

 

Gesztenyés koszorú

Hozzávalók 6 főre

 60 dkg liszt

 2 evőkanál  cukor

 1 evőkanál  só

 3 dkg élesztő

3 dl tej

 kevés reszelt citromhéj

4 evőkanál  natúr joghurt vagy aludttej

 1 tojássárgája

 2 egész tojás

 10 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:

50 dkg gesztenyemassza

1 evőkanál  rum

 2 vaníliás cukor

 10 dkg porcukor

 a tetejére 1 felvert tojás

Elkészítés:

 1.Másfél dl langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, kicsit állni hagyjuk, hogy megkeljen.

 2.A lisztbe citromhéjat reszelünk, és a joghurtot vagy aludttejet kanalazunk. (Nekem nem volt aludttejem, így joghurtot használtam.)

 3.Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojásokat, és a maradék langyos tejjel alaposan kidagasztjuk a tésztát.

 4.Beledolgozzuk a sót és az olvasztott vajat is. Ha nem válik el az edény falától alapos dagasztás után sem, akkor kis adagokban még lisztet teszünk hozzá addig, míg már elválik.

 5.Egy nagyobb tálba lisztet szórunk, ebbe a kalácsot fél óráig kelesztjük meleg helyen.

 6.Közben a gesztenyemasszát a rummal, cukorral, vaníliás cukorral ízesítjük.

 7.Lisztezett gyúródeszkára borítjuk a megkelt tésztát. Óvatosan kézzel húzzuk, esetleg gyengéden megsodorhatjuk, így lesz finom a kalács.

 8.Az ízesített gesztenyemasszát krumplinyomóval töltjük a tésztába.

 9.Feltekerjük, koszorú alakot formázunk belőle, és egy vajjal kikent tűzálló tálba helyezzük.

 10.Oldalait is megkenjük vajjal, tetejét pedig a felvert tojással.

 11.Kicsit pihentetjük, majd lassú tűzön 40 percig sütjük 170 fokon, hogy a közepe is átsüljön.

 

 

Márványkuglóf

Hozzávalók 4 főre

 4 tojás

 22 dkg cukor

 28 dkg liszt (fele finom- fele rétesliszt)

 1 dl étolaj

 1 dl víz

 fél csomag  sütőpor

1 csomag  vaníliás cukor

 2 evőkanál  kakaó

 1 evőkanál  rum

1 marék mazsola (elhagyható)

Elkészítés:

 1.Legelőször egy kuglóf sütőformát kivajazunk és liszttel megszórjuk.

 2.A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá, a sárgáját pedig a cukorral fehéredésig verjük.

 3.Közben bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.

 4.A cukros masszába felváltva adagoljuk a folyékony és a száraz hozzávalókat.

 5.Ebbe forgatjuk óvatosan a kemény habot fakanállal (ekkor kerül bele a mazsola is).

 6.A massza 3/4-ét a formába töltjük, a maradékba 2 evőkanál kakaóport keverünk.

 7.Ez is a formába kerül, majd egy villa segítségével a fehér és barna részt óvatosan összeforgatjuk, hogy a tésztánk csíkos legyen.

 8.180 fokos sütőben kb.10 percig 165 fokon pedig további 30-35 percig sütjük.

 9.Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a közepe.

 

Kata szelet

Hozzávalók 12 főre

A tésztához:

 60 dkg finomliszt

 18 dkg zsír

15 dkg porcukor

 1csomag  sütőpor

 4 tojássárgája

 annyi tej vagy tejföl, amennyivel nyújthatóvá gyúrjuk (nekem 1 dl tej és 2 ek tejföl kellett hozzá)

A krémhez:

 2 dl tej

 1 csomag  vaníliás cukor

 0,5 dl rum

20 dkg vaj

 20 dkg porcukor

5 dkg kakaó

 2 púpos evőkanál  baracklekvár

A tetejére:

 4 tojásfehérje

25 dkg porcukor

Elkészítés:

 1.A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, sütőlapon vagy tepsi hátlapján 3 lapot sütünk belőle.

 2.Egy lapot még melegen összemorzsolunk. 2 dl tejben elkeverjük a vaníliát és a rumot, majd ezzel lelocsoljuk az összemorzsolt linzertésztát. Hozzákeverjük a baracklekvárt is.

 3.A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kakaóval.

 4.A tésztás és a vajas keveréket egyneművé keverjük, és megtöltjük vele a süteményt.

 5.4 tojásfehérjéből egy csipetnyi sóval kemény habot verünk. Apránként hozzáverjük a porcukrot is. Ha már jó kemény a hab, gőz fölött verjük tovább addig, amíg a hab szinte megfő a tálban. Ez nálam kb. 25-30 perc.

 6.Rásimítjuk a süti tetejére a kemény habot, majd tortaspatulával  elegyengetjük a tetejét.

 7.Másnap a legfinomabb, addigra a linzer kissé megpuhul.

 8.Vizes késsel szépen szeletelhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

0.064 mp