Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Hidegtálák Ünnepi Alkalmakra

 

Hidegtálak1  Ünnepi Alkalmakra

 

 

Csabai karajos hidegtál

Hozzávalók:

4 adag majonézes saláta /franciasaláta, majonézes burgonya, orosz hússaláta... stb.

1 kg karaj csont nélkül

1 szál csabai csípős kolbász

grill fűszerkeverék

Vénusz olaj

A díszítéshez:

lollo saláta

kígyó uborka

paradicsom

lilahagyma

póréhagyma

Elkészítés:

A karajt lehártyázzuk, befűszerezzük, hosszú, vékony pengéjű késsel hosszában felszúrjuk, és betöltjük a kolbásszal. Tepsibe tesszük, olajat és kevés vizet öntünk alá. Lefóliázva kb. 50 percig sütjük. Levesszük a fóliát, és 15-20 percre visszatesszük, míg szép színt kap. Hagyjuk kihűlni.

 Szeletelő géppel vagy késsel vékonyan felszeleteljük a hideg húst. Egy tálra vagy tálcára a salátából dombot formázunk, és erre szép sorban, félig takarásban felrakjuk a karajszeleteket.

 A zöldségekkel ízlésünk szerint feldíszítjük a tálat. Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

 

 

Gazdag hidegtál

Hozzávalók

A francia salátához:

1 kg francia saláta alap

90 dkg tejföl

2,5 dl majonéz

2 evőkanál mustár

1 evőkanál balzsamecet

1 evőkanál só

4 evőkanál cukor

1 kiskanál bors

petrezselyem

4 db csemege uborka

3 alma

5 db főtt krumpli

fejes saláta, jégsaláta vagy fodros saláta

A kolbásszal töltött karajhoz:

1, 5 kg karaj

lángolt kolbász

A borsos szűzérméhez:

1 sertés szűzérme

vegyes borskeverék

A sajttekercshez:

1 guriga trappista sajt

10 dkg tömlős juhtúró

25 dkg tehéntúró

őrölt kömény

pirospaprika

mustár

tejföl

margarin

A sonkatekercshez:

gépsonka

ecetes reszelt torma

besamel mártás

A díszítéshez:

koktélparadicsom

kígyóuborka

retek

mandarin

újhagyma

zselatin

A kaszinótojáshoz:

6-8 tojás

mustár

tejszín

bors

balzsamecet

Elkészítés:

1. A francia salátát elkészítjük: a zöldséget megfőzzük, a krumplit kicsivel később kockára vágva szintén megfőzzük. Tartásmártást készítünk a tejfölből és a majonézből mustárral, borssal, sóval, cukororral, balzsamecettel és petrezselyemmel. Hozzáadjuk a kockára vágott almát, a kis darabokra vágott csemege uborkát és a kihűlt zöldségeket.

 2. A sajttekercshez a trappista sajtot (csak jó minőségűt, mert ha valami zsíros utánzat, az a főzés során eltűnik) 1,5 cm-es szeletekre vágjuk, kevés forró vízben addig forraljuk, míg az egész elolvad, de még egyben ki lehet venni egy szűrőlapáttal. Asztalra borítjuk, kinyújtjuk, mint egy tésztát, rákenjük a tölteléket, felcsavarjuk. A töltelék lehet: sonkaszeletek és arra halmozott és elsimított körözött, a körözött lehet különböző színű: piros/fehér/zöld is. Tálcára rakva egymás mellé hűtőbe rakjuk dermedni, és csak dermedés után szeleteljük fel, mint a szalámit, de 0,5 cm vastagságúra.

 3. A kolbásszal töltött karajhoz felszúrjuk, majd megtöltjük a karajt, fűszerezzük sóval, fokhagymával és köménnyel, majd fólia alatt pirosra sütjük. (Előző nap kell megcsinálni, hogy vékonyra tudjuk szeletelni.)

 4. A borsos szűzérme sülhet a karajjal együtt, de ezt durvára őrölt borskeverékbe forgatjuk, amikor már készen van. Hidegen szeleteljük vékonyra.

 5. A sonkatekercshez az ecetes tormát a besamellel besűrítjük, és a sonkaszeletekbe töltjük.

 6. A kaszinótojáshoz a tojásokat megfőzzük, az alját a sárgájánál levágjuk, kikaparjuk a sárgáját, és mustárral, sóval, tejföllel, borssal meg egy pici balzsamecettel összekeverjük. A tojások alá töltjük.

 A hidegtálhoz a tálcára salátaleveleket helyezünk, ráhalmozzuk a francia salátát, és szépen elrendezzük a húsokat, díszítjük a sajttekercsekkel és a zöldségekkel, gyümölcsökkel. A végén zselatinnal átkenegetjük, és bezsebeljük az elismeréseket, dicséreteket.

 

 

 

Hidegtál háromféle töltött tojással

Hozzávalók 4 személyre:

6 kemény tojás

15 dkg natúr krémsajt

bors

A töltelékhez:

1 csokor petrezselyem

1 teáskanál citromlé

1 evőkanál olaj

1 paradicsom

1 paradicsom húsa

1 evőkanál ketchup

1 teáskanál mustár

fél teáskanál curry

fél csokor snidling

Elkészítés:

A keményre főtt tojásokat hideg vízzel leöblítjük, majd meghámozzuk, és éles késsel hosszában félbevágjuk, a széleit cakkosra mintázzuk. A sárgáját óvatosan kifordítjuk, összekeverjük a krémsajttal, sózzuk, borsozzuk. Egyneműre kidolgozzuk, majd három részre osztjuk.

 A petrezselymet megmossuk, megszárítjuk, finomra vágjuk, majd összekeverjük a citromlével, az olajjal és egyharmad tojáskrémmel, csillagcsövű habzsákba töltjük, és 4 tojásfehérjét megtöltünk vele.

 A paradicsomot megmossuk, apró kockákra vágjuk. Belekeverjük a második adag tojáskrémbe, hozzáadjuk a ketchupot és a másik paradicsom húsát, és a másik 4 tojásba töltjük.

 A maradék tojáskrémbe a curryport és a mustárt keverjük, megtöltjük vele a maradék 4 tojást. A tojások tetejét díszíthetjük kaporszálakkal, retek szeletkékkel, olaj bogyókarikákkal.

 

 

 

Hidegtál kétféle sültből

Hozzávalók

A töltött dagadóhoz:

1 db felszúrt dagadó

étolaj

2 db tejben áztatott zsemle

2-3 tojás

1 fej vöröshagyma

1 konzerv májkrém

majoránna

bors

olaj

A pulykamelltekercshez:

1 kg pulykamellfilé

15 dkg gépsonka

1 csomag lapkasajt

Elkészítés:

A töltött dagadóhoz a hagymát apróra vágva kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a tejben áztatott, elmorzsolt zsemléket, a májkrémet, a fűszereket, majd ráütjük a tojásokat és lesütjük.

 Ezután a tölteléket a felszúrt dagadóba töltjük, megsózzuk, kiolajozott tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá, majd alufóliával lezárjuk.

 220 fokon kb. 50 percig sütjük, majd a fóliát levéve további 10 perc alatt lepirítjuk.

 A pulykamelltekercshez a pulykamellfilét vékony lapra nyitjuk (nem baj, ha több darab), alufóliára szorosan egymás mellé fektetjük, enyhén megsózzuk, lapka sajttal, majd gépsonka szeletekkel beborítjuk. Ezután szorosan feltekerjük, majd feszesen alufóliába csomagoljuk.

 Tepsibe tesszük, és kb. 50 percig sütjük. Sütés után fóliában hűtjük ki!

 Lehűtött állapotban (általában másnap) vékonyra szeletelve tálra rakjuk, ízlés szerint díszítjük. Hideg salátákkal tálaljuk.

 

 

 

Ínyenc hidegtál

Hozzávalók:

6 db tojás jó keményre főzve

1 db sárgarépa megfőzve

1 db savanyú uborka

majonéz

3 kanál tejföl

1 db virsli megfőzve

10 szelet gépsonka

1 csomag zselatin

1/2 leveskocka

Elkészítés:

Egy őzgerincformát kibélelünk folpackkal, erre rárakjuk 2 oldalról a sonkát úgy, hogy a fele kilógjon. A 3 tojás sárgáját összetörjük, kikavarjuk a majonézzel és a tejföllel, belerakjuk az apró kockára vágott tojásfehérjét, a virslit, a sárgarépát és az uborkát. 1/2 dl vízből és 1/2 db leveskockából, 1 csomag zselatinból szirupot főzünk. Mindent összekeverünk. A massza felét rásimítjuk a sonkára. A 3 tojást hosszában kétfelé vágjuk, ráhelyezzük,majd a massza másik felét is rásimítjuk. A sonkát ráhajtogatjuk, és hűtőbe tesszük. Miután a zselatin megszilárdult, szeletekre vágva tálaljuk.

 

 

 

Majonézes hidegtál

Hozzávalók:

10 tojás

25 dkg majonéz

1 dl tejföl

1 pár virsli

1 marék zöldborsó

1 nagy sárgarépa

1 csomag étkezési zselatin

1 húsleveskocka

8-10 szelet gépsonka

Elkészítés:

A 10 tojást keményre főzzük. 5 főtt tojás sárgáját majonézzel és tejföllel kikeverünk. Az 5 tojás fehérjét apró kockákra vágjuk. 1 pár virslit, 1 marék zöldborsót, 1 nagy sárgarépát megfőzünk, majd apróra vágjuk, és a tojáskockákkal belekeverjük az előbbi masszába. Másfél deci vizet, 1 csomag étkezési zselatint 1 húsleveskockával felfőzünk. Ezt melegen hozzákeverjük a masszához. Őzgerincformát fóliával kibélelünk, belesimítunk 4 szelet gépsonkát, beleöntjük a massza felét, sorban ráhelyezzük a másik 5 egész keménytojást, és ráöntjük a többi masszát. Letakarjuk sonkaszeletekkel. Hűtőbe tesszük, 2-3 óra múlva kiboríthatjuk a formából, szeletelve tálaljuk.

 

 

 

Hidegtál

Hozzávalók / 5 adag

Franciasalátához:

1 csomag  franciasaláta alap (0,5 kg)

3 db csemegeuborka (üveges)

1 db alma

kb. 1dl majonéz

1 evőkanál  mustár

1 db kispoharas tejföl

1 késhegynyi fehérbors

1 evőkanál  porcukor

1 kávéskanál  citromlé

Krumpli salátához: (aki nem szereti a franciasalátát)

1 kg krumpli

3 kisebb fej lilahagyma

1 db nagy poharas tejföl

2 dl majonéz

2 evőkanál  mustár

2 késhegynyi fehérbors

2 evőkanál  porcukor

2 kávéskanál  citromlé

Kolbászos húshoz:

0,5 kg csont nélküli karaj (vagy amennyit csinálni szeretnénk)

1 szál kolbász (akkora, ami végig éri a karajt)

bors

ételízesítő

olaj

Göngyölt, töltött csirkéhez:

narancsos változathoz:

0,5 kg csirkemell v. csontozott csirkecomb

1 narancs

bors

ételízesítő

tavaszi változathoz:

0,5 kg csirkemell v. csontozott csirkecomb

3 db csemegeuborka

2 db paradicsom

füstölt sajt

A kaszinótojáshoz:

5 db tojás

fehérbors

kevés mustár

torma

10 dkg vaj

10 dkg liszt

fél l tej

1 kispoharas tejföl

1 csomag  étkezési zselatin

A sült csirkecombhoz:

0,5 kg alsó csirkecomb (lehet tetszőleges mennyiség)

bors

ételízesítő

A sonkatekercshez:

20 dkg sonka

3 tojássárgája főzve

fehérbors

kevés mustár

torma

10 dkg vaj

10 dkg liszt

0,5 l tej

A díszítéshez:

fodros saláta

koktélparadicsom

petrezselyemzöld

narancs

Elkészítés:

1.Franciasaláta: Megfőzzük az alapot, egy tálba tesszük hűlni. Ha kihűlt, apróra vágjuk a csemegeuborkát és az almát (kb. akkorára, mint a borsó), hozzáadjuk. Egy külön tálban összekeverjük a majonézt, a mustárt, tejfölt, borsot, porcukrot és a citromlevet. Hozzáadjuk a zöldségekhez, és jól összedolgozzuk, hűtőbe tesszük.

2.Krumplisaláta: A krumplit egészben, hajával együtt sós vízben megfőzzük. Ha megfőtt, meghámozzuk, tetszőleges nagyságúra vágjuk, majd hagyjuk kihűlni. Hozzávágjuk a hagymát úgy, hogy arányos nagyságú legyen a krumplival. Egy külön tálban összekeverjük a majonézt, a mustárt, tejfölt, borsot, porcukrot, citromlevet, majd jól összedolgozzuk a krumplival és a hagymával, hűtőbe tesszük.

3.Kolbászos hús: Felszúrjuk a karajt, a kolbászt -ha fagyos- akkor könnyebben át tudjuk rajta dugni. Sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük, tepsibe tesszük, olajat és vizet öntünk alá, lefóliázzuk. 200 fokon megvárjuk, míg megpuhul a hús, ha megpuhult, levesszük a fóliát, és 220 fokon aranysárgára sütjük. Ha kihűlt, szeleteljük.

4.Göngyölt, töltött csirke: A csirkehúst úgy szeleteljük, hogy össze tudjuk majd hajtani. Amit bele szeretnénk tölteni, azt apró darabokra vágjuk, és beletöltjük, összehajtjuk a húst, sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük, majd az összehajtott húsokat egyenként fóliázzuk, és úgy tesszük a tepsibe. 200 fokon puhára sütjük, ha megpuhult, 220 fokon fólia nélkül arany barnára sütjük. Ha kihűlt, szeleteljük.

5.Kaszinótojás: A tojásokat sós vízben keményre főzzük, meghámozzuk, megvárjuk, míg meghűl. Kettévágjuk, kivesszük a sárgáját. Egy tányérba lereszeljük a legfinomabb reszelőn a sárgáját, sóval, borssal, mustárral, kevés tormával összedolgozzuk. Egy edényben feltesszük a tejet melegedni, ha forr, hozzáadjuk a vajat és a lisztet, egy csipet sót, és sűrűsödésig főzzük. Ha kihűlt, akkor hozzáadjuk a tojássárgájás keverékhez, összedolgozzuk, és a tojások belsejébe töltjük. A tojások tetejére elkészítjük az étkezési zselatint a csomagoláson leírtak szerint. Ha kész, hozzáadjuk a tejfölt, és míg nem szilárdul meg, a tojások tetejére öntjük.

6.Sült csirkecomb: A csirkecombokat megmossuk, sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük. A tepsibe tesszük, olajat és vizet öntünk alá, lefóliázzuk, és 200 fokon megfőzzük. Ha megfőtt, fólia nélkül 220 fokon megpirítjuk a tetejét kicsit.

7.Sonkatekercs: Egy tálban a főtt tojássárgáját, sót, borsot, mustárt, tormát összedolgozzuk. Egy edénybe teszünk fel tejet forrni, ha felforrt, akkor hozzáadjuk a vajat és a lisztet, egy kevés sót. Ha ez kihűlt, összekeverjük a két keveréket, és a sonkába töltjük úgy, mint ahogy a palacsintát szoktuk. Szorosan feltekerjük, a végét ezzel a masszával, habzsák segítségével lezárjuk.

8.Ha kész, tetszőlegesen elhelyezzük egy fémtálcán, alulra a salátát és a tetejére a többi sültet, a kaszinótojást, a sonkatekercset úgy, hogy mutatós legyen! Zöldségekkel díszítjük!

 

 

 

Márványsajtkrémes sonkatekercs

Hozzávalók / 4 adag

20 dkg csirkemell sonka (nagy méretű)

225 g vajkrém (v. sajtkrém)

20 dkg sajt (márvány)

3 evőkanál  majonéz

só ízlés szerint

fehérbors ízlés szerint

1 db jégsaláta (kisebb v. endívia)

2 db paradicsom

1 közepes db kígyóuborka

1 közepes db csemegeuborka (sajt díszítésnek)

1 teáskanál paprikakrém (sajt díszítésnek)

Elkészítés:

1.A natúr vajkrémhez hozzáadjuk a majonézt, sót, borsot, beletördeljük a márványsajtot, és szép simára keverjük. Egyenként megtöltjük a sonkákat a krémmel, és feltekerjük.

2.A salátát leveleire szedve megmossuk, és elhelyezzük őket a tányéron. Rápakoljuk a sonkatekercseket, tetejükre ha marad ki krém, tortadíszítő nyomózsákkal nyomunk pöttyöt. Az edámi sajtot összetekerjük, és a sonkatekercsek tetejére rakjuk mintegy virág alakban, és megszórjuk  pirospaprikával .

3.Az uborkát felszeleteljük, és a sonkákat körbedíszítjük vele, ugyanígy járunk el a paradicsommal és a csemegeuborkával is.

 

 

 

Hidegtál Szilveszterre

Hozzávalók / 5 adag

Kaszinótojás:

6 db főtt tojás

5 dkg vaj

1 teáskanál  mustár

1 teáskanál majonéz

20 ml tejföl

1 késhegynyi só

1 csipet bors

Sonkatekercs:

20 dkg csirkemell sonka

15 dkg krémsajt

1 evőkanál  tejföl

2 evőkanál  majonézes torma

1 csipet só

1 csipet fekete bors

Sajttölcsér:

20 dkg trappista sajt

30 dkg túró

2 dkg vaj

1 kávéskanál  só

1 késhegynyi bors

1 késhegynyi köménymag

1 kis db lilahagyma

1 dkg fűszerpaprika

Díszítés:

1 közepes db salátalevél

1 közepes db alma

1 közepes db narancs

2 közepes db paradicsom

10 dkg uborka

1 közepes db lilahagyma

Elkészítés:

Kaszinó tojás:

1.A tojásokat keményre főzzük, majd hideg vízben lehűtjük. Leszedjük a héját, és óvatosan, figyelve, hogy hol van a sárgája, kettévágjuk.

2.A tojások sárgáját habosra keverjük a vajjal. Majd hozzáadjuk a sót, borsot, mustárt, majonézt, az apróra vágott petrezselymet és a tejfölt. Vigyázzunk, hogy a krém ne legyen nagyon puha. Nyomózsákba tesszük, és mindegyik tojásba nyomunk egy kis adagot.

Sonkatekercs:

1.A sonka szeleteket előkészítjük.

2.A töltelék hozzávalóit habosra keverjük, a sonkaszeletekbe göngyöljük. A nyomózsáknak itt is hasznát vesszük. A végeihez is nyomunk egy kisebb gombóckát. Készen van, bár jó, ha legalább fél napig hideg helyen áll, hogy az ízek összeérjenek.

Sajttölcsér:

1.A körözött hozzávalóit, túrót, fűszereket összekeverjük villával alaposan.

2.A trappista sajtot vékonyra felszeleteljük. (Akkor jó, ha kerek.) Ketté vágjuk, pont félbe, tölcsért készítünk belőle. Nyomó zsákba töltjük a körözöttet, megtöltjük a tölcséreket.

Díszítés:

1.A díszítő elemeket alaposan megmossuk. Egész fejes salátát leveleire szedjük. A levelekkel alapot készítünk a kaszinótojások, sonkatekercsek (most díszítjük a végeit nyomózsákkal), sajttölcséreknek. A lilahagyma karikával elválasztjuk a sajttölcséreket. A narancsokkal a sonkatekercseket választjuk el. A kaszinótojásokat uborkával, paradicsommal díszítjük. Az egyetlen piros almával a fő díszítést rakjuk a tálra. Némi kézügyességgel, éles késsel bevagdossuk 45 fokos szögben az alma közepe felé. Elcsúsztatjuk 1 cm távra, kialakul a rózsa. Lásd a képet !

2.Fontos! Felhasználásig, a tálalásig hűtőben tároljuk!

 

 

 

Húsvéti mese-hidegtál

Hozzávalók / 4 adag

8 db tojás

1 kis fej brokkoli

4 paradicsom

pár levél lollo rosso saláta

medvehagyma

metélőhagyma

1 szál sárgarépa

majonéz, paprikakrém

Elkészítés:

1.A brokkolit apró rózsákra szedve megpároljuk.

2.A tojásokat keményre főzzük, kihűtjük, pucoljuk.

3.Négy tojásnak levágjuk a két végét (ebből lehet majd a nyuszi farka), és tányérra állítjuk őket (ezek lesznek a gombatörzsek).

4.A paradicsomokat felezzük és a felállított tojásokra helyezzük, tetejüket majonézzel pöttyözzük (ez lesz a gomba kalapja).

5.A másik négy tojást először hosszában felezzük, egyik felükből kivesszük a fél tojássárgát (ez lesz a nyuszi feje), alá fektetjük lefordítva a fehérjét (ez lesz a teste).

6.A másik feleket, ugyancsak hosszába felezzük (ezek lesznek a fülek).

7.Piros színű paprikából, vagy paprikakrémből szemeket készítünk a nyuszinak.

8.Alá teszünk pár brokkoli rózsát, mintha egy bokor mellett ücsörögne.

9.A „gombákat“ körberakjuk salátával vagy metélőhagymával (ez lesz a fű).

10.Medvehagymából is készíthetünk még „bokrokat“ mellé, apró csíkokra vágott sárgarépából pedig adhatunk a nyuszinak is "enni". Jó étvágyat hozzá!

 

 

 

Húsvéti nyuszi Hidegtál

Hozzávalók / 4 adag

11 db főtt tojás

20 szelet gépsonka

2 merőkanálnyi francia saláta

1 dl tejföl

1 teáskanál  mustár

2 doboz sajtkrém (kockasajt)

1 db tömlős sajtkrém

1,5 evőkanál  csípős torma

kb. fél dl főzőtejszín

1 evőkanál  zselatin

fél dl húslé

só ízlés szerint

őrölt fehérbors

sárgarépa (a nyuszi füle, szeme, orra, foga)

snidling (a fészek, amiben ül és a bajusza)

Díszítéshez :

kevés lilahagyma

fél kígyóuborka

fél sárgarépa

fél piros pritaminpaprika

1 marék snidling

pár szál fodros petrezselyem

3-4 db salátalevél

Elkészítés:

1.A tojásokat keményre főzzük, hűtjük, héját eltávolítjuk. 1 db kivételével félbevágjuk. A tojássárgáját finomszűrőn áttörjük.

2.A tejföllel, a mustárral, ízlés szerinti őrölt fehérborssal, sóval fűszerezzük.

3.A sajtkrémeket összekeverjük, tejszínnel lazítjuk.

4.A húslében a zselatint kevergetve forrásig hevítjük.

5.Kiterítünk 10 db sonkaszeletet. Habzsákba kanalazzuk a sajtkrém felét, és a sonkaszeletek szélére csíkokat húzunk. Feltekerjük őket, félretesszük.

6.A sajtkrém másik felébe beledolgozzuk a tormát. Betöltjük vele a másik 10 db sonkaszeletet.

7.Az elkészített tojástöltelékkel szintén habzsák segítségével, csillagcsővel betöltjük a felezett tojásokat.

8.A sonkatekercseket elrendezzük a 10-10 db-ot kicsit távolabb egymástól.

9.Az elkészített aszpikkal kétszer egymás után lefényezzük őket.

10.Egy nagy kerek sültes tányér közepére salátaleveleket rendezünk. Rárakjuk a francia salátát. Köréje rendezzük a sonkatekercset  és a betöltött tojásokat. A felsorolt zöldségekkel ízlés szerint díszítjük.

 

 

 

Vad talján" hidegtál

Hozzávalók / 5 adag

A hidegtálhoz:

5 dkg prosciutto

5 dkg serrano sonka

10 dkg főtt sonka (bresaola)

10 dkg mortadella (olasz)

5 dkg szalámi (milánói)

10 dkg olajbogyó (fekete és zöld vegyesen)

10 dkg mozzarella (golyó)

5 dkg koktélparadicsom

5 dkg marinált paprika (sajttal töltött, konzerv)

5 dkg parmezán sajt (forgácsolt)

25 dkg sárgadinnye

10 dkg szőlő

5 dkg füge (friss, lehet aszalt is)

2 szál menta

2 szál petrezselyem

0.5 kg bagett

A grissinihez:

500 g liszt (BL80-as, de a 00-ás még jobb)

1 tasak (7 gr) instant élesztő

3 dl víz

3 evőkanál  olívaolaj

1 teáskanál cukor

1.5 evőkanál  só

Elkészítés:

 1.A felvágottakat vékonyan felszeleteljük.

2.A pármai sonkát a grissinire tekerjük.

3.A koktélparadicsomot és a mozzarellagolyókat kis kardra tűzzük.

4.A sárgadinnyét megpucoljuk és felszeleteljük cikkekre.

5.Egy szép tálra ízlésesen felhelyezzük az alapanyagokat, a kép szerint, végül szeletelt, friss bagettel kínáljuk.

 

 

 

Göngyölt Sonka

Hozzávalók:

Fél kiló felszeletelt gépsonka (24 szelet)

6 keményre főzött tojás

1 nagy fej lilahagyma

5 deka puha vaj

1 nagyobb alma

3 savanyú uborka

fél tubus tormás majonéz

1-2 evőkanál mustár

1-2 evőkanál tejföl

Elkészítés:

A kemény tojásokat, lilahagymát,almát, savanyú uborkákat apróra összevagdaljuk és összekeverjük a majonézzel, mustárra, puha vajjal, tejföllel hogy összeálljon, de ne legyen túl híg. Megkóstoljuk és ha szükséges, utána ízesítjük: sót, cukrot, mustárt, esetleg pár csepp citromlét csepegtethetünk még bele. Minden sonkaszeletre egy csíkban halmozunk belőle és a sonkákat egyenként feltekerjük.

Egyéni ízlés szerint díszíthetjük kemény tojás karikákkal, petrezselyemmel, piros arannyal, stb.

 Sárgarépával,és  lilahagyma karikákkal díszítethetjük.

 

 

 

Húsvéti Tál

Hozzávalók:

 1,5 kg  sonka   házi

  2 szál  kolbász   házi, dupla szál

  2 db  torma  

  2 db  Knorr Fokhagymás Ízbomba   

  12 db  tojás   

  2 evőkanál  Globus Mustár   

A tojás főzéséhez:

    víz  

  1 kiskanál  só 

 Elkészítés:

1.A házi sonkát kiáztatjuk hideg vízben, megpucoljuk és felrakjuk egy nagy edénybe főni. Közben belerakjuk a főzővízbe a kolbászt, a tormát és a fokhagymás ízbombát. Két órán keresztül főzzük, amíg puha nem lesz a sonka. Utána a saját levében kihűtjük.

2.Közben megfőzzük a tojásokat sós vízben. A kihűlt sonkát és a kolbász felszeleteljük, a tojásokat megpucoljuk, megmossuk és szépen feltálaljuk. Tormával, Globus mustárral tálaljuk.

 

 

 

Kaszinó tojás lila hagymás kukorica saláta ágyon

Hozzávalók

kaszinó tojáshoz:

 4 db  tojás   

  15 dkg  májkrém   

     só  

  1 kiskanál  fekete őrölt bors  

  2 kiskanál  tejföl    

Salátához:

 1 db  Konzerv kukorica   

  1 fej  lila hagyma   

  1 evőkanál  étolaj  

  1,5 dl  tejföl  

  2,5-3 dl  Globus Majonéz   

  2 evőkanál  Globus Mustár   

  1 kiskanál őrölt fekete bors  

  1 kiskanál őrölt fehér bors  

  1 evőkanál  porcukor  

Díszítéshez:

 1-2 szál  petrezselyem  

  1-2 db  paradicsom

Elkészítés:

1.Mossuk meg a tojásokat, és tegyük fel főni. A kukoricát bontsuk fel, és tésztaszűrőn csepegtessük le. A hagymát tisztítsuk meg, és vágjuk apró kockákra.

2.Készítsük el a saláta alapot. A tejfölt, és az étolajat, egy mélyebb üvegtálban keverjük ki kézi habverő segítségével, csomó mentesre. Adjuk hozzá a mustárt, és ismét addig keverjük amíg csomó mentes nem lesz. Ezután adjuk hozzá a majonézt, jól keverjük ki a saláta alapot. Végül fűszerezzük, a két féle borssal, és a porcukorral. Ha van rá lehetőségünk, akkor a cukrot szitáljuk bele, mert úgy nem lesz csomós. Keverjük bele a lecsöpögött kukoricát, és a lila hagymát. Egy tálba egyenletesen terítsük szét.

3.Amikor megfőtt a tojás, hűtsük le, pucoljuk meg, és óvatosan hogy a fehérje ne sérüljön vágjuk ketté. Vegyük ki a sárgáját minden félbevágott tojásnak, és egy tálba villa segítségével jól törjük össze, sózzuk. Ezután adjuk hozzá a borsot, és a májkrémet, és addig keverjük még a májkrém és a tojás sárgája egyneművé nem válik. Ekkor tortadíszítő segítségével töltsük vissza a tojássárgája helyére, és tegyük őket a már előkészített saláta ágyra.

 

 

0.033 mp