Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Házi Készítésű Torták

 

Házi Készítésű Torták

 

Pándi meggytorta

Hozzávalók

A piskótához:

3 db egész tojás

17,5 dkg kristálycukor

14 dkg meggy (friss)

0,33 dl tej (2,8 %)

10 dkg Vénusz olaj       

7 dkg vaj (olvasztott)

19 dkg liszt

késhegynyi sütőpor

fél citrom héja és leve

csipet fahéj

Az alap krémhez:

2 dl tej

8 dkg kristálycukor

5 tojás sárgája

7 dkg fehér csokoládé (valódi)

15 dkg mascarpone

A meggytöltelékhez:

36 dkg meggy (fagyasztott)

2 dl meggylé

3,2 dkg pudingpor

7 dkg kristálycukor

fél citrom reszelt héja

1/4 citrom leve

csipet fahéj

6 ml cherry brandy

A díszítéshez:

finomra darált pörkölt dió

tejszínhab

csokoládépasztilla

meggy

zöld marcipánlevelek

Elkészítés:

A piskótához az egész tojásokat a cukorral átkeverjük, felmelegítjük csípősre (kb. 80 °C), majd kemény habot készítünk. Egy edénybe belemérjük a meggyet, enyhén darabos péppé törjük, majd hozzáadjuk az olajat, a vajat, a tejet, valamint a citromot, és jól elkeverjük. A felvert tojáshabot hozzáadjuk a bekevert meggyhez, és lazán elkeverjük. Az összemért szárazanyagokat folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tojásos alaphoz. A massza enyhén folyós állagú lesz.

 A bekevert piskótát 3 db 23 cm átmérőjű karikába mérjük. Egy piskótalap 28 dkg. Sütés 210 °C-on 10-12 percig. A piskóta nagyon puha, laza szerkezetű, ezért vigyázni kell, nehogy kiszáradjon.

 Sütés után a felületét meghintjük cukorral, majd rárakunk egy sütőpapírt, és azonnal megfordítjuk.

 Az alapkrémhez a tejet a cukorral és a mascarponéval felforraljuk, hozzáadjuk a fehér csokoládét, majd folyamatos keverés közben feloldjuk benne a csokoládét. Ekkor csurgatjuk hozzá a tojássárgáját, amivel besűrítjük. Végül, még forrón, leturmixoljuk.

 A meggytöltelékhez a meggyet ledaráljuk, majd a citromhéjjal és a citromlével bekeverjük. A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a meggyet, és tovább kevergetjük, míg egyet nem rottyan.

 Összeállításkor a tortát 23 cm átmérőjű, 6 cm magas karikába töltjük. A piskótákat minden rétegben megkenjük meggykrémmel, majd a tejszínes krémmel. Végül kívülről is bevonjuk a tejszínes krémmel.

 A tortát finomra darált pörkölt dióval meghintjük az oldalán, tejszínrózsát teszünk a tetejére, csokoládépasztillával, meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.

 

 

 

Szatmári szilvatorta

Hozzávalók:

A Tésztához:

34 dkg aszalt szilva

6 cl rum

7 dkg dió finomra darálva

12 dkg vaj, vagy Rama

12 dkg porcukor

3 db tojás

14 dkg liszt

fél csomag sütőpor

késhegynyi fahéj

fél citrom reszelt héja

2 csipet só

1 rúd vanília

A marcipánkrémhez:

1,3 dl tej

5 db tojássárgája

12 dkg marcipán

22 dkg cukor

A csoki krémhez:

0,9 dl tej

2 tojássárgája

2 dkg étcsokoládé

1 evőkanál kakaópor

6 dkg cukor

A szilvapálinkás sziruphoz:

3 cl szilvapálinka (eredeti)

3 cl cukorszirup (50%-os)

A zselatinhoz:

2,5 dl víz

4 dkg zselatin

A betöltéshez szükséges krémek:

Marcipános réteghez:

35 dkg marcipánalap

13 dkg tejszínhab

3 dkg zselatin (főzött)

Csokis:

20 dkg csoki alap

10 dkg tejszínhab

2 dkg zselatin (főzött)

Valamint:

szilvalekvár

pörkölt dió darálva

Elkészítés:

1.Az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edényben vizet forralunk, és amikor forr a víz, belerakjuk a szilvát. Addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel.

2. Az egész tojást tálba tesszük, belekaparjuk a vaníliarúd belsejét. A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot. A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), majd hozzáadjuk a tojáskeveréket, és addig keverjük (habosítjuk), míg nagyon könnyű krémmé nem válik. Ha mindent a megfelelő időben, illetve hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fut össze. A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az előre összekevert szárazanyagokat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik.

 A masszából három 23 cm átmérőjű, és 1 cm magas lapot sütünk 210 fokon, kb. 10 perc alatt.

 Ha kisült a piskóta, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk.

3. A marcipánalaphoz a tej 2/3 részét a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat, majd a maradék tejjel (1/3 rész) elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, valamint azért, hogy le ne égjen. Főzés után turmixoljuk.

 A csokis alapkrémhez a tej 2/3 részét a cukorral felforraljuk, majd fokozatosan (keverés közben) hozzáadjuk a csokoládét és a kakaót, majd a maradék tejjel (1/3 rész) összekevert tojást. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, mert könnyen leég. Főzés után turmixoljuk. Lehetőleg a betöltés előtti napon főzzük meg.

 Az elkészült krémeket felvert tejszínhabbal (a hozzávalóknál leírt mennyiség) összeforgatjuk.

4. Összeállítás: a kisült lapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk finomra darált pörkölt dióval. Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak. A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és a receptben megadott csoki krémet beletöltjük, de nem az összeset,  mert hagyni kell egy keveset a tetejére. Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő megkent piskótát, aztán elkenjük a bekevert marcipánkrém 3/4 részét. Az elkent krémre rakjuk a harmadik megkent piskótát, majd a maradék marcipánkrémet rákenjük, és a félrerakott csoki krémmel megmárványosítjuk a felületét.

 Hűtőbe rakjuk, kb. 3 óra elteltével szeleteljük (16 szeletes), és tejszínnel, aszalt szilvával díszítjük.

 

 

 

Szabolcsi almás máktorta

Hozzávalók:

egy közepes méretű szögletes tortához:

A Tésztához:

6 tojásfehérje

6 evőkanál cukor

pici só

1 mokkáskanál őrölt fahéj

1 citrom reszelt héja

18 dkg darált mák

2 evőkanál az almás töltelékből

6 dkg köles pehely

Az almás töltelékhez:

80 dkg nyári alma (bármilyen jó)

fél citrom leve

1 kiskanál őrölt fahéj

5 dkg cukor

A vaníliakrémhez:

6 tojássárgája

7 evőkanál cukor

2 kiskanál vanília-kivonat

6 dl tej

7 dkg étkezési keményítő

4 dl 32 % habtejszín (állati)

Elkészítés:

Először az almás tölteléket készítem el. Egy serpenyőbe reszelem a megpucolt és lereszelt almákat, meghintem a cukorral, citromlét facsarok rá, megszórom őrölt fahéjjal, és közepes lángon, a vége felé figyelve, hogy ne ragadjon le, addig párolom, amíg a levét elpárologja, ekkor átszedem egy tálra, és hagyom kihűlni.

 Másodszor a vaníliás krémet készítem el, mert ennek is hűlnie kell. Egy tálban a tojások sárgáját géppel kikeverem a cukorral, a vanília-kivonattal, egy kevés tejjel és a keményítővel. A maradék tejet felforralom, majd lehúzom a tűzről, és folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatom a tojássárgájás keveréket, amivel addig főzöm, amíg egy sűrű pudingszerű állagot érek el. Ekkor lehúzom a tűzről, és egy jéggel teli nagyobb edénybe teszem, hogy minél előbb lehűljön.

 Amikor kihűlt összekeverem a 4 dl felvert habtejszínnel.

 A tésztához a tojások fehérjét a cukorral keményre verem, ezután adom hozzá a reszelt citromhéjat, a fahéjat, sót és a darált mákot, amit előtte összekevertem 2 evőkanál almás töltelékkel. Végül belekeverem a kölespelyhet.

 A sütőt előmelegítem 180 C fokra. A sütő saját tepsijébe sütőpapírt teszek, erre egyengetem el a tészta 2/3 részét, betolom és megsütöm. A köles miatt a sütés tovább tart, mintha liszttel készülne, kb. 25 perc alatt sül meg. Ekkor kiveszem, a tésztát sütőpapírral együtt kihúzom a tepsiből, rögtön keresztben és hosszában elfelezem (4 felé vágom), és új papírt teszek a tepsibe, ennek már csak a felére kenem el a maradék tésztát, és azzal is ugyanígy járok el.

 A torta összeállítása: egy tálcára alulra rakok egy lapot, erre kenem a vaníliás krém 1/4 részét, majd egy újabb lap következik, erre az almás töltelék felét töltöm, azután megint egy mákos lap, erre megint vaníliás krém, majd megint mákos lap, és erre az almás krém maradéka, majd az utolsó krémmel töltött lap, krémmel fedem be a tetejét és az oldalát is. Darált mákkal meghintem az oldalait.

 

 

 

Áfonyás joghurttorta

Hozzávalók

A kekszes alaphoz:

15 dkg édes keksz

15 dkg kakaós édes keksz

15 dkg \"Vénusz sütőmargarin

A habos-joghurtos töltelékhez:

40 dkg natúr joghurt

10-15 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

25 dkg áfonya

citromlé

2 dl habtejszín

20 g zselatin

Elkészítés:

A kekszet aprítóval összeaprítjuk (vagy ledaráljuk). A margarint forráspontig hevítjük, majd a darált kekszre öntjük, és jól összekeverjük.

 Egy 24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd beleöntjük a kekszes masszát. Kézzel egyenletesen belelapogatjuk és lenyomkodjuk.

 30 percre hűtőszekrénybe tesszük pihentetni.

 A joghurtból kiveszünk 2-3 evőkanállal, majd a maradékhoz hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, ízlés szerinti mennyiségű citromlevet, és jól kikeverjük.

 A 2-3 evőkanál joghurtot kevergetve forráspontig hevítjük, majd a tűzről levéve belekeverjük a zselatint. Simára keverjük, és kevergetve kihűtjük. Ezután a kikevert joghurtos masszához keverjük.

 A tejszínt kemény habbá verjük (ha növényi tejszínt használunk, akkor nem, de ha habtejszínt használunk, akkor habfixáló is kell hozzá, mert különben összeesik a krém). Végül a joghurtos-zselatinos keverékhez apránként, óvatosan hozzákeverjük a keményre felvert tejszínt. Keverés közben hozzáadjuk az áfonyát is.

 A hűtőből kivesszük a kekszes alapot, majd a tetejére kanalazzuk a joghurtos-habos tölteléket. A tetejét egyenletesen elsimítjuk, majd 1-2 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe, hogy a krém teljesen megdermedjen.

 

 

 

Tejszínkrémes csokitorta

Hozzávalók

8 szelethez:

A Tésztához:

4 tojás

5 evőkanál cukor

1 evőkanál kakaópor

1 kiskanál sütőpor

4 evőkanál liszt

A krémhez:

3 dl 30%-os habtejszín

1 csomag habfixáló

3 evőkanál porcukor

1 narancs reszelt héja

3 evőkanál meggylekvár

A tetejére:

10 dkg étcsokoládé

4 dkg fehércsokoládé

Elkészítés:

1.A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóport, a sütőporral elkevert lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk. Sütőpapírral vagy alufóliával bélelt kerek, 18-20 centi átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük.

 Ha elkészült rácsra borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt vagy a fóliát, és kihűtjük.

 Közben a krémhez a hideg habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a porcukrot, a reszelt narancshéjat, a szitán átpasszírozott meggylekvárt, és 10 percre hűtőbe tesszük.

 Most a piskótát lapjával félbevágjuk, megkenjük a krém 3/4 részével, ráfektetjük a tetejét, majd körbekenjük a maradék krémmel.

 2.Végül az ét csokit és a fehér csokit külön-külön tálkába tördeljük, vízgőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd az ét csokit a torta tetejére öntjük, evőkanállal vagy spatulával gyorsan elsimítjuk. Az olvadt fehér csokit papír nyomótölcsérbe kanalazzuk, és kerek csíkokat nyomunk belőle az ét csokira. Bambuszpálcával vagy fogpiszkálóval a két csokit ellentétes irányban kihúzzuk, és ettől lesz szép mintás a teteje.

 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni. Tálaláskor forró vízbe mártott éles késsel cikkekre vágva tálaljuk.

 

 

 

Dobos torta

Hozzávalók

A Tésztához:

6 tojás

10 dkg porcukor

10 dkg liszt

3 dkg olvasztott vaj, vagy Rama

1 kávéskanál sütőpor

baracklekvár

A krémhez:

4 tojás

15 dkg porcukor (nem kristály!)

22 dkg vaj, vagy Rama

2 nagy evőkanál holland kakaópor

2 csomag vaníliás cukor

A teteje:

10 dkg kristálycukor

1 evőkanál vaj, vagy Rama

pár csepp citromlé

A díszítéshez:

pirított szeletelt mandula

Elkészítés:

A sütőt bekapcsoljuk 210 fokra.

1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a porcukor felével kemény habbá verjük, a porcukor másik felét a sárgákkal vajszínűvé kikeverjük. A habot 3-4 keveréssel a sárga krémhez adjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és szitálva - az olvasztott vajjal felváltva - 2-3 részletben a tojáskrémhez adagoljuk. Addig keverjük, míg egyneművé nem válik, de ne sokáig, hogy a hab ne essen teljesen össze.

 22 cm-es tésztákat sütünk egyesével kikent, lisztezett tortaformában vagy sütőlapon (ehhez kivágunk egy 22 cm átmérőjű kört egy papírból, a sütőlapra tesszük, körbeszitáljuk liszttel, a papírt felemelve megvan a kör, amit vajazunk, lisztezünk). Ne használjunk sütőpapírt!

 Amint kivesszük a lapot a sütőből, le is vesszük róla, hogy ne süljön tovább a tészta. Egy 22 cm átmérőjű tányért vagy a papírt a lapokhoz mérjük, és a túllógó részeket levágjuk.

 Ha a lapok kész vannak, villával megszurkáljuk őket egy kivételével(amelyikre az égetett cukor megy), nem szabad teljesen átszúrni, csak 3/4-ig, majd hajszálvékonyan egy ecsettel kenjük meg baracklekvárral.

2. A krémhez rakjunk egy lábasban vizet, tegyük a tűzhelyre, a tojásokat a porcukorral egy fém tálban robotgéppel vajszínűre keverjük, majd a vízgőz fölé tesszük. Mikor a krém olyan meleg, hogy az ujjunkat belemártva már nem kellemes meleg, szitáljuk bele a kakaóport kanalanként. Addig keverjük, míg a kakaópor el nem keveredik. Ha kész, levesszük a gőzről, és hozzákeverjük a vaníliás cukrokat. Megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd a vajjal krémesítjük. Ha kész, berakjuk a hűtőbe, és megvárjuk, míg kenhető nem lesz.

 Ha megszilárdult, megkenjük a lapokat, és a torta oldalát is bevonjuk vele. A pirított mandulaszeletekkel díszítjük a torta oldalát.

3. A tetejéhez a cukrot, a vajat és a citromlevet egy vékony szélű edényben addig hevítjük, míg világosbarna nem lesz. Amint kész, ráöntjük a tésztalapra, és vajas késsel gyorsan elkenjük, majd felszeleteljük. A szeleteket széthúzzuk, nehogy összeragadjanak. Ha megszilárdult és kihűlt, rátehetjük a torta tetejére. Ez lehet a torta befejezése, de ha szeretnénk, díszíthetjük tovább a fantáziánknak megfelelően.

 

 

 

Epres joghurttorta

Hozzávalók

A piskótához:

3 tojás

3 evőkanál liszt

3 evőkanál kristálycukor

1 mokkáskanál sütőpor

reszelt citromhéj

A krémhez:

50 dkg eper

1 csomag zselatin

2 pohár natúr joghurt

10 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

3 dl tejszín

+ a tetejére piros tortazselé

Elkészítés:

Sima piskótát készítünk: a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és a citromhéjat, majd óvatosan hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

 A krémhez a zselatint 3 evőkanál vízben elkeverjük, majd felmelegítjük. A joghurtba belekeverjük a cukrot, majd a felvert tejszínhabot is. Ha a zselatin kihűlt, ezt is a habhoz adjuk. Az epret feldaraboljuk, egy keveset félreteszünk a díszítéshez. Az epret a krémhez keverjük, és a kihűlt piskótára simítjuk. Tetejét eperrel díszítjük, majd ráöntjük a tortazselét. Pár órát állni hagyjuk.

 

 

 

Málnás-túrós habos torta

Hozzávalók

A Tésztához:

20 dkg liszt

12 dkg sütőmargarin \"Vénusz 

0,5 dl joghurt

6 dkg cukor

fél csomag sütőpor

1 db tojás

1 csomag vaníliás cukor

pici só

A túrótöltelékhez:

25 dkg túró

1 marék arany mazsola

3 tojás sárgája

5 dkg cukor

1 citrom reszelt héja

fél csomag főzős vaníliás pudingpor

A tetejére:

20 dkg málna (fagyasztott)

3 tojás fehérje

7 dkg porcukor

pici ecet

Elkészítés:

A tésztához valókat összegyúrom, és egy kikent tortaformába nyomkodom úgy, hogy egy kis pereme is legyen.

 A sütőt előmelegítem 180 C fokra, és a tésztát elősütöm 10 perc alatt.

 Ezután az összekevert túrós tölteléket rákanalazom és a málnaszemekkel megszórom, mehet vissza a sütőbe légkeveréssel 160 C fokon (vagy normál 180 C fokon), és 35 perc alatt készre sütöm.

 Ezután a keményre vert fehérjehabot habzsákba töltöm és körben feldíszítem a sütit, lehetne rácsosan is. Majd a hőmérsékletet visszaveszem 90 C fokra, és légkeveréssel a habot 35 perc alatt megszárítom rajta.

 Kihűlés után veszem le róla a karimát és szeletelem.

 

 

 

Gyümölcsös túrótorta

Hozzávalók

A Tésztához:

8 db tojás

8 evőkanál cukor

8 lapos evőkanál liszt

5 evőkanál víz

1/2 csomag sütőpor

1/2 citrom lereszelt héja

A krémhez:

15 dkg \"Vénusz sütőmargarin

15 dkg porcukor

2 db tojássárgája

50 dkg tehéntúró

1 csomag vaníliás cukor

Valamint:

bármilyen gyümölcs - én most őszibarackot és meggyet használtam

csokoládédara

darált dió

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból piskóta tésztát készítek: a tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverem, hozzáadom a vizet és a citromhéját, majd a lisztet, legvégül a felvert tojásfehérjét. Kikent tortaformában megsütöm. (Most egy részt gyümölcstorta formába tettem a tésztából, hogy a tetejére ez kerüljön majd.)

 Közben elkészítem a krémet: a margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra kikeverem, végül beleteszem a villával összetört tehéntúrót és a pici kockákra vágott őszibarackdarabokat.

 Amikor megsült a piskóta, hagyom hűlni, majd kettévágom, megtöltöm a krém 1/3-ával ráteszem a következő piskótalapot, ismét a krém 1/3 jön, végül a gyümölcstorta sütőben sült piskóta. Körben megkenem a maradék krémmel, majd megszórom darált dióval. Ami krém megmarad, azt mind a tetejére teszem, szépen elkenem, és erre rakom az őszibarackszeleteket, a meggyszemeket, végül a csokoládédarát.

 

 

 

Mákos-túrós piskótatorta

Hozzávalók

A Tésztához:

3 tojás

10 dkg kristálycukor

5 dkg finomliszt

3 dkg keményítő

1 teáskanál sütőpor

fél citrom héja

A töltelékhez:

20 dkg kristálycukor

0,7 dl tej

6 dkg mák

2 csomag vaníliás cukor

1,25 kg alma

3,75 dl almalé

fél citrom leve

1 csomag vanília ízű pudingpor

50 dkg túró

25 dkg mascarpone

2,5 dl tejszín

1 csomag habfixáló

A torta bevonásához:

3,5 dl tejszín

1 dkg kristálycukor

Elkészítés:

A tésztához a tojásfehérjét a cukorral és pici sóval felverjük. Beledolgozzuk a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat és a keményítővel, illetve a sütőporral elvegyített lisztet. Margarinnal kikent 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 175 Celsius-fokon (2-es fokozat) 25 percig sütjük.

 A forró tejben a darált mákot 3 dkg cukorral 1 csomag vaníliás cukorral 5 percig főzzük. A fél citrom levét felöntjük almalével úgy, hogy összesen 2,5 dl legyen. A hámozva felszeletelt almát 10 dkg cukorral, valamint a 2,5 dl alma- és citromlé keverékével 5 percig főzzük. A pudingport a megmaradt almalében elkeverjük, a kompótba vegyítjük és összeforraljuk.

 A mascarponét a túróval, 7 dkg cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral kikeverjük. Beleforgatjuk a 2,5 dl tejszínből és a fixálóból vert habot. A krém felét a kihűlt mákmasszába dolgozzuk.

 A piskótát félbevágjuk, az alsó lap köré karimát pattintunk. A kompót felét a lapra halmozzuk. Megkenjük a mákos krém és a túrókrém felével. Befedjük a

 másik lappal, és hasonló sorrendben rásimítjuk a többi tölteléket. 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.

 A torta bevonásához a tejszínt a cukorral felverjük, és bevonjuk vele a tortát. Lehet finoman mákot is szórni a tetejére, illetve az oldalára, valamint kivi- és narancsdarabokkal díszíteni. Nagyon finom és mutatós ünnepi torta.

 

 

 

Csupa túrótorta

Hozzávalók

A Tésztához:

50 dkg túró

1 csomag vaníliás cukor (bourbon a legjobb)

8-10 dkg cukor

1 citrom reszelt héja

2 dl joghurt (akár gyümölcsös is lehet)

1 csomag zselatin

ízlés szerint mazsola

gyümölcs (a barack a legjobb) és tejszín a díszítéshez

Elkészítés:

Először is a mazsolát egy kis tálban leforrázzuk vízzel, majd kis idő múlva leszűrjük.

 A túrót áttörjük a szitán. Ez az édesség lelke. :-) Nagyon fáradságos, de egyébként nem lesz jó a végeredmény. Ha ezzel megvagyunk, akkor hozzákeverjük a cukrot, a citromhéjat, a joghurtot és a mazsolát. Közben kb. fél dl langyos vízben eldolgozzuk a zselatint, majd azt is a túrós masszához adjuk. A végén egy teljesen egynemű, sűrű, fehér massza lesz.

 Egy spatulával átöblített üvegtálba simítjuk, aminek az alját előzőleg szépen telerakosgattuk gyümölccsel. Ez lesz majd a torta tetején a végén. 1-2 órára már mehet is az egész a hűtőbe.

 Ha megszilárdult, egyszerűen kiborítjuk egy tálra, és már lehet is díszíteni. Én tejszínhabot, csoki reszeléket és mentalevelet használtam.

 

 

 

Diós-vaníliás torta

Hozzávalók:

A Tésztához:

15 tojásfehérje

25 dkg darált dió

15 dkg finomliszt

50 dkg kristálycukor

A krémhez:

4 dl tej

14 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás pudingpor

4 tojássárgája

40 dkg vaj, vagy Rama

A tetejére:

10 dkg fehér csokoládé

5 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a lisztet és a darált diót. Sütőpapírral fedett tepsire 6 egyforma köralakban kenjük el a tésztát. 210 Celsius-fokra előmelegített sütőben körülbelül 12 perc alatt aranybarnára sütjük.

 A krémhez a cukrot és a pudingport elkeverjük a tojássárgájával, kevés tejjel felhígítjuk, majd a többi tejet hozzáöntve sűrű krémmé főzzük. Főzés

 után lehűtjük.

 Amíg hűl, addig a vajat felhabosítjuk

 robotgéppel. A habosított vajat és a krémet összekeverjük, és betöltjük vele a tortát. Úgy osszuk el a krémet, hogy legfelülre tésztalap kerüljön.

 A tetejére felolvasztjuk fel a fehér csokoládét, elkenjük a torta tetején, az olvasztott étcsokoládéval pedig megmintázzuk.

 

 

 

Diótorta

Hozzávalók

Tészta

17 dkg liszt

6 dkg darált dió, (darálás előtt megpirítani)

18 dkg cukor

9 db egész tojás

3/4 dl rum

0,5 csomag sütőpor

Krém:

4.5 dl tej

9 dkg liszt

23 dkg porcukor

30 dkg darált dió (pörkölt)

25 dkg Rama

2 csomag  vaníliás cukor

3/4 dl rum

Elkészítés:

1.A tészta hozzávalóiból piskótaszerű tésztát készítek. A formában hagyjuk kihűlni, majd 3 lapba vágjuk és megtöltjük a következő krémmel.

2.A tejet a liszthez adjuk, csomómentesre kikeverjük, gőz fölött sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Közben a cukrot kikeverjük a Ramával, hozzáadjuk a diót, rumot, vaníliás cukrot és a főzött krémmel jól kikeverjük.

3.Jöhet a torta megtöltése, az oldalát darált dióval vonom be. A tetejét tetszés szerint lehet díszíteni.

 

0.058 mp