Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Házi készítésű szaloncukrok

 

Házi készítésű szaloncukrok

 

 

  Rumosdiós szaloncukor

Hozzávalók:

50 dkg cukor

1,5 dl víz

50 dkg tejpor

10 dkg kakaó

15 dkg darált dió

15 dkg vaj

fél dl rum

    Elkészítés:

A cukrot felfőzzük a vízzel, 5 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a kakaóval elkevert tejport, habverővel eldolgozzuk, 1-2 per elteltével lehúzzuk a tűzről. Belekeverjük a diót és a rumot, majd folytonos keverés mellett a vajat is. Mikor már sűrűsödik, kivajazott tepsibe öntjük, hagyjuk dermedni egy éjszakát. Másnap vizes késsel felvágjuk, megmárthatjuk még csokoládéban, de így is becsomagolhatjuk.

 

 

  Mazsolás-mandulás szaloncukor

  Hozzávalók:

5 dkg mazsola

20 dkg őrölt mandula

10 dkg kókuszreszelék

1 citrom reszelt héja

csipet őrölt fahéj

5 dkg méz

   Elkészítés:

A mazsolát forró vízzel leforrázzuk, 10 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le, hagyjuk lecsepegni. A mandulát, a kókuszreszeléket, a reszelt citromhéjat, a fahéjat és a mazsolát aprítógéppel morzsalékos masszává dolgozzuk, majd összegyúrjuk a mézzel. Kis gömböket formázunk belőle, meglapogatjuk, hogy megfelelő formája legyen, és tepsire téve néhány órát szikkadni hagyjuk. Megmárthatjuk olvasztott csokoládéban, vagy meghempergethetjük kakaóporban is.

 

 

  Diós-narancsos szaloncukor

  Hozzávalók:

50 dkg dió

4 evőkanál rum

1 narancs

1 citrom

5 evőkanál savanykás lekvár

15 dkg étcsokoládé

5 evőkanál olaj

1 teáskanál vaj

   Elkészítés:

A  diót zsiradék nélkül serpenyőben megpirítjuk, majd finomra őröljük. A citrom és a narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk, majd a dióhoz adjuk a rummal és a lekvárral együtt, összegyúrjuk. Kis golyókat formázunk, megnyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. A csokoládét felolvasztjuk az olajjal és a vajjal, majd megmártjuk benne a bonbonokat. Hagyjuk megdermedni, majd csinos kis papírba csomagoljuk.

 

 

  Kókuszos szaloncukor

  Hozzávalók:

5 dkg darált keksz

10 dkg kókuszreszelék

10 dkg porcukor

2 evőkanál kókuszlikőr

pár kanál hideg víz

1,5 kanál kókuszzsír vagy vaj

15 dkg csokoládé

   Elkészítés:

A kókuszt, a kekszet és a porcukrot összekeverjük, hozzáadjuk a kókuszlikőrt és a kókuszzsírt vagy vajat, morzsolni kezdjük, majd annyi vizet (esetleg még kókuszlikőrt) adunk hozzá, hogy összeálljon a massza. Kis golyókat formázunk belőle, meglapogatjuk, néhány órát szikkadni hagyjuk, majd az olvasztott csokoládéban megmártjuk.

 

 

Bio szaloncukor

Hozzávalók:

datolya

pirított mandula vagy mogyoró

karobpor (szentjánoskenyérfa terméséből készülő kakaópótló)

Hozzávalók:

20 dkg darált mandula

15 dkg porcukor

20 dkg csokoládé (lehetőleg jó magas, 50% feletti kakaótartalommal)

pár csepp mandulaaroma

víz

a fahéjas-gyömbéreshez: fahéj, reszelt gyömbér ízlés szerint

a kókuszos-lime-oshoz: lime leve és 10 dkg kókuszreszelék

   Elkészítés:

Vízgőz fölött a csokoládét megolvasztjuk. 20 deka darált mandulát összekeverünk 15 dkg porcukorral. Tehetünk bele pár csepp mandulaaromát. Evőkanállal lassan vizet adagolunk hozzá, hogy gyúrható masszát kapunk. Óvatosan a vízzel, hogy a massza jó kemény maradhasson. Ha túl folyós keményíthetjük darált keksszel vagy darált dióval. Ízesítjük a fahéjjal/gyömbérrel vagy lime levével és kókuszreszelékkel. A masszából golyókat formázunk, és bevonjuk őket az olvasztott csokival. Ügyesebbek csinálhatják villával vagy fogpiszkálóra felszúrva, a kezdők egyszerűen kiskanállal kenjék el a masszán a csokit.

Hűtés után csomagolható.

 

 

  Szaloncukor - több ízben

  Hozzávalók:

 fél kiló cukor

 két deci víz

 ízesítéshez:

 gyümölcslé

 lekvár

 rum

 10 deka finomra darált dió

 10 deka finomra darált mogyoró

 10 deka kókuszreszelék, mazsola

   A bevonathoz:

 csokoládé

 kakaó vagy kókuszreszelék

    Elkészítés:

A cukrot és a vizet öntsd egy nagyobb edénybe, majd lassú tűzön gyakran megkeverve főzd. A massza akkor van kész, amikor buborékossá és átlátszóvá válik, és ha egy fakanálra vagy főzőkanálra feltekerheted, mert nyúlik. Ezt a cukormasszát kell ízesítened, ezért ha többfélét szeretnél készíteni, oszd szét a sűrű szirupot. Ha folyékony ízesítőt használsz, például gyümölcslevet, annyival kevesebb vízzel készítsd a masszát, hiszen az állag nagyon fontos.

Ha alaposan elkeverted a hozzávalókat, melegítsd fel újra az egészet, majd hagyd kihűlni. Ha a massza egy kicsit kihűlt, szeleteld kívánt formájúra - de akár gömböket is formálhatsz -, majd hagyd állni, amíg teljesen megszilárdul. A kis téglalapokat, golyókat vagy kockákat bevonhatod csokimázzal, beleforgathatod kakaóporba vagy kókuszreszelékbe, de bevonat nélkül is igazán különleges szaloncukrot készíthetsz. A karácsonyfára csillogó papírba csomagolva vagy madzagra fűzve is felakaszthatod, de az ünnepi asztal díszeként egy szép tálon is megállja a helyét.

 

 

  Tejkaramellás szaloncukor

  Hozzávalók 2 főre

 2,5 dl habtejszín

 10 dkg cukor

 1 csomag vaníliás cukor

2,5 dkg porcukor

10 dkg csoki + 2 dkg vaj

 olaj

   Elkészítés:

 1.A tejszínt, a cukrot és a vaníliás cukrot kb. 40 percig lassú tűzön, kevergetve sűrűre főzzük.

 2.A tűzről levéve belekeverjük a porcukrot.

 3.Olajjal vékonyan kikent formába rakjuk a masszát (11x11 cm-es, 1,5 cm magas lett).

 4.Amikor meghűlt és keményedni kezd, vizes késsel feldaraboljuk.

 5.A csokit és a vajat felolvasztjuk, ebbe mártogatjuk fogvájóval a szaloncukrokat, sütőpapírra téve szárítjuk.

 

 

Rumos-marcipános szaloncukor

Hozzávalók 12 főre

 20 dkg hántolt mandula (a Sparban veszem a szeleteltet, ez a legolcsóbb)

 15 dkg porcukor

 kandírozott narancshéj

 egy kupica rum

 20 dkg étcsokoládé (Tibi 60%-os csokit használok)

    Elkészítés:

 1.A mandulát porrá őröljük, majd hozzákeverjük a porcukrot. Egy kupica rumot adunk hozzá (nem aromát!), és éppen csak annyi vizet, hogy összeálljon a massza. Nagyon keveset kell adni és lassan kell adagolni!

 2.Miközben kézzel keverjük, mehet bele a kandírozott narancshéj. (A recept, amit feljebb megadtam, egész narancskarikákra szól, de úgyis jó, ha csak a héját kandírozzuk. Az eljárás ugyanaz.)

 3.Kézzel megformázzuk őket, majd egy sütőpapírra felsorakoztatjuk a majdnem kész cukrokat.

 4.Gőz felett megolvasztjuk a csokoládét, és villa segítségével egyenként megmártjuk benne a cukrokat. Visszatesszük a sütőpapírra, és megvárjuk míg megszárad. (Van aki hűtőbe teszi, én nem szoktam, mert így megfehéredik a csokoládé.)

 5.Mikor megdermedt, szép papírba csomagoljuk őket. Ajándéknak tökéletes, én biztosan készítek a szüleimnek egy adagot.

 

 

  Diós-narancsos szaloncukor

  Hozzávalók 8 főre

 20 dkg dió

10 dkg kókuszreszelék

 50 dkg mazsola

 1 narancs reszelt héja

 1/2 narancs leve

 1/2 kk fahéj

 30 dkg étcsokoládé a bevonáshoz (min. 60%-os)

   Elkészítés:

 1.A mazsolát megmossuk (átnézzük, hogy ne legyenek benne esetleg kocsánydarabok), majd 5-7 percre forró vízbe áztatjuk.

 2.Miközben a mazsola ázik, ledaráljuk a diót.

 3.Egy nagy tálba kimérjük a kókuszreszeléket, hozzáadjuk a diót, a narancshéjat, narancslevet és a fahéjat.

 4.A mazsolát leszűrjük, majd egy botmixer segítségével pépesítjük. Nem baj, ha maradnak egész szemek.

 5.A mazsolát hozzáadjuk a diós keverékhez, és alaposan összekeverjük. Ha esetleg száraz a massza, és nem akar összeállni, akkor egy kis narancslevet adhatunk még hozzá.

 6.Egy nagy tepsibe vagy tálcára szilikonos sütőpapírt terítünk, majd a masszából egyforma méretű szaloncukrokat formázunk, melyeket a sütőpapírra sorakoztatunk.

 7.Száraz, hűvös helyen egy éjszakán át pihentetjük. Ezalatt kissé megszikkadnak.

 8.Másnap a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd egy kis villa (ha van sajtvilla, mert annak csak két foga van) és egy fogpiszkáló segítségével szépen minden darabot megforgatunk benne. Ügyeljünk rá, hogy a máz mindenhol bevonja a szaloncukrokat.

 9.Alaposan lecsepegtetjük a felesleges csokoládét, és óvatosan visszacsúsztatjuk a szaloncukrot a villáról a sütőpapírra a fogpiszkáló segítségével.

 10.Hűvös helyre (ne hűtőbe) tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen.

 

 

 

 

 

 

 

0.04 mp