Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Házi Készítésű Savanyúságok

Házi Készítésű Savanyúságok

Csalamádék

Finom édes csalamádé

Hozzávalók 12 főre

5 kg káposzta

1 kg pirospaprika

1 kg zöldpaprika

5-6 fej vöröshagyma

Öntethez:

18 dkg kristálycukor

2 l víz

2,5 dl ecet

1 evőkanál  só

5-6 db babérlevél

torma

pici szalicil

1 kávéskanál  borkénpor

Elkészítés:

1.A káposztát lereszeljük, a hagymát, paprikákat felvágjuk.

2.Egy nagyobb edénybe tesszük.

3.Elkészítjük az öntetet: a hozzávalókat összekeverjük, és ráöntjük a káposztára.

4.Pár napig állni hagyjuk, naponta legalább egyszer összekeverjük. Takarjuk le egy abrosszal, hogy ne szálljon bele a por.

5.Ez lassan levet enged, a káposzta összeesik, és tiszta üvegekbe rakjuk, lezárjuk. Nem kell dunsztolni!

Csalamádé uborka nélkül

Hozzávalók 10 főre

kb. 1 kg TV paprika

picit több mint fél kg zöldparadicsom

2 nagyobb fej vöröshagyma

fél káposzta

2 db chili paprika

só, borkén

a lé hozzávalóit itt

Elkészítés:

1.Mindent lereszelünk egy nagy tálba, majd megsózzuk. Megvárjuk, míg összeesik.

2.Levet készítünk a Savanyú paprika télire receptemnél már leírtak szerint, azzal a különbséggel, hogy most nem teszünk bele babérlevelet és egész borsot.

3.Üvegekbe tesszük, de csak picit nyomkodjuk ki a levét.

4.Ráöntjük a forró levet, megvárjuk, míg kihűl, késhegynyi borként teszünk a tetejére, lezárjuk, eltesszük, és izgatottan várjuk, míg tél lesz.

Fűszeres csalamádé

Hozzávalók 10 főre

2 fej káposzta

3 db lilahagyma

3 db vöröshagyma

15 db paprika (fehér)

1 kg uborka

4-5 db piros színű paprika

4-5 db sárgarépa

1-1 evőkanál -nyi koriandermag, mustármag, egész bors, egész kömény

3-4 db babérlevél

Léhez:

l hideg csapvíz

4 dl 20 %-os ecet

4 evőkanál  só

1 kávéskanál  borkén

1 kávéskanál  natrium-benzoát

40 dkg cukor

Elkészítés:

1.A zöldségeket megtisztítjuk. A káposztát, a hagymákat, az uborkát, a fehér paprikát vékonyra lereszeljük, vagy késsel vágjuk.

2.A sárgarépát vékony karikára, a piros paprikát hosszúkásra vágjuk.

3.Egy nagyobb edénybe (pl. vödör) tesszük a zöldségeket, és alaposan összekeverjük..

4.Egy fazékba teszünk 4 liter vizet, ecetet, cukrot, sót és a fűszereket. A fűszerek mennyisége változtatható, ki mennyit szeret, illetve nem szeret.

5.A felöntő lét alaposan elkeverjük, közben mehet bele a borkén és a natrium-benzoát.

6.Ha már jó a lé ráöntjük a zöldségekre, és jól összekeverjük. Letakarva hagyjuk, hogy kissé összeérjenek. Ez azzal jár, hogy kissé összeesik.

7.Gyakran megkeverjük. Közben elkészítjük az üvegeket. (Nekem 10 db hagyományos üveg lett tele.)

8.Jól elmossuk az üvegeket és még nedvesen betesszük a mikróba, kb. 1-2 percig, hogy megszáradjon. Kivesszük és hagyjuk kihűlni.

9.A tetőket is elmossuk és feltesszük főzni. Forrástól számítva kb. 5 percig főzzük. Óvatosan leöntjük róla a vizet és a tetőket egy tiszta ruhára borítjuk. Lehetőleg a belsejéhez ne érjen semmi, de még mi sem! Hagyjuk megszáradni.

10.Közben a zöldségek kissé összeestek, tehetjük az üvegbe. Közben kevergessük, hogy fűszer is jusson az üvegekbe. Szépen elrendezzük, hogy mutatós is legyen.

11.Ha minden üvegben van már, a lét is elosztjuk. Ha kicsi marad, nem baj. Jól letöröljük az üveg száját és erősen rátekerjük a tetőt. Betehetjük a polcra.

Vegyes vágott házi savanyúság

Hozzávalók 4 főre

2 fej édes káposzta

1 kg paprika

1 kg uborka (eltenni való)

1 kg hagyma

só (10-12 dkg kb)

cukor (30-40 dkg ízlés szerint)

2,5 dl ecet

borkén

nátrium-benzoát

Elkészítés:

1.A káposztát, uborkát, hagymát, paprikát megmossuk, legyaluljuk.

2.Egy nagy edénybe beletesszük az összes zöldséget, lesózzuk, hozzátesszük a cukrot, ecetet. Ehhez a mennyiséghez rakunk 1 kk borként, 1,5 kávéskanál  nátrium-benzoátot (meleg vízben feloldva). A cukor mennyiségét lehet növelni, ki mennyire édesen szereti.

3.Az egészet jól összekeverjük kézzel, hogy a zöldségek ne törjenek.

4.Pár órát hagyjuk pihenni, amíg levet ereszt.

5.Üvegekbe szedjük és mehet a polcra (ebből a mennyiségből 8 üveggel lett).

Vegyes csalamádé télire

hozzávalók 12 főre

1,5 kg uborka

1,5 kg káposzta

1,5 kg paprika

1,0 kg zöld paradicsom

0,5 kg hagyma

0,5 kg répa

12 dkg só

50 dkg cukor

•3 dl 20 %-os ecet

2 mokkáskanál  borkénpor

0,5 mokkáskanál  szalicil

bors, köménymag, babérlevél ízlés szerint

Elkészítés:

1.Az uborkát, hagymát, répát megpucoljuk.

2.A káposzta külső, csúnyább leveleit leszedjük, és a káposztát legyaluljuk.

3.A paprikát, zöldparadicsomot megmossuk és az uborkával, hagymával, répával együtt legyaluljuk uborkaszeletelőn.

4.Egy nagy edényben az egészet összekeverjük, majd rátesszük a sót, a cukrot, a borkénport, a szalicilt és az ecetet.

5.Egy napig gyakran megkeverve állni hagyjuk, majd tiszta üvegek aljára pár szem borsot, köménymagot és babérlevelet teszünk, és rászedjük  a csalamádét. ( Aki szereti, bele is keverheti a savanyúságba ezeket, nálunk a gyerekek miatt  csak az aljára tettem.)

Káposztás csalamádé télire

hozzávalók 4 főre

7 kg káposzta

2 kg paprika

1 kg hagyma

1 liter 10%-os ecet

1 kg cukor

1 evőkanál  só

1 tasak savanyúság tartósító (Knorrt szoktam használni)

1 kávéskanál  borkén

Elkészítés:

1.Nagy műanyag edénybe a hozzávalókat vékonyra beleszeljük.

2.Rászórjuk a tartósítószert, a sót cukrot, borként.

3.Ráöntjük az ecetet, és jól összeforgatjuk.

4.1 napig állni hagyjuk.

5.Másnap tisztára mosott üvegekbe töltjük a saját levével.

Csalamádé télire egyszerűen

hozzávalók 4 főre

1,5 kg káposzta

1,5 kg paprika

1 kg uborka

0,5 kg hagyma

2 dl 10 %-os ecet

7 dkg só

40 dkg cukor

1 kávéskanál  szalicil

1 kávéskanál  cirtomsav

3 db babérlevél

1 evőkanál  szemes bors

Elkészítés:

1.A megtisztított zöldségeket vékonyan felszeleteljük. Az uborkát nem kell megpucolni, csak egyszerűen uborkaszeletelőn le kell gyalulni. Ha igazán mutatós üvegeket szeretnénk eltenni télire, vegyünk színes paprikákat: pirosat, sárgát.

2.A felaprított hozzávalókat egy nagy tálba tesszük, egyenletesen eloszlatjuk rajta a fűszereket és ízesítőket, majd alaposan összekeverjük. A babérlevelet törjük apró darabokra. Az egészet állni hagyjuk kb. 4-6 órát, ezalatt levet ereszt.

3.Végül az előre előkészített üvegeket megtöltjük az összeért zöldségekkel, felöntjük a levével, és lezárjuk. Ebből az adagból kb. 6 db 8 decis üveg tölthető meg. Érdemes jól megtömni az üvegeket, hogy az ízek még jobban összeérjenek.

Csalamádé tartósító nélkül télire

hozzávalók 5 főre

10 db 7,2 dl-es üveghez:

2 kg fehér káposzta

5 db uborka

6 db TV paprika (piros is)

4 db sárgarépa

6 db zöld paradicsom

2 fej vöröshagyma

1 teáskanál  fűszerkömény

1 teáskanál  színes bors

1 teáskanál  mustármag

1 teáskanál  koriander

3 l vízhez:

6 dl 10 %-os ecet

4 evőkanál  cukor

2 + 2 evőkanál  asztali só

Elkészítés:

1.A zöldségeket  alaposan megmossuk, majd "V" gyalun felszeleteljük.

2.2 evőkanál  asztali sóval megszórjuk, beletesszük a fűszereket, átforgatjuk, majd 1 órát állni hagyjuk.

3.Kinyomkodjuk a zöldségeket, a sós levet aki akarja, ízlés szerint felhasználhatja a felöntőhöz.

4.Üvegekbe rakjuk lazán a 3/4-ig, hogy legyen hely a savanyúság lének.

5.Légmentesen lezárjuk fémkupakokkal, majd a befőzőautomatába rakjuk a csalamádénkat és a program szerint 90 C- fokon 30 percig hő kezeljük.

6.Ha kész, tehetjük a polcra a tartósító szermentes, ízes, ropogós csalamádénkat akár több évre is.

 

Hagyományos Savanyúságok

Hordós káposzta

hozzávalók 5 főre

10 kg gyalult káposzta

20 dkg asztali só

3/4 csomag  egész kömény

3/4 csomag  szemes bors

1 csomag  babérlevél

2-3 db birsalma (cikkekre vágva)

9-10 db hegyes erős paprika

Elkészítés:

1.Cseréphordó aljára szórunk a fűszerekből egy-egy mokkáskanálnyi mennyiséget. Majd káposztát teszünk rá kb. 10 cm-es magasságban. Sózzuk, fűszerezzük. Öklünkkel jól lenyomkodjuk. Cikkekre vágott birsalma és hegyes paprika darabot teszünk rá.

2.Majd ismét jöhet a káposzta, erre só, fűszerek, alapos nyomkodás, birsalma, paprika.

3.Ezt addig ismételjük, míg a hozzávalók tartanak. Mikor készen vagyunk, már áll a tetején a sós lé.

4.Valamilyen tányért és nehezéket (követ) teszünk rá, hogy a káposzta mindig lében legyen. Rátesszük a hordó tetejét, vizet engedünk a nutba. Meleg helyre helyezzük.

5.9 nap elteltével jó lesz a káposztánk. Viszont ekkor már hideg helyre kell vinnünk. Fogyaszthatjuk, jó étvágyat!!

Svéd uborka

hozzávalók 8 főre

4 kg uborka

1 kg hagyma

6 dl víz

4 dl 20 %-os ecet

8 dl cukor

1 dl só

fél csomag  mustármag

1 kávéskanál  nátriumbenzoát

elkészítés

1.Az uborkát (héjasan) és a hagymát legyaluljuk.

2.A vizet, ecetet, cukrot, sót, mustármagot és a nátriumbenzoátot összekeverjük, és hidegen a zöldségekre öntjük.

3.Jól összekeverjük az egészet. 1 napig állni hagyjuk (többször megkeverjük), majd üvegekbe rakjuk.   

4.Másnap fogyasztható (összeérnek az ízek), illetve télire elrakható. (Ügyeljünk, hogy az üvegekbe rakáskor ne legyenek buborékok.)

Ecetes uborka

hozzávalók 4 főre

5 kg uborka

2 l víz

1 l 10% ecet

30-50 dkg cukor (ízlés szerint)

8-9 dkg só

2 szál torma

kapor

csombor (borsikafű)

mustármag , bors üvegenként néhány szem

Elkészítés:

1.A vizet a sóval és cukorral felforraljuk, hozzáadjuk az ecetet, amikor újra felforr, belerakunk annyi megtisztított és megmosott uborkát, amennyit a lé ellep.

2.Átforgatjuk, hogy minden oldala átmelegedjen, kb. 2 percig hagyjuk benne, majd szűrőkanállal kiszedjük, és beletesszük a következő adagot. Az átmelegedett uborkát szorosan egymás mellé üvegbe rakjuk, közepébe tesszük a tormát, kaprot és csombort.

3.Amikor az összes uborka üvegbe került, az ecetes levet még egyszer felforraljuk, és az uborkára töltjük.

4.Beletesszük a borsot és a mustármagot, lezárjuk az üvegeket, és száraz dunsztba tesszük. Kihűlésig ott hagyjuk.

Ecetes cékla hordóban

Hozzávalók 12 főre

14 kg cékla

1 nagyobb torma

Felöntő lé:

4,2 l víz

7 teáskanál  só

14 evőkanál  cukor

7 dl 10%-os ecet

1 csomag  egész kömény

1 csomag  nátrium benzoát (savanyú tartósító) 15 g-os

Elkészítés:

1.A céklát megmossuk, lecsípjük a gyökere végét, lábasba tesszük, és annyi vizet teszünk rá, hogy ellepje. Kb. 2 órát főzzük, akkor jó, ha hústűvel beleszúrva, puha a belseje is.

2.Ha megfőtt, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és egy picit hagyjuk hűlni, majd meghámozzuk. Ismét leöblítjük, és tetszés szerint felszeleteljük. (Nekem van egy "hullámos" élű késem, azzal szeleteltem.)

3.A tormát hasábokra vágjuk, és betesszük a céklával együtt a hordóba.

4.Ezután elkészítjük a felöntő levet: a vizet felforraljuk, beletesszük a sót, a cukrot, majd a köményt (én mikor ráöntöm a lét a savanyúra, leszűröm, mert nem szeretem benne a magokat, de ki-ki ízlés szerint járjon el), végül az ecetet és a tartósítószert.

5.Tegyük félre a lét, és akkor öntsük a céklára, ha már langyosra hűlt.

Édes céklabefőtt

Hozzávalók 10 főre

2,3 kg cékla (pucolva 2 kg)

2 evőkanál  ecet (10 %-os)

6-10 evőkanál  cukor

2 teáskanál  reszelt torma

0,5 teáskanál  Na-benzoát

Elkészítés:

1.A céklákat alaposan megmossuk, és puhára főzzük.

2.Hagyjuk kihűlni, és meghámozzuk.

3.A meghámozott céklákat negyedeljük, és a negyedeket felkarikázzuk. (Ha kicsik a céklafejek, elég felkarikázni.)

4.A céklákhoz adjuk a cukrot, az ecetet, a tormát és a legvégén a Na-benzoátot.

5.Alaposan összeforgatjuk.

6.Egy napra hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

7.Megkóstoljuk, ha nem túl édes, nem túl ecetes, ízesíthetjük még.

8.Alaposan kimosott, kiszárított üvegekbe töltjük, és lezárjuk.

Savanyú paprika télire

Hozzávalók 4 főre

5 kg paprika

4,5 l víz

1 csomag  (200 gr-os Szilas) kapros savanyúságtartósító

2 dl púpos pohár cukor

4 dl  20%-os ecet

borkén

savanyúság leszorító

Elkészítés:

1.A paprika szárát levágjuk, majd alaposan megmossuk.

2.Szorosan üvegekbe rakjuk. (Nem kell megszurkálni! A leszorítókat is már bele kell tenni!)

3.Elkészítjük a savanyú levet: 4,5 l vizet felforralunk. Öntsük a kapros savanyúságtartósítót és a cukrot a forrásban lévő vízhez, és néhány percig együtt forraljuk. Amikor kihűlt, az ecetet adjunk hozzá.

4.A paprikákra egy jó késhegynyi borként kell szórni, és ekkor mehet rá a kihűlt savanyú lé.

5.Ezután lezárhatjuk az üvegeket. (Bármikor fel lehet bontani, nem fog elromolni. Amikor fogy a lé a paprikáról, fel kell tölteni a maradék lével. Fog maradni lé a 4,5 l-ből. Az a lényeg, hogy a paprika mindig lében legyen!)

Savanyúság – télire

Hozzávalók 1 főre

4 l víz

1 l 10% - os ecet

50 - 60 szem édesítő

8 dkg só

1 kávéskanál  borkénpor

Elkészítés:

1.A hozzávalókat egy nagyobb edényben elkeverjük, és az üvegekbe készített savanyúságra öntjük.

2.Az üvegeket lezárjuk, és a helyére tesszük.

Egyszerű gyöngyhagyma

Hozzávalók 4 főre

1 kg gyöngyhagyma

Savanyúság léhez:

2 l víz

30 dkg cukor

8 dkg só

3 dl 20% ecet

3 mokkáskanál  szalicilsav

3 mokkáskanál  borkén

Ízesítéshez:

egész bors

koriandermag

mustármag

Elkészítés:

1.A gyöngyhagymákat megtisztítjuk (ez elég időigényes, de egy kicsit gyorsabbá tehetjük azzal, ha a megtisztított gyöngyhagymákat forró vízbe tesszük kb. 2 percre- így könnyebben lehet eltávolítani a vékonyka kis rétegeket róluk).

2.Ha már túl vagyunk a tisztításon, elkészítjük a savanyúságlét. (ezt a receptet azért szeretem, mert nem kell sok idő hozzá, és hidegen kell elkészíteni)

3.A hideg vízhez hozzáadjuk a cukrot, a sót, és az ecetet, majd jól elkeverjük. Beletesszük a szalicilsavat és a borként (utóbbiak gyógyszertárban beszerezhetők).

4.Az üvegekbe töltött gyöngyhagymákat egész borssal, koriandermaggal és mustármaggal ízesítjük. (én mindegyikből 1  kiskanállal tettem, de ez ízlés kérdése)

5.Végül felöntjük az üvegeket a savanyúság lével, addig, hogy ellepje, és 24 óráig állni hagyjuk, csak utána tesszük  rá az üvegek tetejét.

 

Vegyes Savanyúságok

Vegyes vágott savanyúság vödörben

Hozzávalók 4 főre

5 kg savanyúsághoz

1 fej káposzta

1 fej hagyma

2 uborka

1 paprika

2 zöld paradicsom

sárgarépa vagy bármilyen más zöldség

3 dl 10%-os ecet

7 dkg só

60 dkg cukor

1 mokkáskanál  borkén

tartósítószer

fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:

1.A zöldségeket felszeleteljük.

2.Egy nagy tálban összekeverjük az összes hozzávalóval.

3.Többször átkeverjük, és amikor már elég levet engedett, egy légmentesen zárható vödörbe vagy akár üvegbe átszedjük..

4.Lezárjuk a tetejét, és akár másnap már ehetjük is.

Vegyes savanyúság télire

hozzávalók 12 főre

3-4 kg uborka

10-15 db zöldparadicsom

2 fej káposzta

2 szál sárgarépa

5 db zellerszál

1 fej fokhagyma

2 szál kapor

2 szál csombor

nem jódozott só (annyi evőkanál , ahány literes a befőttesüveg)

1/2 kávéskanál  szalicil

Elkészítés:

1.A terményeket alaposan megmossuk. A fokhagymát és sárgarépát megtisztítjuk.

2.Nagy befőttesüveg aljára (én 12 litereset használtam) helyezzük a kaprot, csombort, zeller zöldet és a felekbe vágott fokhagyma csíkokat.

3.Rétegezve rápakoljuk az uborkát, zöldparadicsomot, felekbe vagy negyedekbe vágott káposztát, közbe karikázunk bele a sárgarépából is. A tetejére, hogy a termények ne jöjjenek a felszínre, a kapor vastagabb szárából teszünk.

4.Feltöltjük vízzel úgy, hogy jól ellepje a zöldségeket, majd leöntjük egy nagyobb tiszta edénybe és hozzáadjuk a sót (6 l-es üveghez 12 evőkanál  só kellett). Amikor a só feloldódott, a vizet ismét az üvegbe töltjük.

5.A tetejét szalicillel megszórjuk, az üveget celofánnal lekötjük és a kamrába helyezzük.

Kovászos almapaprika uborkával

Hozzávalók 8 főre

25-20 db közepes méretű csemegeuborka (kovászolni való)

10-15 db almapaprika (lehet csípős is)

1 kis csokor friss kapor (nem baj, ha magvas, sőt jobb az aromája)

4-5 db szőlőlevél , ami még nem volt permetezve

8-10 db közepes méretű fokhagyma gerezd

1/2 evőkanál  szemes bors

2 l jó meleg, de nem forró víz

2,5 evőkanál  só

1 kis db szikkadt kenyér (én a kenyér végét szeretem rátenni)

db 5 literes befőttes üveg

1 mélytányér alátétnek

1 kis méretű tál fedésnek

és természetesen napos idő

Elkészítés:

1.Előkészítés: a hozzávalók alapos megmosása.

2.Az uborkák végeit levágjuk, és majdnem félbevágjuk hosszába, majd megfordítjuk, és ott is bevágjuk.

3.A paprikákat félbevágjuk, és a csumáját, magját kiszedjük, ha csípősen szeretnénk, az ereit benne hagyjuk.

4.A tiszta üveg aljára tesszük a kapor felét és a szőlőleveleket.

5.Berakjuk az uborkákat és a fél paprikákat ízlés szerint (lásd a kép).

6.A fokhagyma gerezdeket nem kell meghámozni, de kicsit lapítsuk meg, hogy a aromája érvényesüljön, majd a borssal együtt az üvegbe szórjuk.

7.A tetejére is teszünk kaprot.

8.A sót feloldjuk a forró vízben, és felöntjük az üveget, hogy színültig legyen.

9.Óvatosan a tetejére helyezzük a kenyér darabot, majd lefedjük a tállal, és a tányérba állítjuk az üveget. Napos helyre tesszük, hogy jól felmelegedjen. Éjszakára bevisszük, hogy ne hűljön le túlságosan.

10.Egy nap elteltével a kenyeret leszedjük a tetejéről (ilyenkor már forr, zavaros a leve).

11.2-3 nap múlva kész, az érési folyamat hevességétől függően. Ekkor hagyjuk lehűlni, megfelelő méretű, zárható edénybe rakjuk az üveg tartalmát, rászűrjük a levet, és lezárva, hűtőszekrényben hetekig tárolható finom savanyúság. Leve is fogyasztható.

 

Különleges Savanyúságok

Céklás káposzta

Hozzávalók 10 főre

1 kg cékla

1 kg káposzta, gyalult

1/2 kg vöröshagyma  karikára vágva

35 dkg cukor

4 dkg só

3 dl 10%-os ecet

egy kevés bors

köménymag

kevés tartósítószer

Elkészítés:

1.A céklát forrásig főzzük, nagylyukú reszelőn lereszeljük. A hozzávalókkal összekeverjük.

2.24 órát pihentetjük, közben többször megkeverjük, aztán mehet a befőttes üvegekbe.

Erdélyi vizes uborka

Hozzávalók 4 főre

10 kg uborka

1,5 l víz

5 dl 10 %-os ecet

5 csapott evőkanál  durvaszemű só

5 csapott evőkanál  cukor

zellerlevél

mustármag

egész bors

1 csokor kapor

borsikafű

babérlevél

torma

csípős paprika (annak, aki szereti)

szalicil

díszítéshez:

1 fej hagyma

1 répa

Elkészítés:

1.Előkészítünk kb. 25 db 700 ml-es befőttes üveget. Az nem baj, ha kisebb vagy, ha nagyobb. Én ilyenkor minden üveget felhasználok, csak az a fontos, hogy jól zárjon a teteje. Alaposan kimossuk, és szárazra töröljük őket.

2.Az uborkákat megmossuk és megtisztítjuk a száruktól.

3.Ezután megtöltjük az üvegeket az uborkákkal és a fűszernövényekkel. Minden fűszerből ízlés szerint adagolunk, pl. egy kisebb babérlevél, 5-10 szem bors és mustármag, 1-2 csík torma...

4.A vizet a sóval, cukorral és ecettel feltesszük főni. Mikor felfőtt, merőkanállal felöntjük az üvegeket. Nem tesszük rá a tetőket, hanem az asztalon hagyjuk kihűlni. Mikor langyos, visszaöntjük a vizet az uborkákról a fazékba (ügyelve arra, hogy a fűszerek ne távozzanak a vízzel) és újra felfőzzük. Én a tenyeremet az üveg szájához teszem, ezt használom "szűrőként".

5.Három alkalommal kell megismételni az uborkák leforrázását. Mielőtt harmadik alkalommal felöntjük az üvegeket a forró vízzel, teszünk a vízbe egy fél teáskanál szalicilt. Ezzel a szaliciles vízzel minden üveget teletöltünk, majd erősen rácsavarjuk a tetőket.

6.Végül száraz dunsztba helyezzük, amíg ki nem hűlnek.

 

Kovászos Uborkák

Kovászos uborka kenyér-és lisztmentesen

Hozzávalók 6 főre

3 kg kovászolni való közepes méretű, lehetőleg egyenes uborka

2 csomag  kapor (az ideális az, amelyik egy kicsit felmagzott már, erős, intenzív illata van)

kisebb fej fokhagyma

1,5l víz

Elkészítés:

1.Kb. 3 l hideg vízben feloldunk 2 evőkanál  sót. Megkóstoljuk, ha nagyon sós, akkor jó.

2.Az uborkákat körömkefével alaposan lesikáljuk, mindkét végéből levágunk egy picit, a szár felöli végén keresztben kb. 2 cm-es bevágást csinálunk.

3.Megpucoljuk a fokhagymát.

4.Az uborkákat szorosan beledugdossuk az üvegbe. Soronként közé dugdossuk a fokhagymagerezdeket. (Ha nagyobbak a gerezdek, vágjuk félbe.) A tetejére szorítsuk rá a kaprot, és öntsük rá a sós vizet.

5.Lefedve tegyük ki a napra, néha fordítsuk meg az üveget. Ha a vizet esetleg pótolni kell, állott vízzel töltsünk utána.

6.Kb. 3-4 nap alatt beérik. (Én már a 3. napon kóstolni szoktam, hogy végre jó-e már:) Ha beért az uborka, 7 dl-es csavaros tetejű üvegekbe átteszem, a levét rászűrjük , a hűtő aljában hetekig eláll.

7.Nem puhul meg, ropogós, friss marad.

Kovászos uborka télire - tartósítószer nélkül

Hozzávalók 1 főre

1 kg csemegeuborka kovászoláshoz (lehetőleg kicsi uborka)

 fél csokor felmagzott kapor

2-3-4 gerezd fokhagyma, ízlés szerint

kb. fél virsli méretű torma

só - minden l vízbe 1 evőkanál

forralt víz

Elkészítés:

 

 

1.Berakodjuk az üvegbe az uborkákat (NEM vágjuk le a végét, és NEM szurkáljuk meg).

2.A megpucolt fokhagymát, tormát és kaprot az uborka  tetejére rakjuk.

3.Kimérünk 2 liter vizet, felforraljuk. Amikor felforrt, belerakunk 2 enyhén púpozott evőkanál sót.

4.Ha a víz langyosra hűlt, rátöltjük az uborkára , hogy ellepje a kaporral együtt.

5.Légmentesen lezárjuk az üveget, amennyiben befőttes üveggel dolgozunk, lezárás után állítsuk az üvegeket fejjel lefelé legalább 2-3 napra, de akár 1 hétre is lehet. A lényeg, hogy így kiderül, hogy jól zár-e a kupakunk.

 Amennyiben 5 literes ásványvizes üveggel dolgozunk, nem kell fejre fordítani, ezek tökéletesen zárnak, általában.

6.Kb. 2-3 hét múlva meg fog zavarosodni (a képen látható kb. 1 hónapos), és leülepszik. Ha ilyen, akkor jó. NEM romlott meg!

7.Felnyitásnál vigyázzunk, mert az üvegben túlnyomás uralkodik :). Literes üvegnél csak szisszenni fog egyet, az 5 literes üvegnél nagyon óvatosan nyissuk ki (mintha felrázott kólával lenne dolgunk), össze-vissza spriccelhet mindent és mindenkit.

8.Felnyitás után saját levében még vagy 2 hétig eltartható. Jó étvágyat!

Kovászos uborka

Hozzávalók 4 főre

kisméretű uborka, a mennyisége az üveg méretének megfelelő

1 csokor kapor

víz

4 gerezd fokhagyma

1 vastag szelet fehér kenyér vagy 1 zsemle

Elkészítés:

1.Lábasban felteszünk vizet forralni, a víz mennyisége az üveg méretétől függ. 1 liter vízhez kimérünk 3 dkg sót, amit a vízbe teszünk, és azzal együtt forraljuk.

2.Az uborkát megmossuk és a két végét 2-3 cm hosszan bevágjuk. Az uborkát ezután üvegbe tesszük és beledobjuk a fokhagyma gerezdeket. Az uborka tetejére tesszük megmosott kaprot, és a kenyeret vagy a zsemlét.

3.A forró sós vizet merőkanál segítségével rámerjük az uborkára, úgy, hogy a folyadék a kenyeret is ellepje. Egy tányért teszünk a tetejére, és 4-5 napig kitesszük a napos teraszra.

4.Levesszük a tetejéről a kenyeret, az uborkákat egy dobozba áttesszük. Az uborka levét egy szűrő segítségével ráöntjük. Szerintem lehűtve a legjobb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.04 mp