Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Házi Készítésű Péksütemények

 

Házi Készítésű Péksütemények

 

Házi kifli

Hozzávalók 4 főre

3 dl tej

2,5 dkg élesztő

55 dkg liszt

2,5 dkg cukor

5 dkg Rama

fél mokkáskanál  só

1 tojás

egy csipet aszkorbin (C-vitamin)

 

Elkészítés:

1.Az élesztőt a tejben cukorral felfuttatjuk.

2.Majd a többi hozzávalóval összekeverjük, s géppel vagy kézzel addig dagasztjuk, míg a tészta el nem válik az edény falától.

3.A tésztát fél órát kelesztjük, majd újradagasztjuk, és 10 gombócot formázunk belőle.

4.Ezt a műveletet rögtön követi a kiflik formázása. Minden tésztadarabot háromszög alakúra nyújtunk, szorosan feltekerjük, s "patkót" formázunk belőle. A háromszög felső csúcsát az utolsó tekerés előtt az újunkkal  megvizezzük, hogy sütéskor ne nyíljon szét a kifli.

5.Sütőpapíros tepsibe helyezzük a kifliket, kissé távolabb egymástól, s fél órát pihentetjük.

6.Közvetlenül a sütés előtt vízzel lekenjük, s a tetejére szórhatunk: sót,és  magokat, ...

7.Előmelegített sütőben szép aranyszínűre sütjük őket.

8.A sütőből kivéve, még egyszer lekenjük vízzel, s konyharuhával letakarjuk. Végül puha házi kifliket kapunk.

 

 

 

Békebeli kifli

Hozzávalók 5 főre

60 dkg simaliszt

2  kávéskanál  só

2,5 dkg élesztő

0,5 dl napraforgó olaj

3 dl tej

1 kávéskanál  cukor

szezámmag

lenmag

Elkészítés:

1.Cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.

2.A lisztben elkeverjük a sót és a felfuttatott élesztőt.

3.Dagasztáskor adjuk hozzá az olajat apránként.

4.Jól kidolgozzuk, majd duplájára kelesztjük.

5.Ha megkelt, 10 részre osztjuk, kis golyókká formáljuk.

6.Mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.

7.Feltekerjük és kiflit formázunk belőle.

8.Fél órát kelesztjük.

9.Egy nagyobb edényben egy evőkanál cukorral vizet forralunk.

10.Egy szűrőlapáttal a víz alá nyomjuk egyenként a kifliket kb. 5 mp-ig, majd sütőpapíros tepsibe rakjuk őket.

11.A tetejét megszórjuk magokkal vagy tengeri sóval.

12.Forró sütőben sütjük.

 

 

 

Hagymás-rozsos kifli

Hozzávalók 4 főre

35 dkg finomliszt

15 dkg rozsliszt

1 fej vöröshagyma

2,5 dkg élesztő

1,5 dl víz

1,5 evőkanál  zsír

150 g joghurt

1 mokkáskanál  cukor

1 teáskanál  só

Elkészítés:

1.A zsíron üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, és hagyjuk kihűlni. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.

2.Minden hozzávalót összegyúrunk. Addig gyúrjuk-dagasztjuk, amíg jól formázható, nem ragacsos tésztát kapunk.

3.Kelesztőtálba helyezve vagy letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.

4.Amikor nagyjából duplájára megkelt, még egyszer átgyúrjuk a tésztát, majd két részre osztjuk. A feleket egyenként kinyújtjuk kör alakúra, és attól függően, mekkora kifliket szeretnénk, 4-6 részre vágjuk. A cikkeket szélesebbik végüktől kezdve tekerjük fel kifli formájúra.

5.A sütőt bekapcsoljuk, és amíg bemelegszik (kb. negyed óra), hagyjuk még egy kicsit kelni a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezett kifliket, majd szép barnára sütjük őket.

 

 

 

Tejporos kifli

Hozzávalók 6 főre

1 kg liszt

12 g só

40 g Rama

15 g cukor

40 g tejpor

1 élesztő

kb. 6 dl víz

Elkészítés:

1.Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, és megfuttatjuk.

2.A tészta alapanyagait összekeverjük, és sima felületű, lágy tésztát gyúrunk.

3.A tésztából gömböcöt formázunk, és tálban pihentetjük, míg kétszeresére nő (kb. 30 perc).

4.A pihent tésztát 25 részre osztjuk, a darabokat kedvünk szerint formázzuk. (Én 8 zsemlét, 8 szezámmagos zsemlét és 9 kiflit csináltam belőlük.)

5.Sütőpapírozott tepsibe tesszük a formázott tésztáinkat, és kétszeresére kelesztjük (kb 30 perc).

6.250 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

 

 

 

Ropogós vajas kiflik

Hozzávalók 4 főre

60 dkg liszt

kb. 3 dl langyos tej

1 dl langyos víz

20 dkg kovász (vagy 3 dkg élesztő)

20 dkg vaj (semmiképp sem teavaj!)

egy kevés tört só

pici tej

olívaolaj

Elkészítés:

1.A vajat kockákra vágjuk, és egy tányéron hagyjuk felmelegedni szobahőmérsékleten.

2.Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, megsózzuk, a közepébe mélyedést készítünk, és ide öntjük a kevés vízzel elkevert kovászt, és a langyos tejet. Kívülről befelé haladva, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Sűrű nokedli tésztához hasonló állaga legyen. Ha kézzel dagasztjuk, használjunk egy széles fejű fakanalat, és a megdöntött tálban kívülről befelé haladva püföljük a tésztát kb. 15 percig, mintha az ellenségünk lenne. Akkor jó, ha szépen elválik a tál falától, és nagy hólyagok keletkeztek benne.

3.Ekkor hagyjuk 3 órát kelni.

4.Lisztezett deszkára borítjuk, még egy kevés liszttel átgyúrjuk, hogy szépen ki lehessen nyújtani. (Ne legyen túl kemény!) A vajdarabokat apránként szétkenjük a tenyerünkben, majd alaposan bekenjük vele a tésztát. Feltekerjük, majd a hurkát ökölnyi darabokra vágjuk. Ezeket nagyjából háromszög alakúra formázzuk kézzel, majd a hosszabbik oldaltól kezdve feltekerjük.

5.Tepsibe tesszük, megkenjük a kevés olajjal elkevert tejjel, majd megszórjuk tört hegyi sóval.

6.Forró sütőbe tesszük, és nagy lángon sütjük kb. 10 percig, majd további 20 percig közepes lángon.

 

 

 

Kovászos kifli

Hozzávalók 6 főre

1,5 dl meleg víz

1 teáskanál  méz

1 teáskanál  só

120 ml aktív kovász

200 g kilófaló lisztkeverék kelt tésztához

150 g tönköly fehérliszt

1 evőkanál  kukorica csíraolaj

Elkészítés:

1.A hozzávalókat kenyérsütőgép üstjébe tesszük, és a dagasztó-kelesztő programot lejáratjuk (kézzel néhány percig összedolgozzuk, majd kiolajozott tálba fektetjük, tetejét is megkenjük olajjal, és 4 órát kelesztjük).

2.A megkelt tésztát liszt nélküli munkalapon olajos kézzel 6 részre osztjuk (elég lágy a tészta), nagyjából háromszög alakúra húzogatjuk, majd feltekerjük kifli formára.

3.Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (utána már nem tudjuk mozgatni).

4.Leolajozott frissentartó fóliával lefedve kelni hagyjuk néhány órát (én egy éjszakára hagytam magára).

5.A   sütőt felmelegítjük 210 fokra gázsütőnél kb. 30 perc, a  légkeveréses sütőnél  kb. 20 perc alatt pirosra sütjük őket.

6.6 db 11 dkg-os péksütemény lett belőle.

 

 

 

Tejes zsemle

Hozzávalók:

45 dkg fehér kenyérliszt, 2 kk. só, 1 kk. cukor, 5 dkg puha vaj, 2 dkg friss élesztő, 280 ml langyos tej, 1 evőkanál . tej a mázhoz

Elkészítés:

Egy nagy keverőtálba szitáljuk bele a lisztet, tegyük bele a sót és a cukrot. Morzsoljuk el a liszttel a vajat. Az élesztőt 4 evőkanál  tejjel elkeverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet is. Hozzáöntjük a vajas liszthez, és az egészet lágy tésztává dagasztjuk. Tegyük kiolajozott tálba, fedjük be megolajozott fóliával, és meleg helyen kelesszük, amíg a duplájára nem nő. Borítsuk lisztezett felületre, és dögönyözzük meg a tésztát. Osszuk 12 egyforma részre, formázzunk belőle gombócokat, és tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Vágjunk keresztet mindegyik tetejére, és olajozott fóliával lefedve, még 20 percig kelesszük. Kenjük meg a zsemléket tejjel.  200 °C -ra előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.

 

 

Croissant

Hozzávalók:

50 dkg fehér búzaliszt, 250 ml tej, 4 dkg élesztő, 2 dkg cukor, 2  tojás, 25 dkg vaj, 1 csipet só,

Elkészítés:

Első lépésként a hozzávalókból  kelt tésztát készítünk melybe a vajból 5 dkg-ot beletesszük. a maradék 20 dkg vajat később használjuk fel. A kapott tésztát letakarva meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk és 1 ujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk. A megmaradt 20 dkg vajat szintén 1 ujjnyi vastagságban a tészta közepére helyezzük. A tésztasarkokat a vajra hajtogatjuk, majd megint szabályos téglalapot nyújtunk belőle. Az így kapott tésztát 3 rétegben egymásra hajtjuk és ismét kinyújtjuk. A hajtogatást és nyújtást többször megismételjük , hogy szép leveles tésztát kapjunk. Utolsó nyújtáskor ismét téglalap alakot formálunk, majd szép, kis egyenlő szárú háromszögeket vágunk ki belőle. A háromszögeket az alaplapjuktól kezdődően feltekerjük és a két végét kissé behajtjuk, hogy kifli formát kapjunk. A kifliket sütőlemezre helyezzük, a tetejüket megkenjük tejjel vagy olvasztott vajjal és a 200°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Ízlés szerint a tetejét megszórhatjuk sajttal, köménymaggal, sóval  illetve tölteléket is elhelyezhetünk a közepébe.

 

 

 

Francia Vágott Zsemle

Hozzávalók:

45dkg finomliszt, 1.5kávéskanál  só, 1ávéskanál k cukor, 1.5dkg élesztő, 1.5dl tej, 1.5dl víz

Elkészítés:

Az élesztőt keverjük el a langyos tejjel. A lisztet a sót, és a cukrot tegyük dagasztógépbe, majd egy kis mélyedést alakítsunk ki és ide öntsük az élesztős tejet, és hintsünk rá egy kis lisztet. 20-30 percig hagyjuk állni, amíg az élesztő el nem kezd dolgozni. Utána gyúrjuk össze, és adagoljuk hozzá a langyos vizet. A dagasztás után fedjük le és hagyjuk megkelni. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, és 10 egyenlő részre osztjuk. A kis darabokból kerek zsemléket formálunk, és késsel egymást keresztező vágással bemetsszük a tetejüket. Sütőlapra helyezzük a zsemléket és kb. 30 percig pihentetjük őket. 230°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

 Kenyérrúd

Hozzávalók:

40 dkg kenyérliszt, 2 dl víz, 2 evőkanál  olaj, 2 kávéskanál  só, 1 kávéskanál  cukor, 2 dkg élesztő, 1-1 evőkanál  aprított zöldfűszer (kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, borsikafű )

Elkészítés:

Az élesztőt feloldjuk a vízben. A liszthez hozzáadjuk a sót, a cukrot és a fűszereket, majd az olajat és az élesztős vizet. Rugalmas tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarva a tésztát a duplájára kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 8 részre osztjuk. A tésztadarabokból egyenként rudakat sodrunk, majd egy olajozott nyársra feltekerjük úgy hogy a tészta elejét és a végét a  már felcsavart tészta alá bújtatjuk. Így nem fog a nyársról letekeredni sütés közben. Parázs fellett vagy faszenes grillsütőn ropogósra sütjük.

 

 

 

Kakaós csiga

Hozzávalók: Tészta:

60 dkg finomliszt, 10 dkg olvasztott vaj, 2,5 dl tej, 3 evőkanál  cukor, 4 dkg élesztő, 1 tojás, egy csipet só, a megszóráshoz: 2 evőkanál  kakaópor (nem cukrozott), 5 evőkanál  cukor, egy csipet őrölt fahéj, a megkenéshez: 3 evőkanál  tejszín ( vagy tej )

Elkészítés:

A tésztához valókat dagasztógépbe helyezzük és alaposan megdagasztjuk. A  tésztát letakarva langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát megszórjuk a cukros kakaóval, és feltekerjük. A feltekert tésztát ujjnyi vastagságúra szeleteljük és sütőpapírra helyezzük. A tetejét megkenjük tejszínnel.  200°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Még forrón újból megkenjük a tetejét tejszínnel.  A cukros kakaó helyett használhatunk cukros diót is.

 

 

 

 Császárzsemle

Hozzávalók:

40 dkg kenyérliszt, 15 dkg gyors kovász, 1 kávéskanál  méz, 1,5 dkg élesztő, 5 dkg margarin, 2 dl kefír, 2 kávéskanál  só, a megszóráshoz szezámmag

Elkészítés:

A hozzávalókat dagasztógépben alaposan kidolgozzuk. Majd a tésztát a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk, majd 12 részre osztjuk. A kis tésztadarabkákból kb. 30 cm-es rudacskákat sodrunk. Majd megformázzuk a zsömlét. A tésztarúdból laza csomót kötünk, majd a kilógó végeket, az egyiket alulról, a másikat felülről, a zsemle közepébe dugjuk. A megformázott zsömléket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarva 30 percet kelesztjük. Vízzel lepermetezzük, majd 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt ropogósra sütjük. A sütőből kivéve vízzel lepermetezzük, majd rácsra téve kihűtjük.

 

 

 

Sajtos stangli

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt, 3 dkg margarin, 1 evőkanál  étolaj, 2kk só, 1 evőkanál  cukor, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, szűk 2dl víz, reszelt sajt a szóráshoz

Elkészítés:

A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot, felfuttatjuk. A lisztbe belekeverjük a sót, az olvasztott margarint, az olajat.  Hozzáadjuk a vizet és az élesztős tejet is. Rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva pihentetjük és a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát gyúrólapra borítjuk és 8 részre osztjuk. A tésztadarabokból kis cipókat farmázunk. A cipókat vékony ovális alakú lappá nyújtjuk, majd feltekerjük kiflikké. Hullámos sütőlemezre helyezzük őket. Letakarva újra kelesztjük, amíg láthatóan megnőnek. A tetejüket megkenjük vízzel és megszórjuk a reszelt sajttal. 180 °C -ra előmelegített gőzös sütőben kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük.

 

 

 

Barackos kalács

Hozzávalók:

35 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg olvasztott vaj, 1 tojás, 1 dl tej, 4 dkg cukor, csipet só, a töltelékhez: 25 dkg túró, 2 evőkanál  étkezési keményítő, 1 tojás, 1 vaníliás cukor, 6 dkg cukor, 6 dkg olvasztott vaj, 3-4 szem sárgabarack

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit dagasztógépbe tesszük, majd alaposan kidolgozzuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd egy kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, a barackokat félbe vágjuk. A kinyújtott tésztalap közepére halmozzuk a tölteléket egy csíkban. A kétoldalt kilógó tésztát ferdén bevagdossuk kb. 2 cm-es csíkokra. A töltelék tetejére sorba rakjuk a felezett barackokat, majd a bevagdosott tésztacsíkokat fentről lefelé haladva, egyesével ráhajtjuk a töltelékre. Felváltva, jobbról és balról. Így "befonjuk" a kalácsot. A két végét kissé összenyomkodjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki. Letakarva 30 percet pihentetjük. A tetejét megkenjük tejjel. 180°C-ra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt pirosra sütjük. Amikor kivesszük, még forrón újból megkenjük tejjel, majd hagyjuk kihűlni. A barackot bármilyen más gyümölccsel helyettesíthetjük, vagy csak egyszerű túrós kalácsként is elkészíthetjük.

 

 

 

Sósperec

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt, 8 dkg vaj, 1 dkg só, 1 dkg élesztő, 2 dl langyos tej, 1 tojás

Elkészítés:

A hozzávalókat dagasztógépbe helyezzük , kivéve a tojás, és jó alaposan összedolgozzuk. A kapott tésztát hűtőbe tesszük kb. 1 órára. Lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, 20-25 cm hosszúra sodorjuk. Perecet formálunk belőle és sütőlemezre helyezzük őket. Felvert tojással lekenjük. 30 percig pihentetjük, majd ismét lekenjük tojással. Megszórhatjuk köménymaggal, sajttal vagy lekenhetjük sós mázzal is. 180°C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Sós máz: 10 dkg lisztbe elkeverünk 4 dkg sót, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen csak pépes legyen.

 

 

 

 Sajtos pogácsa

Hozzávalók:

 1kg liszt

5dkg élesztő

10dkg vaj

30dkg sajt

2 kevés kanál só

2 tojásfehérje

1 pohár tejföl

és tej amennyit felvesz a tészta.

Elkészítés:

 A élesztőt fel futatjuk a tejben.

A többit össze keverjük. Ha kész az élesztő beletesszük össze gyúrjuk.

Utána pihen meleg helyen míg meg nem dagad.

Utána kinyújtjuk,és hajtogatjuk,utána pihenni  megint.

Utána kinyújtjuk,megint hajtogatjuk,pihentetjük. Egy kicsit kinyújtjuk . Aztán kiszaggatjuk a pogácsákat,be vágjuk a tetejét meg kenjük a két tojássárgájával ,megszórjuk a tetejét sajttal,kicsit hagyjuk piheni mielőtt betesszük a sütőbe.

Meleg sütőbe tegyük.

 

 

 

 

Pita görög lepénykenyér

Hozzávalók:

 40dkg liszt

2dkg élesztő

1,5 csésze langyos víz

2 teáskanál cukor

1ek.étolaj

2 teáskanál só

Elkészítés:

 A lisztet egy nagy edénybe szitáljuk,az olajat,sót hozzákeverjük. Fél csésze langyos vízbe rakjuk a cukrot elkeverjük,majd belemorzsoljuk az élesztőt,és felfuttatjuk. Ezután a liszthez öntjük az élesztőt,és a maradék vizet is. Jól összedolgozzuk,és szobahőmérsékleten megkelesztjük .Miután megkelt kb. 10-12 részre osztjuk,és még 15-20 percig hagyjuk kelni,míg a golyók duplájukra kelnek.(Konyharuhával letakarhatjuk.)Ezután a golyókból kerek lapokat formálunk kb.1-1,5cm vastagok legyenek .Olajjal kikent tepsibe rakjuk a lapokat,és 180 fokra előmelegített sütőben sütjük. Alulról a második rácson  4 percig sütjük az egyik oldalát,majd 4 percig a másikat is. Fehérnek,és puhának kell lennie. Kihűlés után nylon zacskóba téve le lehet fagyasztani,hetekig eláll,de fagyasztás nélkül is ajánlatos zacskóba tárolni,mert így nem szárad ki.

 

 

 

Kakaós Kalács

Hozzávalók:

 3 dl tej

3 evőkanál  cukor

5 dkg friss élesztő

2 dk olvasztott vaj

3 tojássárgája

60 dkg liszt

1 csapott mokkáskanál  só

Kakaós töltelék:

8 dkg vaj

2 csomag  vaníliás cukor

5 evőkanál  porcukor

3 púpos teáskanál  kakaó

1 teáskanál  rumaroma

fahéj

Tetejére:

2 tojássárgája

kevés tej

Elkészítés:

 1.Az élesztőt meleg, de nem forró, cukros tejben felfuttatom.

2.Hozzákeverem az olvasztott vajat , a tojássárgáját, a sót és végül a lisztet.

3.Legalább 5 percig dagasztom.

4.A tésztát letakarom és egy órát kelesztem.

5.Ezalatt habosra keverem a kakaós töltelék hozzávalóit és hűtőbe teszem.

6.A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom és 6 részre osztom. Mindegyiket hosszúkás téglalap alakúra, kb. ujjnyi vastagra nyújtom.

7.Megkenem a kakaós töltelékkel és a hosszanti oldalánál feltekerem. Így elkészítem mind a 6 tekercset.

8.3 rudat összefonok úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai, mindvégig alul maradjanak.

9.A két kalácsot kivajazott kenyérformákba teszem vagy egy nagy kivajazott tepsibe egymás mellé.

10.A kalácsok tetejét tojássárgájával megkenem.

11.Előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 25 perc alatt pirosra sütöm, majd a kalácsok tetejét forró tejjel jól lekenem. Még 10 percre visszateszem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.065 mp