Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Házi Készítésű Krémesek

Házi Készítésű Krémesek

Házi francia krémes

Hozzávalók 12 főre

(12 db krémeshez)

A tésztához:

30 dkg vaj

12 dkg liszt

18 dkg liszt

1 tojássárgája

1 dl víz + 1 teáskanál  10%-os ecet (vagy 1 dl fehérbor)

A krémhez:

9 tojásfehérje (egy a tésztából maradt)

8 tojássárgája

20 dkg cukor

5 dkg liszt

20 g zselatin

2 csomag  vaníliás cukor

5 dl tej

30 g vaj

A tejszínhabhoz:

5 dl habtejszín

4 evőkanál  cukor

1 csomag  habfixáló

A karamell mázhoz:

1 kávéskanál  instant kávé

20 dkg cukor

7 dkg vaj

4-5 evőkanál  tej (2,8 %-os)

Elkészítés:

Leveles tészta:

1.A 30 dkg kis kockára vágott vajat összegyúrjuk a 12 dkg liszttel, és a vajas tésztát hűtőbe tesszük.     

2.A 18 dkg liszthez hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, az ecetet és a vizet, 5-10 perc alatt jól kidolgozott rétestésztává gyúrjuk az egészet.

3.A rétestésztát lisztezett deszkára tesszük, és fél cm vastagra nyújtjuk, minden alkalommal – a hajtogatás alatt is – a tésztát alul-felül jól belisztezzük, hogy se a deszkához, se a nyújtófához ne ragadjon, mert ha ragad, rétegességét veszti.

4.A vajas tésztát is kinyújtjuk, minden oldalon 1-2 cm-rel kisebbre, mint a rétes tésztát.

5.A kinyújtott rétestésztára helyezzük a vajasat, és összehajtogatjuk: a rövidebb oldalát jobbról a tészta egyharmadára hajtjuk, majd balról is úgy, hogy három réteget kapjunk. Ez az egyszeres hajtás.

6.Ezután a tésztát újra kinyújtjuk, a tészta rövidebb oldalát jobbról és balról is középig hajtjuk, majd az egészet még félbe, így négyszeres hajtást kapunk. Ezt hívják dupla hajtásnak. (A youtube-n találtam egy hasznos videót a hajtogatásról, én úgy csináltam.)

7.Az összehajtott tésztát negyed órára hűtőbe tesszük, majd mind az egyszeres, mind a kétszeres hajtást még kétszer megismételjük, közben mindig negyed órát pihentetjük.

8.A harmadik hajtogatás után a tésztát két részre osztjuk, csak az egyik felére lesz szükségünk, amit még 30 percre a hűtőbe tesszük, a másikat pedig lefagyasztjuk. Azért nem fél adagot készítettem, mert a fele akkora tésztát sokkal nehezebb hajtogatni, és ha már dolgozok vele, legalább a következő alkalommal ne kelljen.                                     

9.A tésztát még két részre osztjuk, az egyiket kinyújtjuk a 20x25 cm-es tepsinél 2-2 cm-rel szélesebbre, kb. 2 mm vastagságúra.

10.Sütőpapírra tesszük, villával megszurkáljuk, és még 15 percet a hűtőben pihentetjük.

11.A tésztát a sütőpapírral együtt egy nagyobb tepsibe vagy közvetlenül a sütőrácsra helyezzük, és 200 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Végig figyelni kell, mert minden sütő más, és nagyon gyorsan megég.

12.Amikor kihűlt, beleszabjuk a 20x25 cm-es (legalább 5 cm magas) tepsibe.

13.A másik tésztalapot is megsütjük.

Ha fagyasztott leveles tésztát használunk:

1.A leveles tésztát a fagyasztóból kivéve lisztezett deszkára tesszük, 25 perc alatt kiolvasztjuk. A hajtogatás kivételével mindent ugyanúgy csinálunk, mint a házilag gyúrt leveles tésztánál.

Krém:

1.Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgákat egy lábasba, a fehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fém fazékba tesszük.

2.A sárgákat 100 g cukorral gépi habverővel krémes-fehérre verjük, hozzáadjuk a lisztet, a zselatint és a vaníliás cukrot, majd a tejjel fokozatosan csomómentesre keverjük.

3.Gőz fölött, állandó kevergetés mellett 5-10 perc alatt besűrítjük, a tűzről levéve belekeverjük a vajat, majd félrerakjuk hűlni.

4.A tojásfehérjét gőz fölött gépi habverővel elkezdjük felverni, amikor már fehéredik, hozzáadjuk a 10 dkg cukrot, és folyamatos keverés mellett 5-10 perc alatt kemény habbá verjük.

5.A hab egyharmadát óvatosan beleforgatjuk a langyos sárga krémbe, amikor már teljesen elkeveredett, hozzáadjuk a maradékot, és nagyon finoman elkeverjük az egészet. Nem szabad sokáig keverni, és a habot összetörni, mert akkor a krém folyós lesz. Amikor már homogén, beleöntjük a tésztalappal kibélelt tepsibe.

6.Pár órára hűtőbe tesszük, amikor megszilárdult, rákenjük a 4 ek cukorral és a habfixálóval felvert tejszínhabot.

Karamell máz:

1.Az instant kávét feloldjuk a tejben, hozzáadjuk a cukrot, és alacsony fokozaton folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor elolvad. Ha elkezd sűrűsödni, lehúzzuk a tűzről, és habverővel hozzákeverjük a vajat.

2.Egy perc keverés után tejföl sűrűségű krémet kapunk, amit nagyon gyorsan rásimítunk a megmaradt másik tésztalap hátoldalára.

3.Ha kissé megszáradt a máz, a karamelles tésztalapot 12 kockára vágjuk, és a darabokat egyesével rátesszük a tejszínhab rétegre, így könnyen darabolható lesz a sütemény.

 

Epres krémes

Hozzávalók 8 főre

130 g leveles tészta

350 ml tej

100 g cukor

30 g (házi) vaníliás cukor

2 csomag  vaníliás pudingpor

5 tanyasi vagy bio tojásnak csak a fehérje

500 g eper

4 lap zselatin

kb. 30-50 g mandulapehely

 Elkészítés:

1.A leveles tésztát 2 mm vékonyra kinyújtjuk (kb 28 x 28 cm).

2.Egy vékonyan lisztezett tepsi hátára vagy sütőlemezre tesszük, és előmelegített sütőben világos arany barnára megsütjük. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.

3.Az eperből 200 g-ot pürésítünk.

4.A tojások fehérjét nagyon kemény habbá verjük.

5.A pudingporból, tejből és cukrokból egy sűrű pudingot főzünk, levesszük a tűzről, és belekeverjük az eperpürét.

6.Majd a tojáshabot óvatosan hozzávegyítjük.

7.A kihűlt tésztalapot egy magasabb falú tepsibe helyezzük, és ráhalmozzuk az eperkrémet.

8.Szépen elsimítjuk rajta (ha nagyobb a formánk, mint a tészta, akkor fóliából egy mobil peremet készítünk, és a tészta széléhez illesztjük, ezzel lekicsinyítettük a tepsinket).

9.Kb. fél órára a hűtőbe tesszük a sütit, ezalatt a maradék epreket felszeleteljük, és a mandulapelyhet zsiradék nélkül megpirítjuk.

10.Amint megszilárdult és kihűlt a krém, tetszőleges nagyságú kockákra felvágjuk, majd kidíszítjük az eprekkel a tetejét.

11.A zselatinlapokat hideg vízbe tesszük. Majd ha jól megpuhult (ez kb. 3 perc), 4 evőkanál  vízzel egy kis edényben megolvasztjuk (forrnia nem szabad!), és egy sütőecsettel az eperszemeket nagyon vékonyan bevonjuk vele.

12.Néhány perc múlva - miután megszilárdult- díszítjük a mandulapehellyel, és tálalhatjuk azonnal.

 

Egyszerű krémes

Hozzávalók 6 főre

Tésztához:

30 dkg liszt

20 dkg vaj

5 dkg vaj a kenéshez

pici só

1 evőkanál  víz

Krémhez:

1 l + 2 dl víz

4 csomag  vaníliás pudingpor

2 csomag  vaníliás cukor

2 × 15 dkg cukor

8 tojásfehérje

Tetejére:

porcukor

Elkészítés:

1.Előtte való este elkészítjük a tésztát. A lisztet a sóval, és a vajjal összedolgozzuk. Közben az 5 dkg vajat megolvasztjuk.

2.A tésztát vékonyra (lehetőleg téglalap alakúra) nyújtjuk. Megkenjük a vajjal, majd feltekerjük szorosan, mint a bejglit. 2 egyforma részre vágjuk. Fóliába tekerve hűtőbe tesszük, 1 éjszakát pihentetjük.

3.Elővesszük a tésztát, kinyújtjuk. Érdemes nagyobbra nyújtani a tésztát, mint amekkora az a tepsi, amiben a végén összeállítjuk. Legjobb ha lemérjük, és fél centit ráhagyva egy nagyobb tepsiben sütjük a lapokat. Majd kisütjük az első lapot. Csak annyira, hogy színt kapjon. A második lapot meg felvágjuk, annyi és akkora kockára, amilyen nagyságú krémest szeretnénk.

4.Odatesszük forrni az 1 l vizet, amibe 15 dkg cukrot, meg a vaníliás cukrot beletesszük. Addig 2 dl vízben elkeverjük a 4 cs pudingot. Majd a felforrt vízhez hozzáöntve sűrűre főzzük.

5.Közben a maradék cukorral szép fényesre verjük a tojásfehérjét.

6.A forró pudinghoz fokozatosan hozzákeverjük a tojáshabot.

7.Elővesszük azt a tepsit, amibe összeállítjuk a krémest. Letesszük az első tésztalapot, majd ráöntjük a krémet, arra meg mehet az előzőleg kockára tördelt tészta. Puzzlezünk kicsit, majd a tetejét porcukorral meghintjük.

8.Mikor langyosra hűlt, hűtőbe tesszük pár órára. De a legjobb, ha 1 éjszakát pihen, akkor teljesen megpuhul a tetején is a lap.

9.Jó étvágyat.

 

Francia krémes

Hozzávalók 12 főre

A piskótához:

8 tojássárgája

2 egész tojás

8 evőkanál  cukor

8 evőkanál  liszt

5 evőkanál  víz

fél csomag sütőpor

A sárga krémhez:

12 kanál kristálycukor+ 2 kanálnyi az edény aljára

5 dl tej

5 dl víz

8 tojásfehérje kemény habbá verve

3 csomag  főzős vaníliapuding

vaníliaaroma

(egy 5 literes fazék)

 A habhoz:

fél liter növényi habtejszín

2 evőkanál  porcukor

A tetejére:

1 tábla (10-15 dkg) ét tortabevonó

2-3 csepp olaj

Elkészítés:

1.A vizes piskóta elkészítése: A 8 tojássárgáját, 2 egész tojást, 8 evőkanál  cukorral, fél sütőporral jó habosra keverjük. Kanalanként hozzá keverjük a vizet es a lisztet.

2.Két részletben, előmelegített sütőben sütőpapíron (fontos a sütőpapír) megsütjük. (Magasfalú tepsire van szükség.)

3.A krém elkészítése: A 3 csomag  vanília pudingport 12 ek kristálycukorral elkeverjük, beáztatjuk 2 dl tejbe, amit időnként megkeverünk.

4.Egy 5 literes fazékban 3 dl tejet és fél liter vizet felteszünk főni, de előtte 2 evőkanál  kristálycukorral meghintjük az alját (ez azért kell, hogy ne ragadjon le a tej).

5.Amíg felforr, felverjük a 8 tojásfehérjét 4 ek cukorral. A felforrt folyadékhoz hozzákeverjük a beáztatott pudingot, és állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. 2-3 csepp vanília aromával megbolondíthatjuk, de ez elhagyható. Takaréklángon óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot, s addig kavargatjuk, míg azonos állagú nem lesz, s ki nem tölti a fazekunkat.

6.Ekkor hideg vízbe állítjuk, s langyosra hűtjük. (Nem hidegre.) A kevésbé tökéletes piskótalapot a tepsi aljára fektetjük, s elosztjuk rajta a vaníliás krémet. Elsimítjuk rajta az utasítás szerint felvert növényi habot. A csokit gőz fölött felolvasztjuk, pár csepp olajjal elkeverjük.

7.A másik piskótalapot a csokoládéval bevonjuk, s még mielőtt megszilárdulna, felvágjuk egyenletes négyzetekre (kb. 20 db lesz).

8.Ha megszilárdul a bevonat, egyenként beborítjuk vele a tepsi tartalmát. Egy éjszakán át áll a hűtőben (de 4-5 órán át is elég) és szeletelhető.

 

Meggyes krémes

Hozzávalók 8 főre

1 csomag  leveles vajas tészta

I. Krémhez:

1 ü meggybefőtt leve

8 evőkanál  búzadara

3 evőkanál  cukor

II. Krémhez:

2 csomag  vaníliapuding

3 evőkanál  cukor

8 dl tej

25 dkg Rama

0,5 l tejszín

Elkészítés:

1.A tésztát megfelezzük, és két lapot nyújtunk (25x35cm). Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. Az egyik lapot felkockázzuk, hogy könnyen szeletelhető legyen a süti.

2.A meggybefőtt levében megfőzzük a darát a cukorral. A meggyet kimagozzuk, kockára vágjuk és a krémhez keverjük. Ezt a krémet még langyosan rákenjük az alsó lapra.

3.II. Krém: 8 dl tejben megfőzünk 2 vaníliapudingot 3 ek cukorral, majd kihűtjük. Ha kihűlt, 25 dkg margarint adunk hozzá és jó habosra keverjük. Ez a krém kerül a meggyes krémre.

4.0,5 l tejszínt kemény habbá verünk, és ezt kenjük a vaníliás krémre. Végül rárakosgatjuk az előre felvágott lapokat, és porcukorral meghintjük.

5.Tálalásig hűtőben tároljuk.

 

Habos-diós házi krémes

Hozzávalók 6 főre

Tésztához:

40 dkg liszt

15 dkg porcukor

8 dkg margarin

1/2 csomag  sütőpor

6 tojássárgája

1/2 l tejföl 3/4-e

Habhoz:

6 tojásfehérje

20 dkg porcukor

 30 dkg durvára vágott dió

Krémhez:

6 dl tej

2 evőkanál  liszt

1 tojás

4-5 evőkanál  cukor

2 csomag  vaníliás cukor

1 csomag  vaníliás puding

25 dkg margarin

Elkészítés:

1.Tésztához valókat összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, vékony lapokra nyújtjuk.

2.A 6 tojásfehérjéből kemény habot verünk a porcukorral.

3.A lapokat egyenként tepsi hátára tesszük (sütőpapírra), és mindegyiket megkenjük a cukros tojáshabbal.

4.A durvára vágott diót 3 részre osztjuk, és a lapokra kent habra terítjük. A lapokat egyenként megsütjük.

5.Elkészítjük a krémet. 6 dl tejet elkeverjük a 2 evőkanál  liszttel, a cukorral, a tojással, a vaníliás cukorral és a pudinggal, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, habosra keverjük a margarinnal.

6.Csak az első és a második lapra kerül krém, a tészta tetején a habos dió lesz.

7.Hűtőbe tesszük.

 

Albán krémes

Hozzávalók 6 főre

7 tojássárgája

20 dkg porcukor

20 dkg liszt (1/2 finomliszt+1/2rétesliszt)

2 evőkanál  kakaópor

12 g  sütőpor

12 evőkanál  víz

Krémhez:

2 csomag  vaníliás pudingpor

500 ml víz

7 evőkanál  kristálycukor

7 tojásfehérje

Elkészítés:

1.A tojássárgáját a cukorral világosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet, kakaót és a 12 evőkanál  vizet.

2.Simára keverjük és kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.

3.A vízből, cukorból és a pudingporból sűrű krémet főzünk.

4.A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és forrón a pudinghoz keverjük.

5.A piskótára simítjuk a krémet, és visszatoljuk a már lekapcsolt sütőbe 5 percre.

6.A tetejét kakaóporral megszórjuk.

 

Gyors házi krémes

Hozzávalók 12 főre

A tésztához:

25 dkg liszt

1 teáskanál  sütőpor

1 tojássárgája

1 dl tejföl

12,5 dkg Rama

1 csipet só

A krémhez:

30 dkg kristálycukor

3 csomag  vaníliás cukor

4 csomag  vaníliás főzős pudingpor

5 tojásfehérje

1 l tej

Elkészítés:

1.A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 1 órát hűtőben pihentetjük. Legjobb előző nap elkészíteni.

2.Két lapot nyújtunk a tésztából, 10-10 perc alatt megsütjük. Nem baj, ha hólyagos a teteje, ilyennek kell lennie. Érdemes az egyik lapot sütés előtt óvatosan bevágni, hogy később könnyebb legyen szeletelni (ne vágjuk át a tésztát!).

3.A krémhez összekeverjük a pudingport a van. cukorral, a 10 dkg kristálycukorral, majd apránként hozzáadjuk a tejet.

4.A tojásfehérjét gőz fölött a maradék cukorral kemény habbá verjük.

5.Lassú tűzön sűrűre főzzük a pudingot, óvatosan belekeverjük a tojáshabot, és levesszük a tűzről.

6.Az egyik lapot kapcsos tortaformába tesszük,  még forrón rásimítjuk a krémet.

7.A krémes tetejét, amit becsíkoztunk, átvágjuk rendesen, és a süti tetejére rendezzük.

8.Ha kihűlt, hűtőbe tesszük pár órára. Tálaláskor a tetejét porcukorral meghintjük.

 

Karamellás krémes Fahéjtól

hozzávalók 12 főre

Tésztához:

25 dkg liszt

1 kávéskanál szódabikarbóna

10 dkg porcukor

5 dkg Rama

1 tojás

1 tojássárgája

1 evőkanál  méz

Alsó krémhez:

1csomag  vaníliás pudingpor

2 evőkanál  liszt

2 evőkanál  cukor

5 dl tej

2 dl víz

10 dkg porcukor

25 dkg margarin

Felső krémhez:

6 evőkanál  cukor

1 dl víz

500 ml habtejszín (vagy cukrászhab)

Tetejére:

2 csomag  karamellás pudingpor

10 porcukor

2 evőkanál  olaj

3-4 evőkanál  forró víz

Elkészítés:

1.A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Két részre osztjuk. Hűtőben pihentetjük egy fél órát, majd téglalap alakúra nyújtva, jól kivajazott-kilisztezett tepsi hátán két lapot sütünk. Ne süssük sötétre!

2.Az alsó krémhez összevegyítjük a pudingport a liszttel és a cukorral, hozzáöntjük a folyadékokat, és csomómentesre keverjük. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Hagyjuk hűlni, közben néha megkeverjük, hogy ne bőrösödjön a teteje.

3.A porcukrot kikavarjuk a szobahőmérsékletű margarinnal, majd habosra kavarjuk a kihűlt pudinggal.

4.Ezt a krémet rákenjük a kihűlt tészta egyik lapjára.

5.A 6 evőkanál  cukrot karamellizáljuk, hozzáöntjük a vizet, és szirupot főzünk. Kihűtjük.

6.A tejszínhabot felverjük, közben hozzá adagoljuk a karamelles szirupot.

7.Ezt a habot a vaníliás krém tetejére simítjuk.

8.Erre tesszük a második lapot.

9.A mázhoz a hozzávalókat összekeverjük, a forró vizet apránként adva hozzá. Ezt simítjuk a felső lapra.

10.Hűtőben egy napot állni hagyjuk, addig a tészta megpuhul.

11.Óvatosan szeleteljük, jó éles késsel, függőlegesen tartva azt, mert a máz könnyen törik.

 

Kijevi krémes lekvárral

Hozzávalók 8 főre

Tészta:

4 tojássárgája

500 g liszt

250 g vaj

100 g porcukor

1 csomag  sütőpor

1-2 evőkanál  tejföl

Krém:

2 csomag  tejszín ízű pudingpor

1 l tej

6 evőkanál  cukor

200 g vaj

200 g porcukor

Hab:

5 tojásfehérje

200 g porcukor

4 evőkanál  ribizli- vagy más savanykás lekvár

Máz a felső lapra

1 tojássárgája

2 evőkanál  tejföl

1 evőkanál  porcukor

100 g vágott dió

Elkészítés:

1.A tészta összetevőit összegyúrjuk, 4 cipóra osztjuk, egyenként kinyújtjuk, és megsütjük, amíg az egyikkel dolgozunk, a többit hűtőben tartjuk. Az utolsó lapot megkenjük a tojássárgája, tejföl és cukor keverékével, megszórjuk vágott dióval, és megsütjük.

2.A szokásos módon elkészítjük a pudingot, amikor kihűlt, hozzáadjuk a cukorral elkavart vajat, és hűtőbe tesszük.

3.Az 5 tojásfehérjéből a 200 g cukorral, vízfürdőn habot verünk, a végén hozzáadjuk a 4 evőkanál  lekvárt.

4.Az alsó lapra rákenjük a hab felét, ráhelyezzük a második lapot, erre kenjük a pudingos, vajas krémet, a következő lapra a hab másik felét, erre jön a dióval megszórt lap.

 

Skót krémes

Hozzávalók 8 főre

A tésztához:

50 dkg liszt

5 dkg Rama

5 dkg cukor

kb. 2 dl tej

1 csomag  szalakáli

csipet só

A krémhez:

1,25 l tej

5 tojás

4 púpozott evőkanál  liszt

6 púpozott evőkanál  cukor

3 csomag  vaníliás cukor

A tetejére:

10 dkg ét tortabevonó

5 dkg Rama

Elkészítés:

1.A szalakálit 1 dl tejben feloldjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd az összes hozzávalóból nem túl kemény tésztát gyúrunk.

2.4 részre osztjuk, nagy gáztepsi méretűre,  elég vékonyra nyújtjuk, és egyenként, zsírozott tepsi hátán nagyon halványra sütjük. Egy lap kb. 5 perc alatt megsül.

3.A kész lapokat a tepsiről óvatosan (mert törékenyek!) átcsúsztatjuk egy nyújtódeszkára.

4.A krémhez a tojássárgáját  a kétféle cukorral, a liszttel és a tejjel habverő segítségével csomómentesre összedolgozzuk, folytonos keverés mellett felfőzzük, és 1-2 perc alatt besűrítjük. A tűzről levesszük.

5.A tojásfehérjékből kemény habot verünk, és óvatosan, könnyed mozdulatokkal a krémbe dolgozzuk.

6.Még forrón megtöltjük vele a lapokat.

7.A tortabevonót gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a margarint, és ezt a masszát a langyos süti tetején egyenletesen eloszlatjuk.

8.Kihűlés után nem sokkal már szeletelhető, de másnapra még finomabbá puhul.

 

Sima krémes vajas tésztából

Hozzávalók 8 főre

1 csomag  (500 g) fagyasztott vajas tészta

6 tojás

1 l víz

300g cukor

fél vaníliarúd

140 g étkezési keményítő

20dkg liszt a tészta nyújtásához

Elkészítés:

1.A tésztát felengedjük, majd kettévágjuk, és akkorára nyújtjuk, mint a tepsi, amiben a krémest készítjük (én 2 dobozban csináltam, így nekem 4 lap kellett, 13x21 cm-esek).

2.Villával megszurkáljuk, előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és 10 percet hagyjuk pihenni a tésztát, így sütés közben nem fog összeugrani.

3.Kb. 10-12 perc alatt arany barnára sütjük.

4.Ha kihűltek, az egyik lapot belenyomkodjuk a tepsi aljába.

5.A krémhez a tojásokat kettéválasztjuk, a cukor felét hozzáadjuk a fehérjéhez, a másik felét a sárgájához.

6.A sárgájához hozzákeverünk még egy kis vizet és a keményítőt.

7.A vaníliarudat kettévágjuk hosszában, a magokat kikaparjuk, és feltesszük főni a vízben.

8.Amíg a víz fel nem forr, kemény habbá verjük a fehérjét.

9.Ha felforrt, a sárgájás keveréket gyorsan hozzáöntjük, és még 1-2 percig folyamatosan habverővel kevergetve forraljuk.

10.Hozzáöntjük a krémünket a tojásfehérjéhez, és gyors mozdulatokkal összeforgatjuk. Ha már ruganyos, akkor jó.

11.Rásimítjuk a lapra, és hűtőben hagyjuk teljesen megdermedni 3-4 óra alatt.

12.Késsel a krém tetejét kicsit megborzoljuk, hogy a másik lap rátapadjon. Rátesszük a másik lapot.

13.Késsel felvágjuk, majd ráteszünk egy tálcát, és az egészet megfordítjuk (így a szebbik fele lesz felül, mert miközben felvágjuk, az utólag rátett lap eléggé össze tud törni).

14.Megszórjuk vaníliás porcukorral.

 

Kávés krémes

Hozzávalók 12 főre

Piskóta:

10 tojássárgája

8 evőkanál  cukor

2 evőkanál  cherry-brandy aroma (vagy rumaroma)

100 g Rama

1 csomag  sütőpor

8 evőkanál  = 110 g rétesliszt

2 evőkanál  kakaópor

1 evőkanál  instant kávé

csipet só

Krém:

5cs vaníliás pudingpor (főzős)

1,2 l víz

13 evőkanál  cukor

1 evőkanál  cherry brandy aroma (vagy rumaroma)

2 evőkanál  instant kávé

10 tojásfehérje

2 evőkanál  cukor

Tetejére:

kakaópor

Elkészítés:

1.Feltörjük a tojásokat, külön szedjük a fehérjét a sárgájától.

2.A sárgákból robotgéppel habot keverünk a 8 ek cukorral fehéredésig. Majd az aromát és az olvasztott margarint is hozzáadjuk.

3.A száraz anyagokat is összekeverjük, a 8 ek réteslisztet a kakaóporral, sütőporral, a csipet sóval és 1 evőkanál  kávéval. Majd homogénné keverjük a masszával.

4.Kikenjük egy kis vajjal és liszttel a tepsit, majd beleöntjük a masszát, és előmelegített sütőben sütjük. (5 perc nagylángon, többit alacsony fokozaton).

5.Eközben megcsináljuk a lényeget, a  krémet. Kimérünk 1,2 l vizet. Ebből kb. 2 decit külön kis tálkába helyezünk, a többit felrakjuk melegedni a főzőlapra egy nagyobbacska fazékba. (Nem baj, hogy épp csak az aljáig ér a víz, ugyanis a habot is ebbe a fazékba fogjuk beleforgatni...)

6.A 2 dl vízbe az 5 csomag vaníliapudingot a 13 evőkanál  cukorral, 1 evőkanál  aromával, és 2 evőkanál  instant kávéval kevergetjük, csomómentesre.

7.Majd a melegedő vízhez öntjük, és először normál, majd kisebb lángon fakanállal folyamatosan kavargatjuk, míg pudingállagúra besűrűsödik. (kicsit több idő lesz, mint egy átlag pudingnál)

8.Ha kész, karamellszínű, akkor jöhet a hab. Robotgéppel és 2 evőkanál  cukorral kőkemény (na jó, elég ha kemény) habbá verjük, s ezt három részben hozzákeverjük a pudinghoz spatulával, óvatosan. Könnyű kávés hab lesz belőle.

9.Ha ezzel is megvagyunk, a piskóta tetejére eloszlatjuk a krémet.

10.Végül szita/tejszűrő segítségével kakaóport szórunk a tetejére.

11.1 éjszakára be a hűtőbe tesszük, és másnap gyönyörű kis kockákat lehet belőle vágni.

 

Nosztalgia krémes

Hozzávalók 4 főre

50 dkg fagyasztott leveles tészta

4 csomag  vanília pudingpor

8 dl víz

6 evőkanál  cukor

5-8 dl tejszín (cukrozott is lehet)

porcukor

Elkészítés:

1.A pudingot lábasba tesszük, a vízzel felöntjük, és simára keverjük a cukorral, majd nagy lángon folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.

2.Hagyuk kihűlni.

3.A tésztát kiolvasztjuk, és 4 felé vágjuk.

4.Majd nagyon vékonyra kinyújtjuk, és kisütjük egy tepsi hátlapján. A sütőt előmelegítjük,  és a lapokat megsütjük. (3-5 percig kel sütni. Ha sütőpapíron nyújtjuk kicsit könnyebb és egyszerűbb leszedni a tepsiről.) Hirtelen sül folyamatosan figyeljünk rá!!

5.A pudingot tálba kaparjuk, ha már kihűlt, hozzáöntjük a habtejszínt (ha a tejszín nem édesített, 3 ek cukorral édesítjük.)

6.Majd robotmixer legnagyobb fokozatával 10-15 percig keverjük.

7.A lapokat tálcára helyezzük, és a krémmel rétegenként megkenjük.

8.Az utolsó réteg tetejét porcukorral meg szórjuk.

 

Almás krémes

Hozzávalók 6 főre

Tésztához:

5 tojás

20 dkg porcukor

20 dkg liszt

1 csomag  sütőpor

pici só

2 evőkanál  kakaó

1 dl olaj

1 dl víz

1 kg alma

1 kávéskanál  őrölt fahéj

Krémhez:

2 csomag  vaníliás főzős pudingpor

20 dkg kristálycukor

fél liter tej

20 dkg Rama

Tetejére:

instant kakaópor

Elkészítés:

1.A tojássárgáját  a cukorral, olajjal, vízzel habosra keverjük. Majd a sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk, végül a tojások kemény habját óvatosan beleforgatjuk.

2.Egy normál tepsit alufóliával kibélelünk, kivajazzuk az alját, beterítjük a vékonyra szeletelt, hámozott almával, és fahéjjal meghintjük.

3.Ráöntjük a tészta felét, a másik felébe belekeverjük a kakaóport, és azt is ráöntjük az almára, majd óvatosan összemárványozzuk.

4.Közepesen meleg sütőben tűpróbáig sütjük.

5.Közben a két pudingot a tejjel, cukorral megfőzzük, ha kihűlt a margarinnal krémesre keverjük.

6.A kihűlt tésztát kifordítjuka tepsiből, alufóliát eltávolítjuk, a krémet rákenjük az almás felére, majd a tetejét kakaóval meghintjük.

 

Cukrász krémes

Hozzávalók 7 főre

Tésztához:

25 dkg liszt

12,5 dkg Rama

1 tojássárgája

1 dl tejföl

1 csipet só

Krémhez:

4 csomag  vaníliás puding (főzős)

2 csomag  vaníliás cukor

35 dkg kristálycukor

1 l víz

9 tojásfehérje

Elkészítés:

1.A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 1 órát legalább pihentetjük (de akár éjszakázhat is a hűtőben).

2.Két lapot nyújtunk és sütünk belőle, elvileg 180°C-ra előmelegített sütőben, de nálam ez 200°C-on volt jó, 10 percig, alsó-felső álláson. (Hólyagos lesz nagyon, de semmi pánik, ez így természetes. :-)) Érdemes esetleg az egyik lapot sütés előtt óvatosan, halványan bekockázni késsel, hogy később könnyebb legyen szeletelni, de vigyázva, nehogy átvágjuk a tésztát.

3.A krémhez a pudingport összekeverjük a vaníliás cukorral, a teljes mennyiségből elvett, 10 dkg kristálycukorral, majd apránként hozzákeverjük az 1 l vizet is.

4.A tojásfehérjéket a maradék 25 dkg cukorral gőz fölött kemény habbá verjük.

5.A pudingot a vízzel lassú tűzön sűrűre főzzük (már akinek van türelme, ideje hozzá: én adtam neki, teljes kakaón ment alatta a hőség, úgy nyomtam :-) ).

6.Ha besűrűsödött, vigyázva belekeverjük a gőz fölött felvert, kemény, kész habot is, majd azzal együtt még további 3 percig főzzük a krémet.

7.Forrón, az alulra szánt tésztalapra kenjük az egészet, majd óvatosan a tetejére helyezzük a bekockázott lapot.

8.Letakarjuk egy száraz kendővel, így hagyjuk kihűlni.

9.Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Babapiskótás krémes

Hozzávalók 4 főre

20 dkg babapiskóta

1/2 üveg magozott meggy (lehet fagyasztott is)

meggy lé

2 kávéskanál  rum (rumaroma)

kakaópor

Krémhez:

3/4 l tej

15 dkg cukor

2 csomag  vaníliás pudingpor

2 csomag  vaníliás cukor

4 tojásfehérje

Elkészítés:

1.Kevés tejjel, 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük a pudingport.

2.Keményre verjük kevés cukorral a tojások fehérjét.

3.Felforraljuk a megmaradt tejet, és felfőzzük a pudinggal, majd belekeverjük a kemény habot is, amit kevés ideig kevergetve főzünk.

4.Kis ideig hűl a krém ezalatt.

5.30 cm-es magas falú tepsibe lerakjuk a piskótákat. Jócskán megöntözzük a rummal elkevert meggy lével, és rászórjuk a magozott meggyet. Ezután egyenletesen ráterítjük a krémet. Kihűtjük. (Így télen, ez nem nagy gond...)

6.Tálalás előtt megszitáljuk kakaóporral.

 

Citromos krémes

Hozzávalók 10 főre

Tésztához:

50 dkg liszt

10 dkg cukor

1 csomag  sütőpor

1 tojás

18 dkg zsír

kb. 0,5- 1 dl tej (annyi, hogy könnyen nyújtható legyen)

6-8 evőkanál  sárgabarack lekvár

Krémhez:

2dl tej

1 csomag  vaníliás pudingpor

20 dkg Rama

20 dkg porcukor

1 nagyobb vagy 2 kisebb citrom

Elkészítés:

1.A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a sütőport.

2.A lisztes keverék közepére csinálunk egy mélyedést, és beletörjük a tojást, beleszórjuk a cukrot és kb. 0,5 dl tejet.

3.Sima tésztává gyúrjuk, ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis tejet. Majd 4 egyenlő részre osztjuk.

4.Kinyújtunk egy adag tésztát, tepsire rakjuk, és megkenjük 3-4 evőkanál  baracklekvárral. Majd egy másik adag tésztát is kinyújtunk, és azzal befedjük. Villával megszurkáljuk, és kb. 7-8 perc alatt 180 fokon megsütjük.

5.Az előző lépést megismételjük.

6.Amíg a tésztánk sül, a tejet a pudingporral összefőzzük. Ha kész, egy pici vajat keverünk bele, hogy ne bőrösödjön meg hűlés közben.

7.A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a citrom reszelt héját és a citrom kifacsart levét.

8.Ha a pudingunk kihűlt, akkor belekeverjük a margarinos-citromos cukrot.

9.A két sült lappáros közé kenjük a krémet, és a tetejét megszórjuk porcukorral.

10.Szeletelés előtt egy éjszakát pihentetjük.

 

Amerikai krémes

Hozzávalók 12 főre

A tésztához:

7 tojás sárgája

20 dkg cukor

20 dkg liszt

1 csomag  sütőpor

2 evőkanál  kakaó

13 evőkanál  víz

A krémhez:

7 tojás fehérje

7-10 evőkanál  cukor

2 csomag  vaníliás pudingpor

6 dl víz

Díszítéshez:

3-4 dl tejszín (vagy Hulala)

reszelt csokoládé

Elkészítés:

1.A tojás sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel, majd hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet és a kakaót.

2.Közepes lángon (kb. 180 fok) kb. 20 percig sütjük. (A tepsi mérete: 27 x 37 cm.)

3.A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.

4.A pudingport a vízzel simára keverjük és felfőzzük. Még forrón összekeverjük a habbal és a tészta tetejére kenjük.

5.További 10-15 percig szintén közepes hőmérsékletű sütőben sütjük. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.

6.A tejszínt kemény habbá verjük, és a teljesen kihűlt tészta tetejére kenjük. Reszelt csokoládéval jól megszórjuk.

 

Kijevi krémes

Hozzávalók 4 főre

Tésztához:  

40 dkg liszt

1 csomag  sütőpor

15 dkg porcukor

2-3 evőkanál  tejföl

20 dkg Rama

4 tojássárgája

Habhoz:

25 dkg dió

15 dkg porcukor

5 dkg porcukor

4 tojás fehérje

Krémhez:

1/2 l tej

2 csomag  vaníliás puding

1 csomag  Rama

25 dkg porcukor

Elkészítés:

1.A tésztához összedolgozzuk a hozzávalókat, majd három lapot nyújtunk, amit megkenünk a következő masszával:

2. 4 tojásfehérjét kemény habbá verünk, hozzáadunk 15 dkg cukrot, majd 25 dkg diót.

3. Mindhárom lapot megkenjük a masszával, majd sütjük.

4. Megfőzzük a tejben a pudingot.

5. A margarint a porcukorral habosra keverjük.

6. Ha kihűlt a puding, hozzáadjuk a cukros-margarinos keveréket és megtöltjük a lapokat.

7. Másnap szeleteljük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.063 mp