Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Házi Készítésű Krémek

 

Házi Készítésű Krémek

 

Csokoládé Krém Recept

 

  Házi Nutella

  Hozzávalók / 4 adag

  40 g mandula

  160 g török mogyoró

   400 ml tej

   60 g tejpor

   40 g méz

   170 g étcsokoládé

   140 g tejcsokoládé

  Elkészítés:

 A mandulát leforrázzuk, majd lehúzzuk a héját.

 A török mogyorót egy lábasban megpirítjuk. Egy tiszta konyharuhába tesszük, és ledörzsöljük a héját (nem baj, ha nem sikerül teljesen).

 A mandulát és a mogyorót ledaráljuk.

A csokoládét megolvasztjuk. Összekeverjük a darált magvakkal.

Közben a tejport, a tejet, és a mézet csomómentesre keverjük, és összemelegítjük.

Hozzákeverjük a csokis masszához, és lezárt üvegekbe, egy éjszakára hűtőbe tesszük.

 

 

 

  Csokoládékrém

  Hozzávalók / 4 adag

  25 dkg margarin

  3 púpozott evőkanál  cukrozatlan kakaópor

  20 dkg cukor

  1 db tojás

  1 evőkanál  rum

  5 dkg csokoládé

  Elkészítés:

A margarint, a kakaóport, a porcukrot, a tojást és a rumot kikeverjük.

Gőz fölött megolvasztjuk az ét csokit, majd habverő segítségével gyorsan belekeverjük a masszába, és kész.

 

 

  Csoki máz porcukorból

  Hozzávalók / 6 adag

 15 dkg porcukor

 14 dkg margarin

 1 evőkanál  tej

 2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

  Elkészítés:

 A margarint felolvasztjuk, belekeverjük a porcukrot, a tejet, és folytonosan kevergetve, addig főzzük, amíg teljesen sima nem lesz. Azután beleszitáljuk a kakaóport, és  a mikor már teljesen egyneművé válik, akkor levesszük a tűzről, és egy kicsit várva, rákenjük a sütire.

 

 

 

  Csoki zselé

  Hozzávalók / 4 adag

 1 l  tej

 5 evőkanál  kakaópor

 2 csomag   zselatin

 Elkészítés:

A tejet egy lábasba öntjük.

Beletesszük a kakaóport, és felmelegítjük, majd hozzáadjuk a zselatint.

1 éjszakára hűtőbe rakjuk.

 

 

 

  Házi csoki mogyoróval

  Hozzávalók / 6 adag

  50 dkg cukor

 1.5 dl víz

 12.5 dkg margarin (vagy vaj)

 3 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

 50 dkg tejpor

 20 dkg török mogyoró

  Elkészítés:

A mogyorót kissé megpirítjuk, s ha kihűlt, lemorzsoljuk a héját.

A cukrot, vizet, vajat, kakaót elkeverjük és 1-2 percig kevergetve forraljuk.

Ha levettük a tűzről, hozzákeverjük a tejport.

Vékonyan kikenünk olajjal egy nagyobb tálcát és belesimítjuk a csokit.

A tetejére szórjuk a mogyorót, kissé bele is nyomkodjuk.

Hagyjuk megdermedni 3-4 órát, azután szeletelhető.

 

 

 

Kávé Krém Recept

 

 

 Kávés-gesztenyés pohárkrém

 Hozzávalók / 2 adag

  A krémhez

  200 g gesztenyemassza

 10 g instant kávé

 1 dl víz (forró)

 5 evőkanál  tej

 1 evőkanál  zselatin (por)

 A díszítéshez:

 2 evőkanál  tejszínhab

 Elkészítés:

A gesztenyepürét összeturmixoljuk a tejjel.

A kávéport feloldjuk a forró vízben, majd hozzáadjuk a zselatint, és 1 percig melegítjük.

Összekeverjük a gesztenyekrémmel, 50 percre hűtőszekrénybe rakjuk.

Amikor megszilárdult a zselé, tejszínhabot nyomunk rá, majd megszórjuk csonthéjas magvakkal.

 

 

 

 Mokkakrém

 Hozzávalók / 4 adag

 3 lap színtelen zselatin

 125 g tej

 2 teáskanál  instant kávé

2 tojás

50 g cukor

 250 g habtejszín

 Díszítéshez:

ostya rúd

2 evőkanál  tojáslikőr

narancshéj

 Elkészítés:

A zselatint 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A tejet az instant kávéval felfőzzük, kb. 10 percig hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a kicsavart zselatint, és felolvasztjuk a meleg tejben.

A tojássárgáját  elkeverjük a cukorral, hozzákeverjük a langyos tejet, hűlni hagyjuk.

 A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Mikor a krém elkezd kocsonyásodni, óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot.

A tejszínt kemény habbá verjük, 4 evőkanálnyit  félreteszünk, a maradékot óvatosan a krémhez keverjük. A krémet 4 pohárba osztjuk, és pár órára hűtőbe tesszük.

 A félretett tejszínt csillagcsöves nyomózsákba tesszük, s a krémre nyomjuk. A tojáslikőrt ráöntjük. Narancshéjjal, ostyával díszítjük.

 

 

 

Karamella Krém Recept

 

 

 Karamell mousse

 Hozzávalók / 6 adag

  2 tubus cukrozott sűrített tej

  4 tojás

  1 evőkanál  cukor

  7 dkg vaj

  4 dl habtejszín

  Elkészítés:

A sűrített tejből karamellkrémet főzünk: egy befőttes üvegbe nyomjuk, rátekerjük a tetejét, egy edénybe tesszük, felengedjük vízzel, hogy az üvegben lévő sűrített tej fölé érjen, rátesszük az edény tetejét, és 3 órán keresztül pici lángon főzzük.

A krémet langyosra hűtjük, hozzákeverjük a vajat.

A tojások sárgáját a cukorral vízgőz fölött fehéredésig keverjük, majd a karamellkrémhez adjuk.

A tojások fehérjét habbá verjük, és óvatosan hozzáforgatjuk.

A tejszínt is habbá verjük, ezt is a masszához forgatjuk, majd szép simára összedolgozzuk.

 Poharakba tesszük, tördelt csokis keksszel rétegezzük, a tetejére csoki forgácsot szórunk, és lehetőség szerint egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.

 

 

 

 Karamell Krém

 Hozzávalók / 6 adag

 A krémhez:

  625 ml tej

  1 db vanília (rúd)

  125 g cukor

  3 db tojás (felverve)

  3 db tojássárgája

 A karamellhez:

  90 g cukor

  2 evőkanál víz

 Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra. A tejet a vaníliarúddal épphogy felforraljuk, majd félretesszük. Miközben a tej melegszik, elkészítjük a karamellt: egy vastag falú lábasba tesszük a cukrot, melegítjük, közben forgatjuk az edényt, hogy mindenhol egyenletesen barnuljon. Amikor már jól karamellizálódott a cukor, lehúzzuk a tűzről és óvatosan hozzákeverünk két evőkanál vizet, megállítva ezzel a karamellizálódás folyamatát. Hat szuflés tálka aljába igazságosan elosztjuk a karamellt.

  Egy  tálban kikeverjük a cukrot a tojásokkal és a tojássárgájával , rászűrjük a felforralt tejet (a vaníliarúdra már nincs szükség) és a tálkákba öntjük a meglehetősen híg krémet.

 Mélyebb tepsire helyezzük a tálkákat, a tálkák feléig felengedjük a tepsit vízzel és mehetnek is a sütőbe. Légkeverésre állítva körülbelül 35-40 perc alatt megszilárdul a krém. Amikor kész, a tálkákat kiszedjük a vizes tepsiből és fogyasztás előtt 30 percig hűlni hagyjuk. Tálaláskor a tálkákból tányérokra borítjuk a karamell krémet.

 

 

 

Házi Joghurt Recept

 

 

 Házi készítésű joghurt

 Hozzávalók / 4 adag

  1 l tej a lentiek figyelembevételével

  4 evőkanál  joghurt mint oltóanyag

 Elkészítés:

Alapnak” házi (vagy kézműves), zsírosabb tejet válasszunk. Ha ehhez nem tudunk hozzájutni, akkor legalább 3,5% zsírtartalmú, zacskós és nem tartós-bolti kiszerelést válasszunk.

Szükségünk lesz „oltóanyagra” is, azaz bolti natúr joghurtra. Itt is próbáljuk a kézműves vagy házi változatot vásárolni, illetve ennek híján az élőflórás, rövid lejárati idejű bolti változatot részesítsük előnyben.

Lassú tűzön, tiszta edényben (olyat válasszunk, amiben korábban nem főztünk húst, stb.) forraljuk fel a tejet.

 Ha felforrt, vegyük le a tűzről, és kéz melegre hűtsük vissza.

 Ezután öntsük át a tejet üveg vagy kerámia edénybe, és keverjük hozzá a joghurtot (tudományosan nevezve: az oltóanyagot).

 A tejet próbáljuk 3 órán át kéz meleg hőmérsékleten tartani, mert a joghurt éréséhez szükséges baktériumok ebben a közegben szaporodnak leginkább. Ezt úgy érhetjük el, hogy egy nagyobb edénybe állítjuk a joghurtos üvegünket, és folyamatosan cserélgetjük a meleg vizet az edény alatt, vagy réteszük a meleg konvektorra, kályhára.

 Nyári melegben a hőmérséklet viszonylag állandó marad melegítés nélkül is, de azért érdemes figyelgetni, és szükség esetén cserélni a vizet.

 3 óra múltán már kezd sűrűsödni a „tej”, a végső állagot kb. 5 órás érlelés után éri el.

 

 

 

 Író házilag

 Hozzávalók / 1 adag

  1 evőkanál  ecet

  2.5 dl tej

 Eelkészítés:

 A tejbe egy evőkanál ecetet vagy citromlét teszünk, és jól összekeverjük.

 5 percig állni hagyjuk. Az idő letelte után, a tej tetején szépen kicsapódik az író.

 

 

 

 Joghurtos őzgerinc

 Hozzávalók / 6 adag

  800 g joghurt (gyümölcsös)

  25 g zselatin ( étkezési)

  4 evőkanál  cukor

  2 dl főzőtejszín

  20 dkg meggy (bármilyen gyümölcs)

   Elkészítés:

 A joghurtot, a zselatint, a cukrot egy lábosba elkeverjük, majd feltesszük a tűzre.

 Lassú tűzön addig melegítjük, amíg elolvadnak az anyagok, de nem forraljuk!

 Levesszük a tűzről, és belekeverjük a főzőtejszínt. Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk, és beleöntjük a massza felét.

Beleszórjuk az apróra darabolt gyümölcsöt, majd beleöntjük a massza másik felét is.

Legalább fél napra hűtőbe tesszük. Tálaláskor egy tálcára borítjuk, lehúzzuk róla a folpackot. A tetejét gyümölcsdarabokkal díszítjük és szeleteljük.

 

 

 

 Almás-fahéjas joghurt

 Hozzávalók / 1 adag

  200 g natúr joghurt

  1 db (kb. 150 g) alma

  1/2 kávéskanál  (kb. 1 g) fahéj

  2-3 ml folyékony édesítőszer

   Elkészítés:

A joghurtot, az édesítőt és a fahéjat keverjük jól össze a tálban.

Az almát mossuk meg, majd vágjuk minél apróbb darabokra, vagy bot mixerrel törjük össze.

Keverjük az almát is jól el a joghurtban.

 

 

 

Puding Recept

 

 

 A szultán rizspudingja (Török rizspuding)

 Hozzávalók / 6 adag

  110 g rizs

  440 ml víz

  990 ml tej

  70 ml habtejszín

  165 g cukor

   3 evőkanál kukoricakeményítő

   1 csipet só

   1 teáskanál vanília kivonat

  fahéj ízlés szerint (őrölt)

   Elkészítés:

Egy közepes nagyságú serpenyőben nagy lángon forraljuk fel a rizst a 2 csésze vízben.(A csésze: 220 ml vagy 220 g.)

Vegyük lejjebb a lángot, fedjük be az edényt, és lassan főzzük 25 percig (18-20 alatt már ilyen lesz), amíg a rizs megpuhul, és felszívja a vizet.

Keverjük bele a 4 csésze tejet, a tejszínt és a cukrot. Forraljuk fel a keveréket. Közben oldjuk fel a kukoricakeményítőt a maradék 1/2 csésze tejben, majd apránként adjuk hozzá a forró rizskeverékhez, állandóan kevergetve fakanállal.

Vegyük a lángot közepesre, tegyük a csipet sót és a vanília kivonatot a keverékhez, és fedetlenül, lassú tűzön főzzük még 15 percig, gyakran megkeverve.

 Innen két lehetőségünk van: a) Öntsük tálalóedényekbe, és hagyjuk kihűlni. Néhány órára tegyük hűtőbe, szórjuk meg őrölt fahéjjal, és tálaljuk. b) Ha megfőztük a pudingot, tegyük be egy tűzálló edénybe, és hűtsük szoba-hőmérsékletűre. Szórjuk meg cukorral (én fahéjjal is megszórtam), és tegyük vissza a sütőbe, amíg kicsit megbarnul.

 

 

 

 Brazil tejpuding

 Hozzávalók / 4 adag

 A tejpudinghoz

  2.5 dkg sűrített tej

  2.5 dl tej

  4 db tojás

 A karamellhez:

  4 evőkanál  cukor

  1 evőkanál  víz

   Elkészítés:

Egy serpenyőben a cukrot kevés vízzel karamellizáljuk.

A sűrűn folyó karamellt átöntjük egy jénaiba, és egyenletesen szétfolyatjuk az alján. Igyekezzünk, mert gyorsan szilárdul. Ezzel kész is van az "ágyazás".

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A puding hozzávalóit robotgéppel alaposan összedolgozzuk. Mivel híg, válasszunk magas falú edényt a művelethez.

Öntsük bele a karamellel bevont jénaiba.

Vízfürdőt készítünk: egy tepsibe meleg vizet öntünk, majd belehelyezzük a jénait.

180 fokon kb. 1 órán át sütjük. Én mindent be szoktam vetni a siker érdekében, tehát alul-felül sütést + légkeverést választok. Akkor van kész, amikor a teteje megbarnult, és a fogpiszkáló teszten is átment.

Miután kihűlt, hűtőbe tesszük egy órára. Egy nagy lapostányérra borítjuk, majd mint egy tortát, szeletelve tálaljuk.

Ha marad belőle egyáltalán, továbbra is hűtőben tároljuk.

 

 

 

 Csoki puding

 Hozzávalók / 4 adag

  2 db tojássárgája

  4 dkg cukor

  2 dkg étkezési keményítő

  4 dl tej

   7 dkg étcsokoládé

   Elkészítés:

A tojássárgájákat a cukorral, a keményítővel, és kevés tejjel csomómentesre keverjük.

A maradék tejet felforraljuk. A felforralt tejet hozzáadjuk a tojássárgájás masszához, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről.

A csokit megolvasztjuk, és hozzákeverjük az előző masszához.

 

 

 

Mascarpone krém Recept

 

 

 Egyszerű epres   mascarponés desszert

 Hozzávalók / 4 adag

  pár szem eper (adagonként 8-10 szem) vagy más erdei gyümölcs (lehet mirelit is)

 1 doboz mascarpone

 esetleg túró vagy ricotta

  1 kis doboz natúr joghurt

   porcukor

   Elkészítés:

Az eperszemeket félbevágjuk, meghintjük porcukorral. (Ha mirelit gyümölcsből készítjük, akkor azt kiolvasztjuk, és kevés málnaszörppel, esetleg zselatinnal összetottyantjuk.)

Elektromos habverővel összekeverjük az adagonként kb. 2 evőkanál mascarponét a joghurttal és az ízlés szerint hozzáadott porcukorral (legjobb rész a kóstolgatás:)). Lehet bele keverni túrót vagy ricottát is, esetleg tejszínt. Mivel a mascarpone elég sűrű, így viszonylag sűrű masszát kapunk. 

A pohár alján elhelyezzük a gyümölcsöt, amiből pár szemet megtartunk a tetejére dísznek.

Ráöntjük a krémet, díszítjük, és kész!

 

 

 

 Málnás-mandulás mascarponekrém

 Hozzávalók / 3 adag

 25 dkg mascarpone

 1 db tojássárgája

 1 evőkanál  cukor

 1 evőkanál  méz

 3 dkg mandulapehely

 10 dkg málna

   Elkészítés:

 A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a mézet és a mascarponét, szép simára keverjük az egészet.

A hámozott mandula forgácsokat zsiradék nélkül serpenyőben pirítjuk, amíg arany barnák lesznek. Hamar megég, óvatosan kell vele bánni.

Fagylaltos kelyhekben tálaljuk a mascarponés krémet, sok málnával és tetejére halmozva a mandulát.

Pihentetjük kicsit a hűtőben, és máris fogyasztható.

 

 

 

 Mascarponés-gesztenyés desszert

 Hozzávalók / 3 adag

 1 csomag / 25 dkg gesztenyemassza

 25 dkg mascarpone

 fél üveg  kimagozott meggy

 1 teáskanál  rum

 2 teáskanál  zselatin

  fél csomag  kör alakú barna keksz

   Elkészítés:

A gesztenyemasszát elkeverjük a mascarponéval.

A zselatint feloldjuk a rumban, és ezt is hozzákeverjük.

Egy kisebb kuglófformába folpackot helyezünk, és a fele masszát belenyomkodjuk. Sűrűn megrakjuk lecsöpögtetett, szárazra törölt meggyel. Majd a maradék gesztenyekrémet is rásimítjuk. A tetejét barna színű keksszel kirakjuk.

Hűtőbe tesszük dermedni. Majd tányért teszünk a tetejére, és átfordítjuk. Jó étvágyat hozzá!

 

 

 Mogyoróvaj házilag

 Hozzávalók / 4 adag

 20 dkg földimogyoró

 0.5 teáskanál só

 1 teáskanál méz (vagy cukor)

 1 evőkanál  napraforgó olaj (semleges ízű, vagy földimogyoró olaj)

   Elkészítés:

 Aprítógépben / nagy késű turmixgépben készül.

 A mogyorót, a sót és a mézet a gépbe tesszük és alaposan összedolgozzuk (a mogyoró enged a saját olajosságából, így nem elég megvárni, míg apró darabokra darálja, hanem egy kicsit tovább dolgoztassuk a gépet, 3-5 percet).

Majd beletesszük az olajat is és sima állagúvá dolgozzuk, hogy egy kenhető krémet kapjunk.

Ha szükséges, akkor adjunk még hozzá sót, mézet/cukrot vagy olajat, hogy számunkra megfelelő állagú és íz világú legyen.

 Ha szeretnénk, hogy legyen benne kisebb darab mogyoró is ("crunchy" típusú legyen), akkor még az aprítás fázisában vegyünk egy kicsit el belőle, hogy ne mindent daráljon pépesre, és a végén keverjük hozzá a kis darabokat.

 

 

 

Gyümölcs Krém Recept

 

 

 Jeges málnakrém

 Hozzávalók / 2 adag

 1 evőkanál  porcukor

 vanília ízlés szerint

 30 dkg málna

 2.5 dl habtejszín

   Elkészítés:

 A málna negyedét kinyomkodjuk, hogy csak a leve maradjon meg.

Felverjük a tejszínt cukorral (ízlés szerint), pici vanília is mehet bele, majd amikor már felvertük, keverjük hozzá a málna levét.

    Tálkába rétegezzük: málnakrém és a tetejére is málna. Két kis tálkára elegendő.

    Utána betesszük a fagyasztóba úgy másfél órára, és már ehetjük is.

 

 

 

Mazsolás körtegratin

Hozzávalók / 4 adag

 3 dkg mazsola

 50 ml pálinka (körte)

 1 csomag vaníliás cukor

 5 dl tej

 4 db tojássárgája

 8 dkg cukor

 1 evőkanál  vaníliás pudingpor (púpozott)

  0.25 evőkanál  margarin (a tál kikenéséhez)

  3 kis db körte

  3 evőkanál  citromlé

  1 evőkanál  porcukor

  Elkészítés:

 A mazsolát forró vízzel leöblítjük, tálkába szórjuk, és ráöntjük a pálinkát.

A pudin port elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, kevés tejjel, beledolgozzuk a négy tojássárgáját , és apránként a többi tejet.

 Forró vízfürdőbe állítjuk a tálat, és folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük, kihűtjük.

 Margarinnal kikenünk egy tűzálló tálat. A mazsoláról leöntjük a pálinkát, és a krémbe keverjük.

 A krémet a kimargarinozott tálba simítjuk. A körtéket megmossuk, kettévágjuk, magházukat kivájjuk, szeletekre vágjuk, citromlével meglocsoljuk.

Forgószerűen a krém tetejére fektetjük a körtét, megszórjuk a porcukorral.

 Előmelegített forró sütőbe tesszük, 7-8 percig csak addig sütjük, míg a krém kissé meg nem pirul. A sütőből kivéve tetejére szórjuk a pálinkában érlelt mazsolát, és melegen, de nem tűzforrón tálaljuk.

 

 

 

 

 

Créme Brulée Recept

 

 

 Créme brulée

 Hozzávalók / 4 adag

 250 ml habtejszín

 100 ml tej

 100 g cukor (kristály)

 0.5 db vanília (rúd)

 3 db tojássárgája

 0.5 db tojásfehérje

   Elkészítés:

 A tejszínt, a tejet és 25 g cukrot a vaníliarúddal együtt felforraljuk. Közben egy másik tálban a tojás sárgákat és a tojás fehérjét 25 g cukorral elkeverjük.

A felforralt tejből a vanília rudat kivesszük, majd a tojásos keverékhez öntjük, az egészet habosra keverjük. A meglehetősen folyékony állagú krémet négy szuflétálkába öntjük, a tálkákat egy magasabb falú tepsire helyezzük, a tepsit a tálkák feléig felengedjük vízzel.

120 ºC-ra légkeverésen előmelegített sütőben 80-90 perc alatt megsül. Akkor kész, amikor a krém közepe is szilárd. Miután a tálkák kihűltek, fogyasztásig lefóliázva hűtőben tartjuk. Tálalás előtt 50 g cukrot egyenlőképpen elosztunk a négy tálka tetején, és karamellizáló pisztollyal vagy forró grillsütőben karamellizáljuk a cukrot. Azonnal fogyasztjuk.

 

 

 

 Katalán habkrém

 Hozzávalók / 4 adag

 300 ml habtejszín

 75 ml tej (zsíros)

 1 db fahéjrúd (nagy)

 1 citromból nyert citromhéj

 1 narancsból nyert narancshéj

 75 g cukor

  3 db tojássárgája

   Elkészítés:

 A tejet a tejszínnel, a citrom héjakkal és a fahéjrúddal együtt felmelegítjük. Mielőtt elérné a forráspontját, lehúzzuk a tűzről és fél órán át állni hagyjuk.

30 perc elteltével hozzáadjuk a cukor felét és kb. 80 fokra felmelegítjük.

Egy tálban kikeverjük a maradék cukrot a tojássárgájával  és kisebb adagokban, folyamatosan keverve rászűrjük a tejes keveréket.

Az egészet visszaöntjük a lábasba és 15-20 perc alatt (állandó keverés mellett) addig főzzük, míg besűrűsödik.

Ha normál habszifonunk van, megvárjuk, míg a krém kihűl, s csak aztán töltjük a szifonba. Speciális szifon használata esetén nem kell várni, a 6. lépés szerint járunk el.

A krémet finom lyukú szűrőn keresztül a szifonba töltjük. Rátekerjük a tetejét, beleengedjük a patront, jól összerázzuk a szifont és a hűtőbe tesszük 6 órára.

 A hűtési idő letelte után kis tálkákba porciózzuk a habot, tetejüket meghintjük kevés kristálycukorral és karamellizáló pisztollyal ráégetjük a cukrot. (Konyhai gázpisztoly hiányában grillezéssel is karamellizálhatjuk a tetején a cukrot.)

 

 

 

 

Panna Cotta Recept

 

 

 Joghurtos panna cotta

 Hozzávalók / 4 adag

 300 g joghurt (natúr)

 1 dl habtejszín

 1 dl tej

 9 dkg cukor

 1 kávéskanál vanília aroma (vagy 1 csomag vaníliás cukor)

 1 dkg zselatin (por)

 1 citromból nyert citromhéj (reszelve)

 15 dkg eper (más gyümölcs is lehet)

 10 dkg áfonya

   Elkészítés:

 A zselatint beleöntjük egy kis pohárba, és adunk hozzá 0,5 dl vizet. Kevergetve feloldjuk.  Állni hagyjuk.

A zselatin kivételével mindent beleöntünk egy kis lábasba. Kevergetve felmelegítjük, addig, hogy a cukor feloldódjon. Ne forraljuk fel.

A zselatint makróban fél perc alatt felolvasztjuk. Adunk hozzá egy kanállal a joghurtos masszából, majd még egyet, végül a zselatint a joghurtos masszához adjuk, alaposan elkeverjük.

 4 pohárba elosztjuk az  idénygyümölcsöt vagy fagyasztott gyümölcsöt (nem kell kiolvasztani!).

A joghurtos masszát rámerjük a gyümölcsökre, mehet a hűtőbe.

Egy óra múlva fogyasztható.

 

 

 

 Málnás panna cotta

 Hozzávalók / 4 adag

 2.5 dl habtejszín

 2.5 dl tej (zsíros)

 4 evőkanál  cukor (vagy nyírfacukor)

 1 csomag vaníliás cukor

 2 teáskanál zselatin

 30 dkg málna

 0.5 citromból nyert citromlé

 2 evőkanál  cukor

 1 csapott evőkanál  étkezési keményítő

   Elkészítés:

 A tejet a tejszínnel, vaníliacukorral és nyírfacukorral felforraljuk. Tűzről levéve hozzákeverjük a 2 teáskanál zselatint, és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik benne, és krémes állaga lesz. Hagyjuk kicsit hűlni, majd hideg vízzel öblített formákba vagy poharakba öntjük.

Amíg a pudingok hűlnek a hűtőben, elkészítjük a málnapürét.

A málnát a cukorral, citromlével és 1-2 evőkanál vízzel összefőzzük, majd szűrőn átpasszírozzuk. Visszatesszük a tűzre, és a kevés vízzel elkevert étkezési keményítőt hozzáöntjük, majd összeforraljuk, amíg besűrűsödik. Mikor langyosra hűlt, a megdermedt pudingokra kanalazzuk, és friss málnával és citromfű vagy mentalevelekkel díszítjük.

 

 

 

 Csokimousse  fehér csoki ágyon

 Hozzávalók / 4 adag

 A csokimoussehoz:

 25 dkg étcsokoládé

 2 db tojás

 2 dkg cukor

 1 dl habtejszín

 1 csipet só

 A csoki tányérhoz:

 20 dkg fehér csokoládé

 5 dkg tejcsokoládé (kb.)

  Elkészítés:

Megolvasztjuk a csokoládét vízgőz felett, majd mikor már kihűlt, a sárgákhoz keverjük.

A tojásfehérjét egy csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, majd a csokis krémhez forgatjuk.

A felvert habtejszínt is hozzáadjuk a krémhez.

Legalább 6 órára hűtőbe tesszük pihenni.

Elkészítjük a tányérkákat is, körbevágjuk a plasztik fóliát, csurgatunk rá egy kevés tej csokit, majd ha megdermedt, beterítjük a fehér csokival. Hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt óvatosan lehúzzuk a fóliát a tányérkákról, felkeverjük a krémet, majd tálaljuk!

 

 

 

 Eper mousse

 Hozzávalók / 3 adag

 3 db lapzselatin (színtelen)

 250 g eper

100 g porcukor

1 evőkanál  citromlé

 200 ml habtejszín

 2.5 teáskanál vaníliás cukor

 5 dkg eper (a tálaláshoz)

   Elkészítés:

A 250 g epret a porcukorral és a citromlével pürésítjük.

A zselatint kicsavarjuk, majd állandó keverés mellett felolvasztjuk. Hozzáadunk 3 evőkanállal a pürésített eperből, és jól összekeverjük, aztán az epres zselatint hozzáadjuk a megmaradt pürésített eperhez, jól összekeverjük, majd kb. 25-30 percre hűvös helyre tesszük, amíg a krém szilárdulni kezd.

A tejszínt 2 teáskanál  vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a krémhez keverjük. A krémet poharakba töltjük, és hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt a megmaradt epreket szeletekre vágjuk, a megmaradt vaníliás cukorral édesítjük, majd elosztjuk a krémre.

 

 

 

Túró Krém Recept

 

 

 Csokis túrókrém cseresznyével

 Hozzávalók / 4 adag

 1 üveg  cseresznyebefőtt (370ml)

 500 g tehéntúró

 4 evőkanál  cukor

 40 forró csokoládépor

 150 g tejszínhab

 1 csomag  habfixáló

 1 csomag  vaníliás cukor

 50 g reszelt csokoládé

  Elkészítés:

A cseresznyéket leszűrjük. 4 evőkanál  cseresznyelevet félreteszünk.

A túrót a cukorral és a forró csokoládéporral kézi mixerrel kb. 5 percig keverjük.

A tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a túróhoz. A végén hozzákeverjük a reszelt csokoládé felét.

A cseresznyét 2 evőkanálnyi  kivételével elosztjuk 4 pohárba, meglocsoljuk a cseresznye lével, elosztjuk rajta a túrókrémet. A maradék cseresznyével és csokoládéreszelékkel megszórva tálaljuk.

 

 

 

 Epres túróhab

 Hozzávalók / 4 adag

 50 dkg tehéntúró

 2 dl habtejszín

 5 evőkanál  porcukor

 50 dkg eper

 5 evőkanál  cukor (kristály)

 Elkészítés:

Az eperlekvár elkészítése: az epret megpucoljuk, és megmossuk, majd villával összetörjük. Nem baj, ha nagy darabok is maradnak benne!

Lábosban felrakjuk a kristálycukorral főni, rotyogni. Kb. 20 percig főzzük, kihűtjük.

A túrókrém elkészítése: a tejszínhabot felverjük, majd hozzáadjuk a villával átnyomkodott tehéntúrót. Együtt is keverünk rajta a robotgéppel egy pár percig, amíg a túró is szinte habos lesz.

Edénykékbe adagoljuk, és hűtőben jól lehűtjük.

 

 

 

 Házilag készített krémtúró

 Hozzávalók / 4 adag

  1 tasak tejszín ízű pudingpor

  25 dkg tehéntúró

  3 evőkanál  cukor

  4 dl tej

  3 dkg porcukor

 1 csomag vaníliás cukor

 20 dkg eper (vagy bármilyen idénygyümölcs)

  Elkészítés:

 A tejszín ízű pudingporból a cukorral és a tejjel sűrű pudingot főzünk, majd többször átkeverve langyosra hűtjük.

 A túrót villával összetörjük, belekeverjük a vaníliás cukrot és a porcukrot (aki édesebben szereti, tehet több porcukrot is bele - nálunk a 3 dkg pont elég), majd a kihűlt pudinghoz adjuk. Az epreket feldaraboljuk - néhányat egészben hagyunk a tetejére díszítésnek - és a krémtúróval együtt, vagy rétegezve kis tálakba kanalazzuk. A tetejüket az egész eprekkel díszítjük. Kb. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

 

0.021 mp